Znam, nije me bilo neko vrijeme, a onda opet poriluk! Šta da radim kad ga obožavam i kad mu je sezona? A pita je stvarno jednostavna i fina- svakako za isprobati! Poslije će vam biti na "standardnoj ponudi"- obećajem! Obećajem i da ću vas nakon ovog pustiti na miru s porilukom, na neko vrijeme!
Ako ste baš totalni porilukomrsci probajte ovu verziju s gljivama na primjer. Uglavnom, tijesto je savršeno, a jako jednostavno.
Za pitu od poriluka pripremite:
za tijesto
25 dkg brašna (2/3 oštro, ostalo glatko)
15 dkg maslaca ili margarina
2 jaja
sol po želji
za nadjev
30 dkg poriluk
4 dkg maslaca
2 dcl vrhnja za kuhanje
10 dkg Ementalera
2 jaja
sol
bijeli papar
muškatni orašačić
Od brašna, jaja, maslaca i soli umijesite tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji pola sata u hladnjaku. Razvaljajte i stavite u namašćen lim ( radila sam u limu 22 x 34 cm), prekrijte alu folijom i pecite 15-ak minuta u pećnici ugrijanoj na 180°C.
U međuvremenu priredite nadjev: Na maslacu kratko (cca 5 minuta) popržite poriluk. U zasebnoj posudi izlupajte jaja, dodajte vrhnje, začine i naribani sir. Po želji možete dodati i malo kravljeg sira. Sve skupa dodati poriluku, promješati i preliti po napola pečenom tijestu.
Napola pečeno tijesto će vam izgledati vrlo nejestivo i kao totalni promašaj.
Al ne brinite, to je OK, meni tako izgleda svaki put, a pita uvijek bude za prste polizati . Sve skupa peći još cca 20 minuta, dok ne porumeni. Predlažem da malo pojačate pećnicu, na 200°C kako bi vam stvarno porumenilo u tih 20 minuta. Rumenija je ukusnija!
Za slijedeći put, obećavam nešto slatko! Sigurno će vam se svidjeti! I obećavam da će biti uskoro!
P.S. Sretan vam dan žena!
|