utorak, 21.06.2022.

Tragedija: Vozača je pregazilo dostavno vozilo iz kojeg je izašao. Preminuo je

Završavao je s poslom, taman je obavio zadnju dostavu i spremao se da krene. Shvatio je da mu je ostala otvorena jedna strana kombija te je izašao da ju zatvori, ispričao nam je očevidac tragedije do koje je došlo u Morenia Resortu.


Vozača dostavnog vozila je, oko 17 sati u ponedjeljak, udarilo navedeno vozilo koje je prethodno parkirao te izašao iz njega, potvrdila je PU splitsko-dalmatinska. Hitna pomoć stigla je odmah nakon dojave, no unesrećenom vozaču nije bilo spasa.

Policijski službenici trenutno su na mjestu nesreće te utvrđuju sve okolnosti.

Oznake: Zaostrog, Crna Kronika, kape

- 03:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.06.2022.

Inspekcija zaustavila bespravne radove na kući u Zaostrogu.

DAVOR FRANIĆ, predstojnik ureda ravnatelja SOA-e i njegov partner Toni Mauro Krešić, prema podacima sa Zemljišnika, upisani su kao vlasnici čestice na kojoj se bespravno gradi kuća u Zaostrogu. No, kako je naknadno javio Indexu Krešić, Franić je svoj dio prodao u jesen prošle godine.

Za tu gradnju je ispisana kazna od strane komunalnih redara. Oni su slučaj prijavili građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata.

Od Matka Burića, načelnika Gradca, kojem Zaostrog administrativno pripada, dobili smo informacije o tome što su redari na terenu u zaseoku Kosovići zatekli.

Nema table na gradilištu ni glavnog projekta, a grade katnicu




Dolaskom na gradilište utvrđeno je da nema table s podacima o građevinskoj dozvoli, kao ni s podacima investitora i izvođača. Vidljivi su radovi na potpornim zidovima katnice te na potpornim zidovima prilaza. Redari nemaju uvid u glavni projekt te smatraju da je za ovo potreban glavni projekt, građevinska dozvola i sukladno svojoj dužnosti šalju prijavu Građevinskoj inspekciji koja mora na to reagirati", poručio je načelnik.

Dodaje da su naredili obustavu radova.



Komunalci su obustavili radove 



"Nadalje, naredili su obustavu radova jer su prema općinskoj odluci od 1. lipnja zabranjeni teški radovi. U zapisniku stoji da su investitori pristali prestati s radovima. Napisana je kazna i za oštećenje javne prometnice, a to oštećenje su redari zatekli ispred objekta", naveo je načelnik Burić. Ispisana kazna za oštećenje ceste iznosila je 2000 kuna.

Investitori su prije mjesec dana podnijeli zahtjev za prolazak cestom teškim strojevima radi - renovacije i adaptacije unutar samog objekta.





Kršili su još i odluku o sezonskim radovima i oštetili cestu 

Vezano za ovaj slučaj kontaktirali smo Državni inspektorat pod kojim je građevinska inspekcija, zatim Županiju Splitsko-dalmatinsku, a pokušali smo stupiti i u kontakt sa samim investitorima. Ako dostave odgovore, rado ćemo ih objaviti. Ono što je zanimljivo jest da je u Zemljišniku na čestici gdje je kuća izgrađena upisan vrt. Ne spominje se nikakva kuća.

No, u Katastru se vidi da je tu nekad bilo 48 unutarnjih kvadrata - stare kuće ili pojate.

Ako je tu i postojao neki objekt čijem su uređenju i značajnom proširenju vanjskih zidova investitori pristupili, svejedno su trebali zatražiti dozvolu za rekonstrukciju, a da su je zatražili i dobili, onda bi imali tablu na gradilištu. Komunalni redari, kako vidimo iz odgovora, nikakvu tablu nisu uočili.








































Krešić mlađi nedavno je preuzeo direktorsko mjesto od Romea Krešića



Da je u pitanju restauracija stare kamene kućice, teško da bi nalikovala nečemu što vidimo na ovim fotografijama.

Za objekte izgrađene prije 1968. godine nije potrebna građevinska dozvola, no što vidimo ovdje na slikama i što su komunalni redari vidjeli, a i što će inspektori valjda uskoro pogledati, definitivno je svjež beton.

Osim ove kuće, Tonija Maura Krešića i drugog čovjeka SOA-e povezuju jedan prezimenjak i poslovne knjige.

Toni Mauro Krešić od prošle godine preuzeo je direktorsko mjesto tvrtke MIBAT iz Samobora (ranije u vlasništvu odvjetnika Mirka Batarela) od Romea Krešića.






































SOA-in Franić ima stan u zgradi s Romeom Krešićem



SOA-in Davor Franić i poduzetnik Romeo Krešić već su bili teme članaka jer dijele neke nekretnine. Konkretno, pisalo se o zgradi u Zagrebu, pored Kvaternikova trga, gdje obojica imaju stanove, a zgrada je zanimljiva jer tamo stanuju i neka druga imena iz svijeta obavještajnih službi i poduzetništva povezanog s državom.

A samog Davora Franića prozivala je stranka Možemo, preciznije Urša Raukar, koja je zahtijevala da se istraži otkud djelatniku SOA-e novac za tako luksuzan stan. 

SOA: Franić nije suvlasnik stare ruševne kuće u Zaostrogu 

Nakon objave članka, dobili smo odgovor iz SOA-e. Tvrde da Franić nije suvlasnik kuće.

"Od 2021. godine Davor Franić nije suvlasnik stare ruševne kuće u Zaostrogu, o čemu posjeduje odgovarajuću dokumentaciju, niti je na bilo koji način sudjelovao u građevinskim radovima o kojima se u članku piše", reagirali su iz SOA-e.

Kasnije smo dobili i kupoprodajni ugovor iz kojeg se vidi da je Franić svoj udio prodao Krešiću koncem prošle godine, preciznije, 5. listopada 2021. godine. Davor Franić i dalje je upisan u Zemljišniku kao suvlasnik nekretnine.

Prema odgovoru iz SOA-e, može se zaključuiti da je Krešić u tih sedam do osam mjeseci, čim je potpisao ugovor s Franićem prionuo na gradnju kuće, iskopao temelje i sazidao ovo što danas vidimo na fotografijama. 

Franić je krajem prošle godine prodao udio Krešiću 

 No kad su zapravo počeli radovi? Je li moguće da su trajali dok je i Franić bio suvlasnik? Upitali smo susjede. Sjećaju se da su uoči Nove godine ondje radovi bili u punom zamahu.

"Radovi su sigurno počeli prije Nove godine. Tad smo bili dolje pa smo vidjeli da se to gradi. Radili su bili i velike iskope, baš duboke, bacali su materijal posvuda, zatvorili su stari put prema vodi. Prije je tu bila stara kuća, čak nije bila od kamena, nego betonska, bila je u jako trošnom stanju, sve zaraslo u grmlje. U zadnjim mjesecima 2021. godine se definitivno gradilo", potvrđuju susjedi s kojima smo razgovarali. 

Susjedi se sjećaju da su radovi trajali i uoči Nove godine 

To bi značilo da je Franić prodao Krešiću udio dva mjeseca prije nego što su susjedi vidjeli radove. I Romea Krešića, oca drugog upisanog investitora Tonija Maura Krešića, upitali smo kad su započeli radovi. Krešić kaže da su radovi počeli sad u ožujku ove godine i da njegov kum Franić s njima nema ništa. Piše Index.HR


Oznake: Zaostrog

- 20:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Potraga u Zaostrogu: Nestalo im dvorište, kuća završila na rubu provalije zbog radova na susjednoj parceli

GRADNJA BEZ PRIPREME


Planirali su i ovog ljeta iznajmiti apartmane na moru, zaraditi, ali i malo domoriti. No sve je palo u vodu kada im se odronio ogroman komad dvorišta



Nekad su ispred kuće uz more u Zaostrogu imali lijepo dvorište, no prije koji mjesec nestalo je u odronu kad je susjed krenuo graditi na susjednoj parceli. Kuća im otad strši nad provalijom, a obitelj strepi da ne ostanu bez svega. Nakon ozbiljnih propusta u gradnji, više ne vjeruju investitoru koji je bez njihove suglasnosti krenuo sa sanacijom, pa su se obratili Potrazi koja istražuje tko je, kada i kako trebao reagirati u ovom slučaju te kako izgleda kad se istraživanja i priprema uoči gradnje stave u drugi plan.

Više pogledajte u priči Danke Derifaj na RTL Potraga

Oznake: RTL Potraga, RTL, Zaostrog

- 20:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

O Nama Zaostrog Facebook Događaji

.

Myspace Layouts & Comments ZAOSTROG WEATHER