Čovjek s vilicom u svijetu juhe

nedjelja, 03.06.2007.

Fantom slobode (pokaži što znaš)

Najveća laž kojom su nas do sada zatrovali ipak je laž o slobodi.

Ne, nema je, nema je danas, i ne, nisam pesimist ili zanesenjak. Laž današnjice svela je slobodu na isto smeće na koje svodi i sve ostalo: jednoumlje trgovaca.

Sloboda nije ništa drugo nego sloboda izbora, kažu oni, i lažu, podjednako s oltara i političkih govornica, svi trgovci koji vam milostivo daju da birate s njihovih polica, a uvijek je sva roba njihova.

Oni će huliti: Bog vam je dao slobodu izbora između dobra i zla, i to je sva sloboda. Oni će laskati: vi ste se borili i ginuli za slobodnu zemlju, iako vi dobro vidite kako je i koliko slobodna. Oni će prijetiti: tko ne vjeruje u naše ideale slobodnih demokratskih izbora, bit će izopćen. Oni će smisliti visokoparnim jezikom napisane teorije, ustave, zakone i dogme kako bi vas prisilili da prihvatite slobodu izbora koji vam oni nude. Oni će, jednom rječju, učiniti sve kako biste vjerovali da ste slobodni samo kad kupujete što vam prodaju. Njihov je bog Interes, i interes je zato jedino što vlada čovjekom.

Dajte sjednite i razmislite pet minuta. Niste glupi, pet minuta je dosta. Pet minuta u kojima ćete sami razmišljati, onako kako sami znate i možete. Upitajte se da li vi zaista i od srca vjerujete kako je sloboda izbora jedina sloboda? Kad na izborima birate Stranku Nadmenih Kretena, pa onda, razočarani, za četiri godine Savez Izbezumljenih Troglodita, jeste li uistinu i u srcu slobodan čovjek? Jeste li zaista spremni položiti život ili dati ruku u vatru da je sloboda kad na polici ne uzmete Šećernu Vodicu Bljutko nego radije Toplu Škrobicu Gutko?

A ipak, u svim ćete medijima, od Čobanskog Glasnika do blogosfere, čitati krvave, teške, duge i beskrajno dosadne polemike oko toga je li bolji Gutko ili Bljutko, Kreteni ili Trogloditi, Crkva u Primata ili Sveti Darvinizam. Da, i to će se svečano držati izrazom slobode, a Zli Trgovci će ponosno reći kako, eto, svaki građanin ima slobodu izbora, a napose slobodu izražavanja misli i stavova.

U stvarnosti ne postoji takvo što: sloboda izbora. Ako su te prevarili pa stvarno misliš da si slobodan zato što možeš odabrati popiti Gutka, a ne Bljutka, onda imaš gadan problem.

Jer, sloboda, što god filozofi pričali o njoj, ne može biti na nivou izbora između ove ili one želje našeg dupeta. Želja, uključujući i njezino ispunjavanje, je pojam suprotan slobodi.

A u našem svijetu vlada filozofija ispunjenih želja (dupeta; jer smo primati, pa naše ganglije određuju našu prirodu, a naša je priroda, naravno, pohlepa za ispunjavanjem želja, tako učimo u školi). Dok bude vladala takva filozofija, neće biti slobode, samo njezin fantom, sjenka: sloboda izbora kao najveće postignuće marve koja pohodi supermarkete i sladostrasno uživa slobodu biranja s beskonačnih polica, jednako materijalnih i ideoloških. I kasnije, naravno, slobodu da bira hoće li plaćati obročno ili revolvingom. Možda je pri tom netko sretan, krasno, nek bude, ali sreća, pogotovo takva sreća, je drugi par opanaka.

Pa dobro, svijet je takav kakav je, što ja sad hoću? Što je onda sloboda, kad sam tako pametan?

Sloboda je odsustvo sna. Kad se probudiš, onda je sloboda. Kad ti ne mogu više lagati. Baš se ništa ne mora promijeniti, ne moraš ni malim prstom pomaknuti, ništa birati ni željeti. Naprosto znaš. Slobodan si od glupih izbora. Znaš što moraš. Eto paradoksa: jasno ti je što i kako moraš, i zato si slobodan. Slobodan od noćne more i obmane koju nikad nisi ni želio sanjati. Tek tada si slobodan.

Tradicionalne religije (buuuu, opijum za narod) to nazivaju oslobođenjem. Novovjeka ateistička religija ne pozna takvog oslobođenja, ona podiže krvave revolucije kako bi novi sluge i stari gospodari zamijenili uloge i još lakše trgovali. Nemojte si umišljati da branim kler, ne zaključujte plitko. Dajte si onih pet minuta! Crkva u Primata jednako je novovjeki d.d.. kao i Sveta Znanost Materijalizma.

Korak prema Slobodi je oslobođenje, a prvi korak prema oslobođenju je pet minuta s vlastitim srcem u tišini. Ni Tupko ni Glupko, nego ti, običan i jednostavan Čovjek.

Reci im da je to tvoje „neotuđivo pravo“.
Reći će ti da si dobio taj izbor, a možda se i pohvaliti da su ti ga baš oni omogućili.

Znat ćeš da lažu.

To će biti tvoja sloboda.



free stats

- 00:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.