Na pravome putu

20 prosinac 2013


Koliko god u najširoj javnosti prevladavalo krajnje suprotno mišljenje i koliko god se naša Vlada na čelu sa premijerom trudila predstaviti kao nešto drugo, ispalo je da su predsjednik Vlade i družba oko njega najveći vjernici amateri u zemlji hrvatskoj. A možda i šire, možda čak do Vatikana nema takvih isposnika i pokornika. Tu su svoju blaženost potvrdili posljednjih dana, sasjekavši tako u korijenu sve zle jezike, koji su ih častili epitetima nevjernika, bezbožnika, sotonista, hrvatomrzaca, crkvomrzaca i ostalim gadostima.
Samo vjerovanje podrazumijeva vjeru u nešto bez propitivanja, razmišljanja ili sumnje. U nešto što nitko nikada nije vidio niti upoznao. Vjera podrazumijeva odsustvo razuma, logičkog razmišljanja i bilo kakve veze sa stvarnošću, barem u domeni onoga u što se vjeruje. Razne crkve i ostale čarobnjačke družbe raznim vradžbinama do sada vrlo uspješno omađijavaju široke narodne mase. Naravno, svi oni omađijani, začarani, odčarani, preporučeni i poslani nekome na slavu to su izabrali sami. Nije bilo problema sakupiti krdo koje je jedva dočekalo pojuriti biti obmanjivano, muženo, pretvarano u glupane i luđake. Jer, u svojoj srži, vjernik je luđak, fanatik.
Posljednjim potezima koji se tiču direktno naše većinske crkve, naša je Vlada na čelu s premijerom potvrdila odsustvo razuma i razmišljanja u svojim redovima. Dalo se je to kroz zadnje poteze i izjave naslutiti, ali je teško bilo za vjerovati da je ludost uzela takvog maha.
Detaljno isplaniran, razrađen i na tanane rastumačen svim građanima bio je plan prema kojem se u proračuna režu sredstva za sve znanstvene projekte u državi, plaće učiteljima, profesorima i liječnicima i ostalom medicinskom osoblju. Nakon poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane kao temelja opstanka i preživljavanja svake zajednice, država je zarezala u temelje razvoja- obrazovanje i u sustav koji se brine o zdravlju građana- zdravstvo. Tih nekoliko stotina milijuna kuna koji se planiraju uštedjeti na tim stavkama u proračunu imaju udio u promilima, a javnosti su predstavljeni kao da ćemo se sutra svi probuditi u Švicarskoj, ukoliko to skrešemo.
S druge strane, samo se u Vatikan godišnje šalje više novaca od svih tih cifri zajedno. I to je samo ono što se zna. S obzirom na financijska poslovanja Svete stolice, tko zna kojim još putevima pare stižu u Rim vidjeti Papu. Koliko se crkvi u domovini slijeva niz žedno ždrijelo ne znaju ni eminentni tarot-majstori, a kamoli javnost.
Na sve te blagdanske čestitke profesorima, učiteljima, liječnicima, znanstvenicima kao sjajna zvijezda vodilja na vrh jelke, sjela je vijest da je država iz proračuna dodijelila određenu sumu novca za nešto što se zove hagioterapija, a što je, u biti, liječenje čovjeka molitvom.
Vele ljudi da je između luđaka i genija vrlo tanka granica. Tako bi se i na ovu odluku Vlade moglo gledati kao na genijalni potezi rješenje svih naših problema. Možda je molitva- financirana iz državnog proračuna, naravno, rješenje za sve naše probleme i sva sranja u koja smo upali. Molitva je, prema zadnjem pravorijeku hrvatskih vlasti, rješenje za nezaposlene, pad BDP-a, rast PDV-a, male plaće i penzije, slab urod repe, mršavu telad. To je, u biti Vladino priznanje da nas iz sranja u koja su nas uvaljivali zadnjih četvrt stoljeća, izvući može jedino božja milost, uz asistenciju Duha svetoga. Koji se uvijek zanemaruje, ali je vrlo važan faktor u cijeloj priči.
Da se je državni vrh u potpunosti prepustio u ruke čarolija i vradžbina na svim područjima za koja su nadležni, potvrđeno je odlukom Vlade da se u državne bolnice uvede vojska svećenika, koji će primati plaće iz državnog proračuna, a te će plaće biti veće i od onih medicinskog osoblja. Oni će, ako je vjerovati našim političarima, biti zamjena i za desetke tisuća otpuštenih djelatnika iz pratećih službi u bolnicama. Njihove će poslove preuzeti privatne firme, a ušparana sredstva na njima država će preusmjeriti u trbušine pod svećeničkim haljama.
To je potvrda da smo na pravom putu. No, s obzirom na to kako smo do sada putovali, taj nas put vodi na jedino moguće mjesto. U još dublja govna.

Oznake: Zvijezda vodilja

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.