RJEŠENJA - Agresije i odnos

02.11.2017.




RJEŠENJA


Tko nije svjestan svojih agresija, ne može zbog toga tvrditi da ih nema. To je upravo kao kada bi malo dijete zatvorilo oči i mislilo da ga nitko ne može vidjeti.
Postani svjesnim svojih agresija. Što prije to bolje. Upitaj se, protiv koga su usmjerene.



Čičak – meditacija


Pokušaj agresije razriješiti uz pomoć meditacije koju sam u knjizi Sai Baba govori Zapadu diktirao za 6. kolovoza:
Zamisli sebe kao čičak, pun bodlji i agresije.

Živi svojim životom čička. Odživi tvoju negativnost u mašti.

Kada ti je bilo dovoljno, zamisli da si ruža. Lijep si i mirišeš. No još imaš velike i snažne bodlje.
Najprije se usredotoči na bodlje.

kada misliš da si se dovoljno dugo koncentrirao na bodlje, usmjeri tvoju pozornost na pupoljak i pusti ga da se rascvjeta do punoga cvijeta.
kada si dovoljno dugo doživljavao taj osjećaj, zamisli da si lotosov cvijet.

Pogledaj kako svojim korijenjem stojiš duboko u mulju. Ali tvoj pupoljak lebdi iznad vode i savršeno je čist.
Pusti da u tebe teče čistoća lotosova cvijeta. Sve se više i više ispunjaj njome.

Zamisli da se taj lotosov cvijet sastoji od čistoga, svijetlog, jasnog svjetla i da to čudesno svjetlo teče u tebe: savršeno mirno, savršeno sretno, savršeno čisto.
predoči sada sebi svoje srce kao još poluzatvoren lotosov cvijet. Pusti ga neka se rascvjeta i osjeti kako sve više ljubavi ispunjava tvoje srce. Ta ljubav postaje tako velikom da si potpuno ispunjen njome.

Ti si još samo ljubav i osjećaš koliko Božanskog blagoslova struji u tebe.

Sve je Jedno – sve je Bog.

Ponovi tu meditaciju više puta. Ako je agresija velika, vjerojatno je ne ćeš moći ukloniti uz pomoć te meditacije. U tom slučaju potraži stručnu pomoć. Uvijek iznova upozoravam da se treba čuvati terapija. Iz dobrog razloga, jer bi većini terapeuta i samima bila potrebna dobra terapija, a ne što bi bili sposobni da je pruže drugome. Ali postoje i dobri terapeuti koji znaju svoj posao i koji te mogu osloboditi staroga tereta.



Rad sa jastukom


Od dobre pomoći može biti i ako se sa svojim bijesom povučeš. Nemoj napasti partnera ili čak svoju djecu. Umjesto toga uzmi debeo jastuk ili madrac i udaraj ga objema šakama. Kaži jastuku ono što si htio reći drugima. Ta metoda ima naravno svoje slabe strane. Može se, naime, dogoditi da ti se pri tome u svijesti pojave neke emocije iz djetinjstva. To može biti od velike pomoći, jer se može dogoditi da zbog toga postaneš neposredno svjesnim otkuda potječu korijeni tvoga bijesa – barem koliko se to odnosi na ovaj život. Ali mogu se pojaviti i tako jaki osjećaji da ne ćeš znati kako da postupaš s njima.






Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.