Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

nedjelja, 22.09.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - George Gordon First Nation

George Gordon First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 86 Gordon, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 391.

Zastava ovog plemena bijele je boje, a u središtu polja zastave nalazi se okrugli plemenski pečat sastavljen od vanjskog prstena žute boje u kojem u gornjem dijelu piše velikim crnim tiskanim slovima GORDON, a u donjem dijelu FIRST NATION.

Unutarnja ispuna prstena je narančaste boje te je preko svega postavljena obredna lula s tri obredna pera i punilom okrenutim u grboslovno lijevu stranu.


22.09.2019. u 09:29 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 21.09.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Fishing Lake First Nation

Fishing Lake First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 89 Fishing Lake, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 390.

Zastava ovog plemena bijele je boje, a u središtu polja zastave nalazi se crtež ribe štuke koja je okružena kružnicom. Ispod piše velikim crnim tiskanim slovima FISHING LAKE FIRST NATION #89.


21.09.2019. u 16:29 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 15.09.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Day Star First Nation

Day Star First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 87 Day Star, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 389.

Zastava ovog plemena nebesko plave je boje s velikom žutom zvijezdom pet krakova točno u sredini polja zastave. U središtu ispune zvijezde nalazi se stilizirana perjanica crne boje, a iznad zvijezde velikim crnim tiskanim slovima piše DAY STAR. Ispod zvijezde također velikim crnim tiskanim slovima piše FIRST NATION.


15.09.2019. u 08:00 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 14.09.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Cowessess First Nation

Cowessess First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Naziv plemena je po poglavici koji je potpisao ugovor s kanadskom vladom, a njegovo ime bilo je 'Ka-we-zause' (Malo Dijete). Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 73 Cowessess, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 361.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat. Pečatom dominira orao raširenih krila koji u svojim kandžama drži ratnu sjekiru i obrednu lulu mira s kojih visi po jedno pero.

Crveni krug prema unutrašnjosti isprekidan je žutim stiliziranim plamenim jezicima, a ispuna je bijela. U gornjem dijelu je baner s natpisom 'Cowessess First Nation', a crno koplje dijeli pečat po sredini te s njegovih strana visi nešto nalik koži na kojoj piše TREATY FOUR.

Ispod kružnog dijela visi pet obrednih pera, s grboslovno lijeve strane van pečata je iskrivljena plava crta (možda simbolizira rijeku), a njezine krivine prati crveno-žuta slična crta koja bi mogla simbolizirati grom.

Ispod pečata, također van njega zelena je ravna crta s nekakvim stiliziranim prikazom (trave ili šume), a još ispod je plavo bijela vrpca nerazjašnjenog značenja.


14.09.2019. u 17:08 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 07.09.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Cote First Nation

Cote First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Saulteaux. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 64 Cote, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 366.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe stilizirani prikaz glave s perjanicom (najvjerojatnije poglavice Cote koji je potpisao Ugovor 4).


07.09.2019. u 08:52 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 01.09.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Chacachas First Nation

Chacachas First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 71 Ochapowace, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 363 bratskog plemena Ochapowace First Nation.

Zastava ovog plemena nije poznata kao ni plemenski pečat, a isto tako nepoznata je zastava rezervata Ochapowace osim što na ulazu u rezervat stoji logo na četiri grede koje su postavljene kao konstrukcija šatora. Logo je ovalnog oblika unutar kojeg je šest bijelih šatora postavljenih na zelenoj livadi.

Sa svake strane desno i lijevo nalazi se po jedno obredno pero. Iznad piše velikim narančastim tiskanim slovima OCHAPOWACE, a ispod šatora na livadi plavim slovima TREATY 4 TERRITORY.


01.09.2019. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 31.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Carry the Kettle Nakoda First Nation

Carry the Kettle Nakoda First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Nakoda. Pleme je potpisnik 'Ugovora 4' koji im jamči rezervat 76 Assiniboine, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 378.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe okrugli plemenski pečat koji je sastavljen od vanjskog prstena koji je opet podijeljen na četiri dijela: plavi-žuti-zeleni i crveni.

Ispuna pečata je smeđe boje te se unutar nje nalazi u samom središtu crni čajnik ispod kojeg izbija bijeli dim. Ispod čajnika su dvije obredne lule s ispunama okrenute jedna prema drugoj.Iznad čajnika polukružno velikim crnim tiskanim slovima piše CARRY THE KETTLE FIRST NATION.


31.08.2019. u 07:47 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 30.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Wapachewunak First Nation No. 192

Wapachewunak First Nation No. 192 službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervat 192D Wapachewunak, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 400 English River First Nation.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat plemena English River First Nation u čijem sastavu se i nalazi njihov rezervat 192D Wapachewunak.


30.08.2019. u 20:17 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 29.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Stanley First Nation 157

Stanley First Nation 157 službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 157 Stanley, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 353 Lac La Ronge plemena.

Zastava ovog plemena je nepoznata, a za svoju prezentaciju rabe zastavu Lac La Ronge plemena koja je bijele boje na kojoj se u središtu polja zastave nalazi stilizirana crno-bijela glava poglavice s perjanicom koja je ukomponirana u zeleni tipi šator koji je svojim vrhom okrenut grboslovno lijevo.

Ispod toga piše LAC LA RONGE INDIAN BAND.


29.08.2019. u 20:22 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 28.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Pelican Narrows

Pelican Narrows službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree, a sami sebe nazivaju 'Opawikoscikcan'. Pleme je potpisnik 'Ugovora 6' koji im jamči rezervat 184B Pelican Narrows, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 355 Peter Ballantyne Cree Nation.

