četvrtak, 31.01.2008.

IZGUBLJENI SVIJET DUŠA

ALKEMIČARSKE ČAKRE(iste su kao i druge jer su na istim mjestima)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kad čujemo riječ "proricanje"najvjerojatnije ćemo u mislima ugledati određene slike:ciganka gatara,listići čaja, i kristalna kugla;prizor iz filma u kojem as pik pada u igri karata ili čudna spodoba izvlači adut tarota - smrt;šarlatani,spiritističke ploče,lažni svamiji;možda,žreci koji gataju oko vatre.Pogledamo malo dublje možda ugledamo neku drugu vrstu slike kako vreba iz pozadine:tamnoputi čarobnjaci na grobljima kako traže zabranjeno znanje,prizivaju demone i duhove mrtvih.
Takve slike izražavaju naš odnos - strah ili porugu koju imaju povijest.Jer se više od tisuću godina proricanje i gatanje smatralo smrtnim grijehom,u Zapadnoj kulturi zločinom kažnjivim smrću,razgovor s vragom,a to je bilo zabranjeno sa starim bogovima i mudrim ženama.Proricanje je središnji dio neznabožačke kulture i neznabožačko shvačanje svemira ili "živućeg svijeta".Kako je jačala politička moć crkve,u kasnom starom vijeku,stari bogovi ove kulture postali su vragovi(ta crkva nema drugog posla nego lagati i iskorištavati,pljačkati,silovati klince.ma koji je njihov bog.po meni njihov je bog ili novac ili živi đavo),a živući svijet postao je njihovo polje djelovanja.Nastankom naših modernih "znanstvenih zakonitosti"uzroka i posljedice vragovi su prešli u praznovjerje,priče koje pričaju marginalci ili neobrazovani - luđaci,kriminalci ili divljaci.Uprkos našim nasljeđenim postavkama,proricanje i gatanje nisu zbirka praznovjerja.To je u ilegalu protjeran naćin spoznaje i razgovora sa živućim svijetom,svijetom duševnim i duhovnim.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

UČITI SLUŠATI
ZNAMENJE,SIMBOLI I ZNAKOVI

Živimo u svijetu u kojem glas više ne čujemo.Kad opisujemo što se događa oko nas i u nama,dobijemo sliku nečeg neživog,čime se može manipulirati i što je jednako za sve.Tehnološki pogled na svijet,bez sumnje nam je donio puno koristi,ali smo isto tako nešto i izgubili - iskustvo živučeg svijeta koji reagira na individualne potrebe.Bez obzira na prednosti koje nam je znanost donijela,izgubili smo jezik preko kojeg svijet može s nama razgovarati,jezik znamenja,simbola i znakova.
Ne možemo se vratiti u predtehnološki svijet,ali možemo potražiti dio tog izgubljenog jezika i prevesti ga u vlastito iskustvo.Filozof i matematičar Blaise Pascal,pišući o početku"prosvetiteljstva" iz kojeg se izjedrila moderna znanost i uništila mitski svijet kaže:"Tišina ovih beskrajnih prostora užasava me."Možemo rekonstruirati jezik kojim bi ti prazni prostori mogli ponovu progovoriti.Moramo zagledati stvari koje smo odbacili i istražiti što one pokreću u "staretinarnici" našeg srca.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 18:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 30.01.2008.

MUDROST,LJUBAV,POEZIJA

...točim si kavu,ali ne friško skuhanu(za što sam isuviše lijen)ne,već onu kladnu što je ostala od jutros(a ostalo je dovoljno)za recimo jedan hladni coffee napitak.Savršeno zar ne.Ležao sam u polju 12 kristala i mogu vam samo reči da se osiječam malo smušen ali pun vitalne energije(ofarbao bi stan bez beda:kao primjer).Ipak mi se čini da ću ja te moje kristalčiće zavoljeti i više no što sa,m mislio.Listajući tako neke izreke naišao sam na jednu Budihnu
"...Nemojte uzalud žaliti,već shvatite da ništa nije stalno i spoznajte odatle ispraznost ljudskog života.Ne gajite bezvrijednu nadu da ono što je promjenjivo,može postati nepromjenjivo..."

Ova mi je mnogo jača,isto od Budhe:
"...Prolazna osijećanja dobra i zla,ljubavi i mržnje,koja su proistekla iz promjenjivih vanjskih uvijeta i okoline,samo su trenutne reakcije,čiji je uzrok u nečistoći umnoženoj u ljudskom umu..."

Jaka zar ne.Navodi te na razmišljanje htio to ili nehtio,al ako si je pročitao onda sigurno.Mislio sam prevađati sljedeći članak dark80,ali mi se tako neda i mislim da su ovo predposljednje riječi koje pišem u ovom postu.Napisat ču vam jednu poeziju,nesmijem reči čiju,al prosudite sami:

TRAŽIM TE
TRAŽIM TE KROZ VJEKOVE I PROSTORE,
URANJAM I IZRANJAM,
JEDNO GUBIM DRUGO NALAZIM
S TEŽNJOM DA OBUHVATIM CJELINU.
ULAZIM U PROSTOR
GDJE OSTAVIO SI TRAG IL` SAMO MIRIS.
VIDIM TE KROZ KOPRENU
KROZ KOJU SE NE MOŽE PROĆI,
ILI SE TEK STVARAJU PRIPREME ZA TVOJ DOLAZAK
A JA MORAM OTIĆI.

I TI MENE TREBAŠ:
OSTANE PONEKAD TVOJ POGLED
U PEĆINI GDJE SI ME ČEKAO,
SJENA ŽIVOTA U SMRTI
U KOJOJ JE HLADNO
U KOJOJ JE BOLNO
DOK KLICA NE OJAČA
PA NEUMORNO OPET KRENE
NOŠENA NADOM
DA KROZ LJUBAV
DA KROZ RADOST
DOSTIĆI ČEŠ JEDINU ZEMLJU
U KOJOJ PČELA S OLUJOM KREĆE
DO CVJETNE OAZE.

TU TE NALAZIM DOK ME ČEKAŠ
S NOGAMA URONJENIM U IZVOR.

KAD TE ZAGRLIM
BIT ĆU I JA NOVI IZVOR.
KROZ TEBE ĆU NAĆI PROLAZ
I TI KROZ MENE.
IZREĆI ČEMO NEŠTO DOISTA VAŽNO,
JA NEZNAM ŠTO
JER JOŠ UVIJEK TE TRAŽIM
DA ZAJEDNO DAMO ISTINU
SEBI I DRUGIMA
.

2000.GODINE

Neznam kako je ova poezija djelovala na vas,ali mene je pogodila ravno u ono mjesto što se zove srce.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



I NE SRAMITE SE OSTAVLJATI UGRUŠKE KRVI NA POSTOVIMA.


PS
ako još neki nisu primijetili da je drugi box pomalo duž,zato što neke stvari kojih se ne mogu riješiti prate.ali znajte,ako ste uporni mogli bi doć do dobre poezije što novih,što starih dark bendova.to je to.

- 15:52 - Komentari (23) - Isprintaj - #

utorak, 29.01.2008.

GAŠEWNJE BLOGA

U filozofskom noćašnjem razgovora,dimu cigareta i naravno psa poered nas,došli smo do možda glupe stvari - da gasim blog.zašto?pomagajteFree Image Hosting at www.ImageShack.us



stvarni zalazakFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 22:03 - Komentari (20) - Isprintaj - #

I ŽIVOTINJE ŽELE ŽIVIJETI

Da je Bog stvorio životinje da mogu zavapiti kad pate, bio bi to drukčiji svijet. Nešto tako jednostavno značilo bi toliko manje agonije.' – Alex Pacheco



I životinje žele živjeti



Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana na Badnjak smo na našem info štandu prostrli stol na kojem su se našli prazni tanjuri i jedan tanjur s komadom mesa koji su slikovito predočili direktnu povezanost između jedenja životinja i gladi u svijetu. Dijelili smo i tiskane materijale i čestitke, a građani su kušali blagdanska jela bez namirnica životinjskog podrijetla.



I ja imam pravo na život kao i ti



Početkom mjeseca siječnja, po centru Zagreba postavili smo jumbo plakate s kojih je prolaznike gledalo janje uz poruku 'I ja imam pravo na život kao i ti'. Jumbo plakati su bili postavljeni s namjerom da buđenje nove godine bude za neke i buđenje njihove svijesti prema patnjama životinja i vlastitoj prehrani.



Hrvatski građani o pravima životinja i vegetarijanstvu



Ovoga mjeseca objavili smo istraživanje javnog mnijenja o tome što građani misle o vegetarijanstvu, nošenju krzna, kažnjavanju zlostavljača ili pokusima na životinjama i to kroz osamnaest anketnih pitanja koje je kroz nezavisno službeno istraživanje građanima postavljala agencija SPEM Komunikacijska skupina Zagreb.



Peticija za dupine



Slanjem zahtjeva Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture - u čemu su nam se pridružile i mnoge udruge – te pokretanjem peticije, za čije potpisivanje trebamo i vašu pomoć kako bismo sakupili što više potpisa, nastavljamo kampanju 'Hrvatska – zemlja prijatelja dupina' s ciljem zabrane zatočavanja dupina i trajnog proglašenja rezervata dupina kod Malog Lošinja. Javite nam se ukoliko možete skupiti potpise među svojim poznanicima ili postaviti info štand.



Vijesti



- Razmišljajući kako je bilo promrzlim životinjama ispred zagrebačke Katedrale kada se pucalo na Božić, pozvali smo sve građane Republike Hrvatske da odustanu od bacanja petardi i pucanja imajući na umu kako će oni djelovati na psihu i izoštreni sluh gradskih i kućnih životinja.



- Oštro smo osudili božićni progon i ubijanje životinja u kojem je sudjelovao i ministar Kirin, kada se okupilo sedamdeset lovaca iz cijele Hrvatske i ubilo sedamnaest divljih svinja.



- Skrenuli smo pozornost i na povećan broj napuštenih životinja koji je posljedica odlaska građana na skijanje, i još jednom ukazali na nužnost hitnog uvođenja zakonske obveze mikročipiranja svih pasa i strogog kažnjavanja napuštanja životinja.



- Oštro smo reagirali na još jedno u nizu iskorištavanje tigrova u svrhu promocije te podnijeli prijavu Upravi za zaštitu prirode protiv dovođenja tigra pred noćni klub, dok smo od veterinarskog inspektora Branka Zbodulje zatražili ostavku zbog izdavanja dozvole za iskorištavanje tigra.



- Temeljem najave prodaje mesa kloniranih životinja u Europskoj uniji, izrazili smo zabrinutost zbog donošenja ovakve odluke i upozorili hrvatsku javnost da bi se Hrvatska jasno trebala ograditi i distancirati od takvih namjera te još jednom ukazali na veliku prednost bezmesne prehrane.



- Podnijeli smo prijavu policijskoj upravi protiv 38-godišnjeg građana, koji se prijavio policiji i priznao da je kod zgrade Općinskog suda u Zagrebu iz praćke gađao psa.



- Pas Curo i naši aktivisti posjetili su zagrebački vrtić Bajka s kojim surađujemo na edukaciji djece o zaštiti životinja. Nastavit ćemo suradnju i s drugim vrtićima na razvoju projekata koji ne uključuju kupnju životinja od strane vrtića.



- Posjetili smo Grad mladih u Zagrebu i održali predavanja za djecu od prvog do četvrtog razreda na temu zaštite životinja. Djeca su odlično reagirala na osnovne informacije o zaštiti divljih i kućnih životinja te pokazala veliki interes.



- Pokrenuli smo novi web katalog koji je sada pregledniji i u kojem se sada uz majice, bedževe, naljepnice, torbe, penkale i ostalo, nalaze i kompilacije besplatnih filmova o pravima životinja.



- Od novosti na web portalu Udruge izdvajamo novu rubriku Kalendar aktivnosti u kojem možete provjeriti sve naše aktivnosti na jednom mjestu kako biste nam se lakše pridružili. Novi tekst o lovu u Hrvatskoj možete pročitati pod naslovom Krupna divljač za niske strasti, a objavili smo i popis skrivenih sastojka životinjskoga podrijetla.



- Uz Laboratorij Dr.Džanić i veterinarske ambulante 'Buba', 'Bibino' i 'Veterinarska ambulanta za kućne životinje' odlučili su dati popuste članovima. Budući da prošlogodišnje članske iskaznice vrijede samo do 1. ožujka, molimo vas da što prije obnovite članstvo za 2008. godinu kako bi mogli steći pravo na ostvarivanje popusta za članove.



Najave i pozivi



- Europska komisija želi čuti mišljenje svih nas o lovu na tuljane prije nego donesu konačnu odluku o zabrani trgovine krzna i proizvoda od tuljana za nekoliko mjeseci. Svoje mišljenje možete dati putem upitnika na ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=seals.



- Naša splitska podružnica održala je 15. siječnja u Splitu projekciju kratkog dokumentarnog filma 'Tužne oči i isprazni životi - zoološki vrtovi'. Posjetitelji su za vrijeme projekcije mogli potpisati i peticiju za zatvaranje splitskog zoološkog vrta. A projekcija filma '1994.' održati će se 30. siječnja 2008. u 21:00 sat, također u klubu KOCKA, Savska b.b.



- Pozivamo sve članove, koji su u mogućnosti, na druženje i međusobno upoznavanje koje će se održati u prostorijama Udruge, Gajeva 47, u Zagrebu, 2. veljače 2008. od 16 do 22 sata.



- Pozivamo vas na prosvjed protiv kineske industrije krzna, s naglaskom na zabranu uvoza psećeg i mačjeg krzna u Hrvatsku. Prosvjed će se 13. veljače 2008. održati ispred Kineske ambasade u Zagrebu, Mlinovi 132, s početkom u 12 sati. Dođite i povedite vaše pse!



- Podsjećamo vas da se na vrijeme prijavite za odlazak autobusom na prosvjed protiv krzna u Ljubljani koji će se održati 23. veljače s naglaskom na zabranu uvoza tuljanovog krzna.



– Već sad najavljujemo i veliki i glasan međunarodni prosvjed protiv krzna koji će se održati u Zagrebu 15. ožujka na Svjetski dan protiv pokolja tuljana. Razglasite i ne propustite!



- Još uvijek traju prijave za istraživanje o utjecaju vegetarijanske prehrane na zdravlje kostiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, pa pozivamo vegetarijance i vegane koji žele sudjelovati da ispune prijavnicu što prije.



Zahvaljujemo svima koji su se proteklih mjesec dana na ovaj ili onaj način uključili u naše aktivnosti i ovim putem vas pozivamo da nam se priključite i u sljedećim mjesecima. Brojni su projekti pred nama (prevođenje za nove web projekte, pripreme i organizacija prosvjeda i slično) i za njihovu uspješnu realizaciju trebat ćemo i vas.



Hvala i srdačno,



Prijatelji životinja

- 12:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

osnovno za dekor stana i osstalo -jednostavno boje

Boje - vizualni medij

Čak i ako biste radije živjeli bez boje, to nije moguće. Boja postoji posvuda: na najneuglednijim drvenim podovima, na sivim prozorskim okvirima, na najsumornijim zidovima. Brava ima boju. Šarka ima boju. Svjetlost ima boju. Bijelo je boja. Možete živjeti u sobi bez namještaja ali ne možete živjeti u sobi bez boje. Budući da boja sobi može dati oblik jednako koliko i bilo kakav raspored namještaja – koliko i sva četiri zida – Vaš odabir boje je ključan. Pronalaženje onih boja koje će Vam najbolje odgovarati, boja koje će proširiti Vaš prostor ili ga učiniti toplijim, ugodnijim, svježijim ili osobnijim – boja koje će Vas činiti sretnim kada god uđete u prostoriju – predstavlja jedan od najestetskijih i osobnih odabira koje ćete napraviti. To je samo pitanje pronalaženja Vašeg načina u tome. Izaberite prostoriju koja Vam je najvažnija ili onu s kojom ste najnezadovoljniji. Uzmite ovu knjigu i pođite u izabranu prostoriju, jer iako mijenjate boje u svim sobama, treba Vam mjesto s kojim ćete započeti.

Načela: Osnove o boji
Odluka da na primjer želite žutu sobu, neće Vas odvesti vrlo daleko. Ljudsko oko može razlikovati približno sedam milijuna boja, stoga svođenje Vaše odluke na žutu još uvijek Vam ostavlja milijune varijacija između kojih možete birati. Kako biste došli baš do one žute – ili crvene ili plave – koju ste zamislili u svojoj glavi, trebate znati što sve sačinjava njenu kompoziciju. Čitajte dalje i otkrit ćete.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Komponente boje
Boje se definiraju kao primarne, sekundarne i tercijarne. Ovo možete lakše vizualizirati ako na sljedećoj stranici promotrite krug s dvanaest nijansi boja.

Tri primarne boje
Ovo su izuzetno snažne boje: plava, crvena i žuta. Svaka od njih je jarka, čista i nepatvorena jer nema komponentnu boju osim sebe same. Svaka zasebno dominira trećinom spektra. Kombinirane, one određuju svaku boju u spektru.

Image Hosted by ImageShack.us


Tri sekundarne boje
Svaka od tri sekundarne boje – narančasta, zelena i ljubičasta – sastoji se od dviju primarnih boja prikazanih na krugu. Narančasta je mješavina primarne crvene i žute. Zelena predstavlja spoj plave i žute. Ljubičasta nastaje miješanjem plave s crvenom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tercijarne boje
Postoji šest tercijarnih boja: narančasto-crvena, narančasto-žuta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta, crveno-ljubičasta. Svaka tercijarna boja je sastavljena od sekundarne boje koja se nalazi do nje s jedne strane na krugu s bojama i od primarne boje do nje s druge strane kruga. Za razliku od sekundarne, tercijarna boja poprima više od jedne boje, one koja se nalazi do nje, nego od druge.



Temperatura boja
Boja se definira kao topla ili hladna ovisno o njenoj poziciji na spektru i nijansama njoj najbližih susjednih boja. Tople boje – narančasta, žuta i crvena – stvaraju tople nijanse sunčeve svjetlosti te sobi daju ugođaj topline i dobrodošlice. One također smanjuju prostor i mogu se upotrijebiti za to da objekti ili površine kao što su zidovi, izgledaju bliže. Hladne boje reflektiraju hladnu ljubičastu i plavu boju mjesečine. One čine da se objekti i prostor udaljuju i mogu se upotrijebiti za povećanje prostora tako da zidovi izgledaju udaljeniji. Spektar boja daje prednost toplim bojama: od primarnih boja dvije su tople, crvena i žuta, dok je samo jedna hladna, plava.

Komplementarne boje
Komplementarne boje su boje koje se nalaze u prirodnom skladu jedna s drugom te bi ih trebali upamtiti.
Pogledajte na krug boja i vidjet ćete da je komplementarna boja svake primarne boje ona boja koja se nalazi na dijametralno suprotnoj strani. Puka privlačnost suprotnosti, mogli biste reći, ali istražite dublje. Komplement svake primarne boje je u stvari sekundarna boja sastavljena od dvije primarne. Drugim riječima, komplementarna boja dovodi u ravnotežu jednu primarnu boju združujući je s ostale dvije primarne boje u spektru. Ona također uravnotežuje njenu temperaturu – primijetit ćete da svaka topla boja kao svoj komplement ima hladnu boju, i obratno.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Neutralne boje
Boja postaje neutralna kada joj se doda znatna količina njoj komplementarne boje. Međutim, ako joj dodate samo malu količinu komplementarne boje, ona će samo oslabiti intenzitet prevladavajuće nijanse – do određenog stupnja. Možete eksperimentirati s tim stupnjem tako da smanjujete ili povećavate količinu komplementa u mješavini. Ako sami radite mješavinu, počnite polako jer dodavati možete uvijek ali oduzimati ne možete. Ako nastavite dodavati, konačno ćete izgubiti prevladavajuću boju i proizvest neutralnu.
Na primjer, ako crvenoj dodate zelenu, crvena postaje tamnija i manje intenzivna. Što više dodajete zelene, to ona postaje bliža sivoj. Siva može biti toplija ili hladnija, ovisno o toplini boje i njenog komplementa. Ako na primjer dodate dosta toplu žuto-zelenu toploj narančasto-crvenoj, dobit ćete topliju sivu nego ako već hladnoj crveno-ljubičastoj dodate hladnu plavo-zelenu. Neutralna koju proizvedete bit će više smeđa nego siva.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Terminologija boja
Poznavanje definicije triju malih riječi – nijansa, vrijednost, i kroma – neće Vam samo pomoći da se izrazite profesionalno već će Vam dati jasniju predodžbu o tome što je točno a što pogrešno kada je riječ o boji.
Nijansa je jednostavno druga riječ za boju. Na primjer, tepih s prevladavajućom crvenom bojom ima crvenu nijansu.
Vrijednost je svjetlina ili tamnoća boje. Boja sa svijetlom vrijednošću razrijeđena je lazurom ili je pomiješana s bijelom, što je na sivoj skali stavlja bliže bijeloj boji. Roza je na primjer svijetla nijansa crvene koja ima svijetlu (bjelju) vrijednost. Boja s tamnom vrijednošću je na sivoj skali bliža crnoj, jer je potamnjena crnom ili joj je dodana komplementarna boja. Bordo je primjer nijanse crvene s tamnom vrijednošću.

