novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

06

sub

04/24

Indonezijski dnevnik 12.: Ronjenje s kornjačama

goransafarek.blog.hr

Za vrijeme boravka na otoku Gili Meno, iskoristio sam priliku za čarobno ronjenje s morskim kornjačama. Pogledajte kako je to izgledalo.

03

sri

04/24

lijena sam

andrea-bosak.blog.hr

kuhati danas, a pošto sam napravila više jela za Uskrsni ponedjeljak, samo sam malo podgrijala u tavici i evo ručka za danas.




ps iako sam se rano ustala ni jednu sreću ugrabila nisam

31

ned

03/24

zasladite se malo

andrea-bosak.blog.hr



ovo je moja baklava


20240330-170010

ove kolače napravila je moja teta, hvala joj

30

sub

03/24

Nemoj Heidi, nemoj danas

ffp2.blog.hr

Njemačka je zemlja zabrana.
Nema veze koliko je neka od tih zabrana bizarna ili besmislena, zabrane se moraju poštivati.
Točka.
I Punkt.

Tako je recimo na Veliki petak u Njemačkoj zabranjeno javno prikazivanje preko 700 filmova.
Uz zabranu plesa, takodjer.
Dobro, ples nije više zabranjen posvuda, već samo u nekih saveznim državama, pa se tako koncerti i kazališne predstave na mnogim mjestima danas ipak smiju održavati.

Nego, vratimo se listi zabranjenih filmova.
Broj jedan na listi je, naravno, Life of Brian.
Dobro, bez obzira na smisao za crni humor i neovisno o tome da li je netko vjernik ili ne, tu se zabranu još može razumjeti.
Ne može se baš uvijek gledati on the bright side of life.
No na listi su se, uz Policijsku akademiju, Ramba, Top Gun, iz tko na kakvih razloga našli i filmovi poput Moje pjesme, moji snovi, Hard Days Night od Beatlesa i Heidi?!
Obrazloženje iz 2001 godine za daljnju zabranu ovog filma na Veliki petak, a koja vrijedi i danas, je stvarno bizarno i glasi ovako:

"Ein unzumutbares Machwerk. Dieser Film sei geeignet, das „religiös sittliche Empfinden an stillen christlichen Feiertagen zu verletzen“. Seither darf „Heidi in den Bergen“ an Karfreitag nicht mehr in öffentlichen Filmvorführungen gezeigt werden."

Ili u prijevodu:
"Neprihvatljivo djelo. Ovaj će film vjerojatno "povrijediti tradicionalni vjerski senzibilitet tijekom tihih kršćanskih blagdana". Od tada se "Heidi u planinama" više ne smije prikazivati na javnim filmskim projekcijama na Veliki petak."

WTF?!
Može se shvatiti da nekome može na Veliki petak smetati imbecilna komedija poput Policijske akademije i na križu raspjevani montipajtonovci.
Ali što li je bilo kome jadna Heidi skrivila, to ama baš nitko ne razumije.
Osim možda onoga tko ju je zabranio.

Ne bi me sve to skupa ni zaintrigiralo, da se u vrijeme Uskrsa tradicionalno na njemačkoj televiziji ne prikazuje sranje poput "Das Krokodil und sein Nilpferd" iliti "Krokodil i njegov nilski konj"!
Talijansko smeće iz sedamdesetih iz radionice Bud Spencera i Terence Hilla.
A cijelo jutro su Vinetu i njegovo pleme jahali po Plitvicama uzduž i poprijeko, kao što to rade svakog Velog petka.

Heidi danas dakle mora ostati kod kuće, dok Vinetu jaše u suton bez zabrane.
Doduše i Vinetuu se slabo piše.
Njega su makli sa polica knjižara zbog kulturnog prisvajanja, dok je Heidi i dalje dio lektire za osnovnu školu, kao i sastavni dio lektire za tečaj njemačkoga A1.
Pa ti budi više pametan tko i zašto danas smije a tko ne smije...i gdje...plesati.

29

pet

03/24

HND, kazalište, hrana i film

luki2.blog.hr

Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva organiziro je danas tribinu o prednostima i opasnostima korištenja umjetne inteligencije u novinarstvu.
Raspravljalo se o intrigantnim i aktualnim temama povezanim s korištenjem umjetne inteligencije, i problemima s kojima se odnedavno suočava novinarska zajednica zbog pojave i naglog razvoja umjetne inteligencije, koja može na jednostavan upit slagati tekstove, pisati članke i provjeravati činjenice. U diskusiji je bilo odličnih osvrta na mnoga važna pitanja poput utjecaja umjetne inteligencije na gubitak radnih mjesta, problematike autorskih prava i regulacije uporabe umjetne inteligencije.

