Anderlog

29.11.2005., utorak

And the winner will be...

Žiri Internet prodaje. Fali šesti (Bakić) Vidi me je počastio mandatom predsjednika žirija za njihov Top100 izbor u kategoriji Internet prodaje, tj. dao mi zadatak da oformim žiri. Uvijek sam bio pljuvački nastrojen prema tom izboru i zajebavao Robija i Tomislava u svakoj prilici. Baš smo nedavno na Infou ponovo ćaskali o tome. Shvatio sam poziv kao - napravi ti bolje ako možeš, bar u jednoj kategoriji i prihvatio. Pozvao sam Jana Jileka (Pogodak), Nenada Bartolčića (Moderna vremena), Gorana Šikića (Monitor, Fusnota), Igora Poznića (Iskon) i Nenada Bakića (Moj posao, Moj prvi posao). Svi su se ljubazno odazvali. Za žiri je inače dovoljno i troje ljudi i svi mogu biti iz tvoje redakcije. Jedino me odbio Boris Ličina iz PC Chipa, ali ne zato što to ne bi htio, već zato jer je to izbor pod pokroviteljstvom konkurentskog časopisa... Bartolčić i Bakić su se zbog sudjelovanja u žiriju morali odreći nominacija. I tako smo se danas našli i vijećali nakon što je svatko napravio domaću zadaću. Jedino smo s odsutnim Bakićem komunicirali mailom i telefonom. I izabrali smo u ne baš impresivnoj ponudi 10 najboljih i među njima jednog najnajboljeg. Naravno, beskompromisno i totalno subjektivno. A sliku su tražili iz Vidija.
- 00:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

27.11.2005., nedjelja

Moj prvi DVD

Screengrab s prvog (?)The Babies bootleg DVD-a Skužio sam jučer da dolazak novih tehnikalija zapravo degradira korištenje starih. Otkad mogu snimati videa fotoaparatom, prestao sam koristiti DV kameru. Sad mi se dešava slično - otkad imam Sony Ericsson w800i prestao sam nositi fotoaparat i sve slikam mobitelom.

A draži starih uređaja sam ponovo reotkrio nakon otkrića da je čarolija kreiranja vlastitih DVD-a iz DV snimki zapravo vrlo jednostavna. Konačno jednostavna. Prije nisam vidio rješenje. Gdje spremiti video koji napraviš? Držati smontirani materijal na DV kazeti? (A nemam video-in za vraćanje) Reproducirati ga uvijek sa kamere ili prebaciti na VHS? Uglavnom, bilo je besperspektivno. Obehrabrujuće. U to doba uopće nije bilo DVD-a, bar ne masovno. Pogotovo ne palilica. Uglavnom, uzeo sam prekjučer DV kazetu sa snimkom koncerta Apocalyptice iz Tvornice, iz 2000. valjda, i napravio sasvim cool DVD. Pokažem to Šiletu i veli - cool. To je to. Sad konačno mogu ponovo početi koristiti kameru. Sad to ima smisla. Svi imaju DVD-je, konačno možeš sebi i drugima pokazati što si napravio. Samo gurneš DVD u uređaj i šećeš po meniju. (Alat s kojim sam složio DVD je Uleadov DVD Workshop.)

Da bi napravio kvalitetan DVD ipak trebaš malo i montirati. Uzeo sam Video Studio 9 i elegantno izbacio sve loše snimljeno i svo dosadno smeće, presložio djelove, dodao špicu, titlove... Ovog puta je to bila snimka sa Forum tuluma 2 (16.2.2004) na kojem su svirali Babiesi. Onda fino napraviš DVD menije, podijeliš sve u chaptere... Kvaliteta konverzije DV-a u DVD je solidna. Gubitak jedva primjetan.

I baš si tako razmišljam kako ti nove tehnologije daju nove moći. Dok ti blog omogućava da pišeš i pomalo fotkaš, sad možeš sam isproducirati svoj vlastiti DVD. I baš mi Dario veli da je ekipa blogera oko Sadistica došla do istog zaključka, samo oni su već objavili svoj DVD i da ga se čak može kupiti na kiosku Tiska. Baš me zanima. Pomišljam da ti ove nove mogućnosti zapravo daju dodatne razloge da provociraš događaje baš da ih staviš na DVD, nešto tipa Forum/Blog tulum, malo veće hepeninge. Jedna od prednosti toga je da možeš doći sponzorima i lakše zahtjevati potporu, jer im konačno možeš pokazati minuli rad, a i njihov prezens može biti trajno vezan za događaj na koji mogu biti ponosni. Forum tulum 1 nije bio zadovoljavajuć, ali siguran sam da bi odlično izgledao na DVD-u, da bi bio dragocjeni dokument - Lolobrigide, ono smiješno dodjeljivanje nagrada, beskrane karaoke... Da, sjetio sam se, neki paranoični forumaši su zamolili/zahtjevali da se tulum ne snima i ne slika. Koja glupost što smo to prihvatili.
- 22:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.11.2005., ponedjeljak

Flickr Pro account

Tvornica u 21h iz redakcije. Slika je u max rezoluciji 1632x1224. Nevjerojatna gužva pred Tvornicom za Steve Vaija. Ne samo da se gužva ne smanjuje već se izgleda povećava, a koncert bi upravo trebao početi (21 je). Organizatori su rekli da će početi točno što baš i nije običaj u Tvornici. Da ne pričam evo odmah sličice sa ulaza na Flickr-u. Štos je da je ta slika nastala i poslana mobitelom.

Zapravo sam se htio pohvaliti da već neko vrijeme mogu na koncerte bez straha da će mi naći fotić i vraćati me. Ovaj Sony Ericsson k750i (koji bi se za koji dan trebao pretvoriti u w800i) ima 2 megapixela i radi sasvim pristojne slike za web (više nego pristojne, odlične zapravo). Daleko je bolji od mog prvog digitalnog fotića, a gotovo jednak predzadnjem.

Od danas imam i pro account na Flickr-u za smještaj fotki (do 2 GB mjesečno i neograničen broj setova) što i nije trivijalna stvar, jer zamisli - pro account na Flickru ne možeš uzeti iz Hrvatske! Mislim, stvarno! Ljubazni poznanici iz Slovenije su mi ga uzeli kao suscription for friend (hvala im još jednom).

Update stanja pred Tvornicom: još uvijek je gužva, malo manja, pa odoh... Ako uspijem poslati fotke (a to ovisi o propusnosti VIP na mjestima sa puno ljudi) moći ćete vidjeti kako je u Tvornici iznutra u živo, na adresi www.flickr.com/photos/anderlon.

Slike se u punoj veličini mogu vidjeti tek ako se ima obični account na Flickr-u (za što nije potrebno ništa platiti).

- 20:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>