Kroma se odnosi na intenzitet boje, koliko je sjajna ili tamna. Crvena boja opeke ili grimizna su na primjer relativno jednake na sivoj skali što ih čini sličnima u vrijednosti ali se razlikuju po intenzitetu. Boja opeke ima slabiji intenzitet od grimizne, što je čini tamnijom i prigušenijom; grimizna ima veći intenzitet i sjajnija je. Za to postoji razlog: iako to nije jasno uočljivo, crvena boja opeke sadrži zelenu, dakle komplement crvene, što je potamnjuje; grimizna je isključivije crvena i sadrži više crvenog pigmenta. Drugim riječima, boje slabijeg intenziteta sadrže veću količinu drugih boja koje su im dodane; boje svjetlijeg intenziteta su prirodnije, čišće.
Nijansa, vrijednost i kroma su termini koji se koriste u Munsellovom sustavu boja koji najjasnije ilustrira funkcioniranje boje. Što se tiče označavanja kromatskih boja te primarnih i sekundarnih boja, ovaj sustav koristi akromatične, sive boje da pokaže kako se nijanse pomiču prema sivoj, tj. odmiču od nje.



Učinak prirodnog svijetla i klime na boje
Kvaliteta prirodnog svjetla odraz je klime u kojoj živite i koja se mijenja s godišnjim dobima. Razmislite o tome kako određeno doba godine utječe na boje: kako u zimi zimzeleno lišće ima plavo-zelenu boju, dok u ljeti ta ista stabla izgledaju žuto-zeleno. To je zbog toga što je u hladnoj svjetlosti sve filtriranije dajući bojama siviji i manje intenzivan izgled. Za vrućeg ljetnog svjetla kada boje postaju intenzivnije vrijedi obratno.
Svjetlo se ne mijenja samo tijekom godišnjih doba: ono se mijenja svakoga sata, svake minute svakoga dana. Za sunčanoga dana u podne ono je toplo, narančasto-žuto i jarko te ako je Vaš prozor okrenut prema jugu, svjetlost će bojama u unutrašnjosti sobe dodati žutu boju i one će izgledati toplije nego što bi izgledale u sobi koja je okrenuta u nekom drugom smjeru. U zoru i u suton svjetlost svemu daje crvenkastu boju a isto će se dogoditi s Vašim zidovima ako su Vaši prozori okrenuti prema istoku ili zapadu. Kada je dan oblačan svjetlo u svim Vašim sobama biti će stalno hladno, plavo-zeleno – kao što će bit i u sobi čiji su prozori okrenuti prema sjeveru ili u sobi bez prozora kao i u sobi sa zatvorenim prozorima. Jedina prednost sobe u koju dopire malo svjetla je u tome da će boje u njoj ostati onakve kakve jesu.



Boje - vizualni medij - trikovi s bojama

Zanimljiv spektar simultanog kontrasta
Dvije boje smještene jedna do druge uvijek će utjecati jedna na drugu tako što će ili pojačavati intenzitet druge boje (kroma) ili će ga smanjivati. Bilo koja boja smještena direktno pored svoje komplementarne boje postat će intenzivnija. Budući da su prisutne sve boje spektra, boja će biti bliža pravoj boji. Na primjer, jastuk će izgledati crveniji, intenzivnije crven ako se nalazi na zelenoj sofi. Ali ako na tu istu zelenu sofu stavite žuti jastuk, on će postati manje žut jer će nedostajati jedna od spektarnih boja, plava. Kako bi oko to kompenziralo ono će je pokušati nadomjestiti putem komplementarnih boja. Oko će u zelenu sofu unijeti malo plave kako bi je približilo ljubičastoj boji koja je komplement žute. Ona će dodati žutom jastuku narančastu kako bi ga približilo crvenoj koja je komplement zelene a ona će potamnjeti svoj intenzitet uvođenjem komplementarne boje. Ništa od ovoga se ne događa fizički. To je iluzija. Ako to pokušate fotografirati, to neće biti prisutno na slici; međutim, to je fantomska prisutnost s kojom ćete živjeti ako postavite komplementarne boje zajedno.
Ovaj sindrom može biti naročito varljiv kada oko promatra akromatske, sive i neutralne boje smještene uz kromatske ili čišće boje. Ako u prodavaonici tepiha promatrate sivi tepih na žutom podu, sivo će poprimiti ljubičastu nijansu – komplement žute boje. Ta nijansa Vam se može svidjeti ali kada donesete tepih kući i postavite ga na primjer uz zidove obojene koraljno crvenom bojom, izgubit će svoju ljubičastu nijansu i poprimiti plavkastu komplement crvene a koja Vam se možda toliko ne sviđa. Ovo je još jedan razlog zbog kojeg bi uvijek trebali planirati shemu oko glavnog predmeta bilo da se radi o boji poda, boji zidova ili tkanine. Kod procjenjivanja uvijek uzmite u obzir okruženje u Vašem vlastitom domu, točno mjesto na kojem će se predmet nalaziti i boju(e) kojom će biti okružen.
Osobnost boja
Različite boje imaju različite osobnosti. Analizirali smo šest glavnih boja.
Crvena

...je najdominantnija, stimulirajuća, inherentno intenzivna boja u spektru. To je važna boja, zaustavlja promet i zaokuplja pozornost, a kada se uvede u prostoriju postaje snažna uporišna točka te sobe. Ako Vam se sviđa ova boja ali ne i njen intenzitet, možete ga ublažiti miješanjem s komplementarnim bojama kako biste dobili prigušeniju boju kao što je tamno ružičasta ili bordo.
Intenzivna, sjajna, tamna, topla. Predmete i zidove približava.
Narančasta

...je malo manje intenzivna od crvene. U dekoru najpopularnija je u narančasto-ružičastom tonu, tonu breskve, nijansama koraljne ili terakota tonu. Ovo je topla boja koja može biti vrlo ugodna za kožu, podsjeća na plamen svijeće i žeravicu.
Svjetleća, sjajna, žareća, topla. Predmete i zidove približava.
Žuta

...je najsvjetlija, najprozirnija, i u svom najčišćem obliku najsjajnija od svih boja. To je najlakše vidljiva boja jer je po prirodi najbliža vidljivom svjetlu. Njen sjaj čini je izvanrednom za rasvjetljavanje prostora. Njena vedrina dolazi od asocijacije sa suncem.
Sunčana, zračeća, sjajna, topla. Predmete i zidove približava.
Zelena

...je najneutralnija boja u spektru, naročito u njenim žutim nijansama. Općenito se smatra hladnom i opuštajućom te s obzirom da je suprotna crvenoj također se smatra nestimulirajućom.
Pastoralna, neutralna, prirodna, hladna. Predmete i zidove udaljava.
Plava

...je hladna boja, ali se ipak smatra umirujućom. Mi je vidimo kao boju zraka i vode što je čini i misaonom i emotivnom bojom koja može izazvati smirenost ili tugu. Često se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuće djelovanje na centralni nervni sustav, smanjuju krvni tlak i smanjuje broj srčanih otkucaja.
Transparentna, umirujuća, hladna. Predmete i zidove udaljava.
Ljubičasta

...je najefemernija od svih nijansi i dovodi se u vezu sa sjenama. Može biti tamna boja kada se koristi sama ali kada se miješa s drugom bojom može unijeti puno atmosfere. Naročito je djelotvorna kao boja koja daje naglasak kada se koristi u kombinaciji sa komplementarnom žutom bojom.
Nježna, profinjena, prozračna, hladna. Predmete i zidove udaljava.



Optičke iluzije
Tamne boje će uvijek izgledat tamnije na svijetloj podlozi; svijetle boje će izgledati svjetlije na tamnoj podlozi. Boje sa srednjom vrijednošću mogu ići u oba smjera ovisno o prevladavajućim vrijednostima podloge.
Kvaliteta boje neznatno će se mijenjati s udaljenošću. Izgledati će manje sjajna kada se promatra s drugog kraja sobe nego kada je u Vašoj blizini. Ovo treba uzeti u obzir ako je boja koju ste odabrali pomalo tamna. Uvijek dakle donosite odluke o boji na licu mjesta, ne bilo gdje u sobi, već na točnom mjestu na kojem želite postaviti tu boju bilo da birate boju zida ili samo boju jastuka.



Mijenjanje boje od sobe do sobe
Ništa u dekoru ne postoji u praznom prostoru, a to naročito vrijedi za boju. Stanite u sobu ili sjednite tamo gdje obično sjedite. Ako možete jasno vidjeti drugu prostoriju, morate dovesti u vezu njenu boju s bojom sobe u kojoj sjedite i obratno. To ne znači da Vaše boje moraju biti iste; ovo je savršena situacija za upotrebu komplementarnih boja. Ako imate nadsvođen prolaz koji povezuje Vašu dnevnu sobu s predsobljem, razmislite o bojanju predsoblja u breskva-roza boju i dnevne sobe u metvica-zelenu ili obratno; ili upotrijebite bijelu s nijansom onih boja koje su na zidu ili na ukrasnim elementima. Upotrebom konstantne boje za Vaše ukrasne elemente, drvene podove, ukrasne zidne vijence, okvir vrata i vrata, kao i mijenjanjem vrijednosti Vaših komplementarnih boja od sobe do sobe dat ćete Vašem domu dosljedan izgled.
Ako želite nešto svjetlije i s manje kontrasta, izaberite analognu shemu boja neznatno varirajući tonove boja od sobe do sobe ili unutar svake sobe.
Ako ne možete vidjeti drugu sobu s mjesta na kojem stojite ili sjedite, imate malo više slobode s bojama. Ako se Vaša soba nalazi na kraju hodnika iza zatvorenih vrata, može sama za sebe predstavljati oazu boja s posebnom shemom. Međutim, ako ipak primijenite istu shemu i iza zatvorenih vrata, to će Vašem dekoru dati smirenost i kontinuiranost.



Promjena osobnosti Vaše sobe
Ako želite hladan, minimalistički ugođaj, neka Vašom shemom prevladava bijela ili neutralna boja; ili upotrijebite različite neutralne boje koje imaju zajedničku vrijednost, na primjer, svijetlo-topla siva, svijetlo-hladna siva, bež. Iskoristite ih za zidove, arhitektonske detalje, ugradbene elemente, stropove, podove, namještaj i tkanine. Ovo će Vašoj sobi dati ugođaj lebdenja u prostoru.
Ako Vam je draža topla, ugodna atmosfera, upotrijebite dodatne nijanse crvene, žute i narančaste što uključuje nijanse breskve, nijanse roza boje, nijanse koraljne boje, nijanse zlatne i terakote. Varirajte njihove tonove i nijanse po sobi. Možete koristiti Vašu omiljenu boju na zidovima, njenu svjetliju nijansu na ukrasnim reljefima i drvenoj građi i možda komplementarnu boju na stropovima. Ako želite toplinu bez previše boje, možete pomiješati tople nijanse s neutralnim bojama ili s bijelom.



Ako želite samo bijelu boju
Odabir bijele boje nije lagan izbor kao što ste se možda nadali, jer bijela nije odsustvo boje kao što se često pogrešno smatra. Bijela boja sadrži svaku boju u spektru, svaku boju u prirodnoj svjetlosti te Vas stoga odabir bijele ne oslobađa odlučivanja o izboru boja. Još uvijek morate odlučiti koju bijelu boju želite i koliko će ona biti topla ili hladna.
Najprije odlučite želite li da Vaša bijela boja bude dio jednobojne ili komplementarne sheme. Jednobojna shema u bijeloj koja nije sjajna (mat) pomoći će u kamufliranju grešaka u dizajnu tako što neće istaknuti niti jedan individualni detalj. Ali ako imate zanimljivo dizajnirane detalje koje biste htjeli istaknuti, komplementarna bijela shema bit će bolje rješenje. Komplementarna bijela shema djeluje na isti način kao i bilo koja druga komplementarna shema osim što su komplementi koloranti bijele boje. Ako Vaši zidovi primaju dosta sunčeve svjetlosti, mogli biste ih na primjer obojiti hladno bijelom bojom s nijansom plavo-ljubičaste a ukrasne elemente toplijom bijelom s komplementarnom narančasto-žutom nijansom ili nijansom kajsije. Ako je Vaša soba hladna ili je okrenuta prema sjeveru, možete učiniti obratno bojeći zidove toplijom bijelom.



Uvedite nove boje bez promjene cijele sheme
Ako ste vezani za određenu boju jer ima istaknuto mjesto na, recimo, prostirci koje se ne želite riješiti, još uvijek možete usmjeriti svoju shemu prema nečem novom. Ako Vaša prostirka ima cvjetni uzorak, možete iskoristiti njenu pozadinsku boju ili bilo koju boju koja postoji unutar cvijeta. Zamislimo da je pozadina sivobijela a cvjetovi plavi ili koraljne boje. Možete iskoristiti sivobjelu, plavu ili koraljnu za kreiranje nove sheme.



Upotrijebite boju kako bi Vaša soba izgledala veća, manja, viša, kraća ili šira
Kako biste postigli da mala soba izgleda veća, obojite zidove hladnom, svijetlom, sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost nego tople boje. Svijetlije, sjajnije boje po svojoj prirodi reflektiraju svjetlost te ćete izborom sjajno bijele ili žute boje sa sjajnim reflektirajućim premazom još više povećati svoj prostor.
Kako biste dočarali da velika soba izgleda manja, obojite zidove toplom, tamnom, mat bojom. Tople boje približavaju predmete; one smanjuju prostor. Tamne boje s mat premazom apsorbiraju svjetlost i čine vaše zidove tamnijim, manje reflektirajućim i zatvorenijim.
Kako bi Vaša soba izgledala viša, obojite strop svjetlijom, hladnijom bojom od one na zidovima: tako će strop izgledati udaljeniji. Ili kreirajte manju površinu stropa, a višu površinu zida, nastavljajući bojanje zida prema gore i iznad ukrasnog vijenca, možete nastaviti čak i još dalje prema stropu ako imate unutarnji dekorativni stropni vijenac. Ako ga nemate, razmislite o ugradnji istog udaljenog od ruba stropa za otprilike 30 do 50 cm. Dodavanjem okomitog elementa u obliku obojenih pruga ili prugastih zidnih tapeta također ćete povisiti Vaše zidove.
Kako biste snizili zidove i postigli da ugođaj u Vašoj sobi bude topliji, obojite strop tamnijom bojom od one na zidovima. Ukrasni vijenac također obojite tamnom bojom poput stropa kako biste stvorili dojam da on zauzima više prostora nego zidovi, to će skratiti Vaše zidove. Mogli biste nastaviti tamniju boju djelomično niz zid do visine vijenca, ako ga imate, a koji se nalazi u razini police s tanjurima ili u razini stolice. Ako ga nemate, razmislite o ugradnji. Niže na zidu možete nanijeti tamniju boju kao na stropu, zidovi će izgledati niži. Dodavanje vodoravnih elemenata kao npr. niza slika do granice gdje biste željeli da završava strop, ili zidnih tapeta s vodoravnim prugama pomoći će svraćanju pozornosti oka na donji dio prostorije.
Kako biste dugačku, usku sobu učinili širom i četvrtastijom, obojite dulje zidove svijetlom, hladnom, sjajnom bojom poput svijetlo plave sa sjajnim završnim premazom kako biste postigli da se zidovi udalje. Kraće zidove obojite tamnijim, toplijim bojama poput komplementarne boje bundeve s mat završnim premazom kako bi se zidovi primakli.

- 08:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.01.2008.

TAJNA CRVENE BOJE

Ljudi gledaju na svet kao na jedno veliko sarenilo boja. Nase oko registruje oko million razlicitih nijansi. Kao vrsta, cenimo boje i pridajemo im veliki znacaj. Pa ipak, malo boja nam toliko znaci koliko crvena. Dokaz da je tako lezi u mnogim svetskim jezicima, prvenstveno engleskom. Gazimo po crvenom tepihu, kriminalce hvatamo okrvavljenih ruku, crveni konac nosimo radi odbrane od uroka. Stajemo na crveno svetlo, izbegavamo crvene haringe, i proslavljamo crveno slovo u kalendaru. U zavisnosti od politickih ubedjenja, bojimo se crvene ili nosimo crvenu zastavu. Kada nas obuzme bes, kazemo da nam je crveno pred ocima.

Mnogi od ovih izraza su novijeg datuma; mozda su nekih tri stotine godina stari. Radikalna politika, na primer, se zove crvenom nakon krvavog evropskog ustanka 1848. godine, dok je crvena traka izraz iz osamnaestog veka koji se odnosi na crvene trake kojima su u Velikoj Britaniji vezivani dokumenti. Pa ipak, crvena boja ima mnogo dublje korene u ljudskoj psihi. Iako veliki broj sisara ne vidi crvenu boju, ljudsko oko je vrlo osetljivo na nju. Sklonost ka crvenoj boji nam je urodjena. Mozda ovo objasnjava zasto je u gotovo svim jezicima izraz za crvenu boju stariji od bilo kog drugog. Pre plave, zute ili zelene, bila je crvena, boja krvi i vatre.

Sveta u mnogim zemljama, crvena je privlacila paznju i u pradavna vremena. Neandertalci su svoje mrtve posipali crvenim okerom, kao i Kromanjonci, koji su istom bojom, bogatom gvozdjem, bojili zidove pecina. U staroj Kini crvena se smatrala srecnom bojom, simbolom blagostanja i zdravlja. Arabljani su smatrali da onoga ko nosi crveno stiti Bog. Ponekad su je smatrali i znakom prokletstva - ali, pre svega muskom bojom, simbolom zdravlja i vitalnosti. Juzno od Sahare, crvenu je nosio samo visi stalez, dok je u starom Egiptu ona bila znak opasnosti, sveta boja prevrtljivog boga Seta (u egipatskoj mitologiji bog tame i zla). Kod starih Rimljana, crveno svetlo se izjednacavalo sa svetom vatrom. U primitivnim drustvima cesto su joj pripisivana magicna svojstva, ukljucujuci i moc da isteruje demone, leci bolesti, i stiti od urokljivih pogleda.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
U celom svetu crvena predstavlja stanja i emocije ljudi: predstavlja opasnost i hrabrost, revoluciju i rat, nasilje i greh, pozudu i strast, pa cak i sam zivot. Nije ni cudo sto nasi pesnici pevaju o njoj. ''Oh, moja ljubav je poput crvene, crvene ruze'', pevusi Robert Berns (skotski pesnik, oslanjao se na bogatu tradiciju skotskog folklora) dok nas Tenison (Lord Aflred Tenison (1809-1892), engleski pesnik romanticar) upozorava da priroda ima ''krvave zube i kandze''. ''U petak sam okusila zivot'', pise Emili Dikinson ((1830-1886), najveca americka pesnikinja) 1866. godine. ''Cirkus je prosao pored nase kuce; i dalje mi je crveno pred ocima.''

Jedno je, medjutim, pripisati izvesna znacenja crvenoj boji, a nesto sasvim drugo stvoriti je. Hiljadama godina umetnici su pokusavali da proizvedu vatreno crvenu ili duboko crvenu koje su vidjali u prirodi. Najbolje sto su mogli da dobiju je bila oker crvena, kakvu su pravili Kromanjonci, mesajući je sa narandzastom i braon bojom.
Nesto pre V v.p.n.e. slikari u Aziji su otkrili da daleko bolja boja moze da se dobije iz minerala cinabarita (najvazniji mineralzzive, prirodni sulfid zive, svetlo crven ili tamno crven) ili merkurisulfida (jedinjenje zive; crveni merkurisulfid, skrletno crvene ljuspice, otrovan, koristi se kao bojena materija), jedinjenja koje je poznato i pod nazivom vermilion (cinober, ruzicasta boja), i iz minijuma (olovni oksid, crvena bojena materija). Cinabarit se u Kini koristio za isticanje teksta na svicima; i kasnije u Pompeji u fresko slikarstvu, ali je imao nekoliko nedostataka: bio je skup, otrovan, i imao je nezeljenu osobinu da crni na svetlosti. Pa opet, kako je to bila najbolja crvena boja koja je mogla da se nadje, cinabarit se upotrebljavao i velicao vise od hiljadu godina.

