ponedjeljak, 22.03.2010.

"Uputi me stazom svojih zapovijedi, jer ja u njoj uživam. Prikloni mi srce propisima svojim, a ne k pohlepi!" (Psalam 119,35.36)



Mladost je vrijeme skupljanja znanja u onim područjima koja se mogu primijeniti u svakidašnjem životu. To je vrijeme razvijanja dobrih navika, ispravljanja pogrešnih, stjecanja i razvijanja samokontrole kako bi se pripremili da upravljaju svojim životom po Božjoj volji i na dobrobit svih stvorenja. Mladost je vrijeme sijanja koje određuje žetvu ovog života i života nakon groba. Navike stvorene u djetinjstvu i mladosti, razvijeni ukusi i stečena samokontrola gotovo sa sigurnošću određuju budućnost muškarca ili žene.

Svaka sebična misao koju njegujemo, svaka zanemarena dužnost priprema put za sljedeće još gore korake. Ono što smo se jednom usudili učiniti, drugi put ćemo učiniti još lakše. Navike umjerenosti, samosvladavanja, štedljivosti, marljivosti, razboritog i besprijekornog govora, strpljenja i istinske uglađenosti ne stječu se bez stalnog i budnog bdjenja nad samim sobom. Mnogo je lakše postati izopačen i pokvaren nego pobjeđivati svoje nedostatke, vladati sobom i razvijati u sebi istinske vrline. Da bismo kršćanske vrline stalno usavršavali u svom životu, moramo biti spremni na ustrajne napore.

Neka se vrlo rano stekne navika vladanja sobom. Mlade mora prožeti misao da moraju biti gospodari, a ne robovi. Bog ih je učinio vladarima kraljevstva koje je u njima, i oni se moraju služiti kraljevskom vlašću koju im je Nebo dalo. Ako se ovakve pouke budu savjesno davale, posljedice će se osjetiti daleko izvan samog kruga mladih. Tim će utjecajem biti obuhvaćene i spašene tisuće muškaraca i žena koji se nalaze na samom rubu propasti.
- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.