Nastavnica engleskog jezika Jagoda Šalinović otišla u mirovinu

petak , 31.01.2014.



Danas se dugogodišnja nastavnica engleskog jezika Jagoda Šalinović svečano oprostila od kolega u kolektivu Osnovne škole 'Vrgorac' prilikom odlaska u mirovinu. Nakon više od četiri desetljeća provedenih u poučavanju vrgorske djece engleskom jeziku, Jagoda je otišla u zasluženu mirovinu. U zbornicu Osnovne škole s njom su se došli oprostiti sadašnji nastavnici, ali i oni koji su u zadnjih nekoliko godina također otišli u mirovinu, uključujući bivšeg ravnatelja i pedagoga. Zbornica se brzo ispunila do zadnjeg mjesta. Jagoda se od svojih kolega oprostila domjenkom, kratkim govorom i prekrasnom tortom u obliku knjige na kojoj je pisalo THANKS!
Želimo joj da u mirovini uživa što dulje i što kvalitetnije!

NEISPLAĆENE STIPENDIJE Studenti u vrtlogu vrgorske politike

četvrtak , 30.01.2014.



Jučer (29. siječnja) je Grad Vrgorac raspisao natječaj za dodjelu dvadeset učeničkih i studentskih stipendija (16 studentskih i 4 učeničke) u školskoj/akademskoj godini 2013./2014.
Već nekoliko mjeseci vrgorski studenti – koji su lani dobili stipendije, a koje nisu isplaćene – putem medija i društvenih mreža upozoravaju javnost na tu činjenicu. Nakon što je objavljen natječaj za nove stipendije, studentska populacija je s pravom pokazala nezadovoljstvo i ogorčenost.

Već nekoliko godina u više navrata smo pisali o kriterijima dodjele vrgorskih stipendija. Stipendije se već godinama dijele bez ikakvoga plana i strategije, i to uglavnom na temelju prosjeka ocjena ili imovinskog stanja. Međutim, stipendije se nikad nisu davale ciljano, jer zapravo nitko nikad i nije postavio pitanje koje to struke trebaju Vrgorcu za pet ili deset godina i može li Grad Vrgorac na sebe staviti odgovornost da kvalitetne i potrebite studente, kojima jedne godine dodijeli stipendiju, prati kroz cijelo školovanje.

U školskoj/akademskoj godini 2009./2010. Grad Vrgorac je raspisao natječaj za dodjelu dvadeset studentskih i učeničkih stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini. U školskoj/akademskoj godini 2010./2011. Grad je također raspisao identičan natječaj. U oba navrata se pola stipendija dijelilo učenicima i studentima sa najvišim ocjenama, a pola učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

U pogledu stipendiranja školska/akademska godina 2011./2012. je bila puno drugačija. Te godine Grad Vrgorac je podijelio čak 162 stipendije učenicima i studentima u iznosu 700 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini, za što je Grad potrošio čak milijun kuna! Te godine se bilo dovoljno prijaviti za dobiti stipendiju jer nikakvih kriterija nije bilo. Nije se pitalo što pojedini student studira, gdje, koliko dugo i planira li se vratiti u Vrgorac, ako bude posla. Podjelu stipendija gradonačelnik je iskoristio za samopromociju o tome kako njegova vlast misli i ulaže u znanje (negdje u isto vrijeme se hvalio i uvođenjem naknade za svako vjenčanje u iznosu od 7000 kuna, a koja je ukinuta već početkom 2012. godine). Krajem 2012. godine raspisan je natječaj za gradske stipendije u školskoj/akademskoj godini 2012./2013. Dodijeljeno je čak 165 stipendija (sedam ih je kasnije prekriženo), ali ovaj put ne u iznosu od 700 kuna mjesečno, već 400. Za isplatu 165 stipendija trebalo je iznaći 660 tisuća kuna. Već tada se upozoravalo da Grad Vrgorac u vremenima krize, sa svojom prenapuhanom gradskom upravom i 'malim milijunom' drugih stavki u proračunu, neće moći ispuniti obveze iz ugovora sa studentima, a to se na koncu i dogodilo. Isplaćene su četiri stipendije, šest nije. Studenti su tako ostali na cjedilu, a posljedica po gradsku upravu (makar po obraz) koja se obvezala novac isplatiti – nema. Jer raspisati natječaj, a ne imati osigurana sredstva za isplatu je u najmanju ruku neodgovorno, međutim, tako se u vrgorskoj gradskoj upravi radi već godinama, i ne samo u pitanjima stipendija.

