srijeda, 10.08.2011.

Tajna pustinje

Tajna pustinje je djelo mlade engleske spisateljice Sare Sheridan. Iako je zamisao super, priča nam je mogla biti ispričana bolje. Ne zamjeram ništa spisateljici jer je mlada i ima vremena za naučiti, ali meni se njen stil pisanja nije svidio.
No, eto kratkog sadržaja njenog djela i naslovnice:

Ona je bila robinja. On je bio njezin gospodar. Oboje su čeznuli za slobodom...

Godine 1833. okrutni lovci na roblje otimaju Zenu, odvažnu i odlučnu abesinsku ljepoticu, iz njezina rodnog sela, i prodaju je kao robinju na tržnici u Muscatu.

Mladi poručnik James Wellsted naumio je posvetiti svoj boravak u Arabiji usponu prema slavi i bogatstvu. Međutim, svi mu se planovi pomrse kada dvojica njegovih kolega nestanu tijekom misije prikupljanja podataka u pustinji.

Neočekivanim obratom sudbine, Zena postaje vlasništvo Wellsteda, koji polazi na smionu misiju spašavanja svojih kolega. Gospodar i robinja postaju sve bliskiji, no kako ih iza svakog ugla čeka nova opasnost, nijedno od njih ne zna kakva ih budućnost čeka dok putuju nestalnom, nemirnom pustinjom.

Romansa koja će vas ganuti i zapanjujuća avantura od koje će povijest oživjeti.






Ova romansa me nije ganula. Jedino se mogu složiti s dijelom u kojem ovu avanturu opisuju kao zapanjujuću. Zaista sam mogla zamisliti sve o čemu autorica priča pred sobom; noć u pustinji, tržnice u Muscatu, slano i nemilosrdno more... Jesam li onda pogrješila kad sam rekla da mi se njen stil pisanja ne sviđa? Je li ovo dokaz da je spisateljica ipak talentirana? Ne mogu si pomoći kad razmišljam o križarskoj trilogiji i autorovom nevjerojatno dobrom stilu pisanja s kojim se ništa više ne može usporediti, nijedan autor mu nije dorastao. Možda zbog njeg i previše očekujem od ostalih autora.
Što se likova tiče, nisam imala osjećaj da su dobro okarakterizirani. Nisam ih osjetila onak kak sam osjetila Arna ili Ceciliju (opet usporedba s Guillouom, znam, ali kao što rekoh, ne mogu si pomoći). Za mene su bili dvodimenzionalni. Ponekad i naporni. Smatram da je to jedna od onih knjiga koje budem pročitala jedanput, za par mjeseci zaboravila i više ne budem nikad uzela u ruke. Šteta, a ideja je bila tako dobra!

- 12:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.08.2011.

Odlična priča Kate Quinn

Igrom slučaja u ruke mi je došla druga uspješnica Kate Quinn, Kćeri Rima. Moram priznati da sam, dok sam je vidjela u prodaji imala predrasude s obzirom na njen prvi roman, Ljubavnica Rima. Ta priča mi je bila premračna i pretragična pa se nisam htjela upustit u čitanje još jedne takve priče. Ali, u jednom trenu sam se predomislila i ipak uzela u ruke roman o kojem ću sad pisati. Kratki sadržaj sa znanja slijedi:

Dvije sestre. Jedno prijestolje. Koja će preživjeti bitku i postati caricom?

Godina Četiri cara, Anno Domini 69., dramatično je promijenila život u Rimu, a osobito je utjecala na sudbinu dviju sestara. Otmjena i poduzetna Kornelija utjelovljenje je savršene rimske supruge koja živi za dan kada će njezin suprug postati carem. Proračunata Marcela drži se po strani, zadovoljna svojom ulogom promatrača povijesti. No, kada krvav državni udar ugrozi njihov svijet, Kornelija mora pokušati sastaviti komadiće svojih snova, a Marcela otkriva talent pomoću kojeg može utjecati na najmoćnije muškarce Rima. Ipak, na kraju može ostati samo jedan car... I jedna carica.

Kćeri Rima je spektakularni povijesni roman sa još više intriga, uzbuđenja i ljubavi...




Opet bih se složila s jednom od kritika, i to sa stranice goodreads.com: "Ova bogata, prekrasna priča osvojit će vas akcijom i odličnim zapletom..." Tu bih samo htjela još dodati predivnu i kvalitetno odrađenu karakterizaciju likova. Četiri sestrične, Kornelija Prima zvana samo Kornelija, Kornelija Sekunda poznata kao Marcela, Kornelija Tertia ili Lolija i Kornelija Quarta - Dijana, su likovi koje nećete lako zaboraviti. Svaka ima svoje mušice, svoja stajališta i razmišljanja, a upravo zbog tog sam se i više nego jedanput nasmijala njihovim doskočicama. Tu postoji i cijeli niz sporednih likova koji su također vrlo važni u radnji; oni pokreću naše junakinje.
Također sam jedva čekala da dođem do autoričinog pogovora, da saznam tko je u ovoj paleti likova stvarno postojao, a koga je autorica izmislila. Da ne otkrijem puno, samo ću reći da je napravila odličan posao u oživljavanju nekih i stvaranju drugih likova.
Ovo je predivna, topla priča o ljubavi, preljubu, obiteljskim odnosima i braku. Ugodno, ugodno me iznenadila jer očekivala sam još jednu priču nalik na Ljubavnicu Rima, krvavu, tragičnu i mračnu. A zauzvrat za svoje predrasude dobila sam nevjerojatnu priču punu topline i ljubavi. Više nego sam zaslužila!


Kate Quinn

- 12:10 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2015 (1)
Travanj 2014 (2)
Kolovoz 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Listopad 2011 (3)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (5)
Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Komentari On/Off

Opis bloga

Soba bez knjiga je kao tijelo bez duše. (Ciceron)

Trenutno čitam:




Linkovi

net.hr
portal net.hr

Shelfari
The site for Books & Readers

Znanje
stranica nakladničke kuće Znanje

Knjige i limunada
Sjajan blog jednog sestrinskog dua - Knjige i limunada

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Apsolutni favorit...

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Knjige koje su me oduševile...

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic





Designed by In Obscuro