** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

28.02.2011., ponedjeljak

Slobodna ljubav

http://www.net.hr/seks-i-veze/page/2011/02/27/0219006.html?pos=n1

Slobodna ljubav

Komuna u kojoj su orgije i grupnjaci svakodnevica

Novinarka Dawn Porter u sklopu svoje reportaže U potrazi za ljubavlju posjetila je i selo Bad Belzig u blizini Berlina. Tako je obišla ZEGG, Centar za eksperimentalnu kulturu življenja, gdje se upoznala s neobičnim načinom života i ljubavi.
Stanovnici ove neobične komune u blizini glavnog njemačkog grada prakticiraju koncept slobodne ljubavi i svatko je slobodan da voli, ljubi i spava sa svakim. I u ovom centru sve funkcionira savršeno.

Zajednica je nastala prije par godina, a početnu ljubomoru razriješili su nizom strogih, ali uzbudljivih pravila.

Život u Bad Belzigu savršeno je uređen. Njegovi stanovnici imaju sve što im treba. U selu se nalaze takozvane 'spavaonice', zatim stanovi i kolibe u šumi, kuće koje dijeli više parova i zgrada 'mjesne zajednice' u kojoj se svi sastaju i u kojoj su sobe posebno uređene za seksualne aktivnosti.

* Screenshot
* Tako izgleda grupna masaža uljem...


Sve prostorije su pune kondoma, a na ulazu u svaku prostoriju nalazi se raspored korištenja.

Unatoč potpunoj seksualnoj slobodi jako se trude da svoj spolni život još više začine, pa tako imaju i tematske noći, poput grupne masaže uljem. Pri takvim seansama postoje određena pravila: tjelesne šupljine su zabranjene, zabranjena je penetracija i muškarci ne smiju ejakulirati.

Novinarka je također okusila neke čari ovog neobičnog životnog stila i svidjelo joj se, prenosi Bild.de.



- 08:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.02.2011., subota

Pisma tibetanskih mudraca


PISMA TIBETANSKIH MUDRACA







U ovoj knjizi nalaze se izvodi iz originalnih pisama, koja se čuvaju u Britanskom muzeju, u Londonu. Ona su deo istorijski jedinstvene prepiske dvojice članova Hijerarhije iz Tibeta sa članovima Anglo-indijskog društva iz god. 1880-1900. Pisma tretiraju pitanja iz raznih oblasti i to iz politike, religije, prirodnih nauka, filozofije, psihologije, mistike i okultizma. Ona daju uvid u shvatanja i delovanja ljudi koji su u svojoj samoći razvili znanje i snage, zapadnoj kulturi nepoznate.



PREDGOVOR



Godine 1880. dva člana Tibetanske Hijerarhije Mahatme K. H. i M. stupili su posredstvom jedne učenice iz Evrope, istraživačice Helene Petrovne Blavatske, u korespondenciju sa istaknutim anglo-indijskim ličnostima A. P. Sinetom, koji je bio izdavač novina "Pionir", tj. glasnika britanske vlade u Indiji, i sa O. A. Hjumom, višim vladinim činovnikom.

Ove ličnosti bile su privučene psihičkim sposobnostima gospođe Blavatske, pa su se priključili Teozofskom društvu koje je ona utemeljila, ali su bili razočarani pretežnom humanom i bratskom tolerancijom u odnosu Društva prema svim rasama i religijama. Zeleli su da ih tibetanski učitelji H. P. Blavatske pouče o tajnim snagama Prirode i o Zakonima Svemira, tj. o Znanju koje su Učitelji očigledno posedovali. Ponudili su da sve svoje snage stave u službu teozofskog pokreta, a da tibetanski Učitelji njdh poučavaju bez posredovanja H. P. Blavatske.

Želji se delimično udovoljilo. Došlo je do istorijski jedinstvene korespondencije, koja je trajala oko dve godine. Na osnovu te prepiske Sinet je kasnije objavio nekoliko knjiga. Korespondencija je obuhvatala razne oblasti, bavila se religijskim, psihološkim, etičkim i prirodnjačkim pitanjima, a tak ode i političkim, jer su tibetanski Učitelji naročito bili zainteresovani za duhovni i politički razvoj Indije.

Dok je A. P. Sinet ostao povezan sa teozofskim pokretom i kasnije u Londonu radio za njega, O. A. Hjum se povukao iz Društva posle izvesnog vremena. Ali, prepiska sa tibetanskim Učiteljima delovala je na njega bar u jednom smislu: pošto je istupio iz državne službe radio je i rečju i delom na buđenju indijske političke samosvesti. U znatnoj meri se njemu može pripisati zasluga što je 1885. godine došlo do stvaranja "Indijskog narodnog kongresa". O. A. Hjum je položio time temelj za rad koji je u budućim decenij ama, još sa većom energijom, nastavila predsednica Teozofskog društva Ana Besant i predala ga Gandiju, da ga uspešno dovrši.

Osim A. P. Sineta i (X A. Hjuma, dobijale su i druge ličnosti pisma od Mahatmi u kojima se nisu nalazile samo opšte pouke nego i savetd i konkretna uputstva.

Ko su bili, odnosno ko su tibetanski Učitelji, od kojih potiču pisma i iz kojih se daju u ovoj knjizi kratki izvodi, nije pristupačno širokoj javnosti i naučnom istraživanju. H. P. Blavatska zvala je Učitelje Majstorima ili Adeptima, a teozofska nauka tumači ovu reč budističkim pojmom "Asekha", tj. onaj koji je upućen u mistički Put, postigavši peti stepen i time prešavši prag čovečanstva. Cesto se upotrebljava u teozofskim krugovima reč "Mahatma", koja je više opšteg značenja, pa se u Indiji koristi često za duhovne vođe, koji žive u spoljašnjem svetu (npr. Mahatma Gandi).







Ko želi da sazna nešto o teozofskoj hipotezi o Majstorima i o unutrašnjem vodstvu sveta koji su oni stvorili neka čita "Okultni razvoj čovečanstva" od C. Dinarjadasa i "Majstori i put" od C. S. Lidbitera.

Ovde se neće o tome govoriti, nego samo proučiti šta se može zaključiti o liku Učitelja H. P. Blavatske izizveštaja svedoka, iz svih okolnosti pod kojima je prepiska obavljana, kao i iz svedočanstava koja se nalaze u pismima. Iz čitavog tog dokaznog materijala proizilazi da se ovde radi o bićima čije snage daleko nadmašuju ljudsko poimanje i za koje vreme i prostor igraju malenu ulogu. Iz njihove korespondencije sa A. P. Sinetom i Hjumom vidi se da, iako su često udaljeni hiljade kilometara od osobe koja piše pismo, često saznaju za sadržaj pisma već u trenutku pisanja, kao i da mogu čitati misli učesnika, bez obzira na daljinu. Neka njihova pisma došla su iz Tibeta normalnom poštom, dok se većina njih materi]alizovala na misteriozan način pred očima primaoca, pri dnevnom svetlu, ili su se nalazila u zatvorenom nepovređenom kovertu unutar drugih pisama, koje su primaoci dobijali od trećih osoba. Takođe nam javljaju očevici da su znala da se materijalizuju daleko od uobičajenog mesta boravka svog pravog fizičkog tela na kraće ili duže vreme, u svrhu izvršenja određenog zadatka i posle toga ponovo to telo da rastvore.

Takođe je sigurno da su Učitelji živa ljudska bića, a ne spiritistički "duhovi". Za to jamči ne samo svedočanstvo H. P. Blavatske nego i raznih drugih osoba, npr. indijskog činovnika S. Ramasvamiera koji je napisao iscrpan izveštaj o svom susretu sa jednim Učiteljem na granici Tibeta.

U pismima Mahatme K. H. A. P. iSinetu (originali se sada nalaze u Britanskom muzeju u Londonu, a Trevor Barker ih je izdao pod naslovom "The Mahatma Letters to A. P. Sinett" - E. Humphrevs London), nalazimo dzmeđu ostalog i sledeću značajnu primedbu Mahatme o sebi i o svome radu.

"Svaki Adept - najviši kao i najniži je Adept samo u času vršenja svojih okultnih moći.

Kadgod su ove snage potrebne, suverena volja otvara vrata do unutrašnjeg čoveka (u Adeptu), koji može samo pod tim uslovom da prodre i slobodno deluje, ako njegov tamničar, tj. spoljašnji čovek bude potpuno ili delimično učinjen nepokretnim i to prema tome kako zahteva odgovarajući slučaj:

a) mentalno i fizički, ili

b) samo mentalno,

c) fizički i delimično mentalno,

d) uopšte ne biva učinjen nepokretnim već deluje samo akasičkim slojem, koji rastavlja spoljašnjeg i unutrašnjeg čoveka.

Cak i najslabije pokretanje okultnih snaga zahteva dakle napor. To možemo uporediti sa unutrašnjim prilagođavanjem mišića jednog atlete koji se priprema da upotrebi svoju fizičku snagu. Ali, atleta verovatno neće stalno napinjati svoje mišiće zbog toga što bi trebalo da digne teret; isto tako možemo pretpostaviti da Adept neće držati svoju volju u stanju trajne napetosti unutrašnjeg čoveka u punoj funkciji, ako za tim ne postoji neposredna potreba. Čim unutrašnji čovek miruje, Adept je običan čovek, ograničen na svoja čula i na funkciju svog fizičkog mozga. Iako navika pooštrava intuiciju, ipak je ona ne može izdignuti iznad granica čula. Ali, unutrašnji Adept je spreman za svaki alarm.

Kada sedim za stolom, ili kad se oblačim, ili čitam, ili sam na neki drugi način zauzet, ne mislim na one sa kojima sam povezan. Tako je nedavno Djival Kul1 naišao u tami na jednu gredu, udario u nju nosom i prokrvario (jer umesto da načini oko sebe zaštitni omotač, stavio je svoja čula izvan funkcije dok je govorio sajednim prijateljem).





Iz gornjeg treba zaključiti da je Adept za vreme čitavog dnevnog života, osim u onim časovima kada u njemu deluje unutrašnji čovek, obični smrtnik."

(pismo XXIV a, str. 180)

Sledeće reci takođe navode ograničenja fizičkog čoveka, kojima je Adept potčinjen.

1 Učenik Mahatme K. H.

"Ja sam diktirao pismo, u šta neki sumnjaju, dok sam faio na konju. Diktirao sam to pismo, a jedan mladi Učenik, koji nije još bio dovoljno iskusan, u ovoj grani psihičke hernije morao je pismo da precizira i prepiše sa jedva vidljive kopije. Zbog toga je polovina pisma izostavljena a druga polovina više ili manje od 'umetnika' iskrivljena. Kada me je tada upitao, da li želim pismo da pregledam i ispravim nesmotreno sam odgovorio, ja to priznajem: 'Dobro je moj mladiću, nije tako važno ako si izostavio nekoliko reci.' Bio sam jako izmoren od neprekidnog dvodnevnog jahanja i fizički napola u snu. Osim toga, morao sam se psihički baviti jednom vrlo važnom stvari i zbog toga je preostao vrlo mali deo moje pažnje, koji se mogao baviti pismom. Pretpostavljam da je to bilo tako suđeno. Kad sam se probudio, video sam da je pismo već otpremljeno, ali pošto sam pretpostavio da pismo neće biti predato javnosti nisam mu više posvetio ni jedne misli."

(pismo XVIII, str. 423)

Uprkos njihovoj sposobnosti da čitaju misli i prenose ih, izgleda da je Mahatmama u mnogim slučajevima potreban lični susret i razgovor. U navedenom pismu Mahatma K. H. govori o dvodnevnom jahanju, a i na drugom mestu piše sledeće:

"Kad sam nedavno silazio niz obronke Kuen-Loungorja (zovu ga Karakorum) video sam kako se obrušava lavina. Putovao sam lično do našeg Glavara, da mu javim važnu ponudu Mr. Hjuma. Vraćao sam se svojoj kući preko Ihadaka."

(pismo IV, str. 12)

Učitelji izričito napominju da njihove okultne snage nisu "čudesne snage", već vladanje snagama Prirode, koje još ne poznajemo. Primena tdh snaga zahteva strogu koncentraciju i ekonomiju snage. Tako, na primer, Mahatma K. H. piše o tehničkom postupku kod "percipacije" pisma.

"Žalim što imam tako malo vremena na raspolaganju i što Vam ne mogu tako brzo odgovoriti kako bih to želeo. Naravno, moram da pročitam svaku Vašu reč, inače bih napravio prilični nered. Bilo da delujem svojim fizičkim ili duhovnim očima, potrebno mi je za to, po prilici, isto vreme.

To isto se odnosi i na moje odgovore. Da li ih 'percipiram', diktiram ili sam pišem, ušteda vremena je vrlo neznatna. Ja moram najpre odgovor da prođem u mislima, a tek tada svaku reč i svaku rečenicu brižljivo da snimim i pre nego što može biti 'percipacijom' reprodukovana. Isto kao fotograf, koji mora najpre slike ispravno da poreda pred sočivo aparata, a tek onda da projektuje na hemijski sloj svoje ploče. Inače, mogu na primer, noge jedne osobe koja sedi da ispadnu velike, bez proporcije, kako se to često vidi na lošim slikama. Isto tako moramo i mi poredati rečenice i svako slovo koje hoćemo da se materi jalizu je na papiru, moramo najpre da vidimo u mislima ono što posle postane čitljivo na papiru."

(pismo VI, str. 22)

Iz navedenog dela teksta IV pisma može se videti da su Mahatme očigledno svrstane u Hijerarhiju, čiji članovi žive (oni viši takođe) u zemaljskim ljudskim telima, jer se govori o "Glavaru", kojeg je K. H. Posetio u fizičkom telu.

Mada se njihovi domovi nalaze na usamljenim, nepristupačnim visoravnima, kako nas je izvestila H. P. Blavatska, očigledno je da su vršili i određene funkcije u tibetanskoj Hijerarhiji monaha, zbog čega su često odlazili u samostane. Sledeći citat govori o njihovom aktivnom učešću u ceremonijama u hramovima, i u isto vreme ukazuje na njihovu čisto ljudsku čežnju za smirenjem:

"Otprilike Za nedelju dana biće nova religijska ceremonija, novi blistavi mehurići od sapuna, da bi se deca time zabavljala - i opet ću imati posla danju i noću, u jutro, u podne, i uveče. . . o, konačni Mire! O Nirvano, u kojoj je čovek jedno sa životom, a ipak ne živi."

(pismo XII, str. 116)

Tako nam se nadopunjava slika. U sledećim pismima imamo dokumente o bićima koja raspolažu moćnim psihičkim snagama i neograničenim znanjem, a ipak nisu čisto transcedentalna bića već potpuno zemaljski ljudi (nehotično se ovde nadovezuje poređenje crkvene definicije dvostruke prirode Isusa Hrista). Oni su se uzdigli iznad čovečanstva, ali su ostali s njime nerazdvojeno povezani. U znanju i u moći vladanja snagama Prirode daleko su nadmašili čovečanstvo, tako da mogu kao skrivena i vodeća snaga da bdiju nad njegovim razvojem. Njihovo istupanje u javnosti krajem prošlog veka prilikom osnivanja Teozofskog društva je redak izuzetan pokušaj da se na taj način probude vodeće ličnosti čovečanstva, da se na taj način podstaknu na odstupanje od krajnjeg materijalizma i od dogmatsko-religioznih predstava; i jedno i drugo je u ono doba preovladavalo u svetu.

Ovaj pokušaj bio je uspešan, posmatrano iz dalje perspektive, jer se od onda viđenje sveta izmenilo na mnogim područjima. Ali pojavljivanje Mahatmi na Zapadu se pokazalo preuranjenim. Čovečanstvo još nije bilo dovoljno zrelo da prizna njihov rad. Okultne pojave, koje je P. H. Blavatska izazivala, bile su smatrane prevarama, pa je čak i jedan teozofski vođa kao pukovnik H. S. Olkot pod pritiskom javnog mnenja smatrao da ne srne više javno da svedoči o postojanju Mahatmi. Zato je glavno težište prebacio na humanitarni i filozofski rad Društva, tako da je Mahatma K. H. god. 1888. u jednom pismu H. P. Blavatskoj izrazio sledeće:

".... Društvo se oslobodilo naše vlasti i našeg uticaja, a mi smo ga pustili da pođe svojim putem, jer ne želimo nikoga da zarobljavamo protiv njegove volje. On1 kaže da je spasao Društvo? Spasao je njegovo telo ali je iz straha dozvolio da duša Društva ponestane. Ono je sada mrtvac bez duše, jedna mašina koja se do sada još dobro kreće, ali koja će se sigurno raspasti u komade. Od tri svrhe2. . ."

Kada je posle smrti H. P. Blavatske, vodstvo u Društvu preuzela njena učenica dr Ana Besant, glasnik Mahatmi ostao'je sačuvan. Ali od tada Oni ipak nisu više želeli da se neposredno pojavljuju. U poslednjem pismu od septembra 1900. god. dobila je dr Ana Besant sledeće uputstvo:

"Govorkanja o Majstorima moraju se nenapadno ali udlučno ućutkati.. . Naš rad se obavlja u tišini i potrebno je da smo nepoznati, jer stalno obraćanje pažnje na Nas i navođenje Naših imena stvara isprekidanu auru i ometa nam rad."

Mada ni danas nisu bolje prilike na fizičkoj osnovi za neposredno stupanje u vezu sa tibetanskim Učiteljima, koji su inspirisali H. P. Blavatsku i koji su njenim posredovanjem ponovo svetu otkrili prastaru Mudrost, tj. Teozofiju i dali impuls za duhovno i političko buđenje Indije, ipak poziv koji se nalazi u jednom pismu koje se materijalizovalo za vreme posete H. P. Blavatske i pukovnika Olkota kod Radže od Vadhvana u Kathiavaru 22. juna 1882. usred jedne skeptične grupe ljudi zabavljene diskusijom, je apel na svakog kome je sudbina sklona i omogućuje mu saznanje o ovom zaista postojećem a ne legendarnom "Bratstvu Sv. Grala."

"Luda su ona srca koja sumnjaju u naše postojanje, ili u moći koje naša zajednica poseduje od pamtiveka! Želim da otvorite svoja srca i primite Blagoslovljenu Istinu i da postignete plodove Arhatstva, ako ne u ovoj onda u jednoj kasnijoj i srećnijoj inkarnaciji.

Ko je za nas - neka se javi!"

Pisma Mahatma koja su sačuvana broje više od hiljadu stranica. Teško je da se napravi izbor za tako malu knjigu kao što je ova. Ovaj je, dakle, nepotpun. Neka područja (na primer, opsežne pouke o životu posle smrti) su morala potpuno da se izostave iako nisu manje važna i značajna od onih područja koja smo izabrali. Ovim. izborom sam hteo da dam što potpuniju sliku o Njihovom stavu prema velikim problemima čovečanstva i o uslovima koje moraju ispunjavati oni koji žele da budu dostojni jedne uže veze sa velikim Učiteljima i Pomagaocima. Marije sam bio rukovođen namerom da pokažem nazore Majstora o pojedinim specijalnim područjima višeg znanja.

Dr Norbert Loper

1.

Pismo O. A. Hjumu, pisano 1881. hronološki posmatrano nije prvo pismo u korespondenciji Mahatma sa A. P. Sinetom i sa O. A. Hjumom, ali ono upoznaje čitaoca s namerama koje su tibetanski Učitelji želeli da postignu tom prepiskom i nazore Majstora o pojedinim specijalnim područjima višeg znanja.

N. L.

Vrlo poštovani gospodine! Koristim se prvim slo bodnim časovima da odgovorim na Vaše pismo od 17. prošlog meseca. Javljam Vam rezultat svojih dogovora sa našim Poglavarima u vezi s predlogom iz Vašeg pisma Ja ću pokušati da odgovorim na sva vaša pitanja. Najpre, imam da Vam zahvalim u ime čitavog Odeljka našeg bratstva, koje je naročito zainteresovano za dobrobit Indije, za Vašu ponudu da pružite pomoć, čije je značenje i iskrenost očigledna. Pošto vučemo poreklo iz daleke prošlosti kroz različite faze indijske kulture, mi gajimo duboku i toplu ljubav prema našoj domovini, koja je preživela i preživljava sve više rastuće kosmopolitsko delovanje naših studija o Zakonima Prirode. Prema tome osećam, kao i svaki drugi indijski patriota, najdublju zahvalnost za svaku prijateljsku reč izrečenu u korist svoje zemlje kao i za svako dobronamerno delo u tome smislu.

Svi smo mi uvereni da uzrok poniženja Indije većim delom leži u propadanju prastare Spiritualnosti, i da sve što pomaže ponovnom podizanju novog standarda u mišljenju i moralu u isto vreme pomaže obnovi indijskog naroda. Vi možete dakle zamisliti da bi svaki od nas, sopstvenom voljom, bez pritiska, bio spreman da pomogne organizovanju jednog društva kao što je ovo o kojem se sada raspravlja,3 naročito ako bi to društvo zaista bilo oslobođeno sebičnih motiva u svrhu oživljavanja prastare Mudrosti i rehabilitacije naše zemlje u očima sveta.

. . .Ali ipak ne možemo da radimo onako kako bismo želeli u opštim pitanjima, a ni u ovom posebnom. Mi smo spremni, ali nemamo prava da idemo u susret vašim predlozima više nego do pola puta. Prisiljeni smo da Vam kažemo, da je ideja kojom se mr. Sinet i Vi bavite, delimično neizvodljiva. Ukratko, nemoguće je da Ja ili jedan drugi brat, ili čak jedan napredni Neofita, budemo određeni za vodećeg duha ili poglavara anglo-indijske grane.

Mi znamo da bi bilo korisno da Vi i nekoliko Vaših kolega budete redovno poučavani i da Vam se mogu pokazivati okultni fenomeni uz odgovarajuće tumačenje i obrazloženje. Mada osim Vaše malene grupe niko drugi ne bi bio uveren u istinitost istih, ipak bi bio veliki dobitak ako bi se pridobilo makar nekoliko izvanredno talentovanih engleskih studenata azijske psihologije. Nama je ovo, kao i mnogo drugih stvari, jasno. Zato se ne sustežemo da se s njima dopisujemo i da im. Na druge načine pomažemo. Dalje, ipak odbijamo da primimo bilo koju drugu odgovornost osdm ove periodične korespondencije, kao i da vam pružamo pomoć prema slučaju, shodno i koliko god bude moguće vidljive dokaze, koji će Vam dati sigurnost u našu prisutnost i našu zainteresovanost.

Ali, ne možemo pristati da Vas "vodimo". . . Zapazili smo da Vaše ukorenjene navike i tradicije stoje u oprečnosti, ako ne sa novim nastojanjima, onda sa načinom ostvarenja koji bismo mi preporučili, u slučaju da se umešamo u ovakvu jednu organizaciju. . . Pod našdm "vodstvom" novi ogranak ne bi mogao da živi, jer Vi niste takvi ljudi koje bismo mogli u ovom smislu da vodimo. . . Molite nas da Vas poučavamo u pravom Znanju i upućujemo u skriveni Okultni aspekt Prirode. Vi mislite da se to tako lako čini kao što se lako za to moli. Izgleda da niste sebi predočili ogromne teškoće koje postoje kod saopštavanja pa bilo to samo i odlomaka našeg znanja, osobama koje su školovane uobičajenim metodama svojih nauka. Vi. ne vidite da što više imate od jedne, tim ste manje sposobni da instiktivno shvatate drugu, jer čovek može misliti samo u svojim formiranim putevima, a ako nema hrabrosti da ispuni i stvori sebi_ nove, mora silom- prilika da se kreće po starima. Dozvolite da Vam dam nekoliko primera. U saglasnosti sa egzaktnim znanjima Vi ćete izjavJti da postoji samo jedna Kosmička Energija i nećete videti razliku između one snage koju upotrebljava jedan pešak da gura u stranu grm isprečen na putu, i između iste količine snage koju upotrebljava jedan naučnik - eksperimentator, sa ciljem da pokrene klatno. Ali mi je vidimo, jer znamo da između te dve vrste snage leži čitava gradacija razlika. Prvi rasipa i beskorisno troši svoju snagu, dok je drugi koncentriše i sakuplja. Shvatite dobro sledeće: ja ovde ne mislim na relativnu korist istih, kako bi neko mogao da misli, već samo na činjenicu da se u prvom slučaju izbacuje samo jedna gruba snaga bez preoblikovanja u višu potencijalnu formu duhovne dinamike, dok se u drugom slučaju to zbiva. Misao koju bih Vam želeo da objasnim sastoji se u tome da najviši misaoni rad u jednom mozgu, koji se bavi proučavanjem razvija u sebi jedan oblik sublimovane produhovljene energije, koja može u kosmičkom zbivanju da izazove neograničeni učinak, dok mozak koji samo automatski radi taloži u sebi jedino određenu količinu grube snage koja ne donosi korist ni njemu ni eovečanstvu. Covečji mozak je neiscrpivi proizvođač najprofinjenijih oblika Kosmičke Snage iz niske grube snage Prirode. Savršeni Adept napravio je od sebe centar iz kog zrače snage koje će kroz eone budućih vekova izazivati odgovarajuće učinke. To je ključ tajne njegove sposobnosti, da projektuje i materijalizuje u vidljivi svet oblike koje je njegova predočena snaga izgradila iz neutralne kosmičke materije nevidljivog sveta. Adept ne stvara ništa novo, on samo upotrebljava i obrađuje tvar koju je Priroda oko njega sakupila, tvar koja je vekovima prolazila kroz sve oblike. On treba samo da odabere onu tvar koja mu je potrebna i da je ponovo pozove u objektivnu egzistenciju. Ne bi li to zvučalo Vašim "učenim" biolozima kao san jednog luđaka?

Dozvolite da Vam još jasnije naznačim razliku u postupku fizičke nauke (koju iz učtivosti zovu egzaktnom) i metafizičke. Ovu poslednju, kako znate, mr. Tindal (John Tvndall, irski fizičar, 1820-1893) svrstava u red pronalazaka iz područja poezije, zbog toga se ne mogu dokazati pred forumom mešanih slušalaca. Realistička, pak, nauka takozvanih činjenica jako je prozaična i za nas, sirote nepoznate filantrope. Ni jedna činjenica bilo koje od ovih nauka ne predstavlja ni najmanji interes, osdm.ako krije u sebi mogućnost moralnih učinaka, pa u odgovarajućoj meri koristi čovečanstvu. Smem li da pitam, imaju li zakoni Faradeja, TAndala, a i drugih, nešto zajedničkog sa filantropijom u njihovim apstraktnim odnosima prema čovečanstvu, kao celini? Koliko se brinu za čovečanstvo, tog izolovanog atoma ove velike skladne celine, pa iako mu katkada daju praktičnu korist? Kosmička Energija je nešto što večno deluje, materija je neuništiva, to su naučne činjenice; pa ipak, ni ove činjenice, eksperimentalno dokazane, nisu naučnike približile shvatanju da Priroda svesno želi da tvar bude neuništiva u organskom, a ne u neorganskom obliku, i da ona polako ali neprestano radi na ostvarivanju ovog cilja, tj. na razvoju svesnog života iz lenje tvani. To je uzrok neznanju naučnika o širenju i stezanju Kosmičke Snage u svojim metafizičkim aspektima. To je uzrok njihovih različitih gledišta na Darvinove teorije i njihovog neznanja u pogledu stepena u izražaju Života koji se nalazi u različitim elementima. Iz toga sledi njihovo prezrivo odbijanje svakog fenomena koji se zbiva izvan okvira od njih postavljenih uslova, kao i same pomisli na postojanje carstva poluinteligentnih ako ne i inteligentnih Snaga, koje deluju u skrivenom zapećku Prirode.

Da Vam dam jedan drugi praktični primer: mi vidimo veliku razliku u kvalitetu dve jednake količine snage koje upotrebljavaju dva čoveka, od kojih npr. jedan ide na svoj mirni svakidašnji posao, a drugi ide u milicijsku stanicu da prijavi svog bližnjeg, a naučnici je ne zapažaju. Mi vidimo razliku između energije pomoću koje se kreće vetar i one energije koja se upotrebljava za pokretanje jednog točka. A zašto? Jer svaka misao čoveka, čim je nastala prelazi u unutrašnje svetove d postaje jedno delujuće biće, povezujući se sa elementalom, sa jednim od poluinteligentnih bića Prirode. Ona živi dalje, kao aktivna Inteligencija, tj. razumom stvoreno biće, a zavisno od intenziteta misaone snage koja je u nju stavljena. Tako, npr., dobra misao biva ovekovečena kao jedna dobrotvorna aktivna snaga, a zla misao kao zlonamerni demon. Na taj način čovek stalno prebiva na svome putovanju kroz svemirski Prostor, u svetu koji je sam stvorio, ispunjuje ga tvorevinama svoje fantazije, svojim impulsima i strastima. On ovako stvara jednu struju koja deluje na svako osetljivo, živcima snabdeveno telo, koje dolazi s njom u dodir, i to u meri koja odgovara njenom dinamičkom intenzitetu. Budista je zove "skandha", a Indijanac "karmom". Adept svesno zatvara ove pojave, a drugi ih nesvesno odbacuju. Adept mora boraviti u samoći, manje ili više unutar svoje duše, ako želi biti efikasan i ako hoće da sačuva svoju snagu.

Egzaktna nauka još manje shvata činjenicu da zaposleni mrav, marljiva pčela i ptica koja gradi svoje gnezdo, da svi oni na svoj skroman način sakupljaju isto toliko Kosmičke Snage, kao što to čini jedan Hajdn, jedan Platon ili čovek koji ore svoje polje. Ali, lovac koji ubija divljač iz radosti ili sebičnosti, ili jedan pozitivist koji upotrebljava svoj intelekt da dokaže da je plus puta plus minus, oni gube i rasipaju svoju energiju i to ništa manje od tigra koji skače na svoju žrtvu. Svi oni pljačkaju Prirodu, umesto da je obogate i svi će biti, prema stepenu svoje inteligencije, pozvani na odgovornost.

Ekzaktna eksperimentalna nauka nema ništa zajedničkog sa moralnošću, sa filantropijom, pa zato ne može očekivati našu pomoć sve dok se ne poveže sa metafizičkom. Pošto je ista samo hladna klasifikacija činjenica izvan čoveka, koje postoje pre njega, njena korist za nas završava na spoljnoj iviai tih činjenica, jer ona ne mari za to kakvi su učinci za čovečanstvo iz onog materijala koji je sakupila svojom metodom.

Zato naša sfera leži sasvim izvan njene. .. Toplota je za nju samo jedan oblik kretanja, a kretanje stvara toplotu, ali zašto je mehaničko kretanje jednog točka koji se okreće, metafizički od veće vrednosti nego toplota u koju se kretanje pretvara, to još nauka nije otkrila. .. Filozofsko i transcedentalna (i zbog toga smatrano da je apsurdno) shvatanje srednjevekovnih Teozofa, da će konačni napredak čovečjeg rada.. . naći svoj vrhunac ugledanjem na svetlosnu energiju, u njenom svojstvu neposredne kinetičke snage, pa da će se iz toga razviti znanje o proizvođenju hrane iz neorganskih materija, naučnicima nije jasno. Kad bi Sunce, taj veliki hranitelj našeg Planetarnog sistema, eksperimentalnim putem rađalo, tj. leglo piliće iz šljunka, tada bi naučnici primili to kao naučnu činjenicu i ne bi se žalili da nema više kokoški da hrane gladne. Ako bi jedan Šaberon4 kad vlada glad, prekoračio Himalaje i umnožio vreće sa pirinčem da nahrani stradajući narod, šta bi se desilo? Njihova činovnici i poreski službenici verovatno bi ga zatvorili da mu izmame priznanje koji je hambar orobio. To je egzaktna nauka, sa svojim realističkim svetom.

.. .Od svih Vaših pitanja najpre ćemo diskutovati o onom pitanju, ako to dozvolite, koje se odnosa na nesposobnost "našeg 'Bratstva' da ostavi ikakve znakove u istoriji čovečanstva".

Braća bi morala (tako Vi mislite) da budu sposobna da zbog svoje neobične premoći "sakupe u svojim školama znatan broj prosvetljenih duhova svake rase". Odakle Vi znate, da nisu takve znakove ostavili? Zar su poznati njihovi napori, uspesi i neuspesi? Imate li optuženičku klupu da ih stavljate pred sud? Odakle bi vaš svet mogao da dobije dokaze o delima onih muževa, koji su izbegavali svako približavanje ljudi i marljivo su zatvarali sva vrata, kroz koja bi ih mogla uhoditi radoznalost istih? Glavni razlog njihovog uspeha bila je činjenica da nisu mogli biti nadzirani, a ni ometani. Mi sami znamo šta smo učinili; izvan našeg kruga, ljudi su mogli da zapažaju samo učinke, a uzrok istih bio dm je nepoznat. Da bi mogli ove učinke da protumače, ljudi su pronalazili tokom vekova teorije o delujućim bogovima ili o povoljnim ili nepovoljnim uticajima Planeta. Nikada nije bilo doba, bilo to za vreme ili pre takozvanog istorijskog razdoblja, u kojem naši prethodnici ne bi upriličili događaje i "pravili istoriju". Ali istoričari su kasnije, bez izuzetka, iskrivili sve činjenice da bi iste prilagodili predrasudama svoga doba. Da li ste sasvim sigurni da vidljivi junaci, koji su se pojavljivali u redosledu drama istordje, nisu bili naše marionete? Mi nismo nikada tvrdili da možemo protiv opšte struje Kosmičkih odnosa u svetu da vodimo narod u susret ovakvoj ili onakvoj kritičnoj odluci. Ciklusi moraju teći svojim tokovima. U mentalnom i moralnom pogledu, takođe posle perioda Svetla slede periodi tame. Veći i manji Yuga (vremenski ciklusi u kojima teče kosmičko zbivanje prema staroindijskoj Tajnoj Nauci) moraju se odvijati prema određenom redu. A mi, koji smo rođeni u toj moćnoj struji, možemo samo njene pojedine podele da izmenimo i vodimo. Kad bismo posedovali moć imaginarnog ličnog Boga, i kad bi nepromenljivi Univerzalni Zakoni bili samo jedna igračka, svakako da bismo mogli da stvaramo takve prilike, koje bi ovu zemlju pretvorile u jednu Arkadu za uzvišene duše. Ali pošto imamo posla sa nepromenjivim Zakonom čijd smo stvorovi i mi, moramo biti zadovoljni sa onim što smo mogli da učinimo. Bilo je perioda kada je jedan "znatan broj prosvetljenih duhova" primio pouke u našim školama. Takva vremena bila su u Indiji, Persiji, Egiptu, Grčkoj i u Rimu. Ali, kako sam već pomenuo u jednom pismu mr. Sinetu, svaki Adept je plod svog veka i srazmerno se malo njih pojavljuje u jednom veku. Zemlja nije samo bojno polje fizičkih nego i moralnih snaga, a žestina životinjskih strasti sklona je pod jakim podsticajem grubih energija nižih grupa eteričkih snaga, da uguši svaku duhovnost. A šta se drugo može očekivati od ljudi, kojd su u tako bliskom srodstvu sa nižim carstvom Prirode iz kojeg su se razvili? Ispravna je pretpostavka da je broj naših na putu da se smanji. Razlog za to nalazi se. kako sam već napomenuo, u činjenici da pripadamo ljudskim rasama i potpadamo cikličnim impulsima istiih, te nemamo moći da iste promenimo. Zar možete vratiti Gang ili Bramaputru u njihove izvore? Možete li zaustaviti njihove nabujale vode, da ne izađu iz korita? Ne, ali možete struju delimično da usmerite u kanale d upotrebite njene hidrolične snage za dobro čovečanstva. Tako ni mi ne možemo da zaustavimo kretanje sveta u određenom pravcu, ali možemo jedan deo njegove energije da sprovedemo u korisne kanale. Ako smatrate da smo mi polubogovi, moje vas tumačenje neće zadovoljiti, ali ako nas budete smatrali jednostavnim ljudima, možda malo mudrijim zbog naročitog znanja, tada bi ovo tumačenje moralo da razoruža Vašu primedbu.

"Šta mogu ja i moje kolege da postignemo putem ovih okultnih znanja?" Tako vi pitate. Kad domaći ljudi vide da se Englezi, čak i visoki vladini činovnici zanimaju za drevno Znanje i filozofiju Inddje, oni će se takođe posvetiti proučavanju istih. Kad im bude jasno, da stare "bogolike" pojave nisu bila čuda već učinci izazvani naučnim putem, nastaće praznoverje. Tako će najveće zlo, koje sada potiskuje i usporuje preporod indijske kulture, nestatd. Sadašnja nastojanja imaju za cilj da odgajaju materijaliste i da istrebe duhovnost. Uz ispravno razumevanje pouka i spisa Otaca obrazovanje bi se pretvorilo u blagoslov, mada je isti danas katkada prokletstvo. Neuki kao i obrazovani domaći ljudi smatraju danas da su Englezi, zbog njihove hrišćanske vere i moderne nauke, previše puni predrasuda da bi sebi zadali toliko truda da shvate njih i njihovo predanje. Oni se uzajamno mrze i nemaju poverenja jedan u drugoga. Promena stava prema staroj filozofiji podstekla bi domaće prinčeve i bogate ljude da subvencionišu redovne škole za školovanje tzv. Pundita5. Tako bi ugledali dnevno svetio oni manuskripti, koji su do sada bili sakriveni i nepristupačni za Evropejce, pa bi tako pružili ključ za mnoge stvari koje vekovima nisu dostupne javnosti. Skeptični orijentalisti nisu se trudili da ih razumeju, a hrišćanski misionari nisu se zbog toga brinuli. Pod podstrekom Anglo-indijskog teozofskog društva može se očekivati novo zlatno doba sanskritske literature. . .

