ISKUSTVENO UČENJE O DUHOVNOSTI

09.02.2021.


slika: internet

Gledajući u sebe kao u drvo života, prisjećala sam se prirode i okresivanja suvišnih grana sa stabala. Bog mi je svjedok, da i na mom stablu ima mnogo nepotrebnih grana koje mi crpe energiju.

Vizualiziram sebe kao stablo i mičem prve nepoželjne grane:

1. prva od njih je neznanje o samoj sebi,
2. druga osjećaj jadnosti,
3. treća ljutnja,
4. četvrta kritiziranje,
5. peta siromaštvo,
6. šesta netrpeljivost,
7. sedma ogovaranje drugih ljudi,
8. osma negiranje istine,
9. deveta nezadovoljstvo životom,
10. deseta bolest tijela i duše.

Okresala sam deset grana koje su mi potpuno nepotrebne i nepoželjne u mom životu u bilo kojem iskustvu. Dok se one suše, dozvoljavam svom drvetu života da prikupi snagu za drugačiji jestivi urod. Uz duboki uzdah otpuštanja, zadovoljno nastavljam disati punim plućima svjesna, da ima još puno toga što ću otpustiti iz svog života, bilo da su to ljudi, situacije ili događaji na koje ne mogu uticati.

U svoje življenje uvodim novi način ponašanja prema sebi. Svaki dan za svoje duhovne potrebe odvajam pola sata vremena i određujem kad će to biti. U tom vremenu ili meditiram u tišini ili radim tjelovježbu ili učim pozitivne osobine koje žarko želim koristiti u komunikaciji. Razmišljam o ljudima koji se bave duhovnošću ili nekim alternativnim znanjima mogu li im se i kada priključiti, da zajedno učimo i prakticiramo neke tehnike samorazvoja.

Nedugo zatim postajem svjesna nekog vanjskog ili unutarnjeg vodstva koje se samô pojavljuje. Ne znam jesu li to vizije ili kako se već zove. U svijesti mi se pojavljuje piramidalni oblik, kao oblik svjesnosti i kako se ona može postići uz druge ljude. Za taj čin poželjno je odabrati dvije osobe koje rade na svom duhovnom samorazvoju. Svaka od njih zauzima jedan kut piramide i svojom pozitivnošću raste prema vrhu.

U početku ne znam što činiti, ali ubrzo u taj trokut uključujem svog bioenergetičara i kiropraktičara, onako, čisto iz radoznalosti. U daljem radu kroz postotke od jedan do sto pojavljuju mi se uvidi u stanje svijesti nas troje. Ispostavilo se, da je kiropraktičar bio taj koji je imao najvišu razinu duhovne svijesti, iza njega bioenergetičar pa ja. Misleći često na pomoć koju su mi pružili, moja razina svijesti se podizala i usklađivala sa njima. Zato je dobro raditi u grupi u kojoj su energije kompaktne i gdje nitko nikome ništa ne zamjera, već svatko nastoji doprinijeti svojom spoznajom i znanjem za cijelu grupu.

Duboko se opuštajući sa povjerenjem u dobro, ulazimo u stanje između jave i sna koje se zove theta stanje. U tom stanju svijesti nam se pokazuju vizije, moć telepatije i vidovitosti. Malo po malo počinjemo vjerovati u svoju moć opažaja nevidljive stvarnosti koja se događa usporedo s onim vidljivim i shvatljivim. Radeći tako na sebi, ulazi se u sve finije razine svoje svijesti u kojima se prepoznaju uzroci nesvjesnosti ili bolesti. Uočavamo vrlo brzo, da možemo i sami sebi pomoći i to bitno. U meditacijama se lako uočava, da smo svi povezani finim nitima zajedništva u kojima veliku ulogu imaju četiri velike prirodne sile: voda, zemlja, vatra i zrak. Vrlo brzo se shvaća njihovo unutarnje i vanjsko djelovanje na cijeli organizam. Spoznaje su individualne za svako biće, jer nismo svi na istim frekvencijama. Tek se trudimo biti dio cjeline na ispravan način.

