|
|
utorak, 20.02.2007.
Idealna težina
Eto, nalazim se na polovici dijete. A još manje od pola kile i dostigla sam svoju idealnu, zadanu težinu. S obzirom da nema smisla da u drugoj polovici skinem isto oniliko koliko sam skinula u ovih prvih mjesec i pol, odlučila sam napraviti par koraka prema zaključivanju dijete. Odluka i dalje stoji - odradit ću sva tri mjeseca. No, osim uvođenja konkretnijeg međuobroka, odlučila sam se na još jednu promjenu u dijeti. Na dane kada je to moguće, kao na proteinski, ponekad ću iskombinirati proteine različitog porijekla. Ne u istom obroku (još) ali između međuobroka, ručka i večere dozvolit ću si varjacije jaja i sira. A iako do sad nisam, mislim da ću uvesti i obroke od soje (ipak je ona zamjena za meso - proteine). Do sada sam ju jela samo na škrobni dan, kad i ostale žitarice i grahorice.
Doduše, kad se osvrnem na još neke preinake dijete koje sam radila od samog početka, dobro je to i prošlo. Naime, banane su voće koje najčešće jedem, pa onda naranče i jabuke. Dakle, voće koje se baš i ne preporuča, praktički je glavno kod mene. A i umjeto badema i lješnjaka nekako su mi draže pistacije. S druge strane, imala sam manje porcije nego što je to u knjizi preporučeno, a i mlijeko u kavi zamijenila sam onim bjelilom. Često sam umjesto kave pila cappucino (u kojem mi se čini da ima dosta šećera ) ali nije znatno utjecalo na skidanje kila. Sve u svemu, zadovoljna sam .
|
- 08:43 -
Komentari (1) -
Isprintaj -
#
srijeda, 07.02.2007.
Variranje kg
Vodeni dan je prošao odlično, uopće mi nije teško pao post. Možda nisam baš pila dovoljno vode, tj. mogla sam i više, a zaključak od sljedećeg dana je da definitivno treba pojesti nešto predvečer. Moj izračun je ovakav: vodeni dan dolazi nakon voćnoga što znači da tijekom tog dana pojedem recimo voćku svaka 3 sata (oko 6-7 komada voća). Slijedi 8h sna (dakle ništa ne jedem) i onda 24h post, pa još malo sna. Dakle, skoro dan i pol bez jela, a podloga za to je prethodni voćni dan. Rezultiralo je time da se moj želudac pobunio pa mi je bilo kakva pomisao na hranu sljedećeg jutra bila odvratna. Jedva sam se dovela u normalu popodne. Tako da mi je proteinski dan protekao na juhici, šniti kruha sa sirom i navečer šalicom toplog mlijeka. Sve u svemu, vodeni dan je ok i vjerojatno ću ga provesti ponovo za 29 dana, ali definitivno ne idem u krevet prazne tibice . Kad smo već kod vode, naišla sam na zgodnu stranicu o zdravlju, recimo, Encian. Registrirala sam se i dobila mogućnost voditi evidenciju o svojoj dijeti. To podrazumijeva unošenje raznih mjerenje, variranje kilaže koje onda prikazuju na grafikonu, ali najvažnija je evidencija unosa vode! Moram priznati da mi pomaže i da sam počela piti više vode. Evo i sada je kraj mene čaša s vodom .
Toliko o tome.
Inače sve protiče u redu, primjećujem da mi kilaža varira, tj. malo ide i gore. Nakon famoznog vodenog dana došla sam do 59.4 kg, ali danas imam 60.3kg. Nekako mi se čini da je ipak to prava kilaža.
Od jučer sam uvela mali obrok na poslu, kako sam i planirala, iako zapravo sasvim slučajno! Zaboravila sam uzeti voće, pa sam kupila slanac (s obzirom da je bio UH dan). Danas je pak voćni, pa je međuobrok voće, ali sutra planiram papati voćni jogurt. Za petak bi se onda mogla potruditi i smisliti nešto jer ne znam šta bih ubacila za škrobni dan, jednostavno kao jogurt ili pecivo. A i za voćni dan planiram napraviti neke energetske pločice od sušenog voća i orašastih plodova pa bi mi to bio međuobrok na voćne dane.