Isti uzroci koji čine mišljenje Indijaca materijalističkim jednako deluju na čitavo zapadnjačko mišljenje. Obrazovanje stavlja na presto skepticizam, a zarobljava duhovnost. Možete učiniti beskrajno mnogo dobrog, ako pomognete da se narodima na Zapadu da sigurna temelj, na kojem bi mogli ponovo da izgrade svoju izgubljenu veru. Njima su potrebni dokazi koje može da da samo azijska psihologija. Prošlo je vreme slepe vere, a nastupajuće vreme istraživanja, ali istraživanja koje samo demaskira zablude bez otkrivanja na čemu bi duša mogla da gradi, proizvešće samo oluju predstava. No, oluja predstava ne može ništa dati jer odražava samo besnilo uništavanja. Čovek ne može biti zadovoljan čistom energijom. Agnosticizam je samo privremeno uporište. Sada je došao čas da se preuzme vodstvo ponovo nadolazećeg Impulsa, koji će se uskoro pojaviti. Ako Impuls ne bi doveo do Izvorne filozofije Indogermana, koja utažuje dušu, izazvao bi ili ekstremni ateizam ili ekstremnu vlast sveštenstva. Ko posmatra ono što se danas događa, s jedne strane kod katolika koji neprestano izlažu čuda kao beVi mravi svoje mlade, s druge strane kod slobodoumnih mislilaca koji ljude masovno obraćaju na agnosticizam, taj će zapaziti smernicu ovog zbivanja. Naš se vek zanosi čudima. Katolici hrle čudima koje spiritisti upotrebljavaju kao dokaze protiv dogmatičkih tvrdnji o večnom prokletstvu i o pokajanju, da bi ih upotrebili kao dokaze za svoje verovanje u čuda. Skeptičari ismevaju oba pravca. Svi su slepi, a nikoga nema da dh vodi. Vi i Vaše kolege mogli biste da pomognete i da pribavite gradivo za potrebnu Univerzalnu religijsku filozofiju, tj. za jednu filozofiju koja se osniva na Religiji i koja je nesavladiva za napade nauke zato što predstavlja savršenstvo apsolutnog znanja, te je istovremeno Religija koja je dostojna tog naziva, jer povezuje fizičkog čoveka sa psihičkim i oba sa svime što postoji ispod i iznad njega. Nije li to vredno žrtve?

Ako se posle zrelog razmišljanja odlučite da stupite na ovaj životni Put oglasite javnosti da Vaše Društvo nije klub za trgovinu čudima, niti da je sebi postavilo za zadatke ispitivanje čudesnih pojava. Njegov je glavni zadatak da iskorend sadašnje praznoverje i skepticizam, da donese dokaze iz prastarog Izvora, da čovek može svoju buduću sudbinu sam da oblikuje i da može da dobije izvesnu sigurnost o kontinuitetu svoga života, ako to samo hoće. Zadatak je i da pokaže da su sve čudesne pojave objave prirodnih Zakona. Dužnost svakog inteligentnog bića je da ih upozna.

K. H.

Ovo pismo, koje je pisano Sinetu, još nam bolje i oštrije predočava cilj koji slede Adepti. Pošto su A. P. Sinet i O. A. Hjum stalno iznosili prigovore protiv humanitarnih ciljeva Teozofskog društva pa su želeli da rade na čisto naučno-okultnoj bazi, Mahatma K. H. pošao je krajem 1891. godine do svog duhovnog Poglavara na ovom području rada i izvestio ga o nameri A. O. Hjuma i A. P. Sineta. U sledećem pismu Sinet obelodanjuje rezultat te posete.

N. L.

Kratak prikaz Čohanovog6 mišljenja o Teozofskom društvu, prema njegovim sopstvenim recima koje je izrazio juče uvečer u mom prisustvu. Moj odgovor na vaše pismo sledi.

K. H.

Nauka koju mi širimo je jedina istinita i zbog toga će, uz podršku dokaznog materijala koji spremamo, konačno trijumiovati, kao i svaka druga istina. Ipak je neophodno da se ona daje svetu samo korak po korak i da se njene teorije, koje su za Upućene neoborive činjenice, podupiru zaključcima iz dokaznog materijala koji nam pruža moderna nauka.

Pukovnik H. S. Olkot, koji izgleda da radi samo na ponovnom oživljavanju Budizma, može se smatrati ozbiljnim radnikom, na pravom putu Teozofije, isto kao i onaj kome je glavni cilj ispunjenje svoje vruće želje za okultizmom. Jer, Budizam očišćen od praznovernih primesa jeste večna Istina i ko se za njega zalaže, bori se za Teozofiju, tj. za Božansku Mudrost koja je jednoznačna sa Istinom. Mi moramo štiti Znanje koje je sadržano u Teozofiji, da bi naša nauka mogla da vrši praktični uticaj na tzv. moralni kodeks i na opšte predstave ljudi o Istini, čistoti, samopregoru, samilosti itd. Pravi Teozof je onaj čovek koji požrtvovano pronalazi sredstva pomoću kojih može svoga bližnjega da uputi na pravi Put i da mu učini da se što većem broju njegovih saputnika time pomogne, a ne onaj čovek koji želi da postigne Nirvanu samo za sebe,7 jer bi to značilo jedan profinjeni i preobraženi egoizam.

Izgleda da se intelektualni slojevi čovečanstva sve više dele u dve grupe. Jedna grupa sprema sebi, i ne znajući, dugotrajna razdoblja povremene neegzistencije ili besvesnog stanja, kao rezultat jedne određene namere svoje inteligencije i ograničavanja iste u uske ograde bigoterije i praznoverja. Ovo zbivanje bezuslovno vodi do izobličenja misaonog principa u čoveku. Druga grupa neograničeno popušta svojim životinjskim sklonostima, sa izničitom namerom da se u slučaju neuspeha bez razmišljanja preda propasti, tj. jednom stanju poniženja, posle raspadanja tela, koje će trajati hiljadama godina. Ovi intelektualni slojevi koji vrše ovakve vrste privlačenja na neupućene mase naroda, a smatra se da su primer koji treba slediti, zapravo vuku mase naniže i u moralnom pogledu deluju štetno, a treba da ih štite i vode. Između ponižavajućeg praznoverja i još više ponižavajućeg materijalizma, nerado viđana bela golubica Istine jedva može da nađe neko mesto na koje bi mogla da postavi svoju nogu.

Došlo je vreme da teozofija dođe u javnost; verovatnije je da će sinovi Teozofa takođe biti Teozofi. Nego da se postati nešto drugo. Ni jedan vesnik Istine, ni jedan prorok nije postigao potpun uspeh za vreme svog zemaljskog života, čak ni sam Buda. Teozofsko društvo izabrano je da bude temelj budućih religija čovečanstva. Za dostizanje navedenog cilja potrebno je jedno jače, mudrije i, pre svega, sveobuhvatni je mešanje višeg sa nižim, alfe i omege čovečjeg društva. Bela rasa mora prva da pruži bratsku ruku narodima tamne puti. Ona mora sdrotog prezrenog Crnca nazvati bratom. Ova perspektiva možda neće biti mnogima ugodna, ali ko se protiv ovog načela buni, nije pravi Teozof.

S obzirom na slobodu misli koja se neprestano razvija, kao i s obzirom na napredovanje slobode (Elifas Levi bi to nazvao opsežnim gospodstvom Sotone), na koji bi se drugi način mogao sprečiti borbeni instinkt čoveka da vrši dosad neučinjene okrutnosti i nepravednosti, ako ne ublažujućim delovanjem sveopšteg bratstva i primenom ezoterijske nauke Bude?

Svako zna da potpuno odstupanje od autoriteta jedne sveprožimajuće Snage ili Zakonitosti, koju sveštenstvo naziva Bogom, a filozofi raznih vekova zvahu Budom, Božanskom Mudrošću i prosvetljenjem odnosno Teozofijom, znači istovremeno napuštanje svih ljudskih zakona. Kada budu oslobođene od tereta dogmatskog tumačenja, ličnih naziva, personifikovanih predstava i plaćenog sveštenstva, temeljne nauke svih Religiia pokazaće se kao jedna jedinstvena celina u svom ezoterijskom značenju. Oziris, Krišna Buda i Hrist pokazaće se kao različita imena za jedan isti kraljevski Put do konačnog blaženstva, tj. do Nirvane.

Mističko hrišćanstvo uči kako se postiže oslobođenje duše pomoću našeg sopstvenog sedmog Principa, tj. pomoću Para-Atme (Augeoide); neki ga zovu Hristom, a neki Budom. Oslobođenje duše je jednoznačno sa obnovom ili preporodom u Duhu, i sa Nirvanom u budizmu. Mi svi moramo da se oslobodimo našeg sopstvenog Ega, tj. našeg prirodnog, prividnog Ja, da bismo spoznali naše pravo Ja u Božanskom Životu. Ali, ako ne želimo da budemo sebični, moramo nastojati da i drugim ljudima otvorimo oči za Istinu, da bi i oni mogli spoznati stvarnost ovog transcendentalnog Sebe, Budu, Hrista ili Boga, o kojem govore svi propovednici.

(U pismima Mahatme K. H. nalazi se sledeća psiho-fiziološka deoba čoveka:

1. Fizičko telo;

2. Vitalni Princip, tj. Prana ili Jiva, jeste jedna neuništiva snaga. Cim ista napusti grupe atoma, smesta biva privučena od drugih grupa;

3. Astralno telo, tj. Liinga Šarira ili eterički dvojnik fizičkog tela. U kasnijoj teozofskoj literaturi poznat pod imenom Eteričko telo;

4. Životinjska duša - telo požuda ili Kama Rupa, u kasnijoj literaturi poznato kao Astralno telo;

5. Čovečja duša ili zemaljski Ego, tj. Manas ili zemaljska inteligencija u čoveku;

6. Duhovna duša ili Viši Ego, tj. Budi ili središte svesti savršenog čoveka;

7. Duh ili Atma, tj. zrak Apsolutnog koji nije stvoren, te je večni.

Uporedi C. Jinarajadasa "The Early Teackings of the Masters", str. 4/5.)

To je razlog zašto je ezoterijski budizam najsigurniji put do Ezoterijske Istine.

U današnjem svetu, bilo to u njegovom hrišćanskom, muhamedanskom ili paganskom delu, ljudi se ne obaziru na pravednost, a čast i milosrđe su nestali.

Kakav stav da zauzmemo prema ostalom čovečanstvu, kad vidimo da su glavni ciljevi Teozofskog društva pogrešno tumačeni, čak i od onih koji su najpripravniji da nam lično služe? Kako da se borimo protiv onog prokletstva zvanog "borbom za opstanak" koja je pravi i najstrašniji uzrok većine nesreća, briga i zločina. Zašto je ova borba postala skoro već univerzalni zakon? Mi odgovaramo: zato što ni jedna religija osim budizma nije do sada u praksi učila prezir prema zemaljskom životu, dok su sve religije osim već spomenute, širile svojom naukom o paklu i večnom prokletstvu najveći strah od smrti. Zbog toga ova borba najjače besni u hrišćanskim zemljama, a najintenzivnije u Evropi i Americi. Ona je nešto slabija u paganskim zemljama, a skoro je nepoznata među budistima.....Učite ljude da je život na ovoj zemlji, pa bio on najsretniji, samo jedan teret i varka, te da je naša sopstvena Karma koja stvara uzroke novih posledica, naš sudija i spasitelj u budućim životima. Tada će velika borba za opstanak brzo izgubiti svu žestinu. U budističkim zemljama nema zatvora a zločini su skoro nepoznati.

Ideja o osobnom Bogu, čijoj je vlasti bio prepušten svet, a naročito hrišćanstvo tokom dve hiljade godina, pokazala se, sa svim na njoj osnovanim političkim i socijalnim sistemima, kao greška.

Ako teozofi kažu: "-Mi nemamo s time posla, niži slojevi i niže rase (npr. Indijci, prema shvatanju Engleza) ništa se nas ne tiču, oni se moraju sami brinuti za svoje poslove i obavljati ih kako najbolje znaju" - gđe je tu priznavanje dobrote, odanosti, prijaznosti i reforme itd;? Zar su ta pravila samo varka i poruga? A ako je to tako, da li je onda vaš put pravi? Zar da nekolicinu Evropejaca, koji se tove na bogatstvu ove zemlje, učimo kako stoji stvar sa zvoncem, stvaranjem predmeta, nevidljivim telefonom i stvaranjem astralnog tela, a bezbroj miliona ljudi, prezrenih, poniženih, potlačenih, koji žive u neznanju da pustimo da se sami brinu za sebe i za svoju budućnost? Nikada! Radije neka propadne Teozofsko društvo zajedno sa svoja dva nesretna osnivača, nego da mi dozvolimo da se Društvo razvije u akademiju magičkog umeća ili u učionicu okultizma. Čudna je to predstava, moja braćo, koja zamišlja da bismo mi, koji smo ponizni sledbenici onog utelotvorenog Duha apsolutne samopožrtvovanosti i ljubavi prema čovečanstvu, Božanske Dobrote i svih ostalih najviših vrlina koje su dostižne na ovom svetu nevolja, najvećeg od svih ljudi, Gautame Bude, mogli dozvoliti da se Teozofsko društvo pretvori u otelotvorenje sebičnosti, tj. u mesto izbavljenja za nekolicinu, koji misle samo na sebe a zaboravljaju na većinu.

Evropejci su do sada imali vrlo malo uvida u Tibet i u tibetansku mističku Hijerarhiju "savršenih Lama". Od ono malo uvida, što su dobili, najispravnije je opisano sledeće: "Otelotvorenje Radisatve, Padma Pani ili Avalokitešvare, Tsong-ka-pe i Amitabe odriču se nakon smrti Buda-stepena, tj. summum bonuma (najviše sreće), blaženstva i lične sreće, da bi se uvek iznova rađali za dobro čovečanstva" (Rais Dejvids). To znači da su uvek iznova izloženi bedi, zatvoreništvu u mesu i svim ostalim brigama života, samo da bi takvom samopožrtvovanošću koja traje bezbroj vekova, služili kao posrednici jednoj šaci ljudi izabranih iz jedne od mnogih ljudskih rasa i da bi njima osigurali oslobođenje i blaženstvo! A od nas, poniznih učenika ovih savršenih Lama, očekuje se da bismo dozvolili Teozofskom društvu da napusti svoj plemeniti cilj ostvarenja Bratstva čovečanstva i da se pretvori u jednu običnu školu psihologije! Ne, nikada, draga braćo! Vi ste već isu više dugo" radili pod ovim nesporazumom. Dajte da se sporazumemo. Ko se ne oseća sposobnim da shvati ovu veliku ideju u tolikoj meri da može za nju da radi ne mora primiti na sebe zadatak koji mu se čini preteškim. Ali, sigurno neće da se nađe ni jedan Teozof u Društvu koji ne bi bio sposoban da pomaže na takav način da ispravlja pogrešno mišljenje o toj stvari kod onih ljudi koji stoje izvan Društva, ako već ne može da te ideje sam zaveštava.

Naše čitavo prošlo i sadašnje znanje ne bi bilo dovoljno da nagradi onog plemenitog i nesebičnog čoveka, koji bi radio na tom visokom zadatku u Indiji.

Ja sam ovde obrazložio naša shvatanja i nastojanja i imam samo još nekoliko reci da pridodam. Religija i filozofija moraju pružati rešenje za svaki problem, ako su istinite. Svet se nalazi u veoma lošem moralnom stanju, a to je neosporni dokaz, da nijedna od svetskih religija i filozofija nije posedovala Istinu i to kod civilizovanih rasa manje nego kod ostalih. One ne mogu dati ispravno logično tumačenje velikih dualnih Principa i to pravde i nepravde, zla i dobra, slobode i samovolje, egoizma i nesebičnosti, isto kao što to nisu mogle učiniti pre 1881. godine. Isto su tako daleko od rešenja ovih problema, kao što su bile nekada, ali, negde se mora nalaziti takvo rešenje, koje postoji. Ako se naša nauka pokaže sposobnom da da rešenje, tada će svet uskoro biti pripravan da prizna sledeće: ovo mora biti prava filozofija, prava Religija, pravo Svetio, koje daje Istinu, ništa drugo osim Istine!

3.

Kad je A. P. Sinet započeo korespondenciju sa svojim tibetanskim Učiteljima, nije imao pojma o njenoj pravoj biti i cilju. To smo već ukratko pomenuli. On je želeo eksperiimentalno-riaučne dokaze o nadljudskim snagama koje Mahatma poseduje i želeo je da ih saopšti svetu. Tako je, u svom prvom pismu, predložio Mahatmi K. H. da on, u njegovom prisustvu i u prisustvu njegovih prijatelja, u Simli materijalizuje jedan broj Londonskih novina "Tajms", i to istog dana kada izlaze. Siri et je smatrao da bi to bio za svakoga neosporivi dokaz da se okultnim snagama mogu postići fizički rezultati. Sledeće pismo je odgovor na njegov predlog.

N. L.

Baš zato što bi ovaj eksperiment sa londonskim novinama zatvorio usta skeptičarima, on je neprikladan. Ako to posmatrate sa bilo koje strane videćete da je svet još u prvom stadijumu oslobođenja iz ropstva i zbog toga još nije pripremljen za ovo. Mi radimo sa prirodnim a ne sa natprirodnim sredstvima i snagama, ali pošto nauka na svome sadašnjem stepenu razvitka ne bi bila sposobna da rastumači naša čuda, a neupućene mase bi i dalje gledale na ove pojave kao na čuda, bili bi bačeni iz ravnoteže oni ljudi koji bi prisustvovali takvim pojavama. Rezultat bi bio vredan žaljenja kako za Vas, od kojeg je ova ideja izašla tako i za ženu koja je tako predana našoj stvari (H. P. Blavatska.) ako bi bila tako luda da stupi kroz široko otvorena vrata, koja vode do nesigurne slave. Ova vrata, ms.Ja su otvorena tako prijaznom rukom kao što je vaša, skoro bi se pokazalo kao smrtonosna zamka. Šta bi mogle očekivati one osobe, koje bi svetu dale nešto novo, šta bi kad bi svet u to poverovao, zbog svog neznanja pripisao onim tamnim snagama u koje dve trećine čovečanstva još uvek veruje i boje se istih.8 Uspeh do kog bi se došlo kako Vi predlažete, može se prosuditi samo na osnovu temeljnog poznavanja ljudi i njihove okoline. Isti zavisi isključivo od njihovog moralnog i socijalnog stanja, od njihovog odnosa prema najdubljim i najskrivenijim pitanjima koja pobuđuju ljudski duh, i od njihovog odnosa prema Božanskim snagama u čoveku i Prirodi. Koliko bi se samo Vaših najboljih prijatelja interesovalo više nego površno za ove teško razumljive probleme? Možete ih "abrojati na prstima svoje desne ruke! Vaša se rasa ponosi da je oslobodila Genija u ovom veku, koji je bio tako dugo zatvoren u uskoj posudi dogmatizma i intoleranaije, Genija znanja, mudrosti i slobode misli. Oni kažu da predrasude neznanja i religiozna bigoterija nikada neće više vladati svetom, kao u one stare dane. Kratko rečeno, da je javno mišljenje uvek potpuno slobodno i pripravno da primi svaku dokazanu istinu. Ali da li je zaista tako, moj cenjeni prijatelju?

Što se tiče ljudske prirode uopšte, sada je ona ista kao pre milion godina. Vladaju predrasude koje se temelje na sebičnosti i pomanjkanju pripravnosti da se napusti stari red stvari u prilog novih oblika života i novog mišljenja. Okultno učenje, međutim, zahteva napuštanje svega ovog i još više. Ponos i tvrdoglavi otpor prema Istini, ukoliko ista obara stare nazore - to su karakteristike vašeg doba. Kakav bi dakle bio rezultat čak i najčudnijih fenomena, u slučaju da bismo pristali na njihovo izvršenje? Ma kako bili uspešni, opasnost bi se povećavala u istoj razmeni u kojoj bi rastao uspeh. I uskoro ne bi preostalo drugo osim neprestanog napretka u stalnom "kreščendu", ili smrt od vlastitog oružja u toj beskrajnoj borbi sa neznanjem i predrasudama.

Pomenuli ste da se ni od koga ne može očekivati da veruje u nešto što nije svojim očima video.

No da li bi čitav život jednog čoveka bio dovoljan, da zadovolji čitav svet skoptičara? Bilo bi lako u Simli povećati broj onih ljudi koji veruju na stotine i hiljade, ali šta s onim mdlionima ljudi koji ne bi prisustvovali ovom zbivanju? Neznalice, nesposobni da shvate nevidljive začetnike, mogli bi jednog dana da iskale svoj bes na vidljive posrednike. Viši obrazovani slojevi i nadalje ne bi verovali i rastrgli bi Vas u komade.

Vi ste se priključili onim ljudima koji nas kore zbog naše velike povučenosti i ćutljivosti. Ali mi poznajemo ljudsku narav usled iskustva mnogih vekova. Mi znamo da, sve dok nauka ne prouči sve lekcije i dok još postoji makar samo i senčica religioznog dogmatizma u srcima masa, predrasude sveta moraju da se savladavaju korak po korak, a ne jednim udarcem. Kao što je sivi stari vek imao više od jednog Sokrata tako će tama budućnosti roditi više od jednog mučenika. Nauka, koja se smatra slobodnom, prezirno se okrenula od nazora Kopernika, koji je obnovio teorije Aristarha Samiusa, koji je tvrdio da se Zemlja vrti u krugovima oko svoga središta, još mnogo godina pre nego što je Crkva pokušala da smakne Galileja kao žrtvu Biblije. Najsposobniji matematičar na dvoru Eduarda VI, Robert Rikord, bio je od svojih vlastitih kolega ismejan, jer su smatrali da su njegova otkrića prazne fantazije i bacili su ga u tamnicu, gde je umro od gladi. Vi ćete misliti da su to stare priče. Ali hronika našeg modernog vremena ne razlikuje se mnogo od onih koje joj prethode. Potrebno je samo da se setimo nedavnih progonstava sedija u Engleskoj ili spaljivanja navodnih veštica d čarobnjaka u Južnoj Americi, u Rusiji i na granici Španije, pa da znamo da se spas pravih zastupnika okultnog učenja nalazi u skepticizmu javnosti. Šarlatani i čarobnjaci su prirodni zaštitni oklopi Adepata. Sveopšta sigurnost samo je tako sačuvana, što držimo u tajnosti strahovito oružje koje bi se moglo protiv njih upotrebiti, a koje bi se u rukama sebičnih i zlih ljudi pokazalo zaista smrtonosnim. To sam Vam već rekao.

K. H.

4.

Kada je Sinet primio gore pomenuto pismo, čije smo odlomke naveli, pokušao je još jedanput da ubedi Majstora da odstupi od svoga stanovišta i da ga uveri da je mišljenje na Zapadu ipak otvorenije nego što je Majstor mislio. U sledećem pismu Mahatma K. H. je jasno obrazložio da javne pouke mogu imati samo opšti karakter. Pravo okultno znanje može se dati samo onom čoveku koji je spreman da se podvrgne prastarim uslovima Učeništva.

N. L.

Mi ćemo se tako dugo razilaziti u mišljenju, dok Vam ne bude potpuno jasno da okultna nauka ima svoje posebne metode istraživanja, koje su isto tako utvrđene i uverljive kao i metode njihove antiteze, tj. Fizikalne nauke. Jedan i drugi način imaju svoje propise. Ko želi prekoračiti granice nevidljivog sveta, taj ne može o tome izdavati propise, isto kao što putnik koji bi želeo da prodre u podzemne prostorije blagoslovljenoga L. Hasea, ne bi mogao svome vodiču da pokazuje put. Misterije nisu nikada prodrle u opseg široke publike. To se neće nikad ni dogoditi, bar ne pre onog dugo iščekivanog dana kada naša religiozna filosofija bude opšte priznata. Nikad i u nijedno doba nije postojalo više od jedne jedva primetne manjine ljudi koji su bili upućeni u tajne Prirode, mada je mnogo ljudi imalo praktične dokaze o mogućnosti njihovog posedovanja. Adept je redak cvet čitave jedne generacije istraživača, a da to postane, mora da sledi unutrašnji poziv duše, bez obaziranja na mudrost svetskog znanja ili na njegovu oštroumnost.

Vaša je želja da dođete u direktni dodir sa jednim od nas, bez posredovanja madam Blavatske, ili bilo kojeg drugog posrednika. Ukoliko ,sam shvatio, Vi tu vezu' zamišljate tako da primate od nas obavesti bilo putem pisma, kao što je ovo, ili putem čujnih reci, pomoću kojih biste vodili i upravu i poduku u Društvu. Vi sve to želite, ali niste dosad našli dovoljnih razloga, kako ste se sami izrazili, da napustite svoj način života, koji je upravo neprijatelj takvom načinu sporazumevanja. To nije razumno. Ko želi da razvije zastavu mistike, taj mora drugima da služi kao primer. Prvo, on mora da promeni svoj način života, a kad je shvatio da izučavanje okultnih misterija predstavlja najvišu lestvu svakog znanja on mora bez obzira na egzaktnu nauku i na neprijateljstvo javnog mnenja da ga odvažno i zastupa. "Carstvo nebesko pobeđuje se silom" kažu hrišćanski mističari. Samo naoružanom rukom, spreman da pobedi ili da padne, može moderni mističar da se nada da postigne Cilj.

To je ispravno, mi imamo svoje škole i svoje Učitelje, svoje Neofite i Šaberone, tj. više Adepte. Vrata su uvek otvorena kad pravi čovek pokuca. Novopridošlog uvek rado primamo, ali mi ne idemo ka njemu već on mora doći nama. Šta više, dok on nije stigao do one tačke na Putu u Okultizmu, sa koje nema više povratka, premda je sebe neopozivo obećao našoj zajednici, mi ga nikada ne tražimo, osim u neobično važnim slučajevima i nikada ne prekoračujemo prag njegovih vrata u Našoj vidljivoj pojavi.

Da li je neko od vas tako željan Znanja i dobrotvornih snaga koje daje, da bi bio spreman da napusti vaš i stupi u naš svet? U tom slučaju neka samo dođe, ali neka se ne nada da će se vratiti pre nego što pečat misterije zatvori njegova usta, čak i u slučaju njegove slabosti ili indiskrecije. Neka dođe, sa svim sredstvima, kao Učenik svome Majstoru i bez ikakvih uslova - mora čekati kao što su mnogi drugi čekali, i mora biti zadovoljan sa mrvicama Znanja koje slučajno padaju na njegov put.

K. H.

Sledeoe pismo bavi se uslovima koji su potrebni za Okultno učenje. Ono je bilo namenjeno doktoru Hibe-Štajdenu, jednom od prvih članova Teozofskog društva u Nemačkoj. Pismo se materijalizovalo 1. avgusta 1884. god. u vozu, u kojem je dr Hibe-Štajden putovao iz Elberfelda u Drezden. O tom događaju piše H. S. Olkot u svom delu "Old Diory Leaves", 3. sveska, str. 167/168. H. S. Olkot se tom prilikom nalazio u društvu dr Hdbe-Šlajdena.

N. L.

Nije teško biti primljen kao Sela (Učenik). Da neko bude primljen za Učenika mora proći kroz tzv. Muke "iskušenja". Život u svome normalnom toku ne sastoji se isključivo iz teških iskušenja i mentalne tuge, dok život jednog Sele, koji se dobrovoljno nudi da to postane jeste jedna neprestana žrtva. Ko želi da zavlada svojim životom ovde i "s one strane", mora najpre da dopusti da bude isproban i da trijumfuje nad svim iskušenjima i nad svim bolima tela i duha. Pokusni Učenik liči putniku u staroj priči o Sfingi. Ali kod pokusnog Učenika ono jedino pitanje pretvara se u bezbroj svakidašnjih zagoneta'ka, koje mu postavlja sfinga života. Ako ne rese stalno nadolazeće i zbunjujuće zagonetke života, one će zadržati napredovanje putnika i konačno će ga uništiti. Neka g. Olkot rastumači ono šta zna o Učeništvu. Mi nikoga ne odbijamo. Svuda se mogu naći "sfere za korisno delovanje". Prvi zadatak Društva je filantropija. Pravi teozof je filantrop koji "ne živi za sebe već za svet". Dr Hdbe-Šlajden je u ovom pravcu već mnogo postigao. Ovo i filosofija, tj. ispravno poimanje života i njegovih misterija daće mu "potrebnu osnovu" i pokazaće mu Put kojim treba ići. Najbolja "sfera korisnog delovanja" za njega nalazi se sada u Nemačkoj. Ako bi nastale kakve komplikacije i ako bi se započelo sa novim razvojem, on će biti o tome obavešten. O njegovom zdravlju brinuoemo se Mi. Poželjno je da se momentalno što manje piše. "Otac M."9 nije raspoložen da odgovara. Ja to činim mesto njega.

K. H.

6.

Ovo kratko ali vrlo značajno pismo je takođe namenjeno jednom nemackom principu. Gospođa Marija Gehard, jedna od prvih članica Teozofskog društva, primila ga je 30. avgusta 1884. u Eberfeldu.

N. L.

Draga gospođo!

Mi bivamo uvučeni u kolo sudbine, koju smo nekad sami sebi pripremili, kao što brod biva uvučen u vir. Vi ste počeli da to sada spoznajete. Šta ćete raditi? Vi se ne možete dugo i uspešno suprotstavljati sudbini. Jeste li spremni da učestvujete u velikom delu filantropije? Ponudili ste se Crvenom Krstu, ali sestro, postoje bolesti i rane na duši koje ni jedan lekar ne može da izleći.

Hoćete nam pomoći u prosvetljavanju čovečanstva da bi duševno bolesni mogli sami sebi da pomognu? Vaše delo biće vaš odgovor.

M.

7.

Naredno pismo Mahatme K. H. takođe se bavi uslovima potrebnim za Učenje. K. H. Lidbiter primio ga je 31. oktobra 1884. u mestu Breimšot u Engleskoj, gde je i živeo. Ovo pismo dalo mu je podsticaj da napusti svoju karijeru u Anglikanskoj Crkvi i da se kao Majstorov Učenik potpuno posveti službi za Teozofiju. Bliže okolnosti u vezi sa primanjem ovog pisma i tumačenje sadržaja daje C. Jinarajadasa u svojoj knjizi "Pisma K. H. Lidbd. teru".

N. L.

Ovog proleća - 3. marta - pisali ste mi pismo. Premda papir nije do mene stigao, ipak sam primio njegov sadržaj. U ovom Vašem pismu stoji da otkad ste pročitali "Ezoterički Budizam" i "Otkrivenu Iziđu" imate jedinu i veliku želju da postanete moj Učenik i da više saznate o Istini. Vi nastavljate: "Cuo sam od Sineta da je skoro nemoguće postati Učenik, ako se ne pođe u Indiju." Vi se nadate da ćete za nekoliko godina moći otputovati a da Vas za sada još vežu obaveze zahvalnosti prema ovoj zemlji itd.

Ovim Vam odgovaram na gore postavljena, kao i na druga Vaša pitanja:

1. Nije nužno da se sedam oglednih godina provede u Indiji. Sela može boraviti svuda.

2. Da primim nekoga za Iskušenika ne zavisi od moje slobodne volje. To je rezultat ličnih zasluga i napora Kandidata u ovom pravcu. Vi ćete prisiliti na to nekog Majstora kojeg ste izabrali, čineći dobra dela u Njegovo ime i iz ljubavi prema čovečanstvu. Budite čisti i odlučni na putu čestitosti (onako kako to stoji u našim pravilima), budite časni i nesebični. Zaboravite sebe i mislite samo na dobro drugih ljudi, tako će Majstor biti prisiljen da Vas primi.

To vredi za Kandidate za vreme perioda nepomućenog napredovanja vašega Društva. Ali se mora još nešto više učiniti sada, kada Teozofija, koja predstavlja Istinu, stoji pred tribunalom javnog mnenja koje je najlakoumniji, najokrutniji i najnepravedniji od svih trubunala i kada je upletena u borbu na život i smrt.10 Mora se takođe uzeti u obzir Karma one kaste kojoj vi pripadate. Stvar koja Vama sada leži na srcu, trpi neosporno zbog tamnih intriga i niskih zavera hrišćanskog sveštenstva i misionara protiv Teozofskog društva. Oni neće ni pred čim ustuknuti, da bi potkopali dobar glas osnivača Društva. Želite li da ispravite svoje greške? Tada dođite na nekoliko meseci u Adiar. Ko želi da skrati vreme probe, taj mora da se žrtvuje za Teozofsko društvo. Zlobne ruke gurnule su Društvo skoro na rub provalije. Njemu je sada potreban svaki muškarac i svaka žena, koji čvrsto stoje uz Istinu. Samo izvršavanjem plemenitih dela koja se moraju vršiti, može se sabrati plod zaslužnih dela. Slično "pravom čoveku" (po Karlilu) samo poteškoće, samopregor, mučeništvo i smrt predstavljaju mamac, koji u časovima iskušenja deluje na srce pravog Učenika.

Pitate me: "Kojih pravila moram da se pridržavam za vreme probe i kada se smem odvažiti i nadati da to započnem?" Moj je odgovor sledeći: - Vi držite u svojim rukama oblikovanje svoje sudbine i možete svakog dana tkati na ruhu iste. To sam Vam već gore spomenuo. Ako bdh od Vas tražio da činite ovu ili onu stvar umesto da Vas samo savetujem bio bih odgovoran za posledice Vašeg delovanja i Vi biste tu imali samo drugorazrednu zaslugu. Razmišljajte o tome, i spoznaćete da je to ispravno. Bacite dakle sami kocke u krilo pravednosti i nemojte se bojati da bi odgovor mogao biti drugačiji nego apsolutno tačan i ispravan. Učeništvo je stepen vaspitanja i iskušenja, a Učenik može sam odrediti da li će ga ono voditi do Adeptstva ili će zatajiti. Vrlo često Učenici imaju pogrešne predstave o našem sistemu i čekaju na uputstva pa tako gube skupoceno vreme, koje bi mogli da upotrebe za lične napore. Našoj stvari su potrebni misionari, predani borci i zastupnici, a možda čak i mučenici, ali ona ne može ni od koga da traži da to postane. Dakle, izaberite i prihvatite svoj vlastiti udes! Neka vam sećanje na našeg Gospoda Tathagatu pomogne da donesete najbolju odluku.11

K. H.

8.

Iz dva naredna pisma se vidi sa kojom oštrinom Mahatme traže od svojih Učenika apsolutno čestit život, Reci "Ako vaša pravednost ne bude veća od pravednosti učenjaka i farizeja, nećete ući u Kraljevstvo nebesko" izgovorene od Adepata Istoka, imaju istu vrednost kao kad ih je izrekao Učitelj Hrišćanstva.

Originali sledećih dvaju pisama leže u arhivu Teozofskog društva u Adiaru. Bila su namenjena dvema osobama koje su već primljene kao Učenici pa ne možemo objaviti njihova imena.

N. L.

Zaista si mislio da je nejasno sećanje na tvoje prošle prekršaje ili ostalo sakriveno pred mojim saznanjem ili da sam za njih saznao pa sam ti oprostio, onog časa kad ti je bilo dopušteno da se nazoveš mojim Učenikom? Zar si mislio da sam zažmurio na jedno oko? Ludost. Tri puta ludo! To se dogodilo samo zato, da ti pomognem da se spaseš od svog niskog "ja" i da se probude u tebi bolja nastojanja, da opet čuješ glas svoje povređene "duše" i da te podstaknem da barem nešto opet izravnjaš. Samo zbog toga bila je uslišena tvoja molba, da postaneš moj Sela. Mi smo zastupnici pravednosti. Mi nismo bezosećajni panduri jednog okrutnog Boga. Premda si bio nizak, premda sa opako zloupotrebio svoje sposobnosti i premda si često bio šlep prema zahtevima, ipak poseduješ sposobnost da postaneš jedan dobar čovek (za sada su te sposobnosti još latentne) i koristan učenik. Koliko će dugo trajati tvoja veza s Nama, zavisi jedino od tebe. Možeš da se digneš iz blata ali možeš ponovno da padneš u ponor poroka i bede, čiju dubinu ne možeš sebi predočiti. Pomisli da stojiš pred svojim Atmanom -- Duh u čoveku koji je tvoj sudi ja i koga ne može za-varati ni jedan smešak, ni jedna obmana, ni sofisterija. Do sada si samo malo saznao o meni i nisi me poznavao, sada si me bolje upoznao, jer ja sam onaj koji te optužuje pred tvojom probuđenom savešću. Ne treba da da ješ obećanje ustima ni Njemu ni Meni, a ni polovično priznanje. Da isplačeš čitavo more suza i da puziš u prahu, to neće pomaknuti merilo pravednosti ni za dlaku. Ako želiš ponovno da pridobiješ izgubljeno tle, učini dve stvari: izravnaj počinjenu nepravdu na najširokogrudiji i na najbolji način i posveti svoje snage radu za čovečanstvo. Pokušaj da se svaki dan ispuniš čistim mislima, mudrim recima i ljubaznim delima. Neću ti davati zapovesti, ni uticati na tebe na bilo koji način. Ali ću na nevidljiv način da sledim tvoj put i saossćati sa tvojom borbom, kada ti možda nećeš više verovati u našu egzistenciju, kao što mnogi drugi me veruju. Kad uspešno okončaš svoj probni rok, ja ću biti prvi koji će ti zaželeti dobrodošlicu. A sada, dva puta stoje pred tobom, izaberi! Kad izabereš obrati se svom vidljivom službenom pretpostavi]enom H. S. Olkotu, a ja ću ga kroz njegovog Učitelja12 uputiti da te vodi.

Ti želiš da budeš misionar Teozofije. Budi to ako to znaš da budeš u delima. No ako bi propovedao jednim srcem i životom koji su suprotni onome što propoveđaš, radije prizovi munju da te usmrti nego da svaka reč bude tvoj budući tužilac. Idi i savetuj se sa pukovnikom Olkotom, priznaj "voje greške pred ovim dobrim čovekom i zamoli ga za savet.

K. H.

9-

Promisli sledeće: ljudi koji vrše preljubu odaju iz sebe jednu otrovnu auru, koja raspaljuje svakojake zle strasti i pobuđuje pohotu. Jedini put do uspeha je bezuslovan rastanak, ni pogled iz daljine, ni jednu reč, a ni da napišeš pismo. U času kada prekoračiš jednu od ovih zapovesti, nisi više moj Učenik. Ako sačuvaš jedno staro pismo, jedan talisman, jednu uspomenu a naročito pramen kose od dotične osobe, to može pogubno da deluje na tebe, može se pretvoriti u užarenu iskru. Čak si u opasnosti ako se nalaziš u istom gradu, ili na mestu na kom si lako dostupan. Ti se ne možeš pouzdati u svoju moralnu snagu, jer da si imao moralnu otpornost, izbegao bi onu kuću u istom času kad je prva požudna

misao stavila tvoju vernost na kooku.....

Drži se dakle daleko od te osobe bez ikakvog objašnjenja.

K. H.

10.

Sledeće, delimlično navedeno pismo, pisano je god. 1884. jednoj engleskoj učenici, Franoeskd Orndejl.13 U njemu se nalazi mnogo pozitivnih i vrednih saveta, za svakog onog koji teži učenju.

