POKLON

23.04.2020.

Danas me ljubav posjetila rano.

Iznenadila me u kuverti knjiga sjajne spisateljice Jasne Semiga Pintarić.

Jedva čekam da zaronim u njene dubine sretansretan

Hvala ti, Jasna Šemiga-Pintarić sretansretansretansretansretan




"PJESNIKOVANJE

Veličanstvo svemoćnoga Sunca čijom sam ljepotom ostala osupnuta gledajući kako nesramno veličanstveno zaranja u more, ne skrivajući svoje ushićenje usred međusobnog dodirivanja u ponovljenom sjedinjavanju, neminovno me podsjetilo na naše zalaske, raskošne plovidbe, ushite i uzdizanja, veselje u radostima koje oplemenjuju svakodnevnost življenja.

Onaj trenutak kad si najveći na svijetu, kad širiš ruke i obgrljuješ svemir.

Nema te sile ni prepreke koja bi zaustavila bujicu tvojeg nadiranja, bjesomučnu lavinu što se obrušava na putu prema svom poznatom cilju, prkoseći prirodi, rušeći pred sobom baš sve,ostavljajući duboke tragove.

Onaj trenutak u kojem božanstvo tebi pruža svoje ruke, a ti mu se predaješ, zatvorenih očiju, otvorena srca i uma fokusiranog isključivo na to jedno jedino osjetilno iskustvo, prožeto dobro ukomponiranim dijelovima svih osjetila.
Kad tijelo gori a iz tebe kuljaju sve pjesme Univerzuma, koje istovremeno pišu svi zaljubljeni pjesnici ovoga i svih drugih svjetova.

Tebi je prepuštena čast i zadovoljstvo da na kraju misli staviš točku. Ne zarez, nego točku profinjene uzvišenosti i istančanosti senzibiliziranu trenutnom impresijom.

Povesti ga za sobom i voditi kroz duboke hodnike svojih nutrinskih dvora,njišući se u ritmu njegove trenutne inspiracije, zatvarajući vrata pred užarenim kuglama koje nadiru kroz bedeme neosvojivosti.

To su trenuci u kojima ne postoji nitko osim dvije sile što se naizmjence privlače i odbijaju,svijet se pretvara u želatinoznu masu pod vašim tijelima, pod nogama vam nestaje tlo, a vi lebdite u bestežinskom stanju svemoćnoga prepuštanja stihiji koja je moćnija od svih tsunamija objedinjenih u jedan, najjači, sposoban pokoriti svemir.

Razbijanje zapjenjenog, podivljalog mora o nazubljene hridi, veličanstvena snaga prirode nasuprot ljudskoj krhkosti.
Rastemo zajedno, poniremo ...

Poput zapjenjenog vala oplakuješ razvedenost mojih obala, grlim te svojom raskošnom, živopisnom nabujalošću, prodireš do najskrivenijih kutaka bezbrojnih uvala i uvalica, a svemoćne kapljice, rasprskavajuće, kao gejziri pršte, puneći svaku prazninu, nezaustavljivo i snažno.

U vatrometu strasti, u borbi s otvorenim morem, ushićeno se valjam prema kraju, osjećajući svoje ponovo otkrivene prapočetke. Iskonskom potrebom za opstankom, za mnom se bacaš, podivljalo moje more.

Oluja prestaje. Bestežinsko stanje. Nirvana. Mir mora.Mirovanje obale.
I sunce se lagano utapa u moru, besramno veselo zalazi u njegovu dubinu, a mi uživamo trenutke smiraja.

Predajem svoje misli svemoćnome peru, neka iz mene izrodi sve knjige koje u mojoj nutrini duboko spavaju, neka ih izvuče na površinu, duboko usidrene, neka me do granice nemogućeg iscrpi i pusti me da plutajući skupljam snagu za novi početak.

Svemoćna ljubavna pjesmo, reci mu sve ono što je ostalo nedorečeno u buri našeg međusobnog
ispreplitanja.

Reci mu da ga volim.
JŠP"

AKO TI KAŽU, NEMA ME VIŠE!

20.04.2020.



slika: digital art

Ako ti kažu, umrla sam,
reci im da nikad nisam ni živjela,
samo sam robovala potrebama tijela
i neka ti ne bude žao reći istinu
u kojoj se o umrlima samo lijepo zbori,
istina je uvijek najpoštenija riječ.

