13

subota

travanj

2013

FACT #5 - Prizemljeni sunčev sustav

Vjerojatno nema osobe koji stanuje u Zagrebu ili je u njemu boravio posljednjih petnaestak godina, a da nije prošetao središtem Zagreba i Cvjetnim trgom i uočio, usred Bogovićeve ulice, poveću zlatnu kuglu - prizemljeno Sunce. No, većina stanovnika grada, ne zna da su (osim Sunca) prizemljeni i svi planeti Sunčeva sustava.



Zagrebački Sunčev sustav ambijentalna je umjetnička instalacija prizemljena Sunčeva sustava s umjetničkim nazivom ''Prizemljeno sunce i Devet pogleda''.
Središnja skulptura Prizemljeno sunce djelo je Ivana Kožarića postavljeno 1971. godine na Kazališni trg ispred ulaza u Hrvatsko narodno kazalište. Djelo je razbijano i uništavano, ali i premještano sve do 1994. kada je brončana replika postavljena u Bogovićevoj ulici gdje je i danas.
Devet prizemljenih planeta Devet pogleda (eng. Nine Views) zamislio je i umjetnički oblikovao Davor Preis . Skulpture su 2004. godine postavljene na širem zagrebačkom području od Trga bana Josipa Jelačića sve do Podsuseda i Kozari Boka. Ispod svake skulpture (kugle od nehrđajućeg čelika) nalazi se metalna pločica s podacima o nazivu (na engleskom jeziku), promjeru i prosječnoj udaljenosti planeta od Sunca.


1. Ambijentalna skulptura Prizemljeno Sunce akademika Kožarića nalazi se od 1994. u Bogovićevoj ulici, na raskrižju s
Ulicom Frane Petrića. Kugla promjera 2m izrađena je od bronce s pozlaćenim listićima.
Bogovićeva je ulica u blizini središnjeg gradskog trga - Trga bana Josipa Jelačića a do njega možemo doći sljedećim tramvajskim linijama br. 1, 6, 11, 12, 13, 14, 17 (ZET). S Jelačić placa jednostavno dolazimo do Bogovićeve ul. i središnje skulpture zagrebačkog sunčevog sustava. Na primjer, tridesetak metara Ilicom do Ulice Franje Petrića a po njoj do sredine raskrižja s Bogovićevom ul. gdje je sunce.



2. Skulptura prizemljenog Merkura nalazi se u Margaretskoj ulici 3 na pročelju stambene zgrade u blizini ulaza u galeriju Josip Račić. Tamo stoji od 2004. godine. Udaljena je od Prizemljenog sunca 75 m. Radi se o kugli od nehrđajućeg čelika promjera 7 mm.
Dvije su minute hoda od Prizemljenog sunca do merkura: Bogovićevom ul. u smjeru zapada do Trga Petra Preradovića, zatim skrenemo desno u Margaretsku ul. te nastavljamo hodati, oko šezdesetak metara, do galerije Josip Račić.



3. Skulptura prizemljene Venere nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića, na početku Splavnice (južnog prilaza tržnici Dolac) na prvom nosećem stupu stambene zgrade k. br. 3. Od Prizemljenog sunca udaljena je 140.1 m.
I veneru jednostavno pronalazimo. Iz Bogovićeve ulice nastavljamo Ulicom Franje Petrića do Ilice a zatim na Trg bana Josipa Jelačića odnosno na njegov sjeverni dio do Splavnice.



4. Skulptura prizemljene Zemlje se nalazi u Varšavskoj ul. na stupu stambene zgrade k. br. 9 (u prizemlju Volksbank banka). Od sunca je udaljena 193.7 m.
Od Prizemljenog sunca nastavljamo Bogovićevom ul. u smjeru zapada do Trga Petra Preradovića, prelazimo ga i nastavljamo hodati stotinjak metara Varšavskom ul. do Volksbanke, gdje se na stupu pored bankomata nalazi zemlja.



5. Skulptura prizemljenog Marsa nalazi se u Tkalčićevoj ul. na pročelju stambene zgrade k. br. 21, pored ulaza u galeriju "Krvavi most". Udaljena je od Prizemljenog sunca 295.2 m.
Od Prizemljenog sunca Bogovićevom i Gajevom ul. dolazimo do Trga bana Josipa Jelačića, zatim Splavnicom (sjeverozapadna strana Trga) na početak Ulice Ivana Tkalčića. Tkalčićevom nastavljamo do križanja s Ulicom Krvavi most odnosno galerije "Krvavi most".