N. L.

Posmatrao sam tvoje misli. Posmatrao sam tihi razvoj tvojih misli i unutrašnju čežnju duše, a pošto mi tvoj zavet to dozvoljava.. . upotrebljavam ovu poslednju priliku da ti pišem direktno, pošto želim da ti kažem nekoliko reci. Ti znaš, čim se iscrpi aura H. P. Blavatske u ovoj kući, nećeš moći više da primaš pisma.

Želeo bih da se upoznaš sa položajem onakvim kakav je danas. Tvoja vernost daje ti na to pravo.....

Čuo sam tvoj razgovor sa H. P. B. na dan njenog dolaska i želim Ti kazati da imaš pravo. Tvojoj staroj majci, koja je od samog detinjstva prošla s tobom trnoviti put vere i iskušenja, duguješ veliko poštovanje. Ne šlepu i nepravednu poslušnost, koja bi i za tebe i za nju mogla da ima štetne posledice, već spremnost da joj s poštovanjem služiš i pomogneš da u sebi razvije intuiciju za duhovne stvari i da se pripremiš za budućnost. Mnoge boli i domaće brige ostavile su .krvav trag na njenom srcu. Ona nesvesno šteti sebi time što ne vlada svojim temperamentom. Privlači loše "astralne" uticaje i kroz to nam stvara suprotna strujanja, koja nas na žalost istiskuju. Vi ste obe zaslužile nagradu svojom predusretljivoscu prema našim vesnicima i Karma neće to prevideti. Ali, gledajte u budućnost! Pazite da neprestano vršenje dužnosti pod vodstvom dobro razvijene situacije daje dobro izbalansiranu ravnotežu. O, da su Vaše oči otvorene! Otvorio bi vam se pogled na takve blagoslove, čije mogućnosti za vas i za čovečanstvo leže u začetku sadašnjih napora i vaše bi se duše napunile radosnom i vatrenom revnošću! Probijajte se u Svetio, vi hrabri borci Istine, ali nemojte dopustiti da se sebičnost uvuče u vaše redove, jer samo nesebičnost otvara sva vrata i prozore unutrašnjeg Svetišta, ali ih ostavlja širom otvorena i za nepoželjno.

Što se tebe tiče, o dete, koje se probijaš iz tame u Svetio, hoću da ti kažem da Put nije nikada zatvoren, ali što je više neko pre toga pogrešio tim će ga teže naći. U očima Majstora niko nije "potpuno proklet". Kao što se jedan izgubljeni dragulj može izvući iz najdubljeg blata i opet je dragulj, tako se i najveća propalica može istrgnuti iz gr eha, ako razvije najskupoceniji dragulj među svim draguljima, blistavu klicu Atme. Svako od nas mora to sam da učini, svaki to može, ako ozbiljno hoće i ako je istrajan. Dobre namere su misaone predstave dobrih dela, one su fantazije, sanje, nadahnuća

Budija prema Manasu. Ako ih stalno podržavamo, one neće nestati kao fatamorgana koja se rasplinjuje u Šamo-pustinji, već će postajati sve jače i jače dok naš čitavi život ne postane izraz i dokaz božanskog života u tvojoj dubini. Tvoja prošla dela bila su prirodni plod jednog neispravnog religioznog ddeala. Bila su rezultat neznanja i krivog shvatanja i ništa ih ne može odstraniti, jer su neosporivo utisnuta u knjigu Karme. Ni suze, ni pokajanje ne mogu izbrisati dotičnu stranicu. Ali, ti poseduješ moć da pomoću svojih budućih dela izravnaš i ispraviš tu Karmu, pa čak još i više od toga. U tvojoj okolini nalaze se poznanici, prijatelji i kolege, izvan i u Teozofskom društvu, koji su iz istog neznanja napravili iste i još teže greške. Ukazi im na strašne posledice ovakvih zabluda, uputi ih prema Svetlu, vodi ih na Put. Uči ih, budi misionar Ljubavi i Milosrđa. Pomažući drugima postigni svoje vlastito spasenje. Bezbroj stranica tvoje knjige života nije još ispisano, one su još bele i prazne. Kao dete svoje rase i svoga veka zgrabi dijamantno pero i ispisi te stranice života povešću plemenitih dela, dobrim ispunjenih dana i godina svete revnosti. Na taj način ćeš zaslužiti trajno put prema višim razinama duhovne svesti. Nemoj se bojati i nemoj klonuti. Budi verna Adelu kojd si već počela da naslućuješ.

U mnogim stvarima moraš se preorijentisati. Uske predrasude tvoga naroda više te vežu no što misliš. One te čine netrpeljivom prema beznačajnim prekršajima vaših neprirodno stvorenih pravila pristojnosti i čine te sklonom da previdiš ono bitno. Još nisi sposobna da ceniš razliku između unutrašnje čistoće i spoljnog obrazovanja. Ako bi vas "Majstori" cenili prema vašim vlastitim društvenim pravilima, na čemu bi ti onda bila? Takozvano "dobro društvo" čija licemerna pravila tako jako braniš, zapravo je jedna gnojna masa životinjske ćutilnosti unutar ljuske spoljne zaglađenosti. Sa stanovišta njegove neznalačke i pakosne netrpeljivosti apeluješ na nas, jer ti tvoja intuicija kaže da ti ono neće pružiti pravednost. Nauči da posmatraš ljude ispod njihove površine, nemoj imati poverenja i nemoj suditi na osnovu spoljne prividnosti. Pokušaj to dete moje, nadaj se i primi moj blagoslov.

K. H.

11.

U iduća četiri odlomka poikušaćemo da predočimo naročito značajne izreske iz pisama Sinetu i Hjumu, u kojima su Mahatme izneli svoja mišljenja u pogledu filozofskih, religioznih i naučnih pitanja. Ovo nisu zapravo pisma u užem smislu već su to traktati, koji zapremaju mnogo stranica i iscrpno tretiraju navedene teme. Sledeći odlomci ne mogu dati dovoljno jasnu sliku s obzirom na skučenost prostora koji nam stoji na raspolaganju. Dajemo ih kao tipične primere na kakav način Učitelji gledaju i tretiraju ova pitanja.

Naredni izvod je deo pisma pisanog god. 1881. O. A. Hjumu, u kome se tretira problem Duha i Materije.

N. L.

Jedno od osnovnih, elementarnih pitanja u okultizmu je jedinstvo Duha i Materije. Duh i Materija razlikuju se samo u svojim ispoljavanjima, zbog ograničenog zapažanja naših čula. Daleko od toga da bi našim poukama nedostajala filosofska osnova; naše pouke ukazuju samo na jedan Princip u Prirodi, na Duha - Materiju ili Materiju - Duha. Treći Princip, poslednjd, apsolutna ili kvintesenca spomenuta dva, pjjako smem da upotrebim ovo nepravo označavanje, gubi se u pomenutoj primeni i leži izvan mogućnosti analiziranja i zapažanja čak i kod Bogova i Planetarnih Duhova. Ovaj treći Princip, tako kažu filozofi u Vedama, jeste jedina Stvarnost; sve ostalo je Maya, jer ni jedno objavljenje Duha - Materije ili Puruše i Prakrati nikad se nije u drugom svetlu posmatralo, osim kroz prolaznu varku čula.

U knjizi Kim-te, Duh je smatran kao sublimacija Materije a Materija kao kristalizacija Duha. Najbolja ilustracija za ovo zbivanje je jednostavna pojava kod pretvaranja led - voda - para koja se konačno rasplinjuje. Ova je pojava svakako obrnuta u svome redosledu. Mi to zovemo silazak Duha u rađanje (stvaranje) ili u tvar i sjedinjenje ovog Trojstva u Jedinstvo. Ovu nauku koja je tako stara kao i sama misao, preuzeli su prvi hrišćani iz Aleksandrijske škole i pretvorili su je u nauku o Ocu ili Stvaralačkom Duhu, O Sinu ili čoveku - materiji i o Duhu Svetom ili nematerijalnoj Biti, tj. o vrhu jednakostranog trougla. Ovu predstavu možemo još danas naći u piramidama Egipta.

Moram spomenuti, da je Vaša predstava o Materiji kao i alotropskom obliku Duha nefilosofska i nenaučna, jer je Materija nerazoriva i prema mom mišljenju istog trajanja kao i Duh, ovaj Duh kog mi znamo i kog zapažamo. Bez Prakriti (Materije) Puruša (Duh) se ne može objaviti i prema tome prestaje da postoji, on postaje ništa. .. Cak i ono što prirodna nauka označava kao neživu tvar, tzv. mineralne čestice kojima se hrane biljke, ne bi mosle nikada da poprime oblik (bez prisustva Duha a Materije).

U životu svakog materijalnog atoma ili molekula dolazi čas, bilo iz ovog ili onog razloga, kada se i poslednja iskra Duha ili kretanja, odnosno života - zovite to kako Vam drago ¦- povlači. U istom času brzinom koja nadmašuje čak i blesak misli biva uništen atom ili molekul ili skup molekula, da bi se vratio u prvobitnu čistotu intra-kosmičke tvari. Povlači se dakle u majčinsko poreklo.. . Materija, snaga, kretanje, sačinjavaju Trojstvo u objektivnom fizičkom svetlu, isto kao što trojedino Jedinstvo Duha i Materije sačinjavaju Trojstvo subjektivne spiritualne Prirode.. Kretanje je večno, jer je Duh večan, ali se ne može zapaziti kretanje, koje ne bi stajalo u vezi sa Materijom.

12.

Naredna opažanja zabeležena su na osnovu rasprave koju je napisao O. A. Hjum o "Bogu", a koja potiče od Mahatme K. H. Majstor se izričito bori protiv nauke monoteističkih religija, koje tvrde da je najviši Apsolutni Princip Svemira jedno osobno biće. Prema nauci Mahatmi, u Svemiru postoje bića na tako visokoj lestvici razvoja, da nam izgledaju kao svemogući Bogovi, no čak su i Oni ograničeni i stoje pod Zakonom Vrhovnog Apsolutnog neosobnog Principa.

N. L.

.....Već smo tumačili da je naše znanje ograničeno na naš Sunčani sistem. Prema tome ne možemo tvrditi a ne možemo ni pričati da van granica ovog sunčanog sistema postoji jedno Najviše svemoguće inteligentno Biće. O Sunčanom sistemu naša nauka ne poznaje kompromise, u tom pogledu ona ili potvrđuje ili poriče, jer uči samo ono što pozitivno zna da je istinito. Zato ovde poričemo postojanje osobnog Boga. Mi znamo da postoje Planetarni Duhovi i druga spiritualna bivstvovanja, ali znamo da u našem sunčanom sistemu ne postoji ništa tako kao što je Bog, niti osoban a ni neosoban. Parabrahma (najviši Apsolutni Princip u indijskoj filozofiji) nije Bog već apsolutni i nepromenljivi Zakon, a Išvata je samo rezultat neznanja, koje se temelji na Velikoj obmani (Maya).

Reč "Bog" nastala je da se time označi nepoznati uzrok onih posledica kojima se čovek divio ili ih se bojao a nije ih razumeo.

Pošto tvrdimo da možemo da dokažemo svoju nauku jer poznajemo uzrok, u stanju smo da izjavimo da iza tih posledica ne postoje Bog ni Bogova. Svim pojavama koje nastaju u beskrajnom i neograničenom prostoru a proizilaze iz večnog kretanja, pripisujemo materijalne i prirodne uzroke, koji se mogu spoznati i koji su nama poznati. Ateisti pripisuju tim pojavama spiritualne, natprirodne nepoznate uzroke, koji se ne mogu spoznati. Bog Teologa je imaginarna moć koja se još nikada nije ispoljila. Naša glavna svrha jeste oslobođenje čovečanstva od ovog teškog sna, da naučimo ljude da budu vrli za ljubav samo vrline, oslanjajući se na sebe same a ne na teološke štake, koje su kroz bezbroj vekova bile uzrok mnogih ljudskih beda.

Ako ljudi žele celokupni život koji je kroz sve vekove nesvestan i nepromenjiv, smatrati Bogom, onda neka to čine i neka upotrebljavaju tu gigantsku neuspelu oznaku, ali u tom slučaju, moraće da kažu ono što je rekao Spinoza, tj. da čovek ne može sebi da predstavi ni jednu supstancu izvan Boga - Praester deum negne

dari, neque concipi protest substantia a Panteisti će.....

Jasno da Biće koje nije bilo čime uslovljeno, a koje je svuda prisutno, ne može biti ničim ograničeno, ni nečim što bi stajalo izvan Njega samog, čak ni prazninom, a kamoli materijom. Kad pitamo teiste "A da li je vaš Bog prazan prostor ili materija?", oni nam odgovaraju: "Ni jedno ni drugo!" A ipak veruju da njihov Bog prožima materiju iako nije materija.

Ako govorimo o našem "Jedinom Životu" tada kažemo da isti prožima svaki atom materije, ali je pravilnije ako kažemo da je on bit svakog atoma i da prema tome stoji u vezi sa materijom i poseduje sva njena svojstva, dakle, materijalan je, on je materija.

..... Mi ne zastupamo Advaitis (Jedan od šest glavnih pravaca u indijskoj filozofiji.), ali naša nauka o "Jedinom Životu" je identična sa naukom Advadtisa, o Brahmanu i o identičnosti Univerzalnog života sa dušom Makrokosmosa, sa dušom Mikrokosmoisa i slaže se u mišljenju da ne postoji Bog izvan čoveka.

.....Poričemo postojanje jednog beskrajnog svesnog osobnog Boga, jer ovakav bi Bog morao biti ili uslovljen, ograničen i vezan za promenu, te prema tome ne bi bio beskrajan, ili ako bi bio označen kao neuslovljen, nepromenljdvo i večno Biće koje nema u sebi ni jednu česticu materije, onda to ne bi bilo biće već jedan nepromenljivi, sl-epi princip ili zakon. Tako kažemo mi.

Prebacivaće nam da ipak verujemo i u Dhvančohane i u Planetarne Duhove i da im pripisujemo univerzalnu inteligenciju. To treba rastumačiti:

.....Inteligencija, kao što je ona naših Dhvančohana, je sposobnost, koja može biti svojstvena samo organizovanim bićima koja poseduju dušu, pa ma kako njihovi organizmi bili suptilni i nevidljivi. Inteligencija zahteva moć mišljenja, a da bi se moglo misliti, moraju se imati predstave. Predstave uslovljavaju posedovanje čula, dakle.....nečeg materijalnog.

.....Predstava o jednom čistom duhu kao o biću ili jednoj egzistenciji - pa ma kako je nazivali - je utvara, jedan ogromni apsurd.

13.

Sledeći redovi, kao i izvodi navedeni pod brojem 15 i 16 su izresci iz jednog opširnog pisma, u kojem Mahatma K. H. odgovara A. P. Sinetu na razna pitanja o razvoju čovečanstva.

N. L.

Svaka duhovna individualnost ima pred sobom gigantski put prevaljene evolucije. Od početka velikog manvantaričkog ciklusa, Monada mora na svakoj planeti na kojoj se nalazi ljudsko carstvo14 da prođe kroz sedam rasa. Od nemiri ogranaka, majmuna, koji se od današnjih primeraka znatno razlikuju, pa sve do današnje pete rase (ili bolje rečeno vrste), kao i kroz dve sledeće rase, sve dok sama ne zavlada Zemljom i još mora dalje da napreduje kroz sledeće više stadijume. Ali mi ćemo našu pažnju obratiti samo Zemlji. Svaka od sedam glavnih rasa razvija iz sebe sedam podrasa. Čovek mora proći kroz svaku od njih pre nego što ulazi u sledeću višu, i to sedam puta.

Podrase predstavljaju razne tipove čovečanstva i to u fizičkom i duhovnom pogledu i niko od nas ne može preskočiti ni jednu stepenicu na toj lestvici. Postoji još bezbroj drugih monavantarickih lanaca i van našeg Sunčanog sistema, gde žive inteligentna bića kao kruna i vrhunac evolutivnog života, koji se razvija u krugovima. Neka bića su fizički i intelektualno niža a neka su mnogo, mnogo viša u svome razvoju nego ljudi na našem lancu. Ali nećemo više o njima govoriti. Svaki čovek mora, dakle, da prođe kroz svaku rasu i mora istu ostaviti, razvijajući svoj intelekt od najnižeg do najvišeg stepena.

Vaši atropolozi i entolozi dobro bi učinili kad bi ovaj zakon o sedmostrukosti, koja se ponavlja kroz sva dela Prirode, uvek imali na umu.

Čitam u "Pioniru" od 12. juna, koji mi je poslala H. P. Blavatska, jednu raspravu o "Teoriji o majmunu" od A. P. N. koji daje izvrsno tumačenje Darvinove

Stav pomenute rasprave u "Pioniru" glasi: "Darvin nije nikada tvrdio da čovek potiče od majmuna. On je bio mišljenja da čovek potiče od jedne životinje slične majmunu i da je majmun takođe grana koja potiče od te životinje. Drugim recima, čovek i majmun imaju zajedničko poreklo. Ali iz toga nikako ne sledi da će se čovek ikada razviti u majmuna. Diferencija je započela u vrlo dalekom periodu. S vremenom da se ta razlika između majmuna i čoveka još više poveća. Darvin je svoju teoriju evolucije rastumačio pomoću drveta, čije stablo predstavlja zajedničko kolektivno poreklo, a grane dalji razvoj i diferencijaciju. Stablo neprestano raste i šalje u sve pravce grane koje se dalje dele na male grančice. Ovaj primer simbolizuje različite oblike života koji su vremenski i po osobinama tako različiti, da bismo kad bi ih upoređivali bez ukazivanja na zajedničko poreklo, morali da smatramo da su to naročita različita stvaranja, a ne rezultat jednog evolutivnog procesa. Čovek, koji poseduje kraljevsku čast da stvara, jeste jedna grana koja sada zauzima vrh drveta. Ali, on će morati da postane sporedna grana i da bude istisnut od naprednijih rasa koje će iz njega izaći i -neće mu biti slične, isto kao što on ne liči više ovoj životinji nalik na majmuna od koje bezuslovno potiče, jer drvo d dalje raste i nije mu još došao kraj. Grane i grančice koje su prestale da rastu oblici su života zaustavljeni u svome razvoju, jer ih je "borba za opstanak" osudila na smrt. One grane koje pokazuju znakove propadanja su oni životni oblici koji u promenjenim životnim okolnostima ne mogu egzistirati, dok one grane koje su već propale ukazuju na propast mnogih oblika, a njihovi fosili (ostaci) su sačuvani u raznim slojevima zemlje. Oblici koji su najsposobniji za život u prilikama koje u datom času vladaju, ostaju u životu, to je univerzalni zakon.

Majstor nastavlja u svom pismu:

.... To što vi zovete civilizacijom, ima vrlo malo zajedničkog sa napretkom. Covek iznutra, stupanj prosvetljenja njegovog fizičkog mozga putem svetla duhovne ili Božanske inteligencije je merilo njegove evolucije. Australijski Crnci, Eskimi, Bušmani, Wedahi itd. su ogranci onih rasta koje vi zovete "pećinskim ljudima". To su ogranci treće rase (prema tvrđenju vaše Nauke) i druge koja se razvila na ovom globusu. To su ostaci koji su prestali da se dalje razvijaju, životni oblici koji stoje na mestu osuđeni na propast u borbi za opstanak.

14.

Sledeći odlomak je odgovor na pitanje kroz koliko inkarnacija mora Monada, tj. duhovna individualnost koja se već nalazi na ljudskom stepenu razvoja da prođe tokom jedne "runde", tj. dok životni talas prođe kroz Zemlju i šest pripadajućih centara života iz finije materije.

N. L.

Čovek ima da prođe na svakoj planeti, uključujući našu Zemlju, sedam svetskih perioda kroz sedam rasa (u svakoj po jedan) i kroz 7x7 ogranaka. Postoji sedam glavnih rasa i 7 podrasa ili ogranaka. Jedan život u svakoj od sedam glavnih rasa i sedam života u svakoj od 49 podrasa, tj. 7 x 7 x 7 = 343 i još 7 k tome. Dalje, još jedan niz života u ograncima podrasa. . . Ukupni zbir inkarnacija svakog čoveka na svakoj planeti iznosi 777. Pnincip požurivanja i usporavanja Ibiva primenjivan na taj način što se sva malovredna plemena u poslednjem periodu isključe, tako da ostane samo ono najsposobnije. Covekovo putovanje po jednoj planeti produžuje se kroz nekoliko miliona godina. Ali zamdslimo da čovek ima samo milion godina na raspolaganju. Dok prođe kroz sedam "rundi", tako tvrdi vaša nauka, i odredimo li prosečno 100 godina za jedan život, videćemo da je čovek proveo na zemlji samo 77.700 (u ovoj rundi), a u subjektivnim sferama 922.300 godina. Ovo nije baš ohrabrujuće za moderne ekstremne branitelje reinkarnacije, koji tvrde da se sećaju nekoliko svojih prošlih inkarnacija!

Ako želite nešto obračunavati, tada nemojte zaboraviti da smo kod gornjeg uzeli u obzir samo živote sa prosečnom svešću i osećanjem odgovornosti. Nisu navedene omaške Prirode, kao urođeni idiotizam, smrtni slučajevi kod dece do sedam godina i drugi izuzeci o kojima ne smem da govorim. . . Pokušajte da resite problem 777 inkarnacija!

15.

Naredni kratak, ali jako značajan odgovor sledio je na pitanje postoji li bitna duhovna razlika između muškarca i žene, ili je pol samo slučajnost svakog pojedinog poroda a budućnost sprema za svakog pojedinca jednake mogućnosti?

N. L.

Cisti slučaj, kako vi kažete. Uopštena, izgleda kao delo slučaja, ali ipak je upravljeno od individualne Karme, od moralnih sklonosti, karakteristika i dela prošlog otelotvorenja.

16.

Sledeće reci bile su odgovor na pitanje: "Peta rasa četvrte runde započeta je u Aziji, pre milion godina. Šta se s njom događalo za vreme 998.000 godina, tj. Pre sadašnjih 2.000 godina? Da li su se u ovom periodu razvile veće civilizacije nego naša, i da li su ponovo propale?"

N. L.

Da, naša peta rasa začeta je u Aziji pre milion godina.15 Šta je ona radila u toku 998.000 godina, neposredno pre sadašnjih 2.000? Prikladno je ovo pitanje, a i u hrišćanskom je duhu jer ne dozvoljava da se veru je da iz drugog mesta može nešto dobro da dođe, osim iz Nazareta! Šta je ona radila? Ona je bila isto tako zaposlena kao i danas i ja moram gospodina Alena Granta16 da molim za oproštenje zbog naših primitivnih predaka, tj. čoveka "ježa" koga bih ja preneo u eocen period. "Novo zemljino doba" deli geološku nauku na dva dela, na tercier i na kvartu. Pod kvartom se podrazumeva ledeno doba, pa sve do danas. Prethodni tercier deli se u pet perioda: u paleocen, eocen, oligocen, miocen i pilocen. Vaši naučni pisci zastupaju zaista neustrašivo svoje naučne hipoteze, kako ja vidim. Zbilja je šteta što će se njihov bojni konj jedanput ritnuti i razbiti im glave. To dh očekuje. U doba eocena, čak i u njegovom najranijem periodu, ciklus četvrte rase ili Atlanta, dostigao je već svoj vrhunac i veliki kontinuitet, otac svih današnjih kontinenata, pokazivao je prve simptome propadanja u more. Ovaj proces vukao se sve do pre 11.446 godina, kada je njegovo poslednje ostrvo Poseidonis potonulo sa tutnjavom.17

Uzgred moram da kažem da je autor kritike Donelijeve "Atlantide" u pravu. Lemurija se ne može zameniti Atlantidom, isto kao što se to ne može učiniti zamenjujući Evropu sa Amerikom.18 Obe zemlje potonule su zajedno sa svojim visokim civilizacijama i "bogovima". Između ovih katastrofa prošao je vremenski razmak od oko 700.000 godina, pošto je Lemurija doživela svoj vrhunac i kraj svoje karijere baš za vreme ovog beznačajnog razdoblja, pre prvog dela eocen-perioda, jer je njena rasa bila treća po redu.

Posmatrajte ostatke ove nekada tako velike nacije u nekim pljosnato-olovnim urođenicima današnje Australije. Takođe je ispravan ljubazni pokušaj autora da odbije pretpostavku naučnika koji Indiju i Egipat dovode u vezu sa otpacima Atlantide. Vaši geolozi su zaista vrlo učeni, ali ne dolaze na pomisao da ispod kontinenata koje su ispitali i proučili i u čijoj su unutrašnjosti pronašli okean, pa su istom oteli njegove tajne, leže duboko sakriveni u nepreglednim i neispitanim dubinama okeana još drugi mnogo stariji kontinenti, čije slojeve nije još niko geološki ispitao a koji će jednog dana opovrgnuti njihove teorije. Zašto ne mogu zorno prikazati jednostavnost i uzvišnost istine, koja je povezana sa induktivnim generalizovanjem, suprotno od pretpostavke koja proizilazi samo iz maginacije? Zašto ne bi priznali, da niko od njih nije na to pomislio, da su naši sadašnji kontinenti, Lemurija i Atlantida već nekoliko puta propali u more i opet su imali vremena da se ponovo pojave i da nose nove vrste čovečanstva i nove civilizacije. Niko nije pomislio i to da će kod prvog velikog geološkog dizanja povodom sledeće kataklizme, u nizu periodičnih kataklizama koje nastupaju od početka pa sve do kraja svake runde, naši kontinenti, koji su već u degeneraciji, potonuti, i da će se Lemurija i Atlantida opet pojavdti?

Zamislite budućeg geologa šeste i sedme rase. Zamislite kako kopa duboko u unutrašnjosti onoga što je nekada bilo Simla19 ili Cejlon i neka nađu tamo alat Vedhama20, a svi predmeti civilizovanog čovečanstva da su smrvljeni u prah od velike mase pokretnih ledenjaka budućeg ledenog perioda. Zamislite da takav naučnik nađe takav grubi alat, kakav danas upotrebljavaju samo divlja plemena i da po tome zaključi i izjavi da se primitivni čovek današnjeg perioda penjao po drveću i da je tamo i spavao, te da dođe do zaključka, da se čovečanstvo iz 1882. godine sastojalo iz "životinjskih ljudi, tamnoputih, bradatih, sa izbočenim jabučicama i sa šiljastim zubima kao kod psa". Staviše, jedan grantitlen šeste rase ne bi bio tako daleko od istine, kada bi predpostavio da su ovi zubi upotrebljavani u borbi mužjaka za vreme "Simla-perioda", kad su se isti borili za žene, ali metafora ima malo veze sa antropologijom i geologijom. Takve je vrste ova nauka!

Ali, da se vratimo na vaše pitanje: naravno da je četvrta rasa imala period visoke kulture. Grčka, rimska, pa čak i egipatska kultura nisu ništa u poređenju sa kulturama koje su započele sa razvojem treće rase. ..

Grci i Rimljani bili su male podrase, a Egipćani su bili jedan deo našeg vlastitog "kavkaskog" plemena. Posmatrajte Egipat i Indiju. Pošto su dostigli najviši stepen civilizacije i štaviše, učenost, doživeli su pad. Egipat je potpuno nestao kao samostalna podrasa (njihovi Kopti su bastardni ostatak), a Indija kao jedna od prvih i najmoćnih grana matične rase, sastojeći se još i danas iz nekoliko podrasa, bori se da ponovo pridobije prvo mesto u svetskoj istoriji. A ova "istorija" ima samo nekoliko slučajnih i maglovitih uvida u život Egipta pre 12.000 godina. Tada je u Egiptu, koji je postigao svoj vrhunac nekoliko hiljada godina pre tog vremena započelo već propadanje. A šta može vaša istorijska nauka da zna o Indiji pre 5.000 godina, ili o Kaldejcima koje na dražestan način zamenjuje sa Asircima, pa od njih jednog dana čini stanovnike "Arkadije", a drugi dan "Turance"! Mi tvrdimo, vaša je istorija bespomoćna.

. . . Znate li da su Kaldejci bili na vrhuncu svoje okultne slave još pre onog vremena koje vi zovete bronzano doba? Znate li da su "Sinovi Ad" ili "deca Vatrene Magle" bili delatni nekoliko stotina hiljada godina pre ledenog doba i da je ledeno doba već bilo jedno vrlo poodmaklo doba, kada je započelo ono, što vi sada nazivate historijskim periodom" (verovatno zato, jer ono što je njoj poznato, redovno nije istorija već plod mašte)?

. . . Mi izričito izjavljujemo da je pre i posle ledenog doba postojao jedan niz civilizacija i da su iste egzistirale na različitim predelkna Zemaljske kugle, i da su umrle kad su postigle vrhunac svoga razvoja.

. . . Kontinent Atlantide egzistirao je za vreme miocen-perioda. Svi događaji zbivaju se u tačno određeno vreme i na određenom mestu u evoluciji runda. Događaji, koji izazivaju velike geološke kataklizme mogu se dakle predskazati s matematičkom tačnošću, isto kao i pomračenja Sunca i druga zbivanja u Svemiru. Propadanje Atlantide u more (jedna grupa kontinenata i ostrva) započelo je isto tako sigurno u miocenu, kao što se već danas može opaziti da neki vaši kontinenti postepeno tonu u more. Nestanak najvećeg kontinenta je bio vrhunac toga događaja, te je bio povezan sa uzdizanjem Alpa. Kasnije je sledilo propadanje poslednjeg od onih lepih ostrva koje spominje Plato.

... (sudbina Atlantide)... je buduća sudbina vaših Britanskih ostrva, prvih na listi žrtava, koja će biti uništena vatrom (podvodnim vulkanima) i vodom. Francuska i druge zemlje će slediti. Tada će sedma podrasa šeste glavne rase sadašnjeg čovečanstva cvetati u Lemuriji i Atlantidi, koje će se opet pojaviti. .. na Zemaljskoj kugli biće tada vrlo malo mora i velikih voda, jer se voda i zemlja pojavljuju i nestaju i izmenjuju se periodički.

Svaki novi period tame nagoveštava dolazak kataklizma vatre i vode. Osim toga, svaka glavna rasa mora biti takoreći podeljena na dva dela pomoću jednog ili drugog od ovih elemenata. Tako je atlantska glavna rasa na vrhuncu svog razvoja i slave, uništena vodom. Danas možemo još naći samo njene propale i degenerisane ostatke, a ipak je svaka njena podrasa dozivela dane trijumfalne slave i odgovarajuće veličine. Ono što su oni danas, to ćete jednog dana biti vi, jer je zakon ciklusa jedinstven i nepromenljiv.

Kad vaša peta rasa dostigne vrhunac svoje fizičke inteligencije i najvišu kulturu (pazite, mi pravimo razliku između materijalne i duhovne kulture), i ne bude više sposobna da unutar svog ciklusa dalje napreduje, tada će njeno napredovanje prema apsolutnom zlu biti zaustavljeno pomoću jedne od ovih "kataklističkih promena" (isto kao što su i njihovi prethodnici, Lemurijci i Atlanti, ljudi treće i četvrte rase bili sprečeni u svome napredovanju u pomenutom pravcu). Vaša velika civilizacija biće uništena. Tada će se prdmetiti da se degenerišu sve njene, podrase posle kratkotrajnog perioda slave i učenosti, unutar svojih ciklusa.

... Vidite dakle, kako su kratki i prolazni bili dani slave prošlih ogranaka rase...

Ni jednoj materijalnoj rasi ni podrasi a ni njenom ogranku, vladajući zakon ne dozvoljava da se ogreši o prava naredne rase, odnosno podrase, a još manje da zloupotrebi znanje i snage koje pripadaju njenom nasledniku.. .

17.

Naredni odlomci dozvoljavaju nam da naslutimo ponešto o onim višim duhovnim Bićima koja stoje na višem stepenu razvitka nego Mahatme, a poseduju one karakteristike koje religije pripisuju "Bogovima" i "Božjim sinovima". Mahatme ih nazivaju "Dhyan Čohanima" ili "Planetarnim duhovima".

N. L.

"Nemoj jesti plodove sa stabla saznanja dobra i zla,, koji dozrevaju na drvetu koje raste za tvoje naslednike", to bismo mogli da kažemo sa većim pravom nego što bi nam to "Hjumovi" vaše podrase hteli da priznaju. Ovo "drvo" nalazi se pod našom zaštitom; ono nam je povereno od Dhyan Cohana, tj. od zaštitnika naše rase i vernih čuvara onih koji će još doći. Pokušajte da shvatite alegoriju. . .

Na početku svakog kruga, kada se čovečanstvo ponovo pojavljuje, ali u prilikama koje su potpuno različite od onih koje se za porod pojedinih rasa i podrasa upriličuju, mora da se umeša jedan "Planetarni duh" među ove primitivne ljude, da osveži njihovo sećanje i da im objavi one istine koje su oni za vreme prošlog kruga već poznavali. Zato ima toliko različitih i suprotnih predanja o Jehovi, Orauzdu, Brahmi i. ostalim bogovima. No, to se događa samo za dobrobit prve rase.

Njena je dužnost da izabere među svojim sinovima one koji su sposobni za primanje te da ih "odeli", da se poslužimo biblijskim izrazom, kao kalež, koji će primiti u sebe svu Spoznaju, što će se proširiti u svim budućim rasama i generacijama dotične runde... Svaka rasa ima svoje Adepte; nama je dozvoljeno da svakoj novoj rasi . damo onoliko našeg Znanja, koliko ljudi dotične rase zaslužuju. Sedma, tj. poslednja rasa imaće svog Budu, isto kao i svaka prethodna rasa, ali njeni će Adepti biti na mnogo višem stepenu razvoja od Adepata bilokoje sadašnje rase, jer će među njima boraviti budući Planetarni duh, Dhyan Čohan, čija će dužnost biti da posle privremenog potanjanja ove naše planete probudi i osveži pamćenje prve rase čovečanstva pete runde... Zadatak Planetarnog duha sastoji se u tome da da glavnu notu Istine. Kad On jednom odredi njenu vibraciju tako da preovladava kroz sve zapletaje rase, sve do svršetka ciklusa, stanovnik najviše nastanjene sfere nestaje sa površine naše Planete, sve do sledećeg Uskrsnuća u telu. Vaša filozofija naziva urođenim predstavama vibracije ove iskonske Istine. Na pitanje da li je Planetarni duh mogao biti inkarniran kao čovek, odgovoriću da nema Planetarnog duha koja nije jedanput bio materijalan, ili kako vi to zovete, da nije bio čovek. Kad je naš veliki Buda, čuvar svih Adepata, reformator i kodifikator Okultnog sistema prvi put postigao na Zemlji Nirvanu, postao je Planetarni duh, tj. njegova se duša mogla u isto vreme svesno kretati u međuplanetarnom prostoru i živeti pomoću volje u svom prvobitnom individualnom telu na zemlji, jer njegovo Božansko Ja toliko se oslobodilo od materije, da je moglo svesno da izgradi sebi zastupnika, kojeg je moglo ostavljati u ljudskom obliku kroz nekoliko dana, sedmica i katkada i kroz godine, bez negativnog delovanja ove promene na životni princip ili razum tela. Usput ću vam kazati: stepen Bude je najviši oblik Adeptstva, kome se jedan čovek može nadati da će dostići na našoj planeti i tako je redak, kao što su retki Bude. Poslednji Hobelgan (viši glavar tibetanskog reda), koji je to postigao, bio je Tsong-Ka-Pa iz Rokovra (14 vek), reformator ezoteriekog i popularnog Lamaizma.

Planetarni duh ove vrste, u rangu Bude, može po volji oblačiti tela iz jače ili slabije materijalizovane tvari, koja ispunjava druge delove Svemira. Postoje razne gradacije i stepeni Planetarnih duhova, ali nema reda koji bi bio osnovan za svoju večnost. Mogu odgovoriti recima jedanput upućenim G. T. Fečneru, kada je želeo da sazna mišljenje Indijaca o njegovim radovima: "Vi ste u pravu jer svaki dijamant, svaka zvezda, svaka planeta ima svoju individualnu dušu, isto kao i čovek i životinja. . . postoji hijerarhija duše, od najnižih oblika tvari, pa sve do Duše Sveta.21

. . . Duhovni Ego, koji kao pobednik napreduje u svojoj troi kroz svet ove, na ovome spiralnom putu diže se od zvezda do svetla, dok ne postane Planeratni duh i još više, dok konačno ne stigne do svoje izvorne tačke, da bi uronio u Veliku tajnu. Ni jedan Adept nije prodro kroz veo praiskonske materije. Najviši i najsavršeniji uvid je ograničen usled čitavog Univerzuma oblika i tvari.

18.

Iduće pismo, koje je A. P. Sinet primio 28. septembra 1882. god. u Sirmi, tretira uzroke zla u svetu. Neobično oštre reci Mahatme K. H. upotrebljene u ovom pismu protiv organizovanih religija, možda će na nekoga neugodno delovati, jer su religije bezuslovno onaj činilac u životu čovečanstva, koji treba da poveže čoveka sa Večnim Praizvorom njegove biti i time ima na njegov život uzdižuće, prosvetljujuoe i oslobađajuće delovanje. Istorija nam svakako dokazuje da su čovečja želja za vlašću i njegovi nedostaci iskrivili i ponizili uzvišenu misiju religije, tako da oni periodi na koje se odnose Majstorove optužbe preovladavaju u istoriji većine organizovanih religija.

N. L.

Zlo kao takvo nema posebne .egzistencije. Ono je samo odsustvo dobra i postoji samo za onoga koja je postao njegovom žrtvom. Zlo proizilazi iz dva uzroka. Ni zlo ni dobro nemaju nezavisan uzrok u Prirodi. Priroda je lišena svake dobrote i zlobe, ona samo sledi nepromenljive Zakone, kad daje život i radost dli bol i smrt, odnosno kada uništava ono što je stvorila. Priroda ima za svaki otrov protivotrov i nagradu za svaki bol.

Istinsko zlo dolazi od čovečje inteligencije. Njegovo poreklo leži u čoveku, koji se udaljuje od Prirode. Zlo je preterivanje u dobru, u jednom smislu je proizvod ljudske sebičnosti i pohlepe. Razmišljajte temeljito o tome, pa ćete videti da osim smrti (koja nije zlo već potrebni zakon) i nesrećnih slučajeva, koji nalaze uvek izravnanje u sledećem životu, poreklo svakog zla leži u ljudskom delovanju, tj. u čoveku, koji je usled inteligencije što je poseduje jedino biće u Prirodi sa slobodom delovanja.

