Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

NEISPLAĆENE STIPENDIJE Studenti u vrtlogu vrgorske politikeJučer (29. siječnja) je Grad Vrgorac raspisao natječaj za dodjelu dvadeset učeničkih i studentskih stipendija (16 studentskih i 4 učeničke) u školskoj/akademskoj godini 2013./2014.
Već nekoliko mjeseci vrgorski studenti – koji su lani dobili stipendije, a koje nisu isplaćene – putem medija i društvenih mreža upozoravaju javnost na tu činjenicu. Nakon što je objavljen natječaj za nove stipendije, studentska populacija je s pravom pokazala nezadovoljstvo i ogorčenost.

Već nekoliko godina u više navrata smo pisali o kriterijima dodjele vrgorskih stipendija. Stipendije se već godinama dijele bez ikakvoga plana i strategije, i to uglavnom na temelju prosjeka ocjena ili imovinskog stanja. Međutim, stipendije se nikad nisu davale ciljano, jer zapravo nitko nikad i nije postavio pitanje koje to struke trebaju Vrgorcu za pet ili deset godina i može li Grad Vrgorac na sebe staviti odgovornost da kvalitetne i potrebite studente, kojima jedne godine dodijeli stipendiju, prati kroz cijelo školovanje.

U školskoj/akademskoj godini 2009./2010. Grad Vrgorac je raspisao natječaj za dodjelu dvadeset studentskih i učeničkih stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini. U školskoj/akademskoj godini 2010./2011. Grad je također raspisao identičan natječaj. U oba navrata se pola stipendija dijelilo učenicima i studentima sa najvišim ocjenama, a pola učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

U pogledu stipendiranja školska/akademska godina 2011./2012. je bila puno drugačija. Te godine Grad Vrgorac je podijelio čak 162 stipendije učenicima i studentima u iznosu 700 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini, za što je Grad potrošio čak milijun kuna! Te godine se bilo dovoljno prijaviti za dobiti stipendiju jer nikakvih kriterija nije bilo. Nije se pitalo što pojedini student studira, gdje, koliko dugo i planira li se vratiti u Vrgorac, ako bude posla. Podjelu stipendija gradonačelnik je iskoristio za samopromociju o tome kako njegova vlast misli i ulaže u znanje (negdje u isto vrijeme se hvalio i uvođenjem naknade za svako vjenčanje u iznosu od 7000 kuna, a koja je ukinuta već početkom 2012. godine). Krajem 2012. godine raspisan je natječaj za gradske stipendije u školskoj/akademskoj godini 2012./2013. Dodijeljeno je čak 165 stipendija (sedam ih je kasnije prekriženo), ali ovaj put ne u iznosu od 700 kuna mjesečno, već 400. Za isplatu 165 stipendija trebalo je iznaći 660 tisuća kuna. Već tada se upozoravalo da Grad Vrgorac u vremenima krize, sa svojom prenapuhanom gradskom upravom i 'malim milijunom' drugih stavki u proračunu, neće moći ispuniti obveze iz ugovora sa studentima, a to se na koncu i dogodilo. Isplaćene su četiri stipendije, šest nije. Studenti su tako ostali na cjedilu, a posljedica po gradsku upravu (makar po obraz) koja se obvezala novac isplatiti – nema. Jer raspisati natječaj, a ne imati osigurana sredstva za isplatu je u najmanju ruku neodgovorno, međutim, tako se u vrgorskoj gradskoj upravi radi već godinama, i ne samo u pitanjima stipendija.

I kao vrhunac svega, gradonačelnik je jučer ponovno raspisao natječaj, ovaj put za 20 stipendija u iznosu od 400 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini. Za isplatu stipendija Grad mora iznaći 80 tisuća kuna. Nakon što je ovaj zadnji natječaj raspisan, postavlja se logično pitanje zašto Grad Vrgorac raspisuje natječaj za nove stipendije, a da nije isplatio stare? Kao i u mnogočemu drugome, odgovor leži u politikantstvu članova vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSP AS.

Naime, u gradonačelnikovom Prijedlogu proračuna za 2014. godinu inicijalno nisu bile uključene stipendije za školsku/akademsku godinu 2013./2014. Međutim, partner HDZ-a u Gradskom vijeću – HSP Ante Starčević, u obliku vijećnika Slobodana Granića, čija je ruka osma u Gradskom vijeću, dakle prevladavajuća, svoju je podršku Proračunu za 2014. godinu uvjetovao uključivanjem stavki stipendija. Granić je tražio 40 stipendija, Matković je prihvatio dvadeset, tako što je potrebnih 80 tisuća kuna našao u stavkama vezanima za komunalnu infrastrukturu. Time je Granić u medijima ispao borac za interese učenika i studenata, ali i Matković, koji je, eto, u ovako velikoj krizi u kojoj se Grad Vrgorac našao, ipak našao potreban novac.

Međutim, postavlja se pitanje što Granić, Matković i ostatak vladajuće koalicije namjeravaju učiniti za učenike i studente kojima nisu isplaćene lanjske stipendije? U Proračunu za 2014. godinu se lanjske stipendije ne nalaze, pa Grad nema pravnu osnovu da ih isplati. Vijećnicima vladajuće koalicije međutim nije zasmetala činjenica što stipendije nisu isplaćene da podignu ruku za još jedan loš Matkovićev proračun, proračun bez logike i razuma, sličan onima prošlih godina, s tom razlikom da sada ima još manje novca na raspolaganju.

Post je objavljen 30.01.2014. u 17:37 sati.