6. Skulptura prizemljenog Jupitera nalazi se u Voćarskoj ulici na visokoj betonskoj ogradi ispred zgrade k. br. 71. Udaljena je 1176 m od Prizemljenog sunca.
Od Prizemljenog sunca dolazimo na Trg bana Josipa Jelačića nastavljajući prema istoku Jurišićevom ul. do raskrižja s Draškovićevom ul. Draškovićevom nastavljamo do Vlaške ul. iz koje skrećemo lijevo u Vončininu ul. Vončininom do Rikardovih stuba preko kojih dolazimo u Voćarsko naselje. Skrećemo lijevo, i dolazimo do križanja s Voćarskom ulicom a u njoj se na betonskoj ogradi kod k. br. 71 nalazi jupiter. Drugi način dolaska do jupitera uključuje vožnju tramvajem od Trga bana Josipa Jelačića linijama broj 11 ili 12 do tramvajske stanice Vončinina. Dalje nastavljamo hodati prema gore navedenim uputama.



7. Skulptura prizemljenog Saturna nalazi se u Račićevoj ulici na stupu betonske ograde kod kućnog broja 1.
Od Trga bana Jelačića možemo krenuti pješice ili tramvajem broj 11 ili 12 do postaje Mašićeva. Na rotoru u Mašićevoj ulici skrenemo u drugu ulicu desno, Ulicu Josipa Račića, u kojoj se nalazi skulptura. Udaljenost Saturna od Prizemljenog Sunca je oko 1.851 metar.



8. Skulptura prizemljenog Urana nalazi se u Parku mladenaca, između Sopota i Trnskog, pokraj zgrade k. br. 9, u smjeru juga, na zadnjoj od ukupno četiri garaže. Udaljenost od Prizemljenog sunca je 3718.2 m.
Jedan od mogućih prilaza uranu: od Trga bana Josipa Jelačića vozimo se npr. tramvajem br. 17, Ilicom, Frankopanskom i Savskom cestom do tram. postaje SD Stjepan Radić gdje presjedamo na tramvaj br. 7 ili 14 te nastavljamo vožnju do postaje Trnsko. Podvožnjakom prođemo na južnu stranu Avenije Dubrovnik te preko Parka mladenaca dolazimo u Ulicu Trnsko. Ulicom nastavljamo u smjeru juga, do četvrte garaže u nizu na kojoj se nalazi uran.



9. Skulptura prizemljenog Neptuna nalazi se u gradskoj četvrti Kozari Bok, na jednom od rasvjetnih stupova u ulici Kozari put.
Mnogo je dostupnih putova prema ovom udaljenom "prizemljenom" planetu. Većina posjetitelja ipak će se odlučiti za vožnju tramvajem, autobusom ili osobnim automobilom. Udaljenost od Prizemljenog sunca je 5833.5 m.



10. Skulptura prizemljenog Plutona nalazi se na nosećem stupu podvožnjaka u Aleji Bologne.
Posjetimo i ovaj, najudaljeniji, "prizemljeni" planet vozeći se tramvajem, busom ili osobnim automobilom.
Od Trga bana Josipa Jelačića do okretišta na Črnomercu dovezimo se tramvajem lin. br. 6 ili 11 (ZET). Vožnju nastavljamo autobusom lin. br. 120, 123 ili 172 do autobusne postaje Dubravica u Aleji Bologne. Pješice nastavljamo Alejom do podvožnjaka. Na prvom (najistočnijem) nosećem stupu nalazi se pluton. Udaljenost od Prizemljenog sunca je 7658.6 m.

Metalni model plutona oštećen je (nedostaje kugla).



Za razgledavanje svih devet prizemljenih planeta polazeći od prizemljenog Sunca u Bogovićevoj ulici potrebno
je prijeći oko 30-ak km.
Kako nam se vrijeme napokon proljepšalo, role na noge ili guzu na bicikl i u potragu za Sunčevim sustavom :)

Oznake: sunčev sustav, Zagreb, Hrvatska, zagreb facts, Putovanja

<< Arhiva >>