Ne stvara Priroda bolesti već čovek. Čovekovo cdređenje je da umire prirodnom smrću, zbog duboke starosti. Izuzev nesrećnih slučajeva divljak i divlje životinje, koji žive u slobodi, ne umiru od bolesti. Hrana, piće i polni odnosi su prirodne potrebe u životu. Njihovo prekomerno uživanje prouzrokuje bedu, mentalne i fizičke bolesti, koje se prenose kao najveće zlo na decu onih koji su to sve skrivili. Ambicija i želja da onima koje volimo osiguramo sreću i dobre materijalne prilike, sticanjem časti i imetka, jeste hvale vredan i prirodan osećaj. Ali, ako to pretvara čoveka u teškog i okrutnog tiranina i u tvrdicu ili velikog egoistu, tada to donosi neopisivu bedu njegovoj okolini - narodima, kao i pojedinim ljudima.

Dakle, sve to (hrana, bogatstvo, taština i hiljadu drugih stvari koje ne možemo ovde navesti) su vrelo i uzrok bede ako se upotrebljavaju prekomerno, odnosno ako ih nema u dovoljnoj rneri. Budeš li zlobni razaratelj i tiranin, prouzrokovaćeš bolest, bol i bedu.

U slučaju njihovog nedostatka gladovaćeš, a ljudi će te prezirati i smatrati nulom i osudiće te na bedu kroz čitav život.

Ne može se zbog toga kriviti ni Priroda, a ni neko imaginarno božanstvo već jedino ljudska narav, ako ona zbog sebičnosti postane gruba. Dobro razmislite o ovim recima, tražite uzrok svakog zla koje možete zamisliti i sledite mu koren unatrag, sve do početka i rešićete trećinu problema zla.

No, sad ću vam pokazati najveći i najvažniji uzrok gotovo dve trećine svih zala koja pritiskaju čovečanstvo, od kada je ovaj uzrok narastao u veliku moć. To je klasa sveštenstva i crkve u bilo kom obliku se to posmatralo i u bilo kom narodu. U onoj varljivosti, koju čovek smatra svetom, treba tražiti izvor mnogih zala, tog velikog prokletstva za čovečanstvo. Pogledajte Indiju, hrišćanstvo, Islam, Židovstvo i fetišizam! To je sveštenički bezobrazluk, koji je i Boga učinio pred ljudima tako strašnim. Religija je napravila od čoveka sebičnog pobožnjaka i fanatika, protivnika svih ljudi izvan svoje sekte, a nije ga istovremeno učinila boljim ili moralnijim. Vera u Boga ili Bogove pretvorila je dve trećine čovečanstva u robove onih koji su ga razočarali svojim pogrešnim obećanjem da će ga spasiti. Nije li čovek uvek spreman da izvrši svako zlo, ako mu se kaže da Bog ili bogovi zahtevaju ovakav zločin?

Irski, italijanski ili slovenski seljak dobrovoljno će se žrtvovati i radije će sam gladovati, odnosno dopustioe da gladuje njegova porodica i da ista bude bez odela, samo da nahrani svoga "oca" ili "popa" i da ga oblači. Dve hiljade godina Indija je stenjala pod teretom kasta, dok su se jedino Brahmani tovili od bogatstva te zemlje. Još i danas hrišćani i muslimani režu jedni drugima grkljane, da bi uveličali svoju pripadnost.

Zapamtite: veličina ljudske bede neće se smanjiti, sve dok onaj bolji deo čovečanstva ne zameni pogrešno shvaćene oltare svojih Bogova Istinom, moralom i sveobuhvatnom. Ljubavlju.

Kad se kao argument protiv toga navodi da i Mi imamo hramove i sveštenstvo i da naše Lame žive od dobrotvornosti, tada treba imati na umu da navedene ustanove nemaju ničeg zajedničkog sa zapadnjačkim, osim imena. U našim se hramovima ne veliča ni Bog ni bogovi već triput posvećeni spomen na najvećeg i najsvetlijeg čoveka koji je ikada živeo. . . Naši Lame primaju hranu, ali nikada ne primaju novac. U njihovim se hramovima uči pravi uzrok zla i to se narodu propoveda. Tamo se poučava četiri plemenite Istine (Arya sachani, tj.: 1) Sav uvetovani život jeste bol. 2) Prema tome, uzrok bola jeste žeđ za životom. 3) Bolu se može izmaći samo ako se savladava ta žeđ. 4) Put za njegovo savladavanje jeste "Plemeniti osmostruki put i lanac uzroka"), tj. dvanaest Hidana, koje daju rešenje problema o uzrocima i savladavanju bola.

Čitajte Maha-vaggu (tj. Vinava Pitaku, jednu od tri svete knjige prvobitnog Budizma) i pokušajte da shvatite, ne sa predrasudama zapadnjačkog mišljenja već sa intuicijom i razumevanjem Istine - šta Prosvetijeni kaže u prvom Khandhaku....

19.

Posle ovih izvoda iz dužih rasprava, sledi još nekoliko pisama koja tretiraju neka pitanja u pogledu Teozcfskog društva.

Sledeće pismo bavi se položajem Teozofske lože u Londonu, godine 1884, u kojoj je izvestan broj članova organizovao takozvani "Unutrašnja krug" i nastojao da i dalje dobij a pismene pouke, koje su bile davane A. P. Sinetu za vreme 1881-83. godine.

To pismo verovatno nije bilo određeno jednoj osobi, već čitavoj grupi.

N. L.

Ono glasi:

Obavesti "Unutrašnji Krug" o sledećem. . .

1) Kad bi se našao način da se nastavi sa ezoteričkim poukama, koje su se prošle godine prekinule, i kad bi Mahatma K. H. smatrao da se korespondencija može ponovo započeti, u tom hi se slučaju ista mogla odvijati samo kao do sada, tj. preko Sineta. On je od samog početka bio izabran za korespondenta. On je osnovao londonsku grupu.. . pravednost zahteva da on žanje plodove svoje Karme. Mahatma nema opravdanog razloga da prenosi ozbiljne pouke na nekog drugog.

2) Pošto se to uredilo, ostaje otvoreno pitanje kakve ima mogućnosti za korespondenciju sa gosp. Sinetom? H. P. B. ne želi više vršiti ulogu posrednika u primanju i odašiljanju pisama. Ona je dugo vršila požrtvovani rad u tome smislu i ako to ne želi iz vlastite volje da radi, čak ni Ja, njen dugogodišnji Guru nemam prava da je na to prisilim. Damodar K. Malavankar još je manje za to raspoložen. Pošto je to karmička stvar, K. H. ne može i neće da ga na to sili, jer se ne srne mešati u tuđu Karmu. Ostaje samo Mohini Babu.22 Ali on još nije postigao onaj stepen razvoja koji omogućuje Seli da odašilje i prima pisma.

3) Iako bi se našao neko ko bi posredovao u korespondenciji između Sineta i K. H. ni "Unutrašnji krug" ni londonska grupa nisu za sada u takvom stanju da bi mogli da imaju koristi od željenih instrukcija, ni da bi ih mogli mirno primati. Jedna zajednica ezoteričkih Učenika, koja želi duhovno da napreduje mora da se ističe potpunim skladom i jedinstvom mišljenja. Svaki za sebe i svi zajedno, moraju biti potpuno nesebični i uljudni i bar njihov međusobni odnos mora biti pun dobre volje, ako se već želi da izostavi ostalo čovečanstvo. U takvoj grupi ne srne da postoji duh sektaštva,. ogovaranja, zlonamernost, zavist, ljubomora, prezir ili nepoštovanje i srdžba. Što jednoga pozleđuje mora da pozledi i sve ostale, što jednog raduje, mora i druge da razveseli. Da li su londonska grupa ili njen "Unutrašnji krug" takvi, kako to naša pravila i zakoni bezuslovno zahtevaju?. .. Niz unutrašnjih teškoća bi se lako savladao da je vladalo bratsko jedinstvo, koje povezuje svako veliko telo, tako da svi deluju kao jedan čovek, "jedno srce i jedna duša". Moram da kažem da bi potpuna promena u osećanjima londonske grupe isto toliko izmenila, da bi mogla opet da bude od koristi za veliko delo, kome smo se mi posvetili. Po stanju u kome se nalazi, vidimo da se ona kreće u obratnom pravcu. Londonska grupa je samo jedna sjajna zvezda, možda čak i najsjajnija na teozofskom nebu, ali za matično društvo ona je jedan aristo kratski izdanak, država u državi, koja gravitira prema lastitom središtu izvesnih navika, predrasuda i svetovnosti...

Ona će morati potpuno da izmeni svoju dosadašnju sebičnu i ekskluzivnu politiku, ako želi da opstane. Moraće opet da postane nerazdvojivi deo "Univerzalnog Bratstva", ako želi da bude teozofsko "telo". Ne sme da dozvoli širenje vesti, ogovaranje, lične naklonosti i sistem protežiranja, ako želi da ima Nas za učitelje.

Naravno da Mahatma K. može da piše kao nezavisni Adept u privatnom svojstvu kome hoće, ako nađe za to puteve, s tim da ne povredi dobri Tajni Zakon. Ali on neće nikada pristati da odstupi od toga zakona, pa i kad se radi o zadovoljenju osoba koje su pokazale najveću predanost. Londonska grupa, naročito "Unutrašnji krug" neka odstrane iz svoje pšenice plevu, jer mi sa ovom poslednjom ne želimo imati veze...

M.

U prošlom pismu spomenuti ^Unutrašnji krug", koji je osnovan u Teozofskom društvu, raspao se već u

1985. god. No, kad je H. P. Blavatska došla 1886. u London, skupila je oko sebe jednu grupu mladih ljudi, koji su bili spremni da otvoreno priznaju da su se stavili u službu Mahatmama i da prema tome vode odgovarajući način života. Ovog puta je predsednik Teozofskog društva, pukovnik Olkot bio mišljenja da u tome leži neka opasnost za Društvo. Zbog toga je u avgustu 1889. god. otputovao iz Indije u Evropu. Tada se na brodu "Šanon" u njegovoj kabini kratko vreme pre dolaska u Brindisi, materijalizovalo sledeće pismo, koje je uticalo na njegov budući stav.

N. L.

Pošto se sada približavaš Londonu imam da ti kažem nekoliko reci: Toliko si sklon raznim promenljivim uticajima, da ne mogu sada, u ovim kritičnim danima, da se potpuno pouzdam u tebe. Zavladaj svojim osećanjima, da bi mogao ovde na Zapadu, u ovom zamršenom položaju da postupaš pravilno. Pazi na svoje prve utiske. Greške koje praviš dolaze zbog tog propusta. Neka na tvoja dela ne utiču ni lična naklonost, ni sumnja, ni averzija.

Između članova u Parizu i Londonu nastali su nesporazumi, koji su ugrozili interes Teozofskog pokreta. Kazaće ti se, da je glavni uzročnik ovih nemira H. P. Blavatska. To nije tačno, premda njen boravak u Engleskoj ima u tome udela. Najveću krivicu za to snose drugi, čije je komotno nepoznavanje svojih vlastiti)'. grešaka vrlo značajno i koje se ne može odobriti. Jedna od najvrednijih doprinosa misije Upasike23 je što ona tera ljude da prosuđuju sebe sa!me i razara njihovu šlepu neobjektivnost prema drugim osobama. Promatraj npr. svoj lični slučaj. Svoj revolt zbog "nepogrešivosti", u koju si jedanput verovao, otišao je predaleko. Ti si bio prema njoj nepravedan, i zato ćeš morati, zajedno sa drugima, kasnije da trpiš. To ti moram kazati. Upravo sada, na palubi broda, tvoje su misli prema njoj bile tamne i grešne, zato smatram da je sada vreme da te upozorim. :Pokušaj da ljubaznošću, tumačenjem i apelovanjem na vernost Istini, ako ne već Nama, odstraniš pogrešna shvatanja koja ćeš imati. Pokušaj da dovedeš ove ljude do toga da osete da za Nas nema privilegovanih osoba, da mi nemamo sklonosti prema izvesnim osobama već prema njihovim dobrim delima i prema čovečanstvu kao celini. Ali, Mi upotrebljavamo zastupnike, najbolje koji nam stoje na raspolaganju. Njen vođa je bila za vreme poslednjih trideset godina ona ličnost koja je svetu poznata kao H. P. B. (nama drukčije). Ona bezuslovno izgleda nekim ljudima nesavršena i neugodna, ali postoji verovatnost da Mi godinama nećemo naći bolju od nje. Učini da Tvoji Teozofi to shvate! Od god. 1885. bez njenog sudelovanja (posrednog ili neposrednog) nisam nikome u Evropi i Americi napisao ni jedno pismo, pa bio to samo i jedan redak, niti sam trećim osobama bez nje uputio ni usmenu poruku. Neka to Teozofi saznaju. Ti ćeš kasnije shvatiti značenje ove činjenice i radi toga zapamti ovo! Pošto je njena vernost prema nama postojana, a njene patnje su je baš zbog toga zadesile, to je ni Ja, ni ikoji od moje Braće nećemo napustiti, niti ćemo dozvoliti da padne U zaborav. Nezahvalnost ne spada u naše navike, to sam već jedanput spomenuo.

Naši su odnosi neposredni, odvijali su se samo na fizičkom nivou, osim retkih tebi poznatih izuzetaka, kao što je današnji i oni će se i dalje, usled sticaja okolnosti tako odvijati. To što su tako retki tvoja je greška, kako sam ti to u poslednjem pismu rastumačio.

Da bih ti pomogao u tvojoj sadašnjoj zbunjenosti, reći ću ti sledeće: H. P. B. nema skoro nikakve veze sa administrativnim pojedinostima; nju bi trebalo potpuno osloboditi od njih, ukoliko njena snažna priroda može da se vodi u tom pravcu. Ali sledeće treba svima da rastumačiš: u okultnim pitanjima, ona ima sve da kaže. Mi nju nismo napustili i nismo je "predali u ruke Sela". Ona je naš neposredni zastupnik. Ja te upozoravam: nemoj dozvoliti da tvoja sumnja i srdžba zbog njenih "brojnih ludorija" utiče na tvoju intuitivnu vernost prema njoj. Kod uređivanja ovih evropskih pitanja, imaćeš dve stvari da uočiš d to spoljnu, administrativnu stranu i unutrašnju, psihičku. Neka prva ostane pod tvojim vodstvom, u zajednici sa vašim najmudrijim saradnicima, a onu drugu ostavi njoj. Prepušta se tebi da pojedinosti izradiš sa spretnošću koja ti je svojstvena. Ali budi vrlo pažljiv. Ako bi se ona umešala, pa bi se radi odluke pojavile neke praktične stvari, znaj da razlikuješ stvari koje su u svome temelju i delovanju čisto ezoterične od onih stvari koje, mada imaju u početku praktični izgled, ipak mogu izazvati rezultat na duhovnoj ravni. One prve možeš najbolje proceniti ti, a one poslednje ona.

Opazio sam takođe tvoje misli o "Tajnoj nauci". Budi siguran da smo je, u pogledu svega onoga što ona nije izvadila iz naučnih i drugih dela, Mi nadahnuli.24

Kaci ona ispravlja i tumači greške u mišljenju u delima drugih Teozofa, tada se to događa putem Mene, ili putem Moga nadahnuća. Ovo delo je vrednije nego prethodno ("Otkrivena Izida") i daje kratki pregled okultnih istina, te će kroz mnogo godina biti vrelo pouka i informacija za ozbiljne istraživače.

Uveri druge da struja Karme uvek teče i da Mi moramo, isto kao i oni, izboriti put do oslobođenja. Bilo je mnogo ozbiljnih iskušenja u prošlosti, nova te čekaju u budućnosti. Sačuvaj veru i odvažnost, koje su ti do sada pomagale, sve do kraja.

Za sada, radije nemoj nikome spomenuti da si primio ovo pismo, čak ni H. P. B., ako ona sama ne počne o tome da govori.....Ono je namenjeno samo tebi, kao upozorenje i direktiva, a drugima samo za upozorenje, jer ti se smeš, ako to bude potrebno, diskretno njime poslužiti.

K. H.

Budi spreman na to, da će se sa izvesne strane posumnjati u.identičnost pisma.25

21.

Sledeće pismo je jedino koje je napisano posle smrti H. P. Blavatske. Primila ga je dr Ana Besant u septembru 1900. u Londonu.

.....Teozofsko društvo i njegovi saradnici upravo su na putu da fabrikuju jednu veroispovest. Tibetanska poslovica kaže: "Lakovernost se rađa lakovernošću i svršava sa pseudosvetlošću." Kako malo ima ljudi, koji zaista nešto znaju o Nama!.....Zar da se od Nas načine idoli? Intenzivna želja nekih ljudi da vide Upasiku ponovo otelotvorenu probudila je pogrešnu majavičku predstavu. Upasika ama da izvrši koristan posao na višim nivoima i neće se tako brzo vratiti.

Teozofsko društvo mora sigurnim korakom da pređe prag novog veka. Niko nije ovlašćen, a ne. može ni da uzme pravo da vlada Učenikom, ili nad njegovom savešću. Nemoj ga pitati u šta on veruje.

Vrhunac talasa intelektualnog razvitka mora se zahvatiti i upraviti prema spiritualnosti. On ne može nasilno da se razvija u pravcu verskih razmatranja niti ka emocionalnom kultu. Svim -djelatnostima u Teozofskom društvu mora upravljati zajednička misaona snaga svih članova kao celine. Mi nikad ne pokušavamo da sebi podvrgnemo volju nekog drugog. U pogodno vreme odašiljemo zračenje koje uzdiže, koje pogađa razne osobe na različiti način. Iz mnogih ovakvih misli konstruisano kolektivno mišljenje, može da povoljno utiče na pravac delovanja. Najbolji način da se isprave pogreške je da se sve subjektivne i objektivne činjenice časno i bez predrasuda ispitaju.

Govorkanja o "Majstorima" moraju se nenapadno, ali odlučno ućutkati. Dajte prednost i služite jedino Najvišem Duhu, od koga je svako jedan deo. Mi radimo svoj posao kao nepoznati i u tišini, i stalno obraćanje pažnje na nas i navođenje naših imena stvara isprekidanu Auru i ometa nam rad.

Teozofsko društvo je zamišljeno kao temeljni kamen budućih religija čovečanstva. Da bi se postigla ona svrha, moraju svi oni koji vode odstraniti svoju slabost u pogledu oblika i ceremonija. Tada će se iskazati kao pravi Teozofi i to po unutrašnjem mišljenju, kao i po spoljnom stavu.

K. H.

22.

Kao poslednji dokumenat sledi izvod iz pisma, koje je Sinet primio u proleće 1883. od Mahatme K. H., pred odlazak u Englesku, posle otpuštanja iz novina "Pionir", jer je pod uticajem pouka koje je primao od Majstora, novine "usmerio" prema Indiji.

N. L.

Nadam se da ćete bar Vi shvatiti, da Mi nismo (ili većina od nas nisu) neke bezdušne, moralne suve mumije, kako to neki predstavljaju. Niko od nas ne liči na onog strogog junaka iz Bulverovog romana.26 Sposobnost opažanja, koju neki od Nas poseduju, daje nam širi pogled, izrazitije, nepristrasno i obuhvatnije čovekoljubije.



Možemo s pravom reci da je zadatak "Magije", da humanizuje naša bića, i da ih ispunjava milosrđem prema čitavom čovečanstvu, a ne da svoje oser'aje koncentrišemo i ograničimo na izvesnu izabranu rasu. No ipak, malo Nas ima, (osim onih koji su postigli konačnu negaciju - Mokshu, Mokaha - oslobođenje, spasenje, Blaženstvo, jednoznačno sa Nirvanom), koji smo se tako jako oslobodili uticaja naših zemaljskih veza, da bi bili potpuno nepodesni za radosti višeg stepena, za osećanja i interese čovečanstva. Sto je veće naše napredovanje prema oslobođenju, tim manje ima mogućnosti da se tako nešto dogodi, dok konačno kao poslednja kruna svi čovečanski i čisto individualni i lični osećaji, veze, prijateljstva, patriotizam, davanje prednosti rasama ne prestanu i dok se ne stope u jedan jedini Univerzalni osećaj, koji je jedini istinski i sveti, nesebični i Večni, a to je Ljubav, bezgranična ljubav za čovečanstvo kao celinu. Jer Čovečanstvo je veliko siroče, jedini razbaštinjenik na ovoj zemlji, moj prijatelju. Dužnost je svakog čoveka, koji je sposoban za nesebični impuls, da učini nešto, pa bilo to i najmanje za njegov napredak. To me podseća na staru priču o ratu između tela i njegovih udova; i ovde se svaki udov ovog ogromnog siročeta bez oca i majke, brine samo za sebe. Telo za koje se ni jedan udov ne brine, trpi neprestano, bez obzira da li udovi međusobno ratuju, ili su u miru. Pošto patnje i smrtni bolovi čovečanstva nikad ne prestaju, ko ga može koriti, kako to čine vaši materijalistički filozofi, da je u svojoj trajnoj osamljenosti i zapuštenosti našlo Bogove, kod kojih "neprestano vapi za pomoć, ali bez uspeha"? Pošto "nada i pomoć čoveku, leže u samom čoveku", ja ne bi nikad hteo, da nekoga ostavim u patnji, ako ga mogu spasiti.

Priznajem da se Ja lično nisam još potpuno oslobodio nekih zemaljskih veza. Neki Me ljudi više privlače nego drugi, a filantropija onako kako je naš veliki za štitnik "Spasitelj sveta, Učitelj Nirvane i Zakona" predavao, nije u Meni još do sada uništila sve individualne prijateljske veze, ni ljubav za najbliže rođake, a ni žarki osećaj ljubavi za onu zemlju, u kojoj sam se poslednji put materijalno individualizovao.

K. H.

REC PREVODIOCA

Verujem u izreku "Ako tražiš - naćićeš", ali tome želim da dodam i nešto što bih već mogao da nazovem iskustvenim jer osećam da stvari koje tražim obično nađu mene. Zateknu me na najneočekivanijim mestima i u najneočekivanijim trenucima, baš onda kada o njima uopšte ne razmišljam, ili bar o njima ne mislim strašću tragača.

Pre nekih 6-7 godina lutao sam Latinskim kvartom sve u želji da produžim toplu septembarsku noć. U tom lutanju nabasao sam pred jednu, u to doba noći otvorenu knjižaru. Zvala se, a i još se zove "Kod Šekspira". Pred njom i u njoj bila je poprilična gužva koju su činili ljudi slični meni. Ušao sam u nameri da posmatram lica a ne knjige. Ipak nije prošlo mnogo vremena i ja sam, kao svi ostali, bez jasnog nauma, prebirao po policama ovog antikvarijata. Redali su se poznati naslovi, a i mnogo onih o kojima nikada nisam čuo niti sam imao nameru da zapamtim. Ruka mi se, sasvim normalno, zadržala na nekom engleskom izdanju koje je za naslov imalo "Balkanski folklor". Knjiga, rekao bih putopis, iz 30-tih godina - cena 10 franaka. Mahinalno sam posegnuo za susednom ku- pusarom bez korica da nađem još nešto o Balkanu, ali je ona imala drugi geografski pojam u sebi. Opet 10 franaka. Tek toliko da sebi ne bih ličio na olinjalu vagbundu koja utucava vreme u svim osvetljenim, otvorenim vratima stavio sam knjige pod mišku - platio i izašao.

Po dolasku u Beograd uredno sam ih smestio na policu.

Tek pre izvesnog vremena, i to zbog krečenja, ponovo sam ih uzeo u ruke i iznenadio se. U onoj drugoj, kupusari, pronašao sam poznata imena i pojmove sa kojima sam često baratao.

Knjiga koja je sada i u vašim rukama nije nikakav udžbenik niti propaganda Teosofije koju je osnovao i tako stameno tumačio i branio Rudolf Stajner, niti je moja namera da u te i takve vode prevedem zabluđelu decu tehnologije. Ona je, ovakva kakvu je vidite, samo jedan divan dokument o vremenu i duhovnim strujanjima koja su se trudila da budu iznad ili ispod površine društvenih, socijalnih, političkih, religijskih bura veka na izmaku i veka u rađanju. Ovde treba napomenuti da je teosofija bila vrsta mode viših i intelektualnih krugova koji su tražili novu i jaču inspiraciju. Verujem da čete primetiti i osetiti misli ljudi koji su u to vreme verovali kao u vreme korenitih promena ljudskog duha i ljudske prirode i koji snagu za takvu promenu nisu nalazili u sebi niti prirodi već u dubokoj ezoteriji i mistici. Tim pre su pisma koja možete, posle eto stotinu godina mirno da prelistavate, aktuelna, i koliko vi to želite da budu -poučna i uputna.

Jer, ne zaboravimo. Živimo u sličnom periodu -periodu straha od moguće nuklearne kataklizme, tako prisutne i snažne da se izlaz ponovo traži u okultnom i onostranom.

Ovde želim čitaocu da skrenem pažnju na jezik i stil pisama koja su pred nama. U ovom prcvodu trudio sam se da što je moguće više zadržim autentičnost onovremenog manira pisanja, opštenja i izražavanja, svestan njihovih rogobainosli, krutosti i henncličiinsli.

Bnmishiv

1 On - pukovnik Olkot, jedan od osnivača i tadašnji predsednik Teozofskog društva.

2 Tri svrhe Teozofskog društva osnovanog 17. novembra 1875. god. glase:

1. Da se stvori jezgro sveopšteg bratstva, bez obzira na rasu, narodnost, veru, zanimanje i pol.

2. Da da podstrek za proučavanje svih religija, filozofija i nauka.

3. Da proučava još nepoznate Zakone Prirode i latentne duševne snage čoveka.

3 A. P. Sinet i O. A. Hjum predložili su da se organizuje jedna samostalna anglo-inđijska grana Teozofskog društva koja bi stajala pod direktnim vodstvom jednog Mahatme i koja bi se bavila naučnim istraživanjem staroindijske Mudrosti.

4 Šaberon - duhovni glavar tibetanske Hijerarhije Monaha.

5 Pundit - onaj koji proučava sanskrit.

6 Mahatma K. H. označava svog poglavara kao "Chohan". Prema Teozofskom sistemu učenja o Hijerarhiji radi se ovde o Maha-Čohanu. Zbog toga je ovo pismo poznato kao "pismo Maha-Čohana".



7 1 Nirvana - vrhunac znanja i apsolutne mudrosti.

8 To se zaista dogodilo. Katolički krugovi su u više navrata one pojave koje je Blavatska izazivala pripisali Sotoni; upor. knjigu "Teozofija i Antropozofija" od Matsa.



9 Ove reci u originalu napisane su na nemackom jeziku, mada je original pisan na engleskom.

10 Dva poslužitelja, bračni par Kolumb, za vreme odsutnosti H. P. Blavatske iz Adiara, god. 1884, upotrebili su falsifikovana pisma i okrivili su nju zbog prevare oko natprirodnih pojava. Hrišćanski misionari upotrebili su te krive dokaze za javne napade protiv Teozofskog društva.

11 Tathagata, počasni naziv Gautame Bude.

12 Mahatma K. H. nije bio Olkotov Učitelj već Mahatma H.

13 Tetka dr Džordža Orndejla.

14 Iz drugih spisa Mahatme K. H. vidi se da on ne misli ovde na vidljive planete našeg Sunčevog sistema već na nevidljive centre iz fine tvari, koji prema učenju Mahatmi pripadaju Zemljinom lancu hipoteze. Zadnji stav na str. 6 red 1, ne obazirući se na neke greške, bio bi po prilici za hiljadu godina pravo otkriće, ako se do onda sačuva....

15 Izgleda da je ovde jedna greška. Prema naucima Mahatma, koje su dali na drugom mestu i prema "Tajnoj nauci" od Blavatske, počeci bele rase datiraju 100.000 godina unatrag.

16 Alen Grant je engleski prirodnjak i sledbenik Darvina (1848-1899).

17 To se dakle dogodilo godine 9564. pre Hrista, jer je pismo pisano godine 1882.

18 Lemurija - kontinent u današnjem Južnom moru.

19 Grad na podnožju Himalaja u kome su tada boravili Sinet i Hjum, letnja rezidencija podkralja Indije.

20 Primitivno pleme u Indiji, ostatak jedne predarijske rase.

21 Gustav Teodor Fečner, osnivač psiho-fizike (1801-1887). Mahatma K. H. je, pre nego što se podvrgnuo višim inicijacijama Ezoteričke Hijerarhije u Tibetu, proveo neko vreme oko sredine prošlog veka na univerzitetima u Evropi.

22 Damodar K. Malavankar i Mohini Babu Čaterju bili su dva indijska Učenika Mahatme K. H.

23 Upasika - Učenica, tako je Mahatma K. H. često nazivao H. B. Blavatsku.

24 Ovo se odnosi na H. P. B. - "Tajna nauka", tj. njeno prvo mnogo braće delo, koje je kasnije proširila i preradila.

25 Sinet je smatrao da Mahatma K. H. samo s njime održava vezu putem percipitiranih pisama.

26 Roman "Zanoni", koji je napisao engleski državnik Lord Bulver Siton (1803-1873).


---------------


dobiveno od joška iz sombora


lp, boro


http://budan.blog.hr/



- 08:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.02.2011., petak

ISTRA ALTERA MAGICA

ISTRA ALTERA MAGICA®
SAJAM ALTERNATIVE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA

Istra – terra magica, zavičaj nebrojenih malih čudesa. Tu, gdje se od pamtivijeka susreću civilizacije i narodi, križaju kulture, običaji i nazori, Istra Vas mami svojom čarobnošću. Uronite srcem u ovu minijaturnu planetu, i otkrit ćete ljepotu i istinu o sebi. Tu dublju istinu, hranu za dušu i odmor za um donosimo Vam po treći put na velikom sajmu alternative i zdravog življenja „ISTRA ALTERA MAGICA“, ponovno u znamenitoj Puli u Domu hrvatskih branitelja, na samom pragu proljeća, 19. i 20. ožujka 2011.

Ova dvodnevna mind-body-spirit manifestacija ponudit će svim posjetiteljima cjeloviti pristup koji stimulira um putem mnogobrojnih zanimljivih predavanja, hrani dušu kroz organizirane radionice meditacije, te njeguje pažnju za vlastito tijelo, nudeći unutar izložbenog prostora, među ostalim, i organsku kozmetiku, prirodne čajeve i ekološke proizvode.

Ovoga puta možemo sa zadovoljstvom predstaviti i neke od najvećih renomiranih stručnjaka koji će svojim gostujućim predavanjem uveličati ovaj festival:
• veliko predavanje arheologa koji je uzburkao svjetsku javnost, dr. Semir Osmanagić s predavanjem „Piramide u svijetu i bosanska dolina piramida“
• Aba Aziz Makaja, duhovni vođa centra „Komaja“, s predavanjem „Orgazmička žena“ i radionicom duhovnih pjesama i mantri iz cijeloga svijeta
• utemeljiteljica jedinstvenog prirodnog sustava iscjeljenja, (E.M.T.) Avigail Mor iz Izraela, sa predavanjem „Tajna koda univerzuma kroz mudrost Kabale“ i radionicom
• predavanje „Ayurveda – nauk o životu“ profesora Tomislava Petrušića, voditelja ayurvedske akademije iz Zagreba, i njegovih gostiju, londonskih akademika porijeklom iz Indije, dr. (B.A.M.S.) Mauroofa Atique i dr. (B.A.M.S.) Venkate Joshija
• posebni gosti predavači iz Damanhura, internacionalno priznate zajednice sjeverno od Torina u Italiji, za koje nam je čast organizirati veliko predavanje, te koncert biljaka – jedinstven doživljaj koji ne smijete propustiti!

Obogatite svojim posjetom ovaj događaj, učinite nešto dobro za sebe i upoznajte magičnu stranu Istre!




ISTRIA ALTERA MAGICA®
the grand alternative fair

Istria – terra magica, the land of innumerous little wonders. Here, at the crossroads of civilisations and nations, cultures and traditions, Istria will lure you with its glamor. Give yourself into this miniature planet, a world for itself, and you will discover the beauty and the truth within.

On the threshold of spring 2011, we bring to you this inner truth, the food for soul and the rest for mind at the grand alternative fair „ISTRIA ALTERA MAGICA“, held again in remarkable Pula, at the Centre of Croatian soldiers, on 19th and 20th of March.

This two-day mind-body-spirit festival will offer to every visitor a unique comprehensive approach of „the whole“, as we will thrive to stimulate your mind through numerous lectures, soothe your soul through the organised meditation classes and various workshop, and bring the attention to your body by offering many organic products and healthy ecological articles within the exhibition showroom.

This time we are also thrilled to present to you some of the most amazing guest lectures, held by internationally well-known experts and authorities in their field of knowledge:
• the grand lecture „The world's greatest pyramids and the bosnian valley of pyramids“, held by the archeologist who shook the world with its theories, dr. Semir Osmanagić
• the lecture „Orgasmic Woman“ and the workshop of spiritual world songs, brought to you by the spiritual leader of the Komaja branch-centre in Istria, Aba Aziz Makaja
• the grand lecture „The secret of the code of the Universe through the Kabala wisdom“ and workshop on the new and amazing healing technique, given to you by its founder Avigail Mor (E.M.T.) from Izrael
• the lecture „Ayurveda – the doctrine of life“ by professor Tomislav Petrušić, the principal of the Ayurvedic Academy in Zagreb, and his guests from London, originating from India, dr. (B.A.M.S.) Mauroof Atiqua and dr. (B.A.M.S.) Venkata Joshi
• the incredible singing plant concert and the lecture, held by our guests from Damanhur, a spiritual community north of Torino in Italy

Do enrich this fair with your visit, do something good for yourself
and meet the mysterious Istria!



ISTRIA ALTERA MAGICA®
la fiera esoterica

Istria – terra magica, la terra di infiniti piccoli miracoli. Qui, dove si da sempre intrecciavano varie civiltŕ e nazioni, culture e tradizioni, Istria vi alletterŕ con il suo fascino. Date il vostro cuore a questo piccolo paese, una pianeta in miniatura per sé, e vi rivelerŕ la bellezza e la veritŕ interiore.
Coll' inizio di primavera, vi porteremo questa veritŕ profonda, il cibo per l'anima e il riposo per la mente – alla fiera esoterica „ISTRIA ALTERA MAGICA“, che si svolge da 19 a 20 marzo 2011, al Centro dei combattenti croati, di nuovo a bellissima Pola.

Questo corpo-mente-spirito evento di due giorni offrirŕ ai visitatori un aproccio di „interezza“: cercheremo di stimolare la mente attraverso varie conferenze interessanti, di nutrire l' anima attraverso le classi di meditazione, e alla fine di fissare l' attenzione sul proprio corpo sano, offrendo all' interno dello spazio espositivo prodotti biologici e cosmetici organici.

Questa volta anche abbiamo il piacere di introdurre alcuni dei piů autorevoli esperti che contribuiranno a questo festival:
• la famosa conferenza „Le piramidi nel mondo e le piramidi bosniaci“ di dr. Semir Osmanagić, l' archeologo che ha suscitato l' opinione pubblica mondiale
• Aba Aziz Makaja, il leader spirituale del centro internazionale „Komaja“, con la conferenza „Donna orgasmica“ ed il workshop delle canzoni spirituali da tutto il mondo
• Fondatore del sistema particolare di guarigione naturale, (E.M.T.) Avigail Mor da Israele, con la sua conferenza “Il segreto del codice dell’ Universo attraverso la saggezza della Kabbalah” e workshop
• la conferenza “Ayurveda - la dottrina della vita ", di professore Tomislav Petrušić, di Accademia ayurvedica di Zagabria, e i suoi ospiti, docenti universitari provenienti da Londra e India, (B.A.M.S.) Mauroof Atiqua e (B.A.M.S.) Venkata Joshi
• i nostri ospiti speciali da Damanhur, una comunitŕ vicino a Torino (Italia), riconosciuta a livello internazionale, ed č il nostro grande onore di organizzare il suo famoso concerto delle piante - un'esperienza unica da non perdere!

Arricchite con la vostra presenza questo evento, fate qualcosa di positivo per voi ed incontrate il lato mistico dell’ Istria!


