Indijanka vegetarijanka

03.05.2016., utorak

Možda porez na crveno meso u Danskoj

Klimatske promjene postale su etičko pitanje, zaključilo je dansko Vijeće za etiku te je danskoj vladi predložilo da se na meso, prije svega crveno, nametne poseban porez. Zbog poreza bi meso bilo skuplje i ljudi bi ga manje konzumirali, čime bi opala njegova proizvodnja, što bi u konačnici imalo utjecaj na znatno manje zagađenje okoliša.

Ovo je vijeće klasični danski način prehrane nazvao neodrživim te zaključilo kako su Danci obavezni promijeniti svoje prehrambene navike. Porez bi započeo govedinom, kao mesom koje najviše zagađuje prilikom proizvodnje, a Vijeće predlaže da bi se nakon toga proširilo na sve crveno meso, a potom i na svu hranu, u onom postotku u kojem ta hrana zagađuje prilikom proizvodnje.

Samo stoka je odgovorna za 10 posto zagađenja planeta, dok je sveukupna proizvodnja hrane zaslužna za od 19 do 29 posto zagađenja prema nekim procjenama. Smatra se da bi samo smanjenje konzumacije govedine i janjetine u Danskoj smanjilo emisiju ugljičnog dioksida za 20 do 35 posto.

Prijedlog je, naravno, izazvao mnogo bure. Mnogi političari su rekli da bi porez imao velik utjecaj na same Dance, ali globalno ne bi ništa promijenio ako ga ne usvoje i druge države. Ipak, ističe se da će se ljudi prije ili kasnije morati suočiti s istinom koliko njihov način prehrane ima učinak na okoliš, bez obzira što iza ugla stoje moćni i strašni mesni lobiji te ljuta javnost koja jednostavno još uvijek nije spremna prihvatiti tu činjenicu.

Oznake: Danska, porez, meso, crveno meso, govedina, zagađenje, porez na meso, ekologija, prehrana, ugljični dioksid


29.04.2014., utorak

Porez na emisiju štetnih plinova?

Znanstvenici s Tehnološkog fakulteta u Gothenburgu poslali su priopćenje o važnosti smanjenja prehrane bogate mesom i mliječnim proizvodima. Ističu kako je potrebno značajno smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda ukoliko samo želimo ostati na predviđanjima o povećanju globalne temperature za 2 posto, a želimo li još više smanjiti rizik od povećanja temperature, potrebno je još i više smanjiti konzumaciju ovih namirnica. Konkretno, najveći problem je metan koji se oslobađa uzgojem stoke te ugljični dioksid s poljoprivrednih polja na kojima se uzgaja hrana za životinje koje se kasnije pretvaraju u meso.

'Pokazali smo da bi smanjenje konzumacije mesa i mliječnih proizvoda smanjilo onečišćenje koje dolazi od poljoprivrede na siguran nivo. No, široka promjena u prehrambenim navikama mogla bi potrajati. Mi trebamo razmišljati o tome kako da naša hrana postane više prijateljska za klimu.'

Primjerice, plinovi koji nastaju u trbusima životinja koje se uzgajaju za meso, a najviše se radi o metanu, čine čak dvije trećine emisije štetnih plinova iz poljoprivrede u cijeloj Australiji.

Stoga švedski tim znanstvenika predlaže uvođenje porez na zagađenje metanom, ugljičnim dioksidom i sličnim plinovima kojim bi se povećala cijena proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda, samim time i cijena ovih namirnica, a u konačnici bi se i počele mijenjati prehrambene navike svekolikog pučanstva. Porez bi plaćali uzgajivači stoke. Predviđa se da danas ima oko 3,6 milijardi životinja preživača koje se uzgajaju za meso, što je čak 50 posto više nego prije pola stoljeća.

'Utjecaj na ljudsko ponašanje uvijek je bio najveći izazov za zakonodavstvo te su male šanse da će se ono dogoditi na dobrovoljnoj bazi, da će ljudi sami, bez ikakve vanjske prisile početi mijenjati svoje prehrambene navike bogate mesom i mliječnim proizvodima. Stoga bi uvođenje poreza na emisiju štetnih plinova iz stočarstva mogla biti mjera kojom bi se počele mijenjati navike konzumenata', stoji u izvješću švedskih znanstvenika.

Oznake: porez, meso, štetni plinovi


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.