/

četvrtak, 11.03.2021.

Svjetionici

Svjetionici su posve fora stvar s kojom do 2020 zapravo i nisam baš imala iskustva, a ono malo što sam imala me skroz razmazilo.
U odbrojavanju dana do budućih izleta, osvrnimo se na one protekle na kojima smo tražili navigaciju morima.

U Škotskoj smo hodali oko Neist Pointa, izvana dobro izgledajućih, ali zatvorenih i iznutra derutnih zgrada okruženih lijepom šetnicom i fantastičnim pogledima. Neist Point nas je pokvario. Do svjetionika se u Irskoj uglavnom ne može doći. Barem ne ovih koje smo posjetili dosad, možda se kasnije stvari poprave.

Prvi koji smo posjetili u Irskoj bio je Galley Head. Jarko zelene livade, polja zlatnog ječma, pogled na more koje se spaja s nebom, visoke litice, staze za šetanje-predivno nešto. Osim jedne stvari- svjetionik je u nečijem dvorištu. Postoji utabana stazica kojom se to dvorište moze zaobići, ali krivuda oko nekog visokog kamenja i iako je izgledalo kao da se može, odustali smo od potencijalno vratolomne ideje.

Old Head of Kinsale nalazi se, kontoverzno, iza ograde golf kluba koji se hvali da ima pogled na ocean sa svake rupe. Ljeti imaju dane otvorenih vrata pa polažem velike nade u ovu godinu. Izvan ograde je ruševina tornja, strme litice s pogledom na mjesta mnogih pomorskih nesreća, a malo dalje je i spomenik Lusitaniji kao i muzejčić.

Posrećilo nam se u Youghalu gdje se oko svjetionika može šetati. Nalazi se odmah uz cestu i ne može se ući u kompleks, ali s jedne strane se nalazi zgodan parkić, a s druge se može spustiti na stijene u moru i prošetati po ograđenoj stazi, koja je odlična i za poziranje.

Gospodin je moja stijena, kaže stari francuski natpis na grbu na jednoj od kuća blizu svjetionika Roche's point koji stoji na ulazu u luku Cork od 1817. godine.
U blizini je zgodna plažica, ali na nju se moramo vratiti jer nas je pljusak potjerao kući i bitno skratio razgled. Naravno, samu zgradu vidjeli smo samo kroz ogradu.

Najbolje iskustvo imali smo u Mizen Head signal station, svjetioniku pretvorenom u muzejski kompleks koji mogu obići i psi.
Čudesni pogledi, mnogo staza za šetanje, izlošci i zabrinjavajuće dugačak popis svih pomorskih nesreća koje su se dogodile u blizini samo neki od pluseva za ovu (skoro pa) najjužniju irsku točku. Jedan od njih je i blizina plaže Barley cove, ali o njoj u idućem postu.

Oznake: Irska, svjetionici, škotska


- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.03.2021.

What's another year

Protekla godina bila je čudna, vrijeme je jurilo poput biciklista, sad ga vidiš, sad ga ne vidiš, a opet je i kapalo sporo kao med.
Posve čudesno, opet je ožujak i kada pogledam unazad ne mogu vjerovati. Nosila sam samo trenirku, obuvala samo tenisice, nisam se družila s nikim, nisam naučila talijanski, niti bekapala Gmail, niti pekla kolače.
Na posve sam novom mjestu gdje i dalje ne znam ljude, a one koje znam ne viđam jer propisi to ne dozvoljavaju. Najveće uzbuđenje je odlazak do dućana.
More mi ne nedostaje,ali jedva čekam da mu se pridruži i sunce i vikend-izleti.
Ipak, kao što smo lani gledali niz tunel u kojem su se nazirale samo reprize, kad danas pogledamo unaprijed vidimo raznolike mutne mogućnosti.
Držim nam svima fige.

Oznake: 2020, 2021., pandemija


- 18:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2021 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        





I don't want to sell anything, buy anything, or process anything as a career. I don't want to sell anything bought or processed,
or buy anything sold or processed, or process anything sold, bought, or processed, or repair anything sold, bought, or processed.
You know, as a career, I don't want to do that.

(John Cusack, Say Anything)




Stats Creative Commons License
candy store by Candy Kane is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Croatia License.