morsky blog

srijeda, 30.05.2007.

NANO-LOVA

Ljudi moji, ne znam što se događa, ali mislim da su stvari izmakle kontroli. Čitav dan (radni dan) visim tu i izmjenjujem komentare. A očito i drugi. Čini mi se da svi u ovoj zemlji sjede zažarenih očiju pred svojim monitorima. Pa dobro ljudi, alo, jel ovdje netko misli radit!? To vam jedna Dalmatinka mora govoriti? Nije ni čudo da smo ovakvi kakvi smo...A posla ko u priči, u međuvremenu je trebalo i do pijace skoknut, treba mladunčad nahraniti. A tek kad stignem kući... treba se ukopčati u struju i krenuti u boj protiv svakojake prljavštine i sve ostalo...
Kao i uvijek skrenuh ja s teme. Koje teme? Pa nisam je još ni započela. Čekajte, samo da nađem one tablete (Ginko forte) pa ću se sjetiti.
Ah, da. Nikad ne biste pogodili koji mi je članak jučer privukao pažnju u novinama. U podlistku o gospodarstvu u koji baš ne zavirujem često pišu o tehnologiji proizvodnje nano-vlakana(???). To je neko čudo od hiper-tankih vlakana koja su primjenjiva na mali milijun proizvoda, a pogotovo na području vojne industrije. To je otkriveno već ima desetak godina i sve respektabilne svjetske (čitaj: zapadnjačke, američke) industrije upinju se svim silama da stvore strojeve koji će proizvoditi iskoristivu količinu tih vlakana. Ali, u tome je kumst. Nikako im ne uspijeva proizvesti vlakno dulje od metra. U tih desetak godina potrošili su imaginarnu količinu milijardi dolara, i vidi vraga, neće pa neće.
I sad dolazi ono bitno. Od svih na svijetu, uspjela je mala grupica oko nekog profesora na fakultetu, pazite sad, u Pragu. Ne u nekom američkom Pragu, Texas, nego u onom pravom, u Češkoj. Već su krenuli u proizvodnju i ide to...U kilometrima. Uz ulog od 10-ak miiijuna eura. Nadam se da će postati nešto ko Norveška sa svom onom naftom koja ne šljivi ušljivu Evropu.
Ta me vijest baš obradovala. Uliva mi nadu da nam Bog ipak svima daje šansu, ne samo bogatima i moćnima.
Pametni se mogu roditi bilo gdje na svijetu, ići u običnu seosku ili narodnu školu, običan provincijski fakultet, ali ipak će njihov talent izaći kroz sve barikade.
Uostalom, ima toliko primjera. Tesla je samo jedan.
Znala sam to oduvjek, ali ipak se radujem ovakvim vjestima.
Kad Bog dijeli darove, ipak ne bira samo one u prvom redu.
Ko zna kako će sve to sa Česima završiti (vjerojatno će ih Ameri kupiti), ali ovakve priče ulivaju nadu.

- 14:27 - Komentari (13) - Isprintaj - #