Ukoliko su umetnici imali problema da nadju postojanu i jaku crvenu, bojadzije su bile suocene sa jos vecim problemom: njihova crvena boja je morala da izdrzi sunce, znoj i brojna pranja. Kako ni oker ni cinabarit nisu davali zadovoljavajucu crvenu, bojadzije su morale da je potraze negde drugde. Njihova je potraga nalikovala alhemicarevoj: poklonici tajnovite umetnosti su pokusavali da osnovnu materiju - lisce, koru drveta, krv, zemlju, cak i kravlju balegu - pretvore u zlatni rudnik prelepe crvene boje.
Za razliku od alhemicara, bojadzije su imale uspeha - ali delimicnog. Iako su naucili kako da iz biljaka na jeftin nacin dobiju crvenkastosmedju i narandzastocrvenu, dobijanje prave crvene boje je bio daleko veci izazov. Pre pronalaska vestackih boja u devetnaestom veku, mogla je da se dobije jedino iz egzoticnih supstanci i tajnim tehnikama kojima je samo nekoliko bojadzija ovladalo.Free Image Hosting at www.ImageShack.usNedostizna, skupa i mocan simbol, crvena odeca je postala dostupna samo bogatasima i plemicima. Kraljevi su nosili crveno, kao i kardinali. U Persiji je samo sah nosio crveno, dok je u starom Rimu postala simbol moci: najuticajniji ljudi u gradu su sebe nazivali coccinati: oni koji nose crveno.
Stoga nije za cuditi da je velika vest bila ta da su spanski konkvistadori 1519. godine otkrili kako Asteci prodaju izvanrednu bojenu materiju na velikoj pijaci u Meksiku. Nazvavsi je grana cochinilla, ili kosenila, konkvistadori su je dopremili u Evropu, gde je proizvedena najsvetlija, najjaca crvena boja koju je Stari svet ikada video. Prema recima istaknutog hemicara Roberta Bojla, kosenila je davala ''savrsenu crvenu boju''. Izvrsni bojadzija je otisao jedan korak dalje i nazvao je ''najboljom i nalepsom bojom na svetu''. Kosenila je postala najvaznija bojena materija u Evropi, a Spanija se obogatila prodajuci je bojadzijama sirom sveta.

Sto se Evrope tice, jedini problem vezan za kosenilu je bio taj sto su Spanci kontrolisali njenu nabavku. Zaista, Spanci su tako ljubomorno cuvali monopol nad kosenilom, da je cak i njena sama priroda ostala nepoznanica. Da li je kosenila bila zivotinja, biljka ili mineral? Najbolji umovi Evrope su vise od dve stotine godina raspravljali na datu temu.
Nekolicina je, medjutim, opovrgavala znacaj bojene materije. U vreme kada je tekstil bio glavni izvor bogatstva, kosenila je bila vazna za posao. Odlucne da stanu na put Spaniji i njenom monopolu, druge su se zemlje okrenule spijunazi i gusarenju. U Engleskoj, Nizozemskoj, i Francuskoj, potraga za kosenilom je dobila drzavni znacaj. Kraljevi, trgovci, ucenjaci, gusari, i spijuni - svi su krenuli u lov za najpozeljnijom bojom u Evropi.
Prica o ovoj ludoj trci za kosenilom je prozor u drugi svet - svet u kojem je crvena bila retka i skupa, izvor bogatstva i moci za one koji su znali njenu tajnu. Da bi je se domogli, ljudi su potapali brodove, postajali spijuni, prkosili smrti.

DRUGI DIO

Free Image Hosting at www.ImageShack.usSezdeset i cetiri kilometra zapadno od Firence, u plodnoj ravnici u Toskani nedaleko od Mediteranskog mora, nalazi se miran i suncem okupan grad Luka. Poznat po trgovini maslinovim uljem, brasnom i vinom, danasnja Luka je provincijski grad, ali veliki trgovi, crkve u romanskom stilu, i tvrdjave iz srednjeg veka svedoce o njenoj bogatoj proslosti. Pre osam stotina godina, Luka je imala veliku moc: njena prelepa svila bojena smaragdnim bojama, bila je jedno od cuda trinaestog veka. Niko nije mogao da je dostigne, iako su mnogi pokusavali. Prodavali su je samo najbolji evropski trgovci. U svilu iz Luke spadaju i glatki taft ( laka, sjajna, tanka svilena tkanina, prilicno kruta), damast (svilena tkanina sa cvetovima) i brokat (teska, zlatnim i srebrnim koncima protkana svilena tkanina), bogato ukrasen krinovima, figurama grifona, zmajeva, petlova, cak i celim scenama iz lova. Sva tkanina je bila namenjena plemicima, princevima i kraljevima.


Smestena na glavnom putu koji je od Rima vodio ka severnoj Evropi, Luka je godinama uzivala miran i lagodan zivot. Medjutim, poput mnogih gradova u Toskani, i ona je morala da istrpi dugotrajne nesuglasice lokalnih porodica. Ove nesuglasice su prerasle u otvorenu borbu 1300. godine, koje su se poklopile sa daleko ozbiljnijim borbama koje su se vodile u celoj Toskani, a koje su naterale mnoge, medju kojima se nasao i sam Dante, da pobegnu u drugu oblast. Bogata Luka se nasla na udaru kako domacih tako i stranih sila. Neredi su kulminirali 1314. godine kada je grupa koja je pobegla iz Luke prisla vojsci iz Pize i napala grad, pljackajuci, silujuci i ubijajuci.


Plaseci se za svoj zivot, mnoge su bojadzije i proizvodjaci svile iz Luke pobegle u Veneciju, neutralan grad udaljen oko sto sezdeset kilometara. Vece Venecije je velikodusno ponudilo zajmove izbeglicama, ali, postojala je, sto nikoga nije iznenadilo, zackoljica u ugovoru; napokon, zitelji Venecije nisu od svog mocvarnog arhipelaga stvorili mocnu imperiju time sto su poklanjali novac. Zeljni da saznaju tajnu zanata proizvodjaca svile iz Luke, zahtevali su povracaj zajma ne u novcu, vec u robi i alatima.
Ocajne i bez novca, mnoge su izbeglice prihvatile uslove. Time su, medjutim, izdali svoj rodni grad i doveli sebe u opasnost. Do kraja zivota glave su im bile ucenjene, jer je esnafsko udruzenje zanatlija iz Luke propisalo smrtnu kaznu svakome ko se bavi proizvodnjom svile van njihovog grada. Po tom zakonu muskarce bi zadavili, a zene spalili.
Drakonski zakoni grada Luke su bili slika onog vremena, jer je tekstil bio pitanje zivota i smrti u renesansnoj Evropi. Po mnogim pitanjima su za renesansu bili ono sto su kompjuteri i biotehnologija za nas danas: visoko rizicna industrija, sa opasnim suparnicima i brojnom konkurencijom - industrija u cijoj je moci da promeni drustvo.Free Image Hosting at www.ImageShack.usZahvaljujuci tekstilu, promene su zapocele u srednjem veku i nastavile se i nakon 1350. godine. Aristokrate koje su prezivele crnu smrt su trosile svoje nasledstvo, a trgovci u usponu i advokati su bili spremni da oponasaju njihov lagodan nacin zivota. Kako su svi pokusavali da nadmase onog drugog, tako su narucivali sve brojniju i raskosniju odecu, o kakvoj njihovi preci nisu ni sanjali; njihove kuce su, takodje, bile bogatije namestene. Ljudi nizeg staleza su isto kupovali odecu u radnjama i na pijaci - i kupovali su sve vise kako su godine prolazile. Korak po korak, njihova kupovina je pomogla brzom usponu Evrope.


Poput trgovine zacinima, tekstilna industrija je stvorila nova trzista i nove veze ali, njen znacaj nije samo u tome. Zacini su se najvecim delom gajili na dalekom istoku, ali tekstil je bio nesto sto su Evropljani mogli sami da proizvode, i upravo je iz tog razloga imao daleko veci uticaj na Evropu. Tekstil je podstakao stvaranje novih tehnologija - novih masina, novih metoda belenja - i time uticao na sam nacin rada.


U petnaestom veku stotine hiljada Evropljana, od skromnog pastira do bogatog trgovca, zaradjivalo je na tekstilu, i mnogi su plemici zavisili od bogatstva koje je on donosio. Posto je za svaki korak u pravljenju odece bio potreban drugi zanatlija, tako je na desetine njih moglo da ucestvuje u pravljenju jednog jedinog komada tkanine. Na primer, proizvodjaci svile iz Luke, su u svojim redovima imali razlicite specijalizovane radnike: radnike na kalemu, koji su odmotavali cahuru, radnike koji su upredali svilena vlakna u konac, radnike koji su ih cistili, bojadzije koji su ih bojili, i radnike na razboju i tkace koji su od svilenog konca pravili tkanine.
Vuna, najcesca tkanina u Evropi, je bila jos zahtevnija. Nakon sto bi pastiri odgajili ovce, a strigaci ih ostrigali, peraci bi oprali sirovu vunu, dok bi cesljari cesljevima odvojili vlakna. Prelje bi, uz pomoc vretena i preslice, uprele vlakna u niti, a tkalje bi od tih niti napravile tkanine. Tada bi se vunene tkanine slale na ''zavrsne radove'', koje ukljucuju i suknare, ili ''pesake'', koji peru tkaninu mekom ilovacom, jer ona potpomaze apsorpciju. (Mnogi pesaci su gazili mesavinu bosim nogama; oni bogatiji su nosili cizme ili su koristili mlinski tocak ili malj.) Vlazna tkanina je potom vesana na drvene okvire za susenje, zvane zatezaci; zatezne kuke su drzale tkaninu rastegnutom na zeljenu duzinu. Dok je jos vlazna, tkanina je mogla da se ocetka i ostrize, nekoliko puta, kako bi postala finija. Tkanina je tada predavana bojadzijama. Iako su bojadzije uglavnom radile sa vec obradjenom tkaninom, ponekad su radili sa neupredenom vunom, (otuda izraz ''bojenje predje'') sto je bio skuplji proces, kojim su se dobijale intenzivnije i trajnije boje.Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Bez obzira sa kojim se vlaknom radilo, tekstilna industrija je zahtevala ogroman broj iskusnih radnika. Zbog toga je tekstil bio glavni izvor prihoda mnogim zajednicama. Uspeh je znacio siguran posao, a posao je znacio novac u dzepu i hranu na stolu. Ukoliko bi posao isao sporo ili bi propao, ljudi bi gladovali i ostajali bez krova nad glavom. U najgorim slucajevima su umirali od gladi na ulici - za zitelje renesansne Evrope ovo nije bio samo figurativni izraz. U vreme velike gladi koja je trajala od 1315 do 1317. godine, kada usevi u Evropi nisu doneli ploda dve godine za redom, umrlo je na hiljade ljudi. Do kraja ovog strasnog veka usledilo je jos nekoliko takvih nedaca, i u narednim generacijama je ostalo zivo secanje na patnje Evropljana, koje je inspirisalo brojne price u narodu - renesansni ekvivalent danasnjim urbanim pricama - koje su pripovedale o ljudima koji su jeli pse, cipele, pa cak i rodjenu decu pre nego sto bi umrli od gladi.
Tkaci, bojadzije i drugi radnici u tekstilnoj industriji su ziveli u stalnom strahu od takvog kraja, jer je tekstilna industrija bila takmicarska industrija. Oni koji su proizvodili tkaninu losijeg kvaliteta su imali najvecu konkurenciju, najmanje su zaradjivali, i bili najblizi tome da izgube posao kad bi posao bio ogranicen, kao sto se povremeno desavalo. Oni koji su znali tajnu pravljenja fine tkanine su, po pravilu, stajali daleko bolje. Imali su manju konkurenciju i najvise klijentele su imali medju bogatasima, koji su sebi mogli da priuste visoke cene za luksuzne proizvode, cak i kad su vremena bila losa.


Kako je situcija stajala sa radnicima, tako je stajala i sa zemljama. Engleska, koja je prvenstveno izvozila sirovu vunu i obicnu tkaninu, je u kasnom srednjem veku smatrana nazadnom; njene vodje su zudele za uspehom koji su imale zemlje preko Kanala, od kojih je Nizozemska bila najpoznatija po lanenom platnu visokog kvaliteta, a Flandrija po vunenim proizvodima. Ove zemlje su, sa svoje strane, zavidele Italiji, gde su gradovi poput Luke i Venecije proizvodili izvanredan saten, brokat i somot u sirokom dijapazonu boja. Bogati Evropljani su bili voljni da plate astronomske cene za ove sjajne italijanske tekstile, koje su nosili, ne zbog boje, vec kao znak staleza kom su pripadali.


posuđeno iz ASTROKRUGA

- 09:14 - Komentari (15) - Isprintaj - #

nedjelja, 27.01.2008.

SATAN PANONSKI - KEČER - 04.06.1960. - 27.01.1992

Satan PanonskIi

(04.06.1960-27.01.1992)



Free Image Hosting at www.ImageShack.us



MENTALNI RANJENIK - ZBIRKA PJESAMA

U MAGLI (MATI)

Ni vjetrića, ni cvrkuta, ni Sunca,

samo suho stablo u magli ,

ogromno deblo bez znaka života,

u njegovoj duplji krijem se ja.

Možda sav život činimo ja i crvi?

Možda ni njih više nema?

Ni vjetrića, ni cvrkuta, ni Sunca,

samo suho stablo u magli;

u stablu sam ja,

a i magla je.

Da'l me oko vara ili sanjam?

Da'l je strah stvorio iskru?

Negdje desno, blizu svjetlost,

kratkotrajna, kao netko je živ.

Vrlo nejasna i kratka nestade,

dok magla gusta na smrt miriše,

magla gusta od koje se kosa diže;

u stablu sam ja,

a i magla je.

Da, čuje se tapkanje u blatu,

u vječnom blatu, nije jedan sam.

Od težine vlage koju nose na sebi

čudne spodobe jasnije prilaze.

Jedan svezan, bradat i mršav,

dvojica vode jednoga, kriv je,

dvojica vode, a treći je na konju

u šinjelima tko zna koje vojske;

pripaljuje u luli ugašen duhan,

sve više u čudu magla ih guta.

Trojica vode jednog kroz maglu,

iz magle došli, u maglu idu;

u stablu sam ja,

a i magla je.

1981.g.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



KEČER (RATNIK)

Kad holokaust većinu trenom uništi,

ti ćeš doći, u tvojoj je moči

da duhobe rastjeraš!

Kad lešinari već obave svoj posao,

ti ćeš doći, u tvojoj je moći

da klicu zasiješ!

Kad ni kosturima više traga ne bude,

ti ćeš doći, u tvojoj je moći,

vratit ćeš se Kečeru!

Ti vrištiš, rušiš i razbijaš,

najavljuješ dolazak njega,

čopor pasa sve žešće navaljuje,

on ima oružje, ono što treba.

Ljuta bitka, sve ih je sjebao!

1985.

SELIM (UZAVRELI JORGOVAN)

Jednoga jutra ja uvalio jezik Selimu,

on se smije, kao da ništa nije, velim mu,

hajde mili, pokaži što si naučio,

jesi l' me zavolio, il' sam ti se smučio ?

Želim saznati koliko me voliš,

nemaš svog boga, ne klanjaš, ne moliš,

uradi nešto da mi bude drago,

izludi me Selime i nosi moje blago.

Uključi mali divnu Orijent muziku,

opiči kukovima trbušnjak taktiku,

peder živi al' buljom zavija,

kako se Selim do zemlje savija.

Kurčinom njiše, a očima doziva,

meni se diže, znoj hladan obliva,

joj erotike ko krasna Soraja,

poludjet ću bože, gore mi jaja.

Zgodan moj mali, sisama miče,

drhte mi noge, znam vraga bit će,

zubima donju on usnu si grize,

ne mogu više, ruše me krize.

Sve brži ritam, jezikom me mami,

kao da viče, dođi, sad smo sami,

Selim me svlači, nema mi spasa,

teška mi muda ko državna kasa.

Lice mu nježno kao u bajci Alise,

iz zemlje snova, liže mi sise,

kurac ljuti u pupak mi stavlja,

vrištim nek guta zbog boljeg zdravlja.

Selima je silovala britanska flota,

nađoh ga u Izmiru, kod plota,

jadan, pothranjen, slomljenih krila,

tražili ga teroristi saharskih sila;

tako sam u ralje kurac mu zabio,

veli da sultan na kolac bi ga nabio.

Kaže kontinentalna klima mu godi,

htio bi meni klinca na rodi,

i nije njegova rupa baš mala,

lako bi uz "Vazelin" kara mu stala.

Znam, moj Selim nema ni SIDE,

al' ima kraste, krv, hemoroide,

i jedina njemu to jeste mana,

pa samo fafa i sperma mu hrana

Nedjelja, 21.12.1986.



... pakao je nastao od kako su tupoglavi obrazovanje

stali više vrednovati no li mudrost

... medikritet veli ti LUD si, daje ti MIR, a MIR je

SLOBODA, SLOBODA je temelj za čistu LJUBAV, ona daje

VOLJU, volja SNAGU, snaga pak POBJEDU... lud,a

pametan je dobro, al' je jako "FUJ" kad je tkogod lud+glup!

NIKAD NITKO NIJE U PRAVU, ILI SU PAK SVI, TAD IDE

SLOBODA IZBORA!

... te jeseni 1981.g., pred što ću OTIĆI od ognja očeva i majčina,

prve ugledah pahulje u toj jeseni. Izađem na dvorište i kako

se uvijek radovah prvome snijegu, pođem dlanom desne ruke

svoje jednu krasotnu raskošnu milinu uloviti. I bi tako, al'

zadugo ne potraja moje divljenje graciozbnosti kontura i

simetrije, što toplina moga dlana učas otopi te savršene

kristale leda. I nisam imao spoznaje tad ove, nisam znao da

trebam na tlo mrzlo pustiti po sudbi joj pasti, gdje ljepota

njezina duže bi živjela, moje ushićenje potrajalo još! To je

ZLOČIN, a isto se sjetih ZLOČINA kad plavih krila malena

leptira na cvjetiću djeteline roznom, granom od bagrema

jesam napao, ubio. Samo sam jednom taj ZLOČIN UČINIO!

Da, sada već imam oproštaj Vremena!

1985.g.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

IN MEMORIAM

- 08:18 - Komentari (17) - Isprintaj - #

subota, 26.01.2008.

ODUVIJEK SAM HTIJELA BITI KUĆNI LJUBIMAC,A DANI ME TRETIRA BAŠ KAO PSA

Dewsbury, 24.01.2008., 19:43 | BBC, The Sun

Gotičari Dani Graves i njegova zaručnica Tasha Maltby iznenadili su mnoge kada su se prošetali ulicama grada Dewsburyja u Velikoj Britaniji. Naime, Dani j Tashu vodio na pasjoj uzici.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Gotičari Dani Graves i Tasha Maltby

No kada su se našli na ulazu u autobus našli su se na negodovanje putnika.Zbog toga gotičare nije pustio unutra,a bio im je zabranjen pristup i drugim busevima,potvrdila predvoznička kompanija Ariva Yokshire.
25.godišnji Dani Graves i njegova 19-godišnja zaručnica Tasha Maltby iz Dewsburya,tvrde da ih je kompanija diskriminirala.
Par odijeven u crno ispričao nam je kako pri ulasku u autobus rečeno da ga napuste,a ujedno i zabrana ulaska u drugi.
Navikli smo da nas ljudi čudno gledaju,navikli smo i na komentare,ali nismo očekivali da nas ne puste u autobus,učinili smo sve što i drugi kojima je potreban prijevoz:rekao je Dani.
Nošenje pseće ogrlice je Tashina ideja,tvrdi ona.Bivši dečki su je zvali čudakinjom kad bi to predložila.
Zaručnici su rekli da se vole,a ogrlica je samo znak povijerenja koje imaju jedno u drugo.
"Od Danija dobivam mnogo pažnje,kao i svaki drugi ljubimac.Oduvijek sam željela biti nečiji ljubimac,poput psa,ali to nisam razumijela dok nisam srela ljude koje žele istu stvar.Nekome se to kako mi živimo može činiti čudnim.No,nama se to sviđa,a k tome nikome ne činimo ništa nažao:kaže Tasha.
Tasha dobiva i nagradu maženja po trbuhu kad učini nešto dobro,ne kuha,niti sprema.Dani je tretira kao bilo kojeg drugog psa.
Radim sve za nju.Ona je kućni ljubimac.Nebiste valjda očekivali od kućnog ljubimca da pere suđe ili da kuha za vas.To vi činite za njega:rekao je Dani.

MIT O JEDNOROGU

Jednorog je mitska zivotinja koja je inspirisala dobar broj filmova, knjiga i bajki. Njega obozavaju i plase ga se u isto vreme. Njegova boja varira vec prema legendama. Vecinom je predstavljen kao beo, sto je simbol cistote. Njegov rog ima mnogobrojna znacenja: cesto se poredi sa rogom Narvala(vrsta mitskog kita) zbog njegove sposobnosti da leci. Ovaj rog takodje predstavlja svetost, hrabrost i nevinost. cbog ovoga su mnogobrojni vitezovi i vlastelini Srednjeg veka stavljali simbol jednoroga na svojim grbovima. Njegova kopita su izuzetno snazna sto mu omogucava dugacke puteve, cak i mogucnost da predje cak i neprevazilazecu prepreku.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Simbolizam jednoroga
Jednorog je simbol moci, cistote i nevinosti. O njemu je pisano u Kini, gde je bio predstavljen kao zmaj, zivotinja koju su obozavali i vezivali za azijsko kraljevstvo. Njegova prisutnost je znak prorocanstva. Prica se da je njegova neverovatna percepcija necijih mana toliko jaka, da je on u stanju da jednim udarcem svog kopita usmrti osobu koja je ucinila zlo drugome. Na dalekom istoku posvecen mu je praznik tokom sredine jeseni jer je za stanovnistvo jednorog simbol kise i plodnosti, za razliku od Sunca koji je simbol suse. Na zapadu, na pocetku hriscanske ere, rog jednoroga je simbolizovao Boziji mac, bozanska penetracija u osobu. U hriscanskoj ikonografiji prestavljen je kao Devica. U stvari, rog se poredio sa muskim seksualnim organom i simbolizovao je duhovnu plodnost i u isto vreme i fizicku nevinost. To nas podseca na oplodnju Device od strane Svetog Duha. Alhemicari su u jednorogu videli hermafroditizam. Plementi Vitezovi koji su isli u krstaske ratove u jednorogu su videli nevinost i odanost, sto im je omogucavalo da u boj krecu mirne duse. Mogu se naci delovi rukopisa o jednorogu u muslimanskim manuskriptima, kod kojih je on predstavljao povezanost sa Lotosom, simbolom cistote. U skandinavskoj tradiciji, kaze se da je bog svih bogova, Odin jahao konja koji je imao rog na glavi, sto je predstavljalo velicinu i integritet Bogova.