I kao vrhunac svega, gradonačelnik je jučer ponovno raspisao natječaj, ovaj put za 20 stipendija u iznosu od 400 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini. Za isplatu stipendija Grad mora iznaći 80 tisuća kuna. Nakon što je ovaj zadnji natječaj raspisan, postavlja se logično pitanje zašto Grad Vrgorac raspisuje natječaj za nove stipendije, a da nije isplatio stare? Kao i u mnogočemu drugome, odgovor leži u politikantstvu članova vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSP AS.

Naime, u gradonačelnikovom Prijedlogu proračuna za 2014. godinu inicijalno nisu bile uključene stipendije za školsku/akademsku godinu 2013./2014. Međutim, partner HDZ-a u Gradskom vijeću – HSP Ante Starčević, u obliku vijećnika Slobodana Granića, čija je ruka osma u Gradskom vijeću, dakle prevladavajuća, svoju je podršku Proračunu za 2014. godinu uvjetovao uključivanjem stavki stipendija. Granić je tražio 40 stipendija, Matković je prihvatio dvadeset, tako što je potrebnih 80 tisuća kuna našao u stavkama vezanima za komunalnu infrastrukturu. Time je Granić u medijima ispao borac za interese učenika i studenata, ali i Matković, koji je, eto, u ovako velikoj krizi u kojoj se Grad Vrgorac našao, ipak našao potreban novac.

Međutim, postavlja se pitanje što Granić, Matković i ostatak vladajuće koalicije namjeravaju učiniti za učenike i studente kojima nisu isplaćene lanjske stipendije? U Proračunu za 2014. godinu se lanjske stipendije ne nalaze, pa Grad nema pravnu osnovu da ih isplati. Vijećnicima vladajuće koalicije međutim nije zasmetala činjenica što stipendije nisu isplaćene da podignu ruku za još jedan loš Matkovićev proračun, proračun bez logike i razuma, sličan onima prošlih godina, s tom razlikom da sada ima još manje novca na raspolaganju.

Nije donesena odluka da jedna ulica ili trg u Vrgorcu ponesu ime Mate Svjetskog – vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP AS nedolaskom srušili kvorum

ponedjeljak , 27.01.2014.



Otkad sam 2008. godine pisao o životu svjetskog putnika Mate Šimunovića (1900.-1969.), zvanog Svjetski, zalažem se da mu se u Vrgorcu dade jedna ulica i trg. Odluku o tome može donijeti samo Povjerenstvo Gradskog vijeća za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama. Zbog toga sam u tri navrata – 15. travnja 2010., 10. listopada 2012. i 27. studenoga 2013. godine – slao spomenutom povjerenstvu prijedlog (uz ostale prijedloge) da ime Mate Svjetskog ponese jedna ulica ili trg u Vrgorcu.

Na prvo podnošenje prijedloga Povjerenstvu nisam dobio nikakav odgovor. Drugo podnošenje prijedloga rezultiralo je pismenim odgovorom predsjednika Gradskog Vijeća Nikše Rose od 22. listopada 2012. godine u kojem mi se zahvaljuje na prijedlogu i obavještava da će se o istom raspravljati prvom prilikom kada Povjerenstvo bude zasjedalo. Povjerenstvo je kasnije zaista i zasjedalo, ali moj prijedlog nije došao na stol za raspravu. Došli su potom lokalni izbori, a sastav Povjerenstva se izmijenio. Istovremeno je objavljena i knjiga o Mati Svjetskom, a gradonačelnik je već odavno Stipi Božiću obećao i spomenik i ulicu Mati Svjetskom u Vrgorcu, pa sam se ponadao da će slanje prijedloga treći put rezultirati uspjehom.

