Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

nedjelja, 31.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Mohikanci (Muhhekunneuw) 'Muh-hecon-ne-ok' – 'narod velike rijeke'

Narod Mohican, nama poznatiji pod nazivom Mohikanci, živio je u dolini rijeke Hudson. Sami Mohikanci sebe su nazivali Muhhekunneuw, što bi u prijevodu s algonkin jezika označavalo ljude koji žive na velikoj rijeci. (rijeka Hudson – po Athumanunhu)

Susjedi Mohikanaca nazivali su ih drugačijim nazivima, pa su ih neprijateljski Irokezi nazivali 'Akochakanen', narod Shawnee nazivao ih je 'Nhikana', a i prvi 'bijeli' doseljenici nisu ih nazivali istim nazivom.

Tako ih Nizozemci (s kojima su u dodir došli već oko 1600.) nazivaju 'Canoe' (Kanui) ili 'riječni indijanci', a Francuzi ih nazivaju Mourigan. Međutim, pogrešno je Mohikance nazivati 'Mohegan', jer to je sasvim drugi narod.

Usput, (kako s pričama idem sve dalje) možda mogu napomenuti da Američki Federalni Zakonik iz 2018. poznaje 573 starosjedilačkih američkih federalnih plemena. Starosjedilačka plemena priznate su federalne jedinice u okvirima američkih saveznih država (federalna plemena žive na području 36 američkih država – 'zvjezdica na zastavi').

Povijesni događaji i životne nedaće prisiljavali su američke starosjedioce na razne prilagodbe i asimilacije stoga je potrebito vrlo pozorno proučavanje prilika koje su ponekad cijela plemena premještale iz jedne skupine naroda u drugu.



Američki starosjedilački narodi žive u narodnim skupinama čiji su temelj rodovi (klanovi) i bratstva.

Mohikanci pripadaju klanu Kornjače dok Mohegani pripadaju klanu Vuka. Naime, riječ Mohegan na algonkin jeziku označava 'ljude vukove', a zapravo je to klan vuka iz plemena Delaware (Lenape) naroda.

Nadalje, treba biti vrlo pozoran kod osobe imena Uncas (čitaj: wonkus – lisica po Athumanunhu) jer Uncas (Mohegan) je poglavica koji je svom plemenu osigurao samostalnost od plemena Pequot, a Uncas (Mohikanci) je sin poglavice Mohikanaca Xinkwi xkuk (čitaj: Chingachgook hrv. 'Čingačuk' – po Athumanunhu) što u prijevodu znači Velika zmija.

Na kraju ostaje mi samo ispisati vam riječi pjesme posljednjeg Mohikanca (da ne bi opet bilo zabune, nije Uncas (sin) posljednji, već Chingachgook (otac)).

Riječi: Ah-uh nayah oh-wa oh-wa, oh-wa oh-wa- non noha, (vrat mi se ti, vrati se meni ti)

'Ljeta 1757. započela je priča kad mu je sin umro u naručju, Danas je sahranio svog sina, nijedan otac ne bi trebao sahraniti sina, Pogotovo kad je posljednji od svog plemena i ostao je posljednji od Mohikanaca, Danas mu srce krvari jer je zakopao sina u svoje srce!'

Shon-day oh-wa oh-wa Shon-day can-non non noha noha, Ah-uh nayay tor-shna nena-nay-yayah Nena-nay-yay yeha-noha noha,
Ah-uh nayay tor-shna nena-nay-yayah Yeha-noha noha.

'Svi su vojnici mrtvi, Unkas je u kući Delaware, slijedi Hurone, znak Kornjača spašava mu život. Duša mu leti na vjetru, doline se valjaju i besplatno je na lovištima gdje mu je Manitou dao dom, Unkas je umro na kraju, Mohikanci blijede, kraj je to plemena, a Chingachgook je bez ponosa.'


31.01.2021. u 12:28 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 30.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Zastava 'zvijezde i pruge' – zastava koju traže Kontinentalci

Kada je, glavni zapovjednik Kontinetalaca, general Washington, obojio svoj osobni grb plavom bojom i šestokrakom zvijezdom bila je to zapravo simbolika koju su 'sinovi slobode' tražili.

Englezi su odmah prigovorili da su Kontinentalci, a i sam Washington iz zastave i osobnog grba izbacili križ, no, heraldički sve je bilo ispravno, a ja zapravo ne mogu i ne želim vjerovati da su zakleti protivnici aristokracije (Sinovi Slobode) za svoju zastavu uzeli pruge iz Washingtonova osobnog grba.

Naime, pruge u grbu obitelji Washington nalaze se još iz ranijeg Dansko-Engleskog rata (kada se Engleska izdvojila iz Danskog kraljevstva) u kojem je Washingtonov predak kao sudionik tog rata ubio danskog kralja i pri tomu zadobio ranu. Engleski kralj umočio je dva prsta u njegovu krv i na štitu mu iscrtao dvije crvene (krvave) pruge te mu time odao priznanje i dodijelio obiteljski grb.