------------


- 09:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.02.2011., četvrtak

O pojmu "priroda" u Vedama

O pojmu „priroda“ u Vedama


Najstariji sakralni corpus, vedski corpus, in continuo živi i danas i u buduće.
On je izuzetan spoj arhajskog i svevremenog, sanathadharmičkog.
Duh Veda živi ali istovremeno istraživači neprestano otkrivaju nove duhovne horizonte u toj svevremenoj duhovnoj baštini ne samo indijskog naroda.
U praiskonsko vrijeme, daleki pretci Arya migrirali su od subarktičkog područja preko srenjoazijskih visova i Zakavkazja do novijih domicila.
Protoarijska duhovna iskustva kasnije su se komplemenirala s protodravidskim, pratantričkim iskustvima. To je postalo temelj kasnijih duhovnih evolucija različitih duhovnih tradicija,. I danas nešto bez čega je nezamisliva duhovnost trećeg tisućljeća.
Suvremeni um, znanstvena percepcija svijeta, diskurzivni um pojmovnog mišljenja izgrađivan na temeljima zapadnoantičke i kršćanske duhovnosti i kulture, ponekad teško akceptira i razumijeva ono iskonsko u mitskopoetskom „mišljenju“ drevnih Arya. Potrebna je posebna hermeneutika.
Tako s našim popjmovima. Tako s pojmom „priroda“ npr.
Nemamo ekvivalenta u starom jeziku Arya. Ali postoje nešto kao kozmička dualnost dva „principa“ – Purusha („Božanaka Osoba“) i prakriti.
U pojedinim tradicijama, kasnijim, to se teomorfizira pa imamo „dualnost“ npr. Shiva-Shakti etc.
Kozmičko bivstvovanje je sakralno bivstvovanje.
Kozmička zakonomjernost vlada svim dimenzijama, svjetovima, vremenima, bićima.
Božanski Duh pokreće i „kreira“ svijetove, drži ih i razara. Ali On to čini kroz „materiju“ (materia prima u zapadnjačkoj metafizici je slutnja toga).
Nije to „materija“ u današnjem znanstvenom razumijevanju, ona je mnogo bliža onom „meta ta phisica“ starogrčkih filozofema, ontologista.
Prakriti u samkhya filozofiji dobiva posebnu artikulaciju. Nje još nije bilo u vedskim vremenima.
Posebna kozmogonija stvorila je i henoteistički pantheon bogova koji su svi imali neke posebne značajke „materijalnosti“. Po tome su bili „slični“ starogrčkim ili bogovima drugih religijskih tradicija.
Nad svim je vladala Kozmička Zakonomjernost „rta“ kojoj su bogovi bili podložni kao i svi svijetovi i sva bića.
„Priroda“ je značila neoformljwenu moć ili vis creans kozmosa, nešto kao natura naturans kasnije zapadnjačke metafizike.
„Priroda“ je bila druga riječ za „maju“, Božansku Moć koja kasnije dobiva mnoga raznovrsna značenja u kontekstu evolucije duhovnosti Arya.
Ti „plemeniti“ imali su vrlo raznovrsne i bogate rituale kojima su „komunicirali“ s dimenzijom bogova i kozmičkih sila.
Bili su tako vrlo „materijalistički“ i „pragmatični“ u vršenju vjerskog života.
Bila je takva i njihova soteriologija i taj savršeni ritualizam i težnja usklađivanja makro- i mikrokozmičkog, posebna je značajka duhovnog mentaliteta i suvremenog žitelja Bharate.
In nuce, neprestano je „vraćanje“ Vedama. To čini ponajviše avatar našeg vremena, Sathya Sai Baba. Sva brahmanička tradicija temelji se na uvažavanju dubokog sklada duhovnosti i „materijalnosti“. Duhovnost ne znači puku negaciju ili obezvređenje „materijalnog i „prirodnog“ već njegovu transformaciju.
Tri temeljne kozmičke sile – sattvička, rajastička i tamastička – vladaju gunama svekolikog bivstvovanja. To je ono „duhovno“ i „materijalno“ istodobno, jedno ne ide bez drugoga.
Čovjek teži onom sattvičkom, rast svijesti etc. – ali se ono „materijalno („priroda“) time ne dezavuira. U odnosu na ono duhovno, to je niža razina koja i dalje postoji i bazična je kozmosu i svijetu, životu svakog bića.
„Priroda“ je nešto što prožima i traje u nižim dimenzijama, što nosi „dah bića“, ona je šaktička moć djelovanja i oblikovanja svega što postoji. I „priroda“ jest ono božansko, ali neosvješteno u tami kozmičke sveprisutnosti.
O „prirodi“ se ne govori eksplicitno u duhovnim tradicijama poznije u Arya, ali bitno je znati –
Radi se o vibraciji kozmičkih sila, energija, pulsaciji Organizma tj. Cijelog Univerzuma.
Suvremena znanost na tragu je te primordijalne pankozmičke „slike“ Prirode koju su „osjetili“ drevni rišiji u praskozorje civilizacije Arya još u prapostojbini u subarktilčkom pojasu.
Znanost i duhovnost zajedno će „tragati“ za nepoznanicom kozmičkog pratemelja „prirode“ i „materije“. Jedan od „putokaza“ je i pravedska „božanska znanost“.

Dr. Sc. Jadran Zalokar

U Rijeci, mjeseca veljače, 2007. godine



- 08:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.02.2011., srijeda

ThetaHealing

VIŠE O TRETMANIMA - (često postavljana pitanja)

ThetaHealing™ Tomislav Gunjača iscjeljivanje

Holističke, komplementarne metode lječenja pojavile su se u davnini, kada se pokazala potreba... Priznate su od Svjetske zdravstvene organizacije 1976. godine. Holistički tretman znači da terapeut liječi cjelokupnu osobu, a ne samo simptom, trenutnu bolest, stanje ili poremećaj.

Theta iscjeljivanje utemeljila je Vianna Stibal koja od 1995. god. prakticira i podučava ostale o tome.
Svatko s vjerom u Višu silu (onoga tko je stvorio sve što postoji / ono što je stvorilo sve što postoji) može biti praktičar ili klijent (iscjelitelj ili korisnik) Theta iscjeliteljskog procesa. Bez obzira na geografsku lokaciju, porijeklo, religiju, rasu, biološku dob... To je proces duhovnog, tjelesnog i emotivnog iscjeljivanja.

Theta je ime koje su znanstvenici dali moždanim valovima niske frekvencije (4-7 Hz) koji se aparatima očitavaju u mozgu pri dubokoj meditaciji. Ti valovi upravljaju našim ponašanjem, sklonostima i vjerovanjima.

Gamma 40 - 5000 herca.............................u trenucima iscjeljivanja mozak se prebacuje od 4 do 5000 bez međufaza

28 - 40 herca - Visoko beta valno stanje ..........stresno stanje

Beta valovi - 14 do 28 herca...................................potpuna budnost, stanje pune koncentracije

Alfa valovi - 7 do 14 herca.....................................potpuna opuštenost, stanje uoči sna, meditacija

THETA valovi - 4 do 7 herca.................................REM faza sna, sanjanje

Delta valovi - 0 do 4 herca..................................san bez snova, tvrdi Duboki san

To je stanje u kojem majstori joge i sveti ljudi izvode čudesna iscjeljenja i manifestiraju predmete. U theta stanju možemo komunicirati i surađivati s Najvišom Svijesti, Bogom, Alahom, praAtomom, Stvoriteljem svega što postoji, energijom koja je sve stvorila - kako god Vam je to prihvatljivo zvati, te trenutačno promijeniti stvarnost, bilo da se radi o tjelesnom, duhovnom, emocionalnom iscjeljenju ili manifestiranju događaja u našem životu. Tehnika je jednostavna, svatko je može naučiti. Ne temelji se ni na jednoj religiji. Sve što je potrebno jest prihvaćanje da postoji Viša Inteligencija s kojom možemo sukreirati kako bismo unaprijedili kvalitetu naših i života ljudi kojima je to potrebno.

Theta iscjeljivanje rješava temeljne UZROKE bolesti i poremećaja. Samim tim rješava i simptome. Uzroke pronalazimo u Vašem podsvjesnom umu kojeg čine Vaše genetsko nasljeđe, iskustva stečena kroz život, vjerovanja, traume, obećanja, kolektivna svijest...
U tretmanu otkrivamo blokade i ograničenja, negativne emocije i vjerovanja, negativne energetske veze i sve ono što Vas koči i ograničava u duhovnom ili fizičkom razvoju i zdravlju. Uz Vaš pristanak trenutno mjenjamo / uklanjamo / modificiramo sve što ne služi Vašoj dobrobiti.

Većina ljudi nosi u sebi razne blokade koje ih koče i ograničavaju. Te blokade mogu datirati još iz fetalnog (embrionog) razdoblja (preuzeto od majke ili oca - genetski ili povjesno). Čest uzrok problema su nerazriješeni odnosi u obitelji ili s drugim ljudima. U osnovi takvih problema postoje programi, negativni osjećaji ili vjerovanja. Promjenom ili otkazivanjem tih programa, osjećaja ili vjerovanja trenutno osjećate promjene i Vaše kompletno postojanje mijenja se na bolje. Za Vašu dobrobit. Nestati će poteškoće u odnosima s drugim ljudima, shvatit ćete da Stvoritelj nema ništa protiv Vašeg zdravlja, zadovoljstva, uspjeha u svim vidovima života. Sami možemo stvoriti uvjete i situacije kakve želimo - kreirati svoj život, svoju stvarnost. Posljedica takvih promjena često je i nestanak bolesti i poremećaja.

Theta tehnikom ljudi se svakodnevno iscjeljuju od mnogih tjelesnih i duševnih oboljenja i poremećaja.


Theta iscjeljivanjem reguliraju se kemikalije i hormoni u tijelu. Mijenjanje programa radi se i na genetskom nivou u morfogenom polju oko DNK. Zamjenom ("popravljanjem") oštećenja na fizičkoj DNK iscjeljuju se i genetske bolesti.

DNK ISCJELITELJ TOMISLAV THETA ALTERNATIVA UZVOJNICA TOMISLAV GUNJAČA ZAGREB ALTERNATIVA ISCJELITELJ TOMISLAV THETA ALTERNATIVA ISCJELJIVANJE

Svakodnevno se u našem tijelu skupljaju štetna zračenja, teški metali i razni toksini. Theta tehnikom uspješno se možemo očistiti od svega što ne služi našem dobru. Aktiviranje DNK povećava imunitet organizma i potiče naše intuitivne sposobnosti. To je postupak u kome se aktiviraju "uspavani" dijelovi DNK. Naime, sve do 2000. godine znanstvenici su najveći dio naše DNK nazivali "junk"- DNK (smeće) jer nisu znali njezinu funkciju.



Moj odabir je raditi s ljubavlju i veseljem.

Tomislav Gunjača, praktičar i učitelj Theta iscjeljivanja





ŠTO SVE MOŽEMO THETA TEHNIKOM i VIŠE O TRETMANIMA (odgovori na česta pitanja - kao FAQ)
MOJA RAZMIŠLJANJA

o tretmanima



VIDEO INSTALACIJE - za Theta praktičare - 17. tjedan

zadnji upload 10.01.2011.



FOTOGRAFIJE

Vianna's teachers class LAS VEGAS - PICTURES




- 09:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.02.2011., utorak

Regionalno opredeljenje?

Diskriminira li zakon regionalno opredijeljene?



Od 1. do 28. travnja u Hrvatskoj će se provesti Popis stanovništva kojeg svake godine provodi Državni zakon za statistiku. Tradicionalno, najviše zanimanja u javnosti izaziva pitanje o nacionalnoj pripadnosti stanovništva. U Hrvatskoj je od prošlog popisa uvedena praksa prema kojoj se regionalno izjašnjavanje ne tretira ravnopravno s nacionalnim te su regionalno opredijeljeni uvršteni u kategoriju nacionalno neopredijeljenih. To je na popisu održanom 2001. godine izazvalo značajno smanjenje onih koji su se željeli regionalno opredijeliti. Međutim, opcija regionalnog izjašnjavanja i dalje postoji samo je nedovoljno poznata među građanima, posebice van Istre. Do sada su se na mobiliziranju građana na Popisima stanovništva javljale isključivo većinska i manjinske nacionalne zajednice ali se uoči aktualnog popisa javilo i nekoliko inicijativa kojima je cilj informirati građane da se na popisu imaju pravo neizjasniti nacionalno, odnosno izjasniti se regionalno.

Regionalna pripadnost (Istrijan, Dalmatinac, Slavonac, Riječanin…), koja nije samo hrvatska posebnost, predstavlja poseban oblik teritorijalne, odnosno socijalne pripadnosti koju prvenstveno određuje teritorijalna dimenzija. Tako shvaćenu regionalnu pripadnost određuju različite zajedničke vrijednost poput određenog zavičaja, tradicija, povijest ili dijalekt. Osim Istre i Riječka regija ima dio populacije koja svoj regionalni identitet doživljava važnijim od nacionalnog, no, hoće li se i u Rijeci dogoditi značajniji val regionalnog izjašnjavanja, znat ćemo tek nekoliko mjeseci nakon Popisa. (rd)



- 08:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.02.2011., ponedjeljak

Filozofija prijateljstva

Filozofija prijateljstva

Ne, mi nikada ne smijemo prestati vjerovati niti učiti...

nepoznat autor teksta ali je poučno



Poznati francuski filozof Jacques Derrida je umro ali ostalo je njegovo djelo "Filozofija prijateljstva". To je malena knjižica u kojoj je sažeta sva mudrost o tom čudesnom osjećaju. Čitajući je vratih se ponovo u vrijeme djetinjstva i mladosti kada smo prijateljstvo vrijednovali srcem. To je bilo vrijeme kada ništa do osjećaja "prijateljstvo" nismo posjedovali i stvarno bili sretni, neopterećeni i spremno otvoreni za osjećanje i njegovanje tog čudesnog osjećaja.



Prijateljstvo je najdragocijeniji poklon prirode, ogromno bogatstvo koje nam nitko ne bi mogao oduzeti da ponekada sami nismo destruktivni.
Filozofija prijateljstva ne definira prijateljstvo, nego nam ucrtava put za uzdizanje u onaj dio svjesnosti gdje osjećamo i spoznajemo pravi osjećaj.



Qualija tog doživljaja je najintimnije svojstvo koje posjedujemo.
Osjetiti nezadovoljstvo, neku skrivenu tugu ili bol prijatelja je u isto vrijeme i osobna tuga, osobna bol, sjedinjenje u osjećanju osjećaja.



U iskrenom prijateljstvu su ispružena ruka, ponuđeno uho, otvoreno srce najvrijedniji pokloni koji možemo dobiti. Taj poklon treba znati ponuditi, prihvatiti i uistinu vrednovati.



Potražiti ne materijalnu, nego misaon- osjećajnu pomoć kod prijatelja je jedina prava sigurnost našeg stvarnog postojanja u univerzumu. Dobiti podršku od prijatelja, osjetiti njegovu želju za pružanjem pomoći, želju za sudjelovanjem u poteškoći u kojoj smo se našli, je ono što prijateljstvo čini prijateljstvom. Osjetiti prijateljevo vrijeme u svom vremenu je stvaranje najelitnijeg misaono- osjećajnog kružoka.



Nedavno osjetih tugu i strah. U univezumu misaono- osjetilno- osjećajnog u meni se uskovitlala neka, meni do sada, nepoznata energija. Osjetih oluju nepoznatih osjećaja i upitah se na čije srce smijem pokucati, koga smijem opteretiti mojom boli.



U kojem i kakvom vremenu mi danas živimo?
Zar se prijateljstvo stvarno izgubilo u beskrajnom spektru osobnih problema, zbog kojih nemamo više povjerenja u one s kojima smo nekada nesvjesno dijelili sve dimnezije života, koje smo u nekom davnom trenutku smatrali prijateljima?
Da li je moguće da nismo u stanju odgovoriti na jednostavna pitanja koja prijatelj u trenutku osobne nesigurnosti postavlja?
Bojimo li se osobnih neznanja ili smo jednostavno nezainteresirani za probleme "prijatelja"?.



Slijedim poeziju misli i težinu pitanja koja se umnožavaju i postaju energija koja me je nosi dublje u san i ja poželjeh uistinu osjetiti osjećanje osjećaja PRIJATELJSTVO. Očekujem odgovore na postavljena pitanja i čujem samo tišinu.
Mene zanima tišina koja ostaje iza mog pokušaja uspostavljanja dijaloga.
Znači li ta tišina odbijanje ili nerazumjevanje?
Da li je ona znak koji ja negdje u dubini duše ne želim prihvatiti, znak nezainteresiranosti za moje shvaćanje prijateljstva?
Možda je ipak greška u mojim moždanim vijugama, greška u transportu mojih transmitera koji zakazuju na sinapsama mog emocionalnog uma?



Tada se upitah:



Gdje se nalazi okus čokolade? U čokoladi samoj ili u mojoj glavi? Zašto ja ne volim čokoladu? Zbog njenog okusa ili zbog neke, tako, spojene sinapse u mojoj glavi?



Još uvijek uvjerena u osjećaj koji je ostavio trag u mom emocionalnom pamćenju mislim da odnos prijatelja ne bi smio biti određen nikakvim svrhovitim napretkom, ne bi smjelo doći do prekoračenja sebe sama u misaonom dijalogu, ne bi smjelo doći do povrede osjećaja. Rezultat razmjene mišljanja pa i sama misaona neravnoteža proizvodi energiju za stvaranje dinamičke ravnoteže i proširuje dimenziju trajanja prijateljstva.



Qualija, taj subjektivni, neusporedivi doživljaj prvog lica jednine, intrinsiški doživljaj prijateljstva, ostaje tajnom semantičke nemogućnosti izražaja, ostaje samo moj doživljaj, doživljaj koji mogu sačuvati, ako želim, u ladici prijateljstva u riznici mojih sjećanja.



Za mene prijateljstvo čuva tajnu misaonog nadopunjavanja, ima svoje vrijeme u prošlim stanjima i u očekivanju njegova budućeg trajanja. To zajedničko trajanje ne ovisi samo o meni, ono je sjedinjenje tog oblika ljubavi ili njeno odbijanje. Prihvatiti iznenadno odbijanje moje ljubavi od strane prijatelja je bolna istina s kojom treba naučiti živjeti.



I tako razmišljajući pitam se gdje su ostala ona intrinsiška spoznavanja našeg postojanja u prekrasnom vremenu kada je konkurencija bila nepoznanica, kada smo zajedno vjerovali u život, kada smo stvarno iskreno voljeli samo čovjeka u prijatelju, kada smo mu, isto kao i sebi, željeli samo uspjeh. Zar je to stvarno moguće ostvariti samo u mladalačkoj zanesenosti, punoj snova o budućnosti.



Jesmo li danas osjetljiviji na kritiku, uvredljiviji, netolerantniji?



Naša prošla desetljeća smo koristili u induciranju znanja da bi se izdigli iz osrednjosti, da bi koristeći umreženost našeg središnjeg nervnog sustava ostvarili ciljeve neke bolje budućnosti. Prijateljstva iz davnih vremena su ostala dio nas, ona su tu i traju i sazrijevaju zajedno s nama. Za njih ne moramo više ništa činiti, ona postoje kao što postoji sunce, ona su tu kao što smo i mi tu, mi sa svim svojim manama i vrlinama.



Šta smo u našem intelektualnom sazrijevanju naučili da bi novonastala prijateljstva isto tako trajala?
Susreti u sredini života su uvjetovani nekim drugim okolnostima, drugim situacijama, interesima i mogućnostima. Mnogi su prošli kroz naše živote neostavljajući traga u sjećanju. Neke zadržavamo samo zbog broja članova na zajedničkim susretima, zbog njihovog statusa u društvenom životu, zbog lažnosti našeg samopriznavanja, zbog osobne nesigurnosti.



Prijateljstvo bi trebalo biti najuzvišenija veza jer ne postoji model za prijateljstvo, ono se može komparirati samo sa samim sobom. U ovom vremenu nemamo više vremena za duge produktivne razgovore o ničemu. Konkretizirajući život mi smo konkretizirali i prijatelje i razgovore i vrijeme određeno za susrete. Mi se pripremamo za susret kao što smo se nekad pripremali za ispite. Konkurentnost koju iskreno prijateljstvo ne poznaje je postala naše svojstvo. Kao da si više nesmijemo dozvoliti pokazivanje slabosti. Izgleda mi da je poslovni život od nas napravio automate koji samo funkcioniraju.



Kako razbiti klišee u koje smo zarobili svoj današnji život?
Kako izaći iz mlina u kojem usitnjavamo one vrijednosti koje novcem nisu kupljive ni odredljive?
Kada ćemo shvatiti da vrijeme ne možemo izgubiti ako ga sjedinimo u misao koja će postati mostom ka pravom životu?



Šta je smisao života je pitanje na koje svatko od nas ima svoj odgovor. Kupovna moć nam daje sigurnost, određuje naše ukuse, ostvaruje naše želje, oblikuje naše ciljeve. Jedino što o njoj ne ovisi je prijateljstvo u svom najiskrenijem obliku. Prijatelja ne kupujemo, njega osvajamo sposobnostima svog emocionalnog uma. Tako nastalo prijateljstvo je most ka pravom životu, jedini most ka osjećaju iskrenog pripadanja, ka povjerenju i slobodi izraza.



Osjećamo li mi danas razliku između riječi prijatelj i poznanik?



Moja najbolja prijateljica je i danas nakon skoro četrdeset godina još uvijek moja najbolja prijateljica. Razdaljina i godine odsustva nisu djelovale na osjećaj njenog postojanja u mom životu.
Voljeti prijatelja znači voljeti i njegove slabosti i snage, razumjeti njegova neraspoloženja, opravdati njegove histerije, saslušati njegove misli, sudjelovati u njegovim tugama, vesliti se njegovoj sreći. Pomoći prijatelju znači djeliti s njim vrijeme njegovih problema bez osjećaja gubitka osobnog vremena.
U prijateljstvu nema molbi niti njihovih odbijanja, prijateljstvo je vječna nadogradnja postojećeg osjećaja.
Poznanika moramo uljudno zamoliti za malo njegovog vremena i onda prihvatiti njegovo obrazloženje, bilo ono po nas pozitivno ili negativno.



Dobar poznanik daje povratnu informaciju iz koje nam postaje jasno dali je daljnja komunikacija moguća ili nije.



Slučajni poznanik, u kojem nismo svojom osobnosti ostavili traga, ne odgovara na naša pitanja i time nam daje do znanja da ne želi dalju komunikaciju. Tu činjenicu je lako akceptirati.



Teško je prihvatiti šutnju onih koje smo smatrali prijateljima. Tada nam se čini da se nalazimo na mostu koji se urušava, a mi smo vjerovali u njegovu čvrstu konstrukciju. To je bolan osjećaj omalovažavanja intimnosti kojoj smo otvorili vrata. Shvatiti u tom trenutku svoju osobnu nasilnost u ostvarenju nečega što je nemoguće je proces sazrijevanja u svojoj osobnoj emocionalnosti.
Prihvatiti šutnju kao odgovor je sposobnost koju nam omogućava naš emocionalni um. Ukrotiti tugu, pretvoriti je u ravnodušnost da bi spoznali i prihvatili svoj emocionalni poraz, je isto tako proces sazrijevanja.



Deridina knjiga "Filozofija prijateljstva" mi je otvorila nove puteve spoznaje, uvela me u osjećanje osjećaja koji nazivam tim čudesnim imenom PRIJATELJSTVO



Odlučih se i stavih svoju tugu, boli i strahove u ovaj predivni virtualni svijet. Otvorih srce i proplakah poezijom duše. Vaši odgovori su dolazili i slijevali se kao najnježniji melem na moje nemirno srce. HVALA VAM MOJI DRAGI VIRTUANI PRIJATELJI!!!!!!!!!



Sretna zaključih da na osjetilno- osjećajnom nivou univerzuma našega uma nikad ne smijemo prestati vjerovati. Prijatelji su tu, oni su uvijek tu, samo ih treba pozvati, treba im pokazati svoju tugu, odkriti svoje strahove i boli.



Ne, mi nikada ne smijemo prestati vjerovati niti učiti.

- 08:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.02.2011., subota

Dostojevski - misli



DOSTOJEVSKI - MISLI

• Isto kao što je materina radost kad prvi put primeti da joj se dete osmehnulo, isto tako mora da se i Bog obraduje svaki put kad ugleda otud s neba da mu se grešnik od sveg srca moli.

• Kukavica je onaj ko se boji i beži, a ko se boji a ne beži, taj nije kukavica.

• Bolje je biti makar i nesrećan, ali znati, nego srećan a živeti nasamaren.

• Pogledajte dete, pogledajte zoru Božju, pogledajte travku kako raste; pogledajte oči koje vas gledaju i vole vas...

• Na jednog naprednog čoveka dolazi čitav bezdan duhovno zaostalih i ništavnih.

• Sanjar - ako treba tačno da se utvrdi - nije čovek, nego nekakvo biće srednjeg roda. Nastanjuje se ponajviše u nepristupačnom uglu, kao da se krije čak i od svetlosti dana, pa kad se zavuče u svoj stan, tako će prirasti uz svoj kutak, kao puž, ili bar u tom pogledu jako nalikuje na onu zanimljivu životinju koja je u isti mah i životinja i kuća, a zove se kornjača.

• Nesreća je zarazna bolest. Nesrećan i siromah moraju da se klone jedan drugoga da se ne bi još više zarazili.

• Nikad ništa ne preduzimajte dok vas drži bes.

• Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.





Fjodor Mihajlovič Dostojevski

- 08:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.02.2011., petak

Idemo u Europu



Idemo u Europu




SVAKAKO PROČITATI, PROMISLITI I OBAVEZNO POSLATI NA ŠTO VIŠE ADRESA; MOŽDA SE IPAK NEŠTO POZITIVNO POKRENE DOK NEBUDE PREKASNO!!!





PROČITAJ (TO MOZES), RAZMISLI (AKO MOZES) I PODIJELI S ISTOMISLJENICIMA (AKO IH IMAS) ...



PORTAL DNEVNO.HR

INTERVJU - DR. SLAVKO KULIĆ:


INTERVJU - DR. SLAVKO KULIĆ:


INTERVJU - DR. SLAVKO KULIĆ:
Hrvati će poput Ilira nestati u roku od 70 godina!

Ugledni stručnjak kaže da će Vladu prijaviti DORH-u ako se opet zaduži, proziva Rohatinskog zbog besramnog pogodovanja stranom kapitalu, nekontrolirani rast kamata i rata kredita naziva pljačkom zbog koje bi bankama trebalo ukinuti licencu, protivi se ulasku Hrvatske u EU, te tvrdi da bi Hrvati uskoro mogli doživjeti sudbinu Ilira.

Autor: Damir Kramarić Photo: Pixsell Nedjelja | 30.01.2011 22:38

Dok 'stručnjaci' poput Borislave Škegre i Željka Lovrinčevića na sva zvona i u gotovo svim medijima ovih dana trube o tome da Hrvatska treba što prije rasprodati ili dati u koncesiju i zadnje svoje dragocjenosti, njihov daleko iskusniji i u znanstvenim krugovima puno cjenjeniji kolega, dr. Slavko Kulić, tvrdi posve suprotno. No, budući da ga veliki mediji najčešće zaobilaze jer govori iskreno i ne štedi nikoga, njegov se stav u hrvatskoj javnosti gotovo i ne čuje. Dr. Slavko Kulić, rado je, stoga, dao intervju Dnevno.hr-u.

U hrvatskoj javnosti sve su glasniji zahtjevi za daljnjom prodajom preostalih državnih poduzeća poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih šuma... Trebamo li rasprodati zadnje hrvatske tvrtke?

- Hrvatska je od 1991. godine do danas pod snažnim utjecajem neoliberalne doktrine i njenih glasnogovornika koji zagovaraju stanje u kojem jesmo. To potvrđuje ono što sam predviđao još prije 19 godina, odnosno da će se ići u privatizaciju nasilno do kraja. Ono što se dogodilo 1991. je bila nasilna privatizacija nečeg što je već bilo privatizirano, jer je i grupno vlasništvo privatno vlasništvo. Ono što je bilo privatno, nije trebalo podržaviti, pa ponovno preraspodjeljivati, ako nije imalo za cilj ponovno nasilno preraspodjeljivanje po kriterijima političke vlasti u Republici Hrvatskoj, a u skladu s ideologijom vladajuće grupe. Znači, Hrvatska ostaje u bestežinskom stanju u kretanju, kako bi se moglo privatizirati sve što još nije privatizirano.

Kamo to vodi?

- Ništa u Hrvatskoj više neće biti hrvatsko. Namjera prodaje Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, HEP-a..., samo je nastavak te koncepcije koja vodi nasilnom preraspodjeljivanju uz pomoć amoralne politike. Radničko-klasni odnosi su pretvoreni u vlasničko-klasne u kojima vlasništvo znači sve, pa borba za vlasništvo svega što je preostalo nije slučajna. Koncepcije dugoročnog razvoja i opstanka u Hrvatskoj nema sve dok se sve može prodati.

Što će se dogoditi kad se sve rasproda?

- Kad se sve rasproda i narod i radnici bit će isključeni iz politike i nikoga neće biti briga za njihov život. A država bi se trebala brinuti o životu u Hrvatskoj u cjelini: o biljnome svijetu, o životinjskom, o svijetu gljiva, bakterija i virusa, znači o pravilnom upravljanju prostorom, izvorima i dobrima. Ovo što se događa, razuman ne razumije.

Može li se to o čemu govorite još ikako spriječiti ili zaustaviti?

- Može se spriječiti, jer nitko nije dobio mandat da zadužuje narod po svaku cijenu i na temelju rasprodaje nacionalnog bogatstva. Smatram da se radi o prijetnji opstanku ovog naroda i da to graniči s kaznenim djelom protiv naroda.

Rekli ste da ćete državnom odvjetniku prijaviti onoga tko opet bude išao zadužiti se, ili rasprodati dio nacionalnog bogatstva. Hoćete li to doista učiniti?

- Rekao sam da ću ih prijaviti kada budu išli nešto rasprodati, ili kada budu išli zaduživati se, ili reprogramirati dug. Jer reprogramiranje je novo zaduživanje. Novo zaduživanje ne može nitko napraviti bez znanja Hrvatskog sabora i hrvatskog naroda. Oni nisu proveli referendumom na kojem bi upitali narod mogu li se u ime njih zadužiti, a isto to nisu pitali čak ni Sabor. Ovo što se događa je politički hazard.

Što će političari zauzvrat dobiti?

Radi se o procesu refeudalizacije odnosa u Hrvatskoj, u kojem će sve biti u vlasništvu nekolicine ljudi i gdje će narod ostati bez egzistencije. Mi, dakle, ulazimo u proces u kojem ono što će preostati neće biti dovoljno ni za minimum egzistencije, a kamo li za plaćanja obaveza prema vlasti koja će plaćati inozemne dugove i koja će biti sve represivnija što bude slabija. Takva će biti prema onima koje je razvlastila i razoružala, dakle prema ljudima koji više ne mogu pružiti otpor. To je uvijek i bio cilj neoliberalne doktrine koja takve pozicije nije nigdje ostvarila, osim u Hrvatskoj i Mađarskoj.

-

Hoćemo li, nakon svega, uopće opstati?

- Otvarate pitanje svih pitanja: hoćemo li opstati? Koliko znam kao sociolog i socijalni psiholog; narod ovog prostora nestat će u tranziciji! Poručite to ovom narodu, jer ja ne vidim Hrvate za sedamdeset godina u ovom prostoru. Nestat ćemo kao subjekt kulture. Posljednji koji će nestati bit će vojni i politički podanici. To se dogodilo i narodu prije nas (Ilirima). Na tu temu upozoravao sam još prije 14 godina.

Tko će doći na ovaj prostor, ako Hrvata više neće biti?

- Na ovaj prostor će doći oni koji već danas kupuju zemlju i uređuju zemljišne knjige. Žele sve pripremiti da dođu, ali po što nižoj cijeni. Zna se tko će doći i tko će ovaj prostor, osim domaćih feudalaca, zauzeti za svoje potomke. Toga moramo biti svjesni, jer nas ovakve kakvi jesmo neće biti. Ovako kvalitetan prirodni prostor će nekome poslužiti za održavanje svoje vrste.

Govorite o kvalitetnom prostoru. Što je to najkvalitetnije u Hrvatskoj?

- Prostor u kojem jesmo je najkvalitetniji prirodni prostor - klimatološki, vegetacijski i pedološki, što znači da smo, kao osvještena bića, trebali samo malo znanja i malo truda da bi imali kvalitetan život i da bi svojim potomcima osigurali mogućnost života. Mi nemamo pravo prodati prostor. Vlast, dakle, ne smije prodati prostor nikome, jer smo mi to naslijedili. Prostor i ljudsko dostojanstvo ne idu u promet i to ovaj narod mora znati!

Može li se najavljena prodaja Hrvatskih šuma i voda još ikako spriječiti?

- Ovakvi kakvi jesmo, ne trebamo Europskoj Uniji. Europska Unija, takva kakva jest, ne treba biti naša budućnost jer Europa organizira svoje postojanje na temelju stečevine prava na nasilje koje je 400 godina izbacivala na druge kontinenta, a koje sada širi prema istočnoj Europi na isti način, dakle nasilno. To je staljinizam 21. stoljeća. Da su te direktive stigle iz Moskve, vjerojatno bi se pobunili jer imamo nekakvo iskustvo. No pitam se zašto ne proradi iskustvo kolonijalizma. Umjesto toga, predajemo se bez otpora i bez razmišljanja. To je tragično za narod koji ima duže i teže iskustvo sa zapadom, nego s istokom. Zato se otvara pitanje zbog čega narod ovog prostora, posebno intelektualci, šute o svemu tome.

Da smo imali guvernera i da smo imali monetarnu vlast, taj isti guverner i ta ista monetarna vlast su trebali uzeti licencu svim stranim bankama u Hrvatskoj koje su pokušale na tako bešćutan način pljačkati narod. No, takozvani guverner i takozvana Narodna banka sve to samo promatraju

Ne pretjerujete li kad kažete da nas za sedamdeset godina neće biti?

- Ne pretjerujem, već vam govorim sve iz prvog razreda. Nadam se da ćete narodu ovog prostora to prenijeti s ozbiljnošću. Smatram da i vi imate potrebu braniti vrstu na ovom prostoru i da svojim potomcima želite predati prostor koji je vama predat, odnosno koji ste naslijedili. To bi bilo moralno, no to zahtjeva višu razinu svijesti. A to nemamo. Po onom što piše dnevni tisak i što objavljuje većina medija, mi to i ne znamo. Ne znamo, dakle, što nam se događa. Samo trpimo posljedice događanja izvan nas samih, jer je zakazala znanost.

Što je, na kraju, uopće ostalo od hrvatske suverenosti?

- Hrvatskoj nije ostalo ništa. Hrvatska nije suverena jer je politički priznata. Ona je suverena onoliko koliko je partner u međunarodnim razmjenskim odnosima. Suverenost je pravo raspolaganja s onim što stvaramo i s onim što smo naslijedili. No niti smo suvereni s onim što stvaramo, niti s onim što smo naslijedili, jer nam je oduzeta mogućnost da budemo odgovorni spram budućih generacija. Druge zemlje imaju u zamjenu za svoje interese organizacije i institucije koje će štititi njihove interese. Mi takve institucije nemamo, jer smo ih prodali. Prodali smo TH-T, Inu, Plivu, banke i tržište. Trebalo bi, stoga, u posljednji čas kazati da sve ono što je nezakonito privatizirano može biti i nacionalizirano. To znači da bi, u slučaju da imamo vlast koja štiti narod, mogli vratiti sve ono što je nezakonito stečeno: od TH-T-a, Ine, Plive.... Ne bi čak morali ni platiti onima koji su to kupili ispod cijene i na nezakonit način. Europa bi nam to tolerirala. Međutim, kod nas to nema tko učiniti.

Svi u Hrvatskoj hvale guvernera Željka Rohatinskog, za mnoge je on osoba godine, a u isto vrijeme novac nam sve manje vrijedi, kamate su sve veće, a standard sve niži. Kako to objašnjavate?

- Niste u pravo kada tvrdite da ga svi hvale. Hvale ga oni za čije interese radi. Već sam kazao da je HNB bivša narodna, bivša hrvatska i bivša središnja banka i da mi ustvari nemamo guvernera, jer su monetarna vlast i monetarni sustav vrlo udaljeni od hrvatske stvarnosti i od jedinstva vlasti. Taj dio istine je privatiziran do te mjere da nigdje u središnjim bankama u Europi nemate takvu uzurpaciju monetarne vlasti. Kuna nije valuta, a ni euro nije valuta. Iza njih ne stoji ničija država i nikakav sustav vrijednosti. Prema tome, kada netko kaže da brani kunu kako ne bi upali u dužničko ropstvo, taj govori neistinu, jer isto to dužničko roblje nije zaštitio od stranih banaka u Hrvatskoj, jer iste te banke preko tečaja i kamata to roblje pljačkaju u guvernerovu prisustvu. Nije, također, istina da Rohatinski brani nacionalnu valutu deviznim rezervama. To naprosto nisu devizne rezerve, jer mi učimo da su devizne rezerve ono što smo izdvojili iz izvoza. A ovo što mi imamo nisu rezerve, već inozemni dug. Prema tome, Rohatinski pogoduje uvoznom lobiju i kažnjava izvoz. On sigurno ne radi za Hrvatsku. Zato je, u stvari, i dobio nagradu. I to s pravom.

Jeste li zbog svoje iskrenosti imali problema?

Naravno. Bio sam izopćen i nipodaštavan. No, mene je vrijeme potvrdilo, što znači da je vrijeme najbolji svjedok onome što činim. Prijatelji mi i nisu nužni, a posebno ne u stvarnosti u kojoj za ljudskost i čovječnost nema prostora.

Na kraju jedno praktično pitanje: Kako pomoći onima koji su prije četiri-pet godina za kupovinu malog automobila digli kredit u švicarskim francima, nadajući se da će rata kredita ostati oko 900 kuna mjesečno? Mjesečna rata je u međuvremenu, primjerice, u Privrednoj banci narasla na blizu 1400 kuna! Kako je to moguće?

- Da smo imali guvernera i da smo imali monetarnu vlast, taj isti guverner i ta ista monetarna vlast su trebali uzeti licencu svim stranim bankama u Hrvatskoj koje su pokušale na tako bešćutan način pljačkati narod. No, takozvani guverner i takozvana Narodna banka sve to samo promatraju.

Možemo li to, dakle, nazvati pljačkom?

- Dakako.


- 08:26 - Komentari (10) - Isprintaj - #

17.02.2011., četvrtak

ISTRA ALTERA MAGICA




ISTRA ALTERA MAGICA


Poštovani,

približava nam se rok prijave za sudjelovanje na velikom sajmu alternative i zdravog življenja "ISTRA ALTERA MAGICA", pa samo da se kratko javim i podsjetim sve one koji to još nisu učinili, da si odvoje malo vremena i pogledaju je li ovaj sajam nešto za njih, te imaju li vremena i želje biti dijelom jedne ovakve manifestacije.
Već imamo veliko zadovoljstvo i čast biti domaćinima jednima od najvećih imena i međunarodno priznatih stručnjaka, koji će se predstaviti na sajmu "ISTRA ALTERA MAGICA". S nama će, među mnogim predavačima i praktikantima, biti i dr. Semir Osmanagić (detalji u prilogu), Aba Aziz Makaja iz internacionalnog centra "Komaja" sa zanimljivim predavanjem i radionicom, Avigail Mor, E.M.T., iz Izraela sa svojom unikatnom metodom iscjeljivanja, te Ayurvedska akademija iz Zagreba sa predavačima i akademicima iz Londona i porijeklom iz Indije. Također smo pripremili i raznoliku ponudu u izlagačkoj prostoriji, sačinjavajući tako za posjetitelje jednu cjelodnevnu manifestaciju, gdje mogu opustiti tijelo, nahraniti um i učiniti nešto dobro za svoju dušu.

Iskreno se nadam da će Pula uživati u ovoj dvodnevnoj duhovnoj poslastici, i da ćete htjeti biti dio ovoga sajma!


