U braku sa "mamom"

29 studeni 2015



Čitam članak Ljubiše Borotova u kojem piše kako se " razveo od svoje majke". Dalje čitam uselio se k njoj privremeno da ne bude sama a ostao čitavih sedam godina. Uspješan, poslovan čovjek u tridesetima živi s majkom?
Ne, nemam ništa protiv majki naravno, no ne bismo li trebali razviti svoja krila, sagraditi gnijezdo bilo kojeg pojma i osamostaliti se?
Nije li to onaj prirodan slijed u životu kada dobiješ posao i počneš se sam skrbiti o sebi?
Sa druge strane povezanost majke i sina je predivna nit dokle god ne povlači ekstremne slučajeve.
Vezanost muškarca za majku je neosporiva, i često možemo da saznamo mnogo o svom dragom  na osnovu odnosa koji ima sa majkom. Muškarac čija mama ima visoko obrazovanje, težiti će ka tome da uz sebe ima pametnu djevojku. Muškarac koji je u lošim odnosima sa svojom mamom, manje će poštovati i svoju djevojku. Ako vaš muškarac ne poštuje svoju majku neće ni vas.
Reklo bi se " pravi mamini sinovi, koji su odrasli uz vrlo dominantnu i prilično disfunkcionalnu majku, pa nisu imali prilike sami razviti svoj identitet i upoznati sebe kao osobu, nego se još uvijek u određenoj mjeri vide kroz majčine oči. Oni uvijek žive u sjeni svoje majke. Stručnjaci su govorili o tom sindromu koji ima debelu naučno dokazanu podlogu.
Da nisam i sama na svojoj koži doživjela iskustvo, ne bih lako povjerovala u ovu hipotezu. Ali je zaista tako....
Zna se da bi svaki muškarac rado da njegova partnerica kuha kao njegova mamica, sprema za njih i općenito ga mazi i pazi kako je to mama radila u djetinjstvu, ali da mora postojati i fizička sličnost ... To je već malo uvrnuto. Pogotovo ako vam kupuje poklone tipa odjeće koju njegova majka nosi pa vam nabaci komentar " ovo bi ti odlično stajalo...... ili obuci se kako se žene oblače" misleći prije svega na svoju majku. Ako vam savjetuje koje serije i emisije da pogledate jer ih prati njegova majka, ako ujutro prvo zove majku umjesto da vas poljubi i s vama popije kavu, ako svaki blagdan morate provesti s njegovom majkom......
Poštujte njegove roditelje kao što poštujete svoje jer vi ste ga odabrali pa tako i njegovu obitelj Ali ako uvidite da neko pokušava da od vas napravi nešto što niste, da pokušava da vas oblikuje po svome ili da vas usporedi sa svojom mamom, uzmite stan, auto,nov izgled, uspomene ili suze i odmahnite rukom svom bivšem dragom. Zapamtite napravite to tim redosljedom nemoj te da ostanete bez stana i auta kao što sam ja. Ne dajte nikome da vas mijenja jer ste jedinstvene. A on će uvijek ostati svoje mame sin.