petak, 15.04.2011.

Crvendać

Eto napokon i prvog dijela osloanske trilogije (ako se ne varam to je trilogija, poslije Nemeze slijedi Đavolja zvijezda). Ugodno me iznenadila sama radnja djela, a pogotovo povijesni dio, odnosno prepričavanje ratovanja na Istočnoj fronti u II. svjetskom ratu. Evo kratkog sadržaja:

Crvendać... On je sudac, porotnik i krvnik...

Detektiv Harry Hole prolazi kroz teško razdoblje. Nakon neugodnog diplomatskog incidenta premješten je na novu obavještajnu dužnost, ali samostalan mu rad niti najmanje ne smeta. Uskoro otkriva da je u zemlju prokrijumčarena rijetka velikokalibarska puška kakvom se često služe atentatori... Kada bivši nacist bude pronađen mrtav, Harry će posumnjati na povezanost ova dva događaja. Tijekom istrage broj ubijenih naglo raste i ubrzo postaje jasno kako ubojica slijedi svoj vlastiti smisao za pravdu. Ali tko je on? I kakva je veza s događajima od prije pedeset godina? Harry zna samo jedno - mora ga zaustaviti...




Meni uopće nije smetalo što sam već znala koje će se stvari dogoditi. Dapače. Pripremila sam se na njih i mogla sam ih potpunije doživjeti kako sam napredovala sa čitanjem knjige.
Što se tiče radnje iz II. svjetskog rata, meni se jako svidjela. Neki su me događaji rastužili, a neki su me naveli na razmišljanje. Svi znamo samo osnovne stvari o II. svjetskom ratu, a one priče iz pozadine ne. Ova knjiga daje uvid u neke od tih priča. Vrijedi je pročitati. Meni je jedna od dražih iz moje kolekcije knjiga iz biblioteke "Knjiga dostupna svima".

Jo Nesbo priča o Crvendaću.

- 19:27 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.04.2011.

Nemeza

Pišem o knjizi koja uopće ne spada u žanrove koje ja volim i čitam; uzela sam je u ruke jer sam trebala neko osvježenje, nešto novo. Jo Nesbo je autor knjige o kojoj danas pišem, a njegovo djelo se naziva Nemeza. Riječ je o krim romanu u kojem glavnu ulogu igra Harry Hole, 35-godišnji inspektor iz Osla. Moram priznati da nisam tako zamišljala radnju krim romana. Zapravo, baš zbog Nemeze sam shvatila da nema smisla da se ograničavam samo na neke žanrove. Ono što mi se sviđa, čitam, ono što ne, ne. Tako ja odsad na to gledam.

Snimka sigurnosne kamere prikazuje muškarca kako ulazi u banku i šalterskoj službenici prislanja pištolj uz glavu. Govori joj da broji do dvadeset pet, a kada mu ona preda novac sa zakašnjenjem, ubije je. Slučaj je dodijeljen Harryju Holeu...

Dok mu je djevojka u Rusiji, Harry susreće staru ljubav. Odlazi k njoj na večeru i kasnije se probudi bez sjećanja na proteklih dvanaest sati. Istoga jutra ona je pronađena ustrijeljena u svome krevetu. Harryju počinju stizati prijeteće poruke. Pokušava li mu netko smjestiti zločin?

U međuvremenu pljačkanje banaka nastavlja se s neviđenom okrutnošću...




Nemeza je grčka boginja osvete koja ima veliku ulogu u ovom djelu. Ne želim previše otkrivati tako da preporučujem da pročitate ovu knjigu ako vam se sviđa kratki sadržaj. Postoje neki dijelovi dijaloga koji su se meni posebno sviđali. Ovdje ću navesti neke:

Posljednji puta kada je razgovarao s ocem, majka je bila uhićena. Ponovo je krala kolačiće u trgovini. "Molim se za nju", rekao je otac i upitao Freda ima li Bibliju kod sebe. "Sveto pismo važno mi je kao i doručak, tata", odgovorio je Fred. I nije lagao. Ali nije ni doručkovao.

"Ja sam Ciganin. Moj svijet može biti obrnut od vašega. Znate li kako se kaže 'bog' na romskom jeziku?"
"Ne."

"Devel. Slično kao djevel (norveški vrag). Neobično, zar ne? Kada odlučiš prodati dušu, spiuni, važno je znati tko je kupuje."

To je samo vrh sante leda. Nemeza je zapravo drugi dio serijala o inspektoru Harryju Holeu; prvo djelo se naziva Crvendać koje ja nisam pročitala. No, to nije velika pogreška jer sve što se važno dogodilo u Crvendaću za radnju u Nemezi tamo se ponovi, da se tako izrazim. O Crvendaću budem detaljnije pričala nakon kaj ga pročitam.
A sad ponešto o Harryju Holeu. Nesbo je ovako opisao svojeg glavnog junaka:
Harry je tip osobe koju na djelovanje u jednakoj mjeri potiču njezine i svijetle i tamne strane. Katkad vjeruje u svoju ulogu provoditelja zakona, katkad ne. Nekada mu pak osjećaji nadjačaju svijest o vjerovanju u načela pravne države. Mržnja i želja za osvetom koje osjeća dok traga za kriminalcima mogu kod čitatelja izazvati zbunjenost, čak i zamjenu s protivnikom. Istodobno je u stanju suosjećati, u određenoj mjeri čak i poistovjetiti se s prekršiteljem zakona. Harry Hole junak je s naglašenim slabostima. No, svi junaci imaju neku Ahilovu petu. U Harryjevu slučaju, to je alkohol.
Što se mene tiče, ja jedva čekam da nastavim čitati o Harryjevim pustolovinama u Đavoljoj zvijezdi.

- 19:53 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Srpanj 2015 (1)
Travanj 2014 (2)
Kolovoz 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Listopad 2011 (3)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (5)
Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Komentari On/Off

Opis bloga

Soba bez knjiga je kao tijelo bez duše. (Ciceron)

Trenutno čitam:




Linkovi

net.hr
portal net.hr

Shelfari
The site for Books & Readers

Znanje
stranica nakladničke kuće Znanje

Knjige i limunada
Sjajan blog jednog sestrinskog dua - Knjige i limunada

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Apsolutni favorit...

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Knjige koje su me oduševile...

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic





Designed by In Obscuro