Ugodan dan želim svima,

Ivana Kosanović, organizatorica sajma
web: www.istraalteramagica.com
kontakt: 098 510 240, 098 1911 760, 052 773 304

------------------------------------------


„AERSANUS“ – posrednički obrt, MB: 97122190

vl. Ivana Kosanović, OIB: 40550486460, Murinska 11b, 52470 Umag

tel.: +385 52 773 304, +385 95 904 7919 fax: +385 52 773 304

e-mail: info@istraalteramagica.com

www.istraalteramagica.com

-------------------------------

PRIJAVNICA – Pula, Dom hrvatskih branitelja, Leharova 1, 52 100 Pula

19. ožujka 2011. od 10h-20h i

20. ožujka 2011. od 10h-20h



ime i prezime __________________________________________

naziv poduzeća / obrta __________________________________________

sjedište i adresa __________________________________________

oib __________________________________________

e-mail __________________________________________

telefon / mobitel __________________________________________

telefax __________________________________________



P O N U D A




Naručujem površinu od:

(označi odgovarajuću površinu)

đ 2 m˛ za izložbeni prostor, za 2 dana, po cijeni od 730 kn

đ 4 m2 za izložbeni prostor, za 2 dana, po cijeni od 1400 kn

đ 6 m2 za izložbeni prostor, za 2 dana, po cijeni od 2000 kn

đ 8 m2 za izložbeni prostor, za 2 dana, po cijeni od 2600 kn




Izlagati ću robu i/ili pružati uslugu: __________________________________________




Prijavljujem se za besplatno držanje predavanja u trajanju od 1h

Tema predavanja: _______________________________________________________



Za odustanak od sudjelovanja na trećem sajmu Istra Altera Magica, Pula:

- do 01. 03. 2011., izvršava se povrat novca u potpunosti

- od 01. 03. pa do dana održavanja sajma, novac se ne vraća (molim dogovor s organizatorom)



Prijavnice moraju biti vraćene do 25. 02. 2011., a računi podmireni do 01. 03. 2011.

Broj izlagača je ograničen!



Prijave i rezervacije OBAVEZNO ispuniti, ovjeriti i poslati POŠTOM na adresu Murinska 11b, 52470 Umag/FAXOM/MAILOM. Uplate vršiti na žiro račun Erste banke 2402006-1140164605, u poziv na broj navesti svoj OIB, za obrt „AERSANUS“.



Datum Potpis i pečat



______________________









Poštovani,



nakon izvanrednog uspjeha prvog sajma alternative i zdravog življenja „Istra Altera Magica“ u Puli, te drugoga koji je bio održan jesenas u Poreču, utisci su pozitivni, izlagači brojni a posjetitelji zadovoljni. Stoga mi je veliko zadovoljstvo pozvati Vas na treći po redu sajam alternative i zdravog življenja „Istra Altera Magica“, koji će se ovoga proljeća održati ponovno u Domu hrvatskih branitelja u znamenitoj Puli, 19. i 20. ožujka 2011. godine.



Svaki sajam „Istre Altere Magiche“ jest za sebe dovršena cjelina, koja objedinjuje aspekte života, duha i tijela kroz brojna cjelodnevna predavanja, duhovne tehnike i radionice, te raznoliku ponudu preparata za zdravije i ekološki svjesnije tijelo. Cilj ovakve mind-body-spirit manifestacije jest približiti ljudima znanja, proizvode i tehnike izlagača iz pretežno Istre i Kvarnera, te ispričati priču alternativne Istre, svih njezinih tajni, mističnih puteva i čarobnih kutaka.



Pripremamo zanimljiv program predavanja te raznoliku ponudu proizvoda i usluga na izlagačkim mjestima, sve s ciljem promoviranja zdravog života, duha i tijela. Ponuda bi obuhvaćala predstavljanje raznih alternativnih učenja s područja rubnih znanosti, savjetovališta, alternativnih knjiga, zdrave prehrane, kompjutorske dijagnostike tijela, ljekovitih čajeva, prirodne preparativne kozmetike, feng shui-ja, prirodnih i ručno rađenih ekoloških proizvoda, meditacije, yoge, astrologije, nakita, kristala, fotografiranja aure, te još mnoštvo toga unutar kompleksa prostranih dvorana Doma hrvatskih branitelja u Puli.



Svi zajedno možemo učiniti razliku, stoga obogatite svojim sudjelovanjem ovaj događaj, potaknimo ljude da zdrav način života unesu i u svoju svakodnevnicu, te im se predstavimo osobno! Možete se odlučiti za sljedeće:



- Izložbeni prostor po povoljnim cijenama

Cijena dvodnevnog najma izložbenog prostora je 730 kuna, a u cijenu su uključeni i jedan stol, te dvije stolice. Za izlagače koji potrebuju veći prostor, navode ga u prijavnici.

- Termin za predavanje ili radionicu

Predavanja su besplatna za izlagače u trajanju od jednoga sata, dok bi svaki sljedeći sat predavanja bio 200 kuna. Sada je prilika da svoje znanje, tehnike i pomagala za bolji život podijelite s drugima, odnosno približite svoje usluge širem krugu slušatelja. Kod promocijskih predavanja imaju prednost izlagači!

Osigurajte svoj prostor za sebe što prije – prostor i vrijeme su ograničeni!



Na raspolaganju sam Vam za sve dodatne informacije,


Srdačan pozdrav,



_____________________

Ivana Kosanović, organizatorica

---------------------------------------------------------



Dr. Semir Osmanagić

„Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida”



- Istraživač koji je uzburkao svjetsku javnost -



www.semirosmanagic.com www.piramidasunca.ba



Dr. Osmanagić je istraživao piramide u Kini, Mauricijusu, Hondurasu, Egiptu, Kanarskim otocima, Meksiku, Salvadoru, Boliviji, Guatemali, Peruu, Mauricijusu i drugim dijelovima svijeta. Otkrio je bosanske piramide u Visokom, zbog čega je primljen u Rusku akademiju prirodnih znanosti kao najmlađi član te ustanove u kojoj se nalaze i desetine nobelovaca. Nakon što su egipatski stručnjaci potvrdili postojanje piramida primili su ga u ugledno Aleksandrijsko društvo arheologa. Dr. Semir Osmanagić predaje po čitavom svijetu i promovira arheološki turizam i poziva turiste i stručnjake u posjet BiH mijenjajući imidž zemlje nabolje. Jedini je predavač s Balkana koji je održao predavanje u čuvenoj Aleksandrijskoj biblioteci.



Otkriće Bosanske doline piramida zauvijek mijenja shvatanje o evropskoj i svjetskoj povijesti. Tokom predavanja bit će predstavljeni novi detalji istraživanja betonskih blokova s Bosanske piramide Sunca, analiza popločanih terasa s Bosanske piramide Mjeseca, potvrde o vještačkom porijeklu tumulusa u Vratnici, starost podzemnih hodnika ispod piramida te pionirska ispitivanja energetskih isijavanja iz piramida i elektromagnetnih fenomena u podzemnom labirintu s beneficijama po ljudski organizam. Posjetioci će iz prve ruke dobiti informacije o Međunarodnoj radnoj akciji volontera koja je bila organizirana u ljeto 2010. pod nazivom „MRAV Bosanske piramide 2010” kao i najavu za akciju „MRAV 2011”, a bit će i promovirano drugo izdanje nove knjige dr. Osmanagića „Sve piramide svijeta”.



PULA

Subota, 19 ožujka 2011., s početkom u 16:00 sati

Sajam „Istra Altera Magica”

Dom hrvatskih branitelja



-------------------------------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/









- 08:04 - Komentari (7) - Isprintaj - #

16.02.2011., srijeda

ALTFEST u ZAGREBU





Dragi prijatelji,



Ako niste saznali iz drugih izvora, koristim prigodu da vas na ovaj način obavijestim da udruga PLAVA PTICA iz Zagreba organizira veliki festival alternative pod nazivom



ALTFEST

u subotu 19. veljače (februara) i nedjelju 20. veljače 2011.

u



ZAGREBU

u dvoranama hotela "INTERNACIONAL" ****





SEM PREZENTACIJA, RADIONICA

I KONCERATA





dio sadržaja festivala su:

- mali sajam knjiga, umjetnina, suvenira i zdrave prehrane;

-zanimljiva predavanja sa ruba znanonosti;

-alternativna medicina (bioenergeija, aromaterapija, homeopatija, kristaloterapija, zvukoterapija i drugo);

-numerološke metode gledanja u budućnost



puno biste mi pomogli, zato bih vam bio puno zahvalan ako biste ovu obavijest odaslali na što više adresa

ne glede na to kojim se komunikacijskim instrumentima služite (direktno od vrata do vrata, usmeno, pismeno, poštom – pismom, telegramom, telefonom, emajliranom inačicom, letkom, plakatom (može i jumbo plakatom),na stranicama tiska, preko radija, televizije, interneta, trakom na repu dvokrilca, golubom pismonošom, dimnim signalima itd, itd...



Pozdrav od Josipa iz Sombora



VIDIMO SE U "INTERNACIONALU"****!



P.S. Posebno bi bilo dobro da svi izlagači ovu obavijest proslijede što šire – u njihovom je interesu.



O SVEMU ĆETE SE VIŠE INFORMIRATI NA

www. festivalalternative.org




P.S. Još bi vam bio puno zahvalan ako biste mi što prije poslali što više "emaliranih" adresa ljudi iz Hrvatske i Slovenije.

----------------

pozdrav ekipi altfesta!

boro




- 08:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #

15.02.2011., utorak

Konferencija o poreznoj autonomiji


Poštovani,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na konferenciju o poreznoj autonomiji koja će se u organizaciji Liste za Rijeku i evropske parlamentarne grupacije EFA-e (European Free Alliance) održati 18. veljače 2011. s početkom u 9 sati u Hotelu Jadran u Rijeci, Šetalište XIII. divizije 46.

Tema konferencije biti će ekonomski rast i financijska odgovornost u autonomnom društvenom i financijskom uređenju. Cilj je razviti zanimljivu diskusiju i pridonjeti razmjeni ideja i iskustva iz različitih modela financiranja regija i lokalnih zajednica.

Glavni gosti konferencije koji su potvrdili svoje sudjelovanje bit će članice Europskog parlamenta gđa Frieda Brepoels iz Flandrije, Belgija te gđa Tatyana Zhdanoka zastupnica Europskog parlamenta iz Latvije kao i g. Damien Persyn istraživač VIVES-a.



Zbog organičenog broja mjesta molimo vas da Vaš dolazak najavite na e-mail adresu tamara.moranjak@listazarijeku.com ili nas kontaktirajte preko naših Internet stranica http://www.listazarijeku.com/kontakt/.


Službena pozivnica je u prilogu.




Veselimo se Vašem dolasku!



Srdačan pozdrav,


Tamara Moranjak



Lista za Rijeku
Tel. +385 98 167 1889
Fax: +385 51 315 127
E-mail: tamara.moranjak@listazarijeku.com
Website: www.listazarijeku.com



-----------------------



LISTA ZA RIJEKU – LISTA PER FIUME, Užarska 2/3, HR-51000 Rijeka – Fiume,
CROATIA
Tel/fax: + 385 51 315 127, E-mail: kontakt@listazarijeku.com
U Rijeci 09. veljače 2011. godine
Poštovani,
Lista za Rijeku u suradnji sa Europskim slobodnim savezom – European Free Alliance organizira u Rijeci 18. veljače 2011. konferenciju na temu „
„Porezna autonomija“.
Koja će se održati u Best Western Hotelu Jadran
Šetalište XIII Divizije 46, 51000 Rijeka
s početkom u 09:00h
Glavne gošće konferencije bit će članice Europskog parlamenta ,
gđa. Frieda Brepoels iz Flandrija, Belgija te
gđa. Tatyana Zhdanoka zastupnica Europskog parlamenta iz Latvije
kao i g. Damien Persyn istraživač VIVES-a.
Slobodan sam pozvati vas na navedenu konferenciju. Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite emailom gđici. Tamari Moranjak.
tamara.moranjak@listazarijeku.com
Uz srdačan pozdrav,
Denis Pešut
Predsjednik Liste za Rijeku Članica / Membro del / Member of
Europski savez za slobodu Aleanza Libera Europea European Free
Alliance Europeeske Frije Alliânsje Europese Vrije Alliantie Alliance libre
européenne Alianza Libre Europea Europäische Freie Allianz Den Fria
Europeiska Alliansen Aliança Lliure Europea Alianza Libre Europea
Emglev Libr Europa Cynghrair Rydd Ewrop Europeeske Frije Alliânsje
Evropská svobodná aliance
www.e-f-a.org


-----------------------


lp, boro




- 09:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.02.2011., ponedjeljak

Protiv mamografije i slikanja dojki



PODJETJE ~ IZDELKI ~ STORITVE ~ POLJE ~ NOVICE IN ČLANKI ~ KONTAKT


KAJ PA JE BILO OBJAVLJENO V DELU? Npr. Program, ki rešuje življenja, cetrtek, 20.januar 2011

1. ZAKAJ NE MAMOGRAFIJA IN SLIKANJE DOJK

Dokaj zavajujoč naslov v Delu, pravi naslov bi moral biti, kako priti do novih zelo profitabilnih pacientov. Je pa zagotovo zavajujoča trditev, da slikanje pacientov z mamografijo ni sporno. Vprašanje, ki se tu zastavlja je, kdo financira program Dora, samo mamografijo in zgodnje odkrivanje raka na dojkah ? Ali je to mamografska industrija in z njo povezana farmacevtska industrija ? Na vsaj ta vprašanja naj odgovori vodja programa Dora Maksimiljan Kadivec, ne pa da brez pojasnil novači nove stranke.
Kaj program Dora ne pove: večini rakov na dojki (do 98%) se lahko ženske izognejo s pravilno prehrano, povečanim jemanjem vitamina D (sprehod po soncu brez sončnih očal) in z neuporabo kancerogenih kozmetičnih sredstev ; Program Dora ne pove, da kemoterapija v večini primerov ne deluje in da obsevanje povzroča raka (beri : kemoterapija povzroča bruhanje, izgubo las, mišic, poškodbe možganov, okvare srca, poškodbe ledvic in jeter); Program Dora ne pove, da je mamografija na dolgi rok najboljša metoda za proizvajanje novih zelo profitabilnih pacientov. Program Dora ne pove, da je za ženske, ki so BRCA pozitivne (genska predispozicija, ki jo tako radi omenjajo), najbolje da v prehrano bolj pogosto vključijo zelenjavo kot je brokoli, ohrovt, cvetača, sveži kalčki; vse te vsebujejo antitumorne snovi, ki ciljajo na BRCA1 in BRCA2 gene, zaradi katerih silijo ženske v kirurško odstranjevanje dojk (npr. I3C, ki se nahaja v brokoliju inhibira estrogenske receptorje); program Dora ne pove, da je rak na dojki pogojen s slabo prehrano, z uporabo kancerogenih kozmetičnih preparatov. Študija Dr. Mette Kalagerja iz Oslo University Hospital, Norveška, govori o nekoristnosti uporabe mamografije pri prevenciji raka na dojki. Mamografi znižajo riziko umrljivosti od raka na dojki samo pri 2% ženskah, kar je statistično nepomembno. Študija, ki je bila objavljena v Archives of Internal Medicine, reviji, ki jo izdaja American Medical Association, je odkrila, da mamografi v bistvu povečajo riziko nastopa raka na dojki in da večina rakov na dojki, ki so jih odrili z mamografi sploh ni malignih - članek MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.reuters.com/article/idUSTRE68L5MN20100923. O podobnih izsledkih govorijo mnoge druge neodvisne študije: npr. študija, v kateri je sodelovalo 60.000 žensk na Švedskem: 70% vseh tumorjev, ki so jih zaznali mamografi sploh niso bili tumorji. National Cancer Institute (NCI) tudi omenja, da mamografija ne detektira najmanj 10% malignih tumorjev pri ženskah nad 50 let starosti. O škodljivosti mamografije govori tudi študija o pojavnosti ‘ductal carcinoma in situ’ (DCIS). Ta naj bi se zaradi mamografije povečal za 200%. Še posebej velja to za gen AC, ki je zelo občutljiv na vsako obliko radiacije. NCI je tudi objavil podatek, da pri ženskah mlajših od 35 let mamografija lahko bistveno počeva nastop malignih obolenj, kanadska študija pa govori o 52% povečanju smrtnosti pri raku na dojki pri mlajših ženskah, ki so jih vsako leto pregledovali (beri obsevali z radioaktivnimi napravami) z mamografi. Izsledki študije, ki so jo izvedli pri Nordic Cochrane Centre, Danska, nakazujejo da mamografi ženskam škodijo desetkrat več, kot pa jim pomagajo.

Še dobro, da ne silijo s presejalnimi programi vse starostne grupe– se še spomnite, kakšen odziv je v novembru 2009 povzročila novica CNNa, ABCja in drugih vodilnih info kanalov, ko so objavili izjavo združenja U.S. Preventive Services Task Force, da odsvetujejo mamografijo ženskam mlajšim od 50 let, starejšim pa samo enkrat na dve leti? Celotna farmacevtska industrija in zdravniški lobiji so tekmovali med seboj, kateri bo bolj popljuval in diskreditiral to novico. To je bil namreč direktni napad na zelo zelo dobičkonosen posel.

V članku tudi ni nobenih podatkov o tem, koliko je bilo napačnih diagnoz, koliko žensk so po nepotrebnem prestrašili, koliko žensk so zares rešili z dragimi uradnimi metodami (radiacijo, kemoterapijo in operacijo), koliko žensk je umrlo, kakšen je zares porast rakastih obolenj dojk v zadnjih letih, ko sistematično izvajajo presejalne programe in koliko vse to stane. Zakaj je zmeraj več obolelih? Pa ne da za to, ker mamografija, ki je v bistvu ionizirano sevanje (0,5 – 1 rad), direktno povzroča raka? Najnovejši podatki govorijo, da mamografi celo podvojijo riziko nastopa raka na dojki. Poročilo ameriškega sveta- National Council on Radiation Protection and Measurement – govori o 600 procentnem povečanju izpostavljenosti ioniziranemu sevanju v zadnjih treh desetletjih. In večino te izpostavljenosti nastane zaradi mamografije in CT slikanj. Še en zanimiv podatek: pri 88% žensk, ki so jim detektirali raka na dojki, se ta ni razširil, torej tumor ni bil invaziven. Velja, da vsako ionizirano sevanje lahko povzroči mutacije tkiv tudi čez mnoga leta. Obrobno vprašanje pri vseh teh radioaktivnih materialih je tudi, kam se spravlja ves radioaktivni odpad? Kam to gre iz bolnišnic? V roke teroristov za izdelavo umazanih bomb?

Končno vprašanje pri mamografiji je, ali ta povzroča več slabega ali dobrega? Kdo lahko odgovori na to vprašanje? Prirejene statistike sigurno ne. Govori se, da farmacevtska industrija z mamografijo na dolgi rok najlažje pridobiva visoko profitabilne bolnike. Mnogo detektiranih tumorjev ni agresivnih, pa vendar se vse ženske prestrašeno zatečejo v različna zdravljenja, ki jih drugače sploh ne bi bilo treba, kajti mnogi tumorji zginejo sami od sebe, večino pa se jih odpravi s pravilno prehrano in vitaminom D3. Mnogo je govora tudi o DNK mutacijah, ki jih povzročajo večkratna ionizirana obsevanja z mamografi. Iz takih presejalnih programov, ki so zdaj v modi in seveda zapovedani od uradnih zdravstvenih institucij in farmacevtske industrije, se ustvarja baza novih pacientov, ki se bodo pojavili čez nekaj deset let. Pa ne da iz tega izvirajo napovedi farmacevtske industrije, da bo v bližnji prihodnosti ena od treh žensk zbolela za rakom na dojki? (vir: Journal of the National Cancer Institute, 8 Februar 2009). Mnogo bolj varna metoda pregledovanja dojk je termografija (detekcija IR toplote, ki jo emitirajo krvne žile tumorjev), ki pa se nikakor ne more prebiti v ospredje. Prepoceni, ni nevarna, ne ustvarja novih pacientov? Vsaka ženska mora vedeti, da vitamin D dokazano preprečuje nastanek raka na dojki, lahko pa ga celo odpravi. O tem govorijo mnoge objavljene raziskave in knjige (Dr, Cedric Garland, Toronto, Kanada: University of Toronto School of Medicine's , konferenca "Diagnosis and Treatment of Vitamin D Deficiency; knjiga The Vitamin D Cure, ki sta jo napisala James Dowd in Diane Stafford; spletna stran MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://sciencestage.com/v/1753/cancer-mortality-prevention-with-vitamin-d-dr.-cedric-garland.html in še mnogo drugih virov, ki jih zlahka najdete, o njih pa farmacevtska industrija ne bo povedala ničesar, največkrat pa bo poskušala vse zanikati). Velja si zapomniti, da je preventivni dnevni vnos nekje okrog 50Ľg vitamina D3 (2000 IU), kurativno pa si jo povečajte same. Če že detektirate kako maligno spremembico na dojki, jo začnite intenzivno mazati z D3 oljem. Škoditi sigurno ne more niti približno toliko kot katerakoli kemoterapija, ki itak v večini primerov nič ne pomaga. Če o tu povedanem še dvomite, si prebrerite knjigo "Knockout: Interviews with doctors who are curing cancer," avtorice Suzanne Somers.

2. SPET HOČEJO CEPITI NEDOLŽNE DEKLICE

Ministrstvo za zdravje zopet ponuja brezplačno cepljenje dvanajstletnih deklic v času, ko smo spet začeli zategovati pas.
Nihče pri nas pa se ne obregne ali podvomi v upravičenost tega cepljenja. Ali je zapovedan molk? A minister res ne more financirati kakega drugega za ta čas bolj potrebnega cepljenja? Naj Merck objavi podatek, koliko denarja so v zadnjih letih zapravili za promoviranje tega cepiva v Sloveniji in kdo ga je dobil. Župan, politik, zdravnik, uradnik? In kdo komu sedaj izpolnjuje plačljive obljube? V bistvu pa ne gre za denar, ampak za zdravje.
Do konca leta 2008 je Judicial Watch, svetovna neprofitna organizacija, zabeležila več kot 11,916 čudnih reakcij pri cepljenih deklicah, med njimi 32 smrtnih primerov, 10 spontanih splavov, pri 78 so se pojavile genitalne bradavice. Zdravniki v Avstraliji so celo zahtevali ponovno preverbo varnosti tega cepiva po tem, ko so tri deklice po cepljenju zbolele za pankreatitisom Več kot 1300 Britank je po cepljenju trpelo za raznimi stranskimi učinki kot so krči, težave z vidom, težave z dihanjem pri astmatikih, bolečine, zatekanje, rdečica kože, srbenje in vročina, Daily Mail je poročal celo o nekaj primerih paralize. Velja tudi omeniti, da Gardasil ni bil testiran kot potencialni povzročitelj raka, preverili niso niti njegove genotoksičnosti (DNK poškodbe), ne ve se niti ali čez čas povzroča neplodnost. Če še zmeraj ne verjamete o možnih posledicah cepljenja, si poglejte različne TV prispevke (npr.: CNN MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.youtube.com/watch?v=_13plsrydPY&feature=related)
Dolgoročni učinki in posledice cepljenja so popolna neznanka. V cepivu Gardasil se najaha tudi genetski material večih bioloških vrst, zmešan skupaj. Vse komplikacije, ki se pojavljajo pri cepljenih deklicah, smrtni primeri, itd. so šele začetek. Kaj bo s temi deklicami čez deset, dvajset let, kakšne posledice jim bo povzročil ta novi tip cepiva, nihče ne ve.
Klinični testi s tem cepivom so trajali samo 5 let in zato je nemogoče, da bi določili resnično učinkovitost tega cepiva na daljši rok. Zato je vsaka trditev o zaščiti pred nastopom raka po tem roku samo ena velika domneva in špekulacija dobičkaželjne farmacevtske industrije.
Zakaj se je MERCK odločil za tako na široko zastavljeno ekperimentiranje z genetsko modificirano novo tehnologijo imenovano virusuom podobno cepivo (VLP)? In s tem cepivom naj bi cepili čim večjo populacijo deklic po vsem svetu? Ali se za tem cepljenjem skriva kakšen poseben eksperiment? Osebno menim, da gre samo za posel, kajti študije, ki jih pospešeno izvaja NCI, so nakazale najmanj eno mnogo cenejšo (tudi za 100krat) zaščito pred okužbo s tem virusom. To naj bi bil ekstrakt rdeče morske trave carrageenan, ki blokira prenos HPV virusa v celice. Carrageenan se že uporablja kot sredstvo za zgoščevanje pri različnih mazilih. Statistike navajajo, da 80% vseh smrtnih primerov zaradi raka na materničnem vratu nastopi v starostni grupi od 50 do 55 let spolno aktivnih žensk Torej sedaj bodo pri nas cepili deklice, ki bodo mogoče imele problem z rakom materničnega vratu čez 40 let. Niti v najbolj čudnih fantazijah si ne morete predstavljati, kako bo zdravstvo napredovalo v naslednjih 50tih letih. Saj zares ne verjamete, da rak na splošno čez 40 let ne bo takoj ozdravljiv!
Na kateri osnovi so se odgovorni v zdravstvu vseeno odločili, da bodo izvajali cepljenje in to celo brezplačno? Seveda nam pri tem niso postregli z nobenimi podatki o tem cepljenju v EU, ali je kje brezplačno, koliko od v lanskem letu 929 cepljenih deklic v Sloveniji je imelo stranske učinke po cepljenju, itd. Me pa tudi zanima, koliko zdravnikov je do sedaj dalo cepiti svoje hčerke. Naj se oglasi junak.
Kdo vleče korist od tega cepljenja se ve, mogočna farmacevtska industrija in nekateri posamezniki. Cepljenje bo letos spet stalo najmanj 1.5mio eur (za 5.000 deklic) in to v času najhujše globalne recesije po drugi svetovni vojni, v prihajajočem letu hitro rastoče brezposelnosti, ko mnogi že sedaj nimajo niti za kruh in ko bodo delavski nemiri v temeljih zamajali kapitalistični model svetovne ureditve, bo naša oblast spet vzemala revnim in delila bogatim.
Skratka, sedaj ko oblast lahkotno deli denar za najdražje individualno cepljenje v zgodovini, ki naj bi imelo nekakšen dvomljiv učinek čez kakih 45 let, vam edino preostane, da se sami odločite, ali boste svojo hčerko cepili ali pa ne. In to ne zaradi brezplačnega cepljenja, ampak zaradi neraziskanih posledic samega cepljenja. Premislite, pretehtajte, posvetujte se pri neodvisnih virih, preden se poigrate z zdravjem in prihodnostjo vaših najdražjih. Mogoče je pa še najboljši pristop malo podučiti deklice o različnih pasteh in nevarnostih spolne aktivnosti ter o pravilni prehrani. In nato še enkrat premislite. Ni vse zastonj res zastonj.

MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://truthaboutgardasil.org/

Izposojeno od drugje:

Novice za zdravje: MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be www.zazdravje.net

CEPLJENJE? NE, HVALA!
Zadnji teden januarja je Evropski parlament razglasil za teden boja proti raku materničnega vratu (RMV). V ta »boj« je vključeno tudi brezplačno cepljenje proti virusu HPV za deklice in v medijih se že pojavljajo poročila o številčnem odzivu na to »človekoljubno« ponudbo: v lanskem letu je bila cepljena več kot polovica slovenskih šestošolk. Mar njihovi starši res vedo, v kaj so jih spustili? Veste vi?


Jure Pogačnik
Možnosti za opustitev cepljenja: MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=433

Ostali domači članki:

Cepljenje je povsem neučinkovito in lahko povzroči tudi smrt:
MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=238

Zakaj je cepivo proti gripi brez vrednosti?:
MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=15

Evropski teden boja proti raku materničnega vratu:
MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.zazdravje.net/aktualno.asp?novica=364

IZ SPLETA:

VACCINES to Enslave Man
MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.youtube.com/watch?v=6qB0t-M1Axs

Illnesses, Diseases, Bacteria and Virusses and Mankind
MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.youtube.com/watch?v=jmSUw-WbK24

SCIENCE and the Dumbing Down of Society
MailScanner has detected a possible fraud attempt from "postar.voipex.si" claiming to be http://www.youtube.com/watch?v=weNkqXQ41YU

Za dodatek: Splošno znano je, da dokler bo zdravje biznis, bo zmeraj več bolnih.Pri naslednih volitvah volite program (nobene obstoječe stranke), ki bo v svojem programu ponujal brezplačni zdravstveni in šolski sistem dostopen vsem – družbeni sistem, ki ne bo proizvajal lačne, bolne in neuke.

INTERNET IN SPLETNO OBVEŠČANJE JE NAJMOČNEJŠE OROŽJE ZA SPREMINJANJE SVETA

---------------------

hvala dragoj zlati na prilogu!

lp, boro

- 08:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.02.2011., subota

REIKI


Poštovanje,

ovaj e-mail ti je poslao/la administrator/ica foruma "Hrvatska Asocijacija Reikista "Reiki Usui"".


Ako ovaj e-mail smatraš spamom, odnosno sadrži uvredljive ili druge nepoželjne komentare, kontaktiraj administratora/icu Foruma na: reikihara@gmail.com [priloži čitav e-mail, uključujući i zaglavlja].


Slijedi poslani ti e-mail...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

S radoscu Vas obavjestavamo da se nas novi forum nalazi na adresi

http://rei.com.hr/tribe/index.php


forum je od sada nezavisan, ne pripada niti jednoj udruzi, organizaciji niti stranci, već je samo izraz zelje skupine entuzijasta za nastavkom nasih virtualnih druzenja, istrazivanja raznih alternativnih tema, rubnih podrucja znanosti, astrologije i alternative opcenito.
Pozivamo Vas da se nastavite druziti, razmjenjivati znanja na malo slobodniji i drugaciji nacin nego do sada. I ozbiljnije nego do sada.

Hvala svima što ste svih ovih godina bili dio ove naše male virtualne zajednice i što ste doprinjeli sirenju Energije, Svjetlosti i Ljubavi.
Hvala svima na razmjeni znanja, prijateljstvima i druzenjima, na pomoci koja je pa makar i virtualno bila tu za one koji su se osjecali usamljeno, uvijek se netko nasao za toplu rijec i pomoc.

Na zalost moramo samo jos upozoriti da su se poceli reklamirati i neki drugi forumi i zajednice pozivajuci se na nase ime. Naglasavamo da je ovo jedini forum kojeg imamo i da ne stojimo iza ičeg drugog, niti nastavljamo svoju virtualnu djelatnost ni na jednom drugom mjestu.
S ljubavlju
bivsi Reiki Hara tem.


- 08:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.02.2011., petak

Kapi života

Kapi života

Anđeli koračaju za vama... to mi je poznato od uvijek i nema da fali!





KAPI ŽIVOTA



Anđeli koračaju za vama
Na krilima dobrote dok tkate kapi
Kapi za naše živote!

I krene kap u slap
Pa slap u rijeku i more
I svakodnevno ta topla srca
Za naše zdravlje se bore!

Vi vitezovi nade, vi princeze dobrote
Što sa osmjehom dajete sebe za
Neke ljepše i nove živote!

Mali a veliki ljudi
Skromnost se po vama zvala
Najveće vam je bogatstvo
Iskreno i od srca "Hvala"!

Hvala za sve dobro
što dajete ovom svijetu
I dok je vas
Uvijek će biti života
Na našem planetu!


Davor Bakić



----------------------------------------

dao sam 132 put krv. ako mogu ja,
to mogu učiniti i ostali!






- 08:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.02.2011., četvrtak

Alternativna Historija - Semir Osmanagich



ALTERNATIVNA HISTORIJA - Semir Osmanagich

(2) TEOTIHUACAN - MEKSICKE PIRAMIDE (1) (3) PIRAMIDA KVIKVILKO (2) (4) CIVILIZACIJA OLMEKA (3) (5) CIVILIZACIJA ZAPOTEKA (4) (6) TOLTECI (5) (7) KASTANJEDA (6) (8) KRAJON (7) (9) PUEBLO BONITO (8) (10) SFINGA 10.970 P.N.E. (9) (11) GIZA PLATO (10) (12) EDGAR CAYCE (11) (13) BIBLIOTEKA ATLANTIDJANA (12) (14) POTOMCI ATLANTIDJANA - BASKI (13) (15) POTOMCI ATLANTIDJANA – GUANCI (14) (16) POTOMCI ATLANTIDJANA – BERBERI (15) (17) IRSKA TARA (16) (18) STONEHENGE (17) (19) GLASTONBURY TOR (18) (20) KARNAK (19) (21) ZODIJAK (20) (22) ZVUCNA LEVITACIJA (21) (23) TECNI KAMEN (22) (24) GOLFSKA STRUJA (23) (25) JEGULJE (24) (26) ATLAS (25) (27) BIMINI (26) (28) ATLANTIDJANI U AMERICI (27) (29) POTOMCI ATLANTIDJANA – AMERICKI INDIJANCI (28) (30) PUKOVNIK FAWCETT (29) (31) YAYNO (30) (32) PERUANSKA PIRAMIDA SUNCA (31) (33) KUSKO (32) (34) SAKSAJVUMAN (33) (35) SVETA DOLINA (34) (36) KROV SVIJETA (35) (37) KAMENA SUMA (36) (38) NASKA LINIJE (37) (39) NASKA PIRAMIDE (38) (40) TUKUME PIRAMIDE (39) (41) HUACA DEL SOL (40)

Proteklih 7.000 godina je historija manipulacija covjekom u kojoj se on drzi potpuno odsjecen od drevnih znanja i svoje istinske duhovne sustine.

poštovani semir!

dozvoljavate li nam da na http://www.magicus.info
objavimo vaš tekst sa dolje priloženog linka.

lp, borivoj

p.s. predavanje u rijeci je bilo odlično, tako i
vaša prezentacija piramida. svaka vam čast
i želim vam svako dobro u 2011.

*********

Naravno

Zahvaljujem na lijepim rijecima i cestitkama. Svako dobro u Novoj...

Dr.sci. Semir Sam Osmanagich
Foreign Member of the Russian
Academy of Natural Sciences
www.semirosmanagic.com





*********

Semir Osmanagich

ALTERNATIVNA HISTORIJA

- IV tom -



- Tragovima Atlantide -



Uvod

Teotihuakan – Meksicke piramide

Piramida Kvikvilko

Civilizacija Olmeka

Civilizacija Zapoteka

Tolteci

Kastanjeda

Kryon

Pueblo Bonito

Sfinga 10.970 B.C.

Giza Plato

Edgar Cayce

Biblioteka Atlantidjana

Potomci Atlantidjana – Baski

Potomci Atlantidjana – Guanci

Potomci Atlantidjana – Berberi

Irska tara

Stonehenge

Glastonbury Tor

Karnak

Zodijak

Zvucna levitacija

Tecni kamen

Golfska struja

Jegulje

Atlas

Bimini

Atlantidjani u Americi

Potomci Atlantidjana – Americki Indijanci

Pukovnik Fawcett

Yayno

Peruanska Piramida Sunca

Kusko

Saksajvuman

Sveta dolina

Krov svijeta

Kamena suma

Naska linije

Naska piramide

Tukume piramide

Huaca del Sol

Uvod

Gotovo sve sto nas uce je pogresno.

Poslednjih 100.000 godina nije doba dominacije prethistorijskog pecinskog covjeka, niti smo mi prva razvijena kultura. Civilizacije Atlantide i Lemurije su dostizale spiritualne i tehnoloske vrhunce daleko ispred nasih, da bi bile potopljene kataklizmama.

Proteklih 7.000 godina je historija manipulacija covjekom u kojoj se on drzi potpuno odsjecen od drevnih znanja i svoje istinske duhovne sustine.

Za objasnjenje drevnih civilizacija i njihovih gradjevinskih kompleksa nije dovoljno nase limitirano, trodimenzionalno vidjenje svijeta.

“Alternativna historija” nudi novu teoriju koja spaja dva svijeta: spiritualni i materijalni. U harmonicnom plesu se povezuju “zabranjena arheologija”, sakralna geometrija, astroarheologija, arheokriptografija, geomagnetna strujanja Planete i nova, visedimenzionalna umjetnost.

Cetvrti tom “Alternativne historije” je nastao tokom 2002. godine kao rezultat autorovih putovanja, istrazivanja i analiza.

Krenimo redom…


--------------


sve potraži na linku:


http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=55774


LINK=http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=55774 PIRAMIDE


-------------


BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA I VOLONTIRANJE - svima, moja je preporuka!

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=54999


---------------


lp, boro




- 09:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.02.2011., srijeda

Mitski poziv


Mitski poziv

razmislimo malo o ovoj poruci...



Prije izvjesnog vremena sastao se veliki galaktički savjet i uputio mitski poziv mnogobrojnim svjetlosnim bićima: djeci sunca, krilatim anđjelima, vijesnicima sunca, ratnicima duge i drugim sjajnim bićima mnogih zvjezdanih sistema.

Za vrijeme sastanka ušla je Ljubav Galaktičkog Kruženja, Veliki Duh, i ispunila sve milošću, svojom Božanskom svjetlošću i svojim riječima: " Pozvani ste da začarate jedan svijet na kome će se desiti velike promjene. Oni koji odgovore na ovaj poziv, otići će na mjesto gdje se odvija planetarna evolucija i gdje su iluzija i strah moćni učitelji. Pozivam sve one sa darovima i talentima da budu moji emisari tamo, da uzdignu i preobrate frekvenciju planete Zemlje, jednostavno, prožimanjem i ukorjenjivanjem Ljubavi. U ovom utjelotvorenom mitu vi ćete biti stvaraoci nove stvarnosti, stvaraoci zlatne oktave.

Galaktička Ljubav je nastavila: "Na tom putu, svako od vas će se potruditi da bude intuitivni navigator osposobljen da probudi svoju svijest i podstakne srce stremljenjem ka čistoj ljubavi i bezuvjetnom služenju. Samim tim što ste vijesnici sunca i lučonoše, vi ćete prenositi svjetlost i zato vas pozivam da obasipate narode Zemlje svjetlošću, da pomognete GAJI i njenoj djeci u preobražaju. To je dio plana u kome ćete biti prekriveni zaboravom. Međutim, dokle god budete pamtili osjećaj dječje nevinosti i povjerenja bićete harmonični pomagači preobražaja Zemlje. Ponekad će biti potrebno da se nađjete u nekim okruženjima sa teškim vibracijama. Za neke će ta iluzija odvajanja od ljubavi biti vrlo teška.

Ali prepoznavajući svoju pravu prirodu, vaša ljubav će probraziti dubine dvojnosti, a vaša svjetlost će obasjati mnoge.

Vaše učešće u ovom izazovu je potpuno dobrovoljno, međutim ta promjena na Zemlji je čudesna i izuzetna. Ako prihvatite tu misiju imaćete priliku da rastvorite i saznate sve što ste postigli tokom mnogih inkarnacija, dobijajući izuzetnu mogućnost kvantnog skoka svoje svijesti. Za vas je važno da odaberete ples sa Zemljom GAJOM i njenom djecom dok oni ne okončaju svoju Svjetlosnu ceremoniju."