Šumski jednorog
Ovaj jednorog ima belu dlaku i jedan ceoni rog, a kopite su mu tvrde kao dijamant. Oci duboko plave do svetle, a griva duga i bela. Šumski jednorog se brine o prirodi koja ga okruzuje na sumovitom prostoru oko 400 kvadratnih kilometara. Zivi ceo svoj zivot samo sa jednim partnerom kome ostaje veran do smrti. Šumski jednorog postaje nevidljiv i ne moze se videti, ali se cesto nalazi iza nas, skriven u lugu cekajuci da nas kazni zato sto ne postujemo prirodu i zivotinje koje u njoj zive.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ali jednorog
Ova vrsta jednoroga podseca na sumskog, ali je njegov rog cvornovat, izuvijan i svetlo braon boje. On se skriva u starim sumama u kojima drvece ima u proseku petstotina godina.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usPiro jednorog
Tamnocrvene je dlake, svetlucavih crvenih ociju, a njegova griva lici na vatrene plamenove. Piro jednorog je jedan od tri zloce u svetu jednoroga. Sposoban je da ispljuje dug, tanak oganj i sprzi sve sto je u njegovoj blizini. Zivi u podzemnim hodnicima i pecinama koji se nalaze na 100 metara dubine.

Crni jednorog
Najgrozniji i najopasniji od svih jednoroga. Potpuno je crn. Njegova kopita su usijana. Ima dva reda zuba ostrih kao brijac. On je mesozder. civi nocu i ne podnosi svetlo dana. Jednim udarcem roga moze ubiti jer ima sposobnost da svojim dodirom otruje osobu. Zivi u okamenjenim sumama.

Jednorog-cilas
On zivi u najsuvljim pustinjama. Njegova dlaka je bledo braon boje. Griva i oci su tamno braon. Putuje u krdima. U stanju je da nestane na izvesno vreme kako bi se sklonio od grabljivaca i da se odmori. Poseduje talenat za telepatiju, sto mu omogucava da stvori mentalnu barijeru kako bi upozorio druga krda o svom prisustvu.

Jednorog iz bajke
O njemu se prakticno nista ne zna jer on poseduje sposobnost da se stopi sa prirodom zahvaljujuci svojoj zelenoj kozi. On brani svoju teriotoriju kao i sumski jednorog, ali je vise cuvar naroda iz bajki. Njegov rog je mocna amajlija. Ovo je jedan od najmanjih jednoroga koji svakih 100 godina gubi rog da bi ponovo izrastao.

Krio jednorog
Poslednji iz vrste zlih jednoroga. zivi u arktickim predelima. Bele je boje. Njegova griva lici na gomilu ledenih kockica a rog lici na veliki kristalni stalaktit. Jede sve sto moze da nadje ili ubija. Napada svakog ko se nadje u njegovoj blizini. Moze da bljune gomilu ledenih kockica kako bi unakazio necije lice. Provodi samo jedan dan sa partnerom i cesto celog zivota ostaje usamljenik.

Kroma jednorog
Ovaj jednorog je prekriven raznobojnim tackama. civi u ravnicama gde vlada toplija klima. Ima samo jednog partnera tokom zivota i zauvek ostaje u porodici. Nema odredjenu teritoriju na kojoj se krece, ali je uvek u okviru grupa krola jednoroga. Sposoban je da stvori iluzije i iz svog roga izbaci paralizujuci zrak kako bi nekog zaslepeo. Nikog ne napada, cuva prirodu i svoje male.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Morski jednorog
On ima glavu, prsa i unutrasnje noge kao jednorog, ali rep delfina. Telo mu je prekriveno krljustima. Zivi u morima visokog saliniteta na dubini od 50 metara. Prica se da je on uzeo izgled danasnjeg nilskog konja.

Unisus
Unisus je krilati jednorog. Isti je kao sumski jednorog osim sto ima krila na slabinama. Oni je spoj sumskog jednoroga i Pegaza, krilatog konja. Nije sisar jer nosi, uglavnom, jaja jednom u toku deset godina (mada se mnogi ne ispile). Ovaj jednorog je travojed.

Zebra jednorog
Zebra jednorog zivi u ekvatorijalnim savanama. Lici na zebru ali ima mnogo nezniju muskulaturu. Njegov rog je identican njegovoj dlaci: na grudima je pola crna pola bela. Zivi u krdima koje predvodi jedan pastuv. Ovaj jednorog je nomad.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

UZETO SA STRANICE O ASTROLOGIJI

- 12:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 25.01.2008.

Nick Cave u lipnju nastupa u Zagrebu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

NAJPOZNATIJE ime ovogodišnjeg Vip Inmusic festivala, najavljenog za 3. i 4 lipnja, bit će Nick Cave & The Bad Seeds koji će tom prilikom predstaviti novi album "Dig, Lazarus, Dig", čiji je izlazak planiran za ožujak. Osim njega, na najvećem hrvatskom open air festivalu nastupit će još tridesetak domaćih i inozemnih izvođača, a program će se odvijati na četiri pozornice.

Po prvi put od svog postojanja, sve poznatiji i agilniji Vip Inmusic festival održat će se, umjesto krajem kolovoza, početkom lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži. Uz novi datum, organizatori vođeni direktorom Zoranom Marićem najavili su vidne pomake u organizaciji festivala, a program će se odvijati i na dvije manje pozornice i trajat će do ranog jutra.Free Image Hosting at www.ImageShack.usUlaznice u prodaju kreću već krajem siječnja, kad će im cijena iznositi 300 kuna, odnosno 250 kuna za Vip korisnike. Krajem travnja cijena skače na 400 kuna, dok će se uoči festivala ulaznice moći kupiti po cijeni od 450 kuna.

Nick Cave već je dugi niz godina omiljeni izvođač na našim prostorima, pa je informacija o njegovom dolasku u metropolu već naišla na pozitivne reakcije. Hvaljeni glazbenik je, prema tvrdnjama kritičara, u top formi, a njegovi koncerti su prava glazbena poslastica i za publiku koja mu inače, u "studijskom izdanju", nije posebno naklonjena.

D.K.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 22:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.01.2008.

DARK ZA SLUŠATELJE U 80. - BRAIN K - 0.6

0.6 APOKALIPTIČNI SKLADATELJI

Mainstream ,onaj stil slatkih melodija i sigurnosnih struktura(radi se o prodaju hitić -crtić),melodični rok s zapadnog dijela obale(Eagelss,Jornuey,Toto)i stvari stvarane na političkoj bazi ( Bruce Springsteen),sve do onih koji su glavom bez obzira i naravno lovom ušli u vode popa(cd AUR ili rokada u klasifikama).Naravno krajem šezdesetih početkom sedamdesetih,i mainstrim je imao svoje obskurna izdanja,djela apokaliptičnih kantautora:Leonard Choen,Nick Drake i Tim Buckley.Kompozitori melodični,ali sa depresiom toliko tužnom kao da se vraćamo sa sprovoda.
Prvi i najbolji od svih,sigurno najbistriji,bio je Leonard Choen.Kanadski židov,poetičar,osoba začudo mirna i povučena.Sa svojih 40.godina odlučio je da izda neke svoje poezije:načinio ih je vrlo jednostavno,glas i gitara,jako malo drugih instrumenata,samo okazionalni ženski glasovi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usRezultirajući album"Songs of Leonad Choen"tamo negdje 1966.godine,bilo je jedno ogromno remek djelo.Melodije dodirujuće i delikatne,moglo bi se bolje reči parajuće melodije,ali s niti komadićem trake gdje se jada ili samosažaljenja.
Za uzvrat zato pesimistične ,crne i deprese što opravdava cijelokupno djelo.
Prva "Suzanne",možda i Choenov najbolji rad:priča o jednoj ludoj ženi,ali ipak željenoj,jedna od njegovih neostvarenih želja(you touched her perfect body with your mind)popračena lirikom i slatkom depresijom,isto kao i duga,hipnotička The Stranger Song.Free Image Hosting at www.ImageShack.usIli slično duga i prirasla srcu Sisters of Mercy(niti jedan argument nije slučajno ubačen),gdje se do kraja(čak i ispod vokala)ambiguo ime koje može biti naredba neke sekte ili generalno neka prostitutka.Najveselija i ona kojom se najviše bavio So Long Marianne koji pobija prvo remek djelo,depresivne slatkoće Hey,That`s no Way to Say Goodby,gdje duša upada u nešto sasvim skriveno.Autobiografija(kao i ostale obično)Teachers drži do famozne"Some girls wander by mistake"

Free Image Hosting at www.ImageShack.usIznenađen tako brzim uspijehom internacijonalne ploče.Na nesreću više nije imao što pružiti kao kuhanu paštu,Choen ponavlja istu šemu godinu dana kasnije,dajući u produkciju nezaboravnu ploču "tSongs from a Room".U stvari formula je uvijek ista(dvije su,ali sve u svemu blizanke/ploče/).Jednostavnost omota crno - bijelog s malom dozom depresije.Ono što nažalost fali je začarujuća magija melodija.Tu su ipak uspijeli(ne najbolje )dostići prvu ploču.Sve u svemu remek dijela ne fale ni ovaj put.Jedna devastantna verzija The Partizan(sa ženskim pjevanjem od kojeg se koža ježila),jedina ne njegova stvar,glupski liberalan Bird on the Wire,alucinantna angoša u Story of Isaak(jedno pridonošenje žrtve,jako famozna priča iz biblije ispričan žrtvenim očima).Intentativna,žalosna i interpersonalna You Now Ho I Im
Internacijonalni uspijeh ga je malo uplašio pa se neko vrijeme povlači sa scene.Od onda njegove su ploče bile sve rijeđe i to ne uvijek isto ispirirane.
Previše politiriziran,kao na primijer izašao je Songs of Love & Hate,tamo negdje 71.sa stvarno dugim pjesmama i iskreno rečeno na nekim djelovima polagano i dosadne.Sve u svemu 2 su njegova velika djela apsolutna : Famous Blue Raincoat(u stanju da bude rival Suzanne) i John of Arc(još jedno žrtvovanje,ovaj put publikin,na pogled,gledan kao žrtva).A da ne govorimo o sadomazohističkoj Avalance koja se jako sviđa Nick CAve-u.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usNakon vračanja s jednim Live-om,tamo 73.ubjeđujuće rizultira godinu poslije New Skin for the Old Ceremony.Melodije se otvaraju atmosferama,,više arejske...Angoša jedne živiječe osobe u istoj kući isto kao da u njoj stanuju duhovi u It` this what you wanted,onda slatke moledije početka Chelsea Hotel 2,nova energija u Lover,Lover,Lover,onda autoironična Field Comander Choen i na kraju odlična There is a War i who by Fire.cover albuma malo alkemičan,melodije zahlađujuće,tekstovi jako važni,glas koji je počeo postojati sve topliji i što s godinama odvelo bi Choena da interpretira najniže tonoveujedno i tako duboke kao pravi internacijonalni kantautor.

Karakterno(musikalmente) slićni,ali s osobnošću puno više lomljivu i nježniju

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Nick Drake autor je 3 divne ploče,između 69 i 72.godine.Englez,rođen u Burmi,"kao"student na Cambrigu,s prvim LP-om,Five Leaves Left,ubacuje se do onda u folk rivaivel.Njegove su se prodavale riječju "odmah",u njegovom punom sjaju,:jedan glas tih i miran,ali jako zrelo,piše aquarele intimne i fatalnde.Često jedno depresivno podpjevanjestoji kao kapica i perle zajedno,dajući je takve vibracije sve do žmarciju(kokošja koža ili strujanje kroz kičmu).U slučaju Three hours ili Ciello song,dok pjesme poput Way to Blue ili Fruit Tree stavljaju na svijetlost neki pesimistički kozmos,kao Tim Buckley.Free Image Hosting at www.ImageShack.us Slučajem ga konstruira i mjenja predivna River Man,transšendentalna i psihološka,kozmička,sve do alienizma.Album poslije bilo je voće pritiska produkcije.Bryter Lyter(1970)ustvari,sadrži previše solarnih pjesama,jezzatih,karakkteristike koje vode ka laži,previše delikatne stvari njegove intime.Srećom ne fale vesele odvojene strane,koji daju na kvaliteti ploči koja bi inače pala u zaborav.Treća,npr,,At the Chime of the Cyti Clock,,ima preljepu strofu na intimnoj bazi i obavijena(glas Drake-a je još više ozbiljnija i toplija od prije),sve u svemu jedno vračanje previše melodičan na ruševinama.Puno bolja je One of these Things First,od jake depresije,skoro sanjajuća,skoro tinejđerska,slična sljedećoj Hazey Yane 1.Poslije instrumentalne trake,dolazi šlag i prelijepa Fly,usporediva s njegovim prijašnjim radom.Na koncu predzadnja je Norther Sky,koja daje jako žalosne momente,ali oporavljajući se pri kraju.Onda se nešto preokrenulo u životu Nick Drake-a.Free Image Hosting at www.ImageShack.usJedan devastantni naćin života,koja ga je odvela u jednu depresiju bez povratka.Mnoge pjesme,ali kratke bile su snimljene u tom periodu:skoro pa neobrađene,samo jedna gitara i klavir.11 od tih ulaze u njegov posljednji album koji izdaje.Kratka Pink Moon iz 72.To su komadi pjesama koji zajedno čine jedan album u smislu spajanja s depresivnim kozmosom:title-trak Road,Whitc Will, Know,Parasite.Atonirane i katatoničke balade,od jedne stružne nježnosti,do odvratnog pesimizma koji ga prati.Kao jedna recimo"masa ljudi gdje se osiječaš sam"(tako i Scaruff) od Things Behind the Sun,gdje dio nevraćanja nestaje.Naravno nakon nekog vremena naš je kantautor izvršio samoubistvo(ili slučajna smrt uzimanjem mnogo antidepresiva,kao što i pjeva oficijalne pjesme događaja)Free Image Hosting at www.ImageShack.us točno 1974.precizno.između indiferencije ili generalnog držanja.Imao je samo 26 godina.Poslije pogreba obijavljen je još jedan Lp,kao oproštaj na njegovom sprovodu publiciran je 1987. na LP-u Time of no Replay.Jedan lp možda ljepši i spektralni od Pink Moon, (među perlama title-trake ,Clothes of send & Black Eyed Dog).Kao testament jednog genija uveden u Titanikove veličine,možda i prvi apokaliptičnog folka,naravno uvijek u ključevima intime,jedva malo romantična i striktno personalna.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Sljedeći Happy Sad (1968),jedini bez Becketta,svijedog jednog čovijeka upalog totalno u svijet droga.Pjesme,samo ako si pristaša manje više country tradicijonalni,ali prepravljeni dionicama jazza i dvije stvari koje prelaze više od 10 minutnog slušanja.Glas je drugačiji:sad samo shoter crni i njegovi učitelji,Tim pokazuje dionice koje je gotovo nemoguče izvesti.Lp sve u svemu stoji i između kantautorove povezanosti njegovom tradicijonalnom glazbom i pogrebnih eksperimenata.Ne manjkaju odlični radovi kao npr treća Love from Room 109,jedan glazbenio dio nešto ala Goodby and Hallo,ali totalno obrađen i negdje zamjenjen(traje više od 10 minuta)dovodeći ga sve do prototipa progresiva(kao i uostalom nije bilao pogođeno ime title-trake).Dream Letter je apsolutno jedna delikatna perla i devastirana depresija,za xsilofon i violončelo;da se naježiš.zadnja Sing Song for You ,još je delikatnija i stavljena u gipke harmonije,ali remek djelo ploče je predzadnja puna energije Gipsy Women.Glas započinje tužno i tiho,razvijajući se dok se ritam i glas penju,ritam te obuhvaća i odnosi.Sa strane orgija,tribalnih,neodoljivih,stvar od 12 minuta za divlji ples i životinjsko pračenje.Free Image Hosting at www.ImageShack.us Sljedeća tri albuma su sami po sebi malo remek djelo,a za njihov opis trebalo bi previše mjesta.Ostavit čemo čitaoca da polako,polako,dolazi do otkriča ovog apsolutnog genija.Kako okupljen u svom vremenu postaje imortalan na posterima,dajući od sebe samo ono najvažnije.Vanjska gorčina od Dream Letter karakterizira kao cijeli Blue Afternoon (1969),od tri najinteresantniji za publiku dark,zauzet s kozmičkim pesimizmom autora.Između nikako zaboravljenih stvari I Must have been Blind i Chase a blues Away.Efekt droge može se očitati u Lorca:5 dugačkih pjesama,skale totalno apsurdne i popravljene,između Jazza i eksperimentalnog,sa glasom koji te vodi u let(Buckley je sigurno bio najbolji autor svog vremena).Za pribilježiti kao apsolutnu perlu,delirantna Driftin`.Naša zvijezda na kraju napravio ekstremni korak jednog devastantnog uma.Djelovi Jazza,zatim namjerno raštimane,ne svirljive i nekompletne,jedan delirij popračen kozmičkim pesimizmom,te popračene samoćom,tako da je njegova tragedija ostala neriješena.(kao npr čuje se festival The Healing Festival),ali ipak perla svih diskova ostaje ona najstarija iz 68.,magična Song too the Sirens.Free Image Hosting at www.ImageShack.us Zatim dolazi pad.Dvije godine odmora kako bi se skinuo s droga,jedan glupi lp arogantan ritam & blus(Greeathing from L.A.1972)ružan,ali daleko bolji od dvije ploče koje slijede.Požurili su s izdajom ploća jer se eto još jedan od genija overdozirao u 28.godini.Pjevač kao i autor jako dobar,Tim Buckley u nekom se dijelu predstavio kao iz istog grada koje je vezivala ista stvar,a radi se o Jim Morrisonnu.bio je i pod utijecajem blusa i snimljenih samih vokala:gdje je tamo bila publika,zasigurno je bio jako privatan(što je i zahtijevao za svoju privatnost),ujedno rob,ujedno mistik.Kao i drugi i on se spustio(sa najboljim mogučnostima)u nutrašnju najdublju crninu duše.Nažalost ko i parovi s tragičnim završetkom...

ČUJEMO SE NA DARK ZA SLUŠATELJE 80. BRAIAN K. - 0.7

- 17:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #

a ovo JE FUCKED DOBRA VIJEST8sad koliko dobra neznam)

Na Marsu snimljena vanzemaljka?

Foto: NASA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

NASA-in rover snimio je na Crvenom planetu misterioznu priliku kako sjedi na kamenu ispružene ruke kao da nešto pokazuje ili autostpira. Možda je djevojka kupila vodič za autostopere kroz Galaksiju pa je zalutala?

Tajanstvenu žensku priliku, koju su neki već nazvali Rocky, otkrili su amateri astronomi istražujući obilje fotografija površine Marsa koje je na Zemlju poslao rover Spirit.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

MOJ KOMENTAR
Pošto su ameri skloni zavaravanju,laganju i tjeranje straha ljudima u kosti,nebi me začudilo da je to još jedna od njihovih stvari koje bi htijelie da jesu,a jednostavno nisu.Da sami živimo u ovakmom kozmosu totalna je glupost,ali ovo s marsom na tako visokoj temperaturi ne vjerujem da bi im jedno djevojče mahalo s bijelom maramicom kao ono byby....
komajte,pljujte,radite što hočete,al se bar javite na komu s pozdravom da saznam tko posječuje moj blog.znatiželja je jača od menezubo

- 15:41 - Komentari (9) - Isprintaj - #

PETAK,25.01.2008. - NOĆ MUZEJA U RIJECI

Ovo je ipak važnija obavijest,a bogami i korisna za muzejoljupce.eto cijela je noć pred vama i uživajte.A dark 8o.sljedit će nastavak jako brzo.dont worry.



Neki znaju, neki ne, ali vrijedno je podsjetiti da će u petak, 25.1.2008. svoja vrata u produljenom radnom vremenu i bez naplaćivanja otvoriti mnogi muzeji u Hrvatskoj, a i šire. Uopće ne sumnjam da su muzeji nešto što nam sve rjeđe postaje mjestom hodočašćenja i ovo je prilika kad se takvo što može ciljano napraviti, s osobitim zadovoljstvom. Uostalom, čak je i mene sram što sam prošle godine pohodila muzeje manje nego prosječni školarci. Stoga, ovaj petak znam gdje ću se kretati, sasvim sigurno.

