/

utorak, 15.11.2016.

Glazba i stihovi

Ne mogu se sjetiti da se ikad toliko raspredalo o kakvoci stihova kao u zadnjih mjesec dana, prvo zbog Dylanove Nobelove nagrade, a zatim zbog smrti Cohena.

Knjizevnici, glazbeni kriticari, novinari, umjetnici i slucajni prolaznici otkrivali su malo poznate cinjenici o obojici, a zatim govorili koje su ih to kombinacije rijeci koje su gorespomenuti smislili toliko pogodile da su ridali nocima ili bili prosvijetljeni.

Onda se jos zestoko debatiralo o tome jesu li stihovi pjesama knjizevnost, i puno vremena se poklanjalo formi i sadrzaju.
Nagnalo me to da razmislim o onim stihovima koje jako volim, i da ih ovdje pokusam predstaviti na brzinu.

Citajte ove stihove, ali molim vas, obavezno dok slusate pjesme.

Bruce Springsteen
#Onokad...ne znas nista o zivotu, ali osjecas da je taj covjek odrastao u drugoj kulturi na drugom kontinentu guru za tebe i da biste sigurno imali o cemu pricati samo da se mozete dva sata na miru nekamo voziti ili prckati po garazi, ili makar zapeti u liftu.
Kako sam odrastala otkrivala sam mnoge vazne stvari, a on je o svakoj imao pjesmuili dvije i strpljivo me cekao da ga sustignem.
Napisao je toliko pjesama da se uvijek pitam sjeca li se svih i sjeca li se sthova, a neke od onih koje ja jako volim su opisale
boli stvarnog zivota (The River), savrseni country trenutak u birtiji (Tougher than the rest), savrseni ljetni trenutak (Girls in their summer clothes), a tu je i himna bliskosti (Human touch).

John Mayer
Ok, odmah prestanite, dovde vas cujem kako kolutate ocima!
Da, on je klasicni materijal za postere na zidovima tinejdzerica, visok, kovrcave kosice i s bebi facom. Takodjer je pomalo blesav, bar sto se zena tice, a i poznat je droljan.
No ono sto mu ne ide u medjuljudskim odnosima ide mu svugdje drugdje, opisao je mnoge zanimljive stvari, i to bas onako kako ih ja vidim, a ne znam pribiljeziti.
Kriza srednjih 20ih godina? (Why Georgia) Odrastanje? (Stop this train) Ljudska glupost? (Belief) Cudni melankolicni trenuci? (Something's missing) Zarulje nad glavom? (Clarity)

Sara Bareilles
Onako kako maratonci Springsteen i Mayer mogu napisati cijelu pjesmu tako da me svaki stih nokautira, Bareilles ide na krace staze- ima takav stih do dva rasporedjen na nekoliko mjesta u pjesmi, ili cijelu kiticu.
Od dugometraznih treba tu spomenuti nacin kako ona
lansira odje*e (King of anything), zaprosi te tako da places ko u romanticnoj drami s umiranjem (I choose you), prekida (Between the lines), prebolijeva (Gonna get over you), zavodi (Love on the rocks)


Bonus materijal:
Pjesme kojima stihovi savrseno pasu uz glazbu, pa su mi se urezale u mozak

Michael Buble- Havent met you yet.
Ovu pjesmu kao da je napisalo neko curce koje pati sto nema decka. Ili mozda Ted Mosby. Kako god, glede i unatoc, simpa mi je i znam sve rijeci.

Dionne Warwick- Heartbreaker.
Nemam obajsnjenja. Trebalo bi bit tuznjikavo, ali bas mi je mozak na pasu. Slicno ko i Buble.




Oznake: stihovi, pjesme, poezija, knjizevnost, bob dylan, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, john mayer, sara bareilles


- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.09.2016.

Ljubavno pismo

Dovidjenja ljeto. Sa okusom mora, sa okusom soli,
ti odlazis. (Tu t'en vas)

Prekidac je pao,preko noci, s njim i temperatura. Danas sam obukla traperice, a vec i kasljem (!). Pocinje jesen.