Na osobnom grbu generala Washingtona zvijezde i pruge nalaze se u grboslovno 1. i 4. četvrtini čtita što zorno daje do znanja da je to nasljedno, a 2. i 3. četvrtina prikazuju sidrasti križ i cvjetove grboslovne djeteline petokrilke (cinquefoil).

No, ostaje nerazjašnjeno zašto je Washington u prvom trenutku svoju zapovjednu zastavu okitio s trinaest šestokrakih zvijezda (one grboslovno pripadaju njemačkom grboslovlju, englesko grboslovlje razvija zvijezdu mulet s pet krakova).

No bilo kako da bilo 13-est je zvijezdi na plavoj zastavi (nebu) i simbolika je i više nego zorna i razumljiva -13-est kolonija je čvrsto zajedno.

Dakle, rođena je zastava trinaest zvijezdi na plavom slobodnom nebu i trinaest buntovničkih pruga napokon je ujedinjeno. Sada kad se to napokon spoji Kontinentalci imaju zastavu koja ih potpuno dijeli od Engleza.

No, u tom trenutku, rađa se i 14-sta zvijezda slobode jer 'Dečki sa Zelenih planina Vermonta' (Green Mountain Boys) osjećaju svježinu slobode na usnama žednim Slobode … oni se bore i više nego hrabro i više nego je potrebno – bore se za svoj slobodni Vermont!

Tako polako san Lakota o slobodnim ljudima doline Mohawk svi osjećaju, a na red polako dolazi još jedna priča – priča o Mohikancima, tim istinskim slobodnjacima Velike rijeke (Hudson River) koji sebe nazivaju - ) 'Muh-hecon-ne-ok' (Muhhekunneuw) ili u prijevodu po Athumanunhu 'narod velike rijeke'

30.01.2021. u 19:27 • 1 KomentaraPrint#^

petak, 29.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Savez (konfederacija) Irokeza – Aiionwatha (Ha-yo-went-ha) wampum

Savez Irokeza nastao je oko 1570. kada je Hiawatha ujedinio Irokeze i dokinuo ljudožderstvo koje je do tada vladalo. Zastava Irokeza je plave (ljubičaste) boje i na njoj je prikazano četiri višekutnika (dva kvadrata, dva pravokutnika i stilizirano stablo u sredini).

Grboslovno desno prvi kvadrat simbolizira Senece kao čuvare 'zapadnih vrata' (Haudenosaunee) 'duge kuće', pravokutnik do njega simbolizira Cayuge 'ljude iz močvare', bijelo stilizirano stablo simbolizira Onondage 'srce Irokeza' (čuvara Velike lule mira), pravokutnik do stabla je simbol Oneida 'stjenovitih ljudi' i kvadrat do njih je simbol Mohawk plemena koje je čuvar 'istočnih vrata' (Haudenosaunee).

Veza između simbola plemena je jednostruka, dok je veza prema van, od Mohawk i Seneca, dvostruka i simbolizira poziv mira prema drugim plemenima koja su dobrodošla u konfederaciju.

Iako su Irokezi bili izuzetno okrutni i nemilosrdni prema okolnim susjednim plemenima i uvijek u ratu sa svima istodobno su adoptirali mnoge druge narode i pri tomu gubili čistokrvnost.

Iako im se konfederacija tijekom američko-britanskog rata raspala (Senece, Onondage i dio Oneida stao je na stranu Kontinentalaca (Amerikanaca), no Cayuge, a posebice Mohawk ostali su vjerni i odani Britancima. Tako su čak i kod drugog američko-britanskog rata 1812. opet stali uz bok Britancima i borili se na britanskoj strani.

Možda su im Kontinentalci zaboravili i oprostili prvu pobunu (1775.) no, drugu pobunu (1812.) nisu! Irokezi su kažnjeni protjerivanjem Cayuga i Mohawka u Kanadu, Oneide su preseljeni u rezervate današnje savezne države Wisconsin, a za svoju lojalnost Senece i Onondage dobili su rezervate u saveznoj državi New York.

Ako ste ikada vidjeli hrabre ljude koji se neustrašivo penju po čeličnim konstrukcijama nebodera i oblakodera New Yorka – to su vam potomci Seneca i Onondaga današnji moderni Irokezi.

No, dobro, iskra pobune u dolini Mohawk sada već plamti vatrom rata, a mlada kontinentalna vojska treba zastavu oko koje bi se okupila. Tadašnja linijska taktika borbe nezamisliva je bez vojničkih zastava. Sličnost Kontinentalne zastave američkih kolonija i Kraljevske britanske (engleske) zastave je očigledna i neodrživa te vrlo zbunjujuća na bojištu.

