ODVAJANJE -Prekidanje veza- Rastava

26.04.2018.




ODVAJANJE


Kao što je rečeno, postoje situacije u kojima ne pomaže nada, ne pomažu pokušaji ni razgovori, u kojima je brak pri kraju te je bolje pogledati činjenicama u oči nego se odati bilo kakvim iluzijama.
U tom trenutku najvažnije je za oba partnera da uvijek imaju na umu kako su čovjeka, s kojim sada imaju tolike teškoće, nekoć voljeli. Ma koliko imao bijesa u sebi – obuzdaj se, u slučaju potrebe svjesno se posveti svojim osjećajima, ali misli na ljubav koja je nekoć postojala. Nemoj sebe uvjeravati kako sada znaš da partnera nikada nisi volio. Sve je to već dio tvoje osvete. Ako si se jedno iz ljubavi vjenčao s njime, tada se sjeti toga i ne niječi to. Ako nasuprot tome vjeruješ kako ga nikada nisi volio, tada moraš biti iskren i sebi priznati da upravo tvoj partner nije nikada imao šanse kod tebe. On je dakle onaj koji je prevaren i ti zato nemaš nikakvo pravo na osvetu – kao uostalom ni u bilo kojem drugom slučaju.
Kako bilo da bilo, nemoj dopustiti da tobom ovladaju takvi osjećaji. Tvoj partner nikada ne može biti tako strašan i opasan kao što su za tebe opasni takvi osjećaji.


Prekidanje veza

Ovo što sam rekao za privremen rastanak, vrijedi naravno i za konačni. Nije samo važno nego je od odlučna značenja da se riješiš vezanosti o svome nekadašnjem partneru. Vjerojatno je i zbog toga došlo do konačne rastave jer su vašim partnerstvom više vladale vezanosti nego odnosi.
Vezanosti prepoznaješ po tome što su uvijek povezane s neslobodom, problemima, teškoćama i povredama. Vezanosti sputavaju. Nasuprot tome, odnosi ostavljaju slobodnim. Njima ne vladaju zahtjevi i pritisak nego ljubav, otpuštanje, ostavljanje slobodnim i predanost.
Tek kad se razriješiš svoje vezanosti o partneru, mogu nastati odnosi. Za to je sada naravno prekasno. Ali oslobađanje od vezanosti čini da postaješ slobodnim, da možeš otpustiti, da se možeš izvući iz zahvata neuspjela braka.
Phyllis Krystal vrlo dobro opisuje oslobađanje od vezanosti. Ti možeš uz pomoć njezinih knjiga i kaseta – posebno uz pomoć njezine knjige Raskidanje unutarnjih okova – sam raditi na oslobađanju vezanosti od partnera. No često je pametno imati nekoga tko će te voditi kroz taj proces, tko će se posvetiti tebi, tko može zapaziti osjećaje što naviru u tebi i tko ti u slučaju potrebe može dati potpuno tumačenje onoga što vidiš, doživljavaš i onoga što osjećaš. Sada već postoje mnogi koji rade po metodi Phyllis Krystal. Posve sigurno ima i izvanrednih terapeuta, koji inače nemaju nikakvo drugo terapijsko obrazovanje, ali dobro poznaju tu metodu. Ako imaš osjećaj da je to pravi terapeut za tebe, tada mu se povjeri, zamolim za Božje vodstvo i prođi kroz svoj proces. Inače budi oprezan s terapeutima koji su premalo osposobljeni, koji su premalo radili na sebi ili koji misle da sve moraju objasniti „duhovno“, odnosno „karmički“. Psihoterapija je veoma, veoma ozbiljna stvar za koju nitko ne može biti odveć osposobljen, odveć učen i iskusan.
Ma kako se odlučio, potraži Božji blagoslov i razriješi svoje vezanosti – tada će tvoj proces zacjeljivanja teći brže i lakše.
Može se dogoditi da se pri razrješavanju od vezanosti pojavi jako mnogo bijesa, mržnje ili prezira. Nemoj to gutati. Ne potiskuje te osjećaje.
Uvijek iznova ponavljam da su bijes, mržnja i prezir čovjekovi unutarnji neprijatelji. Zato bijes mora izaći van, da bi svjetlo ušlo unutra. Postoje mnoge terapeutske tehnike koje to vrlo dobro postižu. Važno je da oboje – i ti i terapeut – molite Boga za vodstvo i, da na sebe preuzme posljedice vašeg djelovanja. To će te osloboditi bijesa i njegovih posljedica.
Na isti način trebaš postupiti s mržnjom, prezirom, zavišću ili ljubomorom. Sve to treba izaći iz tebe.
Pri tome su dvije stvari presudne: kao prvo, sve treba izaći. To znači, moraš sebi uzeti vremena i češće se pozabaviti tim osjećajima. Ne žuri ni sa čim, već često ponavljaj tu vježbu.
Zbog loše savjesti može se lako dogoditi da se poželiš što prije riješiti tih osjećaja. Ali to će te dovesti tek do vrlo kratkog olakšanja. Samo u slučaju ako sebi uzmeš dovoljno vremena za te osjećaje što vriju u tebi, ako oni nađu dovoljno mjesta u tvojem svjesnom doživljavanju, samo onda ih možeš otpustiti i postati stvarno slobodnim.
Kao drugo, ti moraš bilo kada doći do oproštaja, možda čak i do pomirenja – barem u sebi! „Zašto?“ pitaš. „Da bih opet bio dobro dijete?“ Ne, naravno da ne. Nego zato što te bijes, mržnja, prezir i svi ostali takvi osjećaji vežu. Samo te pozitivni osjećaji kao što su ljubav, opraštanje, pomirenje (barem sa sobom samim!), razumijevanje, poštovanje, vrednovanje, otpuštanje (!) čine slobodnim. Zato tvoj cilj mora biti da sa svojim (bivšim) partnerom težiš postići stanje mira i mirna shvaćanja, i da to prije ili kasnije i postigneš. Vječne borbe, svađe i povrede ne koriste nikome. Imaj na umu da svi osjećaji kao što su svadljivost, bijes, mržnja i osvetoljubivost moraju biti pročišćeni. Tu ne postoje iznimke. Iz toga proizlazi paradoks: što su jači osjećaji prema tvom partneru, to je veća mogućnost, ne, nužnost, da se jednoga dana, u nekom od budućih života, opet sretneš s njime kako bi to razriješio. Zato što je tome tako i zato što ni ovdje ne postoji nikakav drugi izlaz, zato ti toliko uporno savjetujem da ne raskidaš brak, a ako to ipak učiniš, da to učiniš na miroljubiv način.
Zato pojasni što više toga možeš u ovom životu, kako bi sebi u budućnosti – u ovoj i u kasnijim inkarnacijama – prištedio neugodna iznenađenja.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

