Komentari

prokleta-od-daljina.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • shadow-of-soul

  Bajke Ivane Brlić Mažuranić su jedne od mnogih koje su mi obilježile djetinjstvo

  avatar

  16.09.2017. (17:40)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  bila je i ostala budilica homo ludensa u meni... bez njenih priča iz davnina vjekvala bih u bajkovitom svijetu braće Grimm i Andersenu... i to ne bi bilo To... bilo bi nešto drugo... sretna sam što nije tako... :)

  avatar

  16.09.2017. (18:10)    -   -   -   -  

 • stara teta

  ona je bila naprosto u okvirima onoga što su je učiili kao mladu intelektualku, poglavito što je žena, koje su u to doba ili imale biti intelektualke-usidjelice-učiteljice, ili pokorne domaćine, supruge, majke, snahe, kćerke.

  bila je prepametna da bi si dozvolila utjecaj bilo kakvih rusko-srpsko-sveslavensko- i tkavih ideja. poznavala je starohrvatsku kao i slavensku mitologiju općenito, već onda su bila značajna etnografska istraživanja i o porijeklu i o strukturi kulture naroda.

  matoš se, kao zagrepčanin, zapravo sam odrekao blagodati mogućnosti školovanja i udobnog života srednjestaleške dobrodržeće obitelji. sam je otišao u begišu, pa kad je vidio da nema hasne i da tamo nema ni za cugu, otišao u pariz i skončao nemiran. komparirati ono što je on napisao kao kritiku (ne hvalospjev) staroslavenskim pobornicima i svemu oko toga, svetogrdno je imputirati poštovanoj ivani. bajke su bajke. bajdvej, prvo izdanje knjige bilo je 1916., kad je matoš već bio mrtav.

  a u čemu je to "slučaj"??

  avatar

  16.09.2017. (19:03)    -   -   -   -  

 • luki 2

  Meni su bajke Ivane Brlić Mažuranić predivne; a mogla bih se složiti da postoje poveznice sa ruskom književnošću, što im daje jednu posebnu plemenitost. Moj djed je bio Rus; fascinirana sam ruskom književnosšću.....Ivana Brlić Mažuranić u posebnom svjetlu - hvala na ovom tekstu...Pozdrav, L+B+G

  avatar

  16.09.2017. (22:55)    -   -   -   -  

 • Zlatan

  luki2 hvala na komentarima

  avatar

  19.09.2017. (12:03)    -   -   -   -  

 • Zlatan

  i svim vama hvala na komentarima

  avatar

  19.09.2017. (12:04)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...