Američki 'kontinentalci' grozničavo traže zastavu koja će se razlikovati od kraljevske, a rješenje se zorno nazire i nudi – kraljevski 'crveni kaputi' postaju kontinentalno 'plavi kaputi', dok kraljevski grenadiri dobivaju oponente u kontinentalnim regularima.


29.01.2021. u 20:40 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 28.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Irokezi (Haudenosaunee) – narod dugih kuća

Irokezi (Irinakhoiw) su starosjedilački narod sjeveroistočnih američkih šuma, a kao takvi žive i u dolini Mohawk. Irokezi sami sebe nazivaju Haudenosaunee (narod duge kuće), a sa svim okolnim narodima su u ratu.

Konfederacija naroda Irokeza je savez pet, a kasnije i šest plemena (Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca i Tuscarore).

Irokezi su nemjerljivo mrzili Francuze i kao takvi bili idealni saveznici Britancima i Nizozemcima od kojih su dobivali oružje i razna druga sredstva potrebita za lagodan, ali i razuzdan život. Puške, barut, streljivo i alkohol koji su Irokezi dobivali od Britanaca pomogli su im protjerati narod Wyandote (Hjurone) koji je bio saveznik Francuza.



Nakon Hurona otjerali su Conestoge (koji su im bliski i srodni rođaci) s rijeke Susquehanna. Zatim su se obračunali s Duhanskim, a potom i Neutralnim narodom sjeveroistočnih šuma.

Probleme sa Irokezima imaju i kanadski starosjedilački narodi poput naroda Ottawa i Ojibwa. Irokezi haraju i Virginiom krećući u pljačkaške pohode, otimaju žene, djecu i druge ratne zarobljenike.

Prodiru i dalje na jug, ali tu ih čekaju i zaustavljaju opasni ratnici Cherokee i Catawba (narodi zvijezde sedam krakova) … Dakle, svi imaju problema sa Irokezima, a najopasniji među njima upravo su Mohawk (Kanienkehaka) 'čuvari istočnih vrata'. Mohawk sebe naziva Muh-heck (Mohawk) 'kremena strijela'.

Plemena Lenapa, Ilinois i Mohikanci nisu im ostajala dužna, ali su u stalnim borbama s njima platili visoku cijenu životima svojih ratnika i na kraju svedeni na zanemariv broj (ovdje se rađa zanimljiva priča o Posljednjem Mohikancu koju ću potanko i opisati, ali za sada zapamtite Mohawk i Mohegan dva su različita plemena – po Athumanunhu).

Za sada poklonit ću vam samo čarobne zvukove Mohawk doline o kojoj sanjaju Lakote (narod Siouxa) iz Velike ravnice (Prerijski Narodi Sjeverne Amerike), a jednom i ispisati i prevesti riječi koje čujete u pjesmi


28.01.2021. u 20:56 • 2 KomentaraPrint#^

srijeda, 27.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Iskra pobune (bunta) i 'drvo slobode' (obilja) - povijesne crtice o zastavi SAD-a

Sinovi slobode (engleski: Sons of Liberty) naziv je organizacije utemeljene i ustrojene u američkim kolonijama u ljeto 1765. Sinovi slobode su se oštro protivili engleskom povećanju carina uvođenjem poreznih markica (engleski: Stamp Act).

Bostonska čajanka (engleski: Boston Tea Party) događaj koji se odigrao u četvrtak 16. prosinca 1773. u luci grada Bostona gdje je jedna skupina bostonskih 'Sinova slobode' prerušenih u starosjedioce plemena Mohawk iz naroda Irokez (Iroquois).

U to doba pleme Mohawk živi u šumama Massachusetsa i New Yorka i odatle opet simbolika zmije ljutice na ranoj američkoj zastavi (JOIN or DIE).



Sinovi slobode 'okreću stupove u pruge' na svojoj zastavi i to je početak temelja zastave SAD-a. No, general Washington okupio je novo ustrojenu Kontinentalnu vojsku, a kraljevski 'crveni mundiri' iskrcali su se u luci New Yorka i dvije su vojske opasno blizu.

Slatki i medeni okus 'Slobode' bio je neutaživa žeđ koju su svi počeli osjećati … 'južni križ' zorno se vidio na 'plavom nebu slobode'.


27.01.2021. u 20:10 • 1 KomentaraPrint#^

utorak, 26.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Saga o 'Sinovima slobode' – povijesne crtice o zastavi SAD-a

Pobuna, revolucija ili građanski rat? Jesu li se američke (engleske) kolonije pobunile i odmetnule, podigle revoluciju, ili se jednostavno dogodio građanski rat u tih 13 kolonija gdje je 'Sloboda' rodila 'Sinove Slobode'?