ZBLIŽAVANJE - Rastava

19.04.2018.




ZBLIŽAVANJE


Ako si uspio naučiti nešto o sebi i osjećaš da ti je tvoj brak važan zbog čega ga želiš i dalje održati, tada uzmi sebi vrijeme za novo zbližavanje. Kao prvo, obrati pozornost na sve ono što sam rekao o upoznavanju, pojašnjavanju, dogovaranju, obvezivanju i odluci.

Ti se trenutačno nalaziš na točki na kojoj možeš započeti sve iznova. Razriješi zato stare veze, npr. uz pomoć metode Phyllis Krystal i uđi u novu vezi tako što ćeš pojasniti sve ono što je bilo nejasno.

Mnogi se parovi, zbog starih vezanosti, upravo bacaju jedno na drugo. Oboje partnera su radnosni da se međusobno opet imaju, presretni su što opet vide tračak nade – i time zadaju smrtni udarac svojem odnosu.

Daj sebi vremena. Daj sebi vremena. Daj sebi vremena. Vježbaj se u strpljenju. Vježbaj se u strpljenju. Vjerojatno ti se čini da ova ponavljanja već predugo traju! Strpljenje je pola života i daleko više od pola odnosa. Zašto je tome tako? Zato što je strpljenje isto tako dio ljubavi kao i mudrosti. A svatko, tko ima dobar odnos, stekao je barem svoj oblik mudrosti.