Reci, igrala sam samo u kazališnoj predstavi
u fizičkom tijelu djeteta, žene i majke,
a ponekad sam glumila i muški rod,
dok sam u njihovim dušama podlo
izazivala žudnju i uzavrele strasti
od kojih im san nije dolazio na oči.

Reci, glumila je da je netko i nešto,
pisala je o iskustvima tijela i duše
prosipajući pamet koja nije bila njena,
već znanje svih zemaljskih potomaka
učila je znanje, a umrla u neznanju,
robovala je svijetu, a vjerovala da je slobodna.

Reci svim poznatima i nepoznatima,
da sam bila sijač negativnih riječi
i nemoći da vladam svojim životom,
žudjela sam za unutarnjim ispunjenjem,
ljutila sam se što robujem zajedništvu
i bila sam tužna zbog nedostatka ljubavi.

Reci im, da sam bila rasadnik potomaka
i predstavnik svih umrlih predaka,
željela sam pozitivnim riječima popraviti svijet,
a uspjela sam popraviti sebe u svijetu,
bila sam robinja i gospodarica želja
nespoznato biće u nepoznatom svijetu.

Reci im istinu, da sam svojim življenjem
hranila skrivene arkonske sile
koje su vješto sa mnom manipulirale
i halapljivo se hranile mojom energijom
za koju sam ja vjerovala, da je ljubav
i klela sam se, da volim sve ljude.

Nemoj tugovati što me fizički nema
i što moje emocije više ne postoje,
sjeti se onog lijepog što si mi dala-dao
i u duhu posjeti moj novi dom,
u njemu ćeš vidjeti mene nasmijanu
i veselu kao što sam to uvijek bila.

Samo sam prohujala ovim svijetom,
bila sam, a kao da me nije ni bilo,
živjela sam u neznanju, a glumila sam znanje
na krilima su me nosile vjera, nada i ljubav
u koje sam se svom dušom klela,
a otišla sam duhom u nebeske odaje
iz kojih sam došla u ovaj zemaljski svijet.

Priručnik za rekonstrukciju podsvijesti – Anđa Jotanović

18.04.2020.

Predstavljanje moje knjige na portalu https://www.centarkulture.com/




''April 17, 2020''


Foto: Pixabay i C.K.


''Poštovani čitatelji,

knjiga, koja je pred vama, plod je intuitivnog vodstva moje duše. Ovako sam vođena prema uravnoteženju energija koje vladaju u našem fizičkom svijetu. U cijelosti vam prenosim put, kojim sam i sama koračala u rekonstrukciji svoje podsvijesti. Sada tu novoostvarenu ravnotežu sa lakoćom održavam i po potrebi nadograđujem.

Svjesno vladanje sa svojim mislima, riječima i djelima u ovim nesvjesnim i svjesnim energetskim poljima, emocije izražavaju sreću postojećim životom, naša sudbina i sudbina svijeta je u našim rukama. Odgovornost za stanje na planeti Zemlja u rukama je svakog čovjeka. Naša osobna odluka je da preuzmemo tu odgovornost. Održavanjem svoje ravnoteže, podržavamo one duše, koje ju još nisu postigle.

“Izbjeglice, izbjeglice, izbjeglice”, odjekuje u mojoj svijesti unatrag dva mjeseca. Cijela moja podsvijest bruji od ovog pojma. Otkud i zašto se on našao u mojoj svijesti? Tko mi ga je nametnuo kao informaciju, koja će ostati zabilježena u mojoj podsvijesti? Želim li tu informaciju uskladištiti u svoje biće. A Boga mi moga ova informacija neće ostati u mojoj podsvijesti. Ostane li u mojoj podsvijesti i meni slijedi jednog dana, da budem izbjeglica iz svog doma. Tako mi to djeluje.

Kome su korisne izbjeglice? Ako dublje razmislim o ovoj temi vidim, da se tu radi o zakulisnim igrama sa ljudskom populacijom. Zemljama, koje razvijaju svoje ekonomije, treba radna snaga. Sedamdesetih godina dolazila im je iz cijele bivše Jugoslavije. Devedesetih godina opet su zapadnim zemljama dolazile izbjeglice iz ratnih područja bivših jugoslavenskih republika.

