Anderlog

20.01.2006., petak

Munich

Kao i obično kasnim 5 minuta na novinarsku projekciju, ali ovog puta sam ulovio doslovno ZADNJE slobodno sjedalo u prvom redu skroz desno. Nikad nisam vidio takvu gužvu na novinarskoj projekciji. Čak ni na prvim Gospodarima prstenova. Uglavnom film sam vidio u sasvim izobličenoj perspektivi. Posljednji dojmovi o Spielbergovoj filmskoj kondiciji dali su mi naslutiti da je to potrošen redatelj, da može rutinski raditi pristojne filmove do smrti, ali da te više nikad neće moći doista uzbuditi. No, Munich je gotovo cijeli izuzetno jak, uzbudljiv i dobar film. Na žalost, Spielberg kao u gotovo svim svojim zadnjim filmovima ima problema za završetcima. I ovdje je završetak antiklimks. Inače, u ovoj, za Židova, vrlo škakljivoj temi očekivao bi da se će se poskliznuti u nekom stavu, detalju, sitnici, no tu je upravo savršen, baš kako treba, a nije bez stava i nije ni hladan, ni nepristran. Čak bih prije rekao da je propalestinski, nego prožidovski. Glumica koja ima epizodu Glode Meir je fascinantna, snažna, odlučna i uvjerljiva. Kao da gledaš dokumentarac.
- 02:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.01.2006., četvrtak

Piše: Tomislav Čadež

Nisam našao na Jutarnjem popis tekstova u kojima Čadež komentira najbolje blogere, vole oni skrivati, pa nek su tu na sigurnom dok su linkovi još friški.

Beigbeder iz našeg sokaka - brak.blog.hr - "autor koji mazohistički ustrajno ispisuje svoju svakodnevnu kalvariju sa hladnom, proračunatom i bezobzirnom ženom-snobom"

Sisačke muke bivšeg ministra Vidovića - davorkovidovic.blog.hr - "Davorko Vidović jedini je poznati političar aktivan na Blogu" (ili je možda jedini političar za kojeg se zna da piše).

Kritičar koji obara FAK-ovce kao kauboj teliće - mcn.blog.hr - Književnost na blogu u nas je još pomalo bizarna, marginalna forma koju su inicirali ako ne bizarni a onda marginalni, što će reći uglavnom mladi pisci i kritičari. Premda više nije mlad, i Darko Macan, rođen 1966., spada među takve nove literarne radnike kakvih na www.blog.hr ima nekoliko stotina.

T-zombix kao promotor specifične kulture ophođenja na Mreži - tzombix.blog.hr - Kako u tom svijetu ne biti glup, kako ostati normalan, svoj, pristojan, a ipak zadovoljiti svoje želje otkriva od studenoga 2004. informatički stručnjak koji se javlja pod pseudonimom T-zombix, na adresi tzombix.blog.hr. On zacijelo spada među najaktivnije i najizdržljivije hrvatske blogere, a količina informacija koju svakog dana podastire upravo je zapanjujuća.

Ovo nije Čadež već Milčec komentira Blog (tražilica našla pa nekbude pri ruci) - Tako mi je ovo tko zna koja Nova godina koja mi iznova nudi da se napokon prihvatim pisanja dnevnika. A sad me još i blogeri cimaju da svoj dnevnik pišem za njihov sve čitaniji Blog.hr. Da ne govorim kako me je za vođenje dnevnika napalil prijatelj, akademski slikar, Tona Mateš. Ugodno je kad shvatiš kako ljudi iz drugih branši imaju ne samo zanimljiv život, nego svoje životne dogodovštine i iskustva zanimljivo znaju i ispričati.

Slobsov blog u rangu je najboljih reportaža iz Starta - slobs.blog.hr - Zamislite reportera koji je hladnokrvan poput Ante Gotovine, duhovit poput Borisa Dežulovića, upućen koliko i Inoslav Bešker, a pismen gotovo koliko Marko Grčić. Nema takvog, barem ne na hrvatskom tržištu. Ali postoji jedan na hrvatskom blogu. I nije Hrvat nego je Srbin, “pravi”, iz Srbije.

Ubodite jezični savjet na adresi stitch.blog.hr - stitch.blog.hr - Neki mladić, možda suradnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, od prosinca 2004. redovito objavljuje jezične savjete na adresi...


- 00:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.01.2006., srijeda

Danas smo pričali o nužnosti naslova. Tvrdim da naslov nije nužan. Naime, pitanje je - da li ćeš olakšavati stvar čitatelju ili sebi. Na blogu mislim prvo na sebe.

Teorija Monitora je da svaka vijest stane u 500 znakova, tj. 80% apsolutno svakog članka može stati u taj broj znakova. Pretpostavljam da 50% svake informacije može stati u 100-150 znakova plus link.

Sve su to kompresije, pretvaranje u JPG, u MP3, u XviD, u aforizam, haiku... Sažimanjem propustiš neke detalje, ali dobiješ generalni osjećaj. Težnja savršenstvu je plemenita, ali paralizirajuća.

Ako se netko pita kako je Dario tako mlad postao uspješan web poduzetnik. Tajna se može iščitati i u ovom jednostavnom postu. Oduševljenje i čuđenje je ključ.