O ulozi i utjecaju umjetne intligencije na novinarstvo i društvenu ulogu novinarstva i medija kao temelja demokracije i posrednika utemeljenih i provjerenih informacija u javnosti govorili su:

* Ivan Fischer, novinar: Uvodni pregled i prikaz buduće perspektive

Ivan je imao odličan osvrt na problematiku vezanu za umjetnu inteligenciju. Posebno mi se svidjelo da je istaknuo i pozitivne strane umjetne inteligencije, koja se često zanemaruje. Prva ja - priznajem... No, umjetna inteligencija nam zaista može pomoći, na primjer u pripremi nekog članka ili teme koja je npr. osjetljiva i široka. Time se novinar može koncentrirati na sam razgovor. Kad se samo sjetim "Vikenda" i stare Olivettice....Sviđa mi se taj romantičarski, rani dio moga rada, pisanja...Učenja o novinarstvu. Sa pristupom ljudima nikada nisam imala problema. Opasnosti su također dio umjetne inteligencije, kod nas još uvijek nisu toliko osviještene, ali možda je i dobro da u ovom području maaalo sačekamo.

20240329-112236

Ivan i njegovo odlično izlaganje o umjetnoj inteligenciji. I njenim plusevima i minusima....

* Nenad Jarić Dauenhauer, novinar: Iskustva iz prakse - Kako umjetna inteligencija oblikuje svakodnevni rad novinara.

Nenad je odličan primjer novinara, koji prati znanost - koristi umjetnu inteligenciju, ali pri tome nije numjeren i ne prihvaća sve što mu se nudi kao vjerodostojan podatak - nego sve provjerava. I naravno, pri tome traži podatke, relevantne podatke - a ne pomoć u oblikovanju teksta ili pisanju.

* Hrvoje Šimičević, predsjednik Novinarskog vijeća časti HND-a: Etički problemi povezani s uporabom umjetne inteligencije i njihova rješenja.

Ovo je bio onaj dosadniji dio, koji govori o procedurama, definicijama, zakonima. Slušala s jednim uhom...

* Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu – Akt o umjetnoj inteligenciji

Naravno, kao i sve ostalo, treba definirati i odrediti i potaviti tako, da zakonski bude jednaki za sve.

* Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice: Umjetna inteligencija i ljudska prava.

Eh, a. Uvijek su ljudska prava u pitanju. Krše li se ljudska prava ako se otkrivaju neki poaci o nekoj osobi? Npr. kada se pokaže da netko zloupotijebi podatke iz nečijeg zdravstvenog kartona, jer je danas sve na internetu, pa i recepti i lijekovi?

Onda - tko je napisao tekst i kako ga platiti ako je umjetna inteligencija odradila np. 80 posto teksta, a novinar samo 20? Što se događa s autorskim pravima i može li se novinar nekako zaštiti? Tisuću zašto, tisuću zato...

Moderatorica je bila Tihana Jarić Dauenhauer, predsjednica Zbora znanstvenih novinara HND-a.


20240329-111252


Evo fotografije ostatka ekipe. Po redu izlaganja, kako sam ih gore i navela....

Kad sam već toliko blizu, navratila sam do HNK i uzela kartu za predstavu:

20240329-230059-2

Nakon toga sam odlučila otići do Preradovićeve, jer su danas svoje štandove imali mali obrtnici.

20240329-140032

20240329-140044

Nakon toga brzo u Superkonzum. Kupila bečki i krumpir salatu. Stigla jesti tek kad sam Miu izvela van i nahranila je. Vidjela da hrane ima jako malo. Zovem Pet centar. Nitko se ne javlja. Uhvatila me panika da sutra ne rade i da Mia nece inati dovoljno hrane za blagdane. Ništa. Skupila se i pravac Pet centar Drvinje. Kupila čega svega...:))) To me baš razveselilo...

20240329-204027

Mia dobila uskrsnicu:)))

I na kraju - kino. Branimir Mingle Mall. "Majčinski instinkt"....Još jedan triler ili što već....Trojka. Ne trojka na filmu - nego trojka filmu.:)))

Ljubim!

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum