17.05.2015., nedjelja

Jogurt i ostale fermentacije

Jogurt i ostale fermentacije

nedjelja , 17.05.2015.


Barem nekaj tak čvrstoga u kući, već kad godina proizvodnje, odnosno starost dela "ovoga" problema.
Stojko ni isto stajal sa dvadeset godina i sad između 50 i 60.
Valjda bu ga jogurt učvrstil?



Eto, dobili novoga mljekomata tu na placu u Španskom, OPG Jurkas i saznali novu informaciju, da mlijeko nije pasterizirano, već samo ohlađeno,
što nam je otvorilo nove mogućnosti kućne proizvodnje, no o tom, po tom.

Surfajući int. i u razgovoru sa ljudima, dolazim do spoznaje da su ljudi totalni dibidusi, ne poznavatelji mliječnih proizvoda, ali brate mili i svega drugoga.



U raznim receptima i recepturama, buba se sve u 16.
Kako napraviti kiselo mlijeko u domaćinstvu, ili jogurt?
-ja bi stavio kiselo mlijeko,....... ja bi umješao jogurt.....
....uzeti kiselo vrhnje pa umješati.......
....a zapravo......



Da sada tu ne dramim raznim expertizama....
-kiselo mlijeko dobiš na sobnoj temperaturi, bez i malo truda, zmešaš par žlica kupovnog kiselog mlijeka i mlijeko odradi svoje.

Kod jogurta je nekaj drugo.
Je da yogurt po turski znači kiselo mlijeko, no, taj bugarski izum,
ima te neke bakterijice, streptokoke, štapiće i to svašta nešta, da traži malo pomniju njegu.
U mlijeku sirovom ima svakaj, pa i onih zločestih bakterija.
Njih se rešimo grijući mlijeko na nekih 80 tak ° NC i tak 10-15 min.,
a ondak ohladimo na 40 ° NC i umutimo kupovni jogurt i to denemo u pećnicu, koju smo zagrijali na 40-45 ° C i ostavimo tak na 2-3 sata, zgasimo i čekamo da se ohladi na sobnu temperaturu, pa u friđ, da max. usporimo daljnju fermentaciju i eto nama yogurta.



Ne znam kak vi, ali ja osjetim razliku okusa kiselog mlijeka, jogurta, vrhnja, kefira, acidofilnog mlijeka, sirutke, koju ne bacam, već malkice posolim i pijem.



Ak je vama to sve isto, e onda ga jebi, nemamo kaj pričati.

Interesantno je iskustvo frendice sa acidofilnim mlijekom, koje je proizvodila na taj način, da je u lagano zagrijano mlijeko stavljala kulturu kupovnog acidofilnog mlijeka, ali samo prvi puta. Dalje je koristila kulturu svoga proizvedenog. Kultura bakterija je pomalo slabljela i primat su počele preuzimati "zločeste" bakterije, te je nakon 5-6 "nacijepljivanja" dobila obično kiselo mlijeko.

Sijaset raznih bakterija, sijaset proizvoda.
Bitno je mlijeko pasterizirati, a ondak nanijeti bakterijsku kulturu i dalje je kontrolirano tretirati, da postupak ne krene krivo.

Kod proizvodnje domaćeg zagrebačkog, svježeg sira, a i vrhnja, nije dobro da je mlijeko pasterizirano, već svježe, ispod kravice, mehanički pročišćeno kroz gazu, od zdrave krave, koja nije našišana antibioticima,
"smrću" bakterijama, već sa svojim bakterijicama, onim dobrim.

Zemeš mlijeko, uspeš u sud, poklopiš i ostaviš negdi sa strane u kuhinji.
Konkretno, kod mene, ovih dana, temperatura u kuhinji je ok 23 ° NC.

Za dan i pol, mlijeko se skiselilo i obrao sam vrhnje u šalicu, te u friđ.
Količina mlijeka je bila 2 l, vrhnja, nekaj manje od 2 dcl.



Ostatak rajngle sam mogel popiti u vidu gušćega kiselog mlijeka,
no, ja sam to narezal na kvadratiće, mislim već, ak su na hrvatskom grbu kockice, eto kakva vam je naobrazba i puknul u pećnicu na 100 ° NC.
Tak se to "kuhalo" otklopljeno, cca 3 h, zgasil i ostavil do drugi dan (večer je bila...prek noći)



Drugi dan, ova radnja...sito, cediljka, gaza, rupičasta žlica, kockice van,
žmikanje....



U zdjelicu, posolil, dodal ono vrhnje od prije, zmešal i netto, sa limenom zdjelicom 800 gr., od dvije litre mlijeka....12 kn..



Na placu, kod kumica, jedan takav sir košta 14 kn, a mjerica vrhnja, manje od 2 dcl, 6 kn, na što kumice utroše cca 2. 5 l mlijeka.
Ako ne računamo, da je "prodala mlijeko", njen rad na tome košta 5-6 kn.

Ma neka rade i zarade, ne velim nikaj, no, meni osobno tak gušt igrati se s tim doma, da ni normalno.

Ovaj vikend mi je radni, doma.
Bila plaća, pa se malo bahatim......piva u potocima, hehehe.
Sjelo na zaštićeni 1600 kuna, a na ovršni, blokirani 800 kn.
Dalje nebum, jer je plaća tajna, jelte.
Mislim, štel sam poručiti dragoj Vladi, to kaj se tiče vozanja u BMW-ima
i Audijima......
kaj se mene tiče, na kurcu bute se vozali....romobil možda,
ko onaj lik od Fižulića, za prošle koalicije, hehehehehe.

Svakaj sam si kuhal.

Gledam mesoreznicu, pa mi opalo na pamet........
da meso režem.....malo sam ga zmrznul, forme radi i



Kaj da tučem, makar volim lupati, radi suseda.
Već ih vidim kak komentiraju:
-čuj ih, pička im materina, pak bu šnicle imali za obeda.



Ajte živili!

- 09:25 - gukni (3) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2015 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2