Vrlo je važno biti svjestan vode bez koje nema života, zemlje koja nas hrani, vatre koja nas grije i zraka kojeg udišemo.

Razmišljanje o ovim silama i prilagođavanje sebe na pozitivnije mišljenje koje ispravno potiče vatru u nama, pijenje čiste izvorske vode, kretanje na svježem zraku, otvara nam mogućnosti brže prilagodbe na pozitivnost i bolje zdravstveno i duševno stanje.

Moguće je, da se nekome i objave ove sile. Voda može od vas tražiti, da je pijete tri puta dnevno, ujutro tri čaše, u podne tri čaše i navečer tri čaše. Jutro je do devet sati, podne do 15. sati i večer do 21 sat. Vatra da održavate čistoću uma i da joj predate sve svoje prljavštine glede pogrešno odabranih iskustava koja ne možete zaboraviti. Zemlja može tražiti, da se pokajete i oprostite sve nepravde koje ste prema njoj učinili. Zrak može tražiti, da mu šaljete pozitivne misli i smanjite zagađenje putem raznih isparavanja. To se nekome može dogoditi, meni se dogodilo, ali i ne mora.

Razmišljajući o zahtjevima velikih sila, vidite i shvaćate nepravde koje su im učinjene i prvi put ih vidite kao živa bića koja također pate od bolesti kao što je i vaša. Ako vam se otkriju ove sile, one će prihvatiti pomoći vam u iscjeljenju. Za uzvrat i vi ćete, iako nesvjesno pomoći ovim silama tako, da će te ih bar manje zagađivati, ali i biti svjesni kako su oni dio prirode koja vas drži na životu, a da vi gotovo ništa niste svjesno za njih učinili, niste ih svjesno čak ni koristili i uživali u njihovoj blagodati. Budete li te sreće, postat ćete svjesni životinjskog, biljnog i mineralnog svijeta koji će vam se također otkriti.

Od ovog trenutka svu hranu koju budete koristili najprije ponudite Bogu u vama i bit ćete svjesni svog unutarnjeg vodstva. Probudili ste unutarnjeg učitelja, intuiciju (šesto čulo), Boga ili kako ga vi već zovete koji će vas htjeli vi ili ne voditi ispravnim putom prema najvišim razinama duhovnosti.

Ako i dalje imate strah od sebe ili tog nepoznatog u vama, nađite sebi duhovnog učitelja koji vam može pojasniti što se sa vama događa. Ako nemate u blizini nikoga koga poznate, čitajte literaturu duhovnog sadržaja. Ona će vam na čudesan način početi pristizati poznatim i nepoznatim kanalima. Ako se učitelj i ne pojavi, možete svakog u svojoj blizini gledati kao učitelja. Sve što vidite loše u bilo kojem čovjeku je vaše loše od kojeg se poželjno odmaknuti. Sve dobro koje budete vidjeli kod drugih ljudi, vaše je vlastito dobro. Svi ljudi su ogledalo vas samih i prepoznavat ćete poruke. One će biti kompaktne vašim pitanjima koje si neprestano postavljate.

Na svom putu samorazvoja moguće je da budete navođeni od nižih duhovnih bića na mnoštvo moći koje će vam stajati na raspolaganju. Tu su crna i bijela magija i načini kako ih možete koristiti. Moći ćete se osvetiti nekome tko vas je povrijedio i pomoći nekome kome je pomoć potrebna, ali nije mudro upuštati se u te vode. Na nižim razinama svijesti djeluju različita demonska bića i ne daju vam, da se promijenite i izađete iz njihovog carstva.