Zato ostavi sebi vremena da iznova upoznaš partnera i pokušaj tako mirno i tako ljubazno koliko ti je moguće objasniti sve što je tebi važno. Točno si zapiši što želiš razjasniti, o čemu je vođen razgovor i kako je završio. Ne budi krut i ne budi tvrdoglav. Budi lak, budi savitljiv. I ovdje neka ti drugi pomognu. Razgovaraj s nekim o onome što te zaokuplja, npr. s osobom povjerenja, tako da imaš nekog tko će te upozoriti na probleme, nejasnoće i mnogo toga drugog.

Razjasni mnogo i budi otvoren. Tek kada ti je pojašnjavanje s partnerom uspjelo, započni sasvim lagano i sasvim pažljivo s približavanjem. Imaj uvijek na umu da je uvijek bolje uzeti sebi više vremena nego u bilo čemu prenagliti. I misli na to da ste vas dvoje možda zbog toga upali u takve teškoće jer ste bili odveć nestrpljivi, zbog čega ste premalo toga pojasnili i premalo razgovarali, što je opet imalo kao posljedicu da niste bili jedno s drugim načistu i na kraju ste se sve manje razumjeli. Nestrpljenje je početak mnogih problema.

Uzmi sebi vremena jer u vremenu je pretvorba.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

SVJESNO DOŽIVLJAVANJE - Rastava

12.04.2018.




SVJESNO DOŽIVLJAVANJE


Sve su to pitanja koja bi te trebala zaokupljati u vrijeme rastajanja. Ona ti pružaju mogućnost osvješćivanja važnih sadržaja, mogućnost da u slučaju potrebe radiš na njima i da zbog toga možeš tvom partneru posve drukčije prići.

Nemoj na ovome mjestu reći kako uopće nemaš potrebu prići mu na drukčiji način, odnosno imati drukčiji odnos s njim. Ako to naime kažeš na takav način, kao prvo, pokazuješ da samoga sebe varaš, drugo, da još jako ovisiš o njemu i to negativno; treće, time pokazuješ da i ne tražiš nikakav drugačiji odnos, pa je prema tome bio ipak ispravan način na koji se tvoj partner prema tebi odnosio! Dakle: budi oprezan s takvim izjavama!

Ako naime postaneš svjestan i shvatiš u čemu se sastoji tvoje zapetljavanje s njime, može se dogoditi da se razriješi presudni čvor – u tebi, a time i u tvojem odnosu prema njemu.

To razrješavanje čvora u tebi može usprkos tome značiti da je došlo do konačna rastanka. Ali može biti znak da će vaš odnos, svejedno što se dogodilo, postati bolji.

Sada ćeš možda reći: „Pa u tom slučaju sve ovisi o meni! Ako se ja promijenim, sve će biti bolje! Izgleda kao da uopće nije važno što se on ili ona uopće ništa ne trudi!“

Shvaćam da si povrijeđen. Znam da si proživio mnogo bolnih stvari. Imaš pravo na svoju povredu i imaš pravo na svoje vrijeme zacjeljivanja. Te tako važne stvari ne želim nipošto oduzeti. Sasvim suprotno! Ostavi si vremena za razvoj jer on je odlučujući.

I tu je dobra stručna pomoć vrlo, vrlo dobrodošla – a sasvim sigurno bi to bila i prije rastave.

Radi na svojem razočaranju, svome bijesu, svojoj mržnji, preziru i povredi. Uzmi sebi i daj sebi prostora za osjećaje. Misli na to da si ti važan. Da te nitko nema prava osuditi, nitko nema prava oduzeti ti tvoje osjećaje, vrijeme koje ti je potrebno za razvoj, unutarnji proces. Svatko ima svoj put. Upravo da se nalaziš pred svojom četvrtom rastavom, nitko nema pravo osuditi te – ti sam uostalom također ne. Ne osuđuj se, nego otvori širom oči i siđi s vrtuljka koji te očito uvijek iznova dovodi na istu točku.

Pronađi što te je dovelo do te situacije i što moraš napraviti da bi je promijenio.

Ako to pronađeš, ako možeš shvatiti neka od svojih ponašanja i doživjeti njihovo djelovanje na druge, tada se to teško vrijeme za tebe već isplatilo. A upravo ovdje dolazimo do odlučne točke koju nikada ne smiješ zaboraviti, koju moraš uvijek imati pred očima: ne postoje nikakve teškoće na koje bi mogao naići iz kojih ne bi mogao naučiti nešto što je od presudnoga značenja.