Moje konačno odredište bez sumnje će biti:
Peek & Poke, Ivana Grohovca 2, u blizini katedrale Sv. Vida, Otvoreno 18.00 - 01.00
Retro computer club koji još nema službeno status muzeja premda se tamo može naći jedan od najvećih europskih (ako ne i najveći) stalni izložbeni postav starih računala i informatičke tehnologije. I još nešto, ali ne smijem o tome javno O:-).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Peek & Poke se pridružuje akciji i neće se naplaćivati ulaznica (koja je inače šarmantnih 10 kuna) a iako je vjerojatno jedan od najmlađih "muzeja" u Rijeci, već ima kultni status. A s obzirom da nisu navedeni na popisu riječkih muzeja koji će u Noći muzeja širom i besplatno otvoriti vrata posjetiteljima, poručujem im da porade na PR-u ter da se aktiviraju u javnosti misle li nečime platiti struju sljedeći mjesec!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nadalje, ostali riječki muzeji koji će se pridružiti toj hvale vrijednoj akciji spomenuti su na netu, pa prenosim što sam našla:

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1, Otvoreno: 18.00 - 22.00
Črni gušti - Izložba Črni gušti predstavlja raznovrsne predmete i običaje vezane uz kulturu pijenja kave.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II, Otvoreno: 18.00 – 01.00
Noć muzeja - Noć suvremenih umjetnika
Izložba Darko Fritz – Arhiva u nastajanju (projekti 1986. - 2007.)

Muzej grada Rijeke, Muzejski trg 1/1, Otvoreno: 19.00 – 21.00
Pusna i mesopusna noć muzeja, izvrstan izbor za posjetitelje koji žele mesopusno vrijeme doživjeti i na neki drugi način. Plus degustacije.

Prirodoslovni muzej, Lorenzov prolaz 1, Otvoreno: 09.00 – 01.00
Noćna nagradna igra, hrpa predavanja i odličan izbor za klince, pogledajte program.

članak posuđen s bloga Atena Air.nadam se da se neće ljutiti,ali tako če saznati za ovo puno više ljudi.sori ako sam te povrijedio
pusa

- 15:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 23.01.2008.

najšugaviji ljubavni dan

...kad sve pomisliš da ide u pravom smjeru,da je ljubav onostrana,da jedan bez drugog više živijeti je nemoguče,dese se kao i obično fucking glupe svađe.Da,naravno,posvađali smo se.možda je bolja riječ zakrvili.Kad ne pričam onda je zašto ne pričam i koji mi je kurac.Kad meljem ,koji mi je onda kurac ,ne možeš mi stat na rep.Dobro reci mi što želiš od mene?Ja,da budem iskren,nešto što iščekujem već duže vrijeme,a to je da me fino muški pojebeš.Šta jednu kurčevu noć umjesto da piljiš u komp ne možeš posvetiti sat/dva meni kojemu još malo pa če sperma na uši izlaziti?Zar ne shvačaš da sam nesretan?Ne tražim sex svaki dan,al bar dva puta mjesečno,al nek to onda bude prava,pravcata muška ljubav.Volim te.I to dobro znaš.Naučio si sve moje mane i vrline,poznata ti je moja preosjetljivost,al ti nije poznato koliko žudim za dodirom i maženjem s tvojim toplim tijelom.Na koncu ne mora biti sex.Možemo napuniti kadu vodom,ubaciti neko ulje za relax,upaliti koju svijećicu,popiti malo šampanjca,pa ako se nešto desi,desi se.Nikom ništa.Ali ja sam onda onaj koji je zadovoljan i ponosan na tebe da si mi pridodao malo pažnje.Nekad mi iskreno dođe da otcvikam žicu od interneta.Ja ga i tako koristim malo.Muzika,fotografije,sve su pohranjene po cd-jevima.Zato se slučajem može desiti da padne sistem.Jednostavno te mrzim kad buljiš u tu usranu kutiju,gdje ne doživljavaš ni mene,a bogami ni našeg psa.Voliš poeziju.Nabavio sam ti i knjige.Koji kurac onda to ne čitaš.Zašto meni ne pročitaš neku dobru poeziju?I ja je volim.Ma šta ja tu serem kad 2 dana bude ok,a poslije treeći opet po starom.Dragi,ja ću iskreno bit primoren otićima koliko mi se srce cijepalo na komade.Ovo što proživljavam ja,vjerujem da to si nebi dopustio ni najružniji,ni najljigaviji peder kojeg znam.volim te,ali uz tu tanku nit voljenja,povezana je i nit mržnje.na tebi je dal če ta nit opstati ili puknuti.Ostavljam tebi na odluku.Za mene ne brini.Mogu se vratiti doma,a mogu klošariti po gradu.Ta ulica me i odgojila na neki naćin.Ne želim više pisati jer mi je srce shrvano u hiljadu sitnih komadića.......
style="padding:3px;background:#000;color:#00ADEF;font-family:tahoma;font-size:11px;font-weight:bold;text-decoration:none;border:3px double #00ADEF" href="http://www.commentsheaven.com" target="_blank">I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!

I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!



ova je samo za tebe



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Image and video hosting by TinyPic

- 21:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 22.01.2008.

21.01.2008.NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI

NARAVNO TEXT PREPISANO I DOŽIVLJENO

Free Image Hosting at www.ImageShack.usHONNEY-MOGAO SI DOĆI DA SE TJEŠIMO U DVOJE.BILO BI NAM PUNO LAKŠE PREBRODIT OVAKO ČUDAN DAN.

Sretan vam najdepresivniji dan!
Osjećate se jadno? Nije ni čudo – danas je i službeno najsumorniji dan u godini. Nemojte dopustiti da vas to još više deprimira jer milijarde nesretnika danas očajavaju s vama.

Danas je službeno najsumorniji dan u godini. Psiholog Cliff Arnall, stručnjak za depresiju, matematičkim je formulama izračunao da su danas, 21. siječnja, velike šanse da vas uhvati depresija.

Za loše raspoloženje krivo je šest faktora koji su se udružili da nas izbace iz takta.

Dakle, to su vrijeme, božićni dugovi, osjećaj monotonije nakon što je nestalo blagdansko raspoloženje, propale novogodišnje odluke, niska razina motivacije i osjećaj da morate djelovati kako biste doveli svoj život u red.

Milijuni ljudi još se danas pokušavaju vratiti u radnu rutinu nakon dugog godišnjeg odmora i pomiriti se s činjenicom da do ljeta nema pauze.

E da, i uza sve to još je ponedjeljak. Ponedjeljkom su ljudi obično lošije raspoloženi jer mnogi imaju problema sa spavanjem u noći s nedjelje na ponedjeljak, jer im miran san remeti pomisao na posao.

No, postoji dobar i efikasan način kako otjerati loše raspoloženje (i koji smo čuli već stotinu puta) – jednostavno se prestanite žaliti i fokusirajte se na dobe stvari u životu.

Ako vam je koncentracija loša kad su u pitanju ''sretne misli'', ozbiljnije se prihvatite posla – prestanite viđati ljude koje ne volite, naučite reći ''ne'', bavite se volonterskim radom...

Ili jednostavno budite depresivni i čangrizavi. Imate puno pravo na to. Plus još bar šest dobrih razloga zašto ne biste bili sretni.

- 11:39 - Komentari (22) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.01.2008.

BILLY HOLYDEY - GLOOMY SUNDAY



diamanda galas






tu zastanem i ne mogu dalje....volim ih oboje.tužno,al svatka interpreetirana na drugi način boli...da to je baš to.............hahahaha.trava travuljka ma malog zaootuljka(duhana,podrazumijeva se).a da,danas sam negdje od frenda saznao da je ovo bio najdrepresivnijin stadij stadijalaze.nadam se da čete imati toliko vremena kojeg je sve manje,pogledate i komajte.svaka misao,loša ili dobra,dobrodošla....

- 20:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

OVAJ VIC DANA MORAO SAM STAVITI

...ALI OBEČAJEM DA VEĆ DANAS KREĆEM S DARK ZA SLUŠAOCE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

na što spade lijepa naša.....hahahahahah tako nam i treba kad umijesto da idemo naprijed i zaboravljamo surovu povijest,mi se njoj stalno vračamo.Isto kao što se sada počelo postavljati pitanje da li je Holokaust uopšte postojao ili su to bile jame poput onih po lijepoj našoj.Židove(nisam nacista,niti nacijonalista)ali oni imaju moć,oni imaju boga koji se zove NOVAC...


ZATO DJ-IN I ROCK AND ROLL FOREVER
Myspace Codes Free MySpace

Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!

I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!



I MOJA OMILJENA ŽIVOTINJA KOJOJ JE SIMBOL sloboda,a ujedno živi za samo jednu jedinu noć ljubavi

Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace

Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace

Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!
I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!


Myspace Codes Free MySpace

Myspace Codes Free MySpace

nedjelja, 20.01.2008.

POŠTO ME UHVATILA NEDIJELJNA LJENOST,POKAZAT ĆU VAM SLIKE SA GOA PARTIJA I KOLIKO SE TI LJUDI

...LJUDI TRUDE,DA NAVEĆE KAD SE UPALE uv LAMPE IMAŠ OSJEČAJ DA SI NA DRUGOJ PLANETI,A VIBRA KOJA JE NA TAKVIM PARTIJIMA(NE TECHNO,NE HOUSE,NE DOWN BEAT,NE NIŠTA ŠTO PRELAZI U MAINSTRIM ODNOSNO KOMERCIJALIZACIJU.KOLIKO JE MENI POZNATO JOŠ U UNDERGROUND ELEKRTRONSKE GLAZBE SPADA DRUM& BASS,JUNGLE,GOA,PSYHODELIC GOA,KAO I PSIHODELIC CHILL OUT ILI ZA ONE MALO MRAČNIJE TUNNEL(DARK)GOA.ZA SVAKOG PONEŠTO.MOJ DRAGI I JA PROVELI SMO NA FESTIVALU 3 DANA I TAKO NAM JE TEŠKO BILO OTIĆI.EVO NABACAT ČU VAM MALO SLIKA DA DOBIJETE POJAM U TO ŠTO NAŠI A BOGAMI STRANCI SE ZALAŽU VIŠE,DA DEKORIRAJU MJESTO ZA PLES,DJ PULT,RAZNE MALE TRGOVINICE GDJE MOŽEŠ ZA USPOMENU KUPITI NEKU GOA STVARČICU DO NAKITA KOJI JE RUČNO RAĐEN PO GODINU DANA A ONI TI GA PRODAJU ZA 200KN.nEKI ŠTIH KOJI ME PODSJEĆA NA WOODSTOK I HIPPIJE KOJI SU NA ZABAVE ODLAZILI S DJECOM(ŠTO ČINE I SADA I NARAVNO KUČNE ŽIVOTINJE OD PSA I MAČAKA DO KORNJAČA,ZMIJA,ŽABA....JEDNOM RIJEČJU TAKVE PARTIJE TREBA DOŽIVITI,ALI NE NIKAKO U ZATVORENOM PROSTORU,VEĆ NEGDJE PORED MORA S POGLEDOM NA ZVIJEZDANO NEBO,JOŠ AKO JE FULL MOON,NEMA LJEPŠEG DOŽIVLJAJA.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



href="http://img258.imageshack.us/my.php?image=geometrixii027sizedwg6.jpg" target="_blank">Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


JEDINO ŠTO APELIRAM DA IPAK BACITE NA POST PRIJE OVOG JER SE RADI O ZAŠTITI TULJANA I DA NAPOKON SKUPIMO POTPISE DA IH NE KOLJU RADI KRZNA,MISLIM DA JE JEDAN OD ŽEŠČIH MOTIVA ZA ZAŠTITU I PRAVA ŽIVOTINJA.JEDAN POTPIS NEKAD ZLATA VRIJEDI....

- 14:11 - Komentari (11) - Isprintaj - #

prijatelji životinja mole na mali upitnik od trajanja 10 min

Dragi prijatelji životinja,

Europska komisija želi čuti mišljenje svih nas o lovu na tuljane prije nego donesu konačnu odluku o zabrani trgovine krzna i proizvoda od tuljana za nekoliko mjeseci.

Upitnik, kojeg molimo da ispunite i proslijedite dalje možete naći na http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=seals, a za njegovo ispunjavanje treba vam svega 10 do 15 minuta.

Molimo da pripazite kod davanja odgovora kako ne biste dali neželjeni odgovor, jer neka pitanja mogu biti 'škakljiva' za one koji nisu najbolje upoznati s ovom problematikom. (Primjerice na pitanje 'Is hunting seal populations (without reducing the overall seal stocks) different to other ways of making use of natural resources, such as hunting deer or catching fish? (optional)' poželjno je odgovoriti 'Da' jer u protivnom opravdavate lov općenito!)

Upitnik je otvoren do 13. veljače 2008. pa stoga molimo da požurite s vašim odgovorima i proslijedite informaciju o upitniku dalje.

Pozivamo vas i na veliki međunarodni prosvjed protiv pokolja tuljana u Kanadi koji će se u Zagrebu održati 15. ožujka 2008. s početkom u 11 sati. Više informacija o ovom prosvjedu možete naći na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1186.

Sličan prosvjed održat će se i 23. veljače 2008. u Ljubljani, pa molimo sve zainteresirane koji s nama žele organizirano otputovati autobusom u Ljubljanu da prijavnicu ispune na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1237.

Kalendar svih aktivnosti možete naći na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1246.

Računajući na vašu potporu kao i do sada, srdačno vas pozdravljamo i zahvaljujemo na vašem glasu i angažmanu za prestanak ubijanja tuljana zbog krzna.

Vaši,

Prijatelji životinja i ja kao njihov zaštitnik.onaj prvi gdje piše upitnik,ukucajte i oduzet će vam 10 minuta,a spasimo možda milijune tuljana kojima svakodnevno deru kožu DIVLJACI I MATERIJALISTI KOJIMA JE BOG NOVAC

- 09:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 19.01.2008.

dark 80-vodić u slušanje - brain k - 0.5

0.5 Horror hard rock

Šezdesete su godine bile eksplozija rocka na svijetskoj skali.Gubio je karakteristiku"đavolje muzike",ali potencijalno opasna što je ostalo i u šezdesetima,može se reči da mladi širom svijeta odobravaju takvu muziku,dajući joj uspijeh nikad više ponovljen.U 80-ima,ustvari,vidjeli su stranu roka sve više kao vodilja u u mračne vode i to slično soulu,ali nažalost jako komercijalnu i muziku disko(frrrrrrrrrr).a da ne govorimo tek o 90.,poslije nedovoljno jakog grunga,eksplozija starih i novih tipova(rap,hip-kop-house,jungle...)znak da se probude miljenici rocka (nostalgičari).U 60-ima snimnaju takav uspijeh prodaja ploča iz produkcije rock,čak i tuljani umjetnici,što u normalnom vremenu nazivasmo underground,za živijeti(malo teže)s njihovom predođbom svoje glazbe njima,u tim godinama glasali su se kao zvijezde.Sada tu i tamo sa extra ocčidentalnim(kao što je reggae),tri principalna pravca,u vodama rock,onda bili su mainstreem(morbidni rock s costa west:Eagels i Springsteen),hard rock(Cream,Led Zeppelin,i Deep Purple)i progresivni(Genesis,Yes iprvi King Crismon).Tu se etiketano i manje važni bendovi,od kojih najbitniji su bili oni koji su pravili sperimentalnu muziku i avangardističko englesku(Roxy Music s Braian Enom,i negdje on sam,zatim Dawid Bowie)i takozvani kraut-rock,ili njemački eksperimentalni rock(Kraftwerk,i Can).Svi ti stilovi,dali izmješani ili ne,davali su jedan aspekt drugom,možemo ih slobodno nazvati rođaci ili predpedstavnici gothic rocka.Free Image Hosting at www.ImageShack.us Kamp hard - rocka ,ionako su bili šampioni atmosfera kao iz grobnica i morbidne zasigurno su to bili Black Sabbath.Pijevači proizašli iz crne magije i perverzni spiritizam,grupa su bili glumci koji su svirali teški rock,gotovo blues,bili su to zarazni riffovi i bas tvrd i ujedno mračan.Struktura njihovih stvari bila je lagana i davala je orifičnim i lapidarijate ,pelama poput:Paranoid,Iron Man,Into the Void i War Pigs,popularni kao fauna robota,nadrealni,alijenska i spektralna.Niti jedan umjetnički uspjeh(sve ovisi s koje strane gledamo),ali zasigurno dobre ljevičarske i demonske stvari,pjevane s mračnjakom Ozzy Osburrnom s jednom udarajučom i bučnom podlogom.Najbolji LP-i s gledišta od 70.do 74.od Black Sabbath io Sabbath Bloody Sabbath,pritom misleći na Paranoid,Master of reality i naravno vol 4.dobar ali donekle i sabotiran (75),pokazuje već pomalo umor grupe sve do njenog razlaza.
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Skupljajući se osamdesetih godina ali bez Ozzya,Black Sabbath igrali su na tu kartu da im scena kao i pjesme zvuče što mračnije(horror) i demonske.(zamislite igrom slučaja dark je baš bio u svom procvatu),ali naravno tadašnji umjetnici nikad nebi priznali da je ta muzika u biti stvarana ne iz ljubavi prema mračnoj glazbi,negi izuzetno radi čega - pa radi para.U prolazu se mogu samo zabilježiti Heaven & Hell baš 80.-ih(koristeći već tada gotsku literaturu i medievalni pogledi)Mob Rules,već tada inferioran,godinama kasnije.Do 87.nisu napravili ništa bitnog za pamčenje sa The Eternal Idol.Bio je baš Ozzy koji im je podigao uspijeh,jednom započetom solo karijerom.S njegovim spretnim travestimentima i posebnih efekata na samoj bini.Malo je bio,malo je bila,malo sam izmišljao jako moderno,pogotovo u periodu glam 70.-ih s njegovim šareno ofarbanom odječom,s njegovim sensualizmom bio je skoro pa prvi"profeta dark"počevši od nezaboravnog Screming Jay-a u pedesetima.Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Još jedan "mračni šampion "rođen kao stari psihodelični-demizionalni na stopama boljeg Zappa-e.Bio je Vincent Furnier koji je započeo njegovu artističnu karijeru baziranu na horroru : biti inkarnacija jedne djevojčice izgorijele vijekovima prije,neka Alice Cooper.Uzimajući ujedno to kao umjetničko ime,napravio je dva albuma psihodelična i ujedno eksperimentalna,u farsi,smiješna djela s obzirom na jak utjecaj "Zappajana":
Pretties for You(1969),i Easy Action(1970).Nije bio zadovoljan mediokratnim rezultatima vezanim uz umjetnost,zato se ubrzo okrenuo novom stilu življenja i novom smislu pisanja pjesama.Novi Alice Cooper,ovaj put puno više hard rock,osječa se već na sljedečem albumu:Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Love it to Death iz 71.Gdje rizultava adolešentna euforija,kao npr I`m Eighteen(kompozirana upravo u čast tome da osamnaestogodišnjaci mogu slobodno piti alkohol -- osobno se ne slažem a granicu o alkoholu pomakao bi na 30.godina.ne razumijem da još nikom nije jasno da su upravo alkohol i cigarete vodić ka težim drogama)ili Caught in a Dream.Ali ikonografija i samo ponašanje u oblekama na stageu u našim je očima postajao zanimljiv,sa svim serijama kompozicija šok kao kod Dead Babys i Under my Wheels,travestimenti mostruozni i scenografija jednom riječju rečena šok ujendno i horror u svim smislima(masakar motornom pilom,kao primjer).Na samoj sceni njegov već look totalnog luđaka dolazio je do izražaja ,što mu je povečavalo publicitet.On je na sceni ostvarivao svaku depravaciju moguču,totalno manijakalnu,optužen i za nekrofiliju,i tako je postao sostencijalni glam rocker.Ali je bio u mogučnosti(što mi je ujedno i drago)što je napravio i neke stvari slušljive i za maloljetnike,kao što je School`s Out ed Elected i to sve u 72.Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
S vremenom pomalo uništen od alkohola,pripomažući si i drogama,doživljava jednu žešću dekadenciju što u umjetnosti ,što kao običan čovjek,što ga naravno nije spriječilo da bar pokuša sa radom (I never Cry od 76.,You & Me iz 77.)Od tog dubokog pada jedva jedvice se polako popeo nazad ali to više nije bilo isto.prvo komercijalno kao što je Poison(1989)i ulazi u povijest sljedečih paragrafa.
Black Sabbath i Alice Cooper predstavljaju dva lica hard cora:ona stvarna i ozbiljna i ona supeficijalna i glam.Ali oboje ovih umjetnika pokazali su limit traženja nečeg novog.Hard rock možda je krivac kao već obrasao karakter svirajući ga dugo(i Led Zeppelin okušali su se u registraciji mističnog bluza)nikad neće uspijeti duboko uči u nešto totalno mračno,samo ljudske duše,opčenito neće nikada moći uči u dubinu najtamnije ljudske svijesti,naročito one mračne i sakrivene.Limitirajući se da uzimaju onaj dječiji horror,ili u boljem slučaju;pseudo-ezoterične.Defekt koji će prolaziti par s parom koja če biti naturalna evolucija :heavy metal.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

DO SLJEDEČEG BROJA(uskoro,dont panik)

- 09:28 - Komentari (16) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.01.2008.