Ako ste ustrajni u svom nastojanju, da od sebe stvorite ispravno ljudsko biće, oni vam ništa ne mogu. Mnoge ljudske duše zaglave na tim razinama svijesti i počnu se baviti raznim magijskim ritualima koji najviše štete njima samima. Dok sa nama vladaju negativnosti, mi se nalazimo pod demonskim utjecajem, jer se ta bića hrane našom negativnošću. Oni se u ezoterici zovu elementali. To su žive energije koje smo mi sami stvorili svojim nesvjesnim i čestim spominjanjem ljutnje, stresa, tuge, ogovaranja.

Sve ih lako možete otpustiti od sebe kao što se otpušta u nekom djelu nerazumno dijete ili nerazumnog čovjeka. Vi ovdje već jednim dijelom svjesno vladate svojom moći razlučivanja. Oprostite im, otpustite ih kao živa bića sa kojima više ne želite komunicirati, uputite im osjećaj suosjećanja i nastavite dalje svojim putem. Dok god ne izađete iz njihovog područja djelovanja, ta bića će vam se povremeno pojavljivati kao dosadne muhe.

Sada ću vam opisati što sam ja prolazila u tom razdoblju.

tekst je iz moje najnovije knjige "IZ TAME U SVJETLO"slika: digital artist i Nenad Grbac

ISBN kod NSK RH 978-953-354-268-3

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic14.php

- nastavlja se -

KNJIGA NA POKLON

05.02.2021.Lako je osjećati sreću

danas mi je divan dan,

poklon mi je došao u stan,

čitam knjigu "BIJELI PUT",

a svjetlo mi daje luster žut."BIJELI PUT" - Jadranka Varga, blogerica sjena dušeTJELESNO ZDRAVLJE

25.01.2021.


slika: internet

Kad krenemo putom samorazvoja i znanja o samom sebi, prva prepreka koja nam se pojavljuje na putu je lijenost, otpor prema promjeni i izgovor. Neka se mijenjaju drugi, ja sam dobar/dobra. Ne, nisi ni dobar ni dobra, jer živiš na kolektivnoj energiji svijesti koja podržava tvoju negativnost i da hoćeš tisuću puta biti dobar/ dobra, to dobro pada u vodu, jer nikad nisi naučio/naučila voljeti sebe. Bez voljenja sebe ne može se biti pozitivan.

Voljenje sebe je pozitivnost u tvojoj svijesti, a ti je nemaš. Imaš samo deset pozitivnih osobina koje ne koristiš svjesno, a i da ih koristiš svjesno, malo ih je da bi „parirale“ negativnoj svijesti koju je čovječanstvo stvorilo kroz strah, mržnju, žudnju, tugu, ljutnju, agresivnost svake vrste, ljubomora, krivica, psovke, kritiziranje itd. Takvih pojmova je u svakoj svijesti prosječno oko četrdeset, neka više ili manje.

Ljudska svijest nije statična, ona je svakodnevno u opticaju putem komunikacije sa drugim ljudima i uvijek je u prednosti negativna svijest. Ljudska svijest se statično kreće prema onim energijama kojih ima više i grupira se u oblake (energetska polja) koje razbolijevaju ili ozdravljuju ljudsko biće, okolinu u kojoj egzistira, društvo i planet. Pitate li se sada zbog čega je sve više bolesnih ljudi? Koliko god da krivimo farmaceutsku industriju, ipak smo i sami mnogo doprinijeli svojim različitim tjelesnim i duševnim bolestima. Bolesna svijest uvijek čini bolesnog čovjeka. Zdrava svijest održava zdravlje.

Obzirom, da smo pogrešnim načinom mišljenja, dobrim dijelom loše prehrane i nedostatka tjelesnih aktivnosti svoj tjelesni energetski sustav doveli gotovo do kolapsa, naše tijelo ne može izdržati povećani nivo pozitivnih vibracija, ako ga ne pokrenemo. U tu svrhu poželjno je što više se kretati na čistom zraku u prirodi, mijenjati način prehrane, piti više čiste vode s izvora i naći dobrog iscjelitelja ili masera, da nam pročisti energetske centre i meridijane kako bi nam se ubrzao metabolizam.