Nakon tog trećeg slanja prijedloga dobio sam usmenu molbu predsjednice Povjerenstva da ju dopunim i prijedlogom koju bi ulicu i trg u Vrgorcu trebalo imenovati Matinim imenom. Zbog toga sam 22. siječnja ove godine poslao i dodatak prijedlogu u kojemu sam dao tri prijedloga ulica i trgova u Vrgorcu koji bi mogli ponijeti ime Mate Svjetskog, a usto sam naglasio da Povjerenstvo može prihvatiti bilo koji od ta tri prijedloga, a ne mora niti jedan, odnosno, da može dati svoj prijedlog i isti izglasati.

U međuvremenu, na petoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 11. prosinca 2013. godine, vijećnik Nezavisne liste mladih Ante Pranić predložio je svojim amandmanom na Gradski proračun za 2014. godinu da se odrede sredstva za izgradnju spomenika Mati Svjetskom, te da mu se dade ulica. Gradonačelnik Boris Matković odbio je Pranićev prijedlog za spomenik, ističući da će to biti realizirano onda kada se odredi mjesto gdje će spomenik stajati i kada se urede imovinsko-pravni odnosi. U vezi ulice, Matković je Pranićev prijedlog ocijenio 'hvalevrijednim koji zaslužuje pažnju', te rekao da se Mati Svjetskom može dati ulica kada to Gradskom vijeću predloži resorno Povjerenstvo.

I na kraju, dakle, nije preostalo ništa osim da se Povjerenstvo za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama konačno sastane i na temelju moga prijedloga donese odluku da se Mati Svjetskom dade ulica ili trg u Vrgorcu i da se Prijedlog koji ide u tom smjeru pošalje na Gradsko vijeće koje će donijeti zadnju odluku.

Nakon što su moj prijedlog i dodatak na prijedlog stigli na Povjerenstvo, njegova predsjednica, vijećnica Stanka Bašić (SDP), zakazala je sjednicu toga radnog tijela za danas (27. siječnja) u 13:30 sati. Osim Bašićke, članovi Povjerenstva su i: Rade Bobanac (SDP), Duško Martinac (HDZ), Slobodan Granić (HSP Ante Starčević) i Davor Radić (HSS). Svi članovi Povjerenstva dobili su poziv na sjednicu prije tjedan dana i u međuvremenu se nijedan nije ispričao zbog obveza, pa se pretpostavilo da će svi i doći i da će donošenje odluke biti rutina.

U 13:30 sati na sjednicu je došla predsjednica Povjerenstva Stanka Bašić, te član Rade Bobanac. Zbog vođenja zapisnika bio je prisutan i tajnik Grada Danijel Pervan. Vijećnici Duško Martinac, Slobodan Granić i Davor Radić nisu došli. Prisutna dva člana Povjerenstva i tajnik Grada su spomenute vijećnike čekali pola sata, a kako se ovi nisu pojavili ni tijekom toga vremenskog razdoblja, a nisu ni zvali da će kasniti, predsjednica Bašić je morala konstatirati da nije postignut kvorum (nije bilo više od polovice članova Povjerenstva, već samo dva od pet) i prekinuti sjednicu Povjerenstva.

Time je odluka o davanju ulice Mati Svjetskom nepotrebno prolongirana na neodređeno vrijeme. Tri vijećnika su pokazala nevjerojatnu neodgovornost prema svojoj dužnosti, a ta činjenica je time gora kada znamo o kojoj se temi ovdje radi. Zašto Martinac, Granić i Radić nisu došli na sjednicu? Je li im netko dao naredbu da se ne pojave i tako sruše kvorum? Jer nakon slanja prijedloga tri puta (opširnog argumentiranog), te dodatka na prijedlog, nije bilo druge pravne smicalice kojom bi mogli staviti u ladicu moj prijedlog, osim ne doći na sjednicu. Je li prijedlog odbijen zato što je to moj prijedlog? Dokada će se tako donositi odluke u ovome gradu?

