Rusija i "Balkan"

utorak , 02.12.2014.


Fotografija je prenesena sa portala jutarnji.hr

Pitanje Rusije i Balkana nikad nije ni prestalo biti interesantno niti je gubilo na značaju. Međutim, ono što se u zadnje vrijeme događa je prava invazija ruske politike i ruskih interesa prema ovom dijelu svijeta.
Čak i prije nego je Hrvatska ušla u EU, Rusija je pokušavala održati nekakav svoj utjecaj u Hrvatskoj. Projekt DružbAdria je jedan od takvih projekata.
Ali Hrvatska je od svoje nezavisnosti, prije više od 20 godina postavila jasan cilj: euroatlanske asiocijacije. NATO i EU. Pokojni predsjednik Tuđman je kao vanjskopolitičku mantru ponavljao taj čarobni izraz: euroatlanske asocijacije. Za Rusiju, u toj priči, nije moglo biti značajnijeg mjesta. Možda je moglo, da Rusija nije bila onako slaba 90tih i potpuno neaktivna što se tiče politike, ali i stava prema Hrvatskoj i srpskoj agresiji na Hrvatsku.
Vremenom, Rusija je izgubila Hrvatsku potpuno.
Danas joj ostaje Srbija

http://www.jutarnji.hr/putin-zeli-prodrijeti-na-balkan/1245125/

Fini članak na portalu jutarnjeg govori nešto o tome što +sam i sam pisao na svojem blogu. Neke stvari treba jasno imenovati. Srbija još nije dio EU i šteta bi bila da to ne postane. Rusija je toga svjesna. Rusiji treba ispostava u ovom dijelu svijeta. Iduće godine, 2015., se uspostavlja Euroazijska unija, nekakva inačica bivšeg SSSR-a. Time Rusija zaokružuje svoju bližu interesnu zonu i mora se prebaciti na malo udaljenija područja u svijetu. Prvi prioritet će biti zaoštravanje politike prema EU i SAD-u. I tu Srbija dobro dođe.
Odustajanje Putina od Južnog toka je bilo i za očekivati u situaciji dok se stanje u Ukrajini zaoštrava. Osim toga, pitanje je koliko će Europi u budućnosti trebati ruski plin i nafta. Drugi izvori se javljaju kao alternativa ruskom plinu. Osim fosilnih goriva, EU sve više ulaže i u obnovljive izbore energije. Rusija se time pomalo gura u zapećak.
Pisao sam i o puštanju Šešelja na slobodu. Malo je razmrdao hrvatsko-srpske odnose, a koliko je uskomešao stanje u Srbiji, to će se još vidjeti. Jedinu direktnu korist od nejgovog puštanja na slobodu imala je upravo Rusija. Srbija je trenutno malo dalja od EU.
Idući korak Rusije na ovom području bit će, najvjerojatnije, medijski napad. I u Hrvatskoj i u Srbiji, ima podosta rusofila. Osnivanje podružnice Ruske Televizije bio bi logičan korak. Trenutno su i CNN i Al Jazeera prisutni. Fali nam samo RT.

Oznake: rusija, srbija, Hrvatska, Putin

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.