Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

srijeda, 31.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Red Earth First Nation

Red Earth First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 29 Red Earth i 29A Carrot River, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 356.

Zastava ovog plemena bijele je boje gdje se u središtu polja zastave nalazi okrugli plemenski pečat. Plemenski pečat sastoji se od tri prstena žuto-plavo-zelene boje, a ispuna je raskoljena na dva dijela crveni i bijeli te se tu nalaze stilizirane granice rezervata u kojima piše broj 29 i 29A.

U gornjem dijelu polukružno piše velikim crnim tiskanim slovima RED EARTH CREE NATION, a u donjem dijelu su tri crno-bijela obredna pera. Grboslovno desni i lijevo nalazi se po još jedno pero postavljeno koso.


31.07.2019. u 08:40 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 30.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Poundmaker Cree Nation

Poundmaker Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 114 Poundmaker, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 345.

Zastava i pečat ovog plemena nisu poznati, a za svoju prezentaciju pleme rabi stiliziranu glavu poglavice Pîhtokahanapiwiyin (u prijevodu – 'Onaj koji gradi torove za bizone'). On je potpisnik 'Ugovora 6', a engleski prijevod njegovog imena je Poundmaker.


30.07.2019. u 09:35 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 29.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Peter Chapman Cree Nation

Peter Chapman Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 100 A Chumberland, a uvedeno je u službeni registar zajedno s već prije narečenim plemenom James Smith.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je stilizirani prikaz šatora u ljubičasto-bijeloj boji gdje je s grboslovno desne strane prikazana glava pripadnika plemena, a s grboslovno lijeve strane glava orla.

Iznad šatora polukružno piše velikim žutim tiskanim slovima PETAR CHAPMAN BAND, a sa svake strane u produžetku natpisa visi po jedno obredno crno bijelo pero.


29.07.2019. u 12:22 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 28.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Pelican Lake First Nation

Pelican Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 191 Chitek Lake (Pelican Lake), a uvedeno je u službeni registar pod brojem 405.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je kvadratnog oblika crne boje u čijem središtu se nalazi bijeli pelikan na okrugloj plavoj ispuni. Iznad te ispune na crnoj podlozi piše velikim bijelim tiskanim slovima PELICAN LAKE FIRST NATION.


28.07.2019. u 07:23 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Opaskwayak Cree Nation

Opaskwayak Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 21 Opaskwayak Cree Nation, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 315.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je okrugli pečat gdje je u vanjski crveni prsten s grboslovno desne stran ukomponiran crveni orao, točnije njegova glava i krilo na kojem je vidljiv štap poglavice s perima.

Grboslovno lijevo u ispuni stilizirano su prikazani likovi (pripadnici) plemena i to dva muška, dva ženska i jedno dijete u povojima. Kosa im je crna, a lica su im crvena.


27.07.2019. u 12:31 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Onion Lake Cree Nation

Onion Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 199 Seekaskootch i 120 Makaoo, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 344.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je okrugli pečat gdje u crnom prstenu piše velikim tiskanim žutim slovima ONION LAKE CREE NATION. Ispuna pečata je bijele boje (bez ispune) u čijem središtu se nalazi stilizirani stambeni šator čiji gornji dio zalazi u crni prsten pečata i dijeli ga na pola.

Pored šatora grboslovno desno je obredna lula koja je s ispunom okrenuta prema dolje. Kod ispune lule nalaze se četiri trake zelena, žuta, plava i crvena. S grboslovno lijeve strane šatora nalazi se obredno pero na kojem su vidljive četiri crte crvena, plava, žuta i zelena.

Na šatoru, s lijeve i desne strane od ulaza četiri su valovite crte i to grboslovno desno zelena i plava i grboslovno lijevo žuta i crvena.


26.07.2019. u 08:20 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - One Arrow First Nation

One Arrow First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 95 One Arrow, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 373.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je okrugli narančasti prsten čija je ispuna razdijeljena i raskoljena na dva dijela tako da se u prstenu nalazi četiri polja bijelo-crveno-zeleno žuto.

Preko sredine prelazi crna strijela koja je okrenuta vrhom u grboslovno lijevu stranu. Sa strijele vise dva obredna crno-bijela pera, a još dva su pričvršćena na dnu prstena u zelenom i žutom polju.

Iza strijele piše velikim crnim tiskanim slovima ONE ARROW tako da slova podjednako zadiru u sva četiri polja ispune prstena. U gornjem dijelu prstena između dva crvena kružića piše crnim tiskanim slovima FIRST NATION, a još se jedan crveni kružić točno na polovici donjeg dijela prstena te još dva bijela kružića lijevo i desno.


25.07.2019. u 09:31 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Muskoday First Nation

Muskoday First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 99 Muskoday, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 371.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je okrugli u obličju sunca s dvadeset zlatnih stiliziranih vatrenih zraka. Ispuna je plave boje u čijem središtu se nalazi bizon zlatne boje.

