Nešto se kuha!

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (3)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (1)

< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Nešto se kuha...a i pece!
Blog s detaljnim receptima za pripremu hrane. Jednostavno izvedivo cak i za one koji tek pocinju "ordinirati" po kuhinji!



Nešto se kuha

Promote Your Page Too






















S veseljem ću isprobati vaše omiljene recepte, samo ih proslijedite:

nestosekuha@gmail.com







Do sada smo već ponešto kuhali i pekli:

Jela od mesa
Čobanac
Lovački gulaš

Jela od povrća
Rižoto od poriluka
Pita od poriluka
Krem juha od graška
Zdravoseljačka salata
Francuska pita od povrća

Prilozi
Knedle od dizanog tijesta

Dizano tijesto
Peciva cvijetići
Buhtlice s parmezanom

Kolači od dizanog tijesta
Ferdinand kiflice
Krafne

Kolači
Brownie
Čokoladni muffini
Košarice s jagodama
Brzi kolač s marelicama i kupinama
Cupcakes s borovnicama
Čoko kolač za 3 minute
Pita od jabuka
Speculaas

Torte
Cheesecake light
Đurina torta
Kesten torta
Ferrero torta

Torte s fondantom
Rajska torta
Hello Kitty torta
Bubamara
Žabica

Nešto za klince
Rižoto za klince
Kroketi/ popečci sa sirom

Ostalo
Štrukle
Džem od jagoda





31.03.2011., četvrtak

Knedle od dizanog tijesta

Evo me opet!
Ne, nisam vas zaboravila, nisam prestala kuhati...jednostavno ne stignem iz nekoliko skica koje imam složiti suvisli tekst. Nisam baš ni spremala tako puno delicija u posljednje vrijeme, a poriluk vam se ionako ne sviđa.
Da ne duljim previše, evo jednog starog recepte- mog najdražeg priloga. Recept je od jedne sad već pokojne gospođe iz Požege, bake mojih ex cimerica.
Nije vam potrebno dugogodišnje vrzmanje po kuhinji da biste ga napravili. Mana mu je jedino što ćete zaprljati tonu suđa.
Ali isplati se, vjerujte mi! Obožavaju ih svi koji su ih probali!

Za 2 osobe vam je potrebno

Za tijesto:
1 jaje
2 dcl mlijeka
2 žlice ulja
25 dkg brašna (3/4 oštrog, ostalo meko)
1/3 svježeg kvasca
sol

7dkg prženog kruha

Za preljev:
5dkg maslaca
1 dcl kiselog vrhnja

Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Kad se udupla umiješajte popržene kockice kruha. Velikom kuharskom žlicom vadite knedle i stavljajte ih u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte ih s obje strane 10 do 15 minuta, vadite i slažite u vatrostalnu zdjelu, prelijte preljevom. preljev napravite tako da istopite maslac i vrhnje, kad zakuha pustite da lagano prokuha pa prelijte po zapečenim knedlama.
Sve skupa zapecite u pećnici zagrijanoj na 200°C dok ne porumeni.

Meni nikad ne stignu porumeniti cerek

Photobucket

Servirajte uz neki dobar saft. Imam jedan mračno dobar za preporučiti...uskoro, nadam se!!
- 07:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

16.03.2011., srijeda

Ferdinand kiflice

Evo jednog od prvih kolača kojih se sjećam. Nije da mi je baš uvijek bio na samom vrhu... Kad si dijete nekako radije biraš voćne. Ali uvijek mi je bio fin, posebno dobro natopljen, još mlak...mljac, mljac.
Naziva ima raznih npr. Osinja gnijezda, ali mi smo to uvijek zvali Ferdinand kiflice. Nema baš puno mudrosti za napraviti ga pa zasučite rukave i krenite.

