25

petak

siječanj

2019

Kuc, kuc.. tko je?

Odaberite polaziste....
Odaberite odrediste....
Potvrdite preuzimanje...
Vas Uber stize za 5 min...
I da, lijepo dolje u malenom krugu stoji slika vozaca/ice koja ce vas prevesti od tocke A do tocke B, uz slicicu cijenjeno ime, marka vozila i registracija. Doci ce tik do vas kako bi vam skratili hod do vozila (ako je to moguce) i dovesti vas kao gospodu do odredista.
Super stvar. Za sve one koji vole duze spavati i ne kalkulirati koliko im treba javnim prijevozom, za one koji jednostavno ne vole javni prijevoz, za one koji su jednostavno lijeni prosetati kilometar, za one koji su na knap s vremenom...
Odlicno za sve one koji zele zaraditi nesto sa strane ili ipak odluce da im to bude primarni priljev prihoda.

Puno toga su prosli, pokusavali su ih maknuti jer su bili konkurentni, jer je postalo pristupacnije zapoceti baviti se time.

I ne mogu reci, koliko puta sam koristila aplikaciju i usluge ubera, zadovoljna sam. No, onda mi uleti u lokal zena, trese se, moli casu vode. Vidno uzrujana. Pokusavam je pitati sto je bilo, cekam da se smiri. Krece prica:
Narucila je Uber. Sve joj izbacilo, slika je pristojna, mladi decko dolazi po nju i prevest ce je par km do kuce. Sjeda u auto pozitivna, vedra, nasmijana. Na prvi pogled joj je nesto bilo pogresno kod njega, no nema veze, svi imaju los dan. Cim je krenuo, skoro je skrivio sudar pa sjeo na sirenu i glasno proklinjao lika koji nista nije skrivio. Vec tada je pozalila voznju. No hajde... par metara nize, crveno na semaforu. Mladic se okrece prema njoj i krene se derati na nju, zasto je on idiot, jel on njoj lici na idiota i raznorazne gluposti. Jedino sto je mogla u tom trenu, iskoristiti crveno na semaforu i izletiti iz auta. I utrcala je u lokal, k meni za sank u strahu da ne krene za njom.

Ne, nije ovo jos jedan pesimisticni pogled na svijet. Ovo je opet nesto realno, sto se moze dogoditi svakome. Razmisljam kasnije, covjece, ti sjednes s osobom koju ne znas u auto i osuden si na nju. Sto ako zelis izaci, al on jednostavno ne zeli stati?

Uber dakle moze voziti bilo tko... nije potrebna skola, nema provjera. Iako bi bilo u redu da uvedu obavezno testiranje vozaca na opijate. Po prici zene, mladic nije bio sav svoj, pogled je bio cudan, lice izobliceno. Mozda je bio pod necim, tko zna. I da, pogrijesila je sto je uopce nastavila voznju... Boze moj, dogada se.

I dalje, dvosmjerna ulica. Mi na svojim aplikacijama uredno dobivamo imena i sliku vozaca, kao sto i oni dobivaju nase ime. No tko se iza toga krije?? Pijani, drogirani vozac, ili jednostavno isfrustrirana osoba za volanom?
Ili pak stranka koja osim sto treba uslugu prijevoza ima i drugacije namjere... izbaciti frustracije na vozaca, opljackati ga...

Naravno, ne valja ici s tom pretpostavkom. Vecina njih su stvarno ljubazni i odgovorni vozaci. No, nikada ne znas tko se krije iza imena i s kime ces se tocno zatvoriti u skatulju na cetiri kotaca iz koje nije lako izaci samo tako koliko god jaka zelja bila...

Oznake: über, taksi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.