Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoroblog

Marketing

Prva novinska recenzija Blog-priča

Glas Istre je prvi hrvatski dnevni list koji je, u današnjem broju, objavio recenziju Blog-priča. Prenosimo tekst u cijelosti:

NOVA IZDANJA: »BLOG PRIČE«, NAKLADA ZORRO, ZAGREB-SARAJEVO 2007.

Dobrih priča na blogovima sve više

PULA - U izdanju naklade Zorro nedavno je objavljena knjiga »Blog priče«, koja sadrži priče odabrane na natječaju iz 2006. godine. Autori priča potpisani su prema vlastitoj želji, neki punim imenom i prezimenom uz blogersko ime, a drugi pak samo blogerskim imenom, budući da su željeli sačuvati anonimnost. U svim je pričama poštivan izvorni jezik, a na kraju knjige nalazimo bilješke o autorima, kao i adrese blogova na kojima su priče izvorno objavljene.
Knjiga sadrži 53 priče s natječaja na koji je pristiglo 380 tekstova. Među blogerima zastupljenima u knjizi su Mrtvi pisac, Chablis, Alje, Sudden Sid, Creativa, Plava mala, Bosansko ludilo, Lucy Fair, Dr. Jabuka, Strokewski, Lucija9... Riječ je uglavnom o kraćim pričama, od najviše pet-šest stranica.
Kako je napisao urednik Davor Šišović, inače publicist i novinar našeg lista, »u zadnjih godinu-dvije moda blogiranja raširila se našom i susjednim zemljama u tolikoj mjeri da je zapela za oko čak i fenomenolozima te voditeljima televizijskih zabavno-razgovornih emisija«. Istaknuo je da danas u Hrvatskoj djeluje oko 300 tisuća blogova, a unatoč tome taj fenomen nije puno poznatiji od vremena kada je nastao. On misli da dobrih priča na blogovima iz dana u dan ima sve više i one nisu ništa gore od onih objavljenih u antologiji kratke priče.
I doista, može se opaziti da su radovi i njihove teme vrlo raznoliki te obrađeni na najrazličitije načine. Prisutan je prije svega živi jezik, žargon, i piše se bez ikakvih tabua, nerijetko i lascivnim jezikom, o raznim temama. Ostalo, dakako, ovisi o talentu autora i njegovu umijeću kreiranja priče – jer ovi blogovi ovdje (i) jesu kratke priče.
Samo postojanje bloga zbližilo je ljude sličnih afiniteta i svjetonazora, a tu je izražena i terapeutska funkcija pisanja, o kojoj teoretičari tako rado raspravljaju – pisanje kao katarza. Blogom, ma što strogi kritičari mislili o njemu, kreirana je nova vrsta pisaca, koji inače sigurno ne bi nikada ništa objavili, odnosno ne bi ni ulazili u književne vode.
No ima tu i puno »već viđenog«, tema već dobrano prožvakanih u kratkim pričama, kao i ponavljanja određenih stereotipa. S druge strane, zastupljeni su i autori koji znaju pisati, s prilično zanimljivim temama.
Za redakturu tekstova zaslužna je Jasna Perković, inače redaktorica u Glasu Istre.
V. BEGIĆ

(link na originalni tekst)

Post je objavljen 09.03.2007. u 15:19 sati.