Dok se opet ne vidimo, proci ce dobar komad zivota. Bit ce to strasni dugi mjeseci, mracni, hladni, mokri. Padat ce lisce, skripat ce snijeg.
Oko mene ce cvrkutati one munjare koje vole zimu i jesen, pozeljet cu im opaliti trisku zbog njihovih voljenih vestica i cizmica.
Ubedirat ce nas Svi sveti.
Doci ce i Bozic, bez osjecaja neceg posebnog. Mozda ce i Nova godina biti takva, pogotovo zato sto je sve za vikend. (Bezvezna godina za blagdane.)
Kratki i sivi dani trajat ce unedogled!

Zato ispracam ljeto najbolje kako znam. Uz jednu sasvim malu top listu.

Top 3 ljetnih pjesama


Pjesma: Chris Rea, All summer long
Što vidim kad zatvorim oči: lepršanje jedra, kapanje sladoleda, prskanje mora
(Zapravo, bilo što ljetno od Chrisa Reae može stajati ovdje, nevjerojatne su mi njegove stvari, slike koje dočarava zvukom i riječima. Mislim da je zaljubljen u ljeto jednako kao i ja.)




Pjesma: Simple Minds, Someone, somewhere in summertime
Što vidim kad zatvorim oči: sumrak, glazbeni festivali, mladost, ljetne romanse





Pjesma: k.d. lang,Summerfling
Što vidim kad zatvorim oči:jutarnje sunce, trčkaranje po pješčanoj plaži, razbijanje valova, vožnja cestom uz obalu
(Vrlo anglosaksonski, hm. Bit ce da gledam previse filmova.)



Oznake: ljeto, jesen, top lista, pjesme, video


- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.05.2016.

Brod u boci

Nekoliko mjeseci prije nego što je Arsen Dedić umro, pokušavala sam naći po antikvarijatima njegovu zbirku pjesama Brod u boci, da ju poklonim mami. Bezuspješno ju tražeći, razmišljala sam
kako bi bilo savršeno vrijeme da se napravi novo izdanje.
Godinu dana kasnije, evo ga, dogodilo se.
Vidjela sam reklamu negdje na internetu i predbilježila se za knjigu, dobivši čak i popust.

Otišla sam po nju jučer u centar, bio je siv i kišan dan, prikladan za duge kave, ležanje pod dekom, buljenje kroz prozor
i miris nove knjige, i otvorila ju čim sam sjela u autobus.

Moja mama voli poeziju, ali to nije prešlo na mene. Volim riječi rock i pop pjesama, ali poezija mi je oduvijek nekako previše. Mislim da su me neki (odlični,doduše) prijevodi Jesenjina traumatizirali u djetinjstvu svojom tugom, pa sam se poezije nekako uvijek klonila, iako sam iz nekog razloga znala više pjesama napamet, među njima nekoliko njih iz zbirke Brod u boci.

Bila je to mala bijela knjiga razmrdanog hrbata, lagano savijenih stranica, mnogo listana, preseljena u Dalmaciju iz Zagreba, bas kao i moja mama.
U njoj je bilo više ilustracija koje mi se nisu sviđale, pogotovo crteži ljudi, ali sad mi u novom izdanju nedostaju- tanka linija u Grom se potpisuje, ružnjikavi pjevač koji je išao uz Moji prijatelji...

Možda je to bila i jedina mamina knjiga koja mi se sviđala, što i nije teško, s obzirom da je posjedovala valjda metar na metar ruskih klasika.
S godinama smo joj izgubili trag, iako sam spremna okladiti se kako je negdje na tavanu.
Dok ju ne nađemo, srećom, zamjena je tu.

Oznake: poezija, pjesme, brod u boci, Arsen Dedić, obitelj, uspomene


- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2021  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          





I don't want to sell anything, buy anything, or process anything as a career. I don't want to sell anything bought or processed,
or buy anything sold or processed, or process anything sold, bought, or processed, or repair anything sold, bought, or processed.
You know, as a career, I don't want to do that.

(John Cusack, Say Anything)




Stats Creative Commons License
candy store by Candy Kane is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Croatia License.