U gornjem dijelu polukružno piše velikim zlatnim tiskanim slovima MUSKODAY FIRST NATION, a u donjem dijelu je broj rezervata ispisan zlatnim brojkama #99.


24.07.2019. u 07:03 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Muskeg Lake Cree Nation

Muskeg Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 102 Muskeg Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 375.

Zastava ovog plemena je bijelo-crvene boje (grboslovno presječena koso po polovici) tako da je bijela boja gore (grboslovno desno), a crvena boja dolje (grboslovno lijevo). U sredini polja zastave nalazi se orao u letu crne boje koji je postavljen točno pola u jednoj i drugoj boji.

Oko orla je crni kružni prsten te u gornjem dijelu (bijelom) piše velikim crnim tiskanim slovima MUSKEG LAKE, a u donjem (crvenom) dijelu crnim velikim tiskanim slovima piše CREE NATION.


23.07.2019. u 06:54 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Mosquito Grizzly Bears Head Lean Man Assiniboine Nation

Mosquito Grizzly Bears Head Lean Man Assiniboine Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Assiniboine (Nakota). Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 109 Mosquito Band, 110 Grizzly Bear’s Head Band i 111 Lean Man Band, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 343.

Zastava ovog plemena (tri su plemena zajedno) koje sebe još i naziva 'Jedno pero' nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat koji je ovalnog oblika. Pečat je razdijeljen na dvije jednake polovice i to gornju koja je svjetlo plave boje gdje su tri šatora iza kojih izlazi sunce crveno-narančasto-žuto-zelene boje s četiri žute zrake.

U donjem dijelu koji je svijetlo zelene boje stilizirani su plavi valovi, a ispod njih su četiri zelena stupa. Ispod svega su tri obredna bijelo-crna pera povezana zelenim konopcem. U gornjem dijelu izvan pečata piše crnim velikim tiskanim slovima: MOSQUITO GRIZZLY BEARS HEAD LEANMAN ASSINIBOINE NATION.


22.07.2019. u 12:17 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Moosomin First Nation

Moosomin First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 112 Moosomin, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 342.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat. Plemenski pečat čini 71 obredno crno-bijelo pero postavljeno kružno. U ispuni je stilizirana sveta gromovita ptica (orao) plave boje okrenut glavom grboslovno desno.


20.07.2019. u 08:39 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 19.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Montreal Lake Cree Nation

Montreal Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 106 Montreal Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 354.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat Plemenski pečat je podijeljen crnim kopnom (obalom) koja se zrcali u donjem (jezerskom) plavom dijelu ispod kojih su četiri obredna pera.

U gornjem dijelu iznad obala žuto je sunce u kojem je smeđi prikaz čovjeka koji podiže obije ruke u zrak. Na rukama su mu krila od smeđih pera. Ispod donjeg dijela piše crnim velikim tiskanim slovima MONTREAL LAKE CREE NATION.


19.07.2019. u 07:24 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Mistawasis Nehiyawak

Mistawasis Nehiyawak službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 103 Mistawasis, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 374.

Zastava ovog plemena bijele je boje na kojoj se u središtu polja zastave nalazi plemenski pečat koji prikazuje žuti obredni bubanj iz kojeg iskače bijeli bizon. Ispod su dvije ukrštene strijele povezane kožnom uzicom. Iznad svega piše crvenim slovima 'Mistawasis', a ispod crvenim slovima 'Nehiyawak'.


18.07.2019. u 14:40 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 17.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Ministikwan Lake Cree Nation

Ministikwan Lake Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 161 Ministikwan, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 397.

Zastava ovog plemena nije poznata, ali za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je u obličju stilizirane glave poglavice koja gleda grboslovno desno. U samu perjanicu umetnuto je sunce koje baca svoje zrake, a koje opet stilizirano tvore pera perjanice.

U suncu su dva crna stabla bora koja rastu na obali jezera koje je valovito prikazano u plavoj boji i također je uklopljeno u samu perjanicu pa tako vrhovi pera poprimaju plavu boju.


17.07.2019. u 08:06 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Makwa Sahgaiehcan First Nation

Makwa Sahgaiehcan First Nationslužbeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 129 Makwa Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 396.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji predstavlja krajobraz obale uz jezero u crnoj boji iz kojeg izvire patka (možda gnjurac ili njorka) raširenih krila koja obuhvaćaju stilizirano sunce koje je na lijevoj grboslovnoj strani nazubljeno trokutićima.

Ispuna je u žuto-narančastoj boji koja prikazuje brdo (kopno) koje se spušta prema jezeru.


16.07.2019. u 07:59 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Lucky Man Cree Nation

Lucky Man Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat Lucky Man, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 341.

