90 dana

ponedjeljak, 29.01.2007.

Približava se vodeni dan

Kako prva trećina dijete protiče, tako je sve lakše podnositi ritam obroka koji se nametnuo. Voće je postalo sastavni dio jutra, a uspješno tjera glad i tijekom dana sve do kasnog ručka. Čak sam uspjela smanjiti broj voćki s tri na dvije, u tom razdoblju od 8:30 do 17h. Zato sam prilično uvjerena kako će i nadolazeći vodeni dan proći bez problema.

Inače, ručak se dosta pojednostavio. Unatoč kuharici, lakše je odabrati provjerenu kombinaciju jela pa ju prilagoditi određenom danu ili eventualno promijeniti nešto u naletu kreativnosti. Tako sada nakon 20-ak dana moglo bi se UN ciklus sažeti ovako:

PROTEINSKI DAN - uz obaveznu juhu, sir i vrhnje, jaje na oko, kajgana, kuhana jaja, gauda i šnita kruha, acidofil, jogurt...uz sve salata... (zapravo i nije moj omiljeni dan)

ŠKROBNI DAN - definitivno najdraži - sve vrste variva: grah, kupus, krumpir; dinstani kiseli kupus i krumpir, soja (iako zbog navale na kupus i nije prečesto upala u varijaciju), grah na suho, zapečeni grah, pire krumpir i špinat (tek čeka doći na red, opet zbog oduševljenja kupusom), fleklice s kupusom iliti tijesto s dinstanim kupusom....

UH DAN - pizza s rajčicom, gljivama i kukuruzom; tjestenina s raznim umacima na bazi paradajza, s umakom od gljiva (bez vrhnja)...

VITAMISKI DAN - voće i sirovo povrće (kupus na salatu), voćne salate, kompot, pečene jabuke, frape od šumskog voća i banane, pistacije, bademi, lješnjaci, od svega po malo

I tako se to vrti iz dana u dan i iako znam da treba izdržati još 70-ak dana, za sada mi neka jela još nisu dodijala (pizza, variva, kupus, jaja...).

Inače, težina se još malo spustila pa sada vaga pokazuje 61,8!

A sada malo o receptima (količine su uvijek za dvoje kiss):

Utorak - varivo od kupusa

- pola glavice kupusa
- tri krumpira
- dvije mrkve
- vegeta, sol, papar

U zdjelu s vodom stavi se kuhati narezani kupus, krumpir na kockice i mrkva na kolutiće, doda se žličica vegete, sol i papar. Kuhati cca pola sata, a kada svo povrće omekani, umiješati rajčicu iz tube razmućenu u malo vode. Prokuhati još malo. Odvojiti par kockica krumpira i mrkve, viljuškom ih zgnječiti u kašu i dodati u varivo (da se malo zgusne). Jesti uz integralni kruh.


Srijeda - tijesto s umakom od pelata

- pelati u konzervi
- luk
- češnjak
- 400 gr tijesta

Tijesto se stavi kuhati u zavrelu slanu vodu. U zdjelu na malo ulja prodinsta se nasjeckani luk, doda se nasjeckani češnjak promiješa i makne s vatre. Kad se ulje prohladi, dodaju se pelati iz konzerve. Može ih se prije izrezati na komade, ali može ih se i tijekom kuhanja raskomadati:). Dodati prstohvat soli i šećera, žličicu vegete i popapriti. Razmutiti žlicu rajčice iz tube u malo vode i dodati umaku. Miješati na laganoj vatri, neka prokuha. Posipati bosiljkom i chilijem i maknuti s vatre. Tijesto ocijediti, rasporediti na tanjure i preliti umakom.


Petak - veseli sir i vrhnje

- 250 gr svježeg sira
- pola vrhnja
- luk
- češnjak
- usitnjeni lan
- crvena paprika
- peršin
- hren

Pomiješati sir i vrhnje, dodati nasjeckani luk i češnjak, crvene paprike po želji (pola žličice-žličica), žlicu lana i žličicu grena. Sve dobro izmiješati i posuti peršinom. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta da se okusi prožmu i servirati uz integralni kruh. Večera - acidofil u koji se doda žlica lana.