Iskoristi zato vrijeme, iskoristi činjenicu što si prisiljen razmotriti ponešto u vezi sa svojim ponašanjem i usvoji važnu naviku: ako naiđeš na bilo kakve teškoće, nemoj pokušati pobjeći od njih. Pokušaj shvatiti zašto su se pojavile, što možeš iz njih naučiti, je li, kada i kako ih možeš riješiti.

To je sasvim sigurno najbogoslovljeniji način na koji se možeš odnositi prema svojem životu. Na taj način naime sve postaje važno, sve dobiva značenje, sve ima smisao i zato ti sve donosi blagoslov.

Vidiš li? To je odgovor na tvoje pitanje je li sve ovisi o tebi. Odgovor glasi „da“, jer blagoslov tvog života nalazi se u tebi. Jedino u tebi i nigdje drugdje. Ti si Bog svog života i svoje sudbine. Nitko drugi. Ne zaboravi to nikada. Tko ne uvidi da je Bog, kojega stalno traži, nikada ne će završiti svoju potragu, nikada ne će moći naći sreću.
Da to jest tako, i da ti to znaš, to je blagoslov.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

SJENA - Rastava

05.04.2018.




SJENA


Preskoči zato preko svoje sjene i pogledaj je. Kao što je rečeno, C.G Jung pod sjenom podrazumijeva sve one dijelove koje netko na sebi ne voli i zato ih i ne želi vidjeti, a to su pored prethodno navedenih još i pohlepa, škrtost, svadljivost, oholost, mržnja, prezir, netolerancija, umišljenost i lažna svetost.

Od presudnog je značenja za tvoj razvoj da budeš sposoban pogledati te svoje dijelove. Nemoj ih vrednovati. Nemoj za sebe smatrati da bi zapravo već trebao biti savršenim. Nitko ne može postati savršenim ako se ne može suočiti s onim osobinama koje u njemu nisu poželjne. Sljepoća i lažna svetost pripadaju u sjenu isto tako kao i uljepšavanje i zavaravanje. To pripada najvećim opasnostima na koje čovjek nailazi na svom duhovnom putu. Onome tko želi stići k Bogu, a ne obraća pozornost na svoju sjenu ili je čak prezire, pad je predodređen. Jedan od indijskih tobožnjih gurua, poznat u cijelom svijetu, zastrašujuć je primjer za to.

Zato mirno pogledaj sebi u oči – i onda ako za sada još vidiš poneku nečistoću. Prepoznati sjenovit dio sebe i priznati ga velika je stvar. Uživaj u tome i ne pokušavaj taj sjenoviti dio brzo promijeniti. Umjesto toga, živi svjesno s time. Pogledaj kako djeluje, kako suobličava tvoj život. Kako je nastao i kako dolazi do izražaja u odnosima prema drugima, posebno prema partneru. Misli uvijek na to da je tvoja sjena u prošlosti tvorila zaštitni mehanizam koji ti je omogućio da preživiš.
Zato se ljubazno ophodi prema svojoj sjeni jer trebao bi se ljubazno ophoditi i prema sebi samom. Imaj uvijek na umu: samo ljubav mijenja. Ako nasuprot tome pokušaš brzo promijeniti neku svoju osobinu, tada budi siguran da je u takvoj želji na djelu tvoja sjena. Ta je želja naime najbolja metoda da održiš svoju sjenu jer se prema njoj jednako nestrpljivo odnosiš kao što su se, očito, u tvome djetinjstvu nestrpljivo odnosili prema tebi. I u tome se tvoja sjena dobro snalazi.

Pitaj se koje bi ti dijelove sjene mogao imati koji su uvjetovali da si kod svog partnera toliko toga previdio. Kako to da zamke nisi još u početku vidio, osjetio, naslutio? Zašto ti tako mnogo toga nije upalo u oči? A ako jest, zašto nisi nadaleko zaobišao takva čovjeka?
Što to ima zajedničko s tvojim ocem ili tvojom majkom ili oboma?

Postoje li dijelovi u tebi koji su od početka znali da odnos ne će uspjeti? I zašto ih nisi poslušao?





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.