Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Saga o 'Sinovima Slobode'

Dolina Mohawk 1775. – pobuna ili oslobođenje

Što se zapravo dogodilo u pitoresknoj dolini Mohawk te sada već daleke u povijesti ratova zapamćene 1775. Tu je vođeno više od 100-tinjak bitaka, tu je nastala pomutnja oko naziva 'Mohikanac', tu su se stanovnici britanskih kolonija zauvijek odrekli kralja, tu se rodila nova nacija, tu se raspala konfederacija Irokeza, tu su se po prvi put razišle dvije sestre mitske pravednice (Sloboda i Pravda), tu se rodila simbolika iz koje je kasnije proizašao dizajn zastave SAD-a …

Dakle, u nadolazećim danima (kada uhvatim vremena), onako samo na sebi svojstven način, pisat ću o toj dolini – Mohawk dolini. Za uvod malo o dolini koja i danas nosi naziv Mohawk.

Dolina Mohawk (savezna država New York) zapravo je prirodni prolaz koji povezuje Velika jezera i Atlantski ocean prirodno se nastavljajući na dolinu velike rijeke Hudson. Više od 10 000 ta je dolina nastanjena ljudima koji su pripadali narodu Algonquin, a tada 1614. u dolinu su došli prvi europski došljaci – Nizozemci.

Za Nizozemcima dolaze Francuzi i Britanci (Englezi i Škoti) te Mohawk dolina postaje strateški važna svima. Britancima je to koridor do Velikih jezera s kojih su mogli ugroziti Novu Francusku. Francuzima pak je dolina bila hodnik do doline Hudson iz koje su oni lako mogli ugroziti srce Nove Engleske.

Tada pak se rađa nova nacija – Kontinentalci (kasnije Amerikanci – po Athumanunhu). Nije dugo trebalo i rodila se saga o 'Sinovima Slobode' i sve to pred nosom izvornih stanovnika starosjedioca koje nitko nije ništa pitao, no, baš ti izvorni stanovnici Mohawk doline imali su itekako što dodati u ovu zbrku koja će uskoro započeti. No, nažalost, labava konfederacija Irokeza brzo se raspadala jer narod Iroquian zaboravio je upozorenje mitskog poglavice Ha-yo-went-ha (Čovjek koji se češlja – po Athumanunhu), a nekima možda poznatiji kao Hiawata.

Dobro, to bi trebalo uvesti u priču sve koji budu ovo čitali, a na kraju pa i ja sam tu pišem priču 'na samo sebi svojstven način', ali uvijek sam spreman i zorno sve pojasniti …




Post je objavljen 25.01.2021. u 19:36 sati.