ŽIVOTINJE SE TUŽE

Zašto nas ubijate?Zašto pečete kuhate i komadate naše meso?
Nije li vam Stvoritelj dao bilje i plodove polja i šuma?Što smo vam učinile da nas držite u zatvorima i hranite svojim odpatcima?

Neznate li da jedete dio izmrcvarene i na smrt izmučene životinje,koju ste prisilili da postane životinjska lešina,kojoj se za objedom veselite,potaknuti dobrim apetitom i željom tijela da u njoj uživate.

Između ostalog vi jedete i ono što još prijanja uz začinjeno i dobro pripremljeno meso,kao npr strah,paniku,patnju,bol...Što od toga u vaše tijelo uđe tamo će se i nastaniti.Kad tad naš će strah biti vaš strah,naša če patnja biti vaša patnja.

Zar vi ljudi neznate da to što nama činite sada,pada natrag na vas same?Stvoritelj,koji je život i čija stvorenja smo svi mi,nije naredio to što vi ljudi na nama činite.

Tko vam je tako nešto zapovijedio?



oficijalna stranica da saznate nešto bolje i kvalitetnije o životu je
www.univerzalni-zivot.hr

ili mob ako vas štogodzanima je 098 94 25 777

pokus na jadnoj čimpanzi(ja bi njih spojio na te aparate pa da vidim reakciju)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A ova mi je slika namamila suze u oku i nisam mogao nastaviti s gnjusnim činovima što je u stanju BOLESNIčovjekov um da učini
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 17:24 - Komentari (20) - Isprintaj - #

srijeda, 16.01.2008.

DARK 80.-za slušatelje -BRAIAN K - 0.4

BROJ OVOG DARK POSTA JE 0.4

NICO

Među najjačima koji su pjevali o depresiji,stvarna radnica u svim dark stilovima
(a i mnogo više),bila je upravo NICO.Bila je prelijepa a ujedno i prva pjevačica Velvet Undergrounda.
Free Image Hosting at www.ImageShack.usSve u svemu,nezaboravljajući ne samo njenu ljepotu,muzikalna industrija htijela ju je odmah kao svoju lutkicu sa hitovima,ljepotica koja pjeva ljubavne pjesmuljke,melodične i ljepuškaste,načoićkane koje je htijela industrija.Kasnije otkrivena od Coco Chanell(bila je njihov model),pojavljuje se u Fellinijevom filmu "la dolce vitta"(slatki život),ljubavnica Braian Jonsa,Alain Delona(od kojeg je dobila sina Ari)priča se(samo se priča)da je moguče da je i Morrisonovo dijete,zaštićena od Andy Warhola,tako i ljubavnica od Cagea,jako propagira culturu i show tog vremena.
Prvi 45 okretaja bio je nezamiječen i podosta komercijalan.Chelsea Girl,to je naziv tog LP-a,rezultira kao jedan jako težak LP.Nepreviše melodičan,uhvačen u mrežu romantičnih pjesmuljaka,ali ne i njenih.Osim sedamnaestogodišnjaka Jackson Brown-a(još jedan u nizu njenih ljubavnika)napisao je sa svojim kompanjonima par pjesama.njegov kompanjon bio je ni više ni manje no Loou Reed i John Cale.LP je je izašao isto kad i Velvetov.Zamislite kompozicije za rifove gitara i dva uvrnuta genija,bili su spojeni za flaute i violine,stvarajući jednu kremoznu(šlag)atmosferu.Spasile su se 3 stvari:Winter song kao tuga nervozna koja se može samo ona da izvede,Chelsea Girl,melodična,jednostavna ali spašena samo zbog NIcove interpretacije,i naravno It Was a Pleasures then,jedina stvar u kojoj sudjeluje kao kontautriče.Radi se o dugoj zraci distorzije,totalno drugačija od ostalih stvari na ploči,jedan mračni ezoterični koji traje negdje oko 8 minuta.Image Hosted by ImageShack.us

Ostavljeni Velveti,ostavljen Warhol,poslana kvragu njihova diskografska kuća,već sami eksperti u marketingu,Nico,u kopiji sa Cale,napokon je mogla pokazati što uistinu može i zna.The Marble Index,izašao 1968,što je Lp za to vrijeme bilo čudo.Atmosfere dekadentne,nekad bez ritma,i naravno bezvremenska.Lawn of Dawns pravi odmah atmosferu bez sonata i spektralnu,harmonija od Nico,popračena nanom iz daljine i njezino pjevanje kvazi recitirano.Drugi rođeni umeču u No-one is There,gdje napokon njezin glas dolazi do punog izražaja.Ari`s song nježno poklonjena njenom dalekom sinu,započinje s nježnim prizvukom flaute,popračena snažnim orguljama.Nico pjeva jednu melodičnu pjesmu,sva ispunjena emocijama gdje ju je Cale izvukao kao da je stranjkinja i ne poznaje još njihov repertuar i akustiku.Tako njen iskrivljeni glasu Facing the Wind,dok je melodija mediavole i hladna od Frrozen Wraningsa,s njegovim pratečim ,stvara jednu tenziju hladnu i alarmantnu.jedan klavičembalo osesivno drži do zadnje Evenig of Light do kraja bučan i apokaliptičan.Jedna lijepa kritika koja prati taj LP je :"gothico do nervnog sloma,ali ploča ne ulazi nikad u horror.Ako je istina da svaka sonata je jedna mala danca makabra,onda je i istina da Nico sve počevši od fotografije ,slikarstva,muzike...sve može pretvoriti u apstraktno."Free Image Hosting at www.ImageShack.usAli niko ima jako jednostavan karakter(i ako njena muzika nije od onih koje se prodaju na brzaka)dvije godine kasnije,tamo 70.-ih godina izlazi njezin drugi album DESERTSHORE.i AKO U TOM PERIODU LJUBUJE S MLADIM KINEMATOGRAFOM FRANCUZOM,NJEN I DALJE PRIJATELJ cALE,UVIJEK ĆE JOJ DATI UPUTE I SAVIJETE KOJI JOJ BUDU POTREBNI.Free Image Hosting at www.ImageShack.us Album je još prijetniji od prvog,njezin je glas zaleđujuć,jaka i mračna kao da želi opisati pajezaže iz neke druge galaksije,često popračena samo harmonijom.Janitar of Lunacy,jedan od njenih žeščih aduta,svirka kao upravo izašla iz groba,dok klavir koji je prati do kraja krajeva The Falconer,dodajući jedan mali djelić veselog.Angoša se vraća prepotentno sa samoćom pjevanja kod MY Only Child,ne previše prekrivena trubom iz daljine.Alučinantna Le Petit Chevalier,recitirana dječačećivim glasićem,dok kabaretska violina,brzo predvođena osesivnom harmonijom,hipnotizira u sljedečoj teutoničnoj Abschaid.Jedna maršovska i daleka nota gdje klavir skandiše nenija paranoična Mutterlain i pračena epikamentno do zadnje All That is MY Own,jedna više prepoznatljiva,ali uvijek lijeva i umjetnička,što slušatelju donosi malo mira već umornom i pred nervnim slomom.Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zatim Nico nestaje,kao što je već bila naučila učiniti.Prošlo je 3 godine od kad se odlučila na ulogu u underground filmu od Garella.Nakon toga vraća se u studio za snimanje ali ne i iste diskografske kuće.To je jedna sfinga sa zvukovima iz grobova,note majstorske i spetralne od IT Has not Taken Long,prva stvar od The End,novi posao koji je izašao 1974.Zbor djece,koji intonano hladno"lalala"sve do pratečeg afana i ne baš harmonijalnog,koji su u stanju da se slušatelju naježi koža.Tu je i ona:crna vještica koja kao da održava crne mise(You Forget Answer)Free Image Hosting at www.ImageShack.us ili cerimonije malo za reči pogrebne(We`ve got the Gold)
bio je to ujedno i poklon naglo preminulog joj prijatelja Jim Morrisona.
Niko je već postala kraljicom mračne glazbe.John Cale je uvijek uz nju,polusvirač,poluproducent,Phil Manzanera(jači gitarista Roxy Music),s malo električnih gitara,i Brain eno na sintisajzerima i električnim efektima.jedan zlatna odvojenost umjetnika,u kojima naša,već heroinomanka,zatvorila se par godina.The End je viđen od mnogih kritičara kao njen zadnji uspijeh.Nestala sa scene,već totalno underground glumica samo za Garella,upustila se totalno u vodu droga,iako je s ređistom uspijela završiti sve projekte.Free Image Hosting at www.ImageShack.usTako sa eksplozijom darka/gothica nađena je od basiste Philippe Quilicini,s kojim konponira super singl Vegas/Saeta (the Line),izašao u 80.-ima i zajedno s Lp-em za koji kaže : "Lp se zove Drama Exhile jer takav je postao moj život:drama iz vrtića.Postala sam strana sama sebi."Al tu ulazi živa u priči o DARKU.Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Najveći uspijeh Nico je "mračna triologija".The Marble Index,Desertshore,The End,bili su oni koji su izmislili novi pravac rocka,što od takvog žanra je bilo jako malo.Definirana kao Marlene Dietrich rocka,u stvarnosti njena su djela apstraktna i bezvremenska,melodije eterne i nevremenske.Znala je pecati obične melodije,od medijevolog pjevanja sve do spiritualne muzike,arabska ili grčka,gregorijana izmišljjući svoj sopstven stil.Free Image Hosting at www.ImageShack.us i sve to da bi mogli pričati,u najljepšem svijetlu,od njenih do naših sjenki,neriješene i neistražene.
pošto ovo ne piše u nijednoj njenoj biografiji otkrit ću vam ja.Svi su uvijereni da je umrla na Ibizi od prevelike doze droge.pogrešno.Umrla je nesretnim slučajem,bezbrižno se vozeći biciklom po Ibizi,zapela je,pala i smrtno udarila glavom o rub pločnika.žalosno zar ne.Cjenio sam je ko pjevačicu,cjenim je i cjenit ću je.
Image Hosted by ImageShack.us

- 10:09 - Komentari (19) - Isprintaj - #


samo bih se ovim putem zahvalio Ivanu i Kiki na ovom lijepom dizajnu,a mraku što me gura naprijed i sve sam polako učim,mada je ovaj dizaj ispao van sasvim slučajno već pomalo nervozan pritiskajući tipkovnicu ljevo desno.za sada to,a još bi i boju promjenio.ova me zelena malo iritira.stavio bi recimo crnu s bijelim slovima ili nekiom nježnom ljubičastom da se istiće u svoj toj crnini.a i ja nemam pametnijeg posla.hahaha



Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!

utorak, 15.01.2008.

TRAŽIM POSAO

Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!

I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!

čitaj doljni post.ovaj je samo utjeha kako sam popušio još jedan posao...užas.baš sam depresivan,ljut...ma neznam ni sam što sam.ima neko neki posao na području rijeke da mi ponudi.vrijedan sam radnik.zar se ne vidi po postovima.jao meni....

- 15:16 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.01.2008.

DARK 8O. - BRAIAN K - 0.3

0.3 velvet underground
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Sličnosti s Doorsima,njihova karizma i ostalo,ali sasvim nepoznati u širim krugovima,daleko od kuće,na američkom kontinentu našli su se njujorčani pod nazivom Velvet Underground.Zvijezda Morrison i Doorsi imali su drugi način pristupa gitarskim rifovima.,svirajući ritam & bluz autentično američki.Maureen(Moe)Tucker,bio je jedan od onih koji o bubnjevima nije imao blage veze.oN JE BUBNJEVE DRŽAO SA STRANE I KOŽNI DIO PREMA DOLE TAKJO DA JE DOBIVAO VIŠE BUBNJEVA NO OSTALI BENDOVI.Svirao je instinktivno tribalne zvukove,sve do priče o beatu.Osim njih još 2 genija.Lou Reed:lakouman i perverzni dječaćič njujorški narkoman,razbugtali gitarista(bez većeg znanja o muzici)ali s ogromnom ljubavi prema rock & rollu,sa socijalnom prljavštinom gdje je bio primoren živijeti.(sa nazalnim glasom sasvim specijalnim);i John Cale:bogat i odvojen europljanin,svirajući savršeno violinu(bass također) izvana totalno ludi..Ova eksplodirajuća mješavina,malo prije izdanja prve ploče,veliki Andy Warhol,tada njihov otkrivatelj i producent,spoio je još jedan europski fantastični mračni glas;nezaobilazna i prelijepa Nico.
Velvet Underground & Nico,odličan snimak 1966,ali koji nije vidio svijetlo do godine kasnije.Rock & roll stranci kao pjevač Reed,se okupirao oko feedbecka,ostavljajući,kao pisući balade najmirnije i onirike,ali ne manje odvojeni od cijelokupnog rada.Ina i heroin,figure s ceste(dileri i prostitutke),nenamještene gitare,jedna violina ispravno odsvirana(ili na nekim horoor dionicama),sve je to zajedno činilo jednu muzičku perlu previše bogatu da bi bila brzo zaboravljena.Za naš kraj falile su dvije pjesme.Venus in Furs bila je godina perverzne seksualnosti,lagani i lijevo,sa jednom hipnotičnom stranom,od kad je jedna violina bila dominantna i jača da nadjača bubnjeve.Free Image Hosting at www.ImageShack.usAtmosfera,naravno ritmička,,donosi mračnjaštvo što i miljardu emocija,sa perverznim glasom Lou Reeda s njegovim pjevanjem/recitiranjem kojeg opisuju kao oglancane kožne čizme i s drugim eros preparatima.Ali još DARK je bila All Tomorrows`Parties i Venus in Furs,zajedno su sa The End od Doorsa,su prve autentične dark stvari u povijesti roka..Možda bi trebalo dodati s iste ploče manje sretne,ali ipak dobre kao The Black Angel Death Song.Ploča se znala probiti prateči cult,saznajući se da je numerološki previše i zasjenjuje druge.Ostavljena Nico da nastavi kaarijeru kao solista i ostavljeni od Warhola,nikad ne previše interesiran za muzički proizvod,četvorka si je igrom slučaja našla dikografsku kuću "la Varve"interesirana za ugovor.Osječajući se slobodni,otvorili su knjigu svih svojih ideja,vjerojatno pomažući si uzimanjem veće količine stupefačenta(čitaj droge).Rezultat svega toga,bio je 1968,s izlaskom,White Light,White Heat,možda prva dark ploča u povijesti..U stvarnosti radi se o ploči rock & rolla,minimalističkog i sasvim čudnog.Prođavljene rifove gitare(violina stoji sa strane),skupljaju stvari što više frenetične i klaustofobične.(naravno za gušt onda...sada ne)Sa oskurnim efektom,koje opisuju protagonisti od pamtivijeka:narkomani u potrazi za jednom dozom,kurve i travestiti,ulizice i jadnici svih onih koji su činili njihov dan ispunjen."samoća,u velikoj metropoli,otvara vrata svim makabrim fantazijama."Odličan intro u album sa sedamnaestminutnom Sister Ray,kao i tu smrznuti kraj..jednoličan martelantni udarci bubnja,stoji kao hipnotički zvuk svim stankama i rifovima gitara.Riječi koje najbolje opisuju Sister Ray nisu njihove ali glase;"zmija se obavija kao na sabatu,jedan ritualni ples,jedan hepening kolektivnog ubistva,malo psihopatski,proizlazeće iz violentne perverzije,do osesivnih delirija;jedna planina zvukova okoja vodi u svim pravcima..."Dramatično putovanje bez neizbježne angoše,mistična anarhija oslobađajući primitivne instinkte,psihijatarsko sjedenje i pričanje,,ispitivanje svoje podsvijesti,automatsko pisanje,ode u kaosu metropole,početak univerzalnog ludila...
Sasvim napušteni od publike,tada i kritike nisu bile najbolje,Velvet Underground,poslije još kojeg snimanja,gube svog najjačeg aduta:JOhn Cale,umoran od svih svađa s drugim liderom.Tada Lou Reed vodi grupuprema libidu najkvalitetnijeg rock&rolla,skoro vesel i siguran,LOADED(1970),prvi album uživajući si bar minimum zahvalnosti.
Ali između dva momenta bit če vremena za još jedan LP,čudan,anoniman "69",gdje Reed kao zadnji narkić u downu,tj u depresiji koja dolazi poslije cijelonoćne zabave,prezentira jedan manjak pjesama melodičnih ali veoma intimnih.U toj operi u pisanoj tematici .Sad se mora izdati još jedn mračan album od Velveta.The Murder Mystery izlazi kao gljiva poslije kiše,između disco verzija,s riffom gitare koja se spušta,pračena krivim zvukom odnosno distorznim zvukom klavijature.
Delikatan glas MO Tucker može se staviti između reedovog i Morrisonovog pjevanja.Eksperimentatori prvih dark rifova kao i muzikeAll Toomorovs party)Velvet Underground bit će ujedno tematike depresivne distruktivne.
Ovom dodajem ne samo kao mračni dio,ne kao personalu,već kao socijalnu,opisujući metropolu u kojoj su živijeli,nije ni čudo što su došli do same degradacije i bijede.Perso Cale postali su asolutamente ljevičarski bend,Lou Reed poslije jedno par izdanih ploča,nerazumljivih široj publici,bila su njegova prokleta pisana tinta.Bit će i te kako svrstani u 80.godine ,kasnije pronađeni i od drugih artista kao "heroi"dark muzike i napravili su jedan model kako bi bili pravac i oslonac novoj gothic generaciji.Već ponavljajući ih i preslušavajući ih sigurno su dosadili i najstarijoj gothic generaciji.(nije istina,ja LP velvet undergrounda,ploču od nico a bogami i Lou Reeda volim svako toliko zavrtijeti na mom starom gramofonu koji pomalo skuplja i paučinu.U tome i je bit.Ono što je kvalitetno,pogotovo prvo proizašlo,ne zaboravlja se samo tako)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 18:32 - Komentari (5) - Isprintaj - #

započet moj radni dan

Myspace Codes Free MySpace Layouts

Get a Sexy, Colorful and Cute Comment from Commentsheaven.com TODAY!

I got this Sexy Comment from Commentsheaven.com!

- 05:49 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.01.2008.

