Stil
cool
Isključi prikazivanje slika26
čet
12/24
* Namaz od jaja i majoneze ... 350 kcal / 10 dag
minus40kg.blog.hr
10 dag jaja (2 kom.) ... 150
5 dag majoneze ... 380
sol, vlasac, ...
- jaja skuhaj
- dodaj majonezu
- začini sve i izblendaj
U originalu se jaja ribaju,
ali eto, nije mi se dalo.
Cijeli uslikani obrok:
5 dag kukuruznog kruha ... 120
5 dag namaza od jaja i majoneze ... 180
5 dag pureće pečene šunke ... 50
5 dag maslina ... 70
vlasac, ...
... 420 kcal
Jaja više nisu niti za "svako jutro jedno jaje",
a više nisu ni za zdušno izbjegavanje,
nutricionisti su malo neodlučni,
a ja eto, uživam u pokojem.
Majoneza je već problematičnija,
ali i tu se najbolje držati umjerenosti.
P.S.
Za početak, recept daje smjer,
kasnije, vrijedi po svom.
24
uto
12/24
* Dimljena skuša i umak Sweet Relish ... 310 kcal
minus40kg.blog.hr
5 dag fileta dimljene skuše ... 170
5 dag miješanog kukuruznog kruha ... 140
5 dag umaka od hrskavih kiselih krastavaca i kupusa ...
Sweet Relish je slatko kiselo ljuti preljev koji se u američkoj modernoj kuhinji koristi kao dodatak hrani poput hot doga, sendviča i hamburgera. Uglavnom se sastoji od sitno sjeckanih kiselih krastavaca i drugog povrća, koje se miješaju s octom, šećerom i raznim začinima. Ovaj pod kalorije ima navedeno 0, što nije da mi je nešto osobito drago, ali eto, što je, tu je, uostalom, vrlo je zanimljiv i neobičan, ali i ukusan, naravno, meni. Kao i kod svega drugoga, ne preporučujem ništa osim umjerenosti, raznolikosti i uklopljenosti u potrebe, afinitete, mogućnosti, ...
Skuša je plivala znatno bliže našim morima, ali i standardnim očekivanjima šire gastro publike, valjda. Treba uzeti u obzir da je ona lagano grka i suha, što je meni bogatstvo različitosti, dok bi nekima moglo itekako zasmetati.
23
pon
12/24
Dolazi zima...
stella.blog.hr
"Dolazi zima", prednovogodišnji koncert dueta
Srna i Mihajlo uz gudački kvartet u hotelu "Mažestik"
bilo je opušteno veče
dobre muzike.
Uz lepo druženje i finu gastronomiju sve je lepše.
Naravno, i uz dobro piće
A i zaigralo se...
19
čet
12/24
Slava
stella.blog.hr
Svaka obitelj u Srbiji slavi svoju krsnu slavu, po kojoj
je lako pratiti porodične tragove kroz povijest. Moja slava
je Sveti Nikola.
To je dan za okupljanje obitelji i prijatelja. Način
slavljenja se razlikuje od grada do grada, ali ono što se
kod svih nalazi su obilježja slave:
slavska ikona
svijeća, slavski kolač, žito i vino.
Za slavu je i to dovoljno, u godinama kad se u obitelji
desilo nešto tužno. A kad je relativno u redu, obilježjima
slave pridružuje se i posluženje za goste i domaće.
Slava Sveti Nikola pada u vrijeme božićnog posta pa
je uvijek posna. Svatko sprema što zna i umije. Sitni kolači
su obavezni dio.
18
sri
12/24
* Pasta San Daniele ... 410 kcal
minus40kg.blog.hr
5 dag tjestenine od ljubičastog batata ... 180
5 dag pršuta Ruža ... 130
10 dag svježeg kravljeg zrnatog sira ... 100
sol, vlasac, ...
- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj svježi sir i trakice pršuta
- serviraj uz neku salatu ili kiselo povrće
Tjestenina s batatom je laganija,
tj. lakše probavljiva i nutritivno bar dijelom vrjednija.
Dobro je i to što joj je dovoljno oko 5 minuta kuhanja u slanoj vodi.
Jelo je izvrsno, okusom, jednostavnošću i brzinom pripreme.
Izvorno ide obično tijesto, svježi kravlji sir i špek,
ali zašto ne probati i malo drugačije.
P.S.
Kada vladaš svojim tanjurom, vladaš i svojim zdravljem. ... M.C.