Ne smijemo se trajno vezati za iscjelitelje, nego poslušati svoj unutarnji poriv kad osjetite potrebu za jačim energetskim impulsom. Vi svoj život i svoje zdravlje uzimate u svoje ruke i jedino ste vi za njega odgovorni. Nema nikog drugog tko bi vas trajno izliječio, imate samo sebe. Sva druga iscjeljenja su nedostatna i privremena.

Vratiti se iz općeg kolapsa u zdravo stanje duha, uma i tijela zahtijeva jaku volju i samodisciplinu. „Moram i trebam“, koje smo nesvjesno koristili u svojim izgovorima, da se pokrenemo, poželjno je pretvoriti u “mogu i hoću”, a ova prva dva pojma potpuno izbaciti iz svog izričaja. Mogu i hoću biti zdrav-a na svim nivoima svog bića, neka bude poštapalica na vašem putu razvoja i rasta u bolje danas. Ne jučer i ne sutra, DANAS, SADA.

Pomažući sebi na ovaj način stvorit ćete preduvjet za izbjegavanje nepoželjnih ljudi koji vas stalno truju svojim negativnostima. U vaš život će početi dolaziti ljudi koji su dobri i vi ćete se početi na momente savršeno osjećati. Taj savršeni osjećaj vodit će vas kao želja, da ga što češće doživljavate i malo po malo postat će bitan dio vašeg osviještenog životnog puta u dobrotu prema sebi. Razvijanje te osobne dobrote polako će prijeći u naviku, da svakodnevno budete dobri prema sebi. Vaše nepoštenje prema sebi koje ste nesvjesno živjeli prijeći će u poštenje na svim nivoima vašeg bića i vi ćete sve više i više osjećati sreću svojim novim „JA bitkom“ kojeg ste stvorili iz ničega. Sve to se doživljava buđenjem nove pozitivnosti kroz intuiciju. Intuitivno ćete razviti nove osobine koje će vam biti izuzetno drage, jer će vam one držati intelekt u ravnoteži.

1. razlučivanje,
2. vjera u sebe,
3. volja, moć,
4. ravnoteža,
5. poštenje,
6. pravičnost,
7. tolerancija,
8. otvorenost,
9. znanje,
10. odgovornost,
11. samopouzdanje,
12. samodisciplina,
13. samopoštovanje

progresivno će liječiti vašu dušu, da sebi konačno i zauvijek budete najbolji i najnježniji prijatelj i iscjelitelj. Snalažljivost će biti nit vodilja koja će vam otvoriti prozor u svijest savršenstva koje ste oduvijek sanjali. Vaše treće oko preuzet će pozitivne osobine i po inerciji voditi vaš život uvijek u pozitivnom i smislenom smjeru. Nekad je to bila negativnost koja je vladala na isti način, a sada vašu volju savršeno usmjerava pozitivnost. Iz dana u dan mudrost će početi djelovati svojom moći. Od trenutka kada u svoje pamćenja utisnete osobine ljepote života i intuicije koja vas vodi ispravnim putom u ispravnom smjeru, vaš život će postati gnijezdo savjesnog djelovanja.

Vaše treće oko će vas tada ispravno slušati i po potrebi usmjeravati u više duhovno znanje koje će vam sada biti na dohvatu ruke. Postali ste svoj kreator i sukreator života na način dostojan čovjeka i njegove čovječnosti, jer vas je i prije vas vaše treće oko slušalo kad ste živjeli negativnost, ali ga niste bili svjesni. Sada ćete biti svjesni, jer ste postigli dovoljan broj pozitivnih osobina koje su potisnule negativne osobine i napravile rebalans u vašoj svijesti stvorivši ravnotežu koju više nikad nećete poželjeti nikom drugom prepustiti. Od ovog trenutka vi vladate sa samim sobom. Svjesni ste sebe, svijeta koji vas okružuje i savršeno dobro znate kako ste vi djelić, karika u lancu koja je postala čvrsta i postojana u svojoj podršci životu u svoj njegovoj ljepoti življenja.

