Kako prva trećina dijete protiče, tako je sve lakše podnositi ritam obroka koji se nametnuo. Voće je postalo sastavni dio jutra, a uspješno tjera glad i tijekom dana sve do kasnog ručka. Čak sam uspjela smanjiti broj voćki s tri na dvije, u tom razdoblju od 8:30 do 17h. Zato sam prilično uvjerena kako će i nadolazeći vodeni dan proći bez problema.
Inače, ručak se dosta pojednostavio. Unatoč kuharici, lakše je odabrati provjerenu kombinaciju jela pa ju prilagoditi određenom danu ili eventualno promijeniti nešto u naletu kreativnosti. Tako sada nakon 20-ak dana moglo bi se UN ciklus sažeti ovako:
PROTEINSKI DAN - uz obaveznu juhu, sir i vrhnje, jaje na oko, kajgana, kuhana jaja, gauda i šnita kruha, acidofil, jogurt...uz sve salata... (zapravo i nije moj omiljeni dan)
ŠKROBNI DAN - definitivno najdraži - sve vrste variva: grah, kupus, krumpir; dinstani kiseli kupus i krumpir, soja (iako zbog navale na kupus i nije prečesto upala u varijaciju), grah na suho, zapečeni grah, pire krumpir i špinat (tek čeka doći na red, opet zbog oduševljenja kupusom), fleklice s kupusom iliti tijesto s dinstanim kupusom....
UH DAN - pizza s rajčicom, gljivama i kukuruzom; tjestenina s raznim umacima na bazi paradajza, s umakom od gljiva (bez vrhnja)...
VITAMISKI DAN - voće i sirovo povrće (kupus na salatu), voćne salate, kompot, pečene jabuke, frape od šumskog voća i banane, pistacije, bademi, lješnjaci, od svega po malo
I tako se to vrti iz dana u dan i iako znam da treba izdržati još 70-ak dana, za sada mi neka jela još nisu dodijala (pizza, variva, kupus, jaja...).
Inače, težina se još malo spustila pa sada vaga pokazuje 61,8!
A sada malo o receptima (količine su uvijek za dvoje
):
Utorak - varivo od kupusa
- pola glavice kupusa
- tri krumpira
- dvije mrkve
- vegeta, sol, papar
U zdjelu s vodom stavi se kuhati narezani kupus, krumpir na kockice i mrkva na kolutiće, doda se žličica vegete, sol i papar. Kuhati cca pola sata, a kada svo povrće omekani, umiješati rajčicu iz tube razmućenu u malo vode. Prokuhati još malo. Odvojiti par kockica krumpira i mrkve, viljuškom ih zgnječiti u kašu i dodati u varivo (da se malo zgusne). Jesti uz integralni kruh.
Srijeda - tijesto s umakom od pelata
- pelati u konzervi
- luk
- češnjak
- 400 gr tijesta
Tijesto se stavi kuhati u zavrelu slanu vodu. U zdjelu na malo ulja prodinsta se nasjeckani luk, doda se nasjeckani češnjak promiješa i makne s vatre. Kad se ulje prohladi, dodaju se pelati iz konzerve. Može ih se prije izrezati na komade, ali može ih se i tijekom kuhanja raskomadati:). Dodati prstohvat soli i šećera, žličicu vegete i popapriti. Razmutiti žlicu rajčice iz tube u malo vode i dodati umaku. Miješati na laganoj vatri, neka prokuha. Posipati bosiljkom i chilijem i maknuti s vatre. Tijesto ocijediti, rasporediti na tanjure i preliti umakom.
Petak - veseli sir i vrhnje
- 250 gr svježeg sira
- pola vrhnja
- luk
- češnjak
- usitnjeni lan
- crvena paprika
- peršin
- hren
Pomiješati sir i vrhnje, dodati nasjeckani luk i češnjak, crvene paprike po želji (pola žličice-žličica), žlicu lana i žličicu grena. Sve dobro izmiješati i posuti peršinom. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta da se okusi prožmu i servirati uz integralni kruh. Večera - acidofil u koji se doda žlica lana.
Subota - dinstani kiseli kupus s krumpirom i hrenovkama od soje.
- dvije vrečice kiselog kupusa (oko 800gr)
- 6 krumpira
- luk po želji (glavica)
- češnjak po želji (češanj-dva)
- žličica šećera
Staviti kuhati krumpir. U tavi, na malo ulja, prodinstati luk narezan na kockice i kad omekša i postane proziran dodati šećer. Promiješati i dodati kiseli kupus. Kupus treba djelomično ocijediti ako je prekisel (ogulinski je najtaman:)). Promiješati sve skupa i podliti s vodom. Kuhati/dinstati i po potrebi povremeno dodavati još vode. Za bolji ukus kupusu dodati par suhih šljiva ili pola jabuke narezane na duže kockice ili suhe brusnice te sitno nasjeckani češnjak. Kada kupus posmeđi i omekani (oko pola sata) doda mu se krumpir narezan na šnitice. Sve zajedno promiješati i ostaviti da se kuha na laganoj vatri još toliko da se skuhaju hrenovke!
Nedjelja - pizza
- 200gr bijelog brašna
- 200gr graham brašna
- ravna žlica soli
- 1 kvasac
- voda
- ulje
- rajčica iz konzerve
- češanj lešnjaka
- kukuruz iz konzerve
- 200gr bukovača
- 100 gr šampinjona
- masline
Prosijati obje vrste brašna u posudu, dodati sol i promiješati. U lončić uliti prst (vodoravni) tople vode, dodati žličicu šećera i usipati kvasac. Pričekati da naraste. U brašnu napraviti udubinu i uliti kvasac, umijesiti. Doliti vode koliko treba da se umijesi glatko, meko tijesto. Ostaviti da se diže na toplom. Kada naraste, razvući tijesto u nauljenu tepsiju. Pečnicu upaliti i staviti na 200°C. U međuvremenu prokuhati rajčicu iz konzerve (dovoljno je pola) s malo razmućene rajčice iz tube i nasjeckanim češnjakom. Bukovače nakidati na "rezance" i prodinstati na malo ulja (posipati s malo vegete i papra), a šampinjone narezati na tanko. Tijesto premazati umakom od rajčice, na to staviti bukovače, kukuruz i šampinjone te posipati s origanom. Ubaciti i par maslina. U zagrijanu pečnicu ubaciti pizzu i peći na 250°C oko 20 min (tj. dok tijesto nije pečeno).
Tako otprilike teče ta dijeta, a iako možda ne izgleda tako, ovih 61,8 kg je 4 manje nego prije 20 dana
.
Post je objavljen 29.01.2007. u 11:13 sati.