Izbor hrane igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Evo nekoliko savjeta za zdravlje kroz hranu:
1. Raznovrsna prehrana: Pokušaj jesti raznolike namirnice kako bi unio sve potrebne nutrijente.
2. Voće i povrće: Oni su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, a pomažu održavanju zdravlja.
3. Cjelovite žitarice: Biraj integralne proizvode umjesto rafiniranih kako bi povećao unos vlakana.
4. Proteini: Uključi proteine iz različitih izvora, uključujući mahunarke, orašaste plodove i ribu.
5. Hidratacija: Pij puno vode. Voda je ključna za sve funkcije tijela.
6. Uravnotežen unos: Pazi na veličinu porcija i izbjegavaj prejedanje.
Pazi na svoj tanjur i tvoje tijelo će ti biti zahvalno!
Ada
stella.blog.hr
Ada Ciganlija u kasnu jesen? Hladno, srećemo bicikliste
i trkače, a malo šetača. Odšetali smo do podnožja Mosta na Adi.
Ipak je lep, posebne konstrukcije.
A poslije šetnje u "Nautičar" na najbolju riblju čorbu
u gradu i odličnog smuđa
Kažu da će Nautičar premjestiti, u okviru radova za Expo 27,
pa da uživamo dok možemo...
16
pon
12/24
* Šaran, krumpir i ml. luk ... 330 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag odreska šarana ... 140
10 dag krumpira ... 80
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol ...
- ribu i krumpir peci u pećnici
... 30 min., 200 C.
... na pola okreni
- serviraj uz mladi luk
Lakše je zamisliti neko pravo pečenje u ovoj kombinaciji,
ali nama ljubiteljima raznolikosti i ovo je odlično.
15
ned
12/24
* Purica i leća na salatu ... 360 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag kuhane leće ... 100
10 dag miješane salate ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, ...
- usitni pečeni pureći zabatak
- dodaj kuhanu leću i miješanu salatu
- prelij s malo bučinog ulja, začini
miješana salata:
krastavac, paprika, kupus,
crveni luk, mrkva, zelena rajčica, ...
Eto, kad ostane od mesnog pečenja,
salata je vrlo praktično rješenje.
14
sub
12/24
Formular F0870
ffp2.blog.hr
Počela sam ispunjavati formulare za zahtjev za medicinsku rehabilitaciju.
Ima ih 7 komada.
Većinu moram ispuniti sama, manji dio ispunjavaju doktori, koji uz zahtjev prilažu ono što bi se u mojoj struci reklo tehnički opis postojećeg stanja.
Već na trećem pitanju prvog formulara kaže: odgovorite li sa "da", priložite i formular F0870.
U mojem slučaju dva primjerka jer sam doživjela dvije nezgode, koje svaku ponaosob treba opisati.
Osim toga treba ispuniti i deveti formular jer sam godinama radila izvan Njemačke.
Dok svi ispune svoje bit će svibanj 2048 i trebat će mi samo još ispunjen formular za posmrtnu pripomoć.
Po jednoj strani je dobro ispunjavati ta sranja jer tako vidiš kakvih sve teškoća mogu imati pacijenti.
Jedni ne vide, drugi ne čuju, trećima se vrti, četvrti je u kolicima, peti treba pomoć pri oblačenju i jelu.
Tako da u biti sam super i vjerojatno će mi uhljebi iz penzionog osiguranja odbiti zahtjev.
Treba netko i šepati po firmi, kako bi ona moja "pipi machen" kolegica iz bolnice mogla na još jednu kuru, umjesto da joj plate kurs njemačkog, da konačno nakon 30 godina u Njemačkoj ne treba dolmečera.
(Ovo ne govorim ja nego moja Schauma iliti naturalizitana Helga, potajna simpatizerka AFD-a, inače poznata po izreci "das darf man nicht sagen" iliti "to se ne smije reći").
Ja sam samo šepava, ne mogu saviti koljeno preko 100 stupnjeva, čime sam djelomično ograničena u svojem poslu.
Ne mogu, odnosno mogu s ograničenjima otići na gradilište ili na teren.
Na sreću ne radimo to tako često, a ima dovoljno mladjih kolega koji mogu uskočiti.
Ne mogu s kolegama na kojekakve adrenalinske team buildinge (nisam ni dosad išla no Helga iz penzionog to ne mora znati) a uskraćena sam i za mogućnost upucati šefa pri partiji paintballa.
A to pretpostavljam neće biti dovoljno argumenata za odobrenje terapije.
Što bi rekla moja sestra kad sam joj se požalila na to da se sve vrti samo oko očuvanja radne sposobnosti a raditi možeš u mojoj (i njenoj) struci i bez nogu: "Jebe se njima za tvoju kvalitetu života!".
Jebat ga.