DARK 80.GODINA - VODIĆ U SLUŠANJU 0.2 -BRAIAN K.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us-Za vrijeme 60.godina umjetnici,kao nedavno opisan Screamin`Jay Hawkins bili su "superficijalni dark",ili jednostavno oblačili su se u pogrebne vestalje,imali su obskuran pristup na svojim koncertima kao i omotima ploča.Ne tako dugo u epoki "beat" ,tako naučena i naviknuta publika na veselo "ye,ye"jedina je bila zanimljiva priča o Roling Stonsima i njihovom vezom sa satanizmom.Ali već u sljedećoj epoki psihodelije,jedna krunsaka grupa iz San Franciska,zvana,Gretiful Dead,ne samo da je uzeo mračno ime grupe(ZAHVALNI MRTVACI),ali koristili su cijelu scenografiju i ikoniografiju mrtvačku,kosture i lubanje,za dekoraciju njihovih ploča,a mnogo puta i na saamoj sceni.bili su to samo više manje scenski nastupi jer se njihova muzika bazirala u toj eri na acid psihodelik rock.(naravno bila su to remek djela te ere)
Prvi koji se programirano upustio u pjevanje u mračnoj zoni,ali s čovječjom dušom,bio je njihov susjed,u californiskom smislu(iz Melburna,Florida),velikan:JIM MORRISON,s njegovim Doorsima.Definicijom staviti Doorse pod psihodeličan bend,bila bi velika nepravda,kao i oklop:Jim Morrison znali su napraviti tako personalnu atmosferu,tako da je svaka njihova kompozicija bila inklasifikabila..Ono što ostavlja dezorijentirano,si stavlja njima kao opere najbolje jednog kvarteta iz Los Angelesa.,bilo je mnogo citata i inspiracije gdje se obračaju i i znajući svesti na sopstveni originalitet:od zapadne psihodelije,preko običnog western pjevanja,od kabareta do mini showa,od crnačkog bluza najautetičniji,sve do hipnotičkih rifova shamana indijanaca.-Prvi album izašao je 1967,jedan od njihovih najboljih uspiješnih ploča.Udarci bluza i hipnotički zvukovi bubnjara(Densemore),,lagana ali žestoka kad martelante ili psihodelika od klavijaturiste(Manzarek,koji se ponekad brinuo i o basu),zatim gitara,čas orijentalna,čas španjolska,čas totalno van svih serija(zahvaljujući Kriegeru),u stvarima sada beat,sad pop,sve do progresivne psihodelije...Ono što je publiku najviše zabavljalo bilo je topao i varirajući glas Jima i njegovi tekstovi,tako poetski i zajedno toliko duboki,između ceste iz jedne grčke tragedije sve do Frojdovih psihoanalizaFree Image Hosting at www.ImageShack.us Jedan od najboljih uspjeha imala je pjesma 11 minuta dugačka nazvana the end,ZADNJA STVAR,naravno prva dark stvar ikad napisana..Mirni ritam,udarci hipnotički,mješajući se sa mističnom gitarom."ovo je kraj,moj jedini prijatelju ,ovo je kraj",započinje Morrison,s njegovim recitiranim pjevanjem,pjesma gubi svaku strukturu,bilo koju sličnost.Muzika se piše,ali je treba i odpjevati..Muzika postaje dizorijentirana i arcana..Tekstovi pjevaju o angoši,,o inkubima,sve do komplesa Edita što je prijetnja između ostavljajučih pohranjenih delirija,i na neki način ismijavanje biblije..Ples je postajao frenetičniji,u delirij upadaju svi koji mu se nađu u blizini,a sve se to nakupilo u turbine koje su se okretale samima sebi:s sigurnošću da kraj mora postojati.Poslije ovog remek dijel,art Jim Morrisona i Doorsa naravno imao je sličan pravac kao i mnogi bendovi rock.Očito kad postanu žrtve svih mogučih koktela svih droga.Njihov drugi LP,Strange Day,izašao godinu dana kasnije,muzički gotovo i bolji od prvog(prvi je ipak bolji)Dečki su imali čišće ideje i naučili su svirati malo bolje(hahaha)Između perli pop(Hello I LOve You),dragocijene balade(People are strange)i nakit psihodelije(noćna,točno,Moonlight Drive),ugurali su još neke stvari,sudeći prema našoj definiciji ovih gore,mogu se slobodno definirati kao počeci darka.Free Image Hosting at www.ImageShack.us Horse Latitude je jedan alucinantni psihotični monolog,jedan inkub prvo vesel da bi na kraju završio metaforom utapljanja.(naravno propast u životu),pračen instrumentima koji nisu baš bili naštimani,gdje prvi put traže stvari bez harmonije.
When the Music`s over,naravno ličio je na drugio dio stvari The End.Zadnja stvar,u trajanju od više od 11minuta,delirato i mutante kao onaj.Atmosfera naravno makabra i mračna uz to i psikotika,s rezultatom manje nametljivim,u nekom slučaju čak i mirnija,a uz to još i nepjevana u dionicama.Jim Morrison ormai(već) je pjesnik,odvojen,veselo komentira i priča o stravama koje se dešavaju u svijetu.
Poslije ovog dugog LP uspijeha,Dorrsi nisu se uspijeli ponoviti.Možda su previše žurili da svijetu pokažu i mračnu stranu.Naknadni Waiting for the Sun,rizultira kao lp pun fijake(lijenosti)nedovršen,teško da bi se mogao mjeriti s prva dva LP-a.Kao i "mračna strana",tako pjevan Morrisonovim glasom u The End i When The Music`s over,tu dolazi do kratkog zaborava,skoro pa izbrisanog iz povijesti rocka jer je kao superfiče bila depresivna,skoro sprovodna,nekih traka.Onaj tko se drži The Unknown soldier,stvar bogata i antimilitaristička,ali prezentirana sa stvarnim pucnjem direktno na bini,i The River Knows , sa strukturom jedne harmoničke klasične balade.,ali pjevana dečizivamente pogrebnim glasom.Poslije ovih zadnjih mjesta mračnoj lucidnosti,Doorsi su dali najgore što su mogli a to je album The Soft Parade.,ružan i ne napravljen u njihovom stilu.Morrison je počeo gubiti glas i tada ih napušta.Napuštajući ih kao jedna propalica i narkoman.Mnogo bolji,ali ne i dovoljno izlazi Morrison Hotel..Naj.bluzniji i najrockcijelog benda.U obe ploče ,okazijonalmente,JIm pokušava još registrirati vokale od basso/mračno(kao direktno iz grobnice),ali bilo je to samo pokriće,i pokrivač od plastike njihovoj manjkavosti ideja.
Vena se izgleda vratila sa L.A.Women,izašao 1971.i zadnji za predivan glas Jim Morrisona.Tu pjevač-shaman poklanja zadnju perlu psihodeliji u mračnoj:Riders on the Storm,jedana stvar lagana ali duboka,jako atmosferika(sa efektom oluje ispod cijele stvari)i sa klavijaturom stavljenom u spuštajučoj skali,što označava žalost i samoću"kavaljera oluje"
Smrt jednog poeta,pjevača,zabavljača i preformera napravili su mit koji živi i danas.On je bio prvi koji nije samo pjevao velikom broju ljudi,on je točno uživao život,probavajući na svojoj koži,tornado delirija života,ali i fasciniran misterijom do samog kraja...
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

za nastavak 0.3 malo strpljenja.kog zanima naletit če kad tad.komajte mi one fotografije post ispod.po jedan kom od 1-10.ne za psa već one art s vodom
hvala

- 17:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

samo dvije novogodišnje slike

voda 1
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

voda2
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


ovo je prvi post u kojem tražim po jedan jedini ozbiljni komentar jer se radi o mojoj ljubavi prema fotografiji.možete je ocijeniti od 1 - 10.bio bih vam zahvalan,a ako ne naredit ću mom psu da vas popapa

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 12:35 - Komentari (14) - Isprintaj - #

subota, 12.01.2008.

doček nove 2008.godine.skroman ali bogami vesel

NAŠ BOR
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

I VRAPČIĆI SE PRIPREMAJU ZA NAJLUĐU NOĆ
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

POČETAK MIRNE VEČERI MALE FAMILIJE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

MOJA LJUBAV MIRNA I SPOKOJNA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

JUST ONE KISS
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

MI PRED ODLAZAK
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

KLASIČNO SMRZAVANJE PRED UPADOM
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

MAJA U POZADINI NA KOCKICE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

JA U SAMOM DESNOM ČOŠKU(BITNA JE FRIZURAHAHAHA)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U TOJ SMO GUŽVI I MI
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

DIO EKIPE NA OKUPU,OSTATAK PO WC-U VJEROJATNO
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

MUČNI POVRATAK NA CHILLANJE U STAN NA KOZALU PJEŠKE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

BEZ NJE JE NEZAMISLIVO CHILLANJE I AFTER ZA PODIZANJE ATMOSFERE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A OVA MI JE SLIKA DALA DO ZNANJA DA U NOVOJ NEĆE BITI NIŠ BOLJE NEGO U STAROJ.DOK JEDNI GLADUJU POGLEDAJTE ŠTO DRUGI RADE.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


I SAMNO MALA PORUKA:
"I više no jednom,moj sine,kada sam sjedio sam,
Noseći u sebi riječ koja je moj simbol;
Smrtna granica sebe je nestala gubeći se u
Bezimenom,
kao oblaci rasplinjavaju na nebu
."
Tennyson


I tako ti se nama od jedne mirne večeri sa iznajmljenim filmovima pretvorilo u pravo novogodišnje slavlje koje je trajalo gotovo dva dana.Al sada je dosta.posao ipak stavljam na prvo mjesto,poslije kristala i mojih hobbija.pjeva

- 12:14 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 11.01.2008.

OVO NISAM ODOLIO A DA NE PODIJELIM S VAMA

PIŠULINI IZ GOTOVO CIJELOG SVIJETA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

NAJSTARIJI PENIS NA SVIJETU

Biće je staro 425 milijuna godina
Znanstvenici sa sveučilišta u engleskom gradu Leicesreru, otkrili su penis star 425 milijuna godina. Naime, oni su u engleskoj pokrajini Hartfordshire otkrili fosil jedne prastare životinje, hibrida između raka i školjke, koja je posjedovala penis. Znanstvenim je metodama ustanovljeno je da je biće staro 425 milijuna godina, što ga čini najstarijim muškim bićem na svijetu. Ono je dobilo stručni naziv Colymbosathon ecplecticos, što znači “Plivač s velikim penisom”. Penis je u odnosu na cjelokupnu veličinu te životinje velik, ali je zapravo vrlo malen, jer cijela životinja ima samo pet milimetara.
Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


kinezu pas odgrizo pimpek(valjda je brijao na hot-dog)Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


čiji je nezna se,al očito je majušni pišulin.haha,manji od mog
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


ovo je umjesto novogodišnjih fotografija i mislim da su humorističnije od klasične nove godine.ako nikad ne komate komajte ovaj post o diferenciji udova.a ovo bi bio klasičan pimpek
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 20:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #

DARK 80.-VODIĆ U SLUŠANJU - BRAIAN K POST 0.1

Dakle da nastavim s dark/gothikom od samog početka.ovo je samo početak.obradili smo uvod zvan 0.0,a sada već krečemo u onaj 0.1,a tek koliko ih ima.uživajte
0.1 Screamin`Jay Hawkins

Jalacy Hawkins rodio se 18.o6.1929.u skromnom Clavelandu,u Ohaiu.Crn,a uz to i siromašan,ali odrastajući s jednim indijanskim plemenom,gdje već pokazuje svoj talent prema muzici.Sa šest godina već je naveliko svirao klavir.Interesantno je i to što je sa 14.godina bio prvak u boxu.(ko bi rekao.što znači živijeti u plemenu s indijancima koji štuju majku prirodu.)Nakon određenog vremena postao je profesijonalni klavijaturista i svirao je sa mnogim umjetnicima bluza,a kao najbitnijih u tom periuodu:Gane Ammons,James moody,Illions Jaquet i okazijonalnosa Count Basie.(dragi moji darkeri gotičari,gotičarke i darkerice i opčenito ljubitelje glazbe,ako ne poznaju ni jednog od navedenog autora,odmah u ruku enciklopediju rocka ili još jednostavnije netom i približite si rad koji su radili).Zatim se pridružuje bendu od Tiny Griemsa(ROCKING HIGHLANDERS).S njima ostvaruje prvu svoju celebralnu ploču u kojoj gostuje i kao vokal.Igrom slučaja šuška se da se matrica izgubila u što sumnjam negdje 1953.Ni onda se ljudi nisu voljeli i već tada bili materijalisti uvučeni među umjetnike.Napuštajući bend,sprijateljio se već ojačim bluzerom Wynonie Harris,koji ga je poveo sa sobom u New York(ne volim taj grad iz osobnih razloga,ali pantegane i štakore velike kao svinje po njihovim kanalizacijama ,da),preporučujući ga kao izvrsnog glazbenika svojim poznanicima.Tako započinje njegova sreća sa diskografijom.1956,potpisuje ugovor sa Columbiom(za OKeh).Kad si je nametnuo umjetničko ime Screamin`Jay izlazi njegov najcelebralniji i najluđi Lp:I PUT SPELL ON YOU.vEĆ POMALO UMORAN OD BROJNIH ,LUDIH I NEZABORAVNIH KONCERATA,slušali su ga i oni iz tog žanra kao i svi ostali.Bio je mali fenomen.Njegovi su koncerti bili obogačeni i preformansima što za to vrijeme i nije bio običaj.Nazivali su ih jednostavno ludim i kanibalnim,ne spominjuči glas pijanca u zadnjem stadiju.Radio postaje su bojkotirale njegove ploče,ali su zato prodane u milijunima primijeraka(još jedan dokaz da neke radio postaje treba ili obnovit,otvorit im umove ili ih jednostavno ugasit).Nastavljajući s radom u istoj diskografskoj kući OKeh sve do 1958.gdje nam ostavlja još nekih sičušnih remek dijela.Radilo se o ritmu i bluzu:LITTLE DEMON I PERSON TO PERSON,kao i drugi klasici poput I LOVE PARIS(tko zna zašto) I temptation.Uz to se bavio i totalno bizarnim i nekvalificiranim djelima poput :HONG KONG,ALLIGATOR WINW I THERE`S SOMETHING WRONG WITH YOU
Image Hosted by ImageShack.us
Tad se njegova karijera podvojila na neuspješne kinematografske pokušaje,ali se i dalje uspješno bavio muzikom sve do 1960.Sada,mnogi će se zapitati zašto vrijeme pisajućikao shoter između soula i R&B?Najvažnija stvar u svemu tome je da je pravio zaista dobru glazbu a preformansi za to doba bili su apsurdni i totalno ludi.U jednom vremenu umjetnici nisu bili samo crni,ali elegantni i dobri(jedan za sve Frank Sinatra),on,pomoću nekih sitnih detalja oko nastupa dobio je od DJ alana Freeda,kad je na binu počeo dolaziti u mrtvačkom sanduku,u leopardovom odijelu,sa živim zmijama,a sa sobom je imao lubanju koju je iz humora zvao Henry.Lud,provokativan,ikona jedne ere zvane sve za dobro,,s njegovom pogrebnom odječom,i šokantnim ponašanjem prezentirao je prvi prototip rokera,vidljivog i glamuroznog.Image Hosted by ImageShack.us

Naravno,gledajući to sada izgleda sasvim ok i cool,ali to nije bila era 2000..Bio je to točno poziv na neku promjenu,počela se stvarati neka nova moda(fuck moda)i tako je nazdravio i otvorio vrata upravo gotici..Naravno bez intuicije koju je nasljedio rastući s indijancima,nebi imao toliko hrabrosti da pravi ludosti kao jedan jako talentiran pjanist.Mogao je svirati na najprestižnijim mjestima,ali to ga nije zanimalo.On bez svoje obleke i pirotehničkih efekata(koje bi obično završili požarom),nikad nebismo prisustvovali travestimentu na bini i sa svim tim i GLAM ROCK.Nikad nebi upoznali Grateful Dead,poslije lud ili malo manje sad mu neznam stanje legendarni Ozzy Ossburne i Black Sabath,Dawid Bowie,Alice Cooper,KIss,preko već gothic rocka ala Christian Death do pajaca od Marlyn Mansona(ne znači mi niš više od pajaca.poezija dječja.jedino se fura na neki ekstravagantni look.bullshit).Za njegov travestivizam uhvatit čemo i (njegova zasluga )ludom i neukrotivom Hawkinsu trebaju odati počast GLAM kao muzika i stil a od bendova tu bi stavio T-Rex-e i čak sam početak Braian Eno-a.Za njegovog prijatelja lubanju Hanry-a,živih zmija,mrtvačkog sanduka na samoj bini moramo mu danas biti zahvalni svi mi.

NASTAVAK NA 0.3.VERY INTERESTING ZA ROCKERE

Danas pročitah jednu divnu poeziju i obečao sam sam sebi da prvi post koji pišem ubacujem unutra pa makar nemala blage veze s postom.Predobra je da je i drugi nebi pročitali
"U mnogim slučajevima se događa da nešto
izgleda da je tako,a ipak nije tako.Zbog toga
su propale nebrojene države i zaglavili
nebrojeni ljudi.
Mali konj je iste vrste kao i veliki konj.Ali
malo znanje nije isto kao i veliko znanje.
Kraljevi starog doba nisu mogli znati sve.
Držali su Jednog i sve je dospjelo u stanje
reda.Što se ljudi ne mogu pridržavati toga
Jednoga dolazi od toga što dopuštaju da ih
izvanjske stvari dovedu u zabludu.Zbog toga
se kaže:Čovjek treba probiti PREDRASUDE MISLI,
razriješiti nedoumice srca,ukloniti
zamršenosti karaktera,savladati prepreke
ispravnog puta.
Ukoliko se te četiri skupine ne vrzmaju
našim grudima,postajemo ispravni.
Ukoliko smo ispravni,postajemo mirni.
Ukoliko smo mirni,postajemo čisti i jasni.
Ukoliko smo čisti i jasni,slobodni smo.
Ukoliko smo slobodni,ne moramo ništa
raditi,a ipak će sve biti uređeno."

"Proljeće i Jesen Ly Bu Vea"
(oko 3.str.pr.n.e.)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 16:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.01.2008.

OD STIDLJIVOSTI DO GOLOG GOLGOTA

»Gay« književnost umjetno je stvorena književna »vrsta« kako bi se homoseksualnost prikazala kao »normalna« pojava koja se ne mora više oblačiti u dvosmislene riječi kako bi prikrila svoju biološku bit
Objavljivanje romana »Berlinski ručnik« Dražena Ilinčića prvo je deklarativno priznavanje hrvatske »gay« književnosti, pa je i čitanje štiva uz »originalnu« etiketu svakako slađe. No, prvi hrvatski roman s eksplicitno homoseksualnom temom (muškarac pustolovno niže svoje ljubavi, predan užitcima, oslobođen straha) vrlo kasni za svjetskom slobodom koja je škripeći otvarala vrata još u »puritanska« vremena, kada je zabranjeno voće izazivalo na strasni i prkosni ugriz.
Kada je raskrinkana tankoćutna i ekscentrična homoseksualna ljubav između Oscara Wildea i vjetropirastoga mladog lorda Alfreda Douglasa, u javnosti su se stale lijepiti bijele trake preko autorova imena, donedavno slavna kazališnog pisca, a ugledni umjetnik pade pred nemilosrdnim sudom javnosti i završi u ozloglašenoj tamnici u Readingu kao otpadnik koji se drznuo oskvrnuti javno ćudoređe.
Tako je to bilo u drugoj polovici 19. stoljeća, koje nije iskazivalo milosti prema slobodnim ljubavima, a zgražanje nad »neprirodnim« bludom obogatilo je i biografije mnogih nekonvencionalnih pisaca koje i danas čitamo kao uzbudljive avanturističke romane.
Homoseksualnost za društvo bijaše skandal, a za mnoge pisce hrabri ulazak u raj neobične slobode u kojemu su, pod cijenu društvenoga uniženja, uzvisivali svoje osobne žudnje.
Wilde je svoju slobodu grozno platio – neznanci, željni moralizma, pljuvali su po njemu na cesti, a povučena mu je i knjiga »Dorian Gray« u kojoj su mnogi vidjeli, osim raskošne priče, i prikriveni homoseksualizam (iskazan kroz lik perverznoga lorda Henryja Wottona ili kroz lik slikara koji se nježno zaljubljuje u svoj model).
U svojevrsnu obranu Wildeu Thomas Mann piše svoju novelu »Smrt u Veneciji« u kojoj se, iza umjetničkih fasada Venecije, događa umjetnička ljubav između uglednoga književnika i poljskoga dječaka, a čar žudnje ostaje decentan i uzvišen jer je daleko od očiju javnosti, odnosno ostaje dubinski intimni doživljaj s onu stranu društvenih konvencija.
I homoseksualac Walt Whitman svoju »tajnu« ljubav izjavljuje još pod koprenama romantike i »dozirane« stidljivosti, pa u pjesmi »Kada sam čuo na kraju dana« zapisuje ove (slobodno prevedene) stihove: »Kada sam pomislio na to da moj prijatelj, moj dragi, stiže, tad sam bio sretan, oh, tada je svaki dah bio slađi i cijeloga dana jelo me bolje hranilo...«, a užitak mu kulminira u prizoru ruke ljubavnika koja se blago i povjerljivo spušta na njegova prsa, dok svijetli mjesečina i dok se osluškuje grgoljenje vode uz obalu.
»Zabranjene« ljubavi bijahu mahom vješto estetski dekorirane, da ostanu vibrirati na granicama stvarnih ispovijesti i fikcija, da tako ostanu zaštićene od javnih osuda. Umjetnost se svojim zagonetnim stilovima branila od moralne »doslovnosti« društva.
No, do doslovnosti je došlo – uzmimo za primjr Denisa Coopera koji, baš kao i Burroughs, izbjegava u djelima ženske likove i koji skida s opisa estetske »prezervative«, te suočava čitatelja s golim homoseksualnim užitkom kao prirodnom činjenicom, jednako ravnom svima drugima u svijetu deklariranog liberalizma.
U romanu »Soft Machine« Burroughs opisuje »gay« ljubavi veoma naturalistički, gdjegdje i brutalno, primjerice u prizorima erekcija u blatnjavom sprudu, u smradu prljavštine i uz crnu vodu.
A Cooper u romanu »Closer« čitatelje iznenađuje i agresivnim prizorom sadomazohistički iscrpljena punkera koji želju za samouništenjem želi pojačati brutalnim seksom s dvojicom muškaraca.
Stilski bitno drukčiji, ali jednako oslobođen jest i Alan Hollinghurst, autor knjige »Linija ljepote« (koja je 2004. godine dobila i Bookerovu nagradu), a u kojoj glavni lik – homoseksualac prelazi put od stidljivosti i straha do iskusnog i promiskuitetnog ljubavnika.
Veo srama skinut je, a kovanica »gay književnost« poput štita čuva fenomen muške homoseksualnosti od navala predrasuda, koje više ne mogu nauditi piscu onako kako su naudile Oscaru Wildeu.
Allen Ginsberg, W. H. Auden i P. P. Pasolini, samo su neki slavni ljudi koji bi se mogli pridružiti plejadi slobodnih i obespravljenih homoseksualaca, onih koji su utirali put javnom oslobađanu istospolne ljubavi otprilike onako kako je Clara Zetkin otvarala put ženskim pravima.
Društvene bitke (koje su preduvjet za potpunu umjetničku slobodu) uvelike se dobivaju, a umjetnost će onda, rasterećena moralnih presuda, otvoreno pokazati svoja umijeća.
Dakako, »gay« književnost umjetno je stvorena književna »vrsta« kako bi se homoseksualnost prikazala kao normalna pojava koja, eto, ima i svoje teme i dileme i koja se ne mora više oblačiti u dvosmislene riječi kako bi prikrila svoju biološku bit.
Klasifikacija je samo tematska, a umjetnost valja dosezati pojedinačno. No, skandali su barem gurnuti u stranu, a to umjetnost i zaslužuje, jer ona, kako znamo, »ne poznaje granica«.
Svakako je ugodnije čitati Mannovu novelu o čarobnoj ljubavi muškarca prema dječaku, ponirati u duševna stanja, nego li čitati senzacionalističke članke o »gay« paradi koji slobodu privatnosti pretvaraju u masovnu atrakciju. O slobodi ljubavi umjetnost svakako može reći mnogo, mnogo više.