Život je postao bajka, istina koja se očituje kroz vaše biće i tu bajku i istinu sami ste iznjedrili svojim nastojanjem, da budete bolji čovjek danas, nego jučer. Zahvalni ste svim iskustvima od jučer, oprostili ste sebi svoje neznanje i zakoračili na put kreativnog znanja pružajući ruku potrebitima i rame za oslonac koje od nikoga u općoj negativnosti nisu imali. Postali ste majka i otac, i brat i sestra svakom ljudskom biću koje vas okružuje.

To je znanje! O tome govore sve religije, ali to se ne može postići samo molitvama Bogu. Svatko od nas može, ako hoće i sam doći do savršenog sebe. Sve je prepušteno našoj volji i znanju koje se nalazi u svakome od nas. Sve što je potrebno je samo negativnost zamijeniti pozitivnošću koja je dostatna da se sama održava. To je promjena polova u osobnoj svijesti koja može djelovati samostalno izvan kolektivne svijesti. Kolektivna svijest može nam biti vodilja kroz razna znanja, ali znanje naše intuicije je zakon za nas.

tekst je iz moje najnovije knjige "IZ TAME U SVJETLO"slika: digital artist i Nenad Grbac

ISBN kod NSK RH 978-953-354-268-3

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic14.php

- nastavlja se -

PRVI KORACI KA ZDRAVOM NAČINU RAZMIŠLJANJA

24.01.2021.


slika: internet

Jedan od prvih koraka na putu mentalnog sklada je napraviti rebalans svoje svijesti. Obzirom da se ulazi u duhovno područje gdje se otvara znanje o osobnom načinu mišljenja, neophodno je osvijestiti način i slijed mišljenja i komunikacije sa samim sobom na iskren i istinit način.

Neznanje i znanje, prvi je slijed u kojem je potrebno napraviti reda. Kad čovjek doživi duhovno buđenje, shvati da cjelokupno znanje koje je do tada imao o sebi, obitelji, okolini, društvu, religiji njega nije podržavalo u dovoljnoj mjeri, da bi volio sebe. Ljubav prema sebi i svim ovim akterima je u potpunom deficitu. Prva pitanja koja si probuđena jedinka postavi je:

- kako se voli,
- što je to ljubav,
- volim li ja svog partnera, djecu, oca, majku, braću, sestre, na pozitivan način?

Odgovor na sva pitanje iz dubine duše je NE - ne. Ta negacija je potvrda neznanja iz koje se onda kreće prema znanju i ljubavi prema sebi i svojim najbližim. Htjeli mi ili ne htjeli sebi priznati, ovo „ne volim“, je i te kako istinito. Nijedan čovjek nikoga ne može ispravno voljeti, dok ne nauči na ispravan način sa ljubavlju komunicirati sam sa sobom.

Razlučivanje između lošeg i dobrog, sljedeća je stavka. Sve što smo radili, radili smo da zadovoljimo svoje potrebe za preživljavanjem i stvaranjem zadovoljstva na mnoge načine. Neki od tih načina su bili loše odabrani i taj nas je izbor nesvjesno opterećivao, a mi smo ga uvijek iznova „trpali pod tepih“ ne želeći se suočiti sa svojim lošim odabirima i oprostiti sebi. Nedostatak tog oprosta samo je skupljao još više loših iskustava koji su se gomilali i sprječavali dobrim djelima pristup u naš život.

