Zoroblog

09.03.2007., petak

Prva novinska recenzija Blog-priča

Glas Istre je prvi hrvatski dnevni list koji je, u današnjem broju, objavio recenziju Blog-priča. Prenosimo tekst u cijelosti:

NOVA IZDANJA: »BLOG PRIČE«, NAKLADA ZORRO, ZAGREB-SARAJEVO 2007.

Dobrih priča na blogovima sve više

PULA - U izdanju naklade Zorro nedavno je objavljena knjiga »Blog priče«, koja sadrži priče odabrane na natječaju iz 2006. godine. Autori priča potpisani su prema vlastitoj želji, neki punim imenom i prezimenom uz blogersko ime, a drugi pak samo blogerskim imenom, budući da su željeli sačuvati anonimnost. U svim je pričama poštivan izvorni jezik, a na kraju knjige nalazimo bilješke o autorima, kao i adrese blogova na kojima su priče izvorno objavljene.
Knjiga sadrži 53 priče s natječaja na koji je pristiglo 380 tekstova. Među blogerima zastupljenima u knjizi su Mrtvi pisac, Chablis, Alje, Sudden Sid, Creativa, Plava mala, Bosansko ludilo, Lucy Fair, Dr. Jabuka, Strokewski, Lucija9... Riječ je uglavnom o kraćim pričama, od najviše pet-šest stranica.
Kako je napisao urednik Davor Šišović, inače publicist i novinar našeg lista, »u zadnjih godinu-dvije moda blogiranja raširila se našom i susjednim zemljama u tolikoj mjeri da je zapela za oko čak i fenomenolozima te voditeljima televizijskih zabavno-razgovornih emisija«. Istaknuo je da danas u Hrvatskoj djeluje oko 300 tisuća blogova, a unatoč tome taj fenomen nije puno poznatiji od vremena kada je nastao. On misli da dobrih priča na blogovima iz dana u dan ima sve više i one nisu ništa gore od onih objavljenih u antologiji kratke priče.
I doista, može se opaziti da su radovi i njihove teme vrlo raznoliki te obrađeni na najrazličitije načine. Prisutan je prije svega živi jezik, žargon, i piše se bez ikakvih tabua, nerijetko i lascivnim jezikom, o raznim temama. Ostalo, dakako, ovisi o talentu autora i njegovu umijeću kreiranja priče – jer ovi blogovi ovdje (i) jesu kratke priče.
Samo postojanje bloga zbližilo je ljude sličnih afiniteta i svjetonazora, a tu je izražena i terapeutska funkcija pisanja, o kojoj teoretičari tako rado raspravljaju – pisanje kao katarza. Blogom, ma što strogi kritičari mislili o njemu, kreirana je nova vrsta pisaca, koji inače sigurno ne bi nikada ništa objavili, odnosno ne bi ni ulazili u književne vode.
No ima tu i puno »već viđenog«, tema već dobrano prožvakanih u kratkim pričama, kao i ponavljanja određenih stereotipa. S druge strane, zastupljeni su i autori koji znaju pisati, s prilično zanimljivim temama.
Za redakturu tekstova zaslužna je Jasna Perković, inače redaktorica u Glasu Istre.
V. BEGIĆ

(link na originalni tekst)
- 15:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.03.2007., četvrtak

Prvi dojmovi

Eto, vijesti o netom objavljenim "Blog-pričama" polako se objavljuju širom interneta, ako na nekom portalu ili forumu kojeg inače posjećujete takvu vijest ne vidite, slobodno ju sami plasirajte, a nadam se da će za koji dan, kad se zbirka dočita, zaredati i prve recenzije. Ne zaboravite, imamo natječaj za najbolju recenziju (itd) Blog-priča!

Dosad su svi objavljeni autori trebali dobiti knjigu (ako nekome još nije stigla - osim autorima koji su naknadno slali ispravke adresa - hitno mi javite na mail, pa da se intervenira), a na njihovim blogovima vidjet ćete i prve reakcije. Dvije prve svakako vrijedi istaknuti. Štovani Herostrat je poštanski dolazak zbirke u njegove ruke tamo dolje u južnim provincijama popratio vrlo originalnim novim postom, svakako kod njega pogledajte i naslovnicu "Blog-priča" kakvu nećete nigdje drugdje vidjeti. O iščekivanju poštara i konačnom dolasku istog službenika sa željno očekivanom knjigom u ruci u istočne provincije izvrsnu je priču napisao i veleštovani Pajo Pakšu. Evo jednog citata:
Pružijo sam svoje drhtave rukice prema paketu i u prozirnom celofanu sam ugledo naziv knjige: BLOG PRIČE.
- "To sam čeko!" - uskliknijo sam te sam od sreće zagrlijo svog omiljenog poštara nehotično ga dirnuvši po stražnjici te sam mu slučajno, ali pohotno uvalijo jezik u usta.

