Evo zašto da se pazite.
Već sad sam popizdio.
Pokojna mater mi Ličanka i dok je bilo rodbine i matere, dotle je bilo i base i škripavca i šunke.
I sad se ja zaželim base i vrtim po Internetu i nađem sto recepata i original-samo jedan.
Sve same Likote, a Like vidjeli nisu, ko ni ja i onda "copy - pastebeanemene".
I uradim ja, eno još se kiseli na balkonu.....i mislim si ja mislim,
a to kod mene malo duže traje.......
blink.....JOGURT....stavite Jogurta!!!
Pa jebena basa se radi od stoljeća VII,
pa di je tad bilo jogurta, pa ni sad nije poznanica na selu.
KISELO MLIJEKO, jebem vas smotane, toga je bilo.....
a jogurt i kis. mlijeko, nebo i zemlja.
I sjetim se ja kak sam nekad davno doma kiselil jedno i drugo i da je s jogurtom bilo BLJAK, a s ovim drugim njamiiiii.
Ljudi se kurče i lupetaju po ovom Int. smeću, da je još veće smeće.
Postavite pitanje na nekom forumu.....
npr. "Koje je djevojačko prezime Ivića Pašalića"?
100 bu ih sralo o Franji, o Mesiću, o Kačunku,
ali ni jedan nebu odgovoril ono kaj se pita.
Na to ja popizdim.
Probal sam malo one svoje kemije......ni loše, ali ak,
ali ak ne uspije????....................................
Barem da si to mogu napraviti, da me podsjeti na Kunta bez Kinte
korjene od stoljeća VII, a i pole.
Veli Vlaisavljevička da ni trava za pasti sad nije loša.
LIČKA BASA -
stavi malo jogurta u litru, dvije mlijeka - prekri cistom krpom i ostavi dok se ne ukiseli... uzmi gazu 70x70 cm, zavezi krajeve 2 i 2 i naspi u gazu kiselo mlijeko - objesi negdje iznad padele! Neka tako kapa surutka otprilike dva dana, dok ne iskapa. Dodaj u taj sir zlicu vrhnja /ili skorup/, malo posoli i evo base i bez krave! Surutku ne bacaj - popij malo - dobro ce ti doci ako imas problema sa jetricom. Basu i surutku cuvaj na hladnom. Basa se posluzuje uz pole, prsut, slaninu, kapulu, cesnjak...
Ličke Pole
Krumpire dobro operi pa prereži po dužini na
polovice/ nemoj slučajno da ih guliš / vec ih
posoli i protrljaj jednu od drugu! Isjeci na sitno
slaninu i stavi po parče na svaku polovicu.
To sve prebaci u zagrijanu rernu na resetku i
peci 1 sat na 230°C. Pole su gotove
kad je gornja kora tamno rumena.
Služe se tople - obavezno uz basu, slaninu,
pršut, škripavac, kapulu, češnjak..
|