Zastava ovog plemena nije poznata, ali za svoje prezentacije rabe plemenski pečat. Plemenski pečat je okrugli prsten koji je podijeljen na četiri dijela. Tako je u gornjem grboslovno desnom dijelu plava boja na kojoj piše velikim bijelim tiskanim slovima 'LUCKY', a u gornjem grboslovno lijevom dijelu bijela boja u kojoj piše 'MAN'.

U donjem grboslovno desnom dijelu crvena je boja u kojoj piše 'CREE', a u donjem grboslovno lijevom dijelu gdje je žuta boja piše 'NATION'. Ispuna je bijela i u njoj se nalazi bizon okrenut glavom u grboslovno lijevu stranu u hodnom stavu.

U donjem dijelu ispod prstena visi devet obrednih crno-bijelih pera koja su pričvršćena crveno-žuto-bijelo-plavo završecima.


14.07.2019. u 09:24 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 13.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Little Pine First Nation

Little Pine First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 116 Little Pine, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 340.

Zastava ovog plemena nije poznata, a pleme za svoju prezentaciju rabi plemenski pečat koji je prikaz 64 obredna pera postavljenih u krug, na način izmjene crno pero bijelo pero s crno-smeđim vrhom. Iznad piše u polukrugu 'Little Pine First Nation', ali su točke na slovo 'i' zamijenjene trokutom.

Ispod obrednih pera je prsten koji je podijeljen na četiri dijela: gore žuta boja, dolje crvena boja, grboslovno desno plava boja i grboslovno lijevo zelena boja. Unutar prstena je romb koji kod naroda sjeverne Amerike zapravo simbolizira zvijezdu.

Romb je podijeljen tako da je unutar njega upisan kvadrat. Vrhovi su obojani istim bojama kao i kod prstena s tim da je gore prikazano nešto što je slično prikazu oka, dolje je otisak medvjeđe šape, grboslovno desno je šator tipi, a grboslovno lijevo je stablo bora.

Kvadrat je razdijeljen valovitom plavom crtom (rijeka), a ispod je sunce koje izlazi prikazano s devet žutih kraka.


13.07.2019. u 07:37 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Lac La Ronge Indian Band

Lac La Ronge Indian Band službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervate 156 Lac La Ronge, 157 Stanlay, 158 Little Hills, 217 Morin Lake, 218 Bittern Lake i 219 Grandmoter's Bay, a uvedeno je u službeni registar pod brojom 353.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj se u središtu polja zastave nalazi stilizirana crno-bijela glava poglavice s perjanicom koja je ukomponirana u zeleni tipi šator koji je svojim vrhom okrenut grboslovno lijevo.
Ispod toga piše LAC LA RONGE INDIAN BAND.


09.07.2019. u 20:22 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 08.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Kinistin Saulteaux Nation

Kinistin Saulteaux Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 91 Kinistin, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 377.

Zastava ovog plemena nije poznata, ali pleme ima svoj plemenski pečat koji je izrađen u plavo-sivoj boji, a prikazuje stiliziranu glavu poglavice s perjanicom koja je simetrično okrenuta grboslovno lijevo i desno, a na vrhu je stilizirani prikaz orla.


08.07.2019. u 20:02 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Joseph Bighead First Nation

Joseph Bighead First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 124 Big Head, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 399.

Zastava ovog plemena nije poznata ili još nije definirana i usvojena, a za svoju prezentaciju pleme rabi zajedničku zastavu Cree naroda.


07.07.2019. u 07:28 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - James Smith Cree Nation

James Smith Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 100 James Smith, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 370.

Zastava ovog plemena bijele je boje gdje se u sredini polja nalazi crvenom bojom stilizirana glava poglavice (James Smith) koji je prvi potpisao Ugovor 6. Iznad te perjanice nalazi se crvenim velikim tiskanim slovima ispisano JAMES SMITH CREE NATION.


06.07.2019. u 07:31 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Flying Dust First Nation

Flying Dust First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 105 Flying Dust, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 395.

Zastava ovog plemena je bijele boje u čijem središtu je tipičan šator (tipi) za stanovanje iza kojeg je narančasto-žuto sunce, a ispod piše Flying Dust First Nation.


05.07.2019. u 21:44 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Fishing Lake First Nation

Fishing Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Ojibwe. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 89 Fishing Lake , a uvedeno je u službeni registar pod brojem 390.

Zasebna zastava ovog plemena nije poznata, a za svoje prezentiranje rabe zajedničku zastavu naroda Ojibwe.


04.07.2019. u 20:48 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 03.07.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Big River First Nation

Big River First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 118 Big River, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 404.

Zastava ovog plemena bijele je boje u čijem središtu se nalazi okrugli plemenski pečat obrubljen crnom kružnicom. U ispuni je prikaz tipičnog krajobraza rijeke na čijoj obali je zeleni bor ispod kojeg zavija bijeli vuk.

U gornjem dijelu polukružno je ispisano velikim crnim tiskanim slovima BIG RIVER FIRST NATION #118, a ispod TREATY SIX.


03.07.2019. u 20:19 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!