četvrtak, 22.12.2011.

Malovjerni


I tako je taj 4. prosinca, 2011. iza nas, i donio je što je donio. Neznam šta je tko očekivao, kakve iluzije i čuda iz naših “nastojanja” su se mogli izroditi, osim ovoga što se izrodilo. Ja vam umjesto analize, preispitivanja, krivnje bilo koga nudim nekoliko tekstova iz biblije, sa naglaskom na ono “malovjerni”. Drugim riječima, u koju smo se to snagu pouzdali: U našu istinoljubivost, u našu uvjerenost da znamo što je zlo a što je dobro, u naše propovijedanje vrijednosti u koje se zaklinjemo. I to nam je kao bilo dovoljno?

Prije otprilike nešto više od godine dana bila je pokrenuta akcija krunice 1 sat tjedno. Koliko od nas je održalo preuzete termine? Jesu li se popunili svi termini od 168 sati tjedno – nemam povratnu informaciju. Ali evo, ja vam ispovijedam svoj dio krivnje: Svoja dva termina nisam uspio održati do kraja, i pri tom neću navoditi razloge, zašto je to tako. Od svega skupa je istina da svoje “djelovanje za opće dobro” nismo predali u ruke Onoga do koga to jedino i jest, već smo u svojoj oholosti bili uvjereni da su naše snage dovoljne i naša “spoznaja istine i laži” će biti dovoljna da se Sotona pobijedi. O kako li je on likovao svo ovo vrijeme. Hoćemo li dozvoliti da i dalje likuje, i hoćemo li spoznati i prihvatiti ovaj dodir neba i zemlje kojega ćemo proslaviti za koji dan. U punoj uronjenosti u ovaj misterij naš je jedini put i spas!


Malovjerni

Pouzdanje u Božju providnost (Mt 6,25)
(Lk 12,22-31)
"Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?"
"Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?"
"Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."

Stišana oluja (Mt 8,23)
(Mk 4,35-41; Lk 8,22-25)
Kad uđe u lađu, pođoše za njim njegovi učenici. I gle, žestok vihor nasta na moru tako da lađu prekrivahu valovi. A on je spavao. Oni pristupiše i probudiše ga govoreći: "Gospodine, spasi, pogibosmo!" Kaže im: "Što ste plašljivi, malovjerni?" Tada ustade i zaprijeti vjetrovima i moru te nasta velika utiha. A ljudi su u čudu pitali: "Tko je taj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?"

Isus hoda po vodi (Mt 14,22)
(Mk 6,45-52; Iv 6,15-21)
I odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam.
Lađa se već mnogo stadija bila ostisla od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: "Utvara!" I od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: "Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!" Petar prihvati i reče: "Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!" A on mu reče: "Dođi!" I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: "Gospodine, spasi me!" Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: "Malovjerni, zašto si posumnjao?" Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: "Uistinu, ti si Sin Božji!"

Kvasac farizejski i saducejski (Mt 16,5)
(Mk 8,14-21)
Učenici dođoše prijeko, a zaboraviše ponijeti kruha. A Isus im reče: "Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i saducejskog!" Oni zamišljeni među sobom govorahu: "Kruha ne ponijesmo." Zamijetio to Isus pa reče: "Što ste zamišljeni, malovjerni, da kruha nemate? Zar još ne shvaćate, ne sjećate li se onih pet kruhova na pet tisuća i koliko košara nakupiste? I onih sedam kruhova na četiri tisuće i koliko košara nakupiste? Kako onda ne shvaćate da vam to ne rekoh o kruhu? Nego, čuvajte se kvasca farizejskog i saducejskog." Tada razumješe kako im ne reče da se čuvaju kvasca krušnoga, nego nauka farizejskog i saducejskoga.

Pouzdanje u providnost (Lk 12,22)
(Mt 6,25-34. 19-21)
...
Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni!"
"Zato i vi: ne tražite što ćete jesti, što piti. Ne uznemirujte se! Ta sve to traže pogani ovoga svijeta. Otac vaš zna da vam je sve to potrebno. Nego, tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati!"
"Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo."
"Prodajte što god imate i dajte za milostinju! Načinite sebi kese koje ne stare, blago nepropadljivo na nebesima, kamo se kradljivac ne približava i gdje moljac ne rastače. Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti."


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.