The Last Broadcast

utorak, 12.10.2004.

Edie


Nedavno sam, po ne znam koji puta opet malo citucnula biografiju Edie Sedgwick, jedne od Warholovih filmskih zvijezda iz slavnih Factory dana. Zena je imala sve, a istovremeno nije imala nista. Bogata obitelj sa pedigreom i tajnama (manicna depresija u oca, samoubojstvo starijeg brata koji je bio gay): check. Skakljivo teenagersko doba (anoreksija, depresija, abortus u 16. godini): check. Obilje nasljednog obiteljskog novca naslijedjenog u 18. godini: check. Zelja da usprkos naslijedjenom bogatstvu postane netko i nesto: check. Izrazito ranjiva sa niskim self-esteem-om, dusa koja je tu ranjivost pokusavala prikriti sa burnim privatnim i javnim zivotom: check. Gomila ljubavnih veza koje su obicno zavrsavale u slijepoj ulici (posebno epizoda sa Bob Dylanom). Droga i alkohol: check. Prerana smrt od prevelike doze tableta: check. Cim su ljudi kojima je bila okruzena uvidjeli da postaje sve vise mentalno nestabilna, poceli su je napustati: dakle, cim su izmuzli maksimalnu korist, otisli su dalje, ostavljajuci Edie da se bori sa unutrasnjim demonima (pri tome pribjegavajuci sok-terapiji u raznoraznim mentalnim institucijama) koji ju nisu ostavljali na miru sve do smrti. Po njoj se nece nazivati muzeji i ulice i nece se naci ni u kakvim analima povijesti.

Ali, zapravo, da li su ljudima fascinantni likovi koji su imali 'normalni' zivot, bez ekscesa i skandala? Ja cu prva priznati da me, recimo, biografije slavnih licnosti puno vise zanimaju ako znam da su zivjele 'on the edge', da su bile upetljane u raznorazne skandale, tipa sex'n'drugs'n'rock'n'roll, da su se usprkos slavi morale boriti. Brian Wilson ('izgubljene' godine provedene u krevetu i pjescaniku) , Red Hot Chili Peppers (Hillel Slovak & John Frusciante paralela), vec spominjani Motley Crue, Keith Richards (njegovu biografiju od Victor Bockrisa sam naprosto progutala u jednom danu: tog covjeka ni nuklearna bomba ne bi mogla unisitit), Marianne Faithfull, Nico (scena sa Brian Jonesom i pistoljem mi se posebno urezala u pamcenje: tko je citao, znat ce), Andy Warhol ("Well, gee.."), Nick Cave (eh, covjek je imao stila dok je zivio u Berlinu i imao curu koja je bila advokat i vozila ogromni Mercedes). Apsolutno voajerski, priznajem. Nemam se ni namjeru pravdati. Mozda zato jer je moj zivot interesantan koliko i casa obicne vode. Zapravo, ovo mi uopce nije bila ni namjera, nego sam samo htjela staviti jos jednu sliku Edie Sedgwick (dakle, opet voajerizam na djelu): zena izgleda apsolutno prelijepo (i nije bas da je znala nesto glumit, ali ajde). Uz vec prije spominjanu P J Harvey, jedna od zena koju bih zenila da sam musko.


- 10:16 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Boxeve ionako nitko ne cita, moze se stavit svakojaka svakakavo jaka stvar.

    Blagoteleci osvrt na sve i nista; tj, kaj tak puses ko kravosrc!
    Radiotelevizija "Moravski plićak"

    Novo, novo, novo! Meron na deke! Klikni i osvoji emocionalnu i duhovnu nagradu! Moze i broncanu medalju. Ima Strizivojne, sode bikarbone, mesine, a ponajvise ciste i nevine ljubavi.
    Image Hosted by ImageShack.us


     

    Odje kopirajta neima poradi jednostavne cinjenice da nemam bas kaj pametno, ni kvalitetno za reci. Dakle, mozete me slobodno pokrast. Fala.



    "Dress as though your life depends on it, or don't bother."
    Leigh Bowery

    "Women aren't cats, we aren't pets, we are just people trying to cross the freaking street to get an ice-cream."
    Beth Ditto

    BAJ POPJULAR DIMAND
    Nu, mail!

Linkovi


Caught out there