11.09.2007. / utorak

MAYUMANA



Image Hosted by ImageShack.us



Svjetsku senzacionalnu akrobatsko plesnu grupu MAYUMANA osnovali su Eylon Nuphar i Boaz Berman još 1996. u Izraelu, a pohod na svjetske pozornice započeo je 2002. Ovom autorskom dvojcu bio je cilj stvoriti izvedbenu družinu koja će moći kombinirati sva izražajna sredstva izvedbenih umjetnosti, a to znači - pjevanje, ples, proizvodnju ritma, glumu i sve što se može svidjeti današnjem gledatelju. Svih ovih godina trupa je na svojim audicijama za predstavu birala izvođače preko 7000 profesionalaca. Danas trupa broji 55 izvođača raspoređenih u četiri trupe. Izvođači MAYUMANE su iz 19 zemalja, govore 33 jezika, a njihovo majstorstvo na pozornicama diljem svijeta pokazuje pokazuje golemo plesačko umijeće i sve moguće bubnjarske tehnike.

MAYUMANA je održala uspješne turneje na četiri kontinenta u brojinim zemljama i broj njihovih ljubitelja i gledatelja ovog časa nadilazi brojku od 3 milijuna. Glazba u predstavama MAYUMANE bazira se na energiji i ritmu, a u osnovi oponaša plemenski ritual. Stilski ona ona koristi afričku glazbu, kubansku, arapsku, glazbene motive Srednjeg Istoga, dakle tradicijsku glazbu, ali i rock and roll i hip hop.

Generalni direktor Roy Ofer kaže: riječ MAYUMANA je šitoko izvedena iz hebrejske riječi za "vještinu". Ona simbolizira tko smo mi, trupu pretvara u živo tijelo koje diše, označava grupu ljudi koja zajedno radi i stvara. Predstavu su napravili osnivači Aylon Nuphar i Boaz Berman i zapanjujuća je od samog početka pa do samog kraja






Image Hosted by ImageShack.us




Započinje se ansamblom koji sjedi iza dugačkog stola pred kojim s bjela plastična vjedra i zabava počinje: kotrljajuće se kante pretvaraju u konga, a briljnatnom pantomimom započinje pong pong igra koju izvođači sinhroniziraju svojim palcima kako bi proizveli zvuk loptice koja udara o stol koji ne postoji. Scena je jednostavna, ali se neprestano mijenja. U nekoliko uzbudljivih trenutaka igre gase se svjetla i ping pong loptica podmetna se u svjetleću loptu koja leti prostorom. Glazba se proizvodi na industrijskim cijevima velike dužine i počinjne teći ritam koji se obogaćuje i mijenja prema kraju predstave. Plesači postaju glazbenici, gimnastičari postaju bubnjnari i svatko od sudionika predstave pokazuje da iz jedna vještine i umijeća vrlo lak prelazi u neko drugo umijeće i vještinu.


Više o Mayumani možete naći na web stranici: www.mayumana.com.




Image Hosted by ImageShack.us


Tekst i fotografije su iz progamčeka koji sam dobila na ulazu u dvoranu.



Plešu s perajama koje su im na rukama i nogama, proizvode ritam i zvuk lupkajući po kantama, kontejnerima, ogradama, vlastitom tijelu (prsima, koljenima, glavi, rukama...), u mrklom mraku dobacuju se s, čini mi se, 7 lopti (koliko me sjećanje služi) koje svijetle u mraku....
Sinhronizaciju neopisivo brzih pokreta ne moram ni spominjati - apsolutno je savršena.

Zgodni su, ,nasmijani, žestoki, zabavno, duhoviti, profesionalni. I zbilja su atrakcija koju jednostvano treba doživjeti.
Još je jedna predstava danas u Lisinskom.

Poslije nastupa spustili su se u predvorje dvorane i na kantama nam izveli još jedan petnaestminutni show. Publika je stajala u krugu oko njih i s oduševljenjnem sve promatrala iz bliza. Prijateljica i ja smo ostale na katu i odozgora sam uspjela snimiti ne pretjerano savršene snimke ali ih se isplati pogledati na brunhildinom fotiću plavom.



- 11:38 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.