Rimbaud, Verlaine, Burroughs
Stoljećima potiskivana homoseksualna ljubav iskazuje se drskije na književnim stranicama zahvaljujući nekim »prevratničkim« duhovima kao što su bili Arthur Rimbaud i Paul Verlaine (slavni ljubavnici), koji su, kao pripadnici boemske grupe »Prokleti«, za internu publikaciju zajednički napisali »Sonet o šupku« te »stidljivu« simboliku homoseksualne ljubavi zamijenili eksplicitnim opisima.
Ljubavnici opjevavaju »tamnu neobranu rupu, rumeni karanfil što drhti smješten u mahovini još vlažan od ljubavi, koji prikriva nježnu oblinu bijele guze«, te tako otvaraju vrata jezičnoj slobodi, skladu riječi i nesputanih strasti, otvorenom hedonizmu, koji će procvasti tek u novije vrijeme, primjerice u djelima homoseksualca Williama Burroughsa, koji upozorava na okrutne prizore devijantnoga seksa u svojoj knjizi »Goli ručak«, posvećenoj fenomenima droge, seksa, a zapravo utopiji nesputane slobode koja nadvisuje svijet materijalne i površne zbilje.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 11:58 - Komentari (19) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.01.2008.

ETO DOK SU NEKI SLAVILI NOVU JA SAM SE POTRUDIO NAĆI KNJIGU OD BRAIAN k.

...dakle početak dark ere,gdje čete ostati zaprepašteni što je sve svrstano pod dark/gothic

DARK 8O.-IH GODINA
vodić za slušatelje i obožavatelje te subkulture
BRAIAN K

Dakle knjižicu ću počet prevađat po brojevima
ovaj broj je 0.0
o.o JEDNA DEFINIZIJA KOJA JE SAM ULAZAK

Free Image Hosting at www.ImageShack.uspISATO O dARKU ILI ENGLESKI O GOTHIC ROCKU,KAO KAD SE PRIČA O NEKOM STILU O NEKOM UMJETNIKU,prije svega moramo saznati o čemu se tu uopšte radi.Kao što čemo vidijei u ovom dijelu,na putu roca stilovi i uopče generalmente,za ne pričati o pojedinim artistima(kojih je mnogo i više),ispod svih vrsta,dali su original muzike mračne,romantične isto kao i apokaliptične.
Upučujući se baš kao cijelina recimo "dark"(tako se kod nas i talijana zove),počeo se razvijati još krajem 70.-ih godina u Engleskoj,na putu novih valova punka.,tražit čemo ne punk već striktno vezano uz ovaj naš stil.Ovo naravno,u ambijentu kojem se našeim jezikom može protumačiti.,a ne kritike i hvalisanja:pojedinog umjetnika,u njegovoj kreativnoj mogučnosti,normalno da se radi o muzici koja mu dolazi iz srca.,često postavljene u kategorije(koje su izmišljene)i etikete kojima su etiketirani zaboravljajuči na muziku koju prave.Baš je kritika ona koja daje snagu(kako kad),pod pritiskom drugih influenza,stvara bašp te podijele radi samih fanova,i publike opčenito..Stvara te "kaveze"neke kulture,u nadi da će se muzičisti naviknuti bez veće diskusije.
Srećom nije uvijek tako,nego češće kad se pokaže oriđinilita(originalk neke muzike) i fenomeni više kreativni ali artistikamente manje interesanti..Zato se u ovom tekstu gleda na to,da damo jednu viziju "vezanu" na baš fenomen darka.Tako da nebi dolazilo dop zabuna obvo je dark a ovo nije.Iznenađenja če bi6ti ali gotičari koji prate taj val malo duže neće se previše iznenaditi,ali za mlađe naraštaje to je jako dobro da znaju i nauče.Gledajući mene,živim daj život već 20 godina i sav sam u tome makar crnina što je obilježavala dark više to nije,jer recimo na vawe gothic treffen vidiš i roza i zeleno i ž+uto,ali sve u stilu gothic.(osobno preferiram crnu i mrtvu ljubičastu)
Sve u svemu dati definiciju jednog muzičkog žanra,ili umjetnosti također,nije ni malo lako i rizik postoji da se,mentalitet darka stavi samo pod estetiku što se podrazumijeva(gotičari subotom i nedijeljom)Dark je subkultura koja se živi cijeli život a ovi fucking gotičari vikendaši meni idu nakurac.jer nemaju blage veze što gothic uopšte znači.ideš na soulseek i skineš si milijardu gotik stvari.nekad nije bilo tako,a nadam se da uskoro i neće biti.
DARK JE SVE ONO ŠTO SE NAZIVA DARKImage Hosted by ImageShack.us

Govorilo se da dark proizlazi iz raznih formacija punka što nije istina jer je dark samo proizašao iz punk kulture.Naravno može se reči da je gothic neka vrsta post punka.al da je tako više se na sceni zadržao dark što punk.(a volim ih oboje).Ali tu počinju kao i uvijek miljoni etiketa e klasifika što je dark što punk.
Još uvijek ima onih koji mješaju post-punk i new wave,a u stvarnosti se radi o dva različita pojma.Uostalom nije cijela new wave generacija kćerka punka.Naročito u Americi(ne volim amere,osobna stvar),sa formom "novog rocka",sa karakteristikama,muzikalnim ,naravno koji su spojili(meinstrem,hard-rock i progresive"ah ti ameri),vračam se na scenu krajem 70.-ih.Artisti kao što su DEVO,TELEVISION ED,PERE UBU,BEZ IKAKVOG NATEZANJA SPADAJU U NEW WAVE..bILI SU AKTIVNI VEĆ I DISKOGRAFSKI NEGDJE 1975..a DA NE SPOMINJEMO LEGENDARNU pATTY SMITH.Tolking heads 1977.spadaju sa prvim lp-om u new wave.(ko bi rekao al je tako)Fenomno punk počeo se gasiti negdje oko 1976-78)
Već u Europi nezamjenjivivi su bili Ultravox di John FOx i plesni prvi Japan sa čelom na David Sylvian.Pokazajući kako su korijeni new wava bačeni na artiste kao što je bio Dawid Bowie ed roxy musik (nikad nebi rekao al povijest piše i stranice roca).Recimo da se punk(nije mrtav)ali se počeo lagano gasiti.Etiketa new wave išla je super onima koji su koristili bas,gitaru bubanj i to sve 1977.Naravno da kritičari nebi bili onio a da new wave nisu podijelili još u podgrupe i zato ih mrzim.Tu su se sada počele javljati one stvari koje su bile morbidne i one stvari koje su bile više pop ala depeshe mode.Nqravno i U" kao stari dinosauri našli su mjesto u malo morbidnijem new vewu,new romantics su svrstali Spandau balet(nikad ih nisam volio mada sam romantičan do jaja).od power punka odvojio bih dinosaure poputRIP RIG & PANIC O THROBING GRISTLE.S jedne strane gledano bili su žestoki recimo ala punk ali su u sebi nosili morbidnost new wava.Power pop odvojio bih Psychodelic Furs tj post punk ali su imali dionice smješanih stilova od gotha ,new wava i punka.
post punk ima svoja nasljeđa
1.ritam brz,ne prebrz kao u punku,sa bubnjevima skoro tribalnim
2.bas je jednostavan,tipično nota glavna se čuje više puta
3.gitare zujalice ilikako bi rekli rifovi mračni
4klavir ili sintić imali su rifove koji su pratili gitare"atmosferic"
5.glas ili voice morao je biti dubok,malo anatemski,skoro pa pričan a ne odpijevan
6.pjesme jednostavne,brze ne više od 4 min..mogli bi ih sada nazvati i pop rifovi

Osim ovih kvalitetnih tipičnih za post punk,ili gothicrock,nastavljaju se u svim mogučim prilikama imali su svoje karakteristike baš njihove.
1.ritam ublažen(dakle ne više onako kao puk brz,sve do militarističkih govora ili do zvona za mrtve
2.gitare odlaze u drugi plan i ostavljaju mjesto basu
3.tekstovi su počeli sadržavati sve što ima veze sa makabrim,krvlju,grobljima,depravati u seksualnosti...
4.mračnjaštvo i noć(recimo šišmiši)
5javljaju se priče o vampirima ,zombima i svim kreaturama noći
6.malo okultizma nije za odmetImage Hosted by ImageShack.us

7.vještice,nostradamus,satana i duhovi
8.strah i angoša u svim smjerovima
9smrtImage Hosted by ImageShack.us

Naravno dvije su stvari u toj subkulturi krajem 70.-ih prevagnule.To su komponenti principali del oskurita(bijela šminka,vamp luk,spirutializam,okultizam,pa čak i satanizam radi čega i danas ljudi darkere smatraju satanistima).Dakle prevladao je pesimizam(nezadovoljstvo mladih režimom)i samo jedna zraka sunca koja se uspijela probiti u sve to obskurno je ulaz u spiritualizam kao tip misticizma.
I evo nas napokon,stigosmo a definire ono o čemu smo započeli .DARK/GOTHIC
kAŽE SE dARK ILI NEKIMA DRAŽE gOTHIC ROCK(OSOBNI IZBOR),stil koji je pukim slučajem proizašao iz nezadovoljnih mračnih punkera.Scena se počela širiti i bendova je krajem 70.-ih bivalo sve više.Kako se kaže to je to je definicija vezana,znači na početku,morala uzimati bendove pod svoje okrilje i grupi koji nisu baš u to vrijeme pripadali toj sceni(sada da).Da navedem neke kao što su WIRW i TUXDEMOON(KOJE OBOŽAVAM),koji prezentiraju danas ne daleko od scene već su u njoj.Kao što već rekosmo dark je ono što je dark.Uostalom što ima loše pisati o sceni koja je opstala toliko dugo.Ko vjeruje,vjeruje,tko ne nemora.dark je prisutan i u najmanjim selima lijepe naše :).
JOš element koji je važan za culturu gothic(tu se ne govori o o kulturi vezanoj samo za muziku).to je samo komponenta etikete sočale,sa karakteristikama tipične e drugačije od njihovih fanova,za upravo "dark".Oni se okarakteziraju,sa ponašanjem,naravno drugačijim prema svijetu.,jedna zatvorenost prema drugim ljudskim ili humanim radnjama,i imaju manu da ih obavija sivilo depresije ogledavajući se svemu što ih okružuje(dajmo si ruku i znamo da se ciklus ove ere bliži kraju).Nesmijemo zaboraviti socijalu koja je važna,obleka(koja više nije u 90.-ima kao u 80-ima).krajem 8o.-ih dark je skoro zamro,al industrijal i emb su opstali,pojavio se techno dark,pagan folk,apokaliptik i tako redom.toj subkulturi nema kraja.
Tipične karakteristike estetike darka 80.-ih obleka bila je eksluzivamente crna,criper cipele,ili one na špic što su sad u modi,Kosa crna,ala rober smith ili žene su često nosile frizuru koja se zove frizura šestica(meni najdraža na ženama),nezaobilazna krijesta,.Hlače uske ,čak i kožne,,maice ili dolčevite(crne naravno).Nosili su se detalji mrtve ljubičaste boje,kaputi kožni ili ne,duge afašinatne haljine za žene,maice ispletene u paukovu mrežu isto kao i čarape na rupice.Bilo je i dark populacije koji su obožavali fetiš kožu ala sado mazo.Nosile su se pseće ogrlice oko vrata,ruku,svi mogući tribalni znakovi sa nezaobilaznim pentagramom,keltski znakovi....I gothi kao i svi znaju border="0" alt="Free Image Hosting at www.ImageShack.us" />
U imaginaciji kolektivnoj,znači,"gothico" se spaja sa romanom i sa klasikom.U arhitekturi,ustvari,katedrale zvane gotike se razvijaju poslije pada romanskog carstva 18st.Lako ih prepoznajemo.Dosta da pogledamo Notre Dame.Takve su se katedrale više gradile u naseljima nordskim.Od tuda počinje i gotska literatura kao što je E:A:Poe,Lovecraft,bodler.Počeli su i filmovi kao što je Nosferatu(muto),stri i prvi Frankenstain,celebrat poput kabinet dr.Caligarija.i tako je sve počelo.Gotik cultura se proširila na muziku,književnost,arhitekturu
Ono što je DARK napravio ,ostavio je traga za sve nadolazeće generacije.Katedrale se ne ruše,literatura se ne spaljuje,muzika napreduje,rađaju se novi pesimistični i depresivni pisci.za kraj ovog 0.0 posta o samom početku dodao bih za kraj još samo ovo:
Karakteristike koje se nalaze u artu u pjevanju jedne od celibrity prevedeni na ovaj način,BILLI HOLIDAY,NARAVNO STARA I EDUKATIVNA ZDA BI SE SVIDIJELA BJELCIMA,SA SVOM DEPRESIJOM KOJA JE KOLALA NJENIM VENAMA I ŽIVOT VODEĆI S NJENBIM NARODOM;ŽALOSNO AL ISTINITO TRAGIČNOG KRAJA JEDNE DIVE POPUT NJE OSTAVILA NAM JE BAREM DJELIĆ NJENOG STVARNOG ŽIVOTA.dA PROBAJTE POSLUŠATI gLOOOMY SUNDAY.NJENA MAGISTRALA,INTERPRETATA OD KLASIKA(DIAMANDA GALAS I JOŠ PAR DARK DIVA KOJE SU JE ODPIJEVALE SA SUZAMA U OČIMA).pJESMA CENZURIrana u mnogim državama,sa riječju da depresivne tjera na samoubistvo.Savršena interpretazione od ove"učiteljice depresije"nikad neće biti zaboravljena u niti jednoj dark generacijiFree Image Hosting at www.ImageShack.us

DAKLE OVO JE SAMO UVOD U 80.A IMA JOŠ SAMO TRIDESETAK POSTOVA BAŠ EKSLUZIVAMENTE BAVEĆI SE DARK/GOTHIC KULTUROM.
što dalje budete čitali vidijet čete kako se u biti razvijao dark od kraja 70-preko 80.(najboljih)pa sve do 90.nadam se da če vam se knjižica svidijeti,da mi nećete zamijerit na greškama,jer prevod s talijanskog nije nimalo lagan
long live goth
Image and video hosting by TinyPic

- 13:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 04.01.2008.

tu bi or not to be...

daaaaaaaaaaaaaaaaaa
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


ovo je nehumano u novoj godini.a ja se nadao duhovnom preokretu :)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


a o bržnim patkama,guskama,opčenito peradi,janjaca i svih tih preljepih životinja nađeš servirno na tanjuru :bljak:
Valjda čemo u novoj imati malo veći spektar boja i uvidijeti što je a što nije happy menu.
pozz

- 14:49 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 01.01.2008.

NOVA JEM POČELA,A MI PO STAROM,LETS GO PARTY

Image Hosted by ImageShack.us


Sms-ovska prva mamina kitica.Lažem, prva je bila ova jedna i jedina od moje majčice."...koliko iglica ima bor,koliko zvijezda nebom šeće,toliko zdravlja,sreće i lijepih snova neka vam Godina Nova donese...".I ako nije kartolina sviđa mi se jedan mali detalj .Nije upučena samo meni,kao što to već biva,u jednini jednom fucking licu,već se radi o množini.Drago mi je da je sve kako treba,mada o tati radije nebih jer ako umre ja sam kriv.Moš mislit.Da,da to mi je sestra u facu skresala(saznah u efektu).Ali sad se volimo,naravno.Ta brat i sestra smo na koncu koja ima dvoje prekrasne dječice i po mom skromnom mišljenju,dobrog i poštenog muža.I tetu bi tu spomenuo.Ona se najviše od svih zauzela za moje skromno mjesečno plačanje.Nije joj krivo.To znam.Sada se sve promijenilo.Dva smo udaljena grada i nema prečestog viđanja.Ja vodim svoj život kako znam i umijem,a oni neka vode kako znaju odnosno kako su ih učili,dok su isto tako učili i njegovi djedovi,pradjedovi.Koji je to sistem.Uzmeš jednu država,isfuraš neki režim i šta sada.Moram nestati.M.ide na počiinak ,ipak radi,a mi do M.V.M.da začirimo i popijemo koju nek nam je vesela nova.A ja ču kao i uvijek da vas obavijestim o toku dana u Novoj 2008.Šteta što nije 2012.godina.Ta mi je fascinantna,mistična,izrečena.Ako nitko drugi onda barem Majama,meni i njemu i našem psu.:)Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jesam.Lijepa kitica,ali znaš da sam ja nostalgičar pa volim kartoline.Ah ta moderna vremena.Di im je samo kraj...to je moj sms upučen nakon čestitki mojoj majci,naravno.I šta čirili smo i pirili kod M.V.M.,gdje se igrom slučaja našla i M.koja je također dancala s nama all night long.Našao se tu i R.V.se u početku nije svidio jer zna da se janka.O bože,ni prvi ni zadnji.Koliko ih samo znam,a koliko sam ih tek znao.R.je s M.nešto huškao.Mislim da je M.cijelo maslo,jer joj se priseksalo,R.brijem da je obdaren,jer se M.nebi zapalila.Ali ipak mi nije jasno jel se doista između njih dogodilo.Poznavajući M.je.I nek je još jedan u nizu seksualnih iskustava.Nije na odmet.Zapravo uopšte nisam htio pisati o njima,al se prisjetih u maglici raznoraznih žestica i piva,ofkors.Došlo je vrijeme i V.da krene na posao.Jadan moj M.je na poslu već 2 sata.A znam da je sve to načinio za mene.TO neznam,to osiječam.I da,spuštamo se V. i ja nizbrdo,kad če moj mobitel da se oglasuje.U prvi mah sam mislio da je M.al me nebi zvao s nepoznatog broja.Javljam se ipak.Kad ono nitko drugi no G.A prije nego smo otišli čiriti u njihov stan baš sam ih spomenuo,kako ti ipak neki dragi ljudi fale.Jednostavno prošli ste brda doline zajedno.Zaljepljivanja = odljepljivanja - češće.Bili su to jednostavno trenuci koji su toliko dobri da ih jednostavno ne možeš zaboravit nikad.Možda nakratko spremit u koji folderić u mom već malo uronulom mozgu...al stane.Jedan je folder uvijek otvoren za lijepe uspomene.I da oni su upravo ispod moje zgrade.S...v...a...š...t...a...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 08:37 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Srpanj 2011 (1)
Siječanj 2010 (1)
Kolovoz 2009 (4)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (23)
Siječanj 2008 (35)
Prosinac 2007 (24)
Studeni 2007 (18)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (16)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (7)
Travanj 2007 (17)
Ožujak 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Image Hosted by ImageShack.us



PREKODIRAO MI I POMOGAO UREDIT BLOG: Dominic


BLOGOVI PO KOJIMA PROŠARAM


mrak66
noćna mora
slaven
satan šakić
Baka Kmica
CUT ME...And Kiss The Raven
Poison Girl
Dominic
Fantom Slobode
Bloody
Dežurna Vještica
denco
VampLady
nevjerojatno,ali istinito
Idira
Androgyny
PoisonIvy
Suden Joiku
Tinolovka
LobyM
Beautiful Nightmare
Fetusič
Poison
Snow White Queen




Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!




website design
website design


CURRENT MOON


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

OPIS BLOGA

KROZ MOZAK ULETI KROZ PRSTIĆ IZLETI


GLASAJTE,JAKO MI JE VAŽNO!!!

Image Hosted by ImageShack.us




GLAZBA :
GOTHIC ,DEATH IN JUNE,OLD BUT CAVE, DEAD CAN DANCE ,INDUSTRIJAL,ELEKTRO,PREKO GOE , DO PSYCHODELIČNOG AMBIJENT CHILLOUT-A

KNJIŽEVNOST:
BUKOWSKI,KAFKA,E.A.POE,MILER,TAGORE,BAUDELAIRE,MANN,VASKO POPE...

HOBBY:
FOTOGRAFIJA,KRISTALI,EZOTERIJA,...

KUĆNI LJUBIMAC:
NAJDRAŽI I NAJMILIJI PAS NA SVIJETU - MAZA (lelica)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

DUGINE BOJE

Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

alt="QuickPost" border="0"> Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Image Hosted by ImageShack.us

DRUGA STRANA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!