2015.-te godine dolaze opet izbjeglice sa istoka, da razvijaju zapadnu ekonomiju. Pa tko proizvodi tolike emigracije ljudi i nije teško pogoditi?! Oni koji započinju ratove. Svoje ljude pošalju u pljačku zemaljskih resursa, a opljačkane ljude uzmu sebi za sluge i tu nema ništa novo pod kapom nebeskom. Nije li se oduvijek baš tako živjelo na Zemlji? Tko je vojno i ekonomski jači, taj ubija i tlači. Može li se ovome stati na kraj? Može! Upravo sam pokazala kako! Stvoriti svoju pozitivnu svijest u svim ovim energetskim poljima, koja sam nabrojala. Sa tom svijesti eliminiraju se zakulisne igre moćnika i unaprijed se zna kuda se energija i zašto kreće.

Obzirom, da naše tijelo ima 52 trilijuna stanica, u svaku stanicu se određena pozitivna zraka energije šalje 52 trilijuna pata SLOBODA!, 52 trilijuna LIJEP ŽIVOT, 52 trilijuna MIROLJUBIVOST, 52 trilijuna ISPRAVNOST, 52 trilijuna ZADOVOLJSTVO, 52 trilijuna SREĆA, 52 trilijuna BLAGOSTANJE, 52 trilijuna 52 trilijuna SIGURNOST, 52 trilijuna ZAŠTIĆENOST, 52 trilijuna UŽIVANJE u svaku stanicu moga bića…

Sve ovo vrijedi i za svako energetsko polje na koje pomislite, ovako se vlada svojim energetskim poljima na pozitivan način, svatko od nas je u svemu što je bilo, što jest i što će biti.”

Anđa Jotanović


Knjiga se može preuzeti na stranici: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic4.php


KAKO KORISTITI OVAJ PRIRUČNIK?

Prije, nego počnete čitati priručnik, preporučuje se uzeti čistu bilježnicu i olovku te napisati naslov: “Moj priručnik za rekonstrukciju podsvijesti”.

Kako budete čitali o pojedinom energetskom polju, tako odmah napišite svoje impresije iz sjećanja i osjećaje, koje je za vas do sada nosilo ovo energetsko polje, a zatim odaberite svoje pozitivne obrasce, koje će nositi vaša podsvijest ili možete zadržati i postojeće.

Možda nećete imati potrebu za rekonstrukciju svih ovih polja iz podsvijesti, jer neke od njih jednostavno niste ni živjeli u ovom životu. Vi sa ovim osvrtom radite odmah na svojoj rekonstrukciji podsvijesti, vama je najlakše podsvjesna polja obilježiti vlastitim pozitivnim energetskim zrakama i radite tako kako vas bude vodila vaša Intuicija. Ovaj priručnik je podsjetnik kako se osvještavaju podsvjesna energetska polja.

Želim vam sreću i uspjeh na putu vašeg samostalnog rasta i razvoja vaše pozitivne osobnosti.


KRATAK OSVRT NA “PRIRUČNIK ZA REKONSTRUKCIJU PODSVIJESTI”

Što god prihvatili, uvijek predstavljamo u sebi sliku Božju, njegovu providnost i tajanstvenost, spoznaju o duši kao jednoj jedinoj nedjeljivosti od Boga. Sve izvanjske osobnosti, koje nosimo, su tek krhke krinke iza kojih se skrivamo pokušavajući doći do onog tko je u nama, a to smo mi sami.

Prizivajući u sebi ono mjesto gdje smo svi jednaki, otkud smo svi mi potekli, a sada smo tako razjedinjeni, različiti, zalutali, u pozitivnosti umreženih misli, koje svi duboko negdje u sebi znamo i koje zakopane spavaju u našoj podsvijesti, donosim ove kratke stihove, koje sam pronašla na internetu, meni nepoznatog autora:

“Poštujem mjesto u tebi
gdje čitav svemir prebiva.
Poštujem mjesto u tebi
u kojem je Ljubav, Istina i Mir.
Kada si u tom mjestu u tebi
i ja u tom mjestu u sebi
mi smo Jedno e Namaste …”

… i poklonit ću se u sebi ovakvim dušama koje nas pozivaju da se odazovemo pozivu i počnemo svaki od sebe graditi jednu dugačku stazu, kamenčić po kamenčić, da bismo se svi našli u jednom centru i zauvijek iz cjelokupnih života maknuli negativnost koja se nakupila poput crnih oblaka i zaklanja nam Sunce providnosti i Božje Svjetlosti.