Živo me zanima kako će proteći sljedeća dva mjeseca s obzirom na to koliko sam do sad smršavila i koliko me još čeka! Definitivno moram uvesti redovito vježbanje kako bi mi se i mišična masa povećala, pa će onda vjerojatno sve doći na svoje!
|
- 08:34 -
Komentari (0) -
Isprintaj -
#
petak, 02.02.2007.
Sutra...
...je vodeni dan. Nadam se da neće biti prenaporno, da ću izgurati samo na vodi i eventualno light limunadi. Inače, još jedan ciklus prošao je bez problema. Nekako sam ovja tjedan bila gladnija nego inače. S obzirom da sam spustila težinu na cca 61 kg, razmišljala sam je li trenutak da se počnem pripremati za vrijeme nakon dijete. Naime, kako moram smšaviti još samo 3 kg, a ostalo je još dva mjeseca dijete, možda ću ucesti jedan konkretniji međuobrok na poslu. Recimo, na proteinski dan jogurt, na škrobni dan možda neka salata, grah ili krumpir, a na Uh dan kakvo integralno pecivo ili slanac. Tako otprilike mislim raditi i nakon dijete, a kako tada više neću striktno odvajati namirnice, vjerojatno ću jesti pecivo i jogurt ili nešto slično.
Uglavnom, nakon vodenog dana, dakle u nedjelju, slijedi vaganje i mjerenje. S obzirom da se nisam vagala već dva-tri dana, očekujem da bih mogla dostići 60 kg. A nadam se i da će metar potvrditi osjećaj da sam skunula i centimetre oko struka, bokova i ostalih "problematičnih" dijelova :).
Novost na blogu je ticker, tj. skala na kojoj se vidi kako kile padaju ! Sada više ne moram svaki put naglašavati koliko sam skinula i koliko još do cilja!
|
- 09:06 -
Komentari (0) -
Isprintaj -
#
ponedjeljak, 29.01.2007.
Približava se vodeni dan
Kako prva trećina dijete protiče, tako je sve lakše podnositi ritam obroka koji se nametnuo. Voće je postalo sastavni dio jutra, a uspješno tjera glad i tijekom dana sve do kasnog ručka. Čak sam uspjela smanjiti broj voćki s tri na dvije, u tom razdoblju od 8:30 do 17h. Zato sam prilično uvjerena kako će i nadolazeći vodeni dan proći bez problema.
Inače, ručak se dosta pojednostavio. Unatoč kuharici, lakše je odabrati provjerenu kombinaciju jela pa ju prilagoditi određenom danu ili eventualno promijeniti nešto u naletu kreativnosti. Tako sada nakon 20-ak dana moglo bi se UN ciklus sažeti ovako:
PROTEINSKI DAN - uz obaveznu juhu, sir i vrhnje, jaje na oko, kajgana, kuhana jaja, gauda i šnita kruha, acidofil, jogurt...uz sve salata... (zapravo i nije moj omiljeni dan)
ŠKROBNI DAN - definitivno najdraži - sve vrste variva: grah, kupus, krumpir; dinstani kiseli kupus i krumpir, soja (iako zbog navale na kupus i nije prečesto upala u varijaciju), grah na suho, zapečeni grah, pire krumpir i špinat (tek čeka doći na red, opet zbog oduševljenja kupusom), fleklice s kupusom iliti tijesto s dinstanim kupusom....
UH DAN - pizza s rajčicom, gljivama i kukuruzom; tjestenina s raznim umacima na bazi paradajza, s umakom od gljiva (bez vrhnja)...
VITAMISKI DAN - voće i sirovo povrće (kupus na salatu), voćne salate, kompot, pečene jabuke, frape od šumskog voća i banane, pistacije, bademi, lješnjaci, od svega po malo
I tako se to vrti iz dana u dan i iako znam da treba izdržati još 70-ak dana, za sada mi neka jela još nisu dodijala (pizza, variva, kupus, jaja...).
Inače, težina se još malo spustila pa sada vaga pokazuje 61,8!
A sada malo o receptima (količine su uvijek za dvoje ):
Utorak - varivo od kupusa
- pola glavice kupusa
- tri krumpira
- dvije mrkve
- vegeta, sol, papar
U zdjelu s vodom stavi se kuhati narezani kupus, krumpir na kockice i mrkva na kolutiće, doda se žličica vegete, sol i papar. Kuhati cca pola sata, a kada svo povrće omekani, umiješati rajčicu iz tube razmućenu u malo vode. Prokuhati još malo. Odvojiti par kockica krumpira i mrkve, viljuškom ih zgnječiti u kašu i dodati u varivo (da se malo zgusne). Jesti uz integralni kruh.