Nakon završetka neuspješne sjednice kontaktirao sam predsjednicu Povjerenstva Stanku Bašić koja mi je rekla da će uskoro opet zakazati sjednicu, jer se o prijedlogu mora donijeti odluka, pozitivna ili negativna. Međutim, od svega toga neće biti ništa ako je vladajuća koalicija zaista odlučila da se moj prijedlog neće prihvatiti. Takvom politikanstvu zaista nije bilo mjesto u temi o Mati Svjetskom i zbog svega ovoga sam jako žalostan.

Apel gradskih vijećnika ministru: Ostojiću, naložite policiji da ne kažnjava stanovnike pograničnih mjesta

subota , 25.01.2014.



Pet gradskih vijećnika Gradskog vijeća Vrgorca uputilo je otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću u kojem traže da granična policija prestane kažnjavati stanovnike pograničnih poslova ispisivanjem kazni za ilegalan prijelaz granice u iznosu od dvije do deset tisuća kuna tijekom prelaska granice zbog odlaska u crkvu, posjet rodbini, poljoprivredne poslove i slično. Iako nije potpuno jasno na temelju kojega zakona ili pravilnika bi Ostojić mogao narediti načelniku postaje ili pojedinom policajcu da kažnjava ili ne kažnjava ovoga ili onog pojedinca, pismo svakako otvara brojna pitanja vezana za režim prelaska granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za lokalno stanovništvo nakon ulaska u Europsku uniju. Koliko je građana dosad kažnjeno zbog takvog prelaska, nije nam poznato, no pokušati ćemo saznati.

Tekst pisma prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ministre,

Stupanjem na snagu novog režima prelaska državne granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz obvezno posjedovanje pograničnih propusnica, svjedočimo svakodnevnom kažnjavanju naših sugrađana koji imaju prebivalište u drugim gradovima i mjestima RH. Veliki broj naših državljana posjeduje imovinu, oranice, vinograde i kuće u pograničnom području sa Bosnom i Hercegovinom.

Svakog vikenda dolaze na ovo područje održavati ta ista imanja. Međutim, imanja su usitnjena i nalaze se s jedne i druge strane državne granice. Vjerujemo kako Vam je poznata konfiguracija terena na području Vrgorca, Imotskog i Metkovića.

Kako bi naši državljani prešli s jedne njive na drugu, udaljene nekoliko metara, a između njih prolazi državna granica, moraju putovati i do pedeset kilometara udaljenog graničnog prijelaza ili im prijeti kazna od nekoliko tisuća kuna zbog ilegalnog prelaska državne granice.

Gospodine ministre, molimo Vas da naložite djelatnicima MUP-a i pograničnim policijskim postajama da ne kažnjavaju naše državljane koji dolaze na obrađivati svoja imanja i silom prilika moraju prelaziti državnu granicu zbog toga.

Također Vas molimo da u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH iznađete modul koji bi predložili Bosni i Hercegovini, a prema kojem bi do svojih imanja u pograničnom području mogli dolaziti i naši državljani koji nemaju prebivalište u pograničnom području, ali posjeduju nekretnine, imanja i obiteljske grobnice.

Iskreno se nadamo pozitivnom odgovoru.

Srdačan pozdrav,

Gradski vijećnici:

Josip Granić, Slobodan Granić, Ante Pranić, Nikša Roso i Ivan Franić“

SDP Vrgorac: Vrgorac prebaciti pod nadležnost splitskih sudova, umjesto dubrovačkih

subota , 18.01.2014.



Sinoć nam je dostavljen prijedlog Kluba vijećnika SDP-a koji će u ponedjeljak biti poslan Predsjedniku Gradskog vijeća Vrgorca Nikši Rosi. U njemu se traži hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi vijećnici trebali zauzeti stav kojim će Gradsko vijeće od Ministarstva pravosuđa tražiti da se u sklopu trenutne reorganizacije sudova u Hrvatskoj Vrgorac prebaci pod nadležnost splitskih sudova, umjesto dubrovačkih. Tekst prijedloga prenosimo u cijelosti:


Na temelju članka 82. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vrgorca, Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vrgorca podnosi zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Vrgorca.

Predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vrgorca
gosp. NIKŠA ROSO

Vrgorac, 18. siječnja 2014. godine

PREDMET: Usvajanje prijedloga zaključka Kluba SDP-a da se u sklopu trenutne pravosudne reforme i reorganizacije Vrgorac izdvoji iz nadležnosti budućeg Općinskog suda u Dubrovniku, kao i budućeg Prekršajnog suda u Dubrovniku, te budućeg Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, te prebaci u nadležnost budućeg Općinskog suda u Splitu, kao i budućeg Prekršajnog suda u Splitu, te budućeg Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

OBRAZLOŽENJE

U sklopu trenutne reorganizacije pravosudnog sustava Republike Hrvatske dosadašnjih 208 pravosudnih tijela biti će smanjeno na 95 pravosudnih tijela. Tako će od dosadašnjih 67 općinskih sudova opstati 18, od čega 15 sa nadležnosti u kaznenoj grani sudovanja. Isto tako, broj prekršajnih sudova biti će smanjen sa 61 na 15. Dosada su u Republici Hrvatskoj djelovala 33 općinska državna odvjetništva, dok će ih nakon reforme ostati 15, koji će pratiti mrežu općinskih sudova koji imaju nadležnost u kaznenoj grani sudovanja.
Od 2008. godine Vrgorac nema općinski sud, već je za područje Grada Vrgorca nadležan sud u Metkoviću, a u Vrgorcu je djelovala samo stalna ispostava, gruntovnica i uredovni dani. Sukladno tome, za Vrgorac je postao nadležan Županijski sud u Dubrovniku. S vremenom je ukinuta i gruntovnica, a uredovni dani se ne održavaju po planu.
Prema novom prijedlogu reforme pravosudnog sustava, Vrgorac će potpasti pod nadležnost Općinskog suda u Dubrovniku, Prekršajnog suda u Dubrovniku, te Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku. Prema tome, Vrgorac će biti jedini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji za koji će biti nadležni sudovi u drugoj županiji. Vrgorac nije tek formalno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, već je i funkcionalno, prometno, gospodarski i slično. Vrgorac oduvijek gravitira Splitu, a ne prema Dubrovniku. Sa Splitom Vrgorac veže autocesta i stalne autobusne linije, pa bi bilo prirodno i u interesu građanstva, da u Vrgorcu imaju nadležnost sudovi u Splitu, a ne u Dubrovniku.
Zbog svega navedenog predlažemo da vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Vrgorca donesu slijedeći zaključak:

Gradsko vijeće Grada Vrgorca pismeno će zatražiti od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske da u sklopu reforme pravosudnog sustava područje Grada Vrgorca bude izdvojeno iz nadležnosti budućeg Općinskog suda u Dubrovniku, budućeg Prekršajnog suda u Dubrovniku i budućeg Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, te bude prebačeno u nadležnost budućeg Općinskog suda u Splitu, budućeg Prekršajnog suda u Splitu i budućeg Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Zahtjev će biti argumentiran činjenicama koje idu u prilog ovoga prijedloga, a to su:
1. Pripadnost Vrgorca Splitsko-dalmatinskoj županiji;
2. Manja udaljenost Vrgorca od Splita (90 kilometara), od one od Dubrovnika (130 kilometara);
3. Gravitacija Vrgorca, njegovih stanovnika i djelatnosti prema Splitu;
4. Postojanje autoceste od Vrgorca do Splita, što smanjuje trajanje putovanja. Naime, putovanje do Splita traje jedan sat, a do Dubrovnika 2,5 sata. Ukoliko Vrgorac potpadne pod nadležnost splitskih sudova, sudski troškovi građana, ali i države, će biti uvelike smanjeni;
5. Postojanje stalnih autobusnih linija prema iz Vrgorca prema Splitu i obratno;
6. Između Vrgorca i Dubrovnika nalazi se državna granica Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine, ali i granica Europske unije, na kojoj se često potrebno zadržavati, što značajno produljuje putovanje prema sudovima u Dubrovniku. Putovanje prema Splitu oslobođeno je tih prepreka;
7. Tijekom istražnih i procesnih radnji, policija u Vrgorcu dužna je odvesti osumnjičenike u istražni centar u Dubrovniku, a prilikom toga policijski službenici i osumnjičenici moraju prijeći državnu granicu, kao i granicu Europske unije, kako bi stigli u Dubrovnik. Ukoliko Vrgorac potpadne pod nadležnost splitskih sudova, takve prepreke neće postojati.