Dakle, Pelican Narrows pleme zapravo je službeno administrativno središte devet plemena (plemenskih zajednica) Peter Ballantyne Cree Nation (Amisk Lake, Deschambeault Lake, Kinoosao, Pelican Narrows, Prince Albert, Sandy Bay, Southend i Sturgeon Landing).

Zastava ovog plemena nije poznata kao ni plemenski pečat, a za svoju prezentaciju rabe zajednički pečat zajednice devet plemena. Okrugli pečat podijeljen je na dva dijela, gornji s prikazom neba i tipičnog šatora za stanovanje i donji dio u zelenoj boji na kojem je stilizirani prikaz glave poglavice s perjanicom iza koje su dvije ukrštene obredne lule.

U gornjem dijelu polukružno velikim tiskanim crnim slovima piše PETER BALLANTYNE CREE NATION, a u donjem dijelu osam je obrednih crno-bijelih pera pričvršćenih na kružne slike prikaza orla, pelikana, jelena losa (muss), kanadske guske, ribe lososa, jelena karibu, ribe jesetre i dabra.

28.08.2019. u 12:03 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 25.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Hatchet Lake Dene Nation

Hatchet Lake Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervat 220 Lac La Hache, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 352.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji prikazuje jelena (sob, ili irvas, ili karibu) iza kojeg je stilizirani krajobraz plavog jezera iza kojeg je zelena šuma iza koje zalazi žuto sunce prošarano crvenim večernjim oblacima zalaska.


25.08.2019. u 07:36 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Fond du Lac Dene Nation

Fond du Lac Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 227 do 223 Fond du Lac, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 351.

Zastava ovog plemena je nepoznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je okrugli s prstenom koji je podijeljen na dva dijela, gornji plavi u kojem bijelim tiskanim velikim slovima piše NAH-GAH-CHI-WA-NONG i donjim zelene boje gdje piše RESERVATION.

Ispuna prstena je križno razdijeljena na četiri dijela crno-bijelo-crveno-žute boje. U središtu je veliki žuti stilizirani vrh za strijelu sive ispune u kojem je bijelom bojom ukomponirana brojka 8 te je u gornjem dijelu brojke stilizirani prikaz rezervat žute boje s crnim zvjezdicama (tri) koje prikazuju mjesto naselja u rezervatu.

U donjem dijelu brojke 8 žutim velikim tiskanim slovima piše FOND DU LAC. Na svakoj granici spajanja četiriju boja prikazano je crno-bijelo obredno pero. U crnom polju ispune (grboslovno desno) bijelim velikim tiskanim slovima piše ESTABLISHED BY.

U crvenom polju ispune (grboslovno lijevo) velikim crnim tiskanim slovima piše TREATY 1854, a dolje u žutom polju ispune piše velikim crnim tiskanim slovima (nazivi tri naselja koja su označena zvjezdicama) CLOQUET – BROOKSTON – SAWYER.


24.08.2019. u 07:17 • 1 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - English River First Nation

English River First Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Dene (Chipewyan). Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervate 192 La Plonge, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 400.

Zastava ovog plemena je nepoznata, a za svoju prezentaciju pleme rabi plemenski pečat koji je plavi orao u letu obrubljen crvenom crtom. Rep orla je stilizirano sunce žute boje sa zrakama koje tvore nešto što podsjeća na moderni čip nekakve elektronske kartice.

Ispod toga u produžetku desnog krila orla (leti od grboslovno desne na lijevu stranu)su stilizirani valovi (tri) te crvena voda iz kojeg rastu dva zelena lista. Ispod toga piše 'English River First Nation'.


21.08.2019. u 19:13 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 19.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Cumberland House Cree Nation

Cumberland House Cree Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 5' koji im jamči rezervate 20 Cumberland House Cree Nation, 20A Pine Bluff, 20B Pine Bluff, 20C Muskeg River i 20D Budd's Point, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 350.

Zastava ovog plemena nije poznata, a za svoju prezentaciju rabe plemenski pečat koji ima polukružno obličje sunca koje zalazi s tri kraka i raskoljeno je na dva dijela s plavom ispunom u kojoj su grboslovno desno jelen los (muss) i lijevo patka u letu.

Van sunca je grboslovno desno zeleni javorov list (kanadski službeni simbol), gore crveni i grboslovno lijevo žuti javorov list. Grboslovno desno i lijevo od toga su dva zelena stabla a gore polukružno crnim velikim tiskanim slovima piše CUMBERLAND HOUSE CREE NATION.


19.08.2019. u 19:28 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.08.2019.

Stjegoslovlje

Starosjedilački narodi Saskatchewan - Clearwater River Dene Nation

Clearwater River Dene Nation službeni je naziv ovog starosjedilačkog naroda iz kanadske provincije Saskatchewan i dio su starosjedilačkog naroda Cree. Pleme je potpisnik 'Ugovora 8' koji im jamči rezervate 221 Clearwater River Dene Band, 222 Clearwater River Dene i 223 Clearwater River Dene Band, a uvedeno je u službeni registar pod brojem 401.

Zastava ovog plemena je bijele boje na kojoj je plemenski pečat s prikazom krajobraza rijeke koja teče prema suncu koje zalazi iza zelene šume, a sa strane su vidljive smeđe obale.


18.08.2019. u 07:59 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< rujan, 2019  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest.web counter
web counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!