Točka.
U zadnje vrijeme gledam neku švapsku doktorsku seriju, što mi baš i ne čini dobro.
U toj seriji nema jednostavne ozljede ni operacije, najmanja ogrebotina se odmah inficira, sa sepsom su svi na dobar dan a pila za amputaciju je vječito spremna za slučaj slučaja. Čak su jednom kolegi već otpilili nogu a drugi je na jedvite jade ipak uspio sačuvati ruku jer se nije dao operirati (pozna gazda svoje ljude rekla bi moja baba), pa šta bude.
Najbolje od svega je da doktor samo baci pogled na ranu, opipa trbuh, opazi osip i već je siguran u to da pacijent ima rijetki insulinom koji odmah treba operirati ili se zarazio legionelom na putu po nekoj pripizdini.
I ne samo to da pacijenti koje dovedu u hitnu tijekom epizode barem tri puta skoro pandrknu, nego i na njihovim posjetiteljima doktori primjete neku sitnicu, koju tek tako usput treba provjeriti.
Na kraju i oni leže u sobi uz ovog koji je triput skoro pandrknuo i to s dijagnozom rijetkog tumora mozga ili neizlječive autoimune bolesti.
A sve samo zato jer su se jednom počešali po ruci ili im je oko jednom malo cuknulo.
Jučer je baš ko za vraga bila neka sa sličnom ozljedom poput moje a kojoj je nakon godinu dana bajpas u nozi otišao kvragu, što je doktor dijagnosticirao jednostavnim pipanjem noge. Noga je hladna - sestro, pripremite operacionu salu, arterija je začepljena!
Sad od jučer svakih pet minuta kontroliram nogu da nije slučajno hladna.
U srijedu imam kontrolu kod doktora za krvne žile i već ga vidim kako brusi noževe jer se kod mene negdje nešto začepilo (žila u mozgu - kaže Ištvan koji sluša sva ta moja sranja - ali tko mu je kriv, serija je bila njegova preporuka).
Tako sam da skrenem misli u drugom smjeru počela peći keksiće za Božić.
Ako ih nastave jesti i dijeliti okolo ovim tempom, morat ću svaki dan peći barem dvije ture.
No to je puno bolje od ispunjavanja formulara F0870 i gledanja priručnika za hipohondere, napredni tečaj.
A i dobila sam kod ADAC-a knjižicu sa internacionalnim receptima za božićne keksiće, pa zašto ne probati.
Prvo sam ispekla cimet rolice (navodno ih rade u Švedskoj)
a nakon njih keksiće od kikiriki maslaca (Peanutbutter Thumbprints), koji dolaze nu manje ni više nego direktno iz New Yorka.
Barem ako je vjerovati knjizi.
Za prvi pokušaj solidno su ispali a što je najvažnije, jako su ukusni i - skoro ih više ni nema.
Ove iz Nevjorka je trebalo preciznije puniti marmeladom, pa bi ljepše izgledali, no zasad se nitko nije žalio.
Sa pincetom nek ih pune domaćice iz američkih filmova, meni su dobri i ovakvi.
Večeras krećem sa drugom turom.
U planu su mi talijanski limoncello keksići i čokoladno snježne kuglice (snowcaps) a dalje ćemo vidjeti.
Pomoćnici su tu i skupa s Rudolfom kojeg sam danas dobila strpljivo čekaju da se ohladi tijesto koje sam već zamijesila, pa krećemo u akciju pečenja druge ture.
P.S. Evo ispekli smo i drugu turu, sutra ćemi nastaviti sa vanikin kiflicama :)
* Pahuljice i borovnice ... 380 kcal
minus40kg.blog.hr
5 dag zobenih pahuljica ... 180
2 dl kefira 0,9% m.m. ... 80
10 dag borovnica ... 60
2 dag meda ... 60
Omiljeni doručak,
u smislu zdrave sitosti.
11
sri
12/24
* Purica bez mlinaca ... 400 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag tikvica ... 20
5 dag jaja (1 kom.) ... 80
2 dag brašna ... 70
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, ...
- posoli tikvice, ostavi da malo odstoje, ocijedi
- uvaljaj u jaja, pa brašno, peci na ulju
- serviraj uz pečenu puricu
Ako ti ima tko to napraviti, ne smetaj mu.
10
uto
12/24
Ispekla sam ga gospodine ministre
bez-obzira-109.blog.hr
Davno sam donijela odluku da se neću trovati s ovim
novoostvarenim doktorima svih profila a ne liječe ništa, (upravo
čujem na vijestima da su još jednog oslovili s doktore),
čak ni državnu blagajnu, neću se trovati dnevnim prepucaljkama
na razinama koje bi trebale biti uzorom, neću, obećavam.