Pripremite:

Tijesto:
2,5 dcl mlijeka
malo manje od 1/2 kocke suhog kvasca
45 dkg brašna (2/3 oštrog, ostalo glatko)
4 žumanjca
2 žlice ulja
prstohvat šećera (za kvasac)
malo soli

Fil:
12 dkg margarina (ili maslaca)
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
15 dkg oraha
po želji grožđice

Preljev:
8 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
8 laganih žlica šećera

U mlijeku umutiti kvasac i dići. Kad se digne dodati i ostatak gore navedenih sastojaka i umijesiti tijesto. Razvaljati ga debljine pola do 1 cm, oblik kocke ili kvadrata, kako vam drago. Bitno da sve možete jednako smotati, na barem približnu debljinu. Sve premazati smjesom margarina i šećera. Nemojte se napraviti pametni pa kraj iz nekog nepoznatog razloga ostaviti ne namazanim, kao vaša Blondie. Dakle, mažite cijelu plohu posipajte orasima, po želji i grožđicama. Zarolajte, režite pužiće 1 cm široke, slažite s razmakom u lim (za 30 komada sam trebala 3 lima) pustite da odstoji 2 sata, peći na 180° cca 25 minuta, redom kako ste punili limove. Pripremite preljev tako što smiješate sve sastojke, zakuhajte i pustite da kratko provriju. Kolači se podlijevaju kad porumene, zatim se još malo peku, uglavnom dok dobro ne porumene (pazite da ne zagore). Izvađene iz pećnice pustite da još par minuta budu u limu, tek onda ih vadite van.
Sve skupa sam pekla 1h i 10 min. Jedu se mlaki ili hladni, ali svakako isti dan kad su napravljeni.

Photobucket
- 06:40 - Komentari (15) - Isprintaj - #

08.03.2011., utorak

Pita od poriluka

Znam, nije me bilo neko vrijeme, a onda opet poriluk! Šta da radim kad ga obožavam i kad mu je sezona? A pita je stvarno jednostavna i fina- svakako za isprobati! Poslije će vam biti na "standardnoj ponudi"- obećajem! Obećajem i da ću vas nakon ovog pustiti na miru s porilukom, na neko vrijeme!
Ako ste baš totalni porilukomrsci probajte ovu verziju s gljivama na primjer. Uglavnom, tijesto je savršeno, a jako jednostavno.

Za pitu od poriluka pripremite:

za tijesto
25 dkg brašna (2/3 oštro, ostalo glatko)
15 dkg maslaca ili margarina
2 jaja
sol po želji

za nadjev
30 dkg poriluk
4 dkg maslaca
2 dcl vrhnja za kuhanje
10 dkg Ementalera
2 jaja
sol
bijeli papar
muškatni orašačić

Od brašna, jaja, maslaca i soli umijesite tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji pola sata u hladnjaku. Razvaljajte i stavite u namašćen lim ( radila sam u limu 22 x 34 cm), prekrijte alu folijom i pecite 15-ak minuta u pećnici ugrijanoj na 180°C.
U međuvremenu priredite nadjev: Na maslacu kratko (cca 5 minuta) popržite poriluk. U zasebnoj posudi izlupajte jaja, dodajte vrhnje, začine i naribani sir. Po želji možete dodati i malo kravljeg sira. Sve skupa dodati poriluku, promješati i preliti po napola pečenom tijestu.
Napola pečeno tijesto će vam izgledati vrlo nejestivo i kao totalni promašaj.

Photobucket

Al ne brinite, to je OK, meni tako izgleda svaki put, a pita uvijek bude za prste polizati njami. Sve skupa peći još cca 20 minuta, dok ne porumeni. Predlažem da malo pojačate pećnicu, na 200°C kako bi vam stvarno porumenilo u tih 20 minuta. Rumenija je ukusnija!

Photobucket


Za slijedeći put, obećavam nešto slatko! Sigurno će vam se svidjeti! I obećavam da će biti uskoro!

P.S. Sretan vam dan žena!
- 06:29 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se