Subota - dinstani kiseli kupus s krumpirom i hrenovkama od soje.

- dvije vrečice kiselog kupusa (oko 800gr)
- 6 krumpira
- luk po želji (glavica)
- češnjak po želji (češanj-dva)
- žličica šećera

Staviti kuhati krumpir. U tavi, na malo ulja, prodinstati luk narezan na kockice i kad omekša i postane proziran dodati šećer. Promiješati i dodati kiseli kupus. Kupus treba djelomično ocijediti ako je prekisel (ogulinski je najtaman:)). Promiješati sve skupa i podliti s vodom. Kuhati/dinstati i po potrebi povremeno dodavati još vode. Za bolji ukus kupusu dodati par suhih šljiva ili pola jabuke narezane na duže kockice ili suhe brusnice te sitno nasjeckani češnjak. Kada kupus posmeđi i omekani (oko pola sata) doda mu se krumpir narezan na šnitice. Sve zajedno promiješati i ostaviti da se kuha na laganoj vatri još toliko da se skuhaju hrenovke!

Nedjelja - pizza


- 200gr bijelog brašna
- 200gr graham brašna
- ravna žlica soli
- 1 kvasac
- voda
- ulje
- rajčica iz konzerve
- češanj lešnjaka
- kukuruz iz konzerve
- 200gr bukovača
- 100 gr šampinjona
- masline

Prosijati obje vrste brašna u posudu, dodati sol i promiješati. U lončić uliti prst (vodoravni) tople vode, dodati žličicu šećera i usipati kvasac. Pričekati da naraste. U brašnu napraviti udubinu i uliti kvasac, umijesiti. Doliti vode koliko treba da se umijesi glatko, meko tijesto. Ostaviti da se diže na toplom. Kada naraste, razvući tijesto u nauljenu tepsiju. Pečnicu upaliti i staviti na 200°C. U međuvremenu prokuhati rajčicu iz konzerve (dovoljno je pola) s malo razmućene rajčice iz tube i nasjeckanim češnjakom. Bukovače nakidati na "rezance" i prodinstati na malo ulja (posipati s malo vegete i papra), a šampinjone narezati na tanko. Tijesto premazati umakom od rajčice, na to staviti bukovače, kukuruz i šampinjone te posipati s origanom. Ubaciti i par maslina. U zagrijanu pečnicu ubaciti pizzu i peći na 250°C oko 20 min (tj. dok tijesto nije pečeno).


Tako otprilike teče ta dijeta, a iako možda ne izgleda tako, ovih 61,8 kg je 4 manje nego prije 20 dana thumbup.

- 11:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 23.01.2007.

Dan za danom...

Da se ručak može napraviti i dan ranije, najbolje se vidi na škrobni dan. To je moj omiljeni dan jer u tanjuru završe sva ona fina jela poput graha (čušpajz ili nasuho), kupusa (kupus salata, kupus s paradajzom, musaka), krumpira (nebrojeno načina - isprobala tek par), graška i ostalog. Sve u svemu fine, tople juhice ili malo gušće varijante koje se mogu napraviti navečer i klopati sutradan.
Tako je danas na meniju varivo od kupusa s krumpirom i mrkvom. Jučer sam odvojila sat vremena da to sve nasjeckam i skuham (naravno, uz tekmu), pa danas treba samo podgrijati!

Mogu li se i razne salate pripremiti na isti dan, tek predstoji otkriti, a najviše mi je žao što nije ljeto - tada su glavne razne, bogate salate! Sljedeći put, ali samo ako se izdovoljim variva (u što sumnjam) na škrobni dan ručak će biti neka salata od miješanog povrća. Ili, za početak jednostavnije i provjereno dobro - krumpir salata.