Jadranka Varga, pjesnikinja,
Zagreb, 21.12.2015.

O autorici: Anđa Jotanović (rođ. Mitrović), rođena je 15.04.1957. u Tesliću BiH. U Rijeci živi preko 45 godina, udata je, majka dvoje odrasle djece, umirovljenica. Pisanjem se bavi od 1997., izdala je 15 knjiga, od toga 5 knjiga proze, 10 knjiga poezije, 1 bajka i 1 knjižica o vrlinama za djecu i odrasle. Prvu knjigu izdala je 2009., a pjesme piše od 2011.

Anđa Jotanović izdala je do sada nekoliko knjiga:

OBJAVLJENE KNJIGE

SAMORAZVOJ I ILUZIJA, 2009.
ISBN kod NSK RH 978-953-56061-0-9


SAMORAZVOJ I SNOVI, 2012.
Cip – Katalogizacija u publikaciji Rijeka
Sveučilišna knjižnica Rijeka
UDK 159.923.32:2


SAM SVOJ KREATOR, 2014.
ISBN kod NSK RH 978-953-5601-2-33


KAD DUŠA PROGOVORI

ISBN kod NSK RH 978-953-8054-87-7
ISBN kod NSK RH 978-953-8054-88-4

reizdanje: SAM SVOJ KREATOR

ISBN 978-953-8100-05-5
http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic2.php

MUDROST I MOĆ DUŠE

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic3.php
ISBN kod NSK RH 978-953-8100-20-8

PRIRUČNIK ZA REKONSTRUKCIJU PODSVIJESTI

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic4.php
ISBN 978-953-8100-36-9

MOJE VRLINE

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic5.php
ISBN kod NSK RH 978-953-8100-78-9

BISERI DUŠE

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php
ISBN kod NSK RH 978-953-354-018-4

UNIVERZALNA LJUBAV

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic7.php
ISBN kod NSK RH 978-953-354-040-5

SVJETLOST DUHA

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic8.php
ISBN kod NSK RH 978-953-354-046-7

KAPI ROSE - Zajednička zbirka: Anđa Jotanović, Željka Košarić-Safiris, Tanja Repinac, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač

http://www.digitalne-knjige.com/kapirose.php
ISBN: 978-953-354-062-7

NA BRANIKU ŽIVOTA

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic9.php
ISBN kod NSK 978-953-354-066-5

BOJE MOGA NEBA

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic10.php
ISBN kod NSK RH 978-953-354-098-6

SAMORAZVOJ I VIZIJE

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic11.php
ISBN kod NSK RH 978-953-354-108-2

PROZOR U SVIJET

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic12.php
ISBN kod NSK RH 978-953-354-124-2

PRINCEZA EMA

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic13.php
ISBN kod NSK RH ISBN 978-953-56061-1-6

U OBLACIMA PIŠE

ISBN kod NSK RH 978-953-56061-3-0

4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga
ISBN kod NSK RH 978-953-354-212-6

http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php


SRCA PUNA LJUBAVI: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković, Jadranka Varga, Mira Orlić, Snježana Segnan, Snježana Spasojević, Tanja Repinac, Tatjana Jedriško Pančelat, Tea Slama Žigman
ISBN kod NSK RH 978-953-354-182-2

http://www.digitalne-knjige.com/srcapunaljubavi.php


eme su joj refleksivna/duhovna poezija prožeta psihologijom koju objavljuje na svom blogu https://blog.dnevnik.hr/angelija/

Anđa Jotanović, pjesnikinja,
Rijeka, 09.04.2020. ........"

izvor:
https://www.centarkulture.com/prirucnik-za-rekonstrukciju-podsvijesti/?unapproved=2633&moderation-hash=a1ca76562b02f9d6224e78642f5e6e44#comment-2633

HRABROST - sam svoj kreator (12)



slika: digital art


Hrabrost je jedna od najvažnijih ljudskih vještina. Ako čovjek nema hrabrosti onda uvijek tapka u mjestu i očekuje od nekog drugog, da se zauzme za promjene koje bi on sam neophodno trebao održavati na djelu. Dugo godina sam živjela na ovaj način svoj život. Hrabri ljudi se nazivaju narodnim junacima, a ja se takvom nisam osjećala.