A razni drugi su o Blog-pričama rekli odnosno napisali:

- Ja kupio u knjižari. Za moj ukus, malo previše seksa... (Noebius @ socketpuppet)
- Ajde, kolegijalnosti blogovske radi, kupujem. :) (Pustinjska)
- nisam sudjelovao u natječaju... ali drugi put zasigurno hoću... možda sam malo egoist, ali volio bih imati knjigu u kojoj je i moja priča... (topsicret)
- meni je jedina motivacija pisanja za ovakve zbirke ta što ću dobiti besplatan primjerak. (stroke)
- Okupilo se cijelo jedno selo da vidi čuda neviđenog. Lijepa knjiga. Plava. (1971)
- dizajn mi se nije sviđao kad sam vidio ovdje sliku ali ovako kad se knjigu drži u ruci onda je sasvim ok (knjiški moljac)
- evo nabavio sam knjigu i ne mogu vam opisati osjećaj dok napokon držim u rukama, ova zbirka mi je... ma nešto kao onaj refren od connect.. ja bi s njom bi vabadabam, vabadabam... ;))) (Porto)
- bilješke o piscima su najnapetiji dio štiva :) (Kratke...)
- mislim da je knjiga - sjajna. svi me traže - posudi mi da je čitam, a ja kažem - kupi!..:))).. (plejadablue)


- 14:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.03.2007., ponedjeljak

Enes Kišević & Kemal Monteno u Novigradu

U srijedu, 7. ožujka u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Novigradu održava se poetsko-glazbena večer na kojoj gostuju Enes Kišević i Kemal Monteno, te nakladnik Zoran Filipović. Na programu je predstavljanje poetskih zbirki Enesa Kiševića "Samo s tobom ja sam ja", te Kemala Montena "Za sve moje ljubavi", u izdanju Naklade Zoro.
- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2007., petak

Pišite o Blog-pričama i osvojite nagradu!

Ovih dana je krenula u život jedna izvrsna knjiga: zbirka "Blog-priče", s 53 fenomenalne kratke proze vaših kolega, blogera. Čitajte "Blog-priče", zabavite se, oplemenite i opustite, prenesite svoje dojmove drugima, i - osvojite nagradu. Jer:

Naklada Zoro oglašava natječaj za

najbolju, najdojmljiviju, najiskreniju

on-line kritiku, recenziju ili prikaz

zbirke "Blog-priče"


Pravila natječaja:

1. U obzir dolaze kritike, recenzije ili prikazi zbirke "Blog-priče" objavljeni na internetu: na blogovima, web-portalima, elektronskim časopisima, forumima ili osobnim web-stranicama.

2. Prijavljene kritike, recenzije ili prikazi moraju biti javno dostupni, odnosno, autor treba poslati točan link na kojem se nalazi prijavljeni tekst (meni na mail, ili ostavljanjem linka ovdje u komentaru). Link se provjerava, i zatim se na Zoroblogu uvrštava u javno dostupni popis. Prijavljene kritike, recenzije ili prikazi "Blog-priča" moraju biti potpisani, onako kako njihovi autori žele.

3. Iz sudjelovanja u ovom natječaju isključeni su autori čije su priče objavljene zbirci "Blog-priče", kao i profesionalni književni kritičari. U obzir se ne uzimaju kritike, prikazi ili recenzije objavljene u tiskanim medijima, ni u njihovim on-line izdanjima.

4. Autor najbolje, najdojmljivije ili najiskrenije kritike, recenzije ili prikaza zbirke "Blog-priče" bit će nagrađen poklon-paketom knjiga u izdanju Naklade Zoro.

5. Rok za prijavu kritika, recenzija ili prikaza zbirke "Blog-priče" na ovaj natječaj je 1. svibanj 2007. godine.


Bit ću zahvalan svima koji prenesu informaciju o ovom natječaju na svoje blogove, naslovnice drugih blog-servisa, na web-portale i u druge medije. Uživajte u čitanju, i pišite o svom užitku!
- 09:31 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2010 (1)
Ožujak 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (7)
Listopad 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (4)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Pogled na svijet, ljude i knjige iz rakursa naklade "Zoro". Ponekad i iz knjiga naklade "Zoro".

Linkovi

NAKLADA ZORO S PONOSOM PREDSTAVLJA:

biblioteka WARP:

Marina Jadrejčić: TUŽNA MADONA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Danilo Brozović: BOJNO POLJE ISTRA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Veselin Gatalo: CAFE OXYGEN
Image Hosted by ImageShack.us


Brian W. Aldiss: NON-STOP
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dalibor Perković: SVA KRV ČOVJEČANSTVA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

u pripremi:
Robi Selan: PAKLENI TRILOBITI


biblioteka MRAK:

Hermann Hesse: PRIČE O SABLASTIMA I VJEŠTICAMA IZ RAJNSKOG ANTIQUARIUSA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

u pripremi:
Drago Orlić: ŠTORICE OD ŠTRIG I ŠTRIGUNI


biblioteka PROZOR:

BLOG-PRIČE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Željko Maurović: MENTALNE MAPE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

u pripremi:
BLOG-PRIČE 2


biblioteka MEĐUSVJETOVI:

Brian W. Aldiss: OXFORD-OHRID (putopis)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Sabrana djela JULESA VERNEA:

CLAUDIUS BOMBARNAC
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

u pripremi:
DVORAC U KARPATIMA
PARIZ U XX. STOLJEĆU
KUPOVINA SJEVERNOG POLA