Vježbanje...malo stoji, čekam da prođe prehlada da mi se orbitrek ne bi zamjerio. Ipak je kod rekreacije najvažnije disanje, a trenutno idšni sustav nije u najboljoj formi. Ali volja je još tu, vidjet ćemo za par dana. Zbog te prehlade uvela sam i pojačanu dozu meda, ali mislim da ne utječe jako na težinu.

Trenutna je: 62,1 kg!

- 14:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 19.01.2007.

Ipak se kreće!

Nakon vitaminskog dana, a ovaj put sam svako malo bila gladna pa sam pojela dosta voća, nakon super proteinskog dana, moja težina opet je malo krenula prema dolje.
Sada glasi: 62,7 kg!

Iako su to praktički samo tri kile u dva tjedna, ovoliko vaga nije pokazivala jako dugo! A ako nastavi ovim tempom, kila i po svaki tjedan, bit će to i previše:)

Jučerašnji dan, proteinski, ispao je vrlo dobro. Na meniju su opet bila jaja, doduše, u obliku kajgane. Ubacili smo malo dinstanih šampinjona, uz to salata od kiselih krastavaca i naravno kriška raženog kruga (zapravo dvije jer je kruh malecki yes). No, zanimljivija je bila večera, doduše količinski oskudnija, ali baš njami. Prvo sam mislila jednostavno skuhati jaja i pojesti ih uz tost i ribanu mrkvu. A onda sam na Coolinarici naišla na zgodan recept, malo ga modificirala (izbacila majonezu) i ispalo je super! Toliko super da mislim kako ću takva jaja češće raditi, pogotovo recimo uz nekakava druženja thumbup. Šteta samo što se za večeru smije pojesti samo jedno jaje namcor

Današnji škrobni dan napokon će obilježiti musaka od krumpira i zelja mmmm dead, još je k tome i petak pa jedva čekam doći doma!

Inače, kako sve štima u procesu dijete, razmišljam da napokon uhvatim orbitrek u ruke (i noge) pa lagano, 2-3 puta tjedno, krenem s malo žešćom rekreacijom. Do sad sam samo šetala par dana u tjednu po pol sata-sat, otprilike. Nadam se da me neće napustiti volja kad kremen vježbati. cool

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 17.01.2007.

Mršavim li?

Primijetila sam da nakon škrobnog i UH dana kilaža stane, čak i ode gore koji dekagram. Možda su to jela koja je teže probaviti pa ručanje kasnije popodne predstavlja problem. Pogotovo ako uzmem u obzir količinu. Mislim da te dane treba ručati malo manje količine hrane, a večeru zaista svesti na minimum.

Današnji vitaminski dan prolazi super, ponjela sam na posao malo voćne salate koja će mi biti "ručak" i voćku za svaka 2 sata. Vjerujem da će kilaža pasti do sutra ujutro barem pola kile. Činjenica je da ne pijem vode koliko se preporuča, pa možda i zato malo sporije sve ide...

Sutrašnji proteinski dan morat ću malo bolje osmisliti, jer sam prošli put ručala sir za začinima, a večerala jogurt s lanom. Moram malo povrća umiješati u to :)

- 10:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.01.2007.

Opet ispočetka

Punjene jabuke ispale su odlično, stvarno su zasitne i bila je dovoljna jedna da se najedem. Jedna i za večeru i taj vitaminski dan protekao je ok.
S jučerašnjim danom počeo je novi ciklus, a vaganje prije toga učinilo me stvarno sretnom: 63.7 kg dead
Iako je to do sada tek nekih 2-2.5 kg manje, osjećam se lakšom tj. već se osjećam bolje.

Danas se posebno veselim ručku jer slijedi grah nasuho koji već dugo nisam jela, a uz to paše i sojin šnicl! Sve u svemu, extra sam zadovoljna dosadašnjim tijekom dijete, čak mi više ne pada teško čekati ručak od 7h do 17h. Na sve se čovjek navikne.

- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.01.2007.

