petak, 31.07.2009.

Malo laganog štiva !



KAKO ODGOJITI DELIKVENTA ili KAKO NASTAJE DELIKVENT

- Počnite od rane dobi davati djetetu sve što poželi. Na taj će način odrasti u uvjerenju da mu je cijeli svijet dužan pružiti lagodan život.

- Kada dijete pokupi ružne riječi, smijte mu se. Misliti će da je baš simpatičan. To će ga također ohrabriti da da nauči još "simpatičnije riječi" koje će vas kasnije oboriti s nogu.

- Nemojte ga nikada upućivati u duhovne stvari. Čekajte da postane punoljetan i tada ga "pustite da donese vlastitu odluku".

- Izbjegavajte koristiti riječ "pogrešno". Ona bi u djetetu mogla izazvati osjećaj krivice. Tako će kasnije kada bude uhvaćeno u krađi, vjerovati da se cijeli svijet okrenuo protiv njega.

- Pokupite za djetetom sve što ostavi u svojoj bližoj i daljoj okolini: igračke, knjige, cipele, odjeću. Činite sve umjesto njega i tako će naučiti odgovornost uvijek prebacivati na drugoga i vjerovati da svi za njega moraju raditi.

- Dopustite djetetu da pročita sve što mu dođe pod ruku. Pazite da posuđe kojim se služi bude sterilno, ali mu zato dopustite da mozak hrani smećem.

- Redovito se svađajte u nazočnosti svoje djece. Tako se neće šokirati kada vam se obitelj na kraju raspadne.

- Dajte djetetu novaca koliko želi. Nemojte mu nikada dopustiti da sam zaradi. Zašto bi se mučio poput vas ?

- Zadovoljite sve njegove prohtijeve za hranom, pićem, udobnošću. Neka svaka njegova želja bude za vas zapovijed. Uskraćivanje bi moglo dovesti do opasnih frustracija.

- Ako se sukobi sa susjedima, profesorima, policijom, budite uvijek na njegovoj strani. Oni svi imaju predrasude prema vašem djetetu.

- Kada stvarno dođe u nepriliku, ispričajte se u svoje ime: "Nismo ništa mogli učiniti za njega !"

- Pripremite se za život pun tuge i boli. Najvjerojatnije ćete ga i imati.

- 11:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.