Za jedne od aktera odgovor je – pobuna, a za druge – oslobođenje. No, ni jedni ni drugi nikada nisu tvrdili da je to bio građanski rat koji će se zapravo dogoditi nekih 100-tinjak godina kasnije i to na istom mjestu gdje je 'Sloboda rodila' svoje 'Sinove'.

Rat između tih 'Sinova Slobode' koji će opet za jedne biti samo pobuna, a za druge samo želja za onom drugom 'ljepoticom' 'Pravdom' kojoj je trebalo skinuti povez s očiju. (No, to je već druga priča koja će biti nastavak ove – po Athumanunhu)

Dakle, 13 je engleskih kolonija (Virginia, New Hampshire, New York, Massachusetts, Maryland, Connecticut, Rhode Island, North Carolina, South Carolina, Delaware, New Jersey, Pennsylvania i Georgia).

Odakle onda simbol na zastavi u obličju zvečarke rasječen je na osam dijelova? U dolinu Mohawk zalaze i drugi narodi Algonquina (Wyandote ili nekima poznatiji kao Huroni, te Delaware, a upravo ta okolna starosjedilačka plemena ratnike Irokeza nazivaju 'Irinakhoiw' što na njihovom dijalektu znači 'opasna zmija' (čegrtuša).

Istodobno, zastava 'Sinova slobode' ima devet izmjeničnih crveno-bijelih okomitih stupova. (ispravno grboslovno – stjegoslovno ((heraldički – veksilološki)) trebale bi biti pruge) Da! bit će to prve pobunjeničke pruge, ali o tome opet u nastavku priče.

Dakle, simbolika je zapravo u tomu što su kolonije podijeljene kao New England (New Hempshire, Massachusetts, Connecticut i Rhode Island), New York, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, North Carolina i South Carolina.

Sve dakle u dolini Mohawk miriše na pobunu (bunt) koliko Kontinentalaca toliko i starosjedilaca. Za sutra ostaje još jedna od zastava pobune, a to je zastava 'drvo obilja' (slobode).

26.01.2021. u 19:44 • 1 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 25.01.2021.

Saga o 'Sinovima Slobode'

Dolina Mohawk 1775. – pobuna ili oslobođenje

Što se zapravo dogodilo u pitoresknoj dolini Mohawk te sada već daleke u povijesti ratova zapamćene 1775. Tu je vođeno više od 100-tinjak bitaka, tu je nastala pomutnja oko naziva 'Mohikanac', tu su se stanovnici britanskih kolonija zauvijek odrekli kralja, tu se rodila nova nacija, tu se raspala konfederacija Irokeza, tu su se po prvi put razišle dvije sestre mitske pravednice (Sloboda i Pravda), tu se rodila simbolika iz koje je kasnije proizašao dizajn zastave SAD-a …

Dakle, u nadolazećim danima (kada uhvatim vremena), onako samo na sebi svojstven način, pisat ću o toj dolini – Mohawk dolini. Za uvod malo o dolini koja i danas nosi naziv Mohawk.

Dolina Mohawk (savezna država New York) zapravo je prirodni prolaz koji povezuje Velika jezera i Atlantski ocean prirodno se nastavljajući na dolinu velike rijeke Hudson. Više od 10 000 ta je dolina nastanjena ljudima koji su pripadali narodu Algonquin, a tada 1614. u dolinu su došli prvi europski došljaci – Nizozemci.

Za Nizozemcima dolaze Francuzi i Britanci (Englezi i Škoti) te Mohawk dolina postaje strateški važna svima. Britancima je to koridor do Velikih jezera s kojih su mogli ugroziti Novu Francusku. Francuzima pak je dolina bila hodnik do doline Hudson iz koje su oni lako mogli ugroziti srce Nove Engleske.

Tada pak se rađa nova nacija – Kontinentalci (kasnije Amerikanci – po Athumanunhu). Nije dugo trebalo i rodila se saga o 'Sinovima Slobode' i sve to pred nosom izvornih stanovnika starosjedioca koje nitko nije ništa pitao, no, baš ti izvorni stanovnici Mohawk doline imali su itekako što dodati u ovu zbrku koja će uskoro započeti. No, nažalost, labava konfederacija Irokeza brzo se raspadala jer narod Iroquian zaboravio je upozorenje mitskog poglavice Ha-yo-went-ha (Čovjek koji se češlja – po Athumanunhu), a nekima možda poznatiji kao Hiawata.

Dobro, to bi trebalo uvesti u priču sve koji budu ovo čitali, a na kraju pa i ja sam tu pišem priču 'na samo sebi svojstven način', ali uvijek sam spreman i zorno sve pojasniti …


25.01.2021. u 19:36 • 2 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.01.2021.

Stjegoslovlje

Napraviti svoj osobni grb i pridržavati se svih grboslovnih pravila nije baš ni lako.

24.01.2021. u 13:04 • 3 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!