Škrob i ugljikohidrati

Iako je kuharica super, teško se držati redosljeda jer se često dogodi da doalzi recept koji nam nije po volji. Zato se okrene list-dva dalje i odabere recept koji ne komplicira pripremu ručka. Kao npr. jučerašnji rižoto s povrćem. I opet, tu i tamo se recept prilagodi pa ispadne jelo koje smo i prije dijete često radili.
Dio rižota bio je i za večeru, uz kisele krastavce.

Danas opet jedno jednostavno jelo, tjestenina s umakom od rajčice. Pelati su iz konzerve, ali tjestenina će biti ona bez jaja! njami A za poslasticu....kesten pire! cerek vjerojatno bi se bolje uklopio u škrobni dan, ali umjesto kolača bit će super! Još kad rastopimo čokoladu za kuhanje i prelijemo po njemu mmmm

Inače, kile lagano idu dolje, jutros je na vagi pisalo 64.4, tak da očito ne griješimo previše. Jest da pola dana provedem na tri voćke, ali čak mi nije toliki problem koliko sam prije mislila da bi mi mogao biti.

Baš me zanima kako će mi sutra ispasti pečene punjene jabuke...

- 10:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.01.2007.

Završen prvi ciklus

Tzv. ciklus od četiri dana uspješno je završen. Jučerašnji voćni dan protekao je bez većih problema. Zapravo, to je vitaminski dan, pa je umjesto voća dozvoljeno i povrće, svježe i bez začina; za ručak je bila salata od svježeg kupusa, a za večeru malo sušenih smokvi i nekoliko badema.

Danas opet ispčetka. Na redu su jaja, a s obzirom da nema potrebe za komplikacijom (još!) bit će to ručak vulgaris: jaja na oko (na vrlo malo ulja), šnita kruha i hrpa kupus salate njami Do tada, kao i svaki dan, voće za doručak raspoređeno na dva obroka, a neposredno nakon ustajanja - nesssss cerek
Pohvala samoj sebi, smanjila sam tu kavu na samo dvije salice dnevno party

Vaga je danas pokazala sramežljivih 0.5kg manje yes

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.01.2007.

Drugi dan

Nastavak dijete protekao je bolje nego njen početak. S obzirom da je bila nedjelja, doručak je opet kasnio, pa je to bila kombinacija kave i voća. Uz kavu koja se pijuckala skoro do ručka, obavezno je anravno nekoliko čaša vode. A za ručak je bila tzv. segedin juha ili nešto vrlo slično varivu od kupusa. Radi se od kiselog kupusa i povrtnog temeljca kojem se dodaju krumpiri, crvena paprika i slični začini. Sve u svemu jako fino. Prije ručka sam se prošetala jedno pola sata, tako da se može reći da je i taj dio dijete krenuo.

Danas bi trebala biti pizza, mljac, iako bez sira. Ali dan završava slatko....

- 09:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 06.01.2007.

Prvi dan

Prvi dan protiče, ne baš mirno, ali ipak obećavajuće. Za doručak, koji je bio u 11h (ipak je danas subota) bila je jedna naranča. Dan je dug, a ručak tek oko 17h, s obzirom da se treba držati rasporeda jela što je moguće više. Onda šalica čaja, pa opet jedna naranča, sve u razmaku od cca 2h. Kava, od koje ne odustajem, bila je oko 15h, a upravo pijuckam šumeći multivitamin. Ono što možda nisam trebala je pretrgnuti se od posla, ali čekalo me pospremanje stana i to neizbježno, pa mi je malo teško čekati ručak. Ali, evo još pol sata i krećem pripremati jelo.
Ručak će biti po receptu iz knjige, ali ne za prvi dan, već treći-četvrti: blanširano miješano povrće zapečeno u pečnici sa sirom. To isto i za večeru. U međuvremenu vode i čaja.

Inače, kako je i predviđeno, izmjerila sam sve relevantne dimanzije:

visina: 168cm
težina: 65,5 kg
ITM: 23,2

Ciljana težina je 58 kg


- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.01.2007.

Početak

Odlučeno je. Služeni početak dijete je 06.01.2007.

- 14:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #