četvrtak, 30.08.2018.

Australac porijeklom iz Zaostroga donirao 50.000 dolara i spasio dragocjene inkunabule iz samostana u Zaostrogu stare preko 500 godina

Čak 50 tisuća dolara donirao je Neven Smoje iz Pertha u dalekoj Australiji kako bi se restauriralo 18 dragocjenih inkunabula, osam povelja na pergameni i jedna povelja na ručno rađenom papiru, koje se nalaze u franjevačkome samostanu Svete Marije u Zaostrogu. Na molbu fra Branka Brnasa, gvardijana samostana, uz odobrenje Ministarstva kulture RH, inkunabule je restaurirala Nevenka Perić-Klarić, konzervator-restaurator savjetnik iz Splita, dok je posao oko replika drvenih korica i ukrasnih kopči obavio viši konzervator-restaurator Miroslav Klarić.


Dvije godine stručnog i strpljivog posla

O kakvom projektu je riječ svjedoči činjenica da je za restauriranje preko dvije tisuće listova trebalo dvije godine strpljivog i stručnog rada i napokon se očekuje povratak ovih vrijednih dokumenata u samostansku knjižnicu, za koju fra Branko kaže da je „mauzolej u kojoj kulturna baština najplemenitijih duša zajedno počiva“.

Inkunabule su bile u vrlo lošem stanju i bio je krajnji trenutak da se poduzme ovakav korak. Naime, vlaga je utjecala na kvalitetu papira i oštetila je vlakna, uslijed čega je papir postao krt i trusio se. Vremenom su nastala veća oštećenja i, zbog izblijedjele tinte, pojave smeđih mrlja, plijesni i gljivica, dijelovi listova su izgubljeni. Uz to je knjižni blok bio rašiven, ručno šivani stari uvez je popustio, a jedan dio listova, negdje i cijeli slogovi, se odvojio. Kapitelne vrpce su bile samo djelomično sačuvane na nekim inkunabulama, od kojih je većina bila bez korica ili su bili sačuvani samo dijelovi korica. Točnije, samo je jedna inkunabula imala originalne korice, prednju i zadnju, u koži ukrašenoj slijepim tiskom.

Oznake: Zaostrog, inkunabule, Fra.Branko Brnas

- 01:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.08.2018.

U Zaostrogu planula trgovina

Gorjelo i u Zaostrogu i u Drveniku.Još dvije paljevine, za koje policija sumnja da su međusobno povezane, dogodile su se proteklog vikenda.

U nedjelju oko 5.20 sati izbio je požar unutar prostora trgovine, na Obali hrvatskih domoljuba u mjestu Zaostrog u vlasništvu 29-godišnjaka. Na mjestu događaja je obavljen očevid,očevidom je utvrđeno da je centar požara na sredini prostora od 20-ak četvornih metara te da je uzrok paljevine otvoreni plamen ili žar, kako se to policijskim žargonom kaže.

Dan prije, u subotu u 4.20 sati u obližnjem mjestu Drvenik izbio je požar na osobnom vozilu Honda, u vlasništvu 25-godišnjakinje. Obavljenim očevidom je utvrđeno da je požar izazvan otvorenim plamenom ili žarom, a materijalna šteta iznosi oko 15.000 kuna.

Oznake: požar, Zaostrog, Drvenik

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.08.2018.

Zaostrog: 39-godišnjak 'pao' s velikom količinom droge!

Pronađeno je 554,2 grama kokaina, 1305 grama marihuane, 1007 grama amfetamina, 1559 komada ecstasyja...

Policijski službenici Službe kriminaliteta droga i Policijske postaje Makarska su jučer u Zaostrogu na ulici zatekli 39-godišnjaka s jednim gramom kokaina. Uhićen je i priveden u službene prostorije.


- U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga obavljena je pretraga stana kojeg koristi, kojom prilikom je kod njega pronađeno još 554,2 grama kokaina, 1305 grama marihuane, 1007 grama amfetamina, 1559 komada tableta ecstasy i dvije digitalne vage. Protiv njega je podnesena kaznena prijava, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, te je doveden pritvorskom nadzorniku - rekla je Ana Čepić iz PU splitsko-dalmatinske.

Oznake: droga, Zaostrog

- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

O Nama Zaostrog Facebook Događaji

.

Myspace Layouts & Comments ZAOSTROG WEATHER