Oprostiti sebi sva svjesno i nesvjesno učinjena djela, jako je važno na putu znanja o sebi i svojim postupcima. Bilo je što je bilo. Ovdje se jasno podvlači crta i stavlja točka. Nema više vraćanja u ta negativna iskustva. Sada smo na putu stvaranja i prisjećanja na dobra iskustva pa ako je to i samo jedno dobro iskustvo, mislimo često na njega. Kad svjesno i voljno krećemo putom samorazvoja prva i osnovna potreba je da konačno prestanemo lagati sebe i suočimo se s istinom. Nismo toliko dobri, svjesni ni savjesni, da ne bismo mogli biti bolji, svjesniji i savjesniji.

Treći način znanja sa kojim se suočavamo je svjesnost o negativnom i pozitivnom. Veći dio svog života živjeli smo u velikoj negativnosti koja nas je pratila dugi niz godina i koje smo sve više svjesni, dok nesvjesno ni ne primjećujemo pozitivnost koja se događa u našem okruženju. Pozitivnost ne primjećujemo iz razloga što nam je fokus na negativnim informacijama koje nas okružuju iz kolektivne svijesti, a one su pune negativnih osobina sa kojima se svakodnevno nesvjesno komunicira (psovke, grozno, užasno, katastrofalno) i na taj način one vladaju ljudskim umovima, a njih je mnogo više, nego pozitivnih kojih smo svjesni.

Naša osobna nesvjesna pozitivnost je tek nekoliko pozitivnih pojmova, oko deset, od kojih gotovo niti jedan pozitivan pojam ne koristimo svjesno. Znanje o ovakvoj razini svijesti vodi nas do sljedećeg koraka u kojem ćemo napraviti ravnotežu između pozitivnih i negativnih osobina koje su nam prijeko potrebne za ulazak u istinsku pozitivnost.

Osobine kao što su:

1. zdravlje,
2. snaga,
3. privlačnost,
4. sigurnost,
5. zaštićenost,
6. radost,
7. sreća,
8. optimizam,
9. zahvalnost,
10. zadovoljstvo,
11. smirenost,
12. diplomatski pristupi,
13. dobrota,
14. bistrina,
15. pomaganje,
16. povjerenje,
17. poštovanje,
18. prihvaćanje,
19. druželjubivost,
20. ljubav…

put su u ljepotu života kojeg želimo ostvariti u svom umu. Da bismo to postigli, poželjno je naučiti ove osobine, utisnuti ih u svoju svijest pamćenjem kao abecedu ili tablicu množenja koja će nam uvijek biti na pomoći kad nam je potrebna, da kreiramo svoja nova iskustva u kojima se želimo osjećati lijepo, poželjno i privlačno. Na ovaj način u svoj život ćemo privući idealne energije za svoju svijest koje će nas podržavati na putu u znanje o tome što mi, kao ljudska bića, želimo izraziti kroz sebe u obitelji, okolini i društvu. Naša novostečena pozitivna svijest utjecat će na naše emocije u kojima će biti sve više radosti i zadovoljstva samim sobom. Osjećaji će se promijeniti iz bolesti u zdravlje, iz tuge u radost, iz nemira u mir, iz nesreće u sreću. Pozitivne osobine koje smo usvojili bit će nam kamen temeljac za uspješan život kojeg smo uvijek željeli živjeti. Samopouzdanje kojeg smo rijetko imali dobit će krila i mi ćemo osjetiti entuzijazam kojeg dugo nismo imali.

Sve ovo su nas trebali naučiti naša obitelj, religija i društvo, da bismo bili ljudska bića dostojna samopoštovanja i poštovanja. Obzirom da to nisu učinili, ostaje nam osobni izbor i htijenje da od sebe stvorimo čovjeka kojem ćemo sa ljubavlju moći pogledati u oči, svjesni da mi jesmo ruka podrške svakome na našem životnom putu, ali i da se i te kako u potrebi osobnog ispravnog opstanka znamo zaštititi mislima, riječima i djelima.


tekst je iz moje najnovije knjige "IZ TAME U SVJETLO"slika: digital artist i Nenad Grbac

ISBN kod NSK RH 978-953-354-268-3

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic14.php

- nastavlja se -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.