Tako je govorio Tvorac, Svjetlost Galaktičkog Okretanja. I tako su svjetlosna bića bezbrojnih udruženja i savjeta vjernih zvijezdama odlučila da se otjelotvore na planeti Zemlji da pomognu u tom krunskom događaju buđenja iz planetarnog sna. Postojao je, takodjer i proces zaštite razrađenog plana buđjenja bića iz privida otuđjenja i pokrova zaborava tako uobičajenog na Zemlji.

Svjetlosna bića koja su putovala da pomognu GAJI dogovorila su se da pomažu jedni drugima u čuvanju sjećanja. Tako su zvjezdane sjemenke ostavile kodove u različitim oblicima: kao zvukove, boje, svjetla, slike, riječi, simbole- vibracione rezonancije koje će im pomoći da se sjete svog dogovora sa Svjetlom.

Dogovoreno je da se ti kodovi pojavljuju svugdje: u vizionarskoj umjetnosti i muzici, u prodornim pogledima, u razgovorima i osjećanjima i da stvaraju duboku čežnju za buđjenjem i dostizanjem otjelotvorenja ljubavi...

...okupani vodama uspomena, pripremljeni kao ratnici duge da bi ispunili obecanje novog i starog mita, jamčeći prisustvo Ljubavi na Zemlji. Taj izvor ljubavi će se odmarati u naručju bogova šaljući valove ozdravljenja i ljubavi preko GAJE. Tvoje buđenje u tom trenutku, tvoji darovi će probuditi i pokrenuti druge. Koristi smijeh, pjesmu, ples, dim, uživanje, povjerenje i ljubav, jer će oni stvoriti veliki val promjene, koji će pomjeriti granice starog mita dvojnosti i otuđenosti, ostvarujući čudo mira i jedinstva na Zemlji.


Iskoristi svoje darove za dobrobit GAJE. Na nekoj Supernovoj svijesti, GAJA i njena djeca će se obući u svjetlost, stvarajući blistavo svjetlosno tijelo Ljubavi i rađajući se ponovo međju zvijezdama. Mitski poziv je poslat. Veliki izazov je počeo. Probudite se ratnici duge, vijesnici sunca, svjetlosna bića galaktičkih širina. Drevni nebeski putnici stvoreni ponovo u ovom trenu istrajte u ljepoti i snazi ljubavi GAJE. Zaboravite nepovjerenje. Vi ste Božanska djeca sunca. IDITE sa svojim srcima i dijelite svoje velike darove. Prepustite se magiji Zemlje.


Sjetite se...



- 08:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.02.2011., utorak

Poslovni klub - nema više?



U ponedjeljak, 27.12.2010., HRT je emitirao posljednju emisiju "Poslovnog kluba", nakon punih 19 godina prikazivanja. Odlukom programskog vodstva HRT-a, ta legendarna, gospodarska, tjedna emisija je ukinuta. I to - bez ikakvog objašnjenja!
To je jedna od vrlo rijetkih emisija na HTV-u koja je bila sistematična, stručna, inteligentna i kritična, prvenstveno zbog izvrsnih komentara Đure Tomljenovića, na početku svake emisije. Onima koji su je pratili, poznato je da su se komentari g.Tomljenovića uvijek obrušavali na posvemašnju glupost, korumpiranost, neznanje i nesposobnost raznih vlada i ljudi koji su vodili ovu zemlju.
Evo primjera kako se Đuro Tomljenović uvijek zdavorazumski, retorički pitao stvari poput, primjerice:
- "Kako je moguće da nas stalno plaše nestašicama i poskupljenjem plina, kada ga sami proizvodimo, i to oko 80% vlastitih potreba; kako je moguće da taj plin, izvađen u suradnji s Talijanima u našem dijelu sjevernog Jadrana, prodajemo u Italiju po 0,063 USD/m3, a zatim uvozimo od njih po četiri puta višoj cijeni". To je samo jedan od brojnih njegovih komentara, ujedno i aktualan.
Evo još jednog pitanja, upravo iz posljednje emisije.
- "Kako to da manji stan koji sam htio kupiti u Dubrovniku stoji milijun Eura, a za toliko je prodan jedan od najboljih tamošnjih hotela?"
- "Kako to da moj tetak u Dubrovniku radi, a ne prima plaću. Teta ne radi, ali dobiva socijalnu pomoć, a njihov sin prima - mirovinu. Gdje toga ima?"
Jasno je i bjelodano da je pritisak za ukidanje "Poslovnog kluba" došao iz politike, koj
a, zbog vlastitih razloga korumpiranosti i neposobnosti, ne želi da gledateljstvo sluša takve stvari, dok nas svojom nesposobnošću konstatno guraju u dužničko ropstvo.

Ljudi - šaljite ovo na što više e-mail adresa, potpišite peticiju, predat ćemo ju u ruke mjerodavnih adresa HRT-a i inzistirati da se stane na kraj medijskim manipulacijama i cenzuri.

link za potpis peticije:


http://www.gopetition.com/petition/41695.html
udruga Volim Hrvatsku
Roko Šikić
(suosnivač i predsjednik)
www.volim-hrvatsku.hr




- 08:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.02.2011., ponedjeljak

Radiestezija u primjeni






RADIESTEZIJA U PRIMJENI:


početni tečaj iz radiestezije
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=9904

napredni tečaj iz radiestezije
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=10095

u skriptama početnog i naprednog tečaja prezentirane su slike i šeme, što u ovom prilogu nema.
-----------------

izvadci, siže štetnih zračenja:

- ZAŠTITA ŠKOLJKAMA
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=52334

- KANCELARIJA I KOMPJUTERI
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=40642

- ZRAČENJE U STANU
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=40643

- RADIESTEZIJA ZA POČETNIKE
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=53611

------------------

na blogu http://budan.blog.hr/
pogledaj slični ispis od ranije.

-----------------

Mob: 091/587-68-67

e-mail: borivojbukva@yahoo.com
----------------------------------------------
http://www.magicus.info

preostale moje postove na magicusu potraži pod "borivoj" ili idi na
http://www.magicus.info/hr/magicus/autor.php?id=10065

http://www.alternativa.hr/osobne/borivoj

http://mahaganesh.freehomepage.com

http://www.likovno-kozala.hr/

http://karolina-rijecka.com

http://budan.blog.hr/

http://www.svijetezoterije.net

http://www.festivalalternative.org

http://www.istraalteramagica.com/


lp, boro



Lijepi pozdrav, boro





- 08:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.02.2011., subota

Rak je gljivica i izlječiv je

>>>Kad je Simoncini shvatio da je rak gljivična infekcija, ili zaraženost, krenuo je u potragu za nečim što će ubiti gljivicu i tako ukloniti rak. Shvatio je da lijekovi protiv gljivica ne djeluju jer gljivica brzo mutira kako bi se zaštitila, pa se počne čak i hraniti lijekovima koji su prepisani kako bi je ubili. Umjesto toga, Simoncini je pronašao nešto mnogo mnogo jednostavnije, natrijev bikarbonat. Da, glavni sastojak dobrog starog praška za pecivo (ali naglašavam da nije isto što i prašak za pecivo, koji ima i druge sastojke). On ga je koristio jer snažno uništava gljivice i, za razliku od lijekova, kandida se na njega ne može prilagoditi. Pacijentu se natrijev bikarbonat daje oralni i interno sredstvima poput endoskopa, duge tanke cijevi koju liječnici koriste kako bi vidjeli unutrašnjost tijela bez o peracije.To omogučava stavljanje natrijevog bikarbonata izravno na rak, gljivicu. Stari Egipčani znali su za lijekovita svojstva tvari koje ubijaju gljivice, a indijske knjige stare tisuću godina preopručuju snažno alkalno sredstvo za liječenje raka. Simoncini je 1983. godine tretirao jednog Talijana, Gennara Sangermana, kojem su bili prognozirali još par mjeseci života zbog raka pluća. Par mjeseci kasnije nije bio mrtav, nego sasvim zdrav, raku ni traga... <<<


RAK JE GLJIVICA I IZLJEČIV JE



Brojke su fantastične. Oko osam milijuna ljudi svake godine umire od raka širom svijeta a samo u Sjedinjenim Državama umre preko pola milijuna. Predviđa se da će do 2030. globalne brojke narasti na dvanaest milijuna. Rak je vodeći uzrok smrti za ljude mlađe od 85 godina, a u SAD-u svaka četvrta osoba umre od raka, svaka četvrta.

Svakodnevno nam oduzimaju slobode u ime "zaštite javnosti od terorizma", dok svi ti ljudi svake godine pate i umiru od bolesti koje obitelji stanovite krvne loze i njihov farmaceutski kartel sustavno odbijaju izliječiti. Dr. RichardrDay, direktor organizacije za eugeniku Planned Perenthood (Planirano roditeljstvo) koji kontroliraju Rockefelleri, na sastanku liječnika u Pittsburghu 1969. govorio o dolazečoj preobrazbi svjetskog društva. Zatražio je od liječnika da isključe uređaje za snimanje i da ne pišu bilješke, nakon čega je iznio dug popis planiranih promjena. Međutim jedan od liječnika ipak je pisao i kasnije je javno progovorio o onom što je rečeno. Danas, 40. godina kasnije, možemo vidjeti kako je Day bio izvanredno precizan.

Dr, Day tim liječnicima 1969. godine je rekao:

"Gotovo svaki oblik raka možemo izliječiti već sada. Informacije su u datotekama u Institutu Rockefeller, ako ikad bude odlučeno da ih treba objaviti."

Day je rekao da će javna medicina dopuštati da ljudi umiru od raka kako bi se usporio rast stanovništva "Ionako svi umiremo pa zašto ne bismo i od raka". Ti su ljudi bez duše, i zato rade to što rade. Farmaceutske kompanije nemaju želju izliječiti rak jer zarađuju ogroman novac od tretiranja simptoma razornim lijekovima i otrovima poput kemoterapije, koja ubija stanice i ljude. Ali ovdje se čak i ne radi toliko o novcu. Iluminatske obitelji žele da ljudi pate i umiru prije vremena kako bi se ograničio rast stanovništva. To je razlog zašto svakoga tko je izvan farmaceutske klike, a otkrije djelotvoran način liječena raka, odmah napadnu medicinski establišment i vladine agencije.

OTKRIĆE TULLIJA SIMONCINIJA

Jedan je takav slučaj talijanski liječnik Tullio Simoncini, briljantan i hrabar čovjek koji je odbio pokoriti se pred ogromnim pritiskom s kojim se suočavao, i nastavlja suočavati, nakon što je shvatio što je rak i kako ga se može kontrolirati. Simoncinijev je "zločin" to što je otkrio da je rak gljivica koju uzrokuje kandida, organizam sličan kvascu koji u malim količinama živi u tijelu čak i kod zdravih ljudi. U normalnim okolnostima imunološki sustav drži ju pod kontrolom, ali kad se kandida probrazi u snažnu gljivicu, mogu nastati neki ozbiljni zdravstveni problemi, uključujući rak.

Moj prijatelj Mike Lambert, iz Klinike Shen blizu mog doma na otoku Wight, o kandidi kaže sljedeće:

Gljivice, a posebno kandida, bujaju tako što se hrane tijelom svog domaćina, rastvarajući ga. One također trebaju vaše tijelo za razmnožavanje, jer to ne mogu raditi same. Ne čudi što se kod sindroma kroničnog umora, koji se u mnogim slučajevima može propisati raširenoj kandidi, bolesnik osjeća tako loše, kako fizički tako i psihički.

Tullio Simoncini kaže da rak jest gljivična infekcija kandidom i da je konvencionalno medicinsko objašnjenje kako je rak stanični kvar jednostavno pogrešno. Simoncini je specijalist za onkologiju, dijabetes i metaboličke poremećaje, ali on je i više od toga. On je pravi liječnik koji nastoji otkriti istinu za dobrobit svojih pacijenata i odbija kao papiga ponavljati službene verzije onoga što bi liječnici trebali raditi i misliti. On se suprotstavlja dogmi o intelektualnom konformizmu, sa svim njenim nedokazanim pretpostavkama, lažima, manipulacijama i obmanama, i izuzetno je kritičan prema medicinskom establišmentu koji se uporno drži tretmana koji su beskorisni u liječenju globalne epidemije raka. Čim se počeo baviti medicinom shvatio je da je nešto strašno pogrešno u vezi s načinom na koji se liječi rak:

Svjedočim strašnim patnjama. Bio sam na odjelu za

pedijatrijsku onkologiju, sva su djeca umrla. Bilo mi

je bolno gledati jadnu, jadnu djecu kako umiru uz kemoterapiju,

uz zračenje.



Njegova frustriranost i tuga zbog onoga što je gledao odvele su ga u potragu za novim načinima razmijevanja, a time i liječenja, te pogubne bolesti. Započeo je svoj put otvorenog uma te s praznim listom papira, neumrljanim bilo kakavim krutim pretpostavkama koje nameće i indoktrinira glavna struja medicine i znanosti. Simoncini je shvatio da se sve vrste raka ponašaju jednako bez obzira gdje se u tijelu nalaze ili kakvog su oblika. Morao je postojati zajednički nazivnik. Također je primijetio da su kvržice od raka uvijek bijele. Što je još bijelo? Kandida. Simoncini je shvatio da su ono što je glavna struja medicine smatrala neobuzdanim rastom stanica kanceroznom tvorbom , zapravo stanice koje imunološki sustav stvara kako bi obranio tijelo od napada kandide. On kaže da je tijek ovakav:

- Imunološki sustav obično drži kandidu pod kontrolom, ali kada on postane iscrpljen i oslabljen, kandida se može proširiti i stvoriti koloniju.

-Kandida s vremenom prodre u neki organ i imunološki sustav mora reagirati na pretnju na drugi način.

-Taj je način gradnja zaštitne barijere od vlastitih stanica i ta tvorba predstavlja ono što zovemo rak. Tvrdi se da je širenje raka na druge dijelove tijela uzrokovano malignim stanicama koje biježe s mijesta svog nastanka. Međutim, Simoncini kaže da uopće nije tako. Širenje raka potaknuto je pravim uzrokom raka, gljivicom kandidom, koja biježi sa svog izvornog mjesta. Ono što raku omogučava da se manifestira, kao što već godinama govorim u mojim knjugama, oslabljen je imuniloški sustav. Kada on djelotvorno radi, riješava probleme prije no što uzmu maha. U ovom slučaju on drži kandidu pod kontrolom.
PRORAČUNATI RAT PROTIV LJUDSKOG IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Ali pogledajte što se događalo dok su brojke o raku širom svijeta vrtoglavo rasle. Odvija se proračunati rat protiv ljudskog imunološkog sustava koji je svakim desetljećem postajao sve silovitiji. Imunološki sustav slabe i napadaju aditivi u hrani i pičima, kemijska poljoprivreda, cjepiva, elektromagnetske i mikrovalne tehnologije i frekvencije, farmaceutski lijekovi , stres modernog života i još mnogo toga. Kakve će obrane imati današnja djeca kada im daju 25 cjepiva i kombinacija cjepiva do dobi od dvije godine, dok se njihov imunološki sustav još uvijek formira, zaboga?



To je način na koji Iliminatske obitelji žele potaknuti masovni odstrel stanovništva. Uništavajući prirodnu obranu tijela protiv bolesti. A sad tek slijedi pravi šok. Što uništava imunološki sustav brže od bilo čega drugog? KEMOTERAPIJA. Možete tome dodati i zračenje. Kemoterapija je otrov koji služi za ubijanje stanica. I ....to je sve. Vrhunac modernog ortodoksnog tretmana za rak je trovati žrtvu i nadati se da će ubiti stanice raka prije no što ubijete zdrave stanice i pacijenta. Ali čekajte. Taj kemoterapijski otrov također ubija stanice imunološkog sustava i potpuno ga razara. A kandida je i dalje tamo. Takav uništeni imunološki sustav ne može djelotvorno reagirati na kandidu i ona osvaja druge djelove tijela gdje proces započinje iznova, uzrokujući tako širenje raka. Čak i oni koji izgledaju kao da su se oporavili nakon operacije i kemoterapija i nakon što su proglašeni izliječenima, samo su tempirana bomba. Njihov je imunološki sustav sada razoren i samo je pitanje vremena kada će kandida potaknuti recidiv. Drugim riječima: Kemoterapija ubija ljude koje bi trebala liječiti.
Naravno ona nikad nikoga ne može izliječiti od bilo čega, osim od života. To je otrov koji uništava upravo onaj sustav koji nam je, ako se želimo izliječiti, potreban zdrav i jak.

KAKO UBITI GLJIVICU I UKLONITI RAK

Kad je Simoncini shvatio da je rak gljivična infekcija, ili zaraženost, krenuo je u potragu za nečim što će ubiti gljivicu i tako ukloniti rak. Shvatio je da lijekovi protiv gljivica ne djeluju jer gljivica brzo mutira kako bi se zaštitila, pa se počne čak i hraniti lijekovima koji su prepisani kako bi je ubili. Umjesto toga, Simoncini je pronašao nešto mnogo mnogo jednostavnije, natrijev bikarbonat. Da, glavni sastojak dobrog starog praška za pecivo (ali naglašavam da nije isto što i prašak za pecivo, koji ima i druge sastojke). On ga je koristio jer snažno uništava gljivice i, za razliku od lijekova, kandida se na njega ne može prilagoditi. Pacijentu se natrijev bikarbonat daje oralni i interno sredstvima poput endoskopa, duge tanke cijevi koju liječnici koriste kako bi vidjeli unutrašnjost tijela bez operacije.

To omogučava stavljanje natrijevog bikarbonata izravno na rak, gljivicu. Stari Egipčani znali su za lijekovita svojstva tvari koje ubijaju gljivice, a indijske knjige stare tisuću godina preopručuju snažno alkalno sredstvo za liječenje raka. Simoncini je 1983. godine tretirao jednog Talijana, Gennara Sangermana, kojem su bili prognozirali još par mjeseci života zbog raka pluća. Par mjeseci kasnije nije bio mrtav, nego sasvim zdrav, raku ni traga. Uslijedili su i drugi uspjesi i Simancini je predstavio svoja otkriča talijanskom Ministarstvu zdravstva nadajući se da će oni započeti sa zdravstveno odobrenim ispitivanjima kako bi se potvrdilo da djeluje. Ali ubrzo je otkrio koji su pravi razmjeri medicinske manipulacije i obmane. Vlasti ne samo što su ignorirale njegovu dokumentaciju , nego su ga i izbacile iz Talijanskog udruženja liječnika i kirurga zbog propisivanja lijekova koji nisu odobreni. Bio je izložen žestokoj kampanji ismija vanja i osuđivanja u bjednim medijima, a nakon toga je proveo tri godine u zatvoru zato što je "skrivio smrt" pacijenata koje je tretirao. Sa svih strana dolazile su poruke, uhvatite Simoncinija.



Medicinski establišment rekao je da su njegove tvrdnje o natrijevom bikarbonatu lude i opasne. Jedan vodeći liječnik čak je natrijev bikarbonat posprdno nazvao lijekom. Cijelo to vrijeme milijuni ljudi umirali su od raka koji se mpgao djelotvorno liječiti. Te ljude boli briga. Tulli Samoncini se, srečom ne predaje lako i nastavio je objavljivati informacije o svom radu na internetu i u javnim predavanjima. Saznao sam za njega preko Mikea Lamberta iz klinike Shen, i Simoncini je tamo održao predavanje dok sam ja bio na putu u Sjedinjenim Državama. Znam da postiže inzvaredne uspjehe dramatično smanjujući i potpuno liječeći čak i neke dosta kasne stadije raka pomoću natrijevog bikarbonata. za to u nekim slučajevima mogu trebati mjeseci , ali u drugim slučajevima, poput raka dojke gdje je tumor lako dostupan, rak može nestati već za nekoliko dana. Ljudi se također liječe pod Simoncinijevim vodstvom, a na kraju ovog članka nalaze se linkov i na neke video snimke u kojima možete čuti ljude kako govore o svojim iskustvima i izlječenjima.

VAŽNOST SALVESTROLA

U biltenu od prošlog travnja pisao sam o činjenici da je rak gljivica u članku o otkrićima dvojice britanskih znanstvenika i istraživača, profesora Gerrya Pottera iz grupe za otkrivanje lijeka za rak i profesora Dana Burkea. Njihova kombinacija otkrića pokazuje sljedeće:

Stanice raka imaju jedinstven bio marker, koji normalne stanice nemaju, enzim zvan CYP1B1. Enzimi su bjelančevine koje kataliziraju (povećavaju brzinu) kemijskih reakcija. CYP1B1 mijenja kemijsku strukturu nečega što se zove salvestrol i prirodno se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća. Ta kemijska promjena pretvara salvestrol u sredstvo koje ubija stanice raka, ali ne šteti zdravim stanicama. Vremenska usklađenost je savršena. Enzim CYP1B1 javlja se samo u stanicama raka i reagira sa salvestrolima iz voća i povrća, stvarajući kemijski spoj koji ubija samo stanice raka. No, evo kakve to ima veze s pretpostavkom da je rak gljivica. Salvestroli su prirodan obrambeni sustav u voću i povrću protiv napada gljivica, i to je razlog zašto ih možete naći samo u onim vrstama koje su podložne štetama od gljivica, kao što su jagoda, borovnica, malina, grožđe, crni ribiz, crveni ribiz, kupine, brusnica, jabuke, kru&sc aron;ke, zeleno povrće, posebno brokula i kupusnjače, artičoke, crvena i žuta paprika, avokado, potočarka, šparoga i patliđan

Osim toga farmaceutski biotehnološki karteli znali su sve to i napravili su dvije velike stvari da oslabe tu prirodnu obranu protiv gljivičnog napada koji se zove rak.

1. Kemijski fungicidi za prskanje koji se koriste u modernoj poljoprivredi

ubijaju gljivice na umjetan način, što znači da biljke i plodovi ne moraju

stvarati vlastite obrane, salvestrole. Danas ih se može naći samo

u ekološki uzgojenoj hrani.



2. Najčešće korišteni fungicidi vrlo su jaki blokatori CYP1B1,

pa ako jedete dovoljno kemijski proizvedene hrane nije važno

koliko salvestora unosite, neće se aktivirati u sredstva za uništavanje

raka, za što su inaće namjenjeni.



To nije sličajnost, nego dio proračunatog plana, baš kao što su bili, i još su uvijek , pokušaji establišmenta da uništi Tullija Simoncinija. Iluminatske obitelji žele da ljudi umiru od raka, a ne da se od njega izliječe. Oni su mentalno i emocionalno bolesni koliko samo možete zamisliti, a ljude doživljavaju kao ovce i stoku. njih nije briga koliko će boli, patnje i smrti uzrokovati njihove manipulacije i suzbijanja, što više to bolje, iz njihove poremećene perspektive. I to je ono što ti ljudi jesu .... poremećeni.

Ali Simoncini odbija pokleknuti i nastavlja zagovarati ono za što se uvijerijo da je djelotvoran tretman za rak dok, u stvarnom svijetu, broj umrlih od raka neprekidno raste zbog nedjelotvornih tretmana utemeljenim na pogrešnim pretpostavkama. To je jedno stvarno ludo, ludo društvo, ali opet, iz perspektive obitelji stanovite krvne loze, takvo i treba biti.

Sva je sreća što postoje hrabri i pametni ljudi poput Tullija Simoncinija. Treba nam više takvih kao što je on, i to brzo. Kakav je on oštar kontrast onima koji služe medicinskom establišmentu. Kad je Simoncini prije nekoliko tjedana govorio u Klinici Shen, neki lokalni liječnici odbacili su njegove tvrdnje i prije negoli je stigao, a njegova su gledišta ismijali. I oni su bili pozvani na njegovo predavanje, što je moglo biti od goleme potencijalne koristi za njihove pacijente. Sjedala su za njih bila rezervirana kako bi iz prve ruke čuli što Simoncini govori i imali priliku postaviti bilo kakva pitanja. I što se dogodili? Nisu došli.



Piše: David Icke

Magazin Nexus




- 08:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.02.2011., petak

Za dobro zdravlje

MOZDA VEC ZNATE A MOZDA I NE.....POZDRAV I ZDRAVIJE U NOVU....



Med

Mnogima je poznato da se med ne smije grabiti metalnom žlicom jer gubi svoje
vrijedne sastojke, te da ga se ne smije pregrijavati, jer izlaganjem na
temperaturi preko 45°C gubi čarobna svojstva. No, malo ih zna da med
povećava svoju snagu (anti oksidativna svojstva) pri eliminaciji virusa
gripe, to znači onda kad je čovjek već bolestan, ako ga se dobro prokuha, i
to na način da se tri-četiri jušne žlice meda stavi u 1 litru HLADNE vode,
kad voda prokuha ostavi se da ključa tridesetak sekundi, makne se s vatre i
nakon par minuta stavi vrećica s čajem.
Uglavnom se preporuča da se med rastopi u mlakim ili hladnim napicima, a ne
preporuča se da se uzima žlicom direktno u usta. Med je higroskopan i ako ga
se guta direktno može oštetiti sluznicu probavnog trakta i vrlo teško pasti
na želudac. To se dešava stoga što med povuče vlagu iz sluznice, isuši je i
na taj način ošteti. Tom riziku posebno su izložena djeca.
Ako uzimate med direktno, ne smijete ga odmah progutati već ga treba držati
u ustima 3-5 minuta uz stalno mućkanje.
Tada se med u ustima rastopi odnosno povuče svu potrebnu vlagu. U ustima
otpočne prvi dio probave i želudac ga lakše prihvaća. No, ono najvažnije je
da se sva čarolija ili najvrednije sastavnice meda upiju u organizam odmah u
ustima i to ispod jezika. Pritom se dešava i jedna potpuno nevjerojatna
pojava - plak koji se taloži uz zubno meso na zubima u potpunosti nestaje.
Upale zubnog mesa nestaju a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili
nestaju.
Mnogo naših sugrađana dolaskom proljeća "pada u komu" od peludnih alergija,
a dolaskom ljeta i ambrozije najradije bi se preselili na mjesec.
No, malo ih zna da ih med njihovog lokalnog pčelara može, u dobroj mjeri,
osloboditi te peludne napasti. Funkcija lokalnog meda u sprečavanju peludne
alergije potpuno je jednostavna. Peludna zrnca u medu su "umrtvljena" i
organizam ih prihvaća bez neke značajnije "pobune". No pritom se dešava
nešto slično kao i s cjepivom protiv gripe. Organizam puno lakše svladava
pelud u medu, a pritom izgrađuje vlastite obrambene mehanizme i kad počne
cvatnja biljaka na koje smo osjetljivi mi smo "fit" i možemo ponovno uživati
u svim čarima probuđene prirode.
Jedan neugodni bakterijski suputnik naše probave je Helicobacter pylori
bakterija koja uzrokuje čir na želucu i kojeg redovita upotreba meda uspješno onemogućava u subverzivnom djelovanju u našim crijevima.

Postoje osobe koje imaju nelagodan osećaj u želucu nakon konzumiranja meda. Te osobe najčešće boluju od gastritisa ili čira na želucu. Poznato je da med značajno pomaže u lečenju ovih bolesti, ali se mora konzumirati pravilno. Osobe koje imaju povećano lučenje kiseline u želucu, ili im med provocira njeno lučenje, moraju ga uzimati na sledeći način, kako bi izbegle nelagodan osećaj i dopustile medu da terapijski deluje. Preporučuje se uzimanje toplog rastvora meda (50 grama meda u pola šolje čaja), temperature 35-40 Celzijusovih stepeni. Rastvor se uzima 1-1,5 sati posle jela, ali i na jedan sat pre spavanja (med poseduje i efekat učvršćivanja sna).

Međutim, postoje i osobe sa nedostatkom kiseline u želucu. Da bi izazvale njeno lučenje, moraju konzumirati hladni rastvor meda. Preporučuje se uzimanje hladnog rastvora meda (50 grama meda u pola čaše vode ili prirodnog soka), temperature 13-15 Celzijusovih stepeni. Rastvor se uzima tri puta dnevno, neposredno pre uzimanja hrane. Ovakav način izuzetno pomaže varenje hrane kod takvih osoba i otklanja višegodišnje tegobe. Med ovaj efekat daje jer povećava prisustvo kiseline neophodne za varenje, ali i zato što stimuliše razmnožavanje korisnih bBifidus i laktobacilus bakterija, neophodnih u digestivnom traktu čoveka radi normalnog varenja hrane.


I na kraju gdje i od koga kupiti kvalitetan med. Pa, najbolje je direktno od
pčelara. I to iz jednostavnog razloga. Med je gotov, formiran, proizvod već
u pčelinjoj košnici. Ne treba mu ništa dodavati, ali niti oduzimati. Svaka
nepotrebna manipulacija mu umanjuje vrijednost (pretakanje, filtriranje,
homogeniziranje, grijanje i sl.) i stoga je to bolji što je "bliži" košnici,
odnosno što se manje s njim manipulira..

------------------------------

Subject: RECEPT-KAD OBOLIMO OD GRIPE


Autor Damir Rogulja

Ni sam ne znam koliko sam puta i u kojim sve prilikama iznosio recept mr.Jasminke Papić o postupku pripreme mednog pripravka za ubijanje virusa gripe. No unatoč tomu gotovo redovito kada pitam kolege što učiniti kada ju dobijemo obično se ne mogu sjetiti našeg provjerenog pčelarskog recepta. Možda i stoga što je toliko jednostavan i svima pristupačan?


Postojeći antivirusni lijekovi Tamiflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koji se daju u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!


Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme.

A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?


Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 3-4 jušne žlice meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu može se staviti i vrećica dvije zelenog čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da "svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana.

Jednostavno i efikasno i stvarno bi bilo humano da ovaj jednostavan recept, svi koji ste ga pročitali ili već znadete za njega, širite dalje do svakog uha koji ga može čuti ili očiju koje ga mogu pročitati.

------------------------------


BLAGODATI LIMUNA

Pročitajte pozorno ovaj prijevod s francuskog o liječenju raka prema obavijesti Instituta za zdravlje u Baltimoru, USA (Institut de Sciences de la Santé; L. L.L., 819 N. Causez Street, Baltimore, MD 1201.)

Ovo je posljednja vijest iz medicine u borbi protiv raka.

Limun (citrus) je čudotvoran prizvod za ubijanje kancerogenih stanica, 10000 puta snažniji od kemoterapije.

Zašto mi to tek sada saznajemo? Zbog toga jer postoje laboratoriji koje interesiraju proizvodnja sintetičke verzije koja bi im donijela ogromnu zaradu. Od sada možete pomoći prijateljima obaviještavajući ih da je limunov sok blagotvoran za sprječavanje raka. Ukus mu je prijatan i bez posljedica koje donosi kemoterapija. Zasadite drvo limuna ako možete na balkonu ili u vrtu. Ne zna se koliko ljudi umre jer je ta tajna ljubomorno čuvana da ne bi bili ugroženi multimilioneri u velikim korporacijama.

Stablo je limuna nisko i ne zauzima mnogo mjesta i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Može ga se jesti kao plod ili kao sok ili sa njim se mogu praviti razna pića i kolači.

Limunu se pripisuju različita svojstva, ali najpovoljniji efekt ima na ciste i tumore. Ta je biljka dokazani lijek protiv svih vrsta raka. On je ujedno i antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica i efikasan je protiv parazita, regulira visoki krvni tlak, ali i neurološke poremećaje i kao antidepresiv.

Fascinantan je izvor ove informacije: potiče od jednog najvećih proizvođača lijekova u svijetu koji tvrdi da je nakon 20 godina rada u laboratoriju od 1970. Ustanovljeno da limun uništava maligne stanice kod dvanaest vrsra raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci limuna su pokazali da djeluju 10000 puta jače od kemoterapeutika Adriamycina koji se koristi za usporavanje rasta malignih stanica a ne djeluje na zdrave stanice.

(Prema prijevodu sa francuskog Krunice Grujić 23. studenog 2010.)


Nives Bendiš-Vukšić

nivesbv@yahoo.com



-----------------------


Čudesna soda bikarbona – od praška za pecivo do njege kože



Većina fešti se u mojoj okolini, događa baš u petom mjesecu- svadbe, pričesti, godišnjice braka, rođendani. U tom svjetlu, zatekla sam se da gotovo svakodnevno pečem kolače za nekoga ili nešto. Kako imam običaj čitati deklaracije na svim proizvodima- profesionalna deformacija!- ostala sam zatečena sastavom industrijskog praška za pecivo, koji sadrži gluten i fosfate.

Gluten je alergen za osobe koje pate od celijakije - preosjetljivosti na pšenične proizvode.

Fosfor je mineral neophodan za zdravlje, a u prirodi se nalazi u obliku fosfata. Sudjeluje u proizvodnji energije, izgradnji DNK i kostiju. Preporučena dnevna količina fosfata je za djecu i adolescente 1250 g, a za odrasle 700 g. U posljednja tri desetljeća, većina ljudi u organizam unosi prevelike količine fosfata, jer se dodaju industrijskim keksima i kruhu, gaziranim pićima, te prerađenom mesu, da bi im poboljšali strukturu i produljili trajnost. Povišena koncentracija fosfata u organizmu nosi brojne rizike: oštećuju kožu, ubrzavaju starenje, oslabljuje mišiće, bubrege, gušteraču i srce, te uzrokuje krhkost kostiju. Povezuju se s nastankom raka kože, jer fosfati direktno sudjeluju u kemijskim reakcijama koje uključuju enzime koji sudjeluju u diobi stanica raka. Otkriveno je da prehrana bogata fosfatima vodi do većeg broja benignog raka kože- papiloma.

Zbog svega navedenog, pokušajte izbjegavati namirnice kojima su dodani fosfati- a neke, kao što je prašak za pecivo, možete napraviti sami- od dobre, stare sode bikarbone!

Soda bikarbona se može koristiti kao jeftinija i zdravija zamjena, za bar pedesteak industrijskih proizvoda koje svakodnevno koristimo. Jednako je učinkovita, jeftinija i bezopasna.



50 različitih načina na koje možete korisno upotrijebiti sodu bikarbonu



1. Napravite bio-prašak za pecivo, tako da pomiješate 2 dijela vinskog kamena, 1 dio sode bikarbone i 1 dio kukuruznog škroba. Osim u prehrani, prašak za pecivo možete koristiti i za čišćenje doma. Odličan je za uklanjanje mrlja od kave ili čaja, a ne izbjeljuje boju tkanine.

Pločice u kuhinji i kupaonici besprijekorno će očistiti mješavina praška za pecivo i limunova soka. Vrućom vodom omekšajte nakupine na pločicama, a zatim ih istrljajte pripremljenom mješavinom praška za pecivo i limunovog soka, isperite i obrišite suhim ručnikom.



2. Sodom bikarbonom možete ugasiti male požare nastale paljenjem masnoće, drveta, tkanina, ili električnih kablova- šaku sode prospite po vatri.



3. Sodom bikarbonom možete gasiti i požare u automobilu- neće oštetiti ni mehaniku, niti elektroniku.



4. Namočite voće i povrće u otopinu sode bikarbone. Soda će omekšati vodu i bolje ga oprati. Isperite običnom vodom.



5. U kantu za otpatke uspite malo sode bikarbone, prije nego što u nju stavite vrećicu za smeće. Pomoći će ukloniti neugodne mirise.



6. Namočite platnene pelene u otopinu sode bikarbone, prije pranja u perilici.



7. Mrlje od ulja i masti uklonit ćete s odjeće ako sodu bikarbonu dodate vodi za pranje.



8. Očistite hladnjak i zamrzivač tako da na vlažnu krpu nanesete sodu bikarbonu i obrišete površine. Isperite običnom vodom. U hladnjaku i frizeru neće biti neugodnih mirisa, ako u njemu držite otvorenu posudicu sa sodom bikarbonom, koju je potrebno povremeno promiješati. Zamijenite je novom količinom sode svaka dva mjeseca.



9. Soda odlično uklanja mirise mačaka. Na dno kutije stavite sodu, te prekrijte s tri puta većom količnom pijeska za mačke.



10. U perilicu rublja uvijek dodajte pola šalice sode, pri pranju rublja. Jednom u nekoliko mjeseci očistite perilicu, tako da dodate sodu i pustite da prazna perilica odradi jedan ciklus pranja.



11. Češljeve i četke najlakše ćete očistiti otopinom sode. Ulijte u posudu tople vode, dodajte 1 žlicu šampona i pola šalice sode bikarbone. Namačite četke pola sata, isperite u toploj vodi i osušite. Ova smjesa će očistiti četke i dati im svjež miris.



12. Posude za hranu i vrčeve za piće perite u sodi i vodi.



13. Mramorne površine perite u otopini od 3 žlice sode na litru tople vode. Pustite desetak minuta da djeluje, te isperite običnom vodom. Plastificirane stolice i stolove operite vlažnom spužvom sa sodom bikarbonom. Da biste uklonili teške mrlje s ove vrste namještaja, napravite gustu pastu od sode i vode i nanesite je, ostavite da djeluje neko vrijeme, te isperite vodom.



14. Ustajali miris u termos bocama uklonit ćete otopinom sode i vode.



15. Staklene i inox posude za kavu (ne aluminijske!) perite u otopini od 3 žlice sode na litru tople vode. Aparat za filter kavu očistite tako da aparat jedan ciklus odradi s otopinom vode i sode. Dobro isperite vodom.



16. Bočice za bebe odlično će oprati soda otopljena u vrućoj vodi.



17. Roštilj i gradele lako ćete oprati ako po njima pospete sodu, pustite da djeluje neko vrijeme i isperete vodom.



18. Masne podove u garaži i radionici pospite sodom bikarbonom, ostavite da djeluje neko vrijeme, oribajte i isperite vodom.



19. Srebro možete ispolirati sodom bikarbonom nanešenom na vlažnu krpu. Utrljajte, isperite i osušite. Ako srebrno posuđe nije lijepljeno ili sastavljeno iz više komada, položite ga na aluminijsku foliju u emajliranom loncu. Zakuhajte litru vode s 4 žlice sode bikarbone. Ulijte u lonac, pustite da djeluje, isperite i osušite.



20. Perilicu posuđa očistite kao i perilicu rublja - jedan ciklus prođite sa sodom, umjesto sa sredstvom za pranje posuđa. Da biste uklonili neugodne mirise u perilici, po dnu pospite sodu bikarbonu.



21. Da biste uklonili zagorenu hranu iz lonaca, ostavite ih da se namaču u otopini sode i vode, desetak minuta prije pranja u perilici. Ili ih ručno operite vlažnom žičanom četkom i sodom bikarbonom. Jako zagorene lonce pospite debelim slojem sode, te dodajte malo vode- toliko da navlaži sodu. Ostavite preko noći i drugi dan oribajte.



22. Nehrđajuće željezo i krom lako ćete održavati sjajnim ako ih ispolirate vlažnom krpicom sa sodom bikarbonom. Isperite vodom i osušite.



