PROMOCIJA U RIJECI "ZVJEZDANI MEMENTO" - VESNA JURETIĆ

15.02.2023.






U prostoru Bošnjačke zajednice pod pokriviteljstvom ZN BiH održana je promocija prve zbirke poezije


ZVJEZDANI MEMENTO - Vesne Juretić.


Bilo je lijepo biti učesnik ovog spontanog druženja povodom proslave Valentinova.





VESNA JURETIĆ rođena je 21.03.1963. u Lici, a živi na Grobniku. Pjesme piše od djetinjstva, ali do sada nije izdala knjigu i ovo je njena prva zbirka poezije.

Piše pjesme raznih žanrova: ljubavne, dječje, pejzažne itd. ovisno o inspiraciji.

Dobila je nekoliko nagrada za tekstove na raznim festivalima.









MOJA PJESMA

Pjesma je
moj osmijeh,
misao i želja
pjesma je moja
susret prijatelja.

Ona me tješi,
dok suza prebire
tipke u duši.

Pjesma je moja
nekada i sada,
utočište
i posljednja nada.







„ZVJEZDANI MEMENTO“ VESNE JURETIĆ


Vesna Juretić, tankoćutna i samozatajna lijepa pjesnikinja, objavljuje svoju svoju 1. zbirku poezije „Zvjezdani memento“, iako pjesme piše već dugi niz godina.

Zagledam li se u plavo nebo, bit će to nešto najljepše što se može vidjeti, a ta slika ostaje zauvijek utisnuta u naše srce posebno onda kad se gleda zaljubljenim pogledom udvoje.

Tako je i Vesna gledala plavo nebo svoje ljubavi, iako kompas života često ne pokazuje taj smjer pa se okreće nekim drugim životnim smjerovima kojima se mora proći da bi se došlo do nekog smisla i životne sreće.

Znam da ružin grm još uvijek skriva tajnu obasjanog Mjeseca koji izranja iznad zelene livade Vesninog djetinjstva i zove je da se u nekim opuštajućim momentima okrene i pogleda nostalgično u te sretne dane, a prelazak te tanke crte iz prošlosti u sadašnjost donosi joj slatko-bolne momente.

Mnogi ljudi su nam bili pratitelji kroz život, neki su još uvijek uz nas, a neki su otpali. Neke sitne duše su se izgubile u bespuću svojih života, a neki sjaje kao dijamanti - to su prijatelji koje dobivamo na možda i neobične načine, ali važno je da prijatelji zauvijek ostaju uz nas.

Vesna se u svojoj poeziji susreće s ljepotom prirode, neobičnošću unutarnje radosti kad doživljava razna godišnja doba ili kad stoji ispod slapa kiše, dok joj miluje lice.




Vesna kao pjesnikinja ponire duboko u sebe i pri tome se osjeća kao da je u sobi s tisuću zrcala, jer život sam po sebi je soba s tisuću zrcala zato što je svaka situacija kroz koju smo prošli – jedno zrcalo koje se utiskuje u memoriju i ostaje ili umire.

Čitajući Vesnine pjesme vidjela sam tu sobu s tisuću zrcala i mogu reći da mi se jako sviđa njena poezija pisana u obliku poetskih minijatura, ali i u formi duže pjesme slobodnog stiha ili u rimi.

S radošću preporučam ovu prelijepu knjigu “Zvjezdani memento” pjesnikinje Vesne Juretić svim čitateljima da i oni prođu kroz vrata Vesnine sobe s tisuću zrcala.

Jadranka Varga, pjesnikinja
Zagreb, 05.12.2022.






JEDNOM

Jednom kad ptice
odlete na jug,
dok u hladnoj noći
budeš sjedio
kraj toplog kamina,
neka ti moj lik
titra pred očima
u plamičcima vatre
koja svjetlošću
i toplinom puni dušu
i oslobađa misli
na krilima ljubavi.




ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu
Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem
ISBN 978-953-50413-0-6
@Copyright Vesna Juretić - Sva autorska prava pridržana.
Nijedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.