22

nedjelja

ožujak

2009

kavkaski prelet

sletjeli su u lici. negdje oko svetog roka. sve se zelenilo, a kuće su se šarenile u bijelim i crvenim bojama. nije bilo druge moralo se negdje prikriti. a velebitski masiv, šume i zabačena sela bili su idealni tereni za to. osim toga, uhvatila ih je i glad. i stigli su u pravo vrijeme. taman za janjetinu. mile je upravo skidao janjca s ražnja. našlo se tu i krumpira, sira, domaće pogače, a i rakije šljivovice. domaćinu se ponašao kao da je sve u redu. ponudio je goste rakijom iz čuturice, a kad su se malo uznećkali, izvadio je čašice iz ormara. nema druge, pomislio je. ovo nisu obični gosti. kad se spuste onim elikopterima, kako mu je prika pričao, onda su il' vojska il' neki oni strani... a tim se nije za zaje... i otvorio je vrata i pustio goste unutra. ušli su jedan po jedan i sjeli oko masivnog drvenog stola s pločom osmerokutnog oblika. to je bilo upravo ono što im je trebalo - malo zdrave hrane i pića, nešto svježeg zraka i puuno sna. zaspali su odmah nakon večere.

***

i dok su pobunjenici odmarali negdje u lici, potraga za njima krenula je krivim tragom. osim propusta u određivanju vremena, malo su se pomaknule koordinate i pet grupa presretača otišlo je prema gruziji, jednako brdovitoj, hladnoj i bogatoj legendama i zbivanjima.
zapovjednik potrage vrlo brzo je otkrio propust u traženju, a osobito kad su ugledali desetak primitivnih letjelica koje su krenule prema njima s nimalo prijateljskim namjerama. ipak, nije imao ni u primislima rizik sukoba. zapovijedio je svima aktiviranje zaštitinih štitova, nevidljivih omotača, tako da do sukoba i napada s druge strane nije ni došlo.
fjodor mihajlovič tiborov, zapovjednik eskadrona migova koji su krenuli odmah po dojavi (misleći kako se opet radi o nekoj američkoj provokaciji) nije se dao tek tako prevariti. odlučio se naizgled maknuti, ali je svima zapovijedio da nastave prema tbilisiju, a onda kad prelete tbilisi, da se vrate u manjim grupama po 3 do 4 aviona nazad. za svaki je slučaj naredio i polijetanje eskadrile su-27 nedugo nakon njihovog povratka.

***

lički je zrak, oštar i mirisan, odmorio i uspavao ekipu, a mile ih nije ni mislio smetati, tako da su odspavali do jutra i onda se u čudu probudili nešto prije podneva.
brzo su se opremili i zahvalili domaćinu, pa odletjeli prema sjeveru.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.