31

petak

kolovoz

2018

odgoj djece u današnje vrijeme

Pročitala ponešto i našla inspiraciju.
Nažalost, nemam djece i nikad ne znam kakva cu ja majka biti jednog dana, al trenutno imam stav o danasnjem odgoju i djeci opcenito. Jednostavno zelim podjeliti i ponesto i nauciti...

Svatko od nas tko ima profil na nekoj drustvenoj mrezi se susreo sa tekstovima i slikama - odgoj nekad i danas. I onda citam te komentare i ispada kako svi jos prakticiramo odgoj nekad iako osobno smatram da on izumire.

Ja sam odgajana upravo na taj stari nacin. Znalo se di mi je mjesto i tko je glavni, pa cak i onda kad sam usla u pubertet i razvila inat!:) a nije bilo toliko strogo... no, danas....

Gledam djecu i roditelje oko sebe. Prvo na sto sam osobno alergicna je da mame okolo hodaju sa pet litara domestosa i ribaju dijete od glave do pete svaki put kad padne na zemlju i rukicama dotakne "prljavi" asfalt. No, cist je u redu da mu gurnu mobitel,za koji je kao dokazano da je pun bakterija, u ruke kako bi mogli bezbrizno piti kavu u kaficu. U jednoj ruci mobitel i igrice, a u drugoj pecivo! Obje teme su mi fascinantne.
Djeca moraju unositi bakterije u svoj organizam kako bi stvorila imunitet.
Jednom je jedna pedijatrica promatrala mamu koja je podizala dudu sa poda, polizala je i gurnula djetetu u usta. Ustala se, pruzila joj ruku i pohvalila je. Rijetkost je da danasnje mame tako postupaju. Vecina ih odma trazi posudu u kojoj ce prokuhati tu dudu!
Takoder, drage mame, kako ste se vi zabavljale dok su vase mame ispijale kavu u kaficima? Jos u moje vrijeme nije bilo pametnih telefona koje imaju moc hipnotizirati djecu na kojih sat,dva. I kako objasnjavate toj djeci zasto smiju u javnosti tipkati bez granica, a doma im solite pamet kako je to stetno. Svega sam se nagledala i naslusala.
Shvacam, tempo zivota je drugaciji. Stres je svuda oko nas. Nekako je jednostavnije kada dodete doma nakon napornog radnog dana, dozvoliti djetetu da radi sto i kako zeli samo da dobijete 5 minuta mira. Pa onda hajmo, tv, kompjuter, mobitel - sve moze. Sretno i mirno dijete - odmorni vi!
Cesto sam i okruzena djecom... evo sad na moru je bila sa mnom curica od 9 godina. Super mi je recnica- ali ona isto to ima i ja to zelim! Zasto ona smije, ja ne.
Provela sam sat vremena objasnjavajuci kako nije dobro usporedivati se s drugima u tim stvarima, da nije uvijek ispravno ni ono sto drugi imaju ili rade i da ne smije biti zavidna.
No, kao sto sam komentirala na jednom blogu... cinimo li ispravnu stvar time sto djeci dajemo nesto kako bi se uklopili i izbjegli ismijavanje ili im time skodimo. Kada i kako ce nauciti da je razlicitost pozitivna i potrebna drustvu, da treba svakoga prihvatiti takvog kakav je i biti zadovoljan sa onim sto imaju i to znati cijeniti.
Sjecam se kako su jednom prilikom ucitelji u osnovnoj skoli upozoravali kako su djeca pasivna. Ne bave se sportom, ne igraju se vani, samo vise na kompjuterima i preporuka roditeljima je da im ogranice vrijeme koje smiju provesti pred tv-om, kompjuterom i na mobitelima.
No, zasto onda isti ti ucitelji, nastavnici inzistiraju na zadacama pisanima na kompjuterima. Zadace se salji mailovima, sve mora biti natipkano i istrazeno na internetu. Uskoro ce knjiznice postati atrakcija, muzeji knjiga. Ja sam svaki referat rukom pisala na papirima istrgnutima iz sredine biljeznice. Sve cinjenice u tim referatima i esejima sam trazila u hrpi knjiga. Nije bilo copy-paste.
Danas je previse toga dostupno i jednostavno. Zatupljujemo li djecu s time? Shvatila sam da djeca danas nemaju maste kao mi nekada. Svasta smo koristili i snalazili se kako bi se igrali. Danas je drvena puska smijurija kad imas na svakom cosku za kupiti pusku, manje bitno jel imas para za nju. Nekada je drvena puska bila carobna, posebna i samo tvoja.
Industrija zna zaradivati na djeci, djeca znaju iskoristiti nasu slabost...
Pali li jos uvijek odgoj nekada u danasnjem dobu ili bi trebalo ici u korak s vremenom?

Koji god odgovori bili, jedan je pravi - razgovor je kljuc svega. No, danas roditelji imaju premalo vremena i premalo zivaca za razgovarati s djecom. Ponekad stvarno stjecem takav dojam... zbog cega je to tako?

eto mene...

Dragi moji,

Malo sam bila odsutna. Počela raditi na zamjeni u jednom lokalu i onda čim je to završilo, pravac more. I sad sam se vratila u realnost i eto me nazad i ovdje. Svašta nešto se izdogađalo, ali previše toga je sad za pisati uz jutarnju kavicu i dosta obveza ispred sebe. No, svakako ću nastaviti tamo di sam stala prije nego sam otišla. Prvo ću si dati oduška čitajući sve ono što sam propustila.

Čujemo se! :)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.