23. Porculansko i stakleno posuđe perite u otopini sode i vode. Isperite vodom i osušite.



24. Smrad iz pepeljara uklonite otopinom sode i vode. Pospite malo sode bikarbone u pepeljaru da biste uklonili miris dima i ugasili žar cigarete.



25. Kupaonicu - kadu, tuš-kabinu, umivaonik i WC-školjku održavajte čistima vlažnom spužvom sa sodom bikarbonom. U slivnike svaki tjedan uspite 4 žlice sode i bit će čisti, neće zaudarati i neće se začepiti. Isperite sodu u cijevi vrelom vodom.



26. Zastor za tuširanje namočite u otopini sode i vode-lako ćete ga održavati čistim!



27. Da biste uklonili jake mirise hrane s ruku, navlažite ruke, snažno ih istrljajte sodom i isperite vodom.



28. Operite zube i zubno meso mokrom četkicom za zube na koju ste nanijeli sodu bikarbonu.



29. Da biste uklonili smrad iz obuće - tenisica, čizama, cipela, papuča uspite u njih sodu bikarbonu.



30. Dodajte pola šalice sode bikarbone u vodu za kupanje - koža će vam biti meka.



31. Da biste iscijelili osip od pelena, dodajte 2 žličice sode bikarbone u vodu u kojoj kupate bebu.



32. Ubode kukaca i opekotine od meduza i koprive efikasno će izliječiti pasta od vode i sode bikarbone- nanesite je direktno na ozlijeđeno područje kože.



33. Nesnosan svrbež kože kod ospica i vodenih kozica smanjit će kupka u koju ste dodali pola šalice sode bikarbone.



34. Žgaravicu i refluks kiseline umirit će otopina pola žličice sode bikarbone u pola šalice vode.



35. Grgljanjem otopinom od pola žličice sode bikarbone u pola šalice vode, očistit će i osvježiti usnu šupljinu.



36. Ako se koristi kao voda za ispiranje usne šupljine, soda ublažava bol nastalu od otvorenih rana i čireva.



37. Opekotine od sunca smirit će oblog od guste paste sode i vode.



38. Ubode insekata smirit će oblog od guste paste sode i jabučnog octa.



39. Pčelinji ubod smirit će oblog od guste paste sode i vode.



40. Napravite verziju glinamola od sode bikarbone: pomiješajte 320 mL vode, 2 šalice sode bikarbone i 1 šalicu kukuruznog škroba.



41. Soda bikarbona se može koristiti kao efikasan deodorant - nanesite je pod pazuhe, uklonit će neugodan miris znoja.



42. Ako dijete povrati po sebi ili po kauču, navlažite tkaninu, natapkajte sodu bikarbonu i nanesite je na naještaj ili odjeću - miris će nestati.



43. Soda odbija vodu od stakla - nanesite sodu bikarbonu na vlažnu tkaninu i obrišite prozore i automobilska stakla iznutra i izvana.



44. Dodajte sodu bikarbonu u vodu u kojoj namačete grah - bit će lakše probavljiv.



45. Vremenom različite spužvice za pranje posuđa počinju zaudarati. Prokuhajte ih u vodi kojoj ste dodali sodu bikarbonu.



46. Sodom bikarbonom efikasno možete očistiti platnene torbe i kovčege. Pospite malo sode bikarbone, te četkicom utrljajte u tkaninu- zatim usisajte ostatke sode s torbe.



47. Sodom bikarbonom lako se čiste tosteri i mikrovalne pećnice. 80 g sode bikarbone, pomiješajte u pastu s 1 žličicom octa. Nanesite vlažnom spužvom na unutarnje stijenke mikrovalne. Isperite i ostavite vrata otvorena 15 minuta, da nestane miris. Ovo sredstvo uklanja mirise hrane iz mikrovalne.



48. Kad čistite perad, dodajte 1 žličicu sode bikarbone u zakipjelu vodu. Lakše ćete odvojiti perje, a meso će biti čisto i bijelo.



49. Mrlje od raznih bobica uklonite tako da navlažite to područje vodom, načinite pastu od podjednake količine vode i sode bikarbone i nježno utrljajte na mrlju.



50. Stari recept za uklanjanje svakog traga vlage s tepiha je posipanje sodom bikarbonom. Ostavite najmanje sat-dva i usisajte. Isti prašak riješit će vas i "mirisa" kućnih ljubimaca na tepisima, na kojima ga ostavite da djeluje preko noći, a nakon toga temeljito usisajte.



Mila Prlj

http://www.ipress.hr/zdrav-zivot/cudesna-soda-bikarbona-od-praska-za-pecivo-do-njege-koze-5587.html


--------------



MOZDA VEC ZNATE A MOZDA I NE.....POZDRAV I ZDRAVIJE U NOVU....



Med

Mnogima je poznato da se med ne smije grabiti metalnom žlicom jer gubi svoje
vrijedne sastojke, te da ga se ne smije pregrijavati, jer izlaganjem na
temperaturi preko 45°C gubi čarobna svojstva. No, malo ih zna da med
povećava svoju snagu (anti oksidativna svojstva) pri eliminaciji virusa
gripe, to znači onda kad je čovjek već bolestan, ako ga se dobro prokuha, i
to na način da se tri-četiri jušne žlice meda stavi u 1 litru HLADNE vode,
kad voda prokuha ostavi se da ključa tridesetak sekundi, makne se s vatre i
nakon par minuta stavi vrećica s čajem.
Uglavnom se preporuča da se med rastopi u mlakim ili hladnim napicima, a ne
preporuča se da se uzima žlicom direktno u usta. Med je higroskopan i ako ga
se guta direktno može oštetiti sluznicu probavnog trakta i vrlo teško pasti
na želudac. To se dešava stoga što med povuče vlagu iz sluznice, isuši je i
na taj način ošteti. Tom riziku posebno su izložena djeca.
Ako uzimate med direktno, ne smijete ga odmah progutati već ga treba držati
u ustima 3-5 minuta uz stalno mućkanje.
Tada se med u ustima rastopi odnosno povuče svu potrebnu vlagu. U ustima
otpočne prvi dio probave i želudac ga lakše prihvaća. No, ono najvažnije je
da se sva čarolija ili najvrednije sastavnice meda upiju u organizam odmah u
ustima i to ispod jezika. Pritom se dešava i jedna potpuno nevjerojatna
pojava - plak koji se taloži uz zubno meso na zubima u potpunosti nestaje.
Upale zubnog mesa nestaju a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili
nestaju.
Mnogo naših sugrađana dolaskom proljeća "pada u komu" od peludnih alergija,
a dolaskom ljeta i ambrozije najradije bi se preselili na mjesec.
No, malo ih zna da ih med njihovog lokalnog pčelara može, u dobroj mjeri,
osloboditi te peludne napasti. Funkcija lokalnog meda u sprečavanju peludne
alergije potpuno je jednostavna. Peludna zrnca u medu su "umrtvljena" i
organizam ih prihvaća bez neke značajnije "pobune". No pritom se dešava
nešto slično kao i s cjepivom protiv gripe. Organizam puno lakše svladava
pelud u medu, a pritom izgrađuje vlastite obrambene mehanizme i kad počne
cvatnja biljaka na koje smo osjetljivi mi smo "fit" i možemo ponovno uživati
u svim čarima probuđene prirode.
Jedan neugodni bakterijski suputnik naše probave je Helicobacter pylori
bakterija koja uzrokuje čir na želucu i kojeg redovita upotreba meda uspješno onemogućava u subverzivnom djelovanju u našim crijevima.

Postoje osobe koje imaju nelagodan osećaj u želucu nakon konzumiranja meda. Te osobe najčešće boluju od gastritisa ili čira na želucu. Poznato je da med značajno pomaže u lečenju ovih bolesti, ali se mora konzumirati pravilno. Osobe koje imaju povećano lučenje kiseline u želucu, ili im med provocira njeno lučenje, moraju ga uzimati na sledeći način, kako bi izbegle nelagodan osećaj i dopustile medu da terapijski deluje. Preporučuje se uzimanje toplog rastvora meda (50 grama meda u pola šolje čaja), temperature 35-40 Celzijusovih stepeni. Rastvor se uzima 1-1,5 sati posle jela, ali i na jedan sat pre spavanja (med poseduje i efekat učvršćivanja sna).

Međutim, postoje i osobe sa nedostatkom kiseline u želucu. Da bi izazvale njeno lučenje, moraju konzumirati hladni rastvor meda. Preporučuje se uzimanje hladnog rastvora meda (50 grama meda u pola čaše vode ili prirodnog soka), temperature 13-15 Celzijusovih stepeni. Rastvor se uzima tri puta dnevno, neposredno pre uzimanja hrane. Ovakav način izuzetno pomaže varenje hrane kod takvih osoba i otklanja višegodišnje tegobe. Med ovaj efekat daje jer povećava prisustvo kiseline neophodne za varenje, ali i zato što stimuliše razmnožavanje korisnih bBifidus i laktobacilus bakterija, neophodnih u digestivnom traktu čoveka radi normalnog varenja hrane.


I na kraju gdje i od koga kupiti kvalitetan med. Pa, najbolje je direktno od
pčelara. I to iz jednostavnog razloga. Med je gotov, formiran, proizvod već
u pčelinjoj košnici. Ne treba mu ništa dodavati, ali niti oduzimati. Svaka
nepotrebna manipulacija mu umanjuje vrijednost (pretakanje, filtriranje,
homogeniziranje, grijanje i sl.) i stoga je to bolji što je "bliži" košnici,
odnosno što se manje s njim manipulira..

------------------------------
Subject: RECEPT-KAD OBOLIMO OD GRIPE


Autor Damir Rogulja

Ni sam ne znam koliko sam puta i u kojim sve prilikama iznosio recept mr.Jasminke Papić o postupku pripreme mednog pripravka za ubijanje virusa gripe. No unatoč tomu gotovo redovito kada pitam kolege što učiniti kada ju dobijemo obično se ne mogu sjetiti našeg provjerenog pčelarskog recepta. Možda i stoga što je toliko jednostavan i svima pristupačan?


Postojeći antivirusni lijekovi Tamiflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koji se daju u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!


Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme.

A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?


Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 3-4 jušne žlice meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu može se staviti i vrećica dvije zelenog čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da "svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana.

Jednostavno i efikasno i stvarno bi bilo humano da ovaj jednostavan recept, svi koji ste ga pročitali ili već znadete za njega, širite dalje do svakog uha koji ga može čuti ili očiju koje ga mogu pročitati.

------------------------------


BLAGODATI LIMUNA

Pročitajte pozorno ovaj prijevod s francuskog o liječenju raka prema obavijesti Instituta za zdravlje u Baltimoru, USA (Institut de Sciences de la Santé; L. L.L., 819 N. Causez Street, Baltimore, MD 1201.)

Ovo je posljednja vijest iz medicine u borbi protiv raka.

Limun (citrus) je čudotvoran prizvod za ubijanje kancerogenih stanica, 10000 puta snažniji od kemoterapije.

Zašto mi to tek sada saznajemo? Zbog toga jer postoje laboratoriji koje interesiraju proizvodnja sintetičke verzije koja bi im donijela ogromnu zaradu. Od sada možete pomoći prijateljima obaviještavajući ih da je limunov sok blagotvoran za sprječavanje raka. Ukus mu je prijatan i bez posljedica koje donosi kemoterapija. Zasadite drvo limuna ako možete na balkonu ili u vrtu. Ne zna se koliko ljudi umre jer je ta tajna ljubomorno čuvana da ne bi bili ugroženi multimilioneri u velikim korporacijama.

Stablo je limuna nisko i ne zauzima mnogo mjesta i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Može ga se jesti kao plod ili kao sok ili sa njim se mogu praviti razna pića i kolači.

Limunu se pripisuju različita svojstva, ali najpovoljniji efekt ima na ciste i tumore. Ta je biljka dokazani lijek protiv svih vrsta raka. On je ujedno i antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica i efikasan je protiv parazita, regulira visoki krvni tlak, ali i neurološke poremećaje i kao antidepresiv.

Fascinantan je izvor ove informacije: potiče od jednog najvećih proizvođača lijekova u svijetu koji tvrdi da je nakon 20 godina rada u laboratoriju od 1970. Ustanovljeno da limun uništava maligne stanice kod dvanaest vrsra raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci limuna su pokazali da djeluju 10000 puta jače od kemoterapeutika Adriamycina koji se koristi za usporavanje rasta malignih stanica a ne djeluje na zdrave stanice.

(Prema prijevodu sa francuskog Krunice Grujić 23. studenog 2010.)


Nives Bendiš-Vukšić

nivesbv@yahoo.com



-----------------------


Čudesna soda bikarbona – od praška za pecivo do njege kože



Većina fešti se u mojoj okolini, događa baš u petom mjesecu- svadbe, pričesti, godišnjice braka, rođendani. U tom svjetlu, zatekla sam se da gotovo svakodnevno pečem kolače za nekoga ili nešto. Kako imam običaj čitati deklaracije na svim proizvodima- profesionalna deformacija!- ostala sam zatečena sastavom industrijskog praška za pecivo, koji sadrži gluten i fosfate.

Gluten je alergen za osobe koje pate od celijakije - preosjetljivosti na pšenične proizvode.

Fosfor je mineral neophodan za zdravlje, a u prirodi se nalazi u obliku fosfata. Sudjeluje u proizvodnji energije, izgradnji DNK i kostiju. Preporučena dnevna količina fosfata je za djecu i adolescente 1250 g, a za odrasle 700 g. U posljednja tri desetljeća, većina ljudi u organizam unosi prevelike količine fosfata, jer se dodaju industrijskim keksima i kruhu, gaziranim pićima, te prerađenom mesu, da bi im poboljšali strukturu i produljili trajnost. Povišena koncentracija fosfata u organizmu nosi brojne rizike: oštećuju kožu, ubrzavaju starenje, oslabljuje mišiće, bubrege, gušteraču i srce, te uzrokuje krhkost kostiju. Povezuju se s nastankom raka kože, jer fosfati direktno sudjeluju u kemijskim reakcijama koje uključuju enzime koji sudjeluju u diobi stanica raka. Otkriveno je da prehrana bogata fosfatima vodi do većeg broja benignog raka kože- papiloma.

Zbog svega navedenog, pokušajte izbjegavati namirnice kojima su dodani fosfati- a neke, kao što je prašak za pecivo, možete napraviti sami- od dobre, stare sode bikarbone!

Soda bikarbona se može koristiti kao jeftinija i zdravija zamjena, za bar pedesteak industrijskih proizvoda koje svakodnevno koristimo. Jednako je učinkovita, jeftinija i bezopasna.



50 različitih načina na koje možete korisno upotrijebiti sodu bikarbonu



1. Napravite bio-prašak za pecivo, tako da pomiješate 2 dijela vinskog kamena, 1 dio sode bikarbone i 1 dio kukuruznog škroba. Osim u prehrani, prašak za pecivo možete koristiti i za čišćenje doma. Odličan je za uklanjanje mrlja od kave ili čaja, a ne izbjeljuje boju tkanine.

Pločice u kuhinji i kupaonici besprijekorno će očistiti mješavina praška za pecivo i limunova soka. Vrućom vodom omekšajte nakupine na pločicama, a zatim ih istrljajte pripremljenom mješavinom praška za pecivo i limunovog soka, isperite i obrišite suhim ručnikom.



2. Sodom bikarbonom možete ugasiti male požare nastale paljenjem masnoće, drveta, tkanina, ili električnih kablova- šaku sode prospite po vatri.



3. Sodom bikarbonom možete gasiti i požare u automobilu- neće oštetiti ni mehaniku, niti elektroniku.



4. Namočite voće i povrće u otopinu sode bikarbone. Soda će omekšati vodu i bolje ga oprati. Isperite običnom vodom.



5. U kantu za otpatke uspite malo sode bikarbone, prije nego što u nju stavite vrećicu za smeće. Pomoći će ukloniti neugodne mirise.



6. Namočite platnene pelene u otopinu sode bikarbone, prije pranja u perilici.



7. Mrlje od ulja i masti uklonit ćete s odjeće ako sodu bikarbonu dodate vodi za pranje.



8. Očistite hladnjak i zamrzivač tako da na vlažnu krpu nanesete sodu bikarbonu i obrišete površine. Isperite običnom vodom. U hladnjaku i frizeru neće biti neugodnih mirisa, ako u njemu držite otvorenu posudicu sa sodom bikarbonom, koju je potrebno povremeno promiješati. Zamijenite je novom količinom sode svaka dva mjeseca.



9. Soda odlično uklanja mirise mačaka. Na dno kutije stavite sodu, te prekrijte s tri puta većom količnom pijeska za mačke.



10. U perilicu rublja uvijek dodajte pola šalice sode, pri pranju rublja. Jednom u nekoliko mjeseci očistite perilicu, tako da dodate sodu i pustite da prazna perilica odradi jedan ciklus pranja.



11. Češljeve i četke najlakše ćete očistiti otopinom sode. Ulijte u posudu tople vode, dodajte 1 žlicu šampona i pola šalice sode bikarbone. Namačite četke pola sata, isperite u toploj vodi i osušite. Ova smjesa će očistiti četke i dati im svjež miris.



12. Posude za hranu i vrčeve za piće perite u sodi i vodi.



13. Mramorne površine perite u otopini od 3 žlice sode na litru tople vode. Pustite desetak minuta da djeluje, te isperite običnom vodom. Plastificirane stolice i stolove operite vlažnom spužvom sa sodom bikarbonom. Da biste uklonili teške mrlje s ove vrste namještaja, napravite gustu pastu od sode i vode i nanesite je, ostavite da djeluje neko vrijeme, te isperite vodom.



14. Ustajali miris u termos bocama uklonit ćete otopinom sode i vode.



15. Staklene i inox posude za kavu (ne aluminijske!) perite u otopini od 3 žlice sode na litru tople vode. Aparat za filter kavu očistite tako da aparat jedan ciklus odradi s otopinom vode i sode. Dobro isperite vodom.



16. Bočice za bebe odlično će oprati soda otopljena u vrućoj vodi.



17. Roštilj i gradele lako ćete oprati ako po njima pospete sodu, pustite da djeluje neko vrijeme i isperete vodom.



18. Masne podove u garaži i radionici pospite sodom bikarbonom, ostavite da djeluje neko vrijeme, oribajte i isperite vodom.



19. Srebro možete ispolirati sodom bikarbonom nanešenom na vlažnu krpu. Utrljajte, isperite i osušite. Ako srebrno posuđe nije lijepljeno ili sastavljeno iz više komada, položite ga na aluminijsku foliju u emajliranom loncu. Zakuhajte litru vode s 4 žlice sode bikarbone. Ulijte u lonac, pustite da djeluje, isperite i osušite.



20. Perilicu posuđa očistite kao i perilicu rublja - jedan ciklus prođite sa sodom, umjesto sa sredstvom za pranje posuđa. Da biste uklonili neugodne mirise u perilici, po dnu pospite sodu bikarbonu.



21. Da biste uklonili zagorenu hranu iz lonaca, ostavite ih da se namaču u otopini sode i vode, desetak minuta prije pranja u perilici. Ili ih ručno operite vlažnom žičanom četkom i sodom bikarbonom. Jako zagorene lonce pospite debelim slojem sode, te dodajte malo vode- toliko da navlaži sodu. Ostavite preko noći i drugi dan oribajte.



22. Nehrđajuće željezo i krom lako ćete održavati sjajnim ako ih ispolirate vlažnom krpicom sa sodom bikarbonom. Isperite vodom i osušite.



23. Porculansko i stakleno posuđe perite u otopini sode i vode. Isperite vodom i osušite.



24. Smrad iz pepeljara uklonite otopinom sode i vode. Pospite malo sode bikarbone u pepeljaru da biste uklonili miris dima i ugasili žar cigarete.



25. Kupaonicu - kadu, tuš-kabinu, umivaonik i WC-školjku održavajte čistima vlažnom spužvom sa sodom bikarbonom. U slivnike svaki tjedan uspite 4 žlice sode i bit će čisti, neće zaudarati i neće se začepiti. Isperite sodu u cijevi vrelom vodom.



26. Zastor za tuširanje namočite u otopini sode i vode-lako ćete ga održavati čistim!



27. Da biste uklonili jake mirise hrane s ruku, navlažite ruke, snažno ih istrljajte sodom i isperite vodom.



28. Operite zube i zubno meso mokrom četkicom za zube na koju ste nanijeli sodu bikarbonu.



29. Da biste uklonili smrad iz obuće - tenisica, čizama, cipela, papuča uspite u njih sodu bikarbonu.



30. Dodajte pola šalice sode bikarbone u vodu za kupanje - koža će vam biti meka.



31. Da biste iscijelili osip od pelena, dodajte 2 žličice sode bikarbone u vodu u kojoj kupate bebu.



32. Ubode kukaca i opekotine od meduza i koprive efikasno će izliječiti pasta od vode i sode bikarbone- nanesite je direktno na ozlijeđeno područje kože.



33. Nesnosan svrbež kože kod ospica i vodenih kozica smanjit će kupka u koju ste dodali pola šalice sode bikarbone.



34. Žgaravicu i refluks kiseline umirit će otopina pola žličice sode bikarbone u pola šalice vode.



35. Grgljanjem otopinom od pola žličice sode bikarbone u pola šalice vode, očistit će i osvježiti usnu šupljinu.



36. Ako se koristi kao voda za ispiranje usne šupljine, soda ublažava bol nastalu od otvorenih rana i čireva.



37. Opekotine od sunca smirit će oblog od guste paste sode i vode.



38. Ubode insekata smirit će oblog od guste paste sode i jabučnog octa.



39. Pčelinji ubod smirit će oblog od guste paste sode i vode.



40. Napravite verziju glinamola od sode bikarbone: pomiješajte 320 mL vode, 2 šalice sode bikarbone i 1 šalicu kukuruznog škroba.



41. Soda bikarbona se može koristiti kao efikasan deodorant - nanesite je pod pazuhe, uklonit će neugodan miris znoja.



42. Ako dijete povrati po sebi ili po kauču, navlažite tkaninu, natapkajte sodu bikarbonu i nanesite je na naještaj ili odjeću - miris će nestati.



43. Soda odbija vodu od stakla - nanesite sodu bikarbonu na vlažnu tkaninu i obrišite prozore i automobilska stakla iznutra i izvana.



44. Dodajte sodu bikarbonu u vodu u kojoj namačete grah - bit će lakše probavljiv.



45. Vremenom različite spužvice za pranje posuđa počinju zaudarati. Prokuhajte ih u vodi kojoj ste dodali sodu bikarbonu.



46. Sodom bikarbonom efikasno možete očistiti platnene torbe i kovčege. Pospite malo sode bikarbone, te četkicom utrljajte u tkaninu- zatim usisajte ostatke sode s torbe.



47. Sodom bikarbonom lako se čiste tosteri i mikrovalne pećnice. 80 g sode bikarbone, pomiješajte u pastu s 1 žličicom octa. Nanesite vlažnom spužvom na unutarnje stijenke mikrovalne. Isperite i ostavite vrata otvorena 15 minuta, da nestane miris. Ovo sredstvo uklanja mirise hrane iz mikrovalne.



48. Kad čistite perad, dodajte 1 žličicu sode bikarbone u zakipjelu vodu. Lakše ćete odvojiti perje, a meso će biti čisto i bijelo.



49. Mrlje od raznih bobica uklonite tako da navlažite to područje vodom, načinite pastu od podjednake količine vode i sode bikarbone i nježno utrljajte na mrlju.



50. Stari recept za uklanjanje svakog traga vlage s tepiha je posipanje sodom bikarbonom. Ostavite najmanje sat-dva i usisajte. Isti prašak riješit će vas i "mirisa" kućnih ljubimaca na tepisima, na kojima ga ostavite da djeluje preko noći, a nakon toga temeljito usisajte.



Mila Prlj

http://www.ipress.hr/zdrav-zivot/cudesna-soda-bikarbona-od-praska-za-pecivo-do-njege-koze-5587.html
--------------------------------------------------


Limun ubija kancerogene stanice

Zašto su nam skrivali tu informaciju?



http://www.webstilus.net/content/view/17966/76/



---------------------------------



CITRUSETA

Za prirodne sokove od agruma i mekšeg voća:
http://online.konzum.hr/categories/60000004/products/60037272




STEVIJA

A još jedan info koga zanima:
U Lidlu sam za 9 i nešto kn našla predivnu biljčicu Stevije, bogatu, dvije u jednoj teglici i svaka sa nekoliko grana.
Na odjelu povrća među začinskim biljem.
---------------------
hvala dragoj korini na informaciji,
boro

----------------------------------------------------------------------------------------------------




Što učiniti ako od gripe ipak obolimo?
Autor Damir Rogulja

Ni sam ne znam koliko sam i kojim sve prilikama iznosio recept mr.Jasminke Papić o postupku pripreme mednog pripravka za ubijanje virusa gripe. No unatoč tomu gotovo redovito kada pitam kolege što učiniti kada ju dobijemo obično se ne mogu sjetiti našeg provjerenog pčelarskog recepta. Možda i stoga što je toliko jednostavan i svima pristupačan?
Postojeći antivirusni lijekovi Tamilflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koje se daje u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!
Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme. A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?
Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 3-4 jušne žlice meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu može se staviti i vrećica dvije zelenog čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da "svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana.
Jednostavno i efikasno i stvarno bi bilo humano da ovaj jednostavan recept, svi koji ste ga pročitali ili već znadete za njega, širite dalje do svakog uha koji ga može čuti ili očiju koje ga mogu pročitati.



------------------------------






RECEPT ZA DOMAČI PRALNI PRAŠEK


Torej, gre za tekoče pralno sredstvo za perilo, njegova priprava vzame 5 min in cca. 30 centov na liter. gre pa takole:
1 Marseillsko milo (kupi se ga v DM-u npr.) ali drugo naravno rastlinsko milo na zelo male koščke naribaš na ribežnu. Posebej si pripraviš 3 L vroče vode (jo seveda greješ na štedilniku :)), v njo pa potem začneš počasi umešavati milo, da se raztopi. Dodaš 1 veliko žlico sode bikarbone (za 50 centov za pol kile se jo kupi v Eurospinu) in pomešaš. Vodo (oz. zdaj že pralno sredstvo) ni treba zavreti - samo, da se milo stopi. Potem še toplo, preden se začne strjevati, vliješ v posodo, v kateri naj ostane še nekaj prostora (idealno je vsaj še za 1 liter prostora), posoda pa naj bo nujno plastična, saj se zaradi še nepojasnjenega razloga (verjetno kakšna bizarna reakcija) tole sredstvo strdi v kamen, če ga daš v steklo ali kakšno drugo posodo. Posodo daš na hladno, da se začne tekočina ohlajati, vsake toliko pa jo malo premešaš (zato pride prav prostor v posodi), da se ne strdi preveč. če se to slučajno zgodi, se čisto lepo utekočini, če premešaš s kuhlo. Ko se ohladi, dodaj 20-30 kapljic poljubnega eteričnega olja in voila :). Če želite še malo mehkejše perilo, dodajte še kakšni žlico kisa. Perilo se odlično opere (saj veste, kako se hvalijo, da ima Ava koščke mila v prašku), diši pa po starih cajtih, v glavnem prijetno. Pa še prijazen do narave si in prišparaš: mi smo v 6 mes prišparali verjetno med 120 in 150 EUR! Ne moreš verjet, kolko denarja dajemo za tole kemijo...

------------------------


- 08:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.02.2011., četvrtak

David Albahari: Gore li kompjuteri?


David Albahari: Gore li kompjuteri?

Vrlo zanimljiv tekst, koji podstiče na razmišljanja i polemike...

Ljudi su verovali da se Orvelov svet krije u ideologiji totalitarizma, a on se zapravo sakrivao u svetu tehnološkog razvoja

Brojevi su neverovatni i gotovo da su nepojmljivi, jer ne možemo ni sa čim da ih uporedimo. Već prvi podatak zvuči neverovatno – da je prošle godine u svetu poslato sto sedam triliona elektronskih poruka, odnosno dvesta devedeset četiri milijarde dnevno. Pokušavam danima da zamislim tu količinu teksta i informacija, ali to mi uopšte ne polazi za rukom. Međutim, ono što je najstrašnije u tome jeste podatak koji kaže da je čak 89 odsto tih pošiljki zapravo reklamno đubre, zlokobni spam, koji neželjeno stiže do naših kompjutera. Tek svaka deseta poruka je prava poruka, ostalo zapravo nije ništa.

Ali i ostali brojevi su na neki način zastrašujući. Recimo, podatak da se trideset šest milijardi fotografija godišnje postavi na Fejsbuku ili, pak, da se svakog dana na Jutjubu pogledaju dve milijarde raznih video-zapisa. To je neverovatna količina energije koja je upotrebljena za puku zabavu, a koja se najviše koristi – ili kako neki kažu – zloupotrebljava tokom radnog vremena.

Iza tih brojeva stoji armija od skoro dve milijarde korisnika Interneta koja koristi nešto manje od tri milijarde elektronskih adresa. U isto vreme oni mogu da posećuju oko dve stotine sedamdeset miliona veb-sajtova i oko sto pedeset miliona blogova.

Broj koji najviše opčinjava je podatak da Fejsbuk trenutno koristi šest stotina miliona ljudi! Šeststo miliona ljudi koji svoj društveni život zamenjuju virtuelnim društvenim životom u kojem sve više pucaju granice intime i privatnosti jer je stalno potrebno da se uradi nešto novo, nešto neponovljivo, nešto što još niko nije video. Recimo, fascinantan je podatak da je osam miliona ljudi pratilo Ledi Gagu na Tviteru. Osam miliona! To je nešto manje od broja stanovnika Srbije. Doduše, ne verujem da bi svi stanovnici Srbije dali podršku Ledi Gagi, ali živimo u neobičnom vremenu i sve je moguće.

I dok mi glava puca od svih tih brojeva, pokušavam da zamislim samoću koja okružuje jednog slikara, muzičara ili pisca. Koliko ljudi će videti slikarevu sliku, čuti muzičarevu kompoziciju ili pročitati piščevu knjigu? Početni tiraž knjiga danas kod nas iznosi između petsto i hiljadu primeraka. Ako završi u nekom muzeju savremene umetnosti, slikarevu sliku videće nekoliko hiljada ljudi. A ako je u pitanju savremeni kompozitor tzv. ozbiljne muzike, njegova kompozicija biće izvedena nekoliko puta u polupraznim koncertnim dvoranama i možda će se – doista možda – naći na nekom kompakt disku.

Brojevi se radikalno razlikuju, ali ipak taj samotni napor, ta spremnost da se veruje u sposobnost drugih ljudi da postanu svojevrsni prijemnici umetničkog nadahnuća budi u mnogima osećaj strahopoštovanja. Da, kako je to lepo rekla Karson Mekalers u naslovu svog romana, „Srce je usamljeni lovac”. Ali danas je sve manji broj ljudi koji imaju strpljenja za samoću ili koji su voljni da se posvete samoći. U modi su veliki brojevi i sklonost pripadanju masi. Biti jedan od šest stotina miliona čini čoveka mrvicom, nesposobnim da stvara svoj svet jer ga to čini različitim, osobom koja štrči i ne uklapa se u „vrli novi svet” koji mu tehnologija nudi, insistirajući na brzini kao na glavnoj odlici kvaliteta. Što brže dobiti informaciju, što brže skinuti neki video ili sliku, što ranije doznati i proslediti dalje neki krajnje beznačajan podatak, kao što je mustra čipke na gaćama Ledi Gage.

Nisam ludista, ne zalažem se za uništavanje i ometanje tehnološkog razvoja, već sam začuđen spremnošću ljudi da pod parolom izražavanja sebe i svojih individualnosti zapravo postanu bezličniji nego što su ikada bili.

Kada samo pomislim koliko ljudi je decenijama verovalo da se Orvelov svet krije u ideologiji totalitarizma, a on se zapravo sakrivao u svetu tehnološkog razvoja. Ono za šta se u početku verovalo da najviše doprinosi oslobađanju čoveka i slobodi govora pokazalo se kao sredstvo koje omogućava najveću meru kontrole. Pitanje je dana kada će se velike svetske sile, i to bez obzira na njihove različite ideologije, ujediniti da bi donele propise i smislile načine efikasne kontrole Interneta i raznih programa.

Nekada su se totalitarni lideri plašili knjiga i spaljivali ih na lomačama. Izgleda da ista sudbina kad-tad čeka kompjutere. Jedina je razlika u tome što niko nije razmišljao o ekologiji u vreme kada su knjige gorele. Novi diktatori moraće prvo da obrade kompjutere i odvoje toksične od netoksičnih delova kako taj plamen ne bi načinio još veću štetu. S druge strane, što su starije, knjige sve lepše gore. Ne znam kako je sa kompjuterima. Gore li oni uopšte? I ako gore, razvijaju li neke otrovne dimove koji mogu da nam naude? I ima li razlike između vatre od starih i novih računara?

Po svemu sudeći, sa kompjuterima neće biti tako veselo kao sa knjigama. Uz veliku lomaču knjiga mogao je čovek da se ogreje, popije pivo i pojede kobasicu. Uz smrdljivu vatru zapaljenih kompjutera neće moći ni da se sedne, a kamoli da se nazdravi novim vremenima. Eto jedne male ali korisne sugestije onima koji nam određuju budućnost – čuvajte knjige, one bolje gore.

David Albahari

Politika, 25.01.2011.




----------------

lp, boro


- 08:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.02.2011., srijeda

Riječki karneval



ludilo se već odvija...




RIJECKI KARNEVAL





Rijeci se veseli

karneval blizi.

Otvoreni grade Rijeko!





U spektru boja

bljestavila svjetlosti.

Otvoreni grade Rijeko!





Dolaze iz zemalja

prijateljskih dalekih.

Otvoreni grade Rijeko!





A radosti idu.

Ljubav, mladost, igra

i smijeh.

Ah, otvoreni grade Rijeko!



Borivoj Bukva

-----------------------------------------

Sve o Rijeckom karnevalu nacete na

web-u:

http://www.ri-karneval.com.hr




lp, boro
- 08:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.02.2011., utorak

WHA Haiga Contest - 84TH

hvala kuniju na uvrštenju moje haige!


LINK=http://fitart.cs.land.to/84TH/borivoj_bukva.html HAIGA


WHA Haiga Contest/ó;łóĆąČ

Judgeéű and comment

s by Kuniharu Shimizu (blog)

see haiku here bookstore
The 84th Contest (01/2011)

.
Boriboj Bukva (Croatia)
Nice brush touches.

http://fitart.cs.land.to/84TH/
borivoj_bukva.html

----------------------------

Obalni put
i čempres preda mom
dominira.


coastal path and a cypress in front of me dominating

---------------------------
translation: Slobodan Milosevic haiga: Borivoj Bukva

----------------------------

Preostale haige potraži na linku:

http://www.worldhaiku.net/

-> idi i traži pod "haiga"

lp, boro

http://budan.blog.hr/



- 09:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Program izleta - HPD.Platak

HPD.PLATAK - program izleta


PROGRAM IZLETA ZA VELJAČU 2011. g.







HPD.PLATAK - seniori

___________________________________

Nedjelja, 06.02.2011.

LJUBIBELJ (704 mnv) i SVIB (614 mnv)



Polazak vlakom za Meju u 7:30.

Povratak prigradskim autobusom iz Škrljeva u 14:50 i 16:35.

Grupa „B“: MEJA – LJUBIBELJ – SVIB, panoramskim putem za Škrljevo (4-5 sati hoda), vodič je Boris Knaus.

Grupa „A“: MEJA – LJUBIBELJ – SVIB – MATUSAJNA ili VELIKO LUKOVIŠTE (po dogovoru s vodičem), vodič je Dražen Štifter (oko 7 sati hoda).

_______________________________________

Nedjelja, 13.02.2011.

ŠETNICOM KASTAV – IZVOR RJEČINE



Polazak prigradskim autobusom s Delte u 7:10.

Povratak iz Kukuljana ili Zoretića u 13:05 i 15:00, iz Garića u 16:25, iz Saršona u 15:10 i 16:40.

Grupa „C“: KASTAV – KARAULA – ZELENA DOLINA – GARIĆI ili SARŠONI (oko 3-4 sata hoda). Vodič Pero Sekulić?.

Grupa „B“ i „A“: KASTAV – JELOVČANI – KARAULA – ZELENA DOLINA – KUKULJANI – IZVOR RJEČINE – KUKULJANI (po dovoru s vodičem), TRNOVICA – LUBANJ – LOKVA. Vodič je Dražen Štifter.

Nedjelja, 20.02.2011.

MEJA – BREZA – (KRUŽNO OKO LJUBIBELJA – SVIBA – V. i M. LUKOVIŠTE) ŠKRLJEVO ili ČAVLE

Polazak vlakom u 7:30 za MEJU.

Povratak iz ŠKLJEVA u 14:50 i 16:35, iz Čavli u 16:25 i 17:20.

Grupa „B“: MEJA – BREZA – KRUŽNO DO HERMANOVE STAZE – ŠKRLJEVO (4-5 sati hoda), vodič je Boris Knaus.

Grupa „A“: MEJA – BREZA – KRUŽNO DO HERMANOVE STAZE PO PLINOVODU DO ČAVLI (oko 7 hoda), vodič je Vojo Podgorac.

_____________________________________

Nedjelja, 27.02.2011.

ŠKRLJEVO – PLOSNA – KIČERINA – SUHI VRH (547 mnv) – ČAVLE



Polazak vlakom za ŠKRLJEVO u 7:30.

Povratak prigradskim autobusom iz Čavli u 13:25, 14:25, 15:20 i 16:25.

Grupa „B“: ŠKRLJEVO – PLOSNA – KIČERINA – KAMENOLOM – ČAVLE (oko 5 sati hoda). Vodič je Boris Knaus.

Grupa „A“: ŠKRLJEVO – PLOSNA – KIČERINA – KAMENOLOM – SUHI VRH – ČAVLE (oko 6 sati hoda). Vodič je Dražen Štifter.



IZLETI POSEBNIM AUTOBUSOM TREBAJU BITI PLAĆENI NAJKASNIJE 10 DANA RANIJE!

SVAKI IZLETNIK PUTUJE NA VLASTITU ODGOVORNOST!

NA SVIM IZLETIMA SA SOBOM TREBA IMATI PLANINARSKU ISKAZNICU, A ZA PUTOVANJE U INOZEMSTVO I PUTOVNICU (ODNOSNO OSOBNU ISKAZNICU).



-------------------

- 08:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!