Danas znam, da biti hrabar i izuzetno hrabar su dva različita pojma. Svaki čovjek je junak svog života, često osobinu hrabrosti držimo negdje na margini svog sjećanja. Ne prisjetimo je se čak i kad bi nam bila neophodna u postojećoj životnoj situaciji. Istinsku svjesnu hrabrost počela sam živjeti od 1996. Znači li to da sam do tad bila kukavica? Ne bih to mogla sa sigurnošću potvrditi, iako je to bio moj život. Hrabrost kao pojam do tada nisam često imala u svojoj svijesti.

Danas mi je hrabrost svakodnevno u svijesti. Ono što sad mogu sa sigurnošću potvrditi je, da sam ja hrabra osoba. Kroz ovo životno razdoblje od 1996. uspjela sam pogledati hrabrosti u oči, suočiti se sa svojim životom i situacijama koje sam godinama odlagala očekujući, da će se riješiti same od sebe.

Hrabro je poduzeti potrebne promjene onda kad se pojave prepreke na životnom putu u bilo kojem obliku, pogledati istini u oči i preuzeti odgovornost za priznanje i svog sudjelovanja u postojećoj situaciji.

Odlučila sam da ću svjesno živjeti hrabrost.

Hrabro ću se suočiti sa životnim izazovima.
Hrabro ću priznati pogrešku koju osobno napravim.
Priznat ću sama sebi hrabrost koju sam iskazala na djelu.
Hrabro ću svoj život usmjeravati u ispravnom smjeru.
Hrabro ću graditi sreću i zadovoljstvo u svim svojim djelovanjima.
Hrabrit ću druge ljude da također postanu svjesni svoje hrabrosti.


H r a b r o s t

Šta je potrebno za hrabrost?

Možda samom sebi oprost,
sebi neznanje oprostiti,
svoju hrabrost ustoličiti,
a hrabrost je početi od nule
bez poznate naučene formule,
hrabrost je najvažnija vještina
kad me ne sprječava taština.

U neznanju pametana biti
nove vrline u sebi otkriti
hrabrost je važna vrlina,
ona je životna osovina.

Pokazati samopouzdanje
promijeniti postojeće stanje,
staložena biti u kritičnoj situaciji
pomoći u opasnosti naciji.

Promijeniti život na bolje,
osigurati životno polje,
sudbini pogledati u oči
kad me opasnost zaskoči.

Ukloniti bilo kakvu nepravdu
zauzeti se odlučno za pravdu,
priznati grešku svoju
i biti spretna u svakom boju.

Priznati svoju sposobnost,
osloboditi lijepu osobnost.,
u nepravdi ostati prav
hrabrost je znati zauzeti stav.

Hrabrost je sve od sebe dati
srcem me je učila mati,
hrabrost je znati i moći više
kad se slobodno kreće i diše
i što god hrabrost činila,
rado bih joj suputnica bila.

ROĐENDAN

15.04.2020.



slika: digital art

Rodih se u proljeće
kad sve buja i raste
i kad se sa toplog juga
opet vraćaju laste.

U mojim genima
cvjetni prah diše,
peluda i meda
gdje je najviše.

Ne bio mi život meden
kao cvjetni prah bijeli,
proletje mi nesvjesno
na brzinu skoro cijeli.

Sada dok skupljam
njegova iskustva smjela
nije mi dozvoljeno bilo živjeti
onako kako sam ja htjela.

Bilo je svakakvih iskustava
u tom mom životu
nekad sam ga klela,
a nekada živjela divotu.

I preporod mog bića
svoje je djelo odradio
pa mi život konačno
cvjetnim medom zasladio.

Neka mojih rođendana
bude još mnogo,
da bi mi se život ljepotom
i mudrosti očitovati mog'o.



a moja kćerka mi je danas ovo napisala na Facebooku (ona živi u Zagrebu, ja u Rijeci)

"Sretan ti rođendan mama!

S mamom je uvijek najljepše. Ona je ta s kojom se najslađe smijati, na nju uvijek mogu računati, njene ruke znaju kako iscijeliti i njeno srce je turbo veliiikooo. Da dodam samo jos, kao kuća.

Uživaj u svom danu mama!

Budi mi sretna i vesela, jer drugačije ti i ne znaš."