Mail: Novinarska ekipa okupljena u poduzeću Trigon pokrenula je portal posvećen unapređenju kvalitete življenja, lifestyle tematici i zabavi. www.trigon.hr.
- 23:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.01.2006., utorak

Ufuravanje

Svojedobno sam vodio dnevnik, zapravo dobar dio života rekao bih, i uživao sam u tom satu pred spavanje ponovo dubinski proživjeti dan. Uhvatio bih se da tek tad stvarno živim i osjećam. Jače nego u svim događajima koji su mi se desili. Valjda su mi misle jače od osjećaja i percepcije. Normalni dio dana je zujanje, a tek kasnije dolazi dubinsko promišljanje. Dan ne možeš zaustaviti, uključiti slow-motion, replay. Kreneš bilježiti i odjednom se nađeš u mislima do kojih nisi ni sanjao da ćeš doći. I dobro djeluje na usmjeravanje života. Znaš što hoćeš, imaš odgovore na većinu blic pitanja. Ajde, koji je smisao života, jel znate?

Bronte spava pored mene, gotovo sam se nalaktio na nju. I ostali ukućani spavaju. Koncentraciju mi ometa samo Red Hot Chili Peppers Californications. Poznat mi je zakon da mi treba barem tri dana da se donekle ufuram u pisanje, stoga neću forsirati. Sviđa mi se da na webu mogu naći ljude poput Mračnog i Borje (čiju stranicu sam danas provjerio valjda 5 puta i gle nakon dugo vremena ništa novog nije napisao, baš kad sam se navukao).

Misao dana u stilu Mračnog (samo vlastita): Jel drugi mogu ono čemu ja težim? Ako mogu, onda mogu i ja. Ako još nitko nije uspio? E, onda ću ja biti prvi.

Da, nema smisla pisati i slušati muziku istovremeno. Ne čuješ muziku. Ni 2%.
- 00:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.01.2006., ponedjeljak

Godišnji izbori

Kad usporedim ono što je Vidi Web Top 100 izvukao na površinu i ono koliko ja mogu naći u sat vremena boravka na webu, pomislim koja je glupost taj izbor. Da, izašao sam iz iznimno blagonaklone faze prema Vidi izboru. No, ajd, hvala bogu, zaključili su da im je ovo bio zadnji izbor. (Doduše, jedna kategorija im jako dobro odabrana.) Od Vidija su još gori samo luzeri iz Buga čiji se zadnji godišnji izbor sveo na svega 10 sajtova! Bug je redakcija koja je poznata po tome da ne prati i ne kuži Internet, pa ne razumijem zašto se i dalje trude oko toga. Neminovno je da se Bugov niz 50 – 25 – 10 završi nulom. Nikom neće faliti. PC Chipovac Borja će ti u dnevnom javljanju nabaciti 10 kvalitetnih sajtova na nivou onog što Bug nađe u cijeloj godini. A kad on radi svoj i samo svoj godišnji izbor onda je to ujedno i PC Chipov.

A da ne pričam u prazno evo nekih slučajnih sajtova na koje nailazim, a mislim da se nisu našli u izborima: www.h-alter.org - hrvacka alternativa, www.04zine.org - megazin za hackiranje stvarnosti, www.clubture.org - platforma suradnju neprofitnih udruga, www.mangura.net, www.studentnet.hr, www.kupus.net
Činjenica je da u prevladavajućoj gomili obeshrabrujuće bezvrijednih sajtova postoje sjajni biseri (slično kao i na Blogu, uostalom). I dalje je temeljni problem naći dobre i izvući ih na svjetlo dana, dati im impulse i publiku za nastavak života. I tu je smisao i važnost ovih isticanja i godišnjih biranja. Besplatna promocija koji ti izbori daju su neophodni za život i opstanak hrvatskog weba. Jer i dalje stoji žalosna činjenica da se hrvatski web i dalje napaja gotovo isključivo entuzijazmom i nadama. Nakon svih ovih godina.
- 01:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2006., nedjelja

Buđenje

Opet me pljusnuo Internet svom silinom i opet sam entuzijast i nema druge nego bilježiti, reagirati. U protivnom ću samo gomilati frustaciju u sebi. A neke od tih inspiracija bi mogle djelovati poticajno, "to make a difference".

Inspirira me Borja koji je trenutno najzanimljiviji autor na hrvatskom webu. A to i nije neka novost. To se čak odrazilo i na našu naslovnicu. Moraš imati slobodnu formu, da bez slika, bez elaborirane vijesti zabilježiš bian detalj. Forma je prevažna. Forma izvlači sadržaj. Forma te oslobađa briga. Forma te tjera da radiš pristojno, korektno u nedostatku nadahnuća. Dobra je ona forma u kojoj i prosječni talenti mogu dati doprinos. Kao punk recimo. Dovoljna je samo energija za početak.

Sviđaju mi se detalji dizajna Kontrapunkta. Inspirativno. Zašto Monitor na kraju svoje dugačke stranice ne bi imao 5-6 onakvih boxeva, koji će te natjerati da odskrolaš do kraja. Osim toga, najveće istine su uvijek najbolje skrivene.

Na Kontrapunktu sam našao članak Sadržaj tvog svakodnevnog života sa pitanjima. Malo su nadobudna, ali svejedno: Koliko sati dnevno provodiš ispred televizijskog ekrana? Kompjuterskog ekrana? Iza automobilskog stakla? Ispred sva tri “stakla” zajedno? Od čega se zaklanjaš? Koliko tvog života dolazi do tebe kroz ekran, posredno? Ako bi se tvoj život pretočio u film, da li bi ga gledao? Gdje možeš otići i pronaći tišinu i samoću? Ne «bijeli šum», već potpunu tišinu? Ne usamljenost, već finu samoću?...

- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>