Ali moram, baš se moram osvrnuti na "kruh naš svagdašnji" a
nerijetko i noćni jer se rano sunoćava.
Kruh je skup, osim što je skup nije ni kvalitetan, ovi naši pekari
ga ne peku dovoljno pa je božemiprosti gnjecav. Više puta sam
to spominjala pekarima..., "pa pecite ga malo duže, nije važno
što će koji dkg izgubiti na težini, kao da vas netko kontrolira. Ako
kontrolira, za ljubav svoga naroda pecite ga kvalitetno, malo manja
zarada možda, ali zadovoljstvo potrošača je na prvom mjestu", reče
naivac u mom liku i uhvati se brašna i pregače da bi došlo do pogače.
Onaj bucmasti ministar kojemu je imovina nadmašila tjelesnu masu
puuuuno puta..., neka, zaslužio je iako je kratko ministar da komentira
navike svoga naroda. U pravu je kad kaže, "ako vam je kruh skup,
pecite ga sami". Čovjek zna iz iskustva, zna kako se štedi i stiče, gdje
će ako ne na kruhu.
Nije mi stalo što on kaže, to ja onako usput, kruh uglavnom pečem, a
kad pečem onda malo više i pojedem, a to nije zdravo. Problem je što
raste sve ono što ne treba onda smo u neprilici, valja nam mijenjati
garderobu, a garderoba neka je i turska košta više od pekarskog kruha.
Taj ne jedemo osim za nuždu, ušteda nemjerljiva.
Pitanje je..., slušati ministra i zaokružiti se poput njega, uštedjeti također
kao on, guštajući u pamučastom kruhu, pogačama, uštipcima, ili se svega
toga odreći i puniti džepove pekarima, kažu da je čudo koliko oni mogu
zaraditi na kiflama, pitama, kruhovima svih vrsta. Ma neka, tko radi neka
zaradi, ali bojim se da ne ćemo profitirati ako poslušamo ministra. Znate
koliko se sve bolešćina krije iza onog omamljujućeg mirisa svježeg kruha
i peciva, ne želim ni brojiti.
Eto gospodine ministre, ja sam ga i danas ispekla i već je jedna štruca
"dobila noge". Da ipak razmislite ima li neki drugi način da mjesečno
ubacimo u kasicu, jer mirovina iscuri prije nego je ugledam. Poučite nas!
09
pon
12/24
* Slavonski suhi čvarci ... 420 kcal
minus40kg.blog.hr
3 dag čvaraka ... 160
5 dag peciva ... 150
10 dag rotkvica ... 20
0,1 bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...
Čvarci su vrlo rijetko u mom meniju,
ali kad jesu, red je da su vrhunski.
06
pet
12/24
* Grah i zelje, bogečko veselje ... 430 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag junećeg ramsteka ... 230
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, crvena dimljena paprika, lovorov list, ...
- meso zapeci na ulju, dodaj vodu i skuhaj
- makni višak tekućine i iskoristi kao juhu
- dodaj kuhani grah, kiselo zelje i začine
- kuhaj grah i zelje da se okusi prožmu
Uz juneći ramstek i neće biti baš bogečko,
a može se raditi i sa suhim mesom, buncekom...,
ali da, ako se meso ne uklapa u vašu vjeru,
legitimno je uživati u solo grahu i zelju.
05
čet
12/24
Gibanica
stella.blog.hr
Gibanica je meni omiljeni specijalitet srpske kuhinje.
Rad: Uzeti 500 g kora za gibanicu. U nauljen pleh 30x40 cm
ravno staviti 2 kore na dno, pa preliti sa 4 kašike nadjeva, pa
nagužvati 2 kore preko cijele površine. Opet 4 kašike nadjeva
pa nagužvati 2 kore i ponavljati. Na kraju idu dvije kore
ravno preko gibanice i preliju se nadjevom. Izbosti nožem.
Peći na 220 stupnjeva 30 minuta.
Fil: Umutiti 5 žutanjaka, pa dodati 400 g mrvljenog bijelog sira,
šolju 2 dl mlijeka ili 200 ml gazirane vode, ulja 100 ml. Ako sir
nije slan, dodati malo soli. Na kraju dodati snijeg od 5 bjelanjaka.
Poprskati vodom i rezati
Jesti u slast!
- Statistika
Zadnja 24h
6 kreiranih blogova
148 postova
383 komentara
170 logiranih korisnika
Trenutno
3 blogera piše komentar
15 blogera piše post
- Blog.hr