KRILA ANĐELA

14.04.2020.



slika: digital art


Na krilima anđela,
nosi me moja duša
i sve moje želje
kao majka sluša.

Uvijek mi ispuni želje
one koje su najbolje,
za sve dobro i lijepo
oslobodi mi cvjetno polje.

Tako moj život cvjeta
kad mi duša iskustva proslijedi
pa sve što mislim i radim
višestruko vrijedi.

Zahvaljujem se svojoj duši,
a ona se samo nasmiješi
u svakoj nemiloj situaciji
i kao majka me tješi.

Tako moj život teče
na krilima anđela,
duša me lako slijedi
i nadgleda sva moja djela.


iz zajedničke zbirke poezije "4 MAŠTOVITE DUŠE"
autorice: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga



http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

ČITANOST MOG BLOGA

09.04.2020.




Neopisivo ugodno sam se iznenadila kad sam dobila ovu e-mail poruku:

"Poštovana Anđa,

Vidio sam nedavno vaš zgodan blog

https://blog.dnevnik.hr/angelija

Lijepo pišete, a vidim da imate i više izdanih knjiga što je pohvalno.

Stoga me zanima biste li htjela da predstavimo neke vaše radove na stranici Centar Kulture https://www.centarkulture.com/ ?

Stranicu smo otvorili prošle godine s ciljem da omogućimo autorima da na jednostavan i besplatan način predstave svoje radove i da čitateljima približimo umjetnost.

Ako ćete biti zainteresirana dovoljno je da nam pošaljete nekoliko vaših pjesama i mi ćemo ih objaviti - s velikim zadovoljstvom ;)

Ukoliko imate pitanja slobodno pišite.

Srdačno i držite se ovih dana

Ivan Žganec

https://www.centarkulture.com/


MOJ ODGOVOR:

Poštovani gospodine Ivan Žganec,

rado ću Vam poslati svoje radove. Vidim da se bavite svijesti, naziv vašeg centra mi ti kaže. Možda bismo mogli porazgovarati na tu temu. Razvojem pozitivne svijestu bavim se vec neko vrijeme i dosla sam do vrlo vrijednih spoznaja koje bi mogle koristiti vecem briju ljudi.

Nešto od tih spoznaja sam opisala u knjigama:

SAM SVOJ KREATOR

PRIRUCNIK ZA REKONSTRUKCIJU PODSVIJESTI

SAMORAZVOJ I VIZIJE


Ove knjige su mi objavljene i u digitalnom izdanju. Rado bih vam umjesto pjesama poslala njihove linkove. Ljudima bi više koristilo da ih pročita nego pjesme.

Hvala vam na upitu za suradnju. Rado bih se bolje upoznala sa vašim radom.

Lijep pozdrav

Anđa Jotanović




I NJIHOV ODGOVOR


"Hvala vam na javljanju Anđa.

Eto, nastojimo svakako promicati nešto drugačiji način gledanja na svijet, potaknuti samoostvarenje, ispunjenje, drugačije viđenje svijeta...
Otvoreni smo za sve opcije i vaše knjige i pjesme ;)

Možemo onda početi s knjigama - naslovi su jako zanimljivi!

Da bismo predstavili knjigu potrebno nam je sljedeće:
- opis knjige (možete napisati sami ili nam dostaviti recenziju koju vam je netko napisao)
- naslovnica fotografije
- i ako želite biografija i navedite (link) slobodno gdje se knjiga može kupiti, odnosno pogledati ako je u digitalnom izdanju.

Meni su interesantna sva tri naslova pa vi sami odaberete koju knjigu biste prvo predstavila, a kasnije ćemo onda ostale ;)

Eto, baš mi je drago da ste se javili. Vidim da možete puno toga ponuditi našim čitateljima - biti će mi iznimno drago surađivati ;)

Kad pošaljete navedeno - objavimo.

Ivan"



ODA ŽIVOTU

08.04.2020.



slika: digital art


Bio si moj, živote,
kakav god si htio biti
izražavao si sebe
kroz sva iskustva
koja si u svom umu smislio,
a mene nisi ni pitao
možeš li sa mnom
tako olako vitlati
od nemila do nedraga?

Bole li te neka iskustva
kao što bole mene,
jesi li ih svjestan ili nisi
ili samo kao slijepac
vučeš me za nos
tkajući niti osjećaja
koji više bole
nego što vesele?