Srijeda - tijesto s umakom od pelata
- pelati u konzervi
- luk
- češnjak
- 400 gr tijesta
Tijesto se stavi kuhati u zavrelu slanu vodu. U zdjelu na malo ulja prodinsta se nasjeckani luk, doda se nasjeckani češnjak promiješa i makne s vatre. Kad se ulje prohladi, dodaju se pelati iz konzerve. Može ih se prije izrezati na komade, ali može ih se i tijekom kuhanja raskomadati:). Dodati prstohvat soli i šećera, žličicu vegete i popapriti. Razmutiti žlicu rajčice iz tube u malo vode i dodati umaku. Miješati na laganoj vatri, neka prokuha. Posipati bosiljkom i chilijem i maknuti s vatre. Tijesto ocijediti, rasporediti na tanjure i preliti umakom.
Petak - veseli sir i vrhnje
- 250 gr svježeg sira
- pola vrhnja
- luk
- češnjak
- usitnjeni lan
- crvena paprika
- peršin
- hren
Pomiješati sir i vrhnje, dodati nasjeckani luk i češnjak, crvene paprike po želji (pola žličice-žličica), žlicu lana i žličicu grena. Sve dobro izmiješati i posuti peršinom. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta da se okusi prožmu i servirati uz integralni kruh. Večera - acidofil u koji se doda žlica lana.
Subota - dinstani kiseli kupus s krumpirom i hrenovkama od soje.
- dvije vrečice kiselog kupusa (oko 800gr)
- 6 krumpira
- luk po želji (glavica)
- češnjak po želji (češanj-dva)
- žličica šećera
Staviti kuhati krumpir. U tavi, na malo ulja, prodinstati luk narezan na kockice i kad omekša i postane proziran dodati šećer. Promiješati i dodati kiseli kupus. Kupus treba djelomično ocijediti ako je prekisel (ogulinski je najtaman:)). Promiješati sve skupa i podliti s vodom. Kuhati/dinstati i po potrebi povremeno dodavati još vode. Za bolji ukus kupusu dodati par suhih šljiva ili pola jabuke narezane na duže kockice ili suhe brusnice te sitno nasjeckani češnjak. Kada kupus posmeđi i omekani (oko pola sata) doda mu se krumpir narezan na šnitice. Sve zajedno promiješati i ostaviti da se kuha na laganoj vatri još toliko da se skuhaju hrenovke!
Nedjelja - pizza
- 200gr bijelog brašna
- 200gr graham brašna
- ravna žlica soli
- 1 kvasac
- voda
- ulje
- rajčica iz konzerve
- češanj lešnjaka
- kukuruz iz konzerve
- 200gr bukovača
- 100 gr šampinjona
- masline
Prosijati obje vrste brašna u posudu, dodati sol i promiješati. U lončić uliti prst (vodoravni) tople vode, dodati žličicu šećera i usipati kvasac. Pričekati da naraste. U brašnu napraviti udubinu i uliti kvasac, umijesiti. Doliti vode koliko treba da se umijesi glatko, meko tijesto. Ostaviti da se diže na toplom. Kada naraste, razvući tijesto u nauljenu tepsiju. Pečnicu upaliti i staviti na 200°C. U međuvremenu prokuhati rajčicu iz konzerve (dovoljno je pola) s malo razmućene rajčice iz tube i nasjeckanim češnjakom. Bukovače nakidati na "rezance" i prodinstati na malo ulja (posipati s malo vegete i papra), a šampinjone narezati na tanko. Tijesto premazati umakom od rajčice, na to staviti bukovače, kukuruz i šampinjone te posipati s origanom. Ubaciti i par maslina. U zagrijanu pečnicu ubaciti pizzu i peći na 250°C oko 20 min (tj. dok tijesto nije pečeno).
Tako otprilike teče ta dijeta, a iako možda ne izgleda tako, ovih 61,8 kg je 4 manje nego prije 20 dana .
|
- 11:13 -
Komentari (1) -
Isprintaj -
#
|