Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 18.06.2015.

Trebaju li maturanti spavati noću?

Nebrojeno puta smo zaključili, mnoge stvari u ovoj zemlji odvijaju se s pomaknutom logikom. Teško nas može razumijeti netko sa strane kada sami sebe ne razumijemo. Najnovija nelogičnost vezana je uz jučer otkazanu državnu maturu iz hrvatskog. Uopće ne želim komentirati krađu niti neprimjereno čuvanje testova u pojedinim školama. Shvaćam da su iznenadne i nepredviđene situacije uvijek moguće. Želim skrenuti pozornost, ponovo, na nedostatak bontona u našem društvu.
Dan ima dvadesetičetiri sata. Dio dana, od 22 sata pa barem do 6 sati ujutro, određen je za odmor većine građana. Izuzetak su dežurstva dobro znanih struka koje, zbog prirode posla, rade i po noći. Kako bi svima bio osiguran željeni noćni mir, na koji imamo građansko pravo, u zgradama postoji kućni red. Ako ga se ne pridržavate, ako iza ponoći glasno slušate glazbu ili ste prebučni, vjerojatno će susjedi pozvati policiju i prozvati vas zbog uznemiravanja. Sjetite se, čak je i pas Medo završio na sudu zbog lajanja po noći.
Kojih se onda kriterija i pravila pridržavaju oni koji su na čelu ustanova koje odgajaju i obrazuju našu djecu za primjeren život u uređenom građanskom društvu? Slušali smo i čitali jučer u svim medijima, policija je preksinoć u 19 sati nazvala ravnateljicu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i rekla joj da su ukradena dva rezervna ispita državne mature. Ponovo su se javili u 1 sat nakon ponoći kako bi obavijestili ravnateljicu da još nisu našli krivce.
U 1.05 sati, u srijedu, moja kćer je tiho ušla u našu spavaću sobu: „Mama i tata, spavate? Upravo su objavili na internetu da nećemo pisati ujutro maturu, poslala mi je poruku prijateljica iz razreda. Idem javljati dalje...“ Ako je netko od maturanata i njihovih ukućana spavao u to vrijeme, sigurno se nakon objave probudio. Slijedilo je dopisivanje i komuniciranje mobitelima usred noći i, eventualno, sat, dva spavanja pred zoru. Ujutro su ipak svi otišli u školu da čuju koji su daljnji koraci i kada će se pisati matura iz hrvatskog.
Dakle, vraćam se na pitanje, tko je pametno procijenio da u jedan sat treba probuditi pola Hrvatske zbog ove informacije?! Zašto vijest o otkazivanju pisanja eseja nisu javili u 20 sati? Bez sumnje, opravdano bi bilo buđenje građana usred noći da se radi o izvanrednom stanju. Potres, poplava, požar ili ratna uzbuna bili bi dovoljno dobro objašnjenje. Otkazivanje mature iz hrvatskog sigurno ne pripada ovoj kategoriji događaja. Koliko sam shvatila, policija je u inkriminiranom terminu, u 1 sat nakon ponoći, javila da kradljivci nisu uhvaćeni, ali to za ovaj dio priče nije relevantno. Testovi su bili ukradeni puno ranije i odgovorni su znali da se matura mora otkazati. Ako to netko nije imao petlje odmah učiniti, mogao je lijepo i pristojno pričekati jutro pa onda javiti da se matura odgađa do novog termina. Baš nitko od odgovornih javno nije objasnio ovaj nelogičan postupak i baš nitko se nije ispričao zbog noćnog uznemiravanja građana i, ni krivih ni dužnih, neispavanih maturanata.
Na FB stranici Državna matura sinoć je pisalo: „Umjesto sreće sutra, zaželit ćemo vam miran san večeras. Ako ste preživjeli danas, što vam može jedan običan esej? Generacijo 2014./2015., rasturite taj hrvatski sutra i idemo dalje.“
Dragi maturanti, želim vam puno uspjeha i da budete sposobniji, pametniji i pristojniji od nas koji bismo vam trebali biti uzor...


Oznake: državna matura

18.06.2015. u 16:44 • 29 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.