Zbog svega navedenog Vas molimo da u skladu sa Poslovnikom, ali i važnošću ove teme za građane Vrgorca, što hitnije sazovete sjednicu Gradskog vijeća Grada Vrgorca.


Klub vijećnika SDP-a:

Vijećnici

Bobanac Rade _________________________

Barbir Jurica _________________________

Bašić Stanka _________________________

Gašpar Ozren _________________________

Trlin Gojko _________________________

Popis najraširenijih imena i prezimena u Vrgorcu nekad i danas

ponedjeljak , 13.01.2014.



NAJRAŠIRENIJA MUŠKA IMENA
Danas:
1. Ivan
2. Ante
3. Mate
4. Ivica
5. Marko
6. Josip
7. Mario
8. Željko
9. Mirko
10. Goran
11. Jure
12. Petar
13. Milan
14. Drago
15. Ivo
16. Zoran
17. Matko
18. Dragan
19. Tomislav
20. Toni

Prije 60 godina:
1. Ivica
2. Ante
3. Ivan
4. Joško
5. Matko
6. Željko
7. Tonći
8. Mario
9. Goran
10. Milan
11. Damir
12. Jurica
13. Tomislav
14. Boris
15. Denis
16. Dragan
17. Branko
18. Mate
19. Alen
20. Ivo

NAJRAŠIRENIJA ŽENSKA IMENA
Danas:
1. Marija
2. Ivana
3. Iva
4. Ana
5. Danica
6. Ivanka
7. Dragica
8. Mila
9. Mirjana
10. Marina
11. Matija
12. Katarina
13. Milena
14. Neda
15. Anica
16. Matea
17. Danijela
18. Kata
19. Marijana
20. Sanja

Prije 60 godina:
1. Marija
2. Ivana
3. Ana
4. Matija
5. Danica
6. Iva
7. Marina
8. Marijana
9. Mirjana
10. Snježana
11. Kristina
12. Sanja
13. Jelena
14. Matea
15. Josipa
16. Ivanka
17. Željana
18. Mila
19. Marica
20. Željka

NAJRAŠIRENIJA PREZIMENA
Danas:
1. Tolj
2. Erceg
3. Franić
4. Jelavić
5. Pervan
6. Grljušić
7. Tolić
8. Radić
9. Vuković
10. Grbavac
11. Šalinović
12. Raos
13. Granić
14. Herceg
15. Radonić
16. Markotić
17. Primorac
18. Vukojević
19. Rakić
20. Majić

Prije 60 godina:
1. Erceg
2. Jelavić
3. Franić
4. Raos
5. Markotić
6. Šalinović
7. Tolić
8. Radić
9. Tolj
10. Jović
11. Gašpar
12. Pervan
13. Rakić
14. Granić
15. Bobanac
16. Radonić
17. Turić
18. Pavlinović
19. Galić
20. Klaričić

PROJEKT Zbjeg Vrgorčana (poziv građanima na suradnju)

srijeda , 08.01.2014.



Obavještavamo zainteresiranu javnost da je u tijeku istraživački projekt radnog naslova 'Zbjeg Vrgorčana u Italiju i Egipat (1944.-1946.)'. Pozivamo građane Vrgorske krajine i naše iseljenike da nam jave ukoliko posjeduju fotografije, pisma, novine i druge tekstove, predmete (školske bilježnice, prekrivači, kutije, logorski brojevi, odjeća, jedaći pribor) i sve ostalo što ima podrijetlo iz zbjega. Posuđeni materijali biti će fotografirani ili skenirani i iskorišteni u dopunjavanju istraživanja.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>