ODVAJANJE - Zajednički stan -Rastava

11.05.2018.




Zajednički stan


Primjer za to. Neki se muškarac rastao od žene i preselio prijateljici. Njegova je žena ostala u zajedničkom stanu. Bila je toliko povrijeđena da je dugo ostala sama. Nastavila je živjeti sama i zbog toga što se nije htjela upustiti u novu vezu. Kako nije ništa znala o razrješavanju od vezanosti ni o zajedničkim stvarima i darovima, ona je posebno teško podnijela rastavu i oslobađanje od vezanosti. Nakon nekoliko godina upoznala je nekog muškarca koji ju je očarao i u kojeg se zaljubila. Kako što je to uobičajeno, započela je odnos s njime i on se doselio k njoj. Ali odnos nekako nije „tekao“ kako bi trebalo. Nešto je djelovalo poput pijeska u zupčanicima. Muškarac je nekoliko puta spomenuo teškoće koje ima zbog toga što se nalazi u stanu u kojem je žena prije toga živjela sa svojim mužem, što spava u istome krevetu, kupa se u istoj kadi, jede iz istog posuđa. Ali on ni sam nije u svoje osjećaje vjerovao u tolikoj mjeri da bi nešto temeljito promijenio. On je te stvari spomenuo najviše jednom ili dvaput u svađi, i na tome je ostalo. Osim toga je bio odveć lijen i odveć neodlučan da bi proveo neku stvarnu promjenu. Ona bi se trebala sastojati u tome da se stvarno odluči za ženu, da je oženi i s njom izgradi novi odnos u novoj okolini. No on je radije ostavio sve po starom. To doduše nije imalo budućnosti, ali je bilo najlakše.

Ženi je stan bio blizak. Ona je već toliko godina živjela u njemu, zašto da se seli? Tvrdila je kako je taj stan uopće ne podsjeća na muža, jer njega se uopće ne želi sjećati pošto ju je toliko povrijedio. Ali stvarnost je bila sasvim drugačija. Vezanosti žene o bivšega muža prostirale su se poput konopaca kroz cijeli stan. Slikovito rečeno, krećući se stanom, ona i njezin prijatelj neprekidno su se sapletali o njih.

No oni su ostali pri toj stambenoj situaciji, kao i pri svim vezanostima i problemima koji su iz toga nastajali. Umjesto da potraže zajedničko rješenje, vremenom su se sve više svađali, sve dok veza nije popustila. Muškarac se iselio. Žena je ostala u stanu. Samo sada sa još više sjećanja, još više doživljaja koji su djelovali, tj. sa još više vezanosti.

Pitanje koje se ovdje postavlja je sljedeće: što učiniti ako ne možeš iz bilo kojih razloga iseliti iz stana ili kuće u kojoj si živio s bivšim partnerom? Najprije pokušaj osjetiti koja te odjeća, pokućstvo i predmeti iz zajedničkog kućanstva vežu za tvojeg bivšeg partnera, i oslobodi ih se.

Tada ti savjetujem sljedeće: stavi u sredinu svake sobe svijeću i malu posudu s pijeskom, u koji ćeš utaknuti mirisne štapiće. Svijeće i mirisni štapići trebali bi gorjeti 24 sata. Ako neka od svijeća dogori, zamijeni je novom. Isto tako moraš uvijek nanovo obnavljati mirisne štapiće.

Najbolje je ako taj postupak provodiš s još jednom osobom ili čak i nekoliko njih, pri čemu se možete izmjenjivati, zajedno pjevati ili meditirati.

Važno je da ni jedna prostorija koju ste zajedno koristili ne bude izuzeta. Isto tako bi trebao povremeno prozračivati i naravno paziti da su svijeće tako postavljene da nešto ne zapale.

Taj je postupak i zbog toga tako važan što svim sudionicima jasno pokazuje da odnosi dopiru dublje i da imaju mnogo dublje značenje nego što vi to sebi ikada možete zamisliti. Zato što posljedice partnerstva odnosno samo partnerstvo slabo cijenite, zato imate u današnje vrijeme naviku da osnivate nekoliko odnosa i to jedan za drugim u istoj okolini. Kada bi mogli vidjeti vezanosti, bili biste iznenađeni kakvom je mrežom vaš dom isprepleten. Nije zato nikakvo čudo što vaši odnosi postaju sve zamršeniji, sve kraći, što u njima ima sve više razočaranja. Pod tim okolnostima, ni vi sami, a ni vaša okolina nemate mjesta za novu osobu. Vi ste u doslovnom smislu riječi blokirani. To stvara pravi začarani krug: počinjete rano, odveć rano s odnosima. Niti ste zreli za odnos, niti ste sposobni izabrati pravoga partnera. Rastanak je time već predodređen, a s rastavom i povreda. Prvi odnos sadrži 100% otvorenosti i predanosti – ili bi to trebao imati. Sljedeći odnos već ima samo 50%. s pozljedom dolazi i blokada. Sada se nadate da ćete uz pomoć novog odnosa razriješiti blokadu. Ali taj novi odnos blokira vas još više. Takvim načinom življenja ulazite u spiralu povreda i s tim povezanih blokada koje se toliko dugo nastavljaju dok više ne možete izdržati i dok se ne slomite duševno, duhovno ili tjelesno. Obično tek tada imate prigodu otkriti nešto novo i pronaći novi put.

Od presudnog je značenja na kraju te spirale spoznati da morate prekinuti kako vaše unutarnje, dakle emocionalne, tako i vanjske vezanosti, a to su darovi, odjeća i zajedno korištene stvari. Ako to ne napravite, oslobađanje će vam veoma teško pasti, a vjerojatnost da ćete se zaplesti u svađu, bijes, mržnju i prezir i napokon rastati povećava se upravo u onoj mjeri u kojoj ste vezani o starome – i još k tome to sebi čak i ne želite priznati. Drugim riječima: osjećaš li bijes, mržnju itd. prema svom nekadašnjem partneru, tada budi siguran da si vezan o njega. Nastoj dakle saznati gdje, u čemu i kroz što su te vezanosti nastale, prepoznaj ih, razriješit ih i oslobodi se. U tom ti je slučaju čak i tako tužan doživljaj kao što je neuspio brak donio dobar zaokret i ti si postigao važan cilj. Jer što ti tvoj partner može više darovati, nego da pronađeš samoga sebe?

Vidiš, dakle, ako se stvarno brineš za ono što je tvoja zadaća, u svakoj ćeš životnoj situaciji naići na nešto važno: zato možeš uvijek biti zahvalan i okolini i partneru od kojeg se u nutrini moraš odijeliti, a to ti donosi slobodu.

Sve je razvoj. Pogreške koje praviš nisu ništa drugo nego razvojni koraci iz kojih možeš mnogo naučiti. Život je škola. Završi je dobrim uspjehom, idući od znanja do spoznaje, od spoznaje do radosti, od radosti do blaženstva. To znači: od ja do ti, od ti do Sebstva. Misli već danas na to da si ti Bog i bit ćeš na cilju






Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.