Dosta mi je tvojih izbora
i nesuvislih izgovora,
stavljam ti uzde, živote,
koje će biti u mojim rukama
i ja ću birati što hoće
i što neće biti,
dok bolom čistim
tvoje nesuvisle izbore.

I ja imam neograničenu moć,
da te usmjeravam
onako kako ja hoću,
čisti sam svoju šporkicu,
a ja ću od danas
svojim mislima i djelima
stvarati samo čistoću.

iz zajedničke zbirke poezije "4 MAŠTOVITE DUŠE"
autorice: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga



http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

ŠTO SE ONO IZA BRDA VALJA?

01.04.2020.



slika: internet

Što se ono iza brda valja
il' je mjesec il' sunce sjajno
ili krila nebeskog anđela
zaštitnika ljudskog života
u srcu ljudskom zapečaćenog,
u božanskom umu zamišljenog
i ljubavlju ljudskom kušanog?

To srce i iskra u njemu
objavljuju čovječanstvu
ljubav jednog u mnoštvu drugih
koje samo jedinstvo zna
i ljudima ga na spoznaju daje.

Na obzoru svjetlo se ukaza,
ljubav svijetu Bog pokaza
nije apokalipsa došla na ljude,
to se ljudi iz neznanja bude
u srcu im iskra duha sija
pada maska svjetskim moćnicima,
a ljudi je na lice staviše,
skrivaju ga od stida u zraku
pomor dođe na osobu svaku,
ali srećom samo u mislima
nesvjesnima i nesretnima
koji strahove na leđima nose
njima se na glavi dižu kose.

Što se ono iza brda valja,
to sunce svoju glavu pomalja,
a Mjesec se za oblake skriva
na ulici nigdje nikog živa,
došla pošast na nevine ljude
pa sa njima u kućama bude
svoj uspon strah bilježi,
a hrabrost od ljudi
kao kukavica bježi,
zaledila krvca u grudima
na vratima križ se stavlja
Bogu se moli i u sebi strepi
život je u pitanju,
kretanje i disanje
na kapaljku se cijedi,
na ekranu smrt se najavljuje
čovječanstvo na koljena palo,
otrovi mu noge oduzeli
moćnici mu mišljenje uzeli
svaki čovjek u srcu je mali.

Što se ono iza brda valja,
to maleni virus glavu pomalja
pa ljudima zdravlje napada,
u rupu se mišju zatvorili
kao da nikad bolest živjeli nisu,
crni gavran iza oblaka klikće
iz medija vijesti prenosi,
stisnulo se srce u junaka
kuća svaka vrata zatvara,
nebo plače, suza suzu goni
zahvatila tuga ljudski rod.

„Bože, pomozi“, na usnama se šapuće
svode se računi na Zemlji i kod kuće,
strepnja se uvukla u ljudski rod
pa mijenja genetsku strukturu i kôd,
tama se na noge digla
tjera svjetlo u kut,
iza oblaka nos ne pomalja
ni postiđeni Mjesec žut
i sunce je svoju glavu savilo
kao da nikad na Zemlji nije grijalo,
a vrijeme teče povijest bilježi
ono je samo promatrač
i nikad od ničeg ne bježi.

Što se ono iza brda valja,
nevera crnog oblaka
svijetom iluzije upravlja,
iz oblaka čestice lete
i rade ljudima na plućima štete.

Što se ono iza brda valja,
crna slutnja svijetom upravlja,
zli duhovi tamu pustili,
Pandorinu kutiju otvorili
i mišljenje na stup srama razapeli.

Što se ono iza brda valja,
napala bolest pa svijetom hara,
crna se dijagnoza čovječanstvu postavlja
otrovi neki sa neba cure
ljudi u kuću kao sumanuti jure,
crni gavran po nebu grakće
umrijet će ubrzo netko,
ali se ne zna kad će,
ljudski život kroz prozor viri,
dok se zlo sa dobrim miri,
zdravlje se iz duše zagonetno smiješi
i uplašene ljude samilosno tješi.

Iza brda samo sunce izlazi
ono u svemu svjetlo pronalazi,
po danu ono ljudima svijetli,
a po noći Mjesec ih posjeti
sa smiješkom svjetlo ljudima daju,
da ljudi lakše i ljepše živjeti znaju,
to priroda opominje ljude,
